餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2022-08-08 103 瀏覽
今日去咗銅鑼灣行街,最鍾意就係去銅鑼灣,交通方便,又多嘢行,最重要就係多美食。經常同朋友去完SOGO都會去呢間日式餐廳食啲嘢,因為性價比高而且食物質素都好好,所以喺度推介一下。築地日本料理(金百利廣場),地址喺金百利廣場7樓R1室。餐廳雖然唔算好大,但係座位嘅空間都好足夠,而且都幾整潔,感覺舒適。蟹肉香芒蟹籽沙律 60 元,蟹肉加上蟹籽味道好鮮甜,配搭上芒果多咗一份香味,完全將蟹嘅鮮味提升左。沙律亦都做得好清新,食完仲開胃咗。蒲燒鰻魚飯 85 元,鰻魚size都好大片,燒香左嘅鰻魚加埋啲鰻魚汁真係絕配,鰻魚肉質鮮甜而且仲保留到魚嘅香味,加上芝麻令到味道更加豐富。最欣賞就係佢加蔥花,味道配搭得啱啱好。燒廣島蠔 55 元,廣島蠔賣相好吸引,而且size都算大隻,可能加咗洋蔥燒出嚟嘅𧐢味道特別香,一啖咬落去食到好新鮮嘅蠔味,肉質亦都好爽甜。三文魚腩刺身 68元,三文魚腩色澤非常吸引,而且仲係好新鮮,每一片都切到好厚,三文魚腩脂肪比較均勻,味道特別香,而且仲係好爽口。醬燒牛仔骨 88元,牛仔骨醃得好入味,而且牛肉味香,最正就係燒到啱啱好,帶一點焦香。
築地日本料理(金百利廣場),地址喺金百利廣場7樓R1室。
2022-08-07 90 瀏覽
8月4日晚餐到過,8月7日下午四點多到過今日人都算多~築地飯堂~因為上次同朋友試過~每次walk in 都好好彩有位,烏冬好滑肥牛比例算多,刺身價格合理~正,燒牛脷次次都叫,樣樣都好,服務員工👍👍環境可以會繼續來吃
2022-08-04
生日
  • 板燒香蒜牛舌
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 鹽燒牛舌
  • 牛仔骨石鍋飯
2022-08-04 119 瀏覽
今日黎到銅鑼灣食好西,黎到網上好多人讚好既築地日本料理餐廳食個晚餐。上到餐廳已經見到店內人頭湧湧。身為日本料理,食品選擇當然唔會少,實在花多眼亂,每樣都想試。牛油果軟殼蟹卷:特別喜歡這個,牛油果既香味同軟殼蟹好夾,好正既小食。汁燒魷魚筒:上台嘩左出聲,好大條,而且一啲都唔韌,有魷魚本身既香味。清酒煮蜆:好重既清酒,好清甜,朋友連湯都飲埋!三文魚海膽丼:三文魚同海膽好新鮮,食完唔夠喉再點多客三文魚手卷。果然對日本料理來說,刺身真係好重要!牛肉野菜壽喜燒:甜豉油湯底甜甜地,唔會太咸,好惹味,而且料頭足,一個人食都夠飽!
清酒煮蜆:好重既清酒,好清甜,朋友連湯都飲埋!
2022-08-03 102 瀏覽
今日同朋友去左銅鑼灣行街,想食日本菜就帶左我黎築地食好野。餐廳位於美食集中地金百利廣場,上到去等左陣終於入座。我地鑽研左餐牌好耐,實在太多選擇。主菜方面點左牛肉野菜壽喜燒,止下火鍋癮,同埋海膽三文魚丼飯。壽喜燒份量都唔細,一個女仔食就剛好~海膽同三文魚好fresh, 海膽入口即溶,三文魚仲有油甘味,好正。朋友話牛油果軟殼蟹卷係必食,香濃牛油果味加脆卜卜軟殼蟹,果然係好食!汁燒魷魚筒就原筒上,食落好爽口。清酒煮蜆都唔錯呀,清酒好香,食完又忌想再食
今日同朋友去左銅鑼灣行街,想食日本菜就帶左我黎築地食好野。
餐廳位於美食集中地金百利廣場,上到去等左陣終於入座。

