2023-05-13 472 瀏覽
呢間餐廳係朋友介紹嚟嘅所以都係第一次黎食佢有兩層我哋安排咗坐上層位置我地叫左5個餸🔸韮菜豬紅豬紅超級入味!好滑好好食😋韮菜又唔會煮到過晒時個人好喜歡呢道菜!❤️🔸滷水雜錦呢個係我第二鍾意食既!有唔同嘅滷水都夠味,生腸好爽,口感好得意😆好味!🔸椒鹽鮮魷粉比較多,一般般,唔算特別🔸蠔仔肉碎湯飯好好食!叫左中Size,4個人都夠食!蠔仔比例都ok, 唔會少到見唔到個人認為都抵食🔸煎蠔餅超級超級失望!食完晒所有野都仲未上到菜催左兩次終於有但好唔吸引聞落係千年油既味道,蠔仔唔新鮮,好多好多好多粉😰😰等左咁耐,質素咁樣大家食左啖都放低筷子,唉😮‍💨好浪費.總括嚟講: 除咗煎蠔餅之外,其他都係唔錯嘅,我真係好鍾意個豬紅同滷味,所以我都會繼續幫襯😆😆大家記得唔好揀煎蠔餅,費事食到一肚氣
呢間餐廳係朋友介紹嚟嘅

韮菜又唔會煮到過晒時
個人好喜歡呢道菜!❤️

滷水雜錦

🔸滷水雜錦
呢個係我第二鍾意食既!
有唔同嘅滷水
都夠味,
生腸好爽,口感好得意😆
好味!

🔸椒鹽鮮魷
粉比較多,一般般,唔算特別

蠔仔肉碎粥(中)

🔸蠔仔肉碎湯飯
好好食!叫左中Size,4個人都夠食!
蠔仔比例都ok, 唔會少到見唔到
個人認為都抵食

煎蠔餅

🔸煎蠔餅
超級超級失望!
食完晒所有野都仲未上到菜
催左兩次終於有
但好唔吸引
聞落係千年油既味道,蠔仔唔新鮮,好多好多好多粉😰😰
等左咁耐,質素咁樣
大家食左啖都放低筷子,唉😮‍💨
好浪費

滷水雜錦
椒鹽鮮魷
蠔仔肉碎粥(中)
個個話好食,原來都不外如是,食完仲要肚餓30次,最叻就係佢哋嘅花生滷水都未入味,夥計推薦我哋嘅豉油王炒麵,簡直係垃圾,生嘅,又話好出名,仲要食咗四千幾蚊,無下次
2023-04-26 319 瀏覽
去咗一間叫做「紅伶」嘅潮州打冷試咗佢哋嘅潮州菜,其中一道菜令我驚艷不已,就係佢哋嘅招牌椒鹽鮮魷。呢道鮮魷真係好好味,鮮嫩多汁,椒鹽香脆,每一口都令人回味無窮。味道唔會太辣,但又帶有微微辣味,炸粉唔厚又鬆化!好啱晒我嘅口味。除咗椒鹽鮮魷,紅伶嘅其他潮州菜都好好味,特別係佢哋嘅避風塘茄子同反沙芋。啲食材鮮美,味道正宗,令我回味無窮。整體而言,呢間餐廳環境舒適,同事會為我哋介紹,服務態度好好,價格亦都合理。如果你鍾意食潮州菜,我好推介你嚟試下呢間餐廳,特別係佢哋嘅招牌椒鹽鮮魷,真係好正啊!
去咗一間叫做「紅伶」嘅潮州打冷

