2023-03-16 1160 瀏覽
呢幾日放假 來個亞洲美食短期之旅😚第一站台灣 @teawood.hk🔸️茶香三文魚湯漬飯 💰98 以茶入饌 熬煮而成嘅茶湯 配上櫻花蝦 炸米通 木魚 令整個飯層次豐富有營又香口😋🔸️紅蔥醬燒豬軟骨麵 💰72 湯底香濃 豬軟骨炆煮夠軟腍融化👍 入口滿嘴骨膠原 正呀喂🐷 🔸️路邊攤小食 💰68 一次過食齊香口惹味鹽酥雞 福州魚丸 及台式烤香腸😋🔸️四季青萱鮮果茶 💰46 滿滿果香味 飲得又食得 🍍🫐🍓🍋🔸️珍寶茶凍雙重鐵觀音奶跟餐💰15 😚打卡一流📸 巨型big big ball 鐵觀音茶凍 打成沙冰嘅奶茶+QQ粒粒珍珠😍抹茶控必點🔸️抹茶鮮果流心歐軟💰88 🍞 柔軟香脆加上抹茶麻薯流心 入口順滑 再配搭生果+大球抹茶雪糕 真夠邪惡😈 等我哋殲滅哂佢🤣🤣 🔸️濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶跟餐💰15 忍唔住叫多杯👉👈 綿密🧀味奶蓋 入口茶香十足😍
呢幾日放假 來個亞洲美食短期之旅😚

忍唔住叫多杯👉👈
綿密🧀味奶蓋 入口茶香十足😍

2023-03-15
2023-03-15 32 瀏覽
餐牌裏面有介紹台灣地點風景 台灣特色飲品小食就好似一本旅遊雜誌 整得精美有嘢睇裏面大部份都係卡位 設計簡約樸素 溫和燈光俾人一種舒服舒適嘅感覺QR code落單 有咩要求自己喺手機裏面揀選好晚市👍🏻 整齊上枱 賣相唔錯6大系列純.茶 ——高山有機茶果茶 —— 青萱 木柵鐵觀音 麥香小葉紅茶台式茶飲 —— 豐富多樣 變化無窮咖啡 —— 拿鐵我都可以好台味台風小吃 —— 地道呈獻一點甜 —— 可頌窩夫🧇 蜜糖方塊轉金黃鹽酥雞——櫻花蝦花枝餅——櫻花蝦魚湯浸娃娃菜——黑麻油雞翼茶香三文魚湯漬飯墨魚鮮蝦茶香藜麥飯黑朱古力杏仁可頌窩夫 & 白朱古力抹茶可頌窩夫& 茶木珍珠奶茶冰淇淋金萱鮮芒果奶蓋冰with高山金萱烏龍四季青萱鮮果茶with高山金萱烏龍
餐牌裏面有介紹台灣地點風景 台灣特色飲品小食

& 茶木珍珠奶茶冰淇淋

金萱鮮芒果奶蓋冰with高山金萱烏龍

四季青萱鮮果茶with高山金萱烏龍
2023-03-11 59 瀏覽
食物美觀之外,最值得一讚是店員服務態度有禮貌!👍🏻話說當日所見,鄰座一枱奧客打爛玻璃餐碟駁無人察覺就無事發生,後來更大聲反指店員😅,而店員當中是沉穩地應對和默默收拾玻璃碎~呢件事上,作為旁觀食客的J覺得年紀輕輕的店員們能保持沉實有禮的serving面對奧客,實在不容易!值得一讚 ! 👍🏻🫶🏻🍞 抹茶鮮果流心歐軟 $88衝擊眼球!靚!又好食!😍❇️ #抹茶控 #甜品控 不能錯過!有水果花 (芒果、奇異果、藍莓草莓),又有脫水無花果乾點綴💜 配上唧花奶油、玫瑰花瓣,再搭配大抹茶雪糕球💚 不得了!😍雪糕球,抹茶味濃郁!歐軟,入口外脆內鬆軟,內搭味道淡香的抹茶流心醬和麻糬,食落甜而不膩!🍞 草莓香草蜜糖歐軟磚塊 $78韓國草莓,唔酸蜜糖歐軟,入口外脆內鬆軟,味道香甜,蘸上瀑布式草莓雪糕mix草莓醬,再配合唧花奶油,好食!仲有細粒綿花糖點綴❤️🍝 烏魚子元貝手作麵 $98有香煎元貝、蜜豆、枝豆、椰菜苗、菇、車厘茄手作麵,口感煙韌有彈性,好食!🍝 紅蔥奶油培根手作麵 $92有濃郁芝士奶油、紅蔥油、培根、椰菜苗、菇、車厘茄手作麵,口感煙韌有彈性,好食!🧋 脆脆黑糖奶茶 $46珍珠可免費轉其他配料 : 寒
食物美觀之外,最值得一讚是店員服務態度有禮貌!👍🏻

