2024-03-22 37 瀏覽
天氣乍暖還寒最啱打邊爐架啦🥰自從食過花膠鍋之後就愛上咗咁滋潤嘅湯底💕今日湊完細路同老公再嚟。麻辣鍋真係食得太多,今餐真係要食得滋補養生一點~我們點了杞子花膠膠原鍋💕見到超大塊的花膠逐塊放入湯內,保證真材實料!落火鍋料前,一定要先飲碗充滿花膠精華的湯來滋補一下,補充下膠原蛋白。湯底好清甜 而且花膠有豐富膠原蛋白,養陰潤肺補腎,好啱我食😆啖啖花膠好滋潤🥰🥰每次嚟一定會點~霜降prime牛板腱~份量其實一啲都唔細,厚薄適中,油花均勻,牛味濃。賣相精緻,打咭岩哂🥳另一款唔係度度有既~手打鮮墨丸~手打真係唔同d❤️‍🔥丸的質感超滑流,賣相值得一提。白雪雪好似個小雪球,好吸引☺️最緊要係大大粒,入口彈牙有質感!💟蒜拍青瓜💟係個非常清新又開胃嘅小吃🤤食火鍋途中,有小吃中和一下好正🥰食落蒜味十足🤏🏻味道深入度每件青瓜,好入味💕青瓜咬落超級爽脆😋💟花雕醉雞翼💟呢個直程係賣飛佛💕件件嫩滑的雞翼,帶有酒味香濃,亦嗅到有玫瑰露既香氣。呢間打邊爐無論同朋友或大班屋企人黎一樣啱食!每次黎食物水準真係保持到,絕不失望☺️而且地方闊落,坐得舒服😚
今日湊完細路同老公再嚟。
見到超大塊的花膠逐塊放入湯內,保證真材實料!

每次嚟一定會點~霜降prime牛板腱~
另一款唔係度度有既~手打鮮墨丸~
手打真係唔同d❤️‍🔥
最緊要係大大粒,入口彈牙有質感!
💟蒜拍青瓜💟
係個非常清新又開胃嘅小吃🤤食火鍋途中,有小吃中和一下好正🥰
💟花雕醉雞翼💟呢個直程係賣飛佛💕
件件嫩滑的雞翼,帶有酒味香濃,亦嗅到有玫瑰露既香氣。

2024-03-21 25 瀏覽
上個禮拜系CWB果邊學瑜伽,之後同朋友搵到啲高級餐廳同我食野❤️所以就入去食埋飯先走,地點夠哂就腳又方便👍🏻❤️❤️手切霜降牛頸脊❤️❤️口感煽動味蕾,與軟湯底完美融合!肉質鮮嫩多汁,好好食😋❤️❤️花雕醉雞翼❤️❤️呢個配搭好豐富,雞翼外脆內嫩,搭配花雕,玫瑰露的豐富味道,增添了鮮美。品質好好。❤️❤️蘿蔔片❤️❤️切得好薄而且肉質仲好鮮甜。都系好新鮮既蔬菜選擇,好健康。❤️❤️響鈴❤️❤️@都幾唔錯,好細嫩而且好掛汁, 😆湯底同佢兩樣野超級夾👍🏻好香又好味。❤️❤️杞子花膠膠原鍋❤️❤️花膠肉質鮮嫩多汁,口感creamy軟糯。好索汁,所以特別入味。全部食物既品質都幾唔錯✨為完美嘅一餐增加點氣氛🥰
全部食物既品質都幾唔錯✨為完美嘅一餐增加點氣氛🥰
天氣乍暖還寒,朋友提議放工去打邊爐,我當然贊成啦!「米走雞」地點方便,一出銅鑼灣地鐵站行幾分鐘就到。坐低後,店員向我哋推介「金湯花膠桃膠雞鍋」,我哋聽到有花膠同埋滿滿嘅骨膠原就即刻揀選咗呢個滋補湯底。湯底色澤濃郁金黃,散發出陣陣雞湯香氣。鮮雞融合了花膠同桃膠嘅精髓,賦予湯底獨特嘅口感同豐富嘅營養價值。打邊爐之前一定要好好品嘗一下足料靚湯🥣本身個湯底已經有半隻鮮雞🐓同一些新鮮蔬菜🥬,我哋另外再添加左「澳洲和牛M8肩胛肉眼片」(細)「皇帝菜」同「香菇貢丸」。🥩雖然只係細order嘅和牛片,但係份量超多,有十多片。嫩滑嘅和牛片喺湯中迅速熟透,每一口都充滿鮮美嘅肉汁。🍢貢丸係我打邊爐必點嘅配料之一。貢丸彈牙有嚼勁,口感鮮美。🥬皇帝菜係一個清爽嘅配料選擇。蔬菜喺湯中煮熟後依然色澤翠綠,清新嘅味道讓食物組合更加平衡。餐廳環境舒適,座位寬敞,燈光柔和。店員服務周到,會幫我哋剪開隻雞同埋就算人客眾多,亦會不時替我哋更換碗碟及加湯底。