2023-04-25 318 瀏覽
原本去佐敦想坐街邊食打冷風味既,但係落雨,為有試吓呢間紅伶飯店,係朋友介紹嘅,原來入面都好有打冷風味!而且勝在不用等候,總結來講,此店各樣出品不錯,價錢合理,可以再去!1)蠔仔肉碎粥,大粒蠔仔,五個人食飽!2)黑椒牛柳 ,唔韌!3)滷水鵝片,大碟 !4)白色墨魚片,超級好食,叫咗兩碟!5)砂糖反沙芋!好好味,食到停唔到,下次都要叫!再叫咗3支啤酒👍👍👍😎地道風味!野食好味👍
1)蠔仔肉碎粥,大粒蠔仔,五個人食飽!
2)黑椒牛柳 ,唔韌!
3)滷水鵝片,大碟 !
4)白色墨魚片,超級好食,叫咗兩碟!
5)砂糖反沙芋!好好味,食到停唔到,下次都要叫!
再叫咗3支啤酒👍👍👍😎地道風味!野食好味👍
2023-04-21 448 瀏覽
上次晚上去排大隊,所以放棄!今次晚上6點就去,抱著必食的心情,咁早當然冇人啦!潮洲菜館當然必試他們的鹵水啦!點了鹵水鵝、鹵水什錦、蠔仔粥、潮洲筍蝦。鹵水鵝可以,但不是好好、鵝肉夠林,但鹵水味唔夠香!鹵水什錦的料就唔係幾好,生腸、墨魚唔新鮮、無味唔爽,鵝腸、豬耳普通,豆腐都還可以😌!蠔仔粥算是最好味、筍就超級咸,應該係冇出水就直接加味去煮,原全食唔到,我要打包回家自己處理!價錢都好貴,$80元這個質素整體來說這餐非常失望,價錢貴一啲都唔值,唔明點解咁多人追捧!是出名就自然有客人盲目追捧?唔會再來啦!

鹵水鵝
鹵水什錦
潮洲筍蝦
2023-03-20
蠔仔粥
距離上次嚟呢度食飯已經係一年前嘅事了!今次同兩個朋友過嚟食,到依然仲係咁好食🤤美中不足就係太少人,冇得叫好多餸 🥹其中一個朋友遲到,唯有叫住個冷盤食住先~滷水雜錦!哇,份量十足,全部都好好食,特別鍾意個鵝腸,鵝腸真係100分!!🤤💕爽口彈牙,而且有好多條呀~~連芽菜即係都食晒 😊💖喺等候嘅期間,見到好多人嗌佢個蠔餅,當然唔可以錯過啦!個蠔餅又大份,又脆卜卜 🥹 非常邪惡!椒鹽九肚魚嘅口感同想像中唔同,外脆內軟~仲叫咗一個黑椒薯仔牛柳粒都好好食,但係都係滷水最正 😍下次希望叫多啲人過嚟一齊食,可以是多啲唔同嘅嘢 🤤
距離上次嚟呢度食飯已經係一年前嘅事了!
今次同兩個朋友過嚟食,到依然仲係咁好食🤤
美中不足就係太少人,冇得叫好多餸 🥹
其中一個朋友遲到,唯有叫住個冷盤食住先~滷水雜錦!
爽口彈牙,而且有好多條呀~~連芽菜即係都食晒 😊💖
喺等候嘅期間,見到好多人嗌佢個蠔餅,當然唔可以錯過啦!
個蠔餅又大份,又脆卜卜 🥹 非常邪惡!
椒鹽九肚魚嘅口感同想像中唔同,外脆內軟~
仲叫咗一個黑椒薯仔牛柳粒都好好食,但係都係滷水最正 😍
下次希望叫多啲人過嚟一齊食,可以是多啲唔同嘅嘢 🤤
  • 馳名煎蠔餅
  • 滷水什錦
2023-04-12 312 瀏覽
朋友想移民前想食多啲中國菜,早幾日就book 左紅伶!一行6人,安排左2樓嘅圓枱!🤗環境🌞🌞🌞傳統大排檔嘅裝修,不過室內有冷氣😂很熱鬧,眼見有2層,都坐滿人,出面仲要等位,雖然人多,但坐都尚算鬆動,唔會太逼!食物🌞🌞🌞🌞🌞冰鎮芥辣墨魚片墨魚片爽口彈牙,新鮮,麻油味再加上芥辣,正😍😍😍蠔餅蠔仔份量多,炸到脆卜卜,但又唔會好油膩👍🏻👍🏻👍🏻蠔仔粥好食,蠔仔分量又係好足夠,低食滷水什錦滷水味濃,好入味,我最鍾意鵝腸,好爽好入味好正👍🏻👍🏻👍🏻❤️❤️❤️價錢適中,食物又好味,會再一試再試!❤️🌞😍