🍞 抹茶鮮果流心歐軟 $88
配上唧花奶油、玫瑰花瓣,再搭配大抹茶雪糕球💚 不得了!😍
雪糕球,抹茶味濃郁!

🍞 草莓香草蜜糖歐軟磚塊 $78
韓國草莓,唔酸

🍝 烏魚子元貝手作麵 $98
有香煎元貝、蜜豆、枝豆、椰菜苗、菇、車厘茄
手作麵,口感煙韌有彈性,好食!

🍝 紅蔥奶油培根手作麵 $92
有濃郁芝士奶油、紅蔥油、培根、椰菜苗、菇、車厘茄
手作麵,口感煙韌有彈性,好食!

🧋 脆脆黑糖奶茶 $46
珍珠可免費轉其他配料 : 寒天 / 胚芽 / 愛玉 / 紅豆 / 仙草凍
杯邊圍著甜甜的脆脆碎粒,杯面舖有芋圓串及一層厚厚濃郁奶蓋!而且黑糖珍珠夠多,每啖都可以啜到粒粒軟糯珍珠!

🧋 草莓櫻姬 $46
smoothie內有草莓果肉!
落order時可選擇「要cream」或 「走cream」

_______________

茶木‧台式休閒餐廳 (屯門)
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖

_______________
2023-03-09 31 瀏覽
台灣終於開關,要食一食台灣嘢慶祝下先。自家製台式烤香腸好有台灣味道,阿爸好鐘意。未計劃去台灣前感受一下台灣夜市。夜市另一必食— 鹽酥雞。一口一啖鹽酥雞,好滿足。炸粉厚薄適中,炸得好脆身。當然唔少得台飲。脆脆奶茶係邪惡之選,有齊奶蓋、黑糖珍珠、華田脆脆,係近期飲過最好飲嘅台式飲品。華田脆脆掛係杯口,增加口感。叫半甜岩岩好,黑糖味濃,亦唔會過甜。大力推介烏魚子元貝手作麵!係好成功嘅fushion菜。台式手作麵偏厚身,好掛汁。汁用芝士奶油為底,配上烏魚子,芝士味道淡,唔會搶咗烏魚子,食落好鮮,有驚喜。元具大大隻,表面煎到焦香。香煎沙朗肉燥飯,沙朗牛排嫩滑,富有油脂同牛味。紅蔥地瓜燉無骨牛腩,除咗有牛腩,仲有牛筋。用咗紅蔥等配料炒過,味道香濃,之後再燉,令肉質柔軟。甜品就點咗黑朱古力杏仁可頌窩夫。阿爸第一次食Croffle好滿意,表示口感好特別。如果多啲黑朱古力就更邪惡。食完台灣美食,更加期待日後去台灣。
台灣終於開關,要食一食台灣嘢慶祝下先。
大力推介烏魚子元貝手作麵!係好成功嘅fushion菜。
香煎沙朗肉燥飯,沙朗牛排嫩滑,富有油脂同牛味。
紅蔥地瓜燉無骨牛腩,除咗有牛腩,仲有牛筋。
用咗紅蔥等配料炒過,味道香濃,之後再燉,令肉質柔軟。

