餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2022-09-12 142 瀏覽
網燒牛扒定食,麵豉湯意想不到咁重麵豉味,好有誠意。白飯粒粒分明,飯素香口唔太鹹。牛扒原來有兩層份量,呢個價錢極抵食,薄燒令牛肉瘦得來唔韌,醬汁帶味醂味無咁滯。午市套餐加$15有一客茶碗蒸,好滑溜但係雞湯底,內裏亦有一塊雞肉,冬菇同蟹柳,味道其實不錯,但我認知茶碗蒸一直是鰹魚湯底,好有驚喜吉列豬扒比較薄切,新鮮炸起好香口,拉麵份量唔少,豬骨湯底比較淡但帶有蒜香味+$10有兩件自選壽司,三文魚壽司新鮮,品質正常,性價比高午市套餐冇加一,但職員都好有禮貌,而且主動熱心,銅鑼灣鬧市呢個價錢同質素真係好抵

+$10有兩件自選壽司,三文魚壽司新鮮,品質正常,性價比高
$75.5 (午餐)
2022-09-06 144 瀏覽
今日同同事都諗住食壽司,就近近地嚟呢間日本菜試下,1:00pm入座,不用等位。位置不算寬敞,不過地方都乾淨。叫左一個$68午餐壽司套餐,另外在配有麵豉湯,再加一個迷你湯烏冬,份量足夠。壽司比較大件,亦好抵食,不過略為唔夠凍,只是室溫溫度。不過以呢個價錢而言就抵食嘅。另外,壽司豉油好咸。同事叫咗一個叉燒拉麵,豬骨湯濃,叉燒味濃,不過唔係正宗日式拉麵店味道。肥肉位置唔冧,咬唔開,肉質位置還好。拉麵正常,幼身,軟硬適中。
位置不算寬敞,不過地方都乾淨。

另外,壽司豉油好咸。

2022-09-04 150 瀏覽
🥩🥩鐵板牛小排 $128 (8件)我地見其他枱 jaja 聲又傳黎陣陣既香味 但見main menu 又無, 所以膽粗粗問下係咩黎 原來係佢個deluxe set for 2入面既items, 如果單點就$128, 咁我地見咁香又唔想食太飽就叫左黎試下, 8片牛小排D油花都好靚 而且厚度係岩燒肉同既唔會太厚又唔會太薄, 牛肉味重. 佢重跟左個牛油比我地, 輕輕煎一下 就已經食得! 美中不足呢個鐵板牛小排應該跟一碗飯素飯or 紫菜飯就perfect 池!🍱海之逸魚生丼$108我覺得係性價比最這既丼飯! 佢有 帶子,甜蝦, 三文魚, 北寄貝, 油甘魚,蟹柳, 玉子! 可以一次話試哂大多數popular 款魚生! 三文魚厚切左! 超鮮甜! 所有魚生都好新鮮 係銅鑼灣呢個價錢算係很不錯了. 🐚鮮帶子刺身 $68由於我好中意食帶子 所以我要追加左帶子刺身! $68 足足有成八片! 不過帶子size 唔係好大 我寧願得四片 但大粒D~ 哈哈🤣🍣蟹膏三文魚、火炙芝士三文魚、三文魚壽司 、火炙三文魚壽司、鰻魚壽司 我地重叫左少少壽司黎睇下師傅功力! 佢有好多唔同壽司既選擇, 手卷就好似少D, 但s
🥩🥩鐵板牛小排 $128 (8件)

🍱海之逸魚生丼$108

🐚鮮帶子刺身 $68

我地重叫左少少壽司黎睇下師傅功力! 佢有好多唔同壽司既選擇, 手卷就好似少D, 但sushi roll 都算多! 有成板menu 咁多 而且好抵食! 但我地驚太飽所以就無叫左! 下次會試下!! 壽司 我最愛係 火炙芝士三文魚!! 三文魚上面加左芝士 然後再用火槍燒出焦香味 同埋令芝士同三文魚溶為一體! 食落口入口即溶 真係好正~~
2022-09-03 85 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣嘅中心 金百利廣場 超級方便 岩哂食完野仲要趕去睇戲嘅我地 鐵板牛小排🥩 $128 (8件)牛小排油花好靚 肉味香濃 輕輕一燒 就食得 入口即融 8片2個人share 岩岩好 仲有胃去食其他野!海之逸魚生丼🍱 $108有齊帶子、蝦、厚切三文魚、北寄貝、油甘魚 嘅丼,呢款丼應該係最高性價比,$108就包左咁多款刺身,岩哂我呢啲唔想揀嘅人 「我全部都要🤤~」鮮帶子刺身 $68帶子鮮甜,有足足八粒,如果再大粒啲就好🥹🥹蟹膏三文魚、火炙芝士三文魚、三文魚壽司🍣 $38火炙三文魚壽司 $12鰻魚壽司 $12呢到嘅壽司都幾多選擇 而呢幾款壽司都好好食,價錢亦都好大眾化 食物整體性價比高,人均百幾蚊已經食到好飽 真係大滿足