環境🌞🌞🌞

食物🌞🌞🌞🌞🌞
冰鎮芥辣墨魚片
墨魚片爽口彈牙,新鮮,麻油味再加上芥辣,正😍😍😍

蠔餅
蠔仔份量多,炸到脆卜卜,但又唔會好油膩👍🏻👍🏻👍🏻

蠔仔粥
好食,蠔仔分量又係好足夠,低食

滷水什錦

價錢適中,食物又好味,會再一試再試!❤️🌞😍
2023-04-01
2023-04-10 201 瀏覽
手機下單方便快捷,只係少量菜式未能清楚表列於菜譜上。鵝片拼盤:鵝肉嫩滑,豆腐充滿濃濃滷汁味;豬紅韮菜:豬紅既滑又彈牙,味道濃沃,而且份量十足,食整都仲有豬紅;咸蛋蝦球:更令人回味無窮,蝦肉厚實彈牙,咸蛋剛好包住整隻蝦球,完全唔會覺得油膩;蠔餅:肥嘟嘟嘅蠔仔,一食即爆汁,咸度適中,又有蛋香味;食完蠔餅點可以無蠔仔粥:粥底味既濃又香,仲有好似係魷魚仔襯托,食完一碗又一碗;冰鎮墨魚:更有驚喜,墨魚片新鮮又爽口,食完一口原味,再點少少wasabi更興奮,精神為之一振;大豆芽豆腐卜:爽爽大豆芽,脆卜卜,豆腐卜更加入味濃郁;最差居然椒鹽魷魚,炸粉太多;最後點可以唔食反沙芋,識食當然係食推沙啦…回味無窮!
手機下單方便快捷,只係少量菜式未能清楚表列於菜譜上。
2023-04-09
2023-04-05 378 瀏覽
吃打冷小菜,人生一樂也,今天這間店舖也算出名,而且店舖有2層,飯桌也多,可以招呼很多客人,於用餐時很多客人出出入入,爽哦🤣馳名煎蠔餅🦪金黃香脆,不會過油,而且大大塊,份量充足,蠔肉也不會太小,蛋漿不會太厚,爽哦鹵水雜錦😋有墨魚,紅腸,鵝腸,雞腎,生腸,大腸,芽菜等🤪種類繁多,每樣也可試一點,也不錯哦XO醬小炒王小炒王很多店也會有,也算招牌菜,夠獲氣😆蝦乾,魷魚鬚,腰果,韭菜等,男士恩物🤪🤪蠔仔肉碎粥🍚就算不吃飯,吃粥也是打冷必點的呢😋有很多蠔肉,味道鮮甜豐富紅伶飯店油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖

