【⭐️ 屯門·香港味鑊氣小炒🐷 ⭐️】餐廳位於📍屯門田景站附近😛由上年11月食過一次之後念念不忘🤤今次係我第四次去食啦😋😋 岩哂家庭聚會❤️今次星期日晚去好爆場,好彩有訂左位先😀⭐️ 呢間餐廳岩哂鍾意濃味既我🤓🤓 今次其實仲叫左剁椒魚頭、臘味炒芥蘭(唔記得影相),唯一香芒沙拉骨唔係太岩口味之外,每款菜式都整得好惹味好好味 🤤 擺盤又靚,色香味俱全😍😍 每款小菜亦包埋白飯例湯的,例湯係好飲嫁❤️
【⭐️ 屯門·香港味鑊氣小炒🐷 ⭐️】

餐廳位於📍屯門田景站附近😛
由上年11月食過一次之後念念不忘🤤
今次係我第四次去食啦😋😋 岩哂家庭聚會❤️
今次星期日晚去好爆場,好彩有訂左位先😀

2024-01-31 216 瀏覽
事緣同事介紹呢間早餐嘅牛角包好好食,本人又鍾意食牛角包,所以就同家人嚟食早餐試吓佢個牛角包係咪真係咁好食第一次食覺得牛角包好脆好啱我口味,但今次係第二次幫襯,用個叉一拮落去個牛角包度覺得好淋同埋夠熱,完全冇用烘過嘅感覺,於是叫咗餐廳職員幫手將牛角包整熱佢屋企人仲話個職員拎走隻碟嘅時候個口 係到口up up唔知講咩😕好似唔係好想幫我整熱佢咁心諗,我係客人,都係想食個開心啲嘅早餐啫,點解小小事都要咁樣🤨最後個牛角包,返到嚟都係一樣淋身,唔係脆既,極度懷疑係冇幫我加熱到 下次唔會再嚟食了😢

下次唔會再嚟食了😢
2024-01-24 125 瀏覽
因為逢星期六同朋友要係附近有嘢搞,完左之後就多數同朋友係附近食早餐😌有時趕到11點半前到就會叫下呢個all-day breakfast. 最好食既係啲菇,好夠菇味😂而個牛角包就麻麻地,已經唔脆了。其他好似沙律,煙三文魚,黑松露炒蛋同德國腸就中規中矩,無話特別驚艷。(茄汁豆本人唔鍾意食,次次都無食😂)以茶餐廳嚟講,$42 呢個價,我俾佢合格。好難將佢同啲cafe 比較既。 不過有時唔想食粉麵既時候都可以揀下佢的,當多個選擇😌

而個牛角包就麻麻地,已經唔脆了。
不過有時唔想食粉麵既時候都可以揀下佢的,當多個選擇😌
2023-10-07
$45 (早餐)
2024-01-16 173 瀏覽
脆爆冰鎮咕嚕肉 $142好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{賣相非常吸引 而且味道很好 咕嚕肉很新鮮 醬汁很平均 肉質爽口彈牙 配料都很多 很足料}海皇豆腐煲 $103好味指數 2.5/5 🍭🍭🍬{材料豐富新鮮 份量很多 3人食都好足夠 但整體較鹹}燒汁錫紙焗魚雲 $138好味指數 3/5 🍭🍭🍭{味道不錯 即叫即整 雖然等了一段時間 魚做到外脆內軟 可惜魚雲太少 只有一兩粒 大多數都係魚頭 冇咩肉}🌟三個小菜均配上3個白飯和中湯 餐廳沒有加一服務費
脆爆冰鎮咕嚕肉 $142

