啱玩完翻嚟喺旺角維景酒店落車,就惗起開咗掂多年糖水鋪😝下午茶時段仲抵,冇加一更加點多兩樣👍🏻🍌香蕉拿破崙(朱古力醬、荔枝雪糕)一刀下去脆弱嘅酥皮層發出咗令人愉悅嘅聲音😍一聽就知道好食😋無論厚切嘅香蕉同奶油嘅柔軟順滑口感,定系荔枝味雪糕嘅冰涼清甜都可以平衡融合🥰⚠️目前雪糕有6個味可以揀🤩可惜海鹽味缺貨🤣事頭話因為冬天所以味道會少點~🥜芋圓糖不甩三色小芋圓上面撒滿芝麻花生碎,口感柔韌又有噍勁😋一定要趁熱哦~會更加軟綿😉🥛花樣年華(桃膠、芋圓、鮮奶)鮮奶裡面嘅桃膠分量巨足,味道都唔會好甜,非常啱鍾意清淡嘅朋友仔☺️一邊傾偈一邊食嘅時候,果凍般嘅桃膠裡面仲藏著芋圓嘅Q彈,增加咗口感😋🍹荔枝蘇打見到牆上貼著嗌拿破崙/窩夫可以加20換購,沒惗到咁大杯仲要咁好睇!🥄設計好巧妙,唔驚跌下去👍🏻主要做街坊生意,事頭都好好傾,非常有人情味😆對於甜品佢哋系認真嘅,雖然店面唔大,但系用嘅都系精選過嘅材料,一講起甜品就有傾唔完嘅話題👩🏻‍🍳講到最後仲俾我哋嘗咗杯椰皇水,十分清甜,狠狠咁吸引住,推薦我哋第次要試試椰皇系列😆值得一提嘅系,食完甜品最怕手痴痴笠笠,裡面有洗手地方👏🏻(如果去廁所要鎖匙哦😉)

🍌香蕉拿破崙(朱古力醬、荔枝雪糕)

🥜芋圓糖不甩

🥛花樣年華(桃膠、芋圓、鮮奶)

🍹荔枝蘇打

2023-12-02 171 瀏覽
我上月去了芝麻開門食宵夜,點了一碗榴金歲月。 這碗糖水的材料包括榴槤、芒果、3色蒟蒻、水晶珠和西米。 這碗糖水非常足料,榴槤的味道濃鬱,芒果卻不酸。整體來說,值得一試。
我上月去了芝麻開門食宵夜,點了一碗榴金歲月。
這碗糖水的材料包括榴槤、芒果、3色蒟蒻、水晶珠和西米。
這碗糖水非常足料,榴槤的味道濃鬱,芒果卻不酸。
整體來說,值得一試。

2023-11-03
$49 (宵夜)
2023-08-10 226 瀏覽
見到食平好多讚去試吓,叫咗個楊枝甘露$44,餐牌寫明入邊有爆珠+蒟蒻,只係勁多西米一嚿嚿,4粒蒟蒻,芒果少許冇乜味,冇爆珠!蛋白杏仁茶$35更加差,顏色偏黃,見到個賣相都唔想食'蛋白都係冇味,預先整好一塊塊加入去,杏仁茶勁甜,冇杏仁味!我完全冇食!從來冇食過咁差嘅糖水,好失望!😡希望其他人唔好中伏啦!服務其實都好差,只有兩台客人,老闆都要指定你坐那枱,落單嘅時候個女人聽咗一個糖水就走!!價錢又收得貴!
2023-08-08
有異物-透明硬膠片係碗糖水裡面‼️‼️‼️痴L線餐廳!今日係foodpanda叫了台式綜合仙草凍+2碗其他糖水,用匙羹擺入口食到第三啖,感覺到有好硬嘅物件,即刻拎出嚟睇。一開始浸住黑糖睇仲以為係冰,點知放出嚟睇+摸,竟然係一塊透明硬膠片!我check咗三個外賣膠盒都冇爛,而且塊膠片比膠盒硬好多,所以肯定係餐廳整糖水個時已經放咗入去。🤮🤮🤮DLLM小朋友如果唔小心吞咗落肚/老人家咬崩牙點算?食物味道一般,0安全保障令我100%blacklist呢間餐廳!❌❌❌
有異物-透明硬膠片係碗糖水裡面‼️‼️‼️
2023-07-30
外賣送餐
2023-05-07 270 瀏覽
🟠 芒果盛世($44)呢個甜品非常豐富,有芒果布甸、芒果、椰果、三色蒟蒻、水晶珠同西米😻全部材料夾埋一齊食既時間,味道都幾夾,而且有唔同既口感,芒果亦幾甜👍🏻🟡台式綜合仙草凍($38)呢係甜品係自選組合,可以揀三款材料同一款汁底。我地揀左芋圓、紅豆同西米,汁底揀左黑糖加鮮奶。呢個汁底都幾新鮮,我地都無試過,但又估唔到原來同仙草凍既味道都幾夾😽芋圓口感就略嫌實左少少,似蕃薯圓多d🙈服務黎講,服務員既態度就略嫌有少少不耐煩😅
🟠 芒果盛世($44)

