2024-01-29 138 瀏覽
維港灣有兩間分店一間係教育路, 另一間在水車館街, 貪方便去咗教育路 ,門口望見到入面 只得幾個人食嘢,已經覺得唔對, 晚市時間🤔 韭菜豬肉湯餃8隻$46, 餃皮依然係好薄嘅 ,個餡料冇以前咁豐滿多料, 入面少咗好多豬肉,size份量又少咗D,豬肉味都冇, 今日係粉葛湯, 湯,好稀冇乜味, 最慘這個湯都唔熱嘅。 紅極一時,元朗名物竟然搞成咁,我係咪去錯分店…… 係咪應該去返水車館街🙈店, 煎餃有六隻$45,仲衰個煎餃,餃底部煎得唔脆,底部白奶曬,輕微煎煎,不特止,有兩嚿入面生生哋嘅, 即刻吐返出嚟。唔想再食喇。唉!走人拜拜。 辣椒油唔香唔辣冇味道,出名菜脯仲衰有陣噏味嘅。 望入去廚房,煮餃子那位女士擘大個口打曬喊路,又冇戴口罩, 煮食物,她😑冇表情都估到..人冇心做食客冇好嘢食。 出返去太子食(阿純山東餃子)穩陣
2024-01-27
一踏入小店,就被陣陣煎餃嘅香味所吸引。我揀咗招牌煎餃,真係一啖入口,即刻脆皮撲鼻,咬落去皮薄餡多,鮮肉汁湯咁滲出來,爽滑得嚟又唔會膩口。每口嚼落去都覺得肉鮮蔬甜,味道夠曬層次。餃子嘅鮮甜同微微嘅麵筋彈牙感,真係惹味到不得了!湯底更加係清香可口,暖笠笠一啖啖飲落去,感覺好滋潤。除咗餃子,仲試咗啲涼菜,例如木耳拌黄瓜,清脆開胃。這家小店港式潮語做名叫「瓷實」,啱晒溝市民嘅味口,又唔使太計較價錢,群眾口味嘅好去處。記得試下佢嘅自製辣椒醬,夠哂kick,真係一試鍾情啊!👌🍲👍
2023-09-04 742 瀏覽
有d人話食🥟🥟🥟🥟=🍚, 一餐要食得飽最少食10隻姐係一餐有成兩碗幾三碗飯🥶 但又有營養師教食餃子係低卡餐, 原來關鍵在於個皮要夠薄、餡要少肥多菜🥬 皮薄餡靚嘅維港灣餃子坊就啱哂啦💛 塊皮薄到透哂餡, 但唔易爛開, 就算買返屋企自己煮都唔會爛豬肉全部都係用鮮肉, 唔多肥肉, 而且唔係加工肉, 係優質蛋白質🐷 想食得健康既就揀菜餡唔好揀🧀芝士呀鹹蛋黃果d, 菜既選擇多到林婆婆rap15秒都rap唔哂d菜名我嘅至愛就係西洋菜同大白菜試過係屋企整嘅西洋菜餃苦過dee dee🤢, 最後都係認輸買返餃子店嘅最好味🥟湯餃會比煎餃少油, 呢度啖老火湯都好足料好好飲, 唔驚太淡口又唔會係味精湯🍲當然如果唔駛減肥嘅話, 可以加菠菜麵同刀削麵更滿足🍜 呢度仲有超多吸引嘅小食, 邪惡流沙炸蝦餃🍤/香芋地瓜丸🍠/多春魚/長春卷/醬爆丸款款都好想試 叫多咗都唔怕, 價錢仲係好抵食架!-招牌四拼湯餃🥬($48)西洋菜鮮肉湯餃🥟(seasonal edition)香芋地瓜丸🍠($18/5pc)-維港灣餃子坊元朗水車館街74號地舖元朗教育路77號京都閣地舖1100-2200

招牌四拼湯餃

我嘅至愛就係西洋菜同大白菜

是日老火湯

叫多咗都唔怕, 價錢仲係好抵食架!

香芋地瓜丸

招牌四拼湯餃🥬($48)
西洋菜鮮肉湯餃🥟(seasonal edition)
香芋地瓜丸🍠($18/5pc)
維港灣餃子坊
  • 大白菜鮮肉湯餃
  • 老火湯
  • 湯餃
2023-08-21 226 瀏覽
餃子均是餐廳自家包製 口味上都很特別 甚少在外可供選擇湯餃更會奉上是日老火湯一碗 非常有家的味道 無味精雙拼湯餃 $52整體餃子皮薄 餡料豐富 每粒餃子都漲卜卜😋🥟野生松茸鮮肉湯餃 +$14松茸味道非常香濃 一口接一口😋🥟大白菜鮮肉湯餃大白菜鮮甜 豬肉新鮮 菜及肉的比例剛好😋🥟鹹蛋黃芥菜鮮肉湯餃 +$3每粒餃都有適量鹹蛋 味道剛好 不會過鹹😋🥟辣菜脯椰菜鮮肉湯餃 + $14菜脯辣味十足
餃子均是餐廳自家包製 口味上都很特別 甚少在外可供選擇

