2024-04-14 57 瀏覽
呢個真係超級邪惡!!鍾意芝士嘅一定要試!平時食雞煲都係惹味麻辣為主但呢間有另一款更加吸引我 間唔中就要去食下黃金芝士雞煲首先雞肉可以揀原隻雞或者啖啖肉版我呢啲食肉獸梗係揀全雞髀啖啖肉啦芝士仲可以加量/減量 我揀原版已經鋪到滿晒仲有鹹蛋黃醬同洋蔥 食落香甜惹味 唔會好滯酸辣無骨鳳爪充滿泰式風味 酸酸辣辣又爽口 好開胃特級雪花肥牛食完雞煲就可以打邊爐 打邊爐又點可以冇牛呢淥幾秒就食得 肥牛幾嫩滑牛味都幾濃 手打五寶拼盤叫左半份 粒粒手打丸都乒乓波咁大粒 最正墨魚丸超彈牙 仲食到墨魚粒粒 好想encore鮮製五拼餃雲吞好大隻蝦好爽甜 菜苗餃清清地幾好味每隻餃都包到漲卜卜勁多餡 抵食嘅!
呢個真係超級邪惡!!鍾意芝士嘅一定要試!
平時食雞煲都係惹味麻辣為主

叫左半份 粒粒手打丸都乒乓波咁大粒
最正墨魚丸超彈牙 仲食到墨魚粒粒 好想encore

鮮製五拼餃
雲吞好大隻蝦好爽甜 菜苗餃清清地幾好味
每隻餃都包到漲卜卜勁多餡 抵食嘅!
2024-04-09 84 瀏覽
🍅 蕃茄粟米湯:蕃茄粟米湯作為火鍋既湯底,絕對係健康人士既最佳拍檔,濃郁既番茄香味搭配上香甜既粟米,一件件既蕃茄同粟米鋪滿湯面,完全感受到清新田園既氣息,滿足味蕾既期待,清甜又香濃!🥩 澳洲頂級和牛封門柳:今次火鍋之旅既焦點之一,澳洲頂級和牛封門柳肉質鮮嫩多汁,脂肪分布均勻,一口咬下感受到無與倫比既細膩口感同豐富既肉香,絕對係肉食愛好者不能錯過既至臻享受!🐖 西班牙黑豚肉:西班牙黑豚肉肥美柔嫩,以獨特既肉質豐富味蕾,濃郁既黑豚肉香滲透口腔,鮮甜香軟既口感!🦢 鮮鵝腸:呢個係被譽為美食中既珍珠既鮮鵝腸,味道鮮甜,口感超級鮮嫩,彈牙細膩,食起上黎有種獨特既滿足感,真係要盡情品味佢獨特既風味,鮮甜突出既味道!
2024-04-08 74 瀏覽
今次又係去我最鍾意嘅米走雞,不過今次唔係食雞煲,係食打邊爐,一樣咁精彩!- 濃厚蕃茄湯底:有濃郁的番茄味,帶有豐富的口感和深度。這種湯底常常用來提升其他食材的風味,開胃- 竹笙釀墨魚滑:墨魚滑具有柔軟的口感,而竹笙則提供了清脆的口感。- 手打蝦丸:蝦丸帶有鮮美的蝦肉風味,並且口感柔軟。- 蝦滑:有細膩的質地和鮮美的蝦肉風味。- 菜心苗:健康之選- 白鱔片:非常新鮮唔錯- 手切安格斯:安格斯牛肉是一種高品質的牛肉,手工切片的方式可能提供了更優質的肉質和口感- 花膠:正
- 濃厚蕃茄湯底:
- 竹笙釀墨魚滑:
墨魚滑具有柔軟的口感,而竹笙則提供了清脆的口感。
- 手打蝦丸:
蝦丸帶有鮮美的蝦肉風味,並且口感柔軟。
- 蝦滑:
有細膩的質地和鮮美的蝦肉風味。
- 菜心苗:
健康之選
- 白鱔片:
非常新鮮唔錯
- 手切安格斯:
- 花膠:
2024-04-08 59 瀏覽
好久沒吃米走雞 這次去才發現搬了差點去錯來這裡當然要吃芝士雞煲啦 絕對是在香港吃過最好吃的一間黃金芝士雞煲我們選了啖啖肉版 全部都是雞腿肉看照片就知道有多香濃的芝士啦全部鋪到滿滿的 可以拉超高想吃雞煲又不想吃辣會非常推薦這個特級雪花肥牛雖說是肥牛但一點都不肥 肉質蠻嫩的小份都好大一盤 夠兩三個人吃鴨肝M5和牛丸和牛丸好彈牙 每顆裡面都包著很大塊鴨肝好香但又不會太油 好吃竹笙墨魚滑竹笙裡釀了墨魚滑 雙重口感 外層好爽脆涼拌滷水牛𦟌滷得好入味 牛𦟌中間的筋位好有彈性
好久沒吃米走雞 這次去才發現搬了差點去錯