🍢貢丸係我打邊爐必點嘅配料之一。貢丸彈牙有嚼勁,口感鮮美。

混醬
金湯花膠桃膠雞鍋
澳洲和牛M8肩胛肉眼片
香菇貢丸
金湯花膠桃膠雞鍋
澳洲和牛M8肩胛肉眼片
香菇貢丸
2024-03-20 19 瀏覽
同朋友慶祝生日去米走雞食火鍋,食完成個暖笠笠,呢度有好多火鍋食材,湯底又好正,不論係食飯聚會,不論係二人撐枱腳都非常適合。🥬生菜口感清新爽脆,充滿水份,有豐富的纖維和營養,還讓我感到身體充滿了活力。🥒䈑筍,帶有爽脆口感和清新甘香的香氣。咬下去時,䈑筍的鮮嫩和爽脆感在口中散發開來,非常清新開胃。🐖西班牙黑豚肉質地細嫩,入口即化,甘香鬆軟'有豐富的肉香和口感。一碟大大碟好快就已經俾我哋食晒!🐷豬肉丸手工打制,豬肉味味道濃郁而美味。咬下去時,肉丸的鮮嫩和肉汁喺口肉散發出來,香氣直落喉嚨,彈牙又美味🐔🥘黃金芝士雞煲,嫩滑的雞肉搭配濃郁的芝士醬,口感豐富而濃郁。讓我一口接一口地品味。

2024-03-19 33 瀏覽
再次同朋友黎到銅鑼灣店新位置😍今次再食特色「黃金芝士雞煲」~🥢黃金芝士雞煲(小)芝士鍋利用了多種不同芝士和配料製成。芝士緊係揀激量。 打開蓋見到真係好多芝士,仲蓋過每件雞件。 熱辣辣芝士可以拉絲~ 雞件都係夠晒嫩滑Part 2: 轉打邊爐。有豬骨湯 或 芝士湯底,建議選豬骨湯,因為仲淨係食芝士會有點過濃🥢澳洲和牛Mg肩胛肉眼片清晰見到雪花,而且油脂分佈平均,入口軟嫩且有濃郁牛味,口感十分豐富🥢鮮製五拼餃-鮮蝦雲吞:蝦夠彈牙-鳳城水餃:多加了木耳,口感更爽- M5和牛餃:以和牛肉為主要原料,咬落多汁-菠菜豬肉餃 / 鮮製韭菜餃: 兩種都好味🥢鮮炸響鈴3件都又大又脆口⭐️公仔麵全晚靈魂材料!整個入鍋煮熟。芝士會完美黏附着每條麵條上。做成一個芝士撈一丁!平時不吃的,都極力推薦要食!

🥢黃金芝士雞煲(小)