馳名煎蠔餅🦪

鹵水雜錦😋

蠔仔肉碎粥🍚
就算不吃飯,吃粥也是打冷必點的呢😋有很多蠔肉,味道鮮甜豐富

紅伶飯店
油麻地砵蘭街10-16號宜發大廈地下D及E號舖
鹵水雜錦
蠔仔肉碎粥
鹵水雜錦
蠔仔肉碎粥
  • 滷水雜錦
💛紅伶飯店 (油麻地)👍🏻滷水什錦 $139有紅腸、大腸、鵝腸、魷魚、滷肉乜都有啲,爽口入味😆.🫶🏻冰震芥辣墨魚 $109必試💓見到差唔多枱枱都有叫墨魚滑嘟嘟,尚算爽口略嫌唔夠冰鎮🙌🏻.👍🏻韮菜豬紅 $80我唔多食內臟豬紅,所以冇試😆但見朋友們都食得好開心😂.🫶🏻馳名煎蠔餅 $86必試💓蛋酥,香脆可口蠔仔鮮甜,加上蔥花點綴🤤.🫶🏻黄金豆腐 $89必試💓外酥脆內嫩滑😋.👍🏻椒鹽鮮魷 $109炸漿薄而脆,魷魚鹹香爽口🙌🏻.👍🏻豉汁蒸白鱔 $169豉汁惹味,白鱔彈牙鮮甜🤤.👍🏻蝦乾浸娃娃菜 $119食左甘多肉,點都要叫啲菜🥬配料豐富:蝦乾、慈菇、蘿蔔、芹菜.👍🏻絲苗白飯 $13👍🏻忌廉 $15👍🏻雪碧 $15👍🏻王老吉 $16📸27.02.2023.💁🏻‍♀️自從畢業後,好少再約食飯🥹大排檔係一大班人聚會既不二之選👍🏻經濟實惠有氣氛😆.老字號潮州菜,果然名不虛傳👍🏻放工時間去食,店內坐滿人💃🏻好彩我醒目,有book定位🤣食物質素好,上菜快靚正😋員工親切友善,仲識同你講下笑😆大推有Heart小店💓
💛紅伶飯店 (油麻地)
👍🏻滷水什錦 $139
有紅腸、大腸、鵝腸、魷魚、滷肉
乜都有啲,爽口入味😆
🫶🏻冰震芥辣墨魚 $109
必試💓見到差唔多枱枱都有叫
墨魚滑嘟嘟,尚算爽口
略嫌唔夠冰鎮🙌🏻
👍🏻韮菜豬紅 $80
我唔多食內臟豬紅,所以冇試😆
但見朋友們都食得好開心😂
🫶🏻馳名煎蠔餅 $86
必試💓蛋酥,香脆可口
蠔仔鮮甜,加上蔥花點綴🤤
🫶🏻黄金豆腐 $89
必試💓外酥脆內嫩滑😋
👍🏻椒鹽鮮魷 $109
炸漿薄而脆,魷魚鹹香爽口🙌🏻
👍🏻豉汁蒸白鱔 $169
豉汁惹味,白鱔彈牙鮮甜🤤
👍🏻蝦乾浸娃娃菜 $119
食左甘多肉,點都要叫啲菜🥬
配料豐富:蝦乾、慈菇、蘿蔔、芹菜
👍🏻絲苗白飯 $13
👍🏻忌廉 $15
👍🏻雪碧 $15
👍🏻王老吉 $16
📸27.02.2023
💁🏻‍♀️自從畢業後,好少再約食飯🥹
大排檔係一大班人聚會既不二之選👍🏻經濟實惠有氣氛😆
老字號潮州菜,果然名不虛傳👍🏻
放工時間去食,店內坐滿人💃🏻
好彩我醒目,有book定位🤣
食物質素好,上菜快靚正😋
員工親切友善,仲識同你講下笑😆
大推有Heart小店💓
蝦乾浸娃娃菜
豉汁蒸白鱔
  • 冰震芥辣墨魚片
2023-03-19 277 瀏覽
三五知己約埋一齊食呢間油麻地出名嘅打冷舖已經係第二次食次次都好多人所以去之前都係打定電話book定位book咗七點準時入唔使等 不過就坐咗喺露台位 (有簾篷遮擋)坐得有少少壓迫感不過唔緊要,好食都可以將就下鹵水拼盤 鵝腸 夠新鮮夠爽 不過嫌佢唔係鹵得好夠入味豬大腸就鹵得夠入味喺度嘅招牌菜 冰鎮魷魚點埋芥末豉油 感覺比一般壽司店好食蒜蓉粉絲蒸勝瓜睇相都知佢好夠蒜 食落都幾好味最後叫咗打冷 必定 叫的 炸蠔餅份量都算幾多 而且蠔肉好新鮮 無沙除咗坐得麻麻地之外 食物質素係唔錯的但都價錢唔平 一餐半餐都係可以嘅
三五知己約埋一齊食呢間油麻地出名嘅打冷舖

已經係第二次食
次次都好多人
所以去之前都係打定電話book定位
book咗七點準時入
唔使等 不過就坐咗喺露台位 (有簾篷遮擋)
坐得有少少壓迫感

不過唔緊要,好食都可以將就下

鹵水拼盤

份量都算幾多 而且蠔肉好新鮮 無沙

除咗坐得麻麻地之外 食物質素係唔錯的
但都價錢唔平 一餐半餐都係可以嘅

2023-03-13 255 瀏覽
好耐冇寫食評,但今次真係好失望....破壞左同朋友美好既1晚。除左冰鎮芥末墨魚及滷水鵝外,其他小炒都好難食。西蘭花炒帶子($169):咸鼓椒炒蜆($99):咸咸牙帶魚($100):因佢講明係咸,所以就算比出面其他打冷舖咸,我都ok蠔仔粥($100):咸炒豬什($199):咸,硬椒鹽鮮魷($109):ok芥末牛仔粒($139):0味道唔明點解咁多人排隊....係咪有隱藏餐牌我唔知?

除左冰鎮芥末墨魚及滷水鵝外,其他小炒都好難食。

西蘭花炒帶子($169):咸
鼓椒炒蜆($99):咸
蠔仔粥($100):咸
炒豬什($199):咸,硬
椒鹽鮮魷($109):ok
芥末牛仔粒($139):0味道