食完台灣美食,更加期待日後去台灣。
2023-02-28
  • 烏魚子元貝手作麵
2023-03-08 30 瀏覽
突然好想食台灣野就即刻諗到茶木佢既甜品同飲品就好吸引😆⭐️烏魚子元貝手作麵呢個真係真心推介個帶子好大粒 好多汁 好鮮甜外層煎到脆脆的外脆內軟 口感一流個麵身好煙韌彈牙呢個麵絕對會再encore😊⭐️茶香三文魚湯漬飯用茶作湯飯真係好香同三文魚好夾三文魚亦都煎得好香口加埋配料 真係幾好食⭐️金萱鮮芒果奶蓋冰非常不錯有成條芒果肉有得飲有得食😋⭐️水果茶茶木水果茶一向好出名飲落真係幾正最後仲可以食到唔同水果強烈推介😍⭐️草莓香草蜜糖歐軟磚塊重頭戲黎啦😙蜜糖吐司加雪糕真係絕配士多啤梨味好出食完大滿足仲有其他甜品都好想試😋整體食物質素唔錯CP值高👍🏻
突然好想食台灣野

整體食物質素唔錯
CP值高👍🏻

2023-03-06
2023-03-02 21 瀏覽
干貝龍蝦汁黎麥飯(套餐)$167 好開心佢有行揀黎麥飯,我個diet 唔洗斷。個餐有飯、兩隻大干貝、蕃茄仔、甘荀同蘿蔔仔片。個飯好香帶子嘅海水鮮味,加埋龍蝦汁。每一啖都好滋味。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 +$22 魚湯好鮮,娃娃菜煮到淋晒。同個魚湯一齊食好好味。Teawood鳳梨酥(2件)黎到仲係熱架!入面好多鳳梨融,食到邊邊位都有。鳳梨酥好鬆脆。軟殼蟹龍蝦汁手作麵(套餐)$173 佢係完整一隻手掌咁大嘅炸軟殼蟹。手作麵好淋,但係又保持彈性。每條麵都沾有龍蝦汁。個汁應該係用龍蝦膏整出黎,佢香味濃郁,又唔會有腥味。珍寳茶凍雙重鐵觀音奶茶飲落去有幽香嘅鐵觀音茶香。珍珠有成半杯咁多!?上面有5粉鐵觀音茶味嘅jelly。有得揀少甜。黃金鹽酥雞(半份)有好多鹽酥雞,炸得啱啱好。而且啲鹽酥調味粉唔多,可以食埋雞件嘅肉味。
干貝龍蝦汁黎麥飯(套餐)$167

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 +$22
魚湯好鮮,娃娃菜煮到淋晒。同個魚湯一齊食好好味。

Teawood鳳梨酥(2件)

軟殼蟹龍蝦汁手作麵(套餐)$173

珍寳茶凍雙重鐵觀音奶茶

黃金鹽酥雞(半份)
2023-02-25 42 瀏覽
台灣料理餐廳環境簡潔、舒服、啲位都好寬敞👍🏻有好多選擇‼️粉 麵 類 小食 台式飲品 甜品咩都有😮1. 烏魚子元貝手作麵呢個唔太似台灣料理好creamy , 有少少似食意粉,但係麵質唔同呢個係手作面,比較煙靭‼️有唔同嘅配料,而線色扁豆系最多🤭一個人食,可能會比較溜,建議兩個人食share‼️帶子厚身,新鮮,唔會一食就散晒/好韌2. 茶香三文魚湯漬飯終於鼓起勇氣試湯漬飯‼️因為每次就覺得似食湯飯唔抵,但係見佢推薦同埋附近嘅枱都好多人嗌,一於試吓!少驚喜‼️倒落去之前,首先試咗個茶有清香茶味,唔會太濃/太甘較易入口有三種唔同嘅配料,可以按自己口味加入碗飯度。而我就全部落晒🤭🤭煎三文魚厚實,倒埋碗茶落去別有一番風味3. 路邊攤小食有台灣腸、炸雞塊、會爆汁嘅丸🤤留哂口水🤤🤤 每樣嘢都好好味飲品:朱古力脆脆燕麥拿鐵 / 四季青萱鮮果茶鮮果茶唔會系落糖水既甜,佢嘅甜真係水果味鮮浸 鮮榨朱古力脆脆燕麥拿鐵,上面會有一層豆花飲之餘仲可以食好滿足🤤🤤朱古力最怕會太溜,但係加埋豆花可以令到口感負擔冇咁重,不知不覺就會飲晒🤤🤤最後最後甜品😍😍😍抹茶鮮果流心歐軟溫馨提示,唔好好似我咁傻仔甜品可以一開始就照落單,但係禁
台灣料理
餐廳環境簡潔、舒服、啲位都好寬敞👍🏻