🥢澳洲和牛Mg肩胛肉眼片

🥢鮮製五拼餃
-鮮蝦雲吞:蝦夠彈牙
-鳳城水餃:多加了木耳,口感更爽
- M5和牛餃:以和牛肉為主要原料,咬落多汁

2024-03-12
  • 黃金芝士雞煲
  • 公仔麵
2024-03-19 19 瀏覽
喺香港飲食界有好多火鍋店,但要揀一間有特色同出色嘅餐廳,米走雞Deluxe絕對係其中之一。蟹籽鮮蝦滑真係值得去試下,大家都食到佢口感非常嫩滑又彈牙😌蝦味好鮮甜,我個人都幾鍾意食😍肉類選擇有不少,不過最吸引的當然是肉質軟嫩的霜降Prime 牛板腱,油花分佈頗平均,牛味也很濃。脆鯇片口感豐富彈牙,味道鮮美。味道一啲都唔腥,平時真係好少食😝😝澳洲牛舌切到薄薄地一片,油花明顯 肉質入口嫩滑有油脂香,比較煙韌爽口。肉質豐富,咬勁十足,入口後即刻釋放出濃郁的風味。生菜全都新鮮,可平衡返油膩感!成個食飯嘅氣氛都好好,用餐者可以享受到豐富多樣的口感和美食體驗!食材新鮮、口味豐富,搭配他們獨特的湯底和調味料,讓每一口都充滿了美味和滿足感。

2024-03-18 25 瀏覽
今天的晚餐真是令人感受到舌尖上的火熱🔥!首先四川麻辣湯味道麻辣刺激。湯裡的辣椒、花椒和各種香料融合在一起,帶來了濃烈的辣味和麻感,刺激了我的味蕾,也讓我感到身體被溫暖包裹。辣味指數🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️呢間餐廳係主打火鍋的,係銅鑼灣渣甸中心3樓今全層,有各種火鍋料飲品等提供,材料新鮮好好味😋虎蝦🦐肉質鮮嫩,口感彈牙,鮮甜而有蝦味。蝦頭仲有大量蝦膏,味道有甜又濃郁,好味到連手指都吮埋。甜味指數🤤🤤🤤🤤🤤鱔片🐟肉質爽口彈牙而滑嫩。每一片鱔片都有淡淡的鱔魚香味,味道鮮甜,讓我回味無窮。照片記得唔好煮得太耐,如果唔係就唔好食㗎啦!鮮味指數😍😍😍😍😍芋絲清爽彈牙,含有膳食纖維而且低卡路里,食多多都唔怕,吸咗啲湯仲帶有麻辣味道。清爽指數👍👍👍👍👍冰豆腐的口感滑嫩,入口即散,有好香豆香味,鍾意食豆腐嘅一定唔好錯過。豆味指數😋😋😋😋😋
辣味指數🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

甜味指數🤤🤤🤤🤤🤤
鮮味指數😍😍😍😍😍
清爽指數👍👍👍👍👍
豆味指數😋😋😋😋😋
2024-03-14 40 瀏覽
最近放工返屋企,經過銅鑼灣聽到有人大讚係渣甸中心有間火鍋餐廳好高人氣,裝修又靚。今日特登叫埋好閨蜜一齊去試吓👯‍♀️入到去見到啲海報已經好有feel,閨蜜們表示好鍾意好靚💕先嚟個杞子花膠膠原鍋🍲,帶有杞子嘅香味,仲有滑滑溜既花膠,閨蜜表示好喜歡,材料又豐富,十分好味又補身💙跟住食返花雕醉雞翼🐔,惹味嫩滑既雞肉,充滿花雕香氣同杞子的配搭,每一啖都令人食上癮,好食到停唔到口❤️再食蒙古羊肉片🐐,脂肪分佈超靚,羊肉片既香味令人難以忘懷,而且肉質幼滑,每一啖都係一大享受,閨蜜們都超鐘意💚當然唔少得蔬菜🥬,生菜同金菇,新鮮又好味,吸晒湯汁嘅精華,養生又健康之選😙從餐廳嘅擺設就感受到花左好多心思,加上食材高質到不得了,所以好多人排隊,建議各位book位,因為都幾多人等位🔥