竹笙墨魚滑
竹笙裡釀了墨魚滑 雙重口感 外層好爽脆

涼拌滷水牛𦟌
滷得好入味 牛𦟌中間的筋位好有彈性
跟男友來這邊逛商場,網上找到這家專門吃火鍋雞煲的餐廳,它們的招牌是芝士雞煲。碰巧我在努力減重中這次點了濃厚蕃茄湯底,令我驚訝的是湯底真材實料,有很多蕃茄香蔬菜增加了甜味,整鍋酸甜酸甜的,吃下來也不會有負擔。我們點了些火鍋配料都十分新鮮和份量相當足夠。竹笙釀墨魚滑這個組合蠻特別的,從竹笙釀入墨魚滑,吃下去有雙重口感,竹笙爽朗的口感和手打墨魚滑爽彈的口感十分搭,比較欣賞餐廳的配搭創意感。手打蝦丸上桌看見這麽大一顆有嚇到,而且每顆從表面已看得到有粒粒蝦肉,已經猜想到吃下去是十分爽彈的口感,果然十分十分好吃,蝦味充斥口中。蝦滑蝦滑表面放上大量蟹子,用湯匙將它弄成圓球形,煮熟後層次分明,既有蟹子顆粒感,亦有蝦滑的鮮嫩,這道是我比較推介的配料。白鱔片鱔片滑嫩鮮甜,這個食材是不能雪藏的,所以一般會即日叫貨,保持新鮮。手切安格斯牛肉牛肉份量也很足,大約有30片以上,牛肉味道濃郁,油花不會過多而分佈十分平均,高質素的牛肉質量,吃下就放心了。炸魚肚炸魚肚較厚,我們早一點放入湯鍋吸收蕃茄湯精華,當吃到後期,魚肚軟腍度剛剛好,吃下來真的是甜而鬆軟,很有嚼勁。黑松露和牛餃手工餃子十分出名,和牛味道濃郁,啖啖吃到

碰巧我在努力減重中這次點了
我們點了些火鍋配料都十分新鮮和份量相當足夠。

竹笙釀墨魚滑

手打蝦丸

蝦滑

白鱔片

手切安格斯牛肉

炸魚肚

黑松露和牛餃
手工餃子十分出名,和牛味道濃郁,啖啖吃到和牛油脂的香味,卻沒有油從餃子滲出來,神奇!吃完也不感到油膩。

菜心苗
份量多,菜心苗嫩綠,放入蕃茄湯底十分清甜。

👅味道💛💛💛💛💛
👨‍💼服務💛💛💛💛💛
🍽環境💛💛💛💛💛
💦衛生💛💛💛💛💛
💯抵食💛💛💛💛💛

2024-04-02
2024-04-02 36 瀏覽
近排天氣凍突然好想食火鍋😆,記得朋友介紹銅鑼灣有間好好食嘅火鍋店,所以特別去試下。趁着最近天氣凍冰冰,去呢間餐廳叫做米走雞🏃🏽‍♀️ 餐廳裝修同擺設都好靚,仲有好多靚靚嘅poster😍🔪手切霜降牛頸脊:肉質鮮嫩幼滑,雪花靚到真係好似霜降咁,完全冇改錯名。牛肉入口即融,仲帶有濃郁既牛肉味,令人越食越過癮😻。💦惹味蒜拍青瓜:惹味之餘,辣而不辛,簡直係刺激舌頭上每一處嘅味蕾。芝麻、蔥花、芫荽等嘅配料更加係令人愛不釋手,開胃又醒神,絕對值得一試再試😽👅必食公仔麵:公仔麵放入黃金芝士雞煲之中,每一啖都係芝土既咸香味,每一啖都令人陶醉其中😼🏆黃金芝士雞煲:雞肉新鮮彈牙又好味,帶有大量芝士,邊食邊拉芝士絲,仲有芫荽、洋蔥等嘅配料,非常滋味,越食越好食🙀朋友真係冇介紹錯,食物好味,而且食材非常之高質,係同朋友聚會傾偈嘅好地方,大滿足😸