有好多選擇‼️粉 麵 類 小食 台式飲品 甜品
咩都有😮
1. 烏魚子元貝手作麵
呢個唔太似台灣料理
好creamy , 有少少似食意粉,但係麵質唔同
呢個係手作面,比較煙靭‼️
有唔同嘅配料,而線色扁豆系最多🤭
一個人食,可能會比較溜,建議兩個人食share‼️
帶子厚身,新鮮,唔會一食就散晒/好韌

2. 茶香三文魚湯漬飯
少驚喜‼️倒落去之前,首先試咗個茶
有清香茶味,唔會太濃/太甘
較易入口

煎三文魚厚實,倒埋碗茶落去別有一番風味
3. 路邊攤小食
有台灣腸、炸雞塊、會爆汁嘅丸🤤

留哂口水🤤🤤 每樣嘢都好好味
飲品:朱古力脆脆燕麥拿鐵 / 四季青萱鮮果茶
鮮果茶唔會系落糖水既甜,佢嘅甜真係水果味鮮浸 鮮榨
朱古力脆脆燕麥拿鐵,上面會有一層豆花
飲之餘仲可以食好滿足🤤🤤

最後最後甜品😍😍😍
抹茶鮮果流心歐軟
溫馨提示,唔好好似我咁傻仔
甜品可以一開始就照落單,但係禁後上
就唔使食晒嘢先叫。
唔系就會好似我咁等一段時間
雪糕超級出色,抹茶味好濃
麵包磚入面有mousse 可以用來點麵包🥹🥹

好吸手
2023-02-21 35 瀏覽
琴晚我去咗茶木‧台式休閒餐廳食飯,要排隊約15分鐘,人氣真係好高。我哋點咗晚市嘅二人餐,份量都幾夠,提供升級加配小食、飲品同埋甜品嘅選擇,真係好貼心!主食方面,茶香三文魚湯漬飯茶味好濃,三文魚又幾嫩,配撘一流;烏魚子元員手作麵好彈牙,麵條唔會過軟或者過硬,好好咬,上面有三粒大大粒嘅元貝。☺️☺️☺️小食方面,櫻花蝦魚湯浸娃娃菜好鮮甜非常開胃,黑麻油雞翅好香又嫩,溏心蛋煮得剛剛好流心效果一流。😙😙😙飲品方面,我哋試咗濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶同埋佛手柏水果茶,兩款飲品都非常好喝,奶蓋重鐵觀音香,水果茶好天然唔會太甜好健康。🤓🤓🤓甜品方面,綜合水果吉士可頌窩夫好香脆,可頌有鬆軟,水果都幾新鮮;紅豆抹茶冰淇淋有啲甜,味道都好濃郁。👍🏻👍🏻👍🏻
2023-02-20 38 瀏覽
好開心同屋企人去咗屯門商場的一間台式餐廳,真係好好食,所長一流,而且服務試映都非常之親自有有線,真係好好食,食過一次都一定要返食啊,首先佢嘅位置於屯門市廣場,只要行緊至2分鐘就搵到茶木餐廳,真係好方便啊,而且佢嘅裝修到好靚地方好舒適好舒服,好啱朋友嚟傾偈嘅地方,而且佢哋嘅選擇都好多,每日嘅食物都有特色,我也最有深刻嘅就係佢嗰部黑糖珍珠奶茶,真係好好飲,而且佢嘅份量都好足夠,好有特色,再加埋麻薯,真係好好食,而且佢哋仲有好多二人套餐,我哋可以叫椒鹽肉燥飯,牛肉麵,仲有特色嘅手打麵,所以我覺得呢一間餐廳選擇好多好有特色,你多個朋友一定要試吓,而且佢哋嘅服務都好快,知道等陣至2分鐘就由食物,同埋佢價錢經濟實惠,性價比高,唔會太貴,所以我覺得你可以嚟食呀
今日好開心同屋企人去咗屯門嘅一間餐廳,成台灣食物,食物超級多款式,食物又多款式,真係好值得去啊,住屯門嘅朋友一定要去試吓呢一間茶木餐廳,首先佢嘅位置在於屯門西鐵站,只要行兩至3分鐘,就會到呢一間台式餐廳,裏面嘅裝修真係好靚,坐得好舒服,,環境好舒適,好適合一家大細朋友嚟聚會傾偈呀,真係可達到高,好方便,至於食物方面,個餐牌都好有多選擇,例如有紅燒牛肉麵,亦都有鹽燒雞扒肉燥飯,好地道,而且最值得驕傲的飲品是黑糖珍珠奶茶,佢哋個奶茶真係好濃郁,好好飲,唔想要珍珠仲可以選擇紅豆,或者糯米等等的款式,真係好多選擇,如果唔鍾意食珍珠的話,可以有其他選擇,真係好體貼客人嘅需要,我諗其他餐廳都沒有,但呢一間茶木餐廳先會有呢一個配套,所以如果食茶木嘅話,一定會番食
2023-02-18 39 瀏覽
屯市茶木進化再進化裝修完之後靚好多,餐牌都唔同晒😍鹽酥雞排肉燥飯 $82大大件鹽酥雞香脆惹味,加上成碗肉燥醬汁撈飯一流!台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $ 82麻辣香濃夠晒正宗,拌麵煙韌爽口,撈勻夠晒滋味無窮,仲有啖啖半筋肉已經浸到入晒味!路邊灘小食 $68拼盤可以俾你試晒台式小食,有爆醬花枝苑,有必定要試嘅台灣腸,仲有大大件金黃雞排,性價比十足!溏心蛋 $38流心嘅溏心雞蛋,作為頭盤一流,特別嘅醬汁加微甜流心!冰淇淋拼芒果吉士可頌窩夫 $58抹茶冰淇淋加上脆口窩夫,仲加埋新鮮甜嘅芒果,仲有吉士醬襯托,整體口感滿分!濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 $42奶蓋夠晒芝味,加上鐵觀音茶味十足,配上奶茶中和口感,入口茶香回味無窮!脆脆黑糖珍珠奶茶 $46勁多珍珠口感煙韌彈牙,奶茶香濃再配上朱古力脆脆,雙層咬口,飲品都有甜品級數!加一服務費茶木‧台式休閒餐廳 (屯門)屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖
屯市茶木進化再進化