2024-03-14 23 瀏覽
銅鑼灣既呢間米走雞好大間,唔會坐得好逼好辛苦,感覺好好,通風亦做得相當好,唔會食完成身味。🍲金湯桃膠花膠雞湯🍲呢個湯底絕對係滋補佳品,擁有豐富既膠原蛋白同營養物質,不單可以滋潤皮膚,增強體力,仲有助於提高免疫力,用佐原隻鮮雞煲出黎既金湯湯底清澈透明,加上大大隻既花膠同爽口既桃膠,飲落順口又暖身,成個人都有一種幸福感!🍢五寶拼盤🍢一次過食到五種呢度既招牌丸,蝦丸鮮甜彈牙,牛肉丸有滿滿既醇厚香氣,鯪魚丸魚味濃郁滋味無窮,豬肉丸嫩滑鮮嫩,墨魚丸鮮嫩彈牙,每一粒都咁好食都充滿著獨特風味,足以滿足你對美食既所有期待!🐑蒙古羊肉片🐑羊肉片肥瘦分明,細嫩多汁口感令人食到停唔到口呀金羊肉味道好濃但又唔會太腥,香氣四溢,鮮香味美!🐚花枝片🐚花枝片好新鮮,韌勁同鮮美令人驚艷,爽甜彈牙,搭配著湯鍋裡既火熱湯底,瞬間滲透開來,徬彿回到大海既懷抱!
🍲金湯桃膠花膠雞湯🍲
🍢五寶拼盤🍢
🐑蒙古羊肉片🐑
🐚花枝片🐚
2024-03-14 17 瀏覽
又到左我地既周年紀念日,所以BOOK 左呢家餐廳同男友去食飯😍,有好多浪漫打卡位添!餐牌上有好多菜式選擇📃我地點了好多好味既食物試試佢。🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..海蜇木耳絲,富含纖維和水分的食材,非常爽脆。木耳的口感有點嚼勁,而海蜇則帶有一絲彈性,相互搭配十分完美。竹笙,帶有淡淡的竹香味。竹笙的清香與其他食材的鮮美相互融合。花枝片,嫩滑與鮮嫩的口感給這道菜帶來了更多的層次感。花枝片的鮮味與其他材料的清淡相得益彰,讓整道菜更加鮮美可口。豬肉丸,係點睛之筆。細嫩多汁,口感鮮美。豬肉丸的香氣與其他食材的清淡相互融合,讓整道菜更加美味可口。🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..味道指數🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻推介指數🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..
🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..
味道指數🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
推介指數🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2024-03-14 17 瀏覽
放假無野做,睇住手機,搵今晚既晚餐,搵搵下就係睇到呢度好吸引,好似好好食,見到呢度既圖片,好吸引💯💯💯今晚真係好即興咁走過黎食😉呢度既服務唔差,一入去會有職員留意到,首先第一時間擇返個靚湯,呢排咁凍,最好可以有辣辣地既味道,有火焰麻辣雞煲🤩成個煲都有好多雞肉,雞肉加上麻辣味道,食得到好鮮,而雞肉既肉質部份都好嫩滑😱加埋麻辣咁食相當惹味,特別係鍾意佢既麻辣醬汁,係唔捨得加水,跟住就咁放埋雜菇拼盤同埋脆鯇腩,更加吸味,更加好食😱最後先忍唔住再加一加湯,雜菇拼盤有幾種菇,都好新鮮,最好食既地方就係會吸收好多水份,而脆鯇腩好惹味,大件好好食,夠晒鮮嫩,其中都食咗好多野😱大家都食得好滿意,而澳洲頂級和牛封門柳都好食到無得頂,同時又係今餐既精選,佢既肉好柔軟,肉既顏色係帶有酒紅色,顏色較深,柔軟仲有彈性😱用手指按一下係有輕輕回彈,呢個質素真係好靚,可以食多幾碟‼️‼️環境分數🔅🔅🔅🔅🔅食物分數🔅🔅🔅🔅🔅

環境分數🔅🔅🔅🔅🔅
食物分數🔅🔅🔅🔅🔅
2024-03-13 9 瀏覽
處於涼涼的氣溫,既然天氣涼了!應該要吃什麼呢??當然是火鍋啦~~🥩手切霜降牛頸脊色澤亮麗,肉質軟嫩,脂香而不膩!手打五寶拼盤OMG~ 新鮮打手嘅丸一向都係特別好食,每一粒都好大粒! 全部丸類(蝦丸、豬肉丸、墨魚丸)都好好食!D丸中本身有加調味料,所以即使無沾豉油,都覺得好有味。木耳看似細細碟,煮起好巨型,輕輕一淥好快熟!真心足料嘅湯底!皮蛋芫茜湯香氣撲鼻,熬到鮮甜到極,湯頭清甜!皮蛋軟嫩滑溜,餐廳飲品都好多選擇,有啤酒/汽水同樽裝茶等等,我就當然叫打邊爐唔一定少得嘅可樂LA! 餐廳環境及醬料區都keep到整齊乾淨,座位亦坐得舒適。服務:餐廳職員好nice,會同客人好詳細咁解釋餐牌,適當時亦會主動詢問客人需唔需要加湯之類。🐲💬總結:我覺得呢間火鍋店都做得好出色,地點又就腳,雖然價錢唔講得話好平,但勝左質素取勝。