🟡台式綜合仙草凍($38)

服務黎講,服務員既態度就略嫌有少少不耐煩😅
2023-03-26 232 瀏覽
上次堂食覺得好食,今次試吓外賣,有點失望,不知是否包裝有問題,或是外賣太心急,倒瀉了一平的糖水,立刻影響食甜品的心情。拿破崙很大舊,得飽肚,而且還鬆化。榴槤配芒果就有啲唔慣😅,芒果有啲酸,影響食榴槤嘅口味。其他的質數保持著,不過有點細碗😅。下次還是到地鋪食好了。(是次沒有收取任何利潤和廣告費用)
上次堂食覺得好食,
今次試吓外賣

有點失望

不知是否包裝有問題,
或是外賣太心急,
倒瀉了一平的糖水
立刻影響食甜品的心情

拿破崙很大舊,
得飽肚,
而且還鬆化

榴槤配芒果就有啲唔慣😅,
芒果有啲酸,
影響食榴槤嘅口味。
其他的質數保持著,
不過有點細碗😅。
下次還是到地鋪食好了。
(是次沒有收取任何利潤和廣告費用)
芒果拿破崙加雪糕
榴金歲月
花樣年華
芒果盛世
榴連甘露
外賣自取
2022-01-31 820 瀏覽
哥日喺太子附近食完飯想食糖水,見到呢間好多好評就去試下。好似只係8點未到,已經勁多人,真係遲多半秒都要等位!呢個花花世界養生又靚,粒粒桂花喺面,啱晒打卡。入面有燉雪梨,雪耳,非常滋補。再加埋桃膠,芋圓,杞子,又好味又養顏。我自己就鍾意食杏仁味嘅嘢。呢個杏仁仙子係杏仁糊做底,好香好滑,再加埋湯圓,芋圓,小丸子,完全就係我最鍾意嘅中式糖水嘢匯集😍湯圓係芝麻餡,正常嘢,芋圓同小丸子都好煙韌,唔會有煮唔好硬嘅地方。雖然都係好common嘢,但夾埋真係唔錯。所以呢間要排隊真係好正常,因為真係好好食。唔止等堂食嘅人多,外賣一樣多。店面應該係老闆娘(?)睇舖,雖然勁多人勁多單勁忙,但仲好有禮貌好有耐性,抵讚!已經好期待再去食杏仁仙子了~
哥日喺太子附近食完飯想食糖水,見到呢間好多好評就去試下。
好似只係8點未到,已經勁多人,真係遲多半秒都要等位!
杏仁仙子 & 花花世界

呢個花花世界養生又靚,粒粒桂花喺面,啱晒打卡。
入面有燉雪梨,雪耳,非常滋補。
再加埋桃膠,芋圓,杞子,又好味又養顏。
花花世界

我自己就鍾意食杏仁味嘅嘢。
杏仁仙子

雖然都係好common嘢,但夾埋真係唔錯。
杏仁仙子

所以呢間要排隊真係好正常,因為真係好好食。
唔止等堂食嘅人多,外賣一樣多。
已經好期待再去食杏仁仙子了~
2021-12-18
杏仁仙子 & 花花世界
2021-11-09 469 瀏覽
2个人去左芝麻開門式甜品等咗五分鐘即刻有位,睇左1陣 menu叫咗兩個甜品 一個 楊枝甘露 ,一個雪糕窩夫, 楊枝甘露好足料, 雪糕窩夫1熱1動 冷暖適宜食到大家好開心,最后打包個 榴槤千層回家慢慢歎
2021-11-09
2021-11-02 277 瀏覽
喺太子食完晚飯 經過大南街見到間糖水舖 唔使等位走入去試下 叫咗 薑汁湯圓 班戟雪糕 綠豆沙同腐竹雞蛋糖水, 薑汁湯圓夠薑味, 班戟即制好好食 ,老板又細心給我們紙巾,各人食得好開心,一定會再嚟幫襯
薑汁湯圓
雪糕班戟
綠豆沙及雞蛋腐竹糖水
2021-11-02
薑汁湯圓
雪糕班戟
綠豆沙及雞蛋腐竹糖水
2021-10-30 207 瀏覽
純粹見到呢間甜品店個名好特別咁,叫芝麻開門,就去試下。不過食完之後就覺得呢度啲甜品麻麻地。1️⃣杏仁仙子($33) 入面有芋圓、湯圓、小丸子,食落煙煙韌韌咁,杏仁糊味道唔錯,不過偏甜左啲。  2⃣️香滑腰果糊($30)未食過腰果糊,但係呢度既腰果糊食落味道有啲奇怪🤔質感算濃稠,但係唔係好食到腰果味,主要食到啲甜味咁...  3⃣️芒果紫米露($30) 紫米露都幾足料,紫米好多,呢個唔錯既。
1️⃣杏仁仙子($33)