裝修完之後靚好多,餐牌都唔同晒😍

鹽酥雞排肉燥飯 $82
大大件鹽酥雞香脆惹味,加上成碗肉燥醬汁撈飯一流!
台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $ 82
路邊灘小食 $68
溏心蛋 $38
流心嘅溏心雞蛋,作為頭盤一流,特別嘅醬汁加微甜流心!
冰淇淋拼芒果吉士可頌窩夫 $58

濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶 $42
脆脆黑糖珍珠奶茶 $46

加一服務費

茶木‧台式休閒餐廳 (屯門)
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖
2023-02-13 40 瀏覽
好鍾意茶木由佈置,到餐牌既名、食物名都好台式😊- 茶香三文魚湯漬飯🐠淋湯落去好有儀式感😋好靚,打卡好正!三文魚煎得金黃外脆內軟,湯飯好夾,仲配埋脆蝦米、木魚片、脆米,加埋落去超香口👍🏻- 黑醋味醂豬軟骨🐷炆得超林!好好咬口,黑醋好夾!而且上菜一直用蠟燭爐🕯️keep住暖,慢慢食都唔影響口感👍🏻- 路邊攤小食🍡見餐廳有個小皇冠👑,就揀左佢😆一個價錢有3樣小食,係抵既👍🏻有鹽酥雞、鹽酥福州魚丸、台灣腸。雞超鬆軟!!!粒魚丸仲有驚喜,內有餡🫢🫢- 玫瑰紅棗桂圓茶🌹好chill!聞同飲都係淡淡既香甜,好健康👍🏻- 冰淇淋拼芒果吉士可頌窩夫🧇🍨食埋就好圓滿喇😋😋😋呢到每款甜品幾乎都係打卡之選😆飽飽地就叫左個冇咁heavy既,都好滿足😋整體係好精緻既一餐!好味之餘好岩打卡😋
好鍾意茶木由佈置,到餐牌既名、食物名都好台式😊