燒汁錫紙焗魚雲 $138
好味指數 3/5 🍭🍭🍭
脆爆冰鎮咕嚕肉
脆爆冰鎮咕嚕肉
【⭐️ 屯門·驚喜惹味小菜🐷 ⭐️】餐廳位於📍屯門田景站附近😛一直都知有呢間餐廳,但都無試過🤣🤣半個月前試左一次先發現原來幾好食嫁🤤一直好掛住佢個椒鹽豆腐同埋咕嚕肉,所以又黎食😆😆😆必點《咕嚕肉》好好味🥰 我本身就好鍾意食咕嚕肉,呢間真係整得好好,仲要擺盤好靚打卡一流~ 《椒鹽三寶》又係必點,有鮮魷、九肚魚、豆腐,好惹味🤤🤤🤤 豆腐外脆內軟,勁好味😍😍😍《馬拉盞通菜》炒得好惹味,上次黎都有食🥰《八味香辣花甲雞煲》其實唔辣的,但係味道調得好😋呢個又係上次都有食~《油鹽水花甲浸魚雲》清清淡淡,都算唔錯。
【⭐️ 屯門·驚喜惹味小菜🐷 ⭐️】

餐廳位於📍屯門田景站附近😛
一直都知有呢間餐廳,但都無試過🤣🤣
半個月前試左一次先發現原來幾好食嫁🤤
一直好掛住佢個椒鹽豆腐同埋咕嚕肉,
所以又黎食😆😆😆

必點《咕嚕肉》好好味🥰
我本身就好鍾意食咕嚕肉,呢間真係整得好好,
仲要擺盤好靚打卡一流~

《椒鹽三寶》又係必點,有鮮魷、九肚魚、豆腐,
好惹味🤤🤤🤤 豆腐外脆內軟,勁好味😍😍😍

《馬拉盞通菜》炒得好惹味,上次黎都有食🥰

《八味香辣花甲雞煲》其實唔辣的,
但係味道調得好😋呢個又係上次都有食~

《油鹽水花甲浸魚雲》清清淡淡,都算唔錯。

2023-11-05 256 瀏覽
開業咁耐第一次幫襯,一直覺得間店係樓上店價錢會好貴,今次試了晚市,價錢都唔算太離譜,平均$160一人,食物份量都多。侍應態度正正常常,沒有評語咁差。馬拉盞通菜 $82味道濃密椒和牛粒 $128上菜時熱辣辣,和牛煎過外脆內軟馬友鹹魚茸白菜仔 $92冇特別,鹹魚味淡香芒沙拉骨 $92碟底有乾冰,上菜時會飄出煙霧 ,勁仙氣芒果唔酸,醬汁酸酸甜甜,肉質夠淋馬友鹹魚雞粒炒飯 $61冇特別,鹹魚味淡芝士海大蝦伊麵 $196芝士汁多夠味,麵條軟硬度剛剛好火焰砵酒蠔 $196好特別,送餐時先放在旁邊的枱上點火,等火熄滅後再上桌份量少,冇咩酒味椒鹽三寶 $136三寶有豆腐,鮮魷,魚,豆腐外脆內軟好好味

馬拉盞通菜 $82
味道濃

密椒和牛粒 $128
上菜時熱辣辣,和牛煎過外脆內軟

馬友鹹魚茸白菜仔 $92
冇特別,鹹魚味淡

香芒沙拉骨 $92
碟底有乾冰,上菜時會飄出煙霧 ,勁仙氣
芒果唔酸,醬汁酸酸甜甜,肉質夠淋

馬友鹹魚雞粒炒飯 $61
冇特別,鹹魚味淡

芝士海大蝦伊麵 $196
芝士汁多夠味,麵條軟硬度剛剛好

火焰砵酒蠔 $196
好特別,送餐時先放在旁邊的枱上點火,等火熄滅後再上桌
份量少,冇咩酒味

椒鹽三寶 $136
三寶有豆腐,鮮魷,魚,豆腐外脆內軟好好味
2023-10-26
2023-11-05 89 瀏覽
星期六晚同朋友屋企黎左呢度食飯~今次係我第一次黎,估唔到啲嘢食真係幾好食😍佢個冰鎮咕嚕肉,整得好好,放咗一段時間都好脆,又夠酸🥰 個樣仲整得好靚,影相一流!另外金磚脆豆腐真係必叫~外脆內軟,好惹味,味道都整得好好。椒鹽九肚魚皮層唔會太厚,味道剛剛好。都係好味🥰🥰🥰另外我哋仲叫咗花甲雞煲、串燒、馬拉盞通菜,全部都合格✅✅✅ 睇黎第時食飯會多個選擇😄加上佢有室外位置,呢啲天氣又唔會太熱,坐室外別有一番風味🥰🥰🥰
星期六晚同朋友屋企黎左呢度食飯~
今次係我第一次黎,估唔到啲嘢食真係幾好食😍

佢個冰鎮咕嚕肉,整得好好,
放咗一段時間都好脆,又夠酸🥰
個樣仲整得好靚,影相一流!

