2021-02-12 39 瀏覽
今次叫左幾樣串燒試下 🍡✨✨燒白鱔🐋🐋😋😋😋好彈牙 好Juicy 💜 豬頸肉夠爽口,不會煙銀👍👍😋😋😙蜜糖鹽燒雞翼🐥 都夠味 ✨皮脆肉嫩👍👍沙嗲雞肉都OK😋蒜蓉扇貝同帶子燒得好好 💜💜😋😋保持到肉汁同口感 一啲都唔韌,好有鮮味👍👍 (黑松露是我自己加落去的,不過我發現海鮮係襯蒜蓉味 ,總之叫師傅唔使走蒜蓉....)如果係配蒜蓉, 應該100分🙊仲有個乾坤燒乳鴿:入面嘅乾坤釀肉碎🐖🐖索晒啲乳鴿汁 ,正😋💜💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛哥哥仔幾好人, 可能見我閒黎閒去,話送杯啤酒俾我飲住等, 佢好似好怕羞咁好搞笑🤣🤣 咁我都知串燒係要時間燒既,好食既野係要付出時間架麻 😋😋都有好多種類既酒 ,下次可以再幫襯,加油💪🏻💛💛💛💛💛💛💪🏻
今次叫左幾樣串燒試下 🍡✨✨
燒白鱔🐋🐋😋😋😋
好彈牙 好Juicy 💜

豬頸肉夠爽口,不會煙銀👍👍😋😋😙
蜜糖鹽燒雞翼🐥 都夠味 ✨皮脆肉嫩👍👍
沙嗲雞肉都OK😋

蒜蓉扇貝同帶子燒得好好 💜💜😋😋

仲有個乾坤燒乳鴿:入面嘅乾坤釀肉碎🐖🐖
索晒啲乳鴿汁 ,正😋💜

💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛

2021-02-04
45 分鐘 (外賣自取)
  • 蜜糖燒雞翼
  • 炭燒豬頸肉
2021-02-12 34 瀏覽
今日同朋友去行街,行到攰又餓餓地,就諗住搵個地方坐低傾下計食下野。行過見到環境幾好,之前係大埔食過呢間,都唔錯,我都就決定入去幫襯下。坐低之後我地order左燒牛舌、燒豬頸肉、燒鵝肝、燒雞肝、燒菠蘿、燒雞翼、燒白鱔、燒茄子、同埋蒲燒鰻魚😋再叫左兩杯啤酒,一杯係青檸味既draught beer同一杯黑加倫子味既draught beer。先介紹下兩杯果汁味既draught beer,酒味俾果汁中和左,易入口,啱晒一啲唔係咁鍾意飲咁重啤酒味嘅人。野食賣相👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿未食見到已經流晒口水,熱辣辣即叫即燒,出到來仲出緊煙。味道方面,因為朋友唔食辣,所以係無落到辣既調味料,反而食到本身食材既鮮味。推薦燒白鱔👍🏿👍🏿👍🏿好好味😋好爽好鮮甜。仲有佢既燒茄子🍆燒得岩岩好,燒完入面都仲係咁多汁,一d都唔乾身👍🏿👍🏿👍🏿
  • 燒原條香蒜茄子
  • 蒲燒鰻魚
2021-02-11 25 瀏覽
門口個名唔係寫芝加哥串燒,差啲就錯咗呢間好野佢用手機落單,好方便我叫咗一堆串燒佢拎隻碟同刀叉俾我我都覺得有啲奇怪點知 #牛舌 一上枱就明了兩塊牛舌大到要切開先食到但肉味濃郁,調味都好入味之後仲有 #京蔥牛肉粒牛肉唔硬,京蔥都好好味#煙肉大啡菇 都好有鮮味#煙肉金菇 原來都幾夾#厚切五花腩 燒到皮勁脆但肉又唔會太乾#雞翼 就唔使講,大大隻#蒜香扇貝 一碟有2隻,正正常常冇乜特別最後上枱嘅有 #蒜燒生蠔招牌野果然唔同,生蠔好大隻,肥美香甜佢餐牌上仲有唔同嘅煮法,鍾意食生蠔一定要嚟叫咁多串燒,一定要有啲酒送下叫咗Apple Cider,呢度用Magners,支裝味道真心唔錯,唔係得個甜字,正呀!Total $285 (已加一)
門口個名唔係寫芝加哥串燒,差啲就錯咗呢間好野