我地鑽研左餐牌好耐,實在太多選擇。

汁燒魷魚筒就原筒上,食落好爽口。
清酒煮蜆都唔錯呀,清酒好香,食完又忌
想再食

好耐無食,最近去返味道都無點變和風炒野菜 48style真係好和風😂,面有一堆木魚。另外仲有唔少種類蔬菜,例如有金針菇、紅蘿蔔、椰菜、菇,用左牛油炒,但食落唔會好肥膩。芝士玉子燒 58 層次豐富嘅玉子燒,芝士唔算好拉絲,勝在都幾多,蛋就算唔加醬汁都夠甜牛油果軟殼蟹卷 48牛油果好新鮮,軟殼蟹唔會好多炸粉,口感酥脆。蟹膏蟹肉壽司 14鋪滿蟹肉,餡料豐富火炙三文魚腩壽司 12尼個價錢食到三文魚腩真係超抵!就咁睇唔係好多脂肪,食落就食到油脂豐富,口感滑溜
好耐無食,最近去返味道都無點變

和風炒野菜 48

芝士玉子燒 58

牛油果軟殼蟹卷 48
牛油果好新鮮,軟殼蟹唔會好多炸粉,口感酥脆。

蟹膏蟹肉壽司 14
鋪滿蟹肉,餡料豐富

火炙三文魚腩壽司 12
2022-07-25 93 瀏覽
今日同老婆去銅鑼灣行街,老婆做完Facial之後和他在附近搵東西吃,日本菜很久沒有食過,就決定這餐選擇日本菜,我選擇了這間樓上的日本菜,這間店舖門面裝修得很有日本特色,入到店內店員很有禮貌招呼我們坐低,細看四周,這裏空間感十足,地方寬敞,西漢餐牌每一樣日本菜我都很想食。我點了一個芒果蟹子沙律,吃一口芒果,芒果味濃而且十分甜,加上蟹子入口卜卜脆的口感,和青瓜絲一齊食,有多重感覺,味道清新。我點了一個三文魚腩刺身,吃一口三文魚腩,魚油甘香,在口腔內慢慢咀嚼,滿口油香非常好味,食材10分新鮮。我還點了多款壽司,北寄貝壽司,鵝肝壽司,蟹子牛油果軟殼蟹卷,食壽司當然少不了日本豉油和Wasabi,北寄貝壽司我喜歡他的口感,在口腔內煙煙韌韌的感覺,而鵝肝壽司一放入口滿口油香,在口腔裏慢慢咀嚼,非常濃的鵝肝味滿佈口腔,不得了。點了一客燒廣島蠔,食一口蠔味濃郁,而帶有口感,食材新鮮。
點了一客燒廣島蠔,食一口蠔味濃郁,而帶有口感,食材新鮮。
2022-07-25 94 瀏覽
小胖又黎食日本野,今次就去多嘢食的金百利到食雖然係係銅鑼灣到食,但佢的價錢唔貴而且選擇多👍🏻因為只有小胖一人孤獨食,所以只點了海膽帶子卷,鵝肝壽司和綠茶麵😌佢的海膽帶子卷,帶子都算鮮甜,而且大件,海膽的腥味唔重,而且因為有烤過,多了一點燒烤嘅味道,配上牛油果,有海鮮甜得來又有點小清新,不錯👍🏻雖然以單件壽司來說鵝肝壽司有點貴,但鵝肝十分大件,成口都係鵝肝,十分滿足,不過有點肥膩,一件足夠了😆綠茶麵味道還好,麵身有點乾,但好在有蕎麥汁,加配一起還可,蕎麥汁唔會好甜或者鹹,味道適中。整體價錢和環境可接受
小胖又黎食日本野,今次就去多嘢食的金百利到食
雖然係係銅鑼灣到食,但佢的價錢唔貴而且選擇多👍🏻
整體價錢和環境可接受
2022-07-19 90 瀏覽
一入到餐廳,覺得成個環境好日式,牆紙模仿築地環境,又有酒樽擺喺牆壁做佈置。環境幾靚☺️見到差唔多枱枱都有叫牛肉野菜壽喜燒,已經覺得好香好吸引。所以我地都叫左一鍋!果然真係冇揀錯,牛肉上菜時係生嘅,可以自己調較熟嘅程度,有牛味之餘唔會太靭。而且一鍋份量好多,有好多配菜,吸左壽喜燒湯底好入味,好味又抵!另外叫咗三文魚海膽丼,三文魚好新鮮,有買四大塊,塊塊都又厚又大塊😍海膽又好新鮮又好甜,絕對唔會有腥味,好好味。小食方面叫咗茶碗蒸, 雞蛋蒸到好滑,好嫩,郁一郁都會震震吓,好有蛋味。底部會有一些海鮮,例如蜆肉,好鮮甜, 令到蛋都有海鮮嘅鮮甜味道。飲品方面叫咗凍嘅焙茶奶茶,焙茶味好濃,上面有D cream, 唔會太甜,中意焙茶嘅人一定要揀佢🤤

