2022-05-02 217 瀏覽
店的口號 「街坊滿意 · 我地先有價值」,已經對它有好感。花多眼亂,幸好有招牌四併,可一次試多款。 隨餃子有無味精老火湯。餃子沒太多不必要調味,讓客人吃出原材料味道。 座位算舒適,店員有禮,總體不錯,值得支持。

店的口號 「街坊滿意 · 我地先有價值」,已經對它有好感。

餃子沒太多不必要調味,讓客人吃出原材料味道。

座位算舒適,店員有禮,總體不錯,值得支持。

2022-04-16
2022-04-26 194 瀏覽
第一次來,環境企理,通通系統足夠。食物方面就麻麻了。二人同行,中午點了兩份湯麵:吉列豬扒刀削麵,自家制,但麵條一舊舊,湯少又唔熱,於是叫服務員幫忙加翻啲湯,好快就加回。吉列豬扒,肉好薄細細件,唔係好夠份量。我就叫咗碗招牌三味餃烏冬湯麵,湯都係唔夠熱,餃子三味各兩隻,又係唔夠熱,有香芹,韮菜,豬肉,味道一般,肉質死實,與超市急凍嗰啲口感差唔多,唔似係新鮮包,是讚岐烏冬,份量少,盛惠$46價錢貴過豬扒麵$36/碗。真係一試無防,再試投降!
吉利豬扒刀削麵
招牌三款餃子烏冬
2022-04-24
2022-04-02 676 瀏覽
今日專程去到元朗,揀咗呢間好多好評既餃子🥟店食晏奏😆舖頭唔大,一眼望得唒,好彩黎到已經係下奏三點唔多人,即刻有位😍 睇完menu,好快就揀好左食咩!今次叫左黑松露同流心芝士鮮肉煎餃。呢到既餃子🥟粒粒都真材實料大大隻,真係名符其實既皮薄餡正! 除左覺得黑松露味可以再出d之外,我同男朋友一至俾好高評價🙂個粉葛湯冇落味精,好足料好夠味,清清地配煎餃食都好正😛我地兩個人驚唔夠飽叫多左個🐷骨湯刀削麵,一樣都係甘夠味,麵亦唔會太淋。我地亦叫左椒鹽粟米🌽$22 平平地咬下個味又幾過癮夠特別,岩唒我地呢啲鍾意試新野既人🤣🤣🤣Overall 呢間黎到元朗又鍾意餃子既你地一定要試下!💛
今日專程去到元朗,揀咗呢間好多好評既餃子🥟店食晏奏😆
今次叫左黑松露同流心芝士鮮肉煎餃。
個粉葛湯冇落味精,好足料好夠味,清清地配煎餃食都好正😛

椒鹽粟米🌽

Overall 呢間黎到元朗又鍾意餃子既你地一定要試下!💛
椒鹽粟米🌽
  • 流心芝士煎餃
原本想食附近出名嘅爆漿蛋治但去到發現未開門,於是轉場食呢一間😎******************************❣️黑松露湯餃子+是日靚湯餃子粒粒都好大粒,皮薄餡多,全部都係肉!餃子皮同肉中間有一層黑松露醬,味道香得黎亦都唔會唔會膩!-有試過加佢嘅辣菜甫,但就同黑松露餃子唔係好夾,辣菜甫都係夾返傳統嘅餃子🥟-本身湯餃子已經有一個乳白色濃郁嘅湯底,好飲唔會口渴!另外再跟咗個粉葛湯,清甜下火!******************************但舖頭略嫌油煙味重咗少少,通風可以做得好啲,如果唔係食完都一陣味🤣******************************
❣️黑松露湯餃子+是日靚湯

餃子粒粒都好大粒,皮薄餡多,全部都係肉!
餃子皮同肉中間有一層黑松露醬,味道香得黎亦都唔會唔會膩!
2022-02-23 422 瀏覽
招牌三併餃刀削麵($46),大白菜、韭菜、香芹,各兩隻,整體味道普普通通(不論餃子、刀削麵、湯底),唯一抵讚係餃皮夠薄,如果三款揀一款的話,我個人建議大白菜,因為口感清爽啲。煎韭菜餃+是日靚湯($42),同樣普通,煎餃不是太香口,而且已經揀咗濃味嘅韭菜,味道都唔太突出。是日靚湯係蟲草花雞湯,味道不錯,但唔熱。蜆蚧鯪魚球($30),三樣食品中比較好的一款,四大粒,而且厚實,口感強烈。蜆蚧醬少咸微辣,但粒蜆蚧肉就好咸。