鐵板牛小排🥩 $128 (8件)

海之逸魚生丼🍱 $108

鮮帶子刺身 $68
帶子鮮甜,有足足八粒,如果再大粒啲就好🥹🥹

蟹膏三文魚、火炙芝士三文魚、三文魚壽司🍣 $38
火炙三文魚壽司 $12
鰻魚壽司 $12

食物整體性價比高,人均百幾蚊已經食到好飽 真係大滿足
2022-08-26 137 瀏覽
🥗 蟹肉三文魚籽沙律蟹肉的份量比想像中多,沙律沒什麼特別。好味指數:🤤🤤🤤🎏時令刺身 (深海池魚、拖羅、帶子、蝦)刺身來說反而有點失望因為這是一餐慶宴,竟然刺身沒有蟹的身影。因此,我們之後散叫了一份蟹腳刺身。供應的時令刺身沒有什麼特別之處。還可以。好味指數:🤤🤤🤤松葉蟹棒刺身 有海水味,但可以不用叫也可以。好味指數:🤤🤤 🥚黑魚子海膽蟹肉蒸蛋嫩滑蒸蛋上,黑魚子與海膽讓蛋更添香氣。開始暖下胃,吃好東西的伏筆。好味指數:🤤🤤🤤🤤🦀日本時令活蟹—毛蟹 (蒸)毛蟹的蟹殼較柔軟、刺較少。用手拿不會痛。而且,蟹肉飽滿味濃郁。蟹膏呈現金黃色,入口綿密,味道甘甜。清蒸海鮮一定要是新鮮的海鮮,我認為貴重的海鮮要清蒸試試。雖然過了一個月,但那個味道依然分難忘。應該是我暫時最好食的蟹。好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤🐟喜之次套餐可以選擇A5和牛或日本名魚之一喜之次,和牛到處都能吃。但喜之次並不是,因此我們選擇了這條魚。一上菜已經知道我們是對的。由於這魚的生活習性關係,牠的脂肪含量比較高。換言之,喜之次的肉質鮮嫩、滑、肥美、魚脂四溢。可接喜好加上蘿蔔茸或醬汁吃。我選擇不用,已經很夠味!好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤🦀浜燒鱈場蟹腳燒
🥗 蟹肉三文魚籽沙律
蟹肉的份量比想像中多,沙律沒什麼特別。
好味指數:🤤🤤🤤

🎏時令刺身 (深海池魚、拖羅、帶子、蝦)

松葉蟹棒刺身
有海水味,但可以不用叫也可以。
好味指數:🤤🤤

🥚黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
好味指數:🤤🤤🤤🤤

🦀日本時令活蟹—毛蟹 (蒸)