• 牛肉野菜壽喜燒
  • 三文魚海膽丼
  • 茶碗蒸
2022-07-18 82 瀏覽
今日放工同朋友嚟咗銅鑼灣食飯,OpenRice見到呢間餐廳食評幾唔錯,所以就嚟試吓!佢餐牌真係超多嘢食,選擇困難症嘅我要啲時間先揀到!另外仲發現佢係有張飲品Menu,立即叫店員提供番!😆飲品我哋揀咗焙茶Latte!唔會太甜,又唔苦,覺得啱啱好,叫咗杯同朋友share😆!基本上佢啲嘢食樣樣都好好食!三文魚海膽魚生飯的三文魚非常厚切,海膽又新鮮,真係好好食,價錢都只係$118!至於個鰻魚卷,同樣都係非常好食,入面個餡同鰻魚好夾😍😍我哋仲嗌咗個牛肉鍋,入面其實有啲粉絲,豆腐,菜,金菇等等😍,勁鍾意上面嗰粒流心蛋,真係大滿足呀呢個鍋都係$100左右,加埋啱啱個魚生飯已經好飽!最後叫咗啲串燒嚟作結😋燒元貝燒得啱啱好,唔會太un😍而且上面有啲醬汁同元貝非常夾!!總括而言呢間餐廳價錢親民,味道又好食,值得一試!