是日靚湯係蟲草花雞湯,味道不錯,但唔熱。

招牌三併餃刀削麵
煎韭菜餃+是日靚湯
蜆蚧鯪魚球
蜆蚧鯪魚球
2022-01-26 482 瀏覽
今日路過元朗,見到維港灣餃子店,見到取外賣的人不少,店內堂食的人反而較少。想到近日疫情嚴重,還是決定外賣生餃子,在家用膳。這店餃子還選擇很多,我還是較喜歡傳統的味道。店外海報説明:買兩份餃子(一盒12隻),送一盒刀削麵(二人份量),我買了一盒韮菜鮮肉餃,一盒芫茜鮮肉餃。回家準備二人午餐,先煮了韮菜鮮肉餃,再煮了刀削麵,加少量菜,這就成了簡單的抗疫午餐了。食物包裝精美,餃子美味,可惜刀削麵不太對勁,大概是下水太少,我又沒有注意,煮成糊漿麵。對要求不高的我來説,還是可以的。剩下另一盒芫茜鮮肉餃,大概就是今天晚餐的一道菜。
  • 韭菜鮮肉餃
2021-12-31 503 瀏覽
成日都見有人話嚟元朗要食 但當區反而名氣不大 今次就黎試試佢🤓💛呢間元朗手工餃子店有幾款新式餃子 例如鹹蛋魚芥菜餃 甚至係芫荽餃 愛茜人士可以試埋佢個芫荽麵————————————————————————🐕 靚湯($16)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯特別要提嘅喺煎餃/湯餃都會送一碗靚湯當日係淮山豬骨湯飲落清甜可口 毫無口渴感 就好似屋企煲嘅愛心湯咁寒風下飲啖熱湯暖胃 實在舒暢❄️順帶一提 食湯麵係配豬骨湯🐷雖則冇靚湯咁吸引 但又幾好飲唔似味精湯 同樣清甜濃郁————————————————————————🐕 大白菜湯餃(8隻$42)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯餃子甚為飽滿 肉多菜少🐖🥬味道正常 肉味為主 調味少 頗清淡食時不妨加上辣菜甫吊味呢個價再加碗靚湯 係幾抵食————————————————————————🐕 粟米芝士煎餃(6隻$45)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯似日式煎餃嘅做法 🇯🇵煎脆個底 保留兩側煙韌嘅餃子皮香脆嘅同時又唔會好油膩滿滿流心芝士混入豬肉同清甜粟米粒🧀🌽香濃惹味得很下次會想試佢嗰黑松露餃😛————————————————

🐕 靚湯($16)🐕

下次會想試佢嗰黑松露餃😛
粟米芝士煎餃
  • 芝士粟米煎餃
2021-12-21 382 瀏覽
本人特別愛食手工餃子🥟卻發覺在香港食餃子的專門店屈指可數。剛好在元朗逛街時發現一間手工餃子店,於是便去試試看這店的味道如何。店面不算很大,但座位不會過於擠迫,沒有焗促的感覺。這裡可選擇湯餃、煎餃、麵款及小食。蜆芥鯪魚球(4粒) $30鯪魚球炸得金黃香脆,醮蜆芥的味道特別和味,而且可消除鯪魚球用油炸的燥熱,實在是一味巧妙設計的小菜。蜆蚧醬和炸鯪魚球是最佳拍檔。招牌四拼湯餃(8隻) $46包括大白菜、韭菜、香芹及芫茜各兩隻。餃子晶瑩剔透,餡料飽滿,可見餃子皮厚薄適中。韭菜鮮肉煎餃(6隻) $42有滿滿的韮菜,豬肉爽口有質感,味道會比較豐富,比例不錯。泡菜鮮肉煎餃(6隻) $42泡菜味濃郁,新鮮多汁。正因為餃子皮夠薄,煎得非常之香脆,兩款煎餃都有滿滿的餡料。每份餃子會附送一碗是日例湯,似是真材實料無添加味精。註:店家亦有外賣生餃提供,可以買回去自己煮食。
本人特別愛食手工餃子🥟卻發覺在香港食餃子的專門店屈指可數。