- 茶香三文魚湯漬飯🐠

- 黑醋味醂豬軟骨🐷

- 路邊攤小食🍡

- 玫瑰紅棗桂圓茶🌹
好chill!聞同飲都係淡淡既香甜,好健康👍🏻

- 冰淇淋拼芒果吉士可頌窩夫🧇🍨

整體係好精緻既一餐!好味之餘好岩打卡😋

2023-02-12 101 瀏覽
勁耐冇食過茶木,呢間分店第一次食,裝修靚咗好多,價錢又唔貴好抵食,見到勁多人排隊!叫咗2個晚·嚐套餐,套餐係揀一個指定主食,加多$30就可以升級做套餐,轉做套餐之後可以揀一款飲品、一款前菜/甜品▶️台式麻辣半筋半肉手工拌麵第一次食撈嘅牛肉麵,牛肉超級軟淋入味!麵條好彈牙又惹味,推薦!附上有一塊腐皮捲同一塊鴨肉,都幾豐富🆗 跟餐揀咗沙律🥗▶️烏魚子元貝手作麵如果鐘意明太子的話超級推介!好香明太子味,so creamy🆙🆙有2大粒元貝,配上蕃茄氣、菇類同枝豆,有賣相之處又增添咗豐富嘅口感!跟餐揀咗窩夫,窩夫聽店員講似係每日唔同,我今次係朱古力杏仁窩夫,杏仁同朱古力醬勁夾,冇得輸呀!▶️餐飲係金萱鮮芒果奶蓋冰、黑糖珍珠奶茶金萱芒果擺得好精美,啱晒影相,芒果味濃郁,好好飲!黑糖珍奶🧋亦都好好飲,珍珠夠煙韌,係經典好飲嘅珍奶▶️麻辣鴨血旺配珍珠飯份量足夠,鴨血份量都夠多,配料有萵筍、芽菜、豆卜等等,不過略嫌唔夠辣唔夠過癮😂▶️黃金鹽酥雞(半份)加咗$22追加嘅鹽酥雞,炸得酥脆、乾身,唔會油淋淋,經典不敗👍🏻👍🏻▶️巧克力曲奇蜜糖歐軟磚塊嚟到茶木點可以唔食經典嘅歐軟磚塊甜品,今次試咗朱古力口味,磚塊超脆😍😍每

▶️台式麻辣半筋半肉手工拌麵
台式麻辣半筋半肉手工拌麵

▶️烏魚子元貝手作麵
朱古力杏仁窩夫

▶️餐飲係金萱鮮芒果奶蓋冰、黑糖珍珠奶茶
金萱芒果擺得好精美,啱晒影相,芒果味濃郁,好好飲!
黑糖珍奶🧋亦都好好飲,珍珠夠煙韌,係經典好飲嘅珍奶

▶️麻辣鴨血旺配珍珠飯
麻辣鴨血旺
麻辣鴨血旺

▶️黃金鹽酥雞(半份)
黃金鹽酥雞(半份)

▶️巧克力曲奇蜜糖歐軟磚塊
嚟到茶木點可以唔食經典嘅歐軟磚塊甜品,今次試咗朱古力口味,磚塊超脆😍😍每一塊都沾上蜜糖❤️好正呀!朱古力曲奇雪糕,再加埋d cream點會唔好食呢😋
巧克力曲奇蜜糖歐軟磚塊
巧克力曲奇蜜糖歐軟磚塊
2023-02-10 838 瀏覽
話帶阿媽去茶木食士多啤梨磚塊已經講咗好耐 ,今日終於兌現承諾我自己就最簡單淨係想食碗香辣牛肉麵仍然係保持到一貫水準牛肉筋肉參半、入味 、入口即溶麵質彈牙 湯底濃郁我媽話出街食要揀一啲自己比較少整嘅嘢就揀咗這一個烏魚子元貝手作麵麵質煙韌有點像烏冬又有點像拉麵汁有點像白汁, 濃稠度適中很掛麵見到隔離枱個餸好特別我阿媽話要叫呢個 鳳梨鮮果甜酸肉真係好特別嘅, 裝飾擺盤都已經好靚裏面有好多種唔同嘅生果,有藍莓、荔枝、士多啤梨、菠蘿、火龍果以為水果煮過會酸,點知有冇食落仲係清甜令我阿媽最鍾意就係呢一個啖啖肉完全冇骨嘅 甜酸肉, 仲要肥瘦適中食,落口完全冇肥肉我食咁多年古嚕肉,真係未試過係完全冇皮冇肥 冇骨吐返出嚟,呢個真係好好食最後嚟茶木最期待嘅士多啤梨磚塊我阿媽第一次食,我將第一層連埋上面啲雪糕水果畀曬佢覺得呢一個都係多啲人食開心啲,依家食到好飽整體覺得好多時連鎖餐廳嘅質素都會越嚟越差,但係今次食茶木係覺得食物比上次好, 好放心可以再約朋友嚟食飯