至於個鰻魚卷,同樣都係非常好食,入面個餡同鰻魚好夾😍😍

總括而言呢間餐廳價錢親民,味道又好食,值得一試!
2022-07-18 5828 瀏覽
平時都係會喺九龍區飲飲食食,吃喝玩樂今日約咗人喺銅鑼灣SOGO要交收去到香港區梗係睇吓有乜嘢好食由sogo望過對面見到金百利廣場,廣場樓下嘅水牌有好多好多嘅美食,諗緊食乜嘢嘅時候,有人派咗張傳單俾我就係位於呢幢廣場嘅7樓築地日本料理喺傳單見到上面嘅美食已經俾佢吸引住所以就想去試吓,最重要價錢又唔會太貴所以相當吸引一出lift就見到店舖,面積不算太大,大部份都係卡位,坐得都好舒服,而且枱同枱之間又夠距離,最重要係咁炎熱嘅天氣有足夠嘅冷氣北寄貝壽司,北寄貝望落去好新鮮,色澤紅潤,入口味道鮮甜,而且仲係好爽口三文魚腩刺身 $68,三文魚腩非常吸引,每一片都好大片,夠哂厚加上有啲魚油嘅脂肪,入口非常肥美,食得出三文魚嘅新鮮,魚油味香濃,真係好好食。日本芝士年糕 ,呢個簡直係重點推介,外面炸到金黃色,而且入面嘅芝士好香濃,煙煙韌韌,口感真係一流,如果鍾意食芝士嘅朋友一定要試下。芒果蟹肉蟹子沙律 $60四篇口口嘅芒果肉夠晒凍又夠鮮甜味道好清新鮮甜,口感非常細滑,配搭埋沙律齊食,多一份清新嘅感覺,每條青瓜絲都佈滿沙律醬,蟹肉同蟹子份量又夠多😍鹽燒牛舌 $28牛舌燒到非常之香,入口牛肉味香濃,而且仲係
平時都係會喺九龍區飲飲食食,吃喝玩樂
今日約咗人喺銅鑼灣SOGO要交收
去到香港區梗係睇吓有乜嘢好食
就係位於呢幢廣場嘅7樓築地日本料理
喺傳單見到上面嘅美食

有足夠嘅冷氣

北寄貝壽司

三文魚腩刺身 $68
日本芝士年糕 ,
呢個簡直係重點推介,外面炸到金黃色,而且入面嘅芝士好香濃,
煙煙韌韌,口感真係一流,如果鍾意食芝士嘅朋友一定要試下。
芒果蟹肉蟹子沙律 $60
四篇口口嘅芒果肉夠晒凍又夠鮮甜
味道好清新鮮甜,
口感非常細滑,配搭埋沙律齊食,多一份清新嘅感覺,
每條青瓜絲都佈滿沙律醬,蟹肉同蟹子份量又夠多😍
鹽燒牛舌 $28牛舌燒到非常之香,入口牛肉味香濃,而且仲係好爽口,😆味道調教得啱啱好,有少少鹽香,帶起咗牛舌嘅鮮味,上面放有少量嘅黑椒,一個人最少食佢幾串

牛油果軟殼蟹卷 😚估唔到牛油果上面放咗啲蟹籽,可以突出到個鮮味,😁加上中間嘅軟殼蟹味道非常香,軟殼蟹炸到外脆內軟,入面完全唔乾身
整體嘅口感真係一流

• 三文魚腩刺身
2022-07-12 80 瀏覽
天氣實在太熱啦⋯⋯老婆唔想煮飯⋯⋯其實辛苦搵來志在食!咁熱梗係外出吃飯最happy啦⋯⋯這間餐廳地點非常方便,位於銅鑼灣心臟地帶😬🍢🍢築地日本料理蟹子沙律🥗青瓜絲非常爽脆清甜!配以卜卜脆的蟹子!超開胃!清酒蛤蜊湯底加入清酒非常鮮甜!大大粒的蜆肉,每粒都脹卜卜!每粒都好新鮮!而且份量都唔少!最後連湯都飲晒!泡菜黑豚肉石鍋飯由石鍋奉上的黑豚肉煎香了份外惹味!有粟米🌽黑木耳和泡菜!最鍾意佢嘅泡菜辣辣地甜甜地撈埋啲飯真係好好味😋加上自家製嘅辣醬!必食!凍焙茶拿鐵🍹焙茶拿鐵超級香濃⋯⋯帶出香濃嘅茶香加上忌廉😎雙重享受🤩綠茶雪糕🍨綠茶雪糕同樣非常香濃!充滿綠茶嘅香氣!😎
這間餐廳地點非常方便,位於銅鑼灣心臟地帶😬

🍢🍢築地日本料理

蟹子沙律🥗

青瓜絲非常爽脆清甜!配以卜卜脆的蟹子!超開胃!