2024-03-11 36 瀏覽
上星期公司一大班同事一齊食晚餐,真係了超級無敵多食物,因為冇晒咁多款食物嘅相,所以只係介紹啲有影到相嘅食物吧o(≧v≦)o餐廳環境都幾不錯的,唯一嘅缺點可能係酒店梯有一點耐(´・ω・`)店員嘅服務態度都OK嘅。我地嗰張枱叫了嘅蕃茄粟米湯,相對比較普通嘅湯底,但係就唔會蓋過咗食物嘅味道(^_−)−☆粟米食咗一舊都係鮮甜!食物有娃娃菜,牛肉丸,霜降Prime 牛板腱,雞子等等。一定要介紹牛肉丸,牛肉丸係手打丸來的^ω^牛肉丸中間是有肉汁的,牛味都係幾重,果然係手打丸!牛肉都係不錯的,但係本人略嫌覺得牛肉味唔算太重,勝在就是咬口幾好,唔會老。娃娃菜就正常啦,沒有太大的記憶點。雞子本人係不食的,但係同事們都覺得不錯(*☻-☻*)
2024-03-11 26 瀏覽
呢間火鍋店試完,即刻推介俾好姊妹,下次會再同好姊妹黎食。首先,餐廳裝飾好靚,啲海報好有特式,而且價錢十分合宜👍🏻🐟脆鯇片🐟賣相色澤亮麗,味道新鮮,散發出濃郁海鮮香氣。肉質嫩滑可口,配上皮蛋芫茜湯簡直就係完美無瑕🤤🦐蟹籽鮮蝦滑🦐口感好豐富嘅菜式,香噴噴既蝦味,再帶有粒粒多汁既蟹籽,唔單止色澤光鮮,仲香氣四溢,放入湯後吸收哂湯汁精華更係爽口好味,真係食過翻尋味呀😛🥬新鮮生菜🥬生菜口感脆口順滑,放入湯底,吸收哂肉同海鮮既精華,再加上湯底有粟米同芫茜,令生菜更加爽甜好味,係令人精神爽利嘅菜啊😌🌿皮蛋芫茜湯🌿皮蛋惹味,芫茜開胃,再帶上粟米嘅清甜味,開胃醒神又好味,令人無法抗拒🥰
🐟脆鯇片🐟
🦐蟹籽鮮蝦滑🦐
🥬新鮮生菜🥬
🌿皮蛋芫茜湯🌿
2024-03-08 29 瀏覽
Gathering約一大班朋友食雞煲是常識吧!今日呢餐主要為左黎食呢份黃金芝士雞煲! 皆因屋企人之前黎試過後,上曬癮! 成份雞煲裏面有好多雞件,雞件和芝士拉出來的時候芝士有拉絲喔,加上芝士味濃郁,好多好多芝士芝士,開心開心開心開心! 雞件都全部吃掉之後,我們就叫侍應幫我們加湯底,加入雞湯打邊爐啦。個人比較喜歡墨魚丸,所以點了手打鮮墨丸。未煮熟之前白雪雪,煮熟之後好彈牙。響鈴都出色,大大條吸了湯中的水份,放在湯中數杪吸嗦湯底,質感半爽半軟糯,十分誘惑。本來以為是平時食開的羊肉片,怎知原來蒙古的羊肉片很重So 味! 切到薄薄地一片,放到鍋中一會兒,就可以拿上來吃,再沾一沾自己調配的醬油,好滋味尼。除了食材的品質之外,米走雞Deluxe的服務也值得一讚。服務人員熱情友善,樂於解答客人的問題,並提供專業的建議。整個用餐過程舒適愉快,讓人感受到對於顧客體驗的重視。