另外金磚脆豆腐真係必叫~
外脆內軟,好惹味,味道都整得好好。

椒鹽九肚魚皮層唔會太厚,味道剛剛好。
都係好味🥰🥰🥰

另外我哋仲叫咗花甲雞煲、串燒、馬拉盞通菜,
全部都合格✅✅✅ 睇黎第時食飯會多個選擇😄
加上佢有室外位置,呢啲天氣又唔會太熱,
坐室外別有一番風味🥰🥰🥰
2023-10-01 226 瀏覽
今次又嚟到屯門附近食嘢,叫咗一個咖喱汁香煎雞扒飯首先佢散發著令人難以抗拒嘅香味。呢塊煎雞扒被煎到金黃色,散發出烤肉嘅香氣加埋咖喱嘅濃郁香味充滿了整個空間。呢種香氣已經令人食慾瞬間被提升,迫不及待地想品嚐一啖。之後就形容下佢嘅口感豐富。煎雞扒外層酥脆,肉質鮮嫩多汁。每一啖都品嚐到雞肉嘅原汁原味同烤香。而咖喱汁則成為呢個飯嘅靈魂,每一啖都充滿左香辣嘅感覺。最後呢個咖喱汁香煎雞扒飯嘅味道豐富而平衡。咖喱汁帶來嘅香辣味同煎雞扒的鮮嫩口感相互融合,形成了一種令人難以忘懷的美味。咖喱的香氣同辣度都恰到好處,不會壓過煎雞肉嘅風味,而係起到提味嘅作用,令佢更加美味可口。
今次又嚟到屯門附近食嘢,叫咗一個咖喱汁香煎雞扒飯

咖喱汁香煎雞扒飯
2023-09-19
咖喱汁香煎雞扒飯
唔知係咪老細有個後生收錢手臂有紋身嘅好冇禮貌收錢眼都唔望你、 畀張卡佢一手搶咗去碌、 碌完眼都唔望劈返畀你、 以後都唔嚟。食物等好耐、 等咗半小時才有得食。食物質素可以、 但份量比較少。服務人員冇乜禮貌。
食物等好耐、 等咗半小時才有得食。
食物質素可以、 但份量比較少。
服務人員冇乜禮貌。
2023-09-22
#港女覓食到屯門餐廳位於屯門住宅區,平時都係食早餐多,佢個早餐係幾好食嘅,有時午餐時間經過都長期滿座,但估唔到晚餐都咁多人食,一於就同屋企人試下😁✨香芒沙拉骨 $92招牌菜之一,碟下面有乾冰係底,上菜個陣會飄出煙霧 ,勁有儀式感🤣不過可能佢放左一陣先上菜,到比我地個陣d霧都已經散得7788,影唔切相🤡芒果唔係酸嘅,醬汁酸酸甜甜好清新,好開胃,食落肉質都夠淋唔係柴,份量都算多。✨燒汁京葱炒牛肉 $92配料充足,醬汁偏咸,重口味人士最愛。肉嘅份量都夠,不過略嫌咬落嘅口感唔太淋,似係醃得耐左小小🤏🏻✨XO醬蝦乾韭菜花炒鮮魷 $103叫左咁多肉,諗住叫碟菜食下。配料夠多,都多魷魚嘅。但又係醬汁偏咸,食完個底成浸紅油,要係咁飲水。蝦乾應該無點浸過就炒,咬落好硬,整體有d失望。✨總結人均消費💸:$95/1人味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑 質素:🌕🌕🌕🌑🌑🍴老惹煮樓 (屯門)📍屯門良德街8號珀御坊1樓102號舖::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food #foodph
#港女覓食到屯門