清酒蛤蜊

• 泡菜黑豚肉石鍋飯
  • 蟹籽沙律
  • 清酒蛤蜊
2022-07-12 77 瀏覽
熱🔥熱🥵熱🔥天氣真係好焗熱!原本約咗朋友一齊去銅鑼灣行街!但係行到20分鐘已經唔想再行!熱到飛起⋯⋯所以決定去醫肚算吧啦😬📍📍築地📍📍好在間餐廳雖然地方唔係太大!但係食物嘅種類多而且價錢合理!食物質素唔錯添⋯⋯海鮮野菜天婦羅份量都唔細,超級鬆脆!但係又保留左蔬菜嘅原味!😋串燒拼盤菠蘿🍍出奇的鮮甜,又多汁!雞柳🍢雞翼有自家製嘅醬汁,帶出雞肉嘅鮮味!牛肉野菜壽喜燒牛肉片充滿牛肉味!肉質鮮嫩!大量嘅野菜加上壽喜燒湯底!yummy😬超滑嘅豆腐配以溫泉蛋超豐富!附送大大碗的珍珠米⋯⋯😋草莓石榴熱情果梳打甜甜酸酸仲有氣⋯⋯超解渴⋯⋯朱古力雪糕🍨朱古力味香濃🙆‍♀️
熱🔥熱🥵熱🔥天氣真係好焗熱!

📍📍築地📍📍

海鮮野菜天婦羅

份量都唔細,超級鬆脆!但係又保留左蔬菜嘅原味!😋

串燒拼盤

菠蘿🍍出奇的鮮甜,又多汁!
雞柳🍢雞翼
有自家製嘅醬汁,帶出雞肉嘅鮮味!

牛肉野菜壽喜燒

• 牛肉野菜壽喜燒
  • 海鮮野菜天婦羅
  • 串燒拼盤
2022-07-08 139 瀏覽
成日覺得銅鑼灣啲野食好貴,閑閑地2個人都要300蚊埋單🥶但俾我發現原來係金百利個度樓上有間性價比都幾高嘅日本餐廳😋上到去雖然店面嘅面積唔係好大,但係都坐到幾多人,同好多卡位,尚算坐得舒服😌睇下meun發現都真係幾平咼!唔洗100蚊有拉麵🤩最平就梗係有個甜品拼盤,唔洗50蚊,就有4樣甜品!一陣間一定要試☺️火炙玉子壽司 $10好似好少喺外面見到咁樣嘅壽司於是叫咗食🤣🤣都好食!!上面玉子好厚!!清水心跳 $38性價比超高😗入面有芒果,青瓜添呀!超級refreshing!!夏天食啱晒^ _ ^另外我哋都叫刺身三文鮮刺身 $52唔算貴!同埋佢都好厚切,好肥美!!好鮮!有4塊㗎‼️我就叫咗杯巨峰乳酸Soda!顏色好靚,好啱打卡!唔會太甜咼!飲到食定餐飯,都仲有得飲超大杯!!!我朋友就叫咗凍柑桔檸檬蜜佢話唔夠凍,店員就拎咗一杯冰俾佢嘆🤣👍🏼黑蒜油豬軟骨拉麵 $78唔使$80就食到一個超好味嘅拉麵,湯底勁濃!!食完有口臭!正呀🤩🤩🤩最後就梗係叫咗甜品拼盤啦!真係超抵$48🤣🤣🤣有雪糕兩件蛋糕同一個布甸!!蛋糕就普通啦!!布甸雪糕相對比較高質🤣