2024-04-02 25 瀏覽
同老公食完呢間邊爐「米走雞」,立即記底📖,下次會再黎食。首先,餐廳裝飾既海報好特別、又坐得好舒適,令人坐到唔想走😍🥩西班牙黑豚肉🥩肉質嫩滑又多汁,充滿濃郁豚肉香氣,咬落仲有果香同堅果既味道。唔單止好香,咬落肉質仲細嫩,油脂分佈又均勻,口感豐富仲好多層次👍🏻🐐蒙古羊肉片🐐羊肉片鮮嫩多汁,入口即化,擁有獨特羊肉風味。肉片保持了其原始的鮮美味道。係寒冷既冬天享用,保暖又好味,值得一試再試😚!⚪️蘿蔔⚪️蘿蔔大小適中,食落多汁香甜,重點吸收哂湯汁既味道,令人越食越流口水😈🍅蕃茄粟米湯🌽湯裡面既蕃茄酸甜可口,粟米甜味則帶來了濃郁口感,粒粒清爽又暖心,清甜既湯底用來打邊爐,真係人間美食🥰。🦐大隻虎蝦🦐每隻肉質都鮮嫩彈牙,每一啖都能品味到虎蝦鮮美,讓人回味無窮,再配上蕃茄粟米湯,帶岀到虎蝦嘅鮮甜味😗
🥩西班牙黑豚肉🥩
🐐蒙古羊肉片🐐
⚪️蘿蔔⚪️
🍅蕃茄粟米湯🌽
🦐大隻虎蝦🦐
2024-04-02 24 瀏覽
🧡杞子花膠膠原鍋話明係補身之夜,湯底梗係一個好滋補嘅湯底,杞子花膠充滿骨膠原,花膠好大隻,煲出嚟嘅湯唔會好肥膩,係好清甜好鮮香,飲到滿滿膠質,越滾越出味!五香鮮牛肉❤️鮮牛肉嘅肉質出嚟係更加鮮嫩,更加滑身,口感更加柔軟,而且牛肉味亦都好濃,用咗啲五香粉去調味,味道更加有層次,更加突出到牛肉嘅鮮味!💛青花椒牛舌牛舌每片都切得好薄,粉嫩色嘅牛脷感覺好新鮮,而且好柔軟嘅質感,牛舌肉質好香嫩,味道鮮香,有啲青花椒辣辣地,亦都好特別!花枝片🤍花枝片每塊都切得好大塊,好新鮮,滑捋捋嘅質地好得意,亦都好有咬口!💚蒿筍脆綠色既蒿筍非常新鮮,口感好爽脆,味道清香,係解膩良品!
🧡杞子花膠膠原鍋
五香鮮牛肉❤️
💛青花椒牛舌
花枝片🤍
💚蒿筍
脆綠色既蒿筍非常新鮮,口感好爽脆,味道清香,係解膩良品!
2024-04-02 18 瀏覽
少少嘅涼意又想打邊爐了🤤米走雞Deluxe性價比好高,平日去食又唔使等好耐😚今次就嚟到銅鑼灣依間新分店啦!米走雞Deluxe提供各式各樣嘅火鍋食材同湯底選擇。其多元化嘅食材選擇同豐富嘅口味,吸引咗唔少食客嚟試佢嘅火鍋。豆卜是份量再多都不怕吃胖♥️木耳則帶有獨特的口感,清甜滋潤、沒齒難忘!澳洲頂級和牛封門柳一啲都唔韌~脂香四溢~蘸少少醬汁食已經好正🤤🤤蒜蓉卜卜蜆鍋,卜卜蜆非常軟嫩好好食😋服務員話可以先飲湯,估唔到湯清甜的,很好渴!Remarks: 餐廳內部為舒適寬敞,而且是簡約雅緻的裝潢。整體而言,米走雞Deluxe給我留下了極為良好的印象。食材的新鮮程度、口感的豐富多樣性以及湯底的美味都讓我感到滿意。強烈推薦你來品嚐哦!

