2024-03-04 208 瀏覽
我今早想飲早茶,約左好友去現崇山商場的臻煌海鮮城開位,環境舒適,不用等位。我點左鳳爪排骨飯$16.8,鹹魚肉片飯$16.8,一份早市孖寶(香茜牛肉腸及潮州粉果)$36.8,茗茶每位$8。點心好味又好食。
2024-02-03 188 瀏覽
好差的感覺 和家人食團年飯 叫了一個3888 的套裝 枱比較細 12人 枱 坐11 人 已經好迫 我地6:15 分齊人 叫佢上餸 佢上得超快 第一碟係乳豬 我地夾了兩三件 佢就已經上到第三個菜 之後唔問我地就拎乳豬轉細碟 (我碟乳豬都未食過半) 之後繼續上 冇位放 又想把我其他菜轉細碟 碟野都未食過 我地忍唔住 叫佢停 佢地話好 點知唔洗1分鐘 又上 仲要黎2 碟 真係忍唔住 已經冇位放 碟大枱細 叫佢唔好再上住 佢就煮左出黎 就甘擺起另一張枱到 姐由得佢吹凍 趕客甘 最後6:30分上曬部9 個菜上曬 很差
好差的感覺
和家人食團年飯 叫了一個3888 的套裝
枱比較細 12人 枱 坐11 人 已經好迫
我地6:15 分齊人 叫佢上餸 佢上得超快
真係忍唔住 已經冇位放 碟大枱細
2024-01-31 156 瀏覽
我今早有事要去辦,趕時間之餘又想飲早茶,最方便就是去位於現崇山商場的臻煌海鮮城啦!我點左2個早茶優惠:西洋菜鹹骨粥$10.8,及鱆魚肉餅飯$14.8;點心要左黑木耳牛肉腸配蕃茄湯鮮竹卷的早市孖寶$38.8。鮮竹卷配蕃茄湯幾好喎,清清地👍!腸粉幼滑,粥飯好食。

鮮竹卷配蕃茄湯幾好喎,清清地👍!
腸粉幼滑,粥飯好食。
2024-01-21 131 瀏覽
老友相約飲早茶,環境要舒適,交通要方便,位於現崇山商場2樓的臻煌海鮮城就是最好的地方。我們點左西洋菜鹹骨粥$13.8,章魚肉餅飯$17.8,早市超值組合的3個組合$125.4。3個組合包括布拉白米腸、山竹牛肉球、粗糧燕麥糕、櫻花蝦潮州粉果、黑木耳牛肉腸及鮮竹鯪魚球。每樣點心都好好味道,好食!整體黎講是值得推介!
整體黎講是值得推介!
  • 粗糧燕麥糕
2024-01-12 113 瀏覽
我今早專誠來試下臻煌海鮮城的早茶,環境尚算寬敞舒適。我點左臘腸雞粒飯$10.8,三星燒賣$16.8,及超值組合$38.8。超值組合是黑木耳牛肉腸和荷香棉花雞。樣樣點心都是熱辣辣,材料不錯及好味,值得推介。
這家酒樓真是令人失望透頂。我和朋友等了很久,點了食物之後卻一直沒有送來(足個半小時),更糟糕的是沒有人告訴我們有任何延誤或者取消的消息。另一個o咀位,我們見到酒樓最旺的時間可以職工用膳,管理上是不是要調整一下,全場得1-2個待應,門口塞滿人等位,食客自己入黎問d 人走未,出去自己mark 檯!一直等到快1小時,點心終於到,味道平庸,完全不值得等待這麼長時間。蝦餃上檯,d皮全爛,d籠衛生情況也要注意下!此外,酒樓的服務也是一塌糊塗。沒有人提及點心紙上食物要到十一點才可下單,我十點到落的order ,佢全同我棄單。這種缺乏專業態度和溝通的態度真是讓人無法接受。我當日見,檯檯都追食物,因員工用膳,客人自己去點心車尋找食物,完全沒人理!埋單都要等,成埋餓住既客趕埋單轉場,仲要等經理排隊取消點心,未試過飲茶餓住走!如果你想要一個愉快的用餐體驗,我強烈建議你避免這家酒樓!!