唔明點解咁多人排隊....係咪有隱藏餐牌我唔知?
冰鎮芥末墨魚
避風塘瀨尿蝦
  • 冰鎮芥辣墨魚片
  • 馳名滷水鵝
2023-03-10 242 瀏覽
同朋友去食打冷!睇左咁多間搵左間勁多好評既去食。因為除左羊腩煲,其他小菜都好好食!三個女仔竟然食得晒所有嘅小菜!😋覺得好犀利!♥︎滷水拼盤份量對得起價錢,唔係全部都係豆腐芽菜底🤣🤣又入味,鵝腸又好爽!♥︎小炒王係每一間飯店必叫既小菜!啲海鮮勁多到不得了!又有鑊氣!必叫呀♥︎椒鹽鮮魷可以話皮薄餡靚,而且炸粉好薄身,外脆內軟,真係不得了,會再食♥︎羊腩煲好食到無論咩天氣都想食🥹D羊肉完全唔腥,好淋好入味,反正都開冷氣架啦
同朋友去食打冷!睇左咁多間搵左間勁多好評既去食。
♥︎滷水拼盤
♥︎小炒王
♥︎椒鹽鮮魷

♥︎羊腩煲
好食到無論咩天氣都想食🥹
D羊肉完全唔腥,好淋好入味,
反正都開冷氣架啦
2023-03-03 304 瀏覽
聽說好吃的餐廳在繁忙時間都是比較不好吃的…?!朋友都說紅伶很好吃Ummm… 昨晚這頓飯不是不好吃喇…只是有點希望越大失望越大的感覺🥲點了很多就寫了很多我在挑戰大家的耐性…🙈🐔啫啫雞煲 $109 ( Photo credit to @kyhlouie )感覺不太像一般的啫啫雞煲第一次吃有豬潤的感到有點新奇原來豬潤這樣煮在一起是蠻好吃的٩(๑❛ᴗ❛๑)۶🌱XO醬小炒王 $119這個算是味道比較出色的很適合送飯腰果很香很脆口🧊冰震芥辣墨魚片 $109作為頭盤是很出色的墨魚片很鮮味本身帶有一些麻油調味底下的酸菜也配合得恰到好處🦴黃金雞軟骨 $99本來朋友說這個雞軟骨是十分大碟甚至用一座山來形容⛰️怎樣吃也吃不完大家都抱着超級期待的心情等待上菜怎料在上菜時大家都呆了一下🫥有些雞軟骨粒是不小但整體一定不算是比平常的多朋友說這份量比她上次的少Anyways… 味道也不算是驚艷炸得還好但表面沒甚麼鹹蛋粒鹹蛋味亦不太夠🐽韮菜豬紅 $80My all time favourite♥︎正常發揮的一款但有吃過另一間更好味的🫣🦑椒鹽鮮魷 $109算是最失望的一款炸醬和鮮魷有點分離沒什麼椒鹽味🦪蠔餅 $86正正常常一
聽說好吃的餐廳在繁忙時間都是比較不好吃的…?!
朋友都說紅伶很好吃
Ummm… 昨晚這頓飯不是不好吃喇…
只是有點希望越大失望越大的感覺🥲

沒什麼椒鹽味

🦪蠔餅 $86
正正常常一大份的
亦正正常常地吃到有蠔殼🥲

🐥紅燒乳鴿 $59 (一隻)
稍為有點細小和瘦削
燒得有點乾身
不算Juicy亦沒很多肉
一般酒樓應該不難吃到更好的…

🥬金銀蛋時菜 $109
味道是不錯的
不過發生了小故事…
我們點的是白菜但伙記快快上了油墨菜
我們猶豫好不好叫他換
但見他們都十分忙碌
重新炒一碟又要等一段時間就不添麻煩了
正當朋友開始夾一條菜時
伙記突然拿著另一碟菜回來說他上錯了
他眼見朋友在夾菜時
更說「不要緊, 等你先夾起那一條」
然後他就放下白菜拿走油墨菜…去另一枱?!🫠
這大概就是舊式飯店的特色~?!
又係放工係油麻地搵食既時間🤩有間老字號我已經想食好耐,就係「紅伶飯店」。超過半世紀既舖頭,招牌菜有冰鎮芥辣墨魚片、蠔仔粥等等。講真,佢地個位都幾偏僻,係條無人既巷仔入邊。但好驚訝,平日門口都大排長龍😱所以,大家記住book檯。 ⠀⠀⠀⠀⠀涼涼地,緊係食羊腩煲🤩🤩羊肉肥瘦適中,有啲肥先好食🥰肉質煲得軟諗,一d都唔韌,唔會羶。配菜枝竹、馬蹄份量都好多,全部都好入味,配腐乳醬超正❗️食潮州嘢,必點蠔餅🦪即叫即整,蠔仔好大隻,份量亦都好大😝蛋炸得好酥脆、好香口,入口真係卜卜脆,大滿足💪🏻點埋魚露食真係無得彈,唔怪得個個都叫一碟啦!