🐟喜之次

🦀浜燒鱈場蟹腳
燒鱈場蟹香撲鼻!口感有一絲絲的蟹肉,內有天然的海水味。鮮味無窮。

🍞甲羅燒配多士
太過裏面放滿了松葉蟹的蟹膏。蟹膏上緊添置了蟹鉗。多士再配蟹膏,十分惹味。不過,我自己覺得有點膩。

🍲松葉蟹釜飯
侍應加了黑松露落釜飯一起攪拌,整個飯都是滿滿的黑松露味。口感豐富。再加了味噌湯。已經接近尾聲了🥹,根本就不想停。
好味指數:🤤🤤🤤🤤

🍮甜品 — 抹茶布甸、厥餅
布甸的抹茶味濃郁,不會很甜,不過整體甜品也是沒什麼特別。不過,我不會扣減分數。

店內的環境座位很寬敝,梳化上更設有蟹的cushion, 很溫馨。
服務員態度和藹親切,友善和有禮,10分值得欣賞。
有很多不同款式的菜滿足了我的視覺,味覺,和腸胃。
2022-08-22 218 瀏覽
見到有好多讚賞嘅留意所以慕名而來。叫咗個特上二人前套餐,首先前菜普通正常;刺身拼盤,無晒皇帝蟹就畀多份帶子,但所有刺身食得出唔新鮮,豉油好鹹,幫唔到刺身辟味不特止仲難食左。最接受唔到係睇住店員將用過嘅鼓油,倒返入水壺入面,唔知佢哋點處理。天婦羅ok無咩特別。牛小排火完全唔夠,肉都睇得出唔新鮮。飯正常。有檯客啱啱入,嘢食都未到就要人埋單,轉個頭跑住黎check畀左未。不過都有一位員工幾caring會提客小心熱。同埋嘢食份量夠,食得飽。-近期不佳之選。
見到有好多讚賞嘅留意所以慕名而來。
天婦羅ok無咩特別。
牛小排火完全唔夠,肉都睇得出唔新鮮。
飯正常。
不過都有一位員工幾caring會提客小心熱。
同埋嘢食份量夠,食得飽。
近期不佳之選。
2022-08-22
2022-08-22 143 瀏覽
去完海洋公園水上樂園之後,之後就同另外三個朋友,一共四個人落咗銅鑼灣呢間日本餐廳食飯。我哋大約六點就到,所以人唔係好多,疫情之下覺得咁樣比較安全。二餐廳都好乾淨啊!又有濕紙巾,又有口罩套提供俾你,所以感覺係好舒服嘅。同埋啲員工都好好,佢會推薦你乜嘢菜式比較好,同埋會話俾你聽邊啲要熱食等等。我哋都係聽推薦咁叫,所以叫咗牛肉野菜壽喜燒,啲菜都好甜,整體都幾好食。另外仲叫咗黑蒜豬軟骨拉麵🍜味道都唔錯,佢個賣相好靚嘅。之後好似叫咗一個三文魚魚頭,好似話呢個魚頭多啲肉食,所以我哋就叫咗呢頭。咁佢都整得好香脆,所以味道都唔錯。仲叫咗一個係魷魚,但係中間有雞肉,感覺好fusion,但係我自己都係覺得就咁嗌魷魚會比較食得出魷魚味。最後叫咗個魚生飯,因為同朋友share,所以識咗少少之後,感覺都正正常常咁樣。整體唔錯,價錢都合理,可以再食。

另外仲叫咗黑蒜豬軟骨拉麵🍜味道都唔錯,佢個賣相好靚嘅。

整體唔錯,價錢都合理,可以再食。
2022-08-16 148 瀏覽
星期一晏晝同朋友嚟咗銅鑼灣築地食日本嘢,餐廳環境唔算大,但係平日嘅中午亦有好多打工仔幫襯。餐廳裝修風格應該係行平實路線,而食物選擇都幾多,有壽司、魚生、拉麵等常見嘅日本美食。睇菜單都睇到我眼花撩亂,好唔容易先揀到食乜嘢啊睇睇個菜單,朋友一眼就send中咗個魚生飯,而我就揀咗牛肉椰菜壽喜燒、炸蝦天婦羅、鰻魚壽司、帶子壽司、火炙芝士玉子壽司。朋友話魚生都尚算新鮮。牛肉壽喜燒都幾足料,湯底偏甜。炸蝦天婦羅味道正常,唔錯。成餐飯我最滿意就係鰻魚壽司,鰻魚汁撈飯基本上唔會唔好食,餐廳比鰻魚汁都幾大方。火炙芝士玉子壽司,邪惡美味。帶子壽司粒帶子都大大粒,幾厚肉。整餐飯買單$376 ,銅鑼灣黎講算係咁啦~~~
朋友話魚生都尚算新鮮。
牛肉壽喜燒都幾足料,湯底偏甜。
炸蝦天婦羅味道正常,唔錯。
整餐飯買單$376 ,銅鑼灣黎講算係咁啦~~~
2022-08-15 129 瀏覽
環境具和風設計,空間感十足,夠晒闊落,坐得舒適,適合同三五知己聚會。極上築地魚生丼 $198⭐️⭐️⭐️⭐️魚生處理得十分乾淨,食材新鮮尚盛,三文魚同帶子都相當之厚!海膽有淡淡的海水味,帶點回甘,連埋蟹子、魚子撈埋一齊食,口感豐富又美味!牛肉野菜壽喜燒 $88⭐️⭐️⭐️⭐️壽喜燒湯底濃郁,牛肉肥瘦均勻,厚薄剛好,配上娃娃菜、冬菇,味道更鮮!入面仲有豆腐、秋葵、粉絲,好吸味,正!海老天婦羅 $68⭐️⭐️⭐️⭐️炸漿夠薄身,炸蝦火喉控制合宜,配上天婦羅醬汁更能提鮮!鰻魚壽司 $12⭐️⭐️⭐️⭐️鰻魚有一定厚度,醬汁濃郁得黎,但唔會太鹹,食到魚香。火焰芝士玉子 $10⭐️⭐️⭐️⭐️蛋味突出,芝士經燒過之後,有焦香,味道層次更豐富!