店面不算很大,但座位不會過於擠迫,沒有焗促的感覺。

這裡可選擇湯餃、煎餃、麵款及小食。

蜆芥鯪魚球(4粒) $30
蜆蚧醬和炸鯪魚球是最佳拍檔。

招牌四拼湯餃(8隻) $46
包括大白菜、韭菜、香芹及芫茜各兩隻。
餃子晶瑩剔透,餡料飽滿,可見餃子皮厚薄適中。

韭菜鮮肉煎餃(6隻) $42
有滿滿的韮菜,豬肉爽口有質感,味道會比較豐富,比例不錯。

泡菜鮮肉煎餃(6隻) $42
泡菜味濃郁,新鮮多汁。

正因為餃子皮夠薄,煎得非常之香脆,兩款煎餃都有滿滿的餡料。
每份餃子會附送一碗是日例湯,似是真材實料無添加味精。

註:店家亦有外賣生餃提供,可以買回去自己煮食。
2021-11-22 438 瀏覽
晚餐唔想食太飽,今晚揀左食餃子。我叫左煎餃,老公就食湯餃。一致認為普通款嘅韮茶豬肉餃比店舖推薦嘅芝士餃更好食!仲包括一碗無味精老火湯,不過可能係無味精,相對就淡左少少啦。下次揀輕食都可以再食呢間!
晚餐唔想食太飽,今晚揀左食餃子。
我叫左煎餃,老公就食湯餃。
一致認為普通款嘅韮茶豬肉餃比店舖推薦嘅芝士餃更好食!
下次揀輕食都可以再食呢間!
2021-11-17
2021-11-10 531 瀏覽
茜麵餐 $51 (芫茜豬肉餃配手打芫茜刀削麵 芫茜湯)依個茜麵真係超級有驚喜😍首先一上台,你係會比啲芫茜嚇親😂多到呢湯底完全唔係hea你果隻 以為純粹得芫茜味既湯?NONONO😂係feel到無味精好重魚味既芫茜湯~兩者好match!!飲到魚湯既鮮味之餘又唔會比芫茜味搶哂風頭😆然後仲要嫌你唔夠濃~側邊再有啲芫茜蓉撈埋落個湯度勁正🤩我最後係飲哂既⋯.手打芫茜刀削麵都好正正子!好Q彈 又掛湯!食落好香茜味添芫茜豬肉餃略嫌無咩芫茜味 但都好好食😆.椒鹽粟米 $22超香甜既粟米 輕輕炸過加埋椒鹽勁好食唔會炸到都老 咬落好多汁添🤪一定會encore💛
茜麵餐 $51 (芫茜豬肉餃配手打芫茜刀削麵 芫茜湯)
依個茜麵真係超級有驚喜😍
首先一上台,你係會比啲芫茜嚇親😂多到呢

然後仲要嫌你唔夠濃~側邊再有啲芫茜蓉
撈埋落個湯度勁正🤩我最後係飲哂既⋯
手打芫茜刀削麵都好正正子!
好Q彈 又掛湯!食落好香茜味添

芫茜豬肉餃略嫌無咩芫茜味 但都好好食😆

椒鹽粟米 $22
超香甜既粟米 輕輕炸過加埋椒鹽勁好食
唔會炸到都老 咬落好多汁添🤪

一定會encore💛
2021-11-03 393 瀏覽
鹹蛋黃芥菜鮮肉湯餃 (8隻) $45餃子皮薄,餡料係芥菜豬肉+半粒鹹蛋,鹹蛋黃嘅存在感極強,所以入口會先俾鹹蛋味沖擊。芥菜切粒配搭豬肉餡,比例半半,原本以為芥菜會又苦又澀,結果味道冇想像中咁強烈,而且纖維感低,睇得出店家有處理過芥菜葉。大白菜鮮肉湯餃 (8隻) $39餡料同樣足料飽滿,豬肉比例高,但味道有少少腥。大白菜切粒,份量少所以菜味弱,俾大量豬肉味蓋過咗。芝士粟米煎餃 (6隻) $45煎餃底部煎到金黃香脆,但接口位(頂部)煎得太乾,有啲硬。餡料係芝士粟米+豬肉(?)餡,粟米飽滿但唔夠甜,芝士奶香濃郁,有啲爆晒餡,但蓋過咗肉味,食完都唔知係豬肉定雞肉餡。
鹹蛋黃芥菜鮮肉湯餃 (8隻) $45