我自己就最簡單淨係想食碗香辣牛肉麵
仍然係保持到一貫水準

牛肉筋肉參半、入味 、入口即溶
麵質彈牙
湯底濃郁

我媽話出街食要揀一啲自己比較少整嘅嘢

就揀咗這一個烏魚子元貝手作麵
麵質煙韌有點像烏冬又有點像拉麵
汁有點像白汁, 濃稠度適中很掛麵

見到隔離枱個餸好特別
我阿媽話要叫呢個 鳳梨鮮果甜酸肉
真係好特別嘅, 裝飾擺盤都已經好靚
以為水果煮過會酸,點知有冇食落仲係清甜

最後嚟茶木最期待嘅士多啤梨磚塊

我阿媽第一次食,我將第一層連埋上面啲雪糕水果畀曬佢
覺得呢一個都係多啲人食開心啲,依家食到好飽

2023-02-08
  • 烏魚子元貝手作麵
  • 鳳梨鮮果甜酸肉
  • 香辣牛肉麵
  • 草莓香草蜜糖磚塊
一直同媽咪都好鍾意食茶木,一向都係性價比高,抵食又好食之選!😋 但係之前疫情少咗出街食飯,都有一排冇黎,最近同媽咪再去屯門呢間分店,發現原來大裝修咗,靚咗好多😳😳 好鍾意依家簡潔、光猛嘅設計!茶木仲係一如以往嘅多人,平日夜晚都要排隊~~仍然係人龍店😆 好好彩我哋被安排到一個小角落 咁啱呢個位得兩張枱 好似一個小空間咁😍😍 配上水泥灰色嘅牆身 很可以!🖤我哋次次都必叫嘅一定係鹽酥雞排!茶木嘅鹽酥雞排係無敵!!!🥹🫶🏻 配肉燥飯/手作麵都可以~ 今次又想食雞又想食台灣腸(多蒜🤤)~~所以嗌咗小食拼盤🐥今次仲試咗個烏魚子元貝手作麵🍝(好似係新嘢)粒元貝大粒到呢😳😳煎得好香~ 配上忌廉汁同埋每啖都有烏魚子嘅香味🐟 茶木嘅洋食手作面都真係唔會失望😚之前次次甜品都會食最出名嘅蜜糖磚塊🍯 但係今次唔係好肚餓唔想食咁大舊🤣 而且見到有新嘢想試吓😳 係韓國好Hit嘅牛角包窩夫!😍🥐🧇 我哋一人叫咗一個 配上嘅雪糕球仲可以自己揀唔同口味☺️ 正喎😋仲有要講吓會嘢飲!!脆脆黑糖奶茶🧋(如無意外都係新嘢😂)喂啊超級好飲😍😍😍杯邊啲黑糖脆脆 沾上濃厚嘅奶蓋🤤 而且佢哋嘅黑糖奶茶係可以揀紅豆/胚芽/愛玉都可以,啱晒

路邊攤小食

綜合水果牛角窩夫

仲有要講吓會嘢飲!!脆脆黑糖奶茶🧋(如無意外都係新嘢😂)喂啊超級好飲😍😍😍杯邊啲黑糖脆脆 沾上濃厚嘅奶蓋🤤 而且佢哋嘅黑糖奶茶係可以揀紅豆/胚芽/愛玉都可以,啱晒我唔係好鍾意食珍珠嘅人😹
脆脆黑糖奶茶配紅豆

愛上了🥹 下次都要飲!茶木又再成為我的飯堂了🫶🏻