如果你想要一個愉快的用餐體驗,我強烈建議你避免這家酒樓!!
2023-09-03
2023-08-01 736 瀏覽
第一次去,中式點心其實都係果D,都係小孖寶,及一籠共有4個不同的鹹甜點心(燒賣、包、粉果、椰汁糕),非常適合食量長者,另外,味道Okay 之餘,賣相都唔差,特別驚喜係「日式腐皮卷」,值得一試。
2023-08-01
2023-06-22 632 瀏覽
過往都知經常漏單,但今次真係頂佢唔順,叫完野食半個鐘都冇野黎,隔離枱遲黎遲叫啲野食都到,追單啦,等over 5分鐘先check倒原來成張單冇落到,阿姐姐埋黎仲要唔係唔好意思,係問我頭先叫邊個入單,我真係想問我係咪叫人入單要影低個侍應個樣?!不知所謂
2023-06-22
  • 唔知,啲野冇黎過
2023-05-22 739 瀏覽
首次試食,已覺得味道不錯,所以5月初再次和家人來晚飯!鮮菠蘿咕嚕肉:是小朋友喜歡的菜式!它的脆皮不會很厚粉漿,薄脆度一直保持著,酸甜味適中。冰梅欖角骨:味道很特別!大大件的。不錯!蒜片牛柳粒:第一次食時,一口牛柳粒,份量都多,所以即時叫多一碟,吃得佷滿足!但今次無論大細或份量,都明顯比上次小!有少少失望!柚子蝦球:蝦肉都大件,配上柚子醬很清甜!海味雜菜煲:夠味!份量都多!間中海味有丁點兒硬!甜品:除了奉送一般的糖水,還可以改吃細裝蓮花杯雪糕,小朋友最開心!服務態度熱誠!環境整潔!惟近角位餐枱冷氣不夠,有待改善!
首次試食,已覺得味道不錯,所以5月初再次和家人來晚飯!

冰梅欖角骨:味道很特別!大大件的。不錯!

柚子蝦球:蝦肉都大件,配上柚子醬很清甜!

海味雜菜煲:夠味!份量都多!間中海味有丁點兒硬!

服務態度熱誠!環境整潔!惟近角位餐枱冷氣不夠,有待改善!
2023-05-05
  • 冰梅欖角骨
  • 鮮菠蘿咕嚕肉
2023-05-15 671 瀏覽
母親節當晚我們到臻煌海鮮城慶祝,位於黃大仙睦鄰街8號現崇山商場2樓1號舖。 酒樓裏面樓底偏低, 感覺都幾逼夾。御前四小碟( 青瓜海蜇花、 爽脆魚皮、 椒鹽豆腐粒、 燒汁牛柳粒) 、彩虹崧子有米豬、 上湯焗美國龍蝦煎米底、 足料燉靚湯、 鹽燒十頭大連鮮鮑魚、 清蒸大海金花尾斑、 紫薯淮山浸莧菜、 紅寶石荷葉蒸清遠雞、精緻甜品。 ▫️御前四小碟( 青瓜海蜇花、 爽脆魚皮、 椒鹽豆腐粒、 燒汁牛柳粒) ~ 青瓜海蜇花和爽脆魚皮對比起椒鹽豆腐粒和燒汁牛柳粒好細碟, 味道屬於普通。▫️彩虹崧子有米豬 ~ 乳豬皮好硬, 最緊要係飯有酸宿味😖, 然後佢哋有員工過嚟解釋話係化學作用🤣, 其實我哋都唔係第一次食有米豬,食過好多間都冇試過有呢個化學作用😆,後來酒樓換了另一隻乳豬給我們。 ▫️上湯焗美國龍蝦煎米底 ~ 龍蝦鮮甜彈牙,煎米底口感麻麻地。 ▫️足料燉靚湯 ~ 燉湯足料, 味道清甜。 ▫️鹽燒十頭大連鮮鮑魚 ~ 鹽燒鮑魚酥香, 一碟有18隻。 ▫️清蒸大海金花尾斑 ~ 蒸得太耐, 肉質又實又硬。 ▫️紫薯淮山浸莧菜 ~ 莧菜口感好鞋口😅, 平時好鍾意食莧菜,點解可以整得咁唔好食😑? ▫️紅寶石荷葉蒸清遠雞 ~ 清