佢用手機落單,好方便
我叫咗一堆串燒
佢拎隻碟同刀叉俾我
我都覺得有啲奇怪

點知 #牛舌 一上枱
就明了
兩塊牛舌大到要切開先食到
但肉味濃郁,調味都好入味

之後仲有 #京蔥牛肉粒
牛肉唔硬,京蔥都好好味

#煙肉大啡菇 都好有鮮味

#煙肉金菇 原來都幾夾

#厚切五花腩 燒到皮勁脆但肉又唔會太乾

#雞翼 就唔使講,大大隻

#蒜香扇貝 一碟有2隻,正正常常冇乜特別

最後上枱嘅有 #蒜燒生蠔

招牌野果然唔同,生蠔好大隻,肥美香甜
佢餐牌上仲有唔同嘅煮法,鍾意食生蠔一定要嚟

叫咁多串燒,一定要有啲酒送下
叫咗Apple Cider,呢度用Magners,支裝
味道真心唔錯,唔係得個甜字,正呀!

Total $285 (已加一)

2021-02-10 26 瀏覽
呢間小店喺大埔美豐花園嘅地舖,舖頭唔算大,大約有六張吧枱入座後職員會俾QR code,可以自己scan QR code落單雖然呢間小店主打燒海鮮,但我同友人都唔太食海鮮,主要都係叫肉類同蔬菜串燒雞髀菇$16:有啲太薄,唔算好juicy 五花腩肉串$32外面燒到焦脆,咬落啲油bit出嚟,正京蔥辣味焗雞球$38呢個好有驚喜,京蔥同雞球好夾炭燒雞扒$32不過不失,雞肉仲有肉汁燒原條牛肋骨$188必點,牛肋肉外焦脆,內又嫩,無好多嘅調味,主要係鹽厚切牛舌$28超級無敵厚,非常之嫩燒蘆筍$26正常味道
呢間小店喺大埔美豐花園嘅地舖,舖頭唔算大,大約有六張吧枱

串燒雞髀菇$16:
有啲太薄,唔算好juicy

五花腩肉串$32
外面燒到焦脆,咬落啲油bit出嚟,正

京蔥辣味焗雞球$38
呢個好有驚喜,京蔥同雞球好夾

炭燒雞扒$32
不過不失,雞肉仲有肉汁

燒原條牛肋骨$188
必點,牛肋肉外焦脆,內又嫩,無好多嘅調味,主要係鹽

厚切牛舌$28
超級無敵厚,非常之嫩

燒蘆筍$26
正常味道

2021-02-09 20 瀏覽
由大圍踩單車到大埔要去chill下🚴‍♀️1. 厚切西冷牛扒 $68 ✨好抵食 塊牛扒勁大塊 大過我手掌 一百蚊都唔洗 仲要幾嫩 一啲都唔乾 啲肉汁好豐富 推介必食2. 燒菠蘿 $22 ✨超級無敵好味 雖然得兩舊 但係超超超級甜又多汁 一咬開啲汁係咁滴落黎 菠蘿fans唔好錯過3. 紐西蘭羊架 $36✨個羊架係一定要食 唔羶得黎好有羊味 肉質嫩滑 係細舊左小小 但係食得出係靚料 第一次食到啲咁好食嘅羊4. 芝士蒜蓉燒大虎蝦 $68 ✨個蝦幾鮮甜 蒜蓉味十分香 食得出係新鮮嘅海鮮 佢仲用錫紙保溫 食落仲暖暖地 正5. 蒜香燒生蠔 $26✨呢個好好好好食 好鮮甜 一咬開入面啲汁爆哂出黎 係幸福嘅感覺6. 燒原條香蒜茄子 $42第一次見成條去燒 鍾意食茄子一定大飽口福7. 黑松露燒珍寶帶子串 $48呢個都唔錯 帶子好大粒 仲好有黑松露香8. 燒雞軟骨 $15 9. 燒豬頸肉 $1910. 燒雞皮 $1611. 台灣燒香腸 $1912. 安格斯一口牛 $33呢幾樣其實都好好味 燒得好靚好惹味 不過其他鋪頭可能都食到 所以就唔詳細講 不過質素都一樣咁高!!Overall 推介指數:4.5/5呢間係
由大圍踩單車到大埔要去chill下🚴‍♀️