極上築地魚生丼 $198

牛肉野菜壽喜燒 $88

海老天婦羅 $68
⭐️⭐️⭐️⭐️
炸漿夠薄身,炸蝦火喉控制合宜,配上天婦羅醬汁更能提鮮!

鰻魚壽司 $12
⭐️⭐️⭐️⭐️
鰻魚有一定厚度,醬汁濃郁得黎,但唔會太鹹,食到魚香。

火焰芝士玉子 $10
⭐️⭐️⭐️⭐️
蛋味突出,芝士經燒過之後,有焦香,味道層次更豐富!
2022-08-12 152 瀏覽
築地日本料理(Causeway Bay)銅鑼灣金百利廣場出名多嘢食🍽 今日就黎到7樓食日本嘢🇯🇵 哩間都係好多附近上班一族食晏嘅好選擇🤔🤔 一於試下~⌖ 三文魚海膽丼 🐟🍱💰$118丼飯賣相好靚仔🤩🤩 海膽夠creamy 三文魚幾新鮮😗😗 壽司飯面頭有些許飯素 青瓜粒🥒 同埋一揀印有「築」嘅甜蛋🥚丼飯附送味噌湯🥣 湯除左有基本嘅海帶同埋豆腐 仲有冬菇粒🍄 而哩度嘅Wasabi係唔會好辣好攻鼻👃 比較有顆粒感嘅⌖ 鹽燒帆立貝 🧂💰$32帆立貝有兩大粒 照燒汁甜甜地 配搭得幾好😛 燒物隔離仲有啲沙律菜🥗fresh下 認真貼心☺️☺️⌖ 醬燒雞柳 🐔💰$18雞柳正常發揮 照燒汁入曬味😌😌⌖ 鹽燒牛舌 🧂🐂👅💰$28牛舌有三件 燒得岩岩好🔥 完全無筋唔韌 仲保留到肉汁💦 隔離仲有檸檬🍋俾你轉下口味 幾抵食🤤🤤☻ 回頭指數:8.5/ 10❝ #Ami の港島覓食記#Fatshit_ami #Lunchtime #銅鑼灣美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #日式料理 #日本料理 #日本丼飯 #三文魚海膽丼飯 #燒物 #鹽燒帆立貝 #醬燒雞柳 #鹽燒牛舌
築地日本料理(Causeway Bay)