青瓜海蜇花、 爽脆魚皮

燒汁牛柳粒

椒鹽豆腐粒

彩虹崧子有米豬

上湯焗美國龍蝦煎米底

▫️足料燉靚湯 ~ 燉湯足料, 味道清甜。
足料燉靚湯

▫️鹽燒十頭大連鮮鮑魚 ~ 鹽燒鮑魚酥香, 一碟有18隻。
鹽燒十頭大連鮮鮑魚

▫️清蒸大海金花尾斑 ~ 蒸得太耐
, 肉質又實又硬。
清蒸大海金花尾斑

紫薯淮山浸莧菜

▫️紅寶石荷葉蒸清遠雞 ~ 清遠雞肉質嫩滑。
紅寶石荷葉蒸清遠雞

▫️精緻甜品 ~ 全晚最好味是甜品

精緻甜品

聽聞臻煌海鮮城平時的質素不是這麼差🤔, 不知道是不是節日的原因?

2023-05-14
鹽燒十頭大連鮮鮑魚
2023-04-17 569 瀏覽
新年2月中左右見呢間中菜廳新開的,試左一次有米燒乳豬餐一圍,啲份量好多,味道唔錯不過上菜慢左啲,而且冇乜冷氣極焗今次家庭又聚會,首選呢間。今次冇預訂到,就散客order,價錢合理,份量好足夠,10個人叫左10道菜,另加幾碗白飯,清晒,勁飽。今次上菜極度快,可能早到呀當晚,不過冷氣方面依然係唔得,希望老闆改善一下!員工都好好,每位晚飯客人呢期仲請食雪糕一杯👍🏻👍🏻今次去明顯係座無虛席比起初初開張,依家好熱鬧。 如果啲枱可以大張啲會好啲!上次14人 包房都好迫,今次10人枱,又係張張一樣甘細張。都明白嘅香港地😅😅現崇山,泊車方面,又多酒樓選擇,呢間會再encore 🫶🏻

不過上菜慢左啲,而且冇乜冷氣極焗

今次去明顯係座無虛席

現崇山,泊車方面,又多酒樓選擇,呢間會再encore 🫶🏻

2023-04-15
生日
  • 腰果椒鹽炸豆腐
2023-03-19 578 瀏覽
今次試呢間新開業酒樓,前身都係酒樓,所以裝修同之前一樣無變,由於可能新開業,客人並不算多,相對唔嘈吵比較寧靜,都幾舒服,菜式放面多元化,坐低睇咗一陣,就點咗套餐清蒸東星班孖寶,裏面有東星班+上湯西澳龍蝦伊面,再另外點咗椒鹽腰果豆腐粒,等咗一陣,先嚟碟椒鹽豆腐粒,濃濃炸蒜食落香口,而上湯龍蝦伊面就一般,味道清淡,最後嚟就係條東星班,肉質夠嫩滑,食完送紅豆沙糖水。整體來講都可以,份量足,味道不過不失,服務態度都可以。
椒鹽腰果豆腐粒
上湯西澳龍蝦伊面
清蒸東星班
椒鹽腰果豆腐粒
清蒸東星班
2023-03-14 420 瀏覽
之前食過下午茶,有過唔好經驗,之後無再嚟,今日(14/3/2023)朋友講,已有改善,故又一試。這商場共有三間酒樓,早上九點七嚟到,居然只有喱間要等位,等咗一陣就有位。早市孖寶推介有多款,但全都要配飯 粉及粥。點了2個孖室菜干旺菜咸骨粥,夠味又多料黑毛豬叉燒腸粉,叉燒都幾厚家鄉銀針粉,睇落白雪雪,重諗住加豉油,但原來好夠味,唔太油紫薯咸水角,幾特別,好食另點了點心拼盤,鰻魚燒賣咸咗D鮮人蔘鬚蝦餃皇2客,每位限一份,相對蒸較好食埋單$180
早市孖寶推介有多款,但全都要配飯 粉及粥。

點了2個孖室
菜干旺菜咸骨粥,夠味又多料
黑毛豬叉燒腸粉,叉燒都幾厚
家鄉銀針粉,睇落白雪雪,重諗住加豉油,但原來好夠味,唔太油
紫薯咸水角,幾特別,好食
菜干旺菜咸骨粥