10. 燒雞皮 $16
11. 台灣燒香腸 $19
12. 安格斯一口牛 $33

Overall 推介指數:4.5/5
呢間係bar 嘅feel嘅串燒店 支巨峰提子酒好靚 又好有果味 推介唔飲得嘅可以試 佢係qr code落單 幾方便 環境又幾舒服 推介大家去chill下食串燒
2021-02-05 27 瀏覽
難得放假朋友有心事我地就搵咗一間酒吧坐低慢慢談心,最難得係連中午時段都有開門。因為啱啱食完中午餐所以我哋就叫咗少少串燒黎送酒食。我哋嗌左燒韭菜,牛舌,一口牛,雞翼同埋牛小腸另外叫咗兩支apple cider呢度啲串燒全部都係即叫即燒所以上枱都好熱辣辣,但係就預咗要等耐少少。啲串燒食落唔會偏鹹,而且有啲仲加咗蜜糖非常開胃,而且肉質嫩滑,真係食到停唔到口。另外兩支Apple cider 入口唔會有好重嘅苦澀味,味道清新非常適合女仔飲用。

2021-02-05 36 瀏覽
不愉快外賣經驗外賣自取19:50經openrice 落單,見到20:36可以取餐,點知去到閂咗閘,打電話問就話差少少,要等多10分鐘。喺門口等咗10分鐘再打去就冇人聽電話,打咗幾次,至少過咗5-10分鐘先有人聽電話,話隻春雞太大隻所以要燒耐啲...最後係大約21:10先至拎到嘢食..完全有理由相信係我打電話去問點解閂咗閘先開始燒!食物普通..好似搽蜜糖燒嘢食啲味,聲稱會比大隻啲你嘅燒春雞原來係得半隻嘅普通size。最離譜喺嗰串燒五花腩,$32得3粒仔!size只係女仔手指尾2節咁大粒,又燒到好韌好硬..仲有燒雞腎..硬到咬唔開,實淨到不得了...呢間餐廳不了。
不愉快外賣經驗

仲有燒雞腎..硬到咬唔開,實淨到不得了...