芝士粟米煎餃
2021-10-22
  • 大白菜鮮肉湯餃
  • 芝士粟米煎餃
夜晚係元朗搵食,想食清D,所以揀咗呢間餃子店🥟門口好易搵到入到去個裝修都有D驚喜,估唔到D圖同對白咁有玩味😂食物價錢亦唔貴,好合理我有好多野食想試,但由於得自己一個人,唯有叫樣最有興趣嘅,就係鹹蛋黃芥菜鮮肉餃🤩餃子入面放鹹蛋黃都比較少見,而個味道係好好味,估唔到咁夾呀!個麵叫咗店舖自家手作刀削麵,好滑加上有少少煙韌,唔錯👍因為有D清,我加咗D辣油,不過D辣油都唔係太辣,好似屋企食飯咁,清淡D又好食🤣
夜晚係元朗搵食,想食清D,所以揀咗呢間餃子店🥟

門口好易搵到

入到去個裝修都有D驚喜,估唔到D圖同對白咁有玩味😂

食物價錢亦唔貴,好合理

鹹蛋黃芥菜鮮肉餃湯麵

個麵叫咗店舖自家手作刀削麵,好滑加上有少少煙韌,唔錯👍

2021-11-02
鹹蛋黃芥菜鮮肉餃湯麵
2021-11-02 199 瀏覽
明明開係元朗既餃子店 唔知點解叫自己做維港灣呢間都係元朗幾出名好彩都唔洗等位野生松茸鮮肉湯餃 (6隻 $60)雖然外表平凡咗啲但漲卜卜幾足料味道唔太鹹仲有無加味精湯水一碗流沙鹹蛋黃鮮蝦餃 (3隻 $28)金黃色外層就知香脆仲有流沙鹹蛋黃醬好邪惡裡面同樣好足料
明明開係元朗既餃子店
唔知點解叫自己做維港灣
呢間都係元朗幾出名
好彩都唔洗等位

野生松茸鮮肉湯餃 (6隻 $60)
雖然外表平凡咗啲
但漲卜卜幾足料
味道唔太鹹
仲有無加味精湯水一碗

流沙鹹蛋黃鮮蝦餃 (3隻 $28)
金黃色外層就知香脆
仲有流沙鹹蛋黃醬好邪惡
裡面同樣好足料
2021-09-19 376 瀏覽
牆身裝修玩味過癮,供應自家手作餃子配老火湯湯底口味多樣,不時會有期間限定口味,更有芫荽餃選擇芫荽鮮肉餡餃 芫茜味唔會太濃烈!肉鮮甜多汁 菜同肉比例係一半一半!好清爽每份餃子都包一碗湯 個湯係眉豆花生雞腳湯 完全無味精!好好飲!餃子粒粒肥大飽滿,包得好靚!個餃皮好薄!小食係一口炸豆腐 切成細粒炸香 咬開係嫩滑既豆腐粒~元朗水車館街74號地舖消費$150
牆身裝修玩味過癮,供應自家手作餃子配老火湯湯底
口味多樣,不時會有期間限定口味,更有芫荽餃選擇
餃子粒粒肥大飽滿,包得好靚!個餃皮好薄!
小食係一口炸豆腐 切成細粒炸香 咬開係嫩滑既豆腐粒~

元朗水車館街74號地舖
消費$150
2021-08-11 744 瀏覽
唔係好肚餓又想食啲嘢,餃子會係我嘅首選~身為元朗國居民最鐘意呢呢間手工餃子🥟除左有好多特別餡料選擇,例如:松茸鮮肉餃、鹹蛋黃芥菜鮮肉餃,每一份湯餃/煎餃都會配一碗是日靚湯,住家味十足🙌🏻今次就試左鹹蛋黃芥菜鮮肉湯餃($45,6隻)餃子皮薄餡靚,好鐘意芥菜嘅脆口,而鹹蛋黃份量啱啱好,唔會太濃味,成個組合好平均,簡單又好味😋 鐘意食辣記得加辣菜脯!店家仲有外賣生餃提供,可以自己賣返屋企煮🙌🏻

店家仲有外賣生餃提供,可以自己賣返屋企煮🙌🏻