黑毛豬叉燒腸粉

家鄉銀針粉

紫薯咸水角

另點了
點心拼盤,鰻魚燒賣咸咗D
鮮人蔘鬚蝦餃皇2客,每位限一份,相對蒸較好食
點心拼盤

鮮人蔘鬚蝦餃皇

埋單$180

2023-03-14
$90 (早餐)
2023-01-12 728 瀏覽
見有酒樓新開,特登嚟一試。酒樓唔係好大間,環境唔錯,但人流明顯比唔上商場入面另外兩間酒樓。講到嘢食,先講兩碗粉燒腩仔湯河同叉燒湯河,個叉燒幾香,有少少蜜汁味,肉質唔硬;燒腩仔個皮都脆嘅,兩碟份量都偏少。至於個河粉一般,個湯唔似係燒味骨煮出嚟。黑松露野菌餃,幾香菇味,食落有咬口。紫薯蘿蔔鹹水角,形狀同顏色都好特別。食起上嚟都係脆口嘅,個皮有dd紫薯味,唔太油膩。但係可能要就返個形嘅關係,隻鹹水角接近無餡喺入面 3隻無餡嘅鹹水角唔推薦叫濃湯鯪魚球,鯪魚球好細粒,入面有芫荽但無蝦米/果皮。個濃湯都救唔起粒鯪魚球... 都係唔建議叫灌湯餃,個湯幾香。隻餃入面係一大舊肉餡,好實黑蒜排骨蒸腸粉,有好少量黑蒜,排骨無咩蒜味,主要食豉油味。排骨肉質正常無咩雪味,腸粉都正常燒賣,唔係個面擺隻蝦嗰種,食落個餡都似係灌湯餃咁,比較實,不過佢蒸得剛好,上枱都係出煙嘅蟲草花鮮竹卷,上湯鮮竹卷嗰類,味道同餡料同其他酒樓差唔多。相比之下個餡無灌湯餃咁實,重好食d黑毛豬叉燒腸,呢條腸粉個叉燒同上面叉燒湯河個叉燒簡直係兩回事。個叉燒唔知係幾多日前剩落嘅,霉到接近變嘅程度。呢碟係唯一一碟建議完全唔好掂最後講埋壺茶佢係

講到嘢食,先講兩碗粉
燒腩仔湯河

叉燒湯河

黑松露醬野菌餃

黑松露野菌餃,幾香菇味,食落有咬口。

紫薯蘿蔔鹹水角

3隻無餡嘅鹹水角唔推薦叫

濃湯鯪魚球

灌湯餃

灌湯餃,個湯幾香。隻餃入面係一大舊肉餡,好實

黑蒜排骨蒸腸粉

燒賣

蟲草花鮮竹卷

黑毛豬叉燒腸

最後講埋壺茶

佢係有個火暖住壺茶嘅。呢壺普洱算係有色又有少少茶味。不過可能入面裝茶葉個隔太細,加兩次水就變到清水咁無曬味

講埋服務,間酒樓唔係好大,人手都算充饕,唔難搵人幫手嘅,員工亦都有禮貌。

價錢方面,佢全日同價,無分早午茶市嘅。呢部分喺黃大仙嚟講真係難d吸引到街坊...

總結嚟講,商場另外兩間酒樓都門庭若市,唯獨呢間新酒樓walk-in直接有枱。除咗個位置比較隱蔽之外,佢嘅性價比都係差少少。有嘢值得一試,但係試完又未到想再嚟嘅地步。希望佢捱得住

2023-01-02
黑松露醬野菌餃
2023-01-10 478 瀏覽
諗住新開張去試吓飲茶,叫了叉燒米粉,牛肉球、燒賣、馬拉糕,幾乎最穩陣嘅點心水準都好差,叉燒米粉個湯完全冇味,叉燒好似放咗隔夜咁!燒賣啲肉咬落去係一粒粒嘅豬肉😰馬拉糕偏硬!牛肉球算最正常,本身打算去試吓團年晚飯,而家取消咗念頭,飲茶水準都咁差,強差人意!酒樓價錢不便宜,完全同水準不成正比。相比其他現崇山酒樓差好多,下次唔會再去!中途阿姐見到地下有垃圾,執完之後再喺我枱上面收走點心,感覺有點不衛生😰