呢間餐廳不了。
2021-02-04
35 分鐘 (外賣自取)
2021-02-05 24 瀏覽
見到OpenRice 上面嘅相同食評以為幾好 點知伏左 去食生蠔冇生蠔食,咁就食串燒啦,嗌左D串燒冇味嘅 比D醬我點 點完淨係得D醬既甜味個黑松露帶子個帶了完全冇味!!成舊嘢淨係得小小松露味最嬲係個和牛 激死 等咗咁耐 黎到完全唔知似乜 好硬從來未食過咁嘅和牛 投訴佢廚師出嚟解釋話係咁話日本真正靚嘅和牛唔會出口咁我都明 但咁既質素都已經唔係差啲 係從來未有過後尾換咗塊西冷牛比我 塊西冷牛仲好食過佢塊和牛不過,呢度講嘅好食過佢都只係好小小 講真係街是但買塊牛扒返屋企就咁煎仲好食
見到OpenRice 上面嘅相同食評以為幾好
個黑松露帶子個帶了完全冇味!!成舊嘢淨係得小小松露味
最嬲係個和牛 激死 等咗咁耐 黎到完全唔知似乜 好硬
從來未食過咁嘅和牛 投訴佢廚師出嚟解釋話係咁
話日本真正靚嘅和牛唔會出口
咁我都明 但咁既質素都已經唔係差啲 係從來未有過
後尾換咗塊西冷牛比我 塊西冷牛仲好食過佢塊和牛
不過,呢度講嘅好食過佢都只係好小小
講真係街是但買塊牛扒返屋企就咁煎仲好食
2020-10-17
週末同朋友聚舊,想飲杯酒傾下計,所以揀咗間又有得食串燒又有酒飲嘅bar🍻燒招牌鵝肝串🍍一串有三件,鵝肝燒得外脆內軟,連埋香甜嘅菠蘿一齊食,唔會太heavy👍薑蔥酒香燒生蠔、蒜香燒生蠔🦪兩隻燒生蠔都係脹卜卜,調味唔會過濃,既食到生蠔嘅鮮味,又食到薑蔥、蒜香,唔錯!如果有朋友都食燒生蠔嘅話,叫夠半打仲可以平啲添~串燒鮮味白鱔🐟白鱔非常厚身,鱔皮燒得非常香脆,好好食!!紐西蘭羊架用孜然調味,味道香濃厚切牛舌🥩$28有兩大塊,肉質有咬口,幾抵食厚切西冷牛扒🥩冇諗過$68嘅西冷牛扒會係咁大塊,灑上七味粉帶微微辣味,都好啱送酒

燒招牌鵝肝串🍍

薑蔥酒香燒生蠔、蒜香燒生蠔🦪

串燒鮮味白鱔🐟
白鱔非常厚身,鱔皮燒得非常香脆,好好食!!
紐西蘭羊架用孜然調味,味道香濃

厚切牛舌🥩
$28有兩大塊,肉質有咬口,幾抵食

厚切西冷牛扒🥩

2021-01-18 38 瀏覽
我幾鐘意來大埔找好野食的,因多特色小店,我今日就來左位於大埔美豐花園【Dragon BBQ Bar】,佢係一間西餐廳又係酒吧的,可以約埋三五知已一齊食下飯飲下酒巳嘅地方。香蒜牛油燒三文魚扒拼薯菜 $108三文魚扒煎得香脆及都幾厚,需佢果生熟度整得啱啱好,一啲都唔會搞到果三文魚扒好鞋,加埋果牛油汁幾夾,薯條炸得好脆德國黑啤酒豬手拼薯菜 $138我幾Like 佢豬手幫我碎上,等我食得方便好多,而果豬手外皮整得好鬆脆。而果豬手汁整得酸酸地好開胃,我幾鐘意

香蒜牛油燒三文魚扒拼薯菜 $108

德國黑啤酒豬手拼薯菜 $138
2021-01-12 1266 瀏覽
女朋友住在大埔,住在馬鞍山美食沙漠嘅地方的我已經經常尋找大埔美食!最近在太和發現這一家食串燒的 bar, “Dragon Bar BBQ", 意想不到中午也有開門!而且加上晚上禁堂食,趁著人少少的機會初嚐這家小酒吧!餐牌煮食感覺價錢實惠又非常吸引!特別是看到咸豬手居然只賣$138,不得心動一試,可惜店家因昨天生意不錯已經賣完,只能改其他但無妨一試三文魚扒拼薯菜!他們稱得上為bbq吧,相信燒烤食物也很不錯所以只叫了一份主食其餘都是燒烤! 先評價三文魚扒主食,以這個價錢能夠吃到三文魚已經很不錯,三文魚煎到香脆可口沒有一點腥味,薯條還是肥薯條,所以外脆內軟!蘆筍和香菇更加配合得恰到好處,很不錯!串燒通常都會離不開海鮮類而海鮮類通常有扇貝或生蠔,他們這裏原來有鮑魚,所以我們不選扇貝亦不選生蠔嘗試他們家的鮑魚如何!意想不到很有驚喜鮑魚的鮮味可口,而且鮑魚一點也不硬!蒜香風沙燒粟米羹值得一提,粟米甜味被蒜香及蔥花調出味道,在眾多串燒的肉類多一點蔬菜平衡也是不錯的選擇!鹽燒雞中翼,燒得十分有技巧,所以雞中翼肉質鮮嫩及juicy! 旗魚串燒包括有厚切牛舌,紐西蘭羊架,台灣燒香腸,

而且加上晚上禁堂食,趁著人少少的機會初嚐這家小酒吧!