菜脯辣味十足
2023-08-20
下午茶
2023-06-21 386 瀏覽
17/6 12:00 勁芫荽麵&麻辣銀針粉拼煎餃#麻辣銀針粉平平無奇,普通一份,唔麻唔辣,銀針粉坊間一般唔夠爽彈🙄#煎餃,味道正常,唔夠香脆,餡料肉汁普通正常,冇特別😶#勁芫荽麵(睇相📸)個麵都未煮好,一舊嘢,煮散嗰啲就淋得滯,經營食肆個麵咁樣就唔夠專業,是正常之下~必須改善。芫荽味湯幾好👍🏻易入口,湯餃正常,碗面鋪滿芫荽,帶唔出有咩飄香嘅效果,畫蛇添足,相機食先。(本人鍾意食芫荽的)今天坊間到處都是 麻辣、煎餃、湯餃,未見特別出色。*# 有向店員反映,店員亦都有提問需否煮過,服務態度係正常嘅,不了,只是想在元朗食其他東西吧。
17/6 12:00
勁芫荽麵&麻辣銀針粉拼煎餃
#麻辣銀針粉
平平無奇,普通一份,唔麻唔辣,銀針粉坊間一般唔夠爽彈🙄
#煎餃,味道正常,唔夠香脆,餡料肉汁普通正常,冇特別😶
今天坊間到處都是 麻辣、煎餃、湯餃,未見特別出色。
2023-06-17
2023-06-14 289 瀏覽
本身想食餃子,就近近地入去食。點知個阿姐落錯單,我都同佢講唔好意思好似黎錯左。佢即刻牛咁眼望住我,話佢無落錯,係我講錯以家屈佢。我心諗,一碗麵姐呃你乜。最後佢仲用一種好臭串既態度問我唔岩食幫我換,但係你咁講野唔岩。我嬲到叫佢成碗野倒左佢。埋單走人。大家鐘意可以試下(優質態度)呢到有幾個post都講呢樣野。我唔明其實佢聽錯我講錯點都好,都唔係一黎就話個客錯。我真係係呢間野到學到野。呢啲咁既員工幫公司倒米

2023-05-30 293 瀏覽
#20230430 💛📍 維港灣餃子坊 元朗水車館街74號地舖 🍽️元朗教育路77號京都閣地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#套餐D #勁茜麵 $60💭 呢碗野係充滿左海量既芫茜🤤湯底、餃子同埋個刀削麵都係用芫茜做,首先湯底滿滿既芫茜茸,個餃子除左芫茜味仲有陣醃肉既酒味,好似應該要煮耐啲去一去陣味😅個刀削麵無咩芫茜味,不過完全係因為個餃子同個湯底太濃郁搶晒風頭,唔係刀削麵既錯😂鐘意食芫茜既朋友真係唔可以錯過呢個🌿.#雙拼湯餃 $52 🫧 #鹹蛋黃芥菜鮮肉湯餃 +$3 🫧 #辣菜脯椰菜鮮蝦餃 +$14💭 雖然加下加下好似有啲貴咁,但餃子好厚身完全夠飽🥟兩隻餃都幾特別,平時🐷如果見到個湯咁清肯定會幾羹幾羹既辣椒咁落落去😅但呢個唔使,因為啲餃子入面好夠味,🐷好鐘意食餃子果陣滿足到重口味既味蕾,而食完又可以飲啖湯清清個口既感覺😎.#套餐 #跟 #豆漿 #湯餃 #跟 #是日老火湯 #赤小豆老黃瓜豬骨湯 💭 佢啲湯應該係全部都無加味精,所以飲晒成碗都唔會覺得好口渴,不過佢本身湯餃已經有湯,再加碗老火湯就成肚水🙈如果可以用老火湯mix埋個餃就好喇🤤.#元朗美食 #元朗黃店 #🐷在元朗 #🐷_食
#20230430 💛