火炙玉子壽司 $10

清水心跳 $38

另外我哋都叫刺身
三文鮮刺身 $52
唔算貴!同埋佢都好厚切,好肥美!!好鮮!有4塊㗎‼️

我朋友就叫咗凍柑桔檸檬蜜
佢話唔夠凍,店員就拎咗一杯冰俾佢嘆🤣👍🏼

黑蒜油豬軟骨拉麵 $78

最後就梗係叫咗甜品拼盤啦!
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵
2022-06-30 4231 瀏覽
琴日🐻又嚟接收工,當然要撐下枱腳啦🤭!我哋去咗食一間都幾受歡迎嘅日本料理餐廳🇯🇵,去到雖然要拎飛,但睇下睇下menu,好快就有得入座🤣!我哋叫咗個二人餐($298),包咗1️⃣個沙律、1️⃣個小食、2️⃣個主食、2️⃣杯特飲、2️⃣個小甜品同埋1️⃣碟串燒,好抵!CP值幾高!-🍴叉燒拉麵🍜 - 食拉麵就係要睇麵嘅質地同埋湯底,湯底幾重麻油香味🤭,麵質啱啱好,唔硬唔軟。湯入邊有木耳絲同埋粟米🌽,增加唔少嘅口感,當然唔少得半邊嘅糖心蛋🥚,主角叉燒都非常入味!-🍴牛肉野菜壽喜燒🐮🥬 - 份量幾多,而且食物種類都好多,最底會有粉絲同埋娃娃菜,有少少紅蘿蔔🥕、金菇、冬菇、豆腐、秋葵,喺煮嘅時候,令到湯底更加鮮甜🤤,面頭佈滿牛肉,超級足料!配埋飯食,好滿足😙!-🍴蟹子沙律🥗 - 比想像中大盤,好多青瓜絲,青瓜絲上邊有蟹柳、蟹籽同埋沙律醬。-🍴串燒拼盤🔥 - 分別有一串雞翼、一串雞柳同埋一串菠蘿🍍。每個都燒得好香,雞翼外脆內軟,不過入邊嘅肉稍為有啲乾,雞柳幾好食,菠蘿都唔錯。-🍴海鮮野菜天婦羅🧅 - 有兩個好大嚿嘅天婦羅,望落只係得好多唔同嘅蔬菜絲🤣,例如番薯、洋蔥等等,基本上冇海鮮,只係發現咗一粒好細粒嘅青口。-🍴北海道
🍴北海道牛乳奶凍🥛 、Tiramisu - 甜品都係正正常常,牛乳奶凍食到奶香,Triramisu下層嘅蛋糕好乾,感覺似已經放咗喺雪櫃好耐🤨。
🍴巨峰乳酸梳打、熱朱古力🥤
2022-06-29
2022-06-29 125 瀏覽
位置勁方便,係正sogo嘅隔離!一上到去好有工廈嘅感覺,哈哈有隱世嘅小店feel!!我個日7點上到去,已經爆咗場!太誇張啦嘛🤣🤣餐廳唔算大,所以如果想食,一定要早少少去,就唔使驚啦🤣餐牌好厚,好多野揀!三文魚刺身 $52有4塊!都尚算肥美,但好新鮮,係厚切!!除翻開10幾蚊一塊都okay ah!!!清心水跳 $38火灸玉子芝士 $10好食!性價比好高咼!!而且好refreshing!!!最後我地叫咗黑蒜拉麵豬軟骨拉麵 $78超好食!成晚最好食嘅👍🏼👍🏼湯底超濃,份量好足!!有2塊大豬軟骨㗎,再加好多配料好好食😝😝有粟米,木耳,好濃!最後仲有個甜品拼盤 $48又係好高Cp,50蚊唔洗有4款甜品,有芝士蛋糕,布甸,綠茶雪糕,柚子蛋糕!其中布甸同綠茶雪糕係最好食嘅👍🏼👍🏼👍🏼
餐廳唔算大,所以如果想食,一定要早少少去,就唔使驚啦🤣
餐牌好厚,好多野揀!

三文魚刺身 $52

清心水跳 $38
火灸玉子芝士 $10
好食!性價比好高咼!!而且好refreshing!!!
最後我地叫咗黑蒜拉麵豬軟骨拉麵 $78
好多配料好好食😝😝有粟米,木耳,好濃!

最後仲有個甜品拼盤 $48
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