2024-04-02 12 瀏覽
天寒地凍係想食一d暖肚既野,就係好想去打邊爐,幸好地有朋友一手包辦,由搵地方再約人都唔洗自己動手,相約好銅鑼灣既米走雞,大家一齊入座,入面好靚,有種好企理好高檔既感覺,牆上仲有雞既貼紙,比到人有種好專業食雞既感覺😍😍☺️凉拌五香牛肉☺️😍😍好想排名不分先後之序咁講,呢個係其中一個小食,就咁食就得,想講都好大份,呢個冷盤既五香牛肉,每一塊都好香牛肉味,做得好食,佢先黎小食,個個都搶住咁食☺️手打五寶拼盤☺️😍😍其中既配菜,用手打既五寶,當然就係五款都唔同啦,呢五款都好有鮮味,分別係蝦丸,牛肉丸,鯪魚丸,豬肉丸,墨魚丸,只能用好彈牙黎形容☺️花枝片☺️😍😍好滑既花枝片,本身係好有口感,最好食係用來打邊爐,係絕配阿☺️皮蛋芫茜湯☺️😍😍個個都想試既湯底,入面既料好濃郁,好多皮蛋又好多芫茜,味道好好味,真係加花枝片同五寶丸係好食既,份量都十足,全程只係輕加一次湯☺️澳洲頂級和牛封門柳☺️打邊爐既必食推介,要食就要食靚既牛,呢款頂級既牛質素好高,牛肉好厚,好濃既牛味,而且好少根又帶點口感,係唔錯既😍
☺️凉拌五香牛肉☺️
☺️手打五寶拼盤☺️
,牛肉丸,鯪魚丸,豬肉丸,墨魚丸,只能用好彈牙黎形容
☺️花枝片☺️
☺️皮蛋芫茜湯☺️
☺️澳洲頂級和牛封門柳☺️
2024-04-02 10 瀏覽
聽個同事講佢係度食過一次,講呢度既肉好食,又話選擇多講到咁好食咁😜佢都叫我地過去試下,我就擇是但一日去食一食啦,去了銅鑼灣「米走雞」,主打係食雞煲同埋火鍋,我地今晚係walk in入😏呢度地址係渣甸街50號渣甸中心3樓,位於商廈裡面,所以呢度好夠大,裡面成間舖都好有個人風格,同埋好企理好乾淨🩷有好幾種湯可以擇💙有辣有唔辣,佢既湯底都好健康,然後我地擇了好多配菜,當中既蒙古羊肉片,係採用蒙古地區既羊肉,通常蒙古都係一個好地方💓可以養到好多羊,羊肉日日都食到新鮮既草,所以再運送到來呢度,到我地食既時侯,羊肉好嫩滑,好有羊味,勁好食💖💖🏮🏮五香鮮牛肉🏮🏮就係鍾意原汁原味既打邊爐,呢度就係無味精無添加,就算無飯開,得閒都可以係度食,呢度既牛肉都好出色,好有鮮味,質素都比出面既好,佢既價錢好抵食,加埋咁高質素,物超所值,仲食埋豆卜、腐竹,先可以滿足埋個胃口🪭🪭