🫧 #辣菜脯椰菜鮮蝦餃 +$14

#套餐 #跟 #豆漿
#湯餃 #跟 #是日老火湯 #赤小豆老黃瓜豬骨湯

#元朗美食 #元朗黃店 #🐷在元朗 #🐷_食
足料爆餡水餃小店,食過幾次都唔錯!推芝士類餃子同埋老火湯👍~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥟 雙拼湯餃 共8隻 每味各4隻 HK$58 (以下兩個味均需+HK$3) 口味 > 芝士粟米雞肉餃👍、京蔥牛肉餃・味道:大推芝士餃,超重芝士味,仲要流心~京蔥牛肉味陣京蔥味好出,牛肉冇偏咸/甜,正常發揮。・口感:餃皮冇偏厚偏薄,餡多,整體不錯。🥣 是日老火靚湯:老黃瓜扁豆豬骨湯 (隨湯餃/煎餃附送一碗) 單點HK$20・味道:重豬骨味,食到最後甘甘地不錯。不過就飲唔到老黃瓜味~・口感:淨湯冇渣的。🐮 椒鹽牛丸 5粒 HK$22・味道:就係炸蒜,都食到些小牛味嘅~・口感:乾身唔柴,不過冇肉汁㗎喇。🥛 豆漿 HK$10・味道:唔甜,重豆味,有驚喜!・口感:正常。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:食過幾次都唔錯呀,係用心好食嘅餃子店~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・環境:闊落食肆,係唔知點解每次唔同時段食啲遮遮都趕唔切咁想收碟,叫停佢先放返低,大佬我碗湯仲有一半。唔係last order趕收工,唔好話出面冇人排隊啦舖頭入面都未坐滿大把吉枱。

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

口味 > 芝士粟米雞肉餃👍、京蔥牛肉餃
芝士粟米雞肉餃
京蔥牛肉餃

・口感:餃皮冇偏厚偏薄,餡多,整體不錯。
雙拼湯餃

🥣 是日老火靚湯:老黃瓜扁豆豬骨湯
 (隨湯餃/煎餃附送一碗) 單點HK$20

・口感:淨湯冇渣的。
是日老火靚湯

🐮 椒鹽牛丸 5粒 HK$22

・味道:就係炸蒜,都食到些小牛味嘅~
・口感:乾身唔柴,不過冇肉汁㗎喇。
椒鹽牛丸

🥛 豆漿 HK$10
・味道:唔甜,重豆味,有驚喜!
・口感:正常。

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:食過幾次都唔錯呀,係用心好食嘅餃子店~

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

環境:闊落食肆,係唔知點解每次唔同時段食啲遮遮都趕唔切咁想收碟,叫停佢先放返低,大佬我碗湯仲有一半。唔係last order趕收工,唔好話出面冇人排隊啦舖頭入面都未坐滿大把吉枱。仲要穿過幾個人夾緊嘢嘅手去拎枱中間嘅碟,真係好影響進食🥲,唔該搞搞佢👎。btw係遮遮先會咁,妹豬店員唔會。
2023-04-28
芝士粟米雞肉餃
京蔥牛肉餃
椒鹽牛丸
2023-04-08 453 瀏覽
晚餐諗唔到食什麼,經過這間小店,點了一些食物回家,發覺全部都好好味,值得再次幫襯!墨魚丸銀針粉:好少店舖有銀針粉吃,難得見到這間店有銀針粉當然要點。銀針粉非常彈口,口感很好,係食過最好味的銀針粉。墨魚丸尚算彈牙,湯底好好味,應該沒有添加味精,卻有濃濃的魚味。口水雞:味道偏辣,但十分惹味,雞的肉質都嫩口。蒜泥白肉:味道都幾辣,食了幾片都要放棄了。可能本身自己都唔係食得辣。煎餃子:煎得很香口,餃子餡很多很豐富,感覺很抵食。鹽酥雞:味道很好,拿到回到家食都仲脆的。

口水雞:味道偏辣,但十分惹味,雞的肉質都嫩口。

煎餃子:煎得很香口,餃子餡很多很豐富,感覺很抵食。

鹽酥雞:味道很好,拿到回到家食都仲脆的。

2023-02-26 538 瀏覽
湯餃配老火湯一碗~老火湯唔錯,老火湯同啲餃分開上好過撈埋啲餃一齊上而家就算食餃子要落菜脯/辣辣椒油,都唔會浪費碗湯👍🏻鹹蛋芥菜湯餃~我自己一個食嘅話就唔會揀呢個餃,驚會伏。不過老公話想試,就陪佢試下。不過試左就發覺呢款餃有驚喜,唔伏,可以一試每粒餃裡面都有一粒仔咸蛋黃,不過芥菜味唔係好出,但係整體味道幾好鮮蝦菜苗餃~幾好食,不過有啲似茶樓飲茶蒸點心嘅鮮蝦菜苗餃大白菜鮮肉煎餃~味道ok,但係肉汁略嫌唔夠第二次再去嗰次煎得燶左啲椒鹽豆腐~我覺得一般,未至於難食但老公食咗一粒話唔好食之後就唔肯再食燉湯~算啦,都係飲返跟湯餃送嗰碗湯好過
咸蛋黃芥菜鮮肉湯餃