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌑🌑

🍴老惹煮樓 (屯門)
📍屯門良德街8號珀御坊1樓102號舖
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife#屯門大排檔#屯門小炒#屯門美食
2023-07-15 300 瀏覽
早餐之前食真係幾好食。⋯⋯但食物質素愈黎愈差。有個炸雞翼麵。 ⋯⋯直情臭臭地。⋯⋯佢好似用大量腐乳醬加埋一齊炸去蓋住d臭壞味。 野飲愈黎愈甜。⋯⋯小甜都好甜。搞到永遠飲一兩啖就放低。⋯⋯最重要樓面‼️態度非常之差錯。收銀位嗰個疑似男經理⋯一叫嘢食就皺晒眉頭好似講極都唔明。唔明你叫咩。 一見佢行埋黎。 心諗想搵第二個落單。 唔洗好似要睇返你面色。 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯趕客既態度。 食物質素已經越嚟越差,再加埋咁嘅態度真係愈黎愈趕客。 ⋯⋯差差差早餐 之前食真係幾好食。但食物質素愈黎愈差。有個炸雞翼麵。 直情臭臭地。佢好似用大量腐乳醬加埋一齊炸去蓋住d臭壞味。 野飲愈黎愈甜。 小甜都好甜。搞到永遠飲一兩啖就放低。 最重要樓面‼️態度非常之差錯。收銀位嗰個疑似男經理⋯一叫嘢食就皺晒眉頭好似講極都唔明。唔明你叫咩。 一見佢行埋黎。 心諗想搵第二個落單。 唔洗好似要睇返你面色。 趕客既態度。 食物質素已經越嚟越差,再加埋咁嘅態度真係愈黎愈趕客。 差
2023-07-07 286 瀏覽
這間在健生邨附近的老惹煮樓,由他開業開始已經幫襯。這裡的座位其中一個特色是有幾張桌在出邊露台,可以看到對面青田遊樂場,又會有輕鐵經過,坐在那裡吃個早餐都很寫意。有一段時間,不給客人坐出邊,最近去光顧又可以坐出邊了。另一個特別是早餐可以選出前一丁而不用加錢。味道方面就正正常常,因為店內的空間都大,所以坐得都舒適。若想找間食店慢慢吃一個早餐,這裡是一個不錯的選擇。午餐和晚餐都未試過,或者遲點同小絲來試試。
這間在健生邨附近的老惹煮樓,由他開業開始已經幫襯。

有一段時間,不給客人坐出邊,最近去光顧又可以坐出邊了。

另一個特別是早餐可以選出前一丁而不用加錢。

午餐和晚餐都未試過,或者遲點同小絲來試試。

2023-07-03
$45 (早餐)
聞風呢間餐廳口碑好壞參半,都係自己親身一試至知。老惹嘅環境一般,好似茶餐廳。D人話侍應態度差,但我又感覺OK喎。我坐低等朋友,菜都未揀,就送來一碗熱湯叫我飲住先。講真,碗例湯味道麻麻,不過招呼態度夠窩心。叫左蟲草花湯菜芯、冰鎮咕嚕肉、豉椒炒花甲米粉底,買相吸引,又大大碟,味道亦唔差,仲配埋2個白飯,我哋三人食啱啱好。食左$380,價錢唔算平,不過都可以再試其他菜式~
2023-02-05 425 瀏覽
每次遇到呢個男經理都想千萬不好佢行過嚟。態度極差,叫佢拎多一個碗,佢可以嘭-聲丟係桌面,唔講任何嘢,就即刻走開。我同樓面姐姐講幾句,方知佢-直係咁,好多顧客都投訴。但係無人理會,樓面姐姐同我講,如果佢係老闆,D人會走曬,個個都唔想對住佢。難為廚房師傅咁辛苦炒,呢個人就係岀面趕客⋯⋯還有一次,叫咗羊腩煲送啤酒,佢竟然提都唔提,之後俾另一樓面姐姐講先知道,嘢都就食完,飽曬,又點可能再飲啤酒呢,拎走又唔得,換其他又唔得,乜都唔得😞😞
每次遇到呢個男經理都想千萬不好佢行過嚟。
難為廚房師傅咁辛苦炒,呢個人就係岀面趕客⋯⋯