🏮🏮五香鮮牛肉🏮🏮
2024-04-02 12 瀏覽
琴晚又去咗米走雞,地點就腳cp 值高嘅火鍋真係非佢莫屬🔶惹味沙爹湯🔶湯底好濃稠,沙嗲連同花生嘅味道非常突出😎相信食開濃味嘅朋友會好鐘意呢個沙嗲湯底,香得黎又唔會辣,好惹味😋🔶手切霜降牛頸脊🔶牛肉好高質,牛頸脊部位雪花紋細緻,肉感較重,嫩滑有咬口,牛味濃郁👍🏽🔶響鈴🔶響鈴新鮮脆口,食得出厚薄有唔同層次🔶萵筍🔶蒿筍打邊爐非常美味,爽口又吸味,是近期我的最愛😆🔶蟹籽鮮蝦滑🔶蟹籽蝦滑係手打!真心係出面冇食過咁好味嘅蝦滑!我絕對會因為呢個蝦滑下次再嚟過😂
琴晚又去咗米走雞,地點就腳cp 值高嘅火鍋真係非佢莫屬
🔶惹味沙爹湯🔶
🔶手切霜降牛頸脊🔶
🔶響鈴🔶
響鈴新鮮脆口,食得出厚薄有唔同層次
🔶萵筍🔶
蒿筍打邊爐非常美味,爽口又吸味,是近期我的最愛😆
🔶蟹籽鮮蝦滑🔶
2024-04-02 7 瀏覽
首先,讓我來分享一下🍗花雕醉雞翼🍗煮完都帶點酒香!肉嫩清甜!鮮淮山口感好爽脆,味道仲幾鮮美😌是火鍋中的經典配料之一。粉絲沾上湯汁,啖啖惹味,口感又夠彈牙,好食過出邊唔少鋪頭。澳洲牛舌色澤亮麗、脂肉均勻,肉味香濃,薄薄一片口感嫩滑!每一塊都展現了對於食材品質的追求。咀嚼時散發出濃郁的牛肉香氣,令人垂涎欲滴。值得一提嘅係手切霜降牛頸脊採用本地牛隻,肉質鮮嫩,牛味香濃既不肥膩。柔軟綿化,品嚐到肉汁豐盛的口感,滿足食肉獸的ME!熱辣辣煮滾後馬上上枱,杞子花膠膠原鍋湯頭超鮮甜,花膠口感軟嫩,口感滑順。杞子花膠膠原鍋好濃郁好足料😍 超級好飲🙈 未開始打邊爐我已經飲咗幾碗湯🤣充滿骨膠原,十分適合滋補養顏的女士。
2024-04-02 11 瀏覽
今次去試一間港式火鍋,環境擺設有心思又舒服😌叫做米走雞🐔火鍋食材有多款選擇,睇餐牌都已經很吸引🤤📌最愛《竹笙墨魚滑》;墨魚滑嫩滑味。有一種海鮮既鮮香甜味,滿足味蕾。仲好彈牙可口,咬落既湯汁流岀,令人十分回味🫵🏻📌爽口《烏冬》;烏冬放入火鍋入面吸哂火鍋濃郁既湯底,非常惹味,而且條條爽口,唔會因為放耐左而變成一團粉👍🏻📌必食《日本鮮帶子》;帶子充滿海鮮嘅香氣,而且肉質軟嫩易滑入口中,係口中散發香濃既帶子鮮甜味🫦📌✨令人驚喜《青花椒牛舌》;牛舌質感幼滑,咬落軟熟可口,配埋青花椒既味道,刺激又好味,食完成個人都清新又醒神😌📌濃郁《四川麻辣湯》;湯料十足,充滿大量既辣椒、芫荽,打開煲蓋已有陣陣麻辣香氣溢岀,愛食辣既絕對不能錯過🫡食材高質又好味,擺盤又靚,已收藏必頭名單🗂️
今次去試一間港式火鍋,環境擺設有心思又舒服😌叫做米走雞🐔
火鍋食材有多款選擇,睇餐牌都已經很吸引🤤

食材高質又好味,擺盤又靚,已收藏必頭名單🗂️
2024-03-29 40 瀏覽
銅鑼灣米走雞,聽都聽過朋友講好多次,今晚決定同老公去食返餐,當補祝生日飯涼拌海蜇木耳絲⬅️涼拌海蜇好爽口再加埋木耳絲同啲醬汁,相當開胃😍皮蛋芫茜湯⬅️個湯底除咗皮蛋芫茜,原來仲有粟米,紅蘿蔔同豆腐,材料十足💯湯底清甜好唔錯🥰霜降Prime 牛板腱⬅️每塊都不會太簿,脂肪分散,與肉比例均衡,雪花真的靚,肉味油香兼備真係一流💯蟹籽鮮蝦滑⬅️蝦膠焯熟後,仍然保持住鮮蝦彈牙有嚼勁既口感,同時又食到卜卜脆既蟹籽,多重口感,味道超滋味,食到停唔到口🤣竹笙⬅️平時食譚仔我最愛叫既竹笙,索湯一流👍🏽

竹笙⬅️平時食譚仔我最愛叫既竹笙,索湯一流👍🏽