而家就算食餃子要落菜脯/辣辣椒油,都唔會浪費碗湯👍🏻

鮮蝦菜苗湯餃

鮮蝦菜苗餃~幾好食,不過有啲似茶樓飲茶蒸點心嘅鮮蝦菜苗餃

大白菜鮮肉煎餃

大白菜鮮肉煎餃~味道ok,但係肉汁略嫌唔夠
第二次再去嗰次煎得燶左啲
椒鹽豆腐

椒鹽豆腐~我覺得一般,未至於難食
但老公食咗一粒話唔好食之後就唔肯再食
燉湯

燉湯~算啦,都係飲返跟湯餃送嗰碗湯好過

咸蛋黃芥菜鮮肉湯餃
鮮蝦菜苗湯餃
大白菜鮮肉煎餃
2023-02-24 270 瀏覽
湯餃嘅湯底係冇味精嘅老火湯😉每日嘅湯都會不同,配埋佢地嘅手工包嘅餃子真係好正!除咗湯餃好食外但煎餃都係好高質😆 流沙鹹蛋黃炸蝦餃係有滿滿的鹹蛋黃仲要炸得好脆😙
2023-02-24 214 瀏覽
元朗這間餃子店都係好飽滿同大大隻,而皮薄饀靚🙌🏻但對比係煎餃我就鐘意食湯餃😍咁多款口味我最鐘意係芝士粟米雞肉餃🧀🌽芝士雖然拉唔到絲但都係好夠而粟米好甜!雞肉份量都好足🥰
2023-02-17 313 瀏覽
有無人都好鍾意食餃子!今次專程黎到元朗一嚐超睛嘅流沙咸蛋黃炸蝦餃!除左野生松茸鮮肉餃、黑松露鮮肉餃等十多款餃子,仲有勁茜三重奏 (一碗有齊茜餃、茜麵、茜湯) 同 多款特色小食~▪️流沙咸蛋黃炸蝦餃 $30/3隻炸餃幾靚仔喎!外皮香脆唔油膩,面頭嘅流沙鹹蛋黃帶沙沙口感,不過鹹蛋味就唔算好突出。反而內餡蝦味十足,伴隨韮菜香,幾足料▪️雙拼煎餃 $46/6隻配是日老火湯一碗芝士粟米雞肉餃 (額外加$3)煎餃底部煎得香脆,餃子皮唔會好厚,入面嘅芝士呈半融狀態,而唔係幻想中嘅拉絲。芝士味濃郁,配上爽口多汁嘅粟米粒,內餡濕潤唔乾~🥟黑松露鮮肉餃 (額外加$9)餃子好飽滿好足料!雖然黑松露集中係一邊,但香氣依然突岀,不過就無粟米餃咁濕潤~▪️香芋地瓜丸 $18地瓜丸外脆內軟,毫不油膩,芋頭餡綿密,唯獨芋頭味偏淡。▪️椒鹽粟米 $22同想像中有啲岀入,粟米唔係爆汁個款,但都唔會燒到好乾。椒鹽味都淡左啲

▪️流沙咸蛋黃炸蝦餃 $30/3隻
流沙咸蛋黃炸蝦餃

▪️雙拼煎餃 $46/6隻
配是日老火湯一碗

芝士粟米雞肉餃 (額外加$3)

🥟黑松露鮮肉餃 (額外加$9)

▪️香芋地瓜丸 $18
香芋地瓜丸

地瓜丸外脆內軟,毫不油膩,芋頭餡綿密,唯獨芋頭味偏淡。

▪️椒鹽粟米 $22
椒鹽粟米

2023-02-16 163 瀏覽
平時想不到去什麼地方吃東西的時候,就會諗起想去這裡吃餃子,店舖整潔,這裡的餃子店有很多款食味道,提供了湯餃及煎餃,今次我食咗湯餃,松茸菇餡料既湯餃, 真係好香,配以時日老火粉葛湯 。小食我點了粟米 ,上面有淮鹽很惹味,這個粟米的形狀也很有特色。飲品方便有氣水及豆漿,因為餃子太好吃了,掛住品嚐美味的餃子,忘了拍照維港灣餃子其實有兩間分店,我比較喜歡去這間店舖,因為附近有停車場也有超市,生活所需都在附近好方便呀。

小食我點了粟米
,上面有淮鹽很惹味,這個粟米的形狀也很有特色。

2023-01-10 363 瀏覽
上星期六,我上課後去維港灣吃上海麵和餃子。我喜歡維港灣的餃子因為店舖會現場做給你吃!餃子的餡料豐富,肉汁鮮甜。店舖也十分注重麵的質感,麵條相當軟熟,很適合一家大小來吃!
2023-01-07