⌖ 三文魚海膽丼 🐟🍱

💰$28

☻ 回頭指數:8.5/ 10

❝ #Ami の港島覓食記
2022-08-08 122 瀏覽
今日去咗食日本嘢去到銅鑼灣梗係喺金百利度食👏🏻價錢唔貴之餘又選擇多,最重要係地點方便位於銅鑼灣嘅中心喺正SOGO對面,行出黎就係地鐵站口再行前啲仲有好多巴士站,夠晒方便海膽魷魚$14☺️每一條魷魚都沾滿左海膽嘅醬汁紫菜仲非常爽脆,好新鮮三文魚腩刺身$68☺️刺身有四片非常肥美又夠新鮮仲係厚切咬一啖充滿魚油,一個人食四片都唔夠😁蟹肉香芒蟹子沙律$60☺️芒果有四片,👏🏻非常厚身,青瓜絲非常爽脆😜清甜配以卜卜脆嘅蟹子,令到食慾大增😍鹽燒多春魚$32多春魚嘅size不算太大,但是魚春非常多,咬落每一條到卜卜脆,燒到外脆內軟,入面仲唔乾身,好香口醬燒牛仔骨$98☺️一共有六片牛仔骨,肉質亂畫又唔蟹口脂肪同牛肉嘅比例非常平均牛仔骨上面醬汁有甜甜的味道,入口更加惹未👏🏻蒲燒鰻魚飯$85☺️鰻魚非常厚身👏🏻又唔腥,食落冇骨,仲配有甜甜嘅醬汁,連埋飯一齊食真係成碗飯都食晒😁送飯一流,仲有三片黃色嘅蘿蔔,非常爽口,鮮甜😍
海膽魷魚$14☺️
每一條魷魚都沾滿左海膽嘅醬汁紫菜仲非常爽脆,好新鮮
三文魚腩刺身$68☺️
蟹肉香芒蟹子沙律$60☺️
鹽燒多春魚$32
醬燒牛仔骨$98☺️
蒲燒鰻魚飯$85☺️
2022-08-08 103 瀏覽
今日去咗銅鑼灣行街,最鍾意就係去銅鑼灣,交通方便,又多嘢行,最重要就係多美食。經常同朋友去完SOGO都會去呢間日式餐廳食啲嘢,因為性價比高而且食物質素都好好,所以喺度推介一下。築地日本料理(金百利廣場),地址喺金百利廣場7樓R1室。餐廳雖然唔算好大,但係座位嘅空間都好足夠,而且都幾整潔,感覺舒適。蟹肉香芒蟹籽沙律 60 元,蟹肉加上蟹籽味道好鮮甜,配搭上芒果多咗一份香味,完全將蟹嘅鮮味提升左。沙律亦都做得好清新,食完仲開胃咗。蒲燒鰻魚飯 85 元,鰻魚size都好大片,燒香左嘅鰻魚加埋啲鰻魚汁真係絕配,鰻魚肉質鮮甜而且仲保留到魚嘅香味,加上芝麻令到味道更加豐富。最欣賞就係佢加蔥花,味道配搭得啱啱好。燒廣島蠔 55 元,廣島蠔賣相好吸引,而且size都算大隻,可能加咗洋蔥燒出嚟嘅𧐢味道特別香,一啖咬落去食到好新鮮嘅蠔味,肉質亦都好爽甜。三文魚腩刺身 68元,三文魚腩色澤非常吸引,而且仲係好新鮮,每一片都切到好厚,三文魚腩脂肪比較均勻,味道特別香,而且仲係好爽口。醬燒牛仔骨 88元,牛仔骨醃得好入味,而且牛肉味香,最正就係燒到啱啱好,帶一點焦香。
築地日本料理(金百利廣場),地址喺金百利廣場7樓R1室。
2022-08-07 89 瀏覽
8月4日晚餐到過,8月7日下午四點多到過今日人都算多~築地飯堂~因為上次同朋友試過~每次walk in 都好好彩有位,烏冬好滑肥牛比例算多,刺身價格合理~正,燒牛脷次次都叫,樣樣都好,服務員工👍👍環境可以會繼續來吃
2022-08-04
生日
  • 板燒香蒜牛舌
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 鹽燒牛舌
  • 牛仔骨石鍋飯
2022-08-04 118 瀏覽
今日黎到銅鑼灣食好西,黎到網上好多人讚好既築地日本料理餐廳食個晚餐。上到餐廳已經見到店內人頭湧湧。身為日本料理,食品選擇當然唔會少,實在花多眼亂,每樣都想試。牛油果軟殼蟹卷:特別喜歡這個,牛油果既香味同軟殼蟹好夾,好正既小食。汁燒魷魚筒:上台嘩左出聲,好大條,而且一啲都唔韌,有魷魚本身既香味。清酒煮蜆:好重既清酒,好清甜,朋友連湯都飲埋!三文魚海膽丼:三文魚同海膽好新鮮,食完唔夠喉再點多客三文魚手卷。果然對日本料理來說,刺身真係好重要!牛肉野菜壽喜燒:甜豉油湯底甜甜地,唔會太咸,好惹味,而且料頭足,一個人食都夠飽!
清酒煮蜆:好重既清酒,好清甜,朋友連湯都飲埋!
2022-08-03 102 瀏覽
今日同朋友去左銅鑼灣行街,想食日本菜就帶左我黎築地食好野。餐廳位於美食集中地金百利廣場,上到去等左陣終於入座。我地鑽研左餐牌好耐,實在太多選擇。主菜方面點左牛肉野菜壽喜燒,止下火鍋癮,同埋海膽三文魚丼飯。壽喜燒份量都唔細,一個女仔食就剛好~海膽同三文魚好fresh, 海膽入口即溶,三文魚仲有油甘味,好正。朋友話牛油果軟殼蟹卷係必食,香濃牛油果味加脆卜卜軟殼蟹,果然係好食!汁燒魷魚筒就原筒上,食落好爽口。清酒煮蜆都唔錯呀,清酒好香,食完又忌想再食
今日同朋友去左銅鑼灣行街,想食日本菜就帶左我黎築地食好野。
餐廳位於美食集中地金百利廣場,上到去等左陣終於入座。

我地鑽研左餐牌好耐,實在太多選擇。

汁燒魷魚筒