2⃣️香滑腰果糊($30)

3⃣️芒果紫米露($30)
 紫米露都幾足料,紫米好多,呢個唔錯既。
2021-10-24 185 瀏覽
天氣轉涼,想食番碗糖水暖下身!本身諗住自己煲,但上網見到呢間糖水店menu幾吸引,一於一試!糖水小店座位舒適,乾淨企理,女店主好nice, 指定糖水更做緊下午茶優惠!腐竹薏米蛋花糖水只需$18,再加$7湯圓,都只係$25,非常抵食!可惜味道差,一d腐竹味都冇,食落似蛋花糖水,唔似有加腐竹一齊煲,腐竹係一片片的狀態,薏米份量亦少,不是我喜歡的味道! 湯圓一共有3粒,2粒芝麻,1粒花生,外形較細粒,皮厚餡少,而且皮未煮熟,真係好失望!本身諗住外賣多碗糖水,最後都係唔敢試!
2021-09-10 146 瀏覽
11點去到一個人都無,入到去坐低話乜都無叫左個香蕉船,三球雪糕一條香蕉分開一半,甜品一到,匙羹直接放喺台面比我,衛生習慣就係令人咋舌,如果我係神秘顧客我一定比0分呢間野42$一個香蕉船,味道普通,份量唔多最後食左一球半既雪糕,同食哂個香蕉,已經唔想食最後朝早係肚痛到差d噴屎,問番其他朋友先知道原來大家都差d賴屎屙到痴線而我就肚屙左足足成朝,甜品無特式都唔緊要,最緊要衛生好,如果唔係只會執笠🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨
11點去到一個人都無,入到去坐低話乜都無
叫左個香蕉船,三球雪糕一條香蕉分開一半,
42$一個香蕉船,味道普通,份量唔多
最後食左一球半既雪糕,同食哂個香蕉,已經唔想食

屙到痴線
$45 (宵夜)
2021-09-07 126 瀏覽
用外賣平台,Total叫咗三樣嘢, 心太軟,芒之之,湯圓心太軟裏面嘅朱古力用麵粉溝出嚟,一啲朱古力味都冇,仲要勁細個,兩啖食完,最奇怪連個朱古力雪糕都冇乜朱古力味😅湯圓都唔知點解要用花奶浸住,仲要係唔熱嘅,個心裏面嘅芝麻仲係硬既。。。芒之之呢碗野完全係好yea,係用芒果糖漿溝出來加冰,個顏色勁鮮黃勁假,食落甜到漏,跟住啲小丸子唔知係咪解凍未夠,仲係結緊冰。。。仲有幾粒椰果,就無喇,份量又係勁細好少打食評嘅我都忍唔住上來打😓😓😓
用外賣平台,Total叫咗三樣嘢, 心太軟,芒之之,湯圓
好少打食評嘅我都忍唔住上來打😓😓😓
心太軟  芒之之  湯圓
外賣送餐
2021-05-30 303 瀏覽
甜品店內不算很大,但坐落又唔會話好逼,可以選擇既款式卻不小。。。。今次揀左 一份 香蕉拿破崙:新鮮整好,食落香脆,夾埋香蕉一齊食,口感很好。或是連雪糕一齊食,一熱一凍的也不錯😆
甜品店內不算很大,
但坐落又唔會話好逼,
可以選擇既款式卻不小。

今次揀左 一份 香蕉拿破崙:
新鮮整好,食落香脆,
夾埋香蕉一齊食,口感很好。
或是連雪糕一齊食,
一熱一凍的也不錯😆

[IMG:2
2021-05-30 174 瀏覽
係呢間甜品店對面打邊爐,見到芝麻開門不停有客入去仲要排隊,難得同枱個個都話想試,咁就拉隊去食。去到好彩有位,啱啱有幾枱埋單。甜單menu唔算多但係有心思,服務員行埋嚟幾次我哋都未揀好!服務員姐姐仲好nice話慢慢㨂😃最終我叫咗呢間舖頭最出名嘅椰皇燉蛋白同埋芒果拿破崙配咖啡味雪糕,又真係好好味!椰皇燉蛋白幾大個,好清香,唔好好甜。一個人食唔晒,但係2個人分又唔夠喉!食埋芒果拿破崙配咖啡味雪糕,感覺啱啱好!芒果好甜,拿破崙差啲趣口,有少少扣分。總括來講都值得推薦!
椰皇燉蛋白
2021-05-29