旗魚串燒包括有厚切牛舌,紐西蘭羊架,台灣燒香腸,燒雞皮...都很不錯!如果喜歡食羊架的您不要錯過這個紐西蘭羊架,羊味十足,肉嫩多汁!燒雞皮也值得一試,十分脆口!

當然bbq絕不能錯過的士啤酒,我們點了生力及麒麟啤!這家大埔隱世小吧可一誠,不想遇多人爭位坐可以考慮中午時段!
2021-01-10
2021-01-03 803 瀏覽
今日又去左太和呢邊搵朋友,於是我地又去食串燒啦。呢到嘅串燒都幾多款,雖然食串燒都好難講求健康,不過我地唔同種類嘅串燒都叫左啲,懶係營養均衡咁(其實只係因為為食,乜都想食)。落單係用電話落單嘅,不過都有紙嘅menu可以用筆圈起野食落單都得。叫左以下呢幾種串燒:🦆美味鴨胸串 $19🐣炭燒雞扒 $32🐥鹽燒雞中翼 $19🐮新鮮牛肉串 $22🍄串燒雞髀菇 $16🐷燒厚切五花腩串 $32🐑紐西蘭羊架 $36🥬蒙古燒韭菜 $16🍗燒雞軟骨 $15🐔燒雞皮串 $16🐄安格斯一口牛 $33🍢台灣燒香腸 $19🐄沙爹雞肉串 $19🦪蒜香燒生蠔(每隻)$26🌭司華力腸串 $22串燒係即叫即燒嘅,所以叫得多串燒嘅話可能要預返耐少少嘅時間。最後見到好多串燒一次過上檯嗰陣好興奮,好多好開心。一次過所有香味湧埋黎,正。肉類嘅串燒嘅調味唔會過多,主要係用蜜糖燒,同埋少少胡椒粉嘅辣味,咁樣就唔會過鹹,甜甜地又可以食到食材本身嘅味道。同埋燒得表皮好香脆,肉又幾滑,外脆內軟。台灣燒香腸超正,咬落去嗰下我「哇」左一聲。同埋鴨胸我都覺得係燒得好正嘅。感覺上店員拎一碟碟嘅串燒過黎嘅次序係有精心安排過,係先由淡味啲嘅串燒開始,之

叫左以下呢幾種串燒:
🍢台灣燒香腸 $19
🐄沙爹雞肉串 $19
🦪蒜香燒生蠔(每隻)$26
🌭司華力腸串 $22

感覺上店員拎一碟碟嘅串燒過黎嘅次序係有精心安排過,係先由淡味啲嘅串燒開始,之後先慢慢到濃味啲嘅。

食完啲肉類之後,就到濃味少少嘅蒜香燒生蠔,生蠔同蒜蓉一齊燒真係好香好正。

最後一碟係最濃味嘅蔬菜類。蔬菜類嘅串燒調味就多啲,有孜然粉同辣粉,蔬菜索曬啲調味都好正。

韭菜好大條,抵。

特別想提一提個雞髀菇,燒完都唔會太乾,咬落去嗰下仲爆汁架。正到食左一舊先記得影相。

因為朋友話覺得食串燒要飲返幾啖酒先有風味,所以佢又叫左兩杯酒比佢自己飲。佢叫左兩杯新力手工啤酒。

對於啲酒,佢嘅評價係咁:
🍺新力手工啤酒 $43
啤酒口感滑身,可以飲到有麥味,飲落唔會話好苦,都算幾易入口。食串燒飲啤酒就當然係人生一大樂趣啦。

餐廳入面播住台灣歌同廣東歌。隔離仲有個電視mon播住mv。望住五月天咁食串燒好開心!

呢間串燒雖然隱世,但真係幾好食。多得朋友帶我黎食,先知香港有間咁正嘅串燒。
2021-01-03
  • 韮菜燒
  • 台灣燒香腸
  • 蒜香燒生蠔
  • 美味鴨胸串
  • 串燒雞髀菇
2020-12-28 33 瀏覽
今日嚟到大埔呢度其實都近太和火車站嘅坐低 輕鬆下嘢食下啲燒 物地方唔錯乾淨企理我邊有大量嘅食邊位可以一路同朋友飲酒食煙吹水呀啲原有禮地方乾淨波住啲卡拉ok歌真好正呀有感覺呀 嘢飲我嗌咗一個apple cider 嘢食我嗌咗蒜香燒茄子 超正呀 一條長嘅成條上 嗌咗燒學生蠔啦因為唔係太敢食生嘢仲有安格斯 真係好正呀啖啖肉厚唔啱曬愛食肉嘅我另外呢招牌我真係好欣賞佢個厚切牛脷因為真係好大件好juicy啲醬汁好甜真係好夾呀送酒一流 另外嗰日本博多雞 心都o好ok好大粒好好味唔係好多地方有雞心食嘅 最後就係個樣㗎啦好騷好好味呀羊唔係度度有得食不過呢度真係燒得ok啊總括嚟講嚟食嘢吹水唔係太貴我同朋友呢超下都真係好ok好開心

2020-12-24 43 瀏覽
推薦佢嗰款peach嘅 cocktail幾好飲, 裏面有好多桃肉, 同埋佢嘅生蝦刺身都算抵食亦都好新鮮大隻。 佢嘅定食有唔同嘅飯我就揀咗帶子同埋燒牛肉飯, 味道都ok唔錯值得推介。
2020-12-18 30 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense per person: HKD$250-300+📍Address: 芝加哥串燒酒場 Dragon BBQ bar, Tai Wo呢排太耐冇同屋企人食飯,因為太忙,於是同媽媽兩個人坐低叫左2杯啤酒飲下先放鬆下。食物以串燒為主, 有牛類、羊類、豬類、蔬菜類,有海鮮類、佐酒類和羊肉類。特別推介香葱燒半殼扇貝同埋一口牛串燒,佢地既食材好新鮮,唔會燒得太乾。我地仲點左招牌茄子燒($32),一上枱心諗咁大碟嚇親,我幾中意佢上面既孜然粉,鹽燒牛舌心($32)都好爽口。鳳梨燒($19)都幾香甜!燒羊架($35)肉質很嫩,羊羶味不會太濃。其實呢間幾抵食,串燒價錢幾抵食,味道比一般旺市既素質高,下次經過可以同朋友試吓💪🏻Sorry guys, i was quite busy recently and didn’t update for a while. So this time I ate with my mother and asked for 2 glasses of beer to relax first. There are a variet
🇭🇰Hong Kong

Sorry guys, i was quite busy recently and didn’t update for a while. So this time I ate with my mother and asked for 2 glasses of beer to relax first. There are a variety of choices for you to choose. The food is mainly skewers, including beef, pork, vegetables, seafood and lamb. Personal recommendation for you is to order their scallops with scallions and their mini beef cubes. The ingredients are so fresh that they grilled the food to the perfect texture. I ordered the signature roast eggplant ($32). When It came to the table, I was shocked by its size. I liked the cumin powder on the top and the salted beef tongue heart ($32) were delicious. The pineapple roast ($19) was so juicy and sweet! The roasted lamb rack ($35) was very tender and the mutton flavor was not too strong. In fact, I think the quality of food is higher than average, especially when compared to similar restaurants in busy area like Causeway Bay and Tsim Sha Tsui. You can grab a cup of beer and try it with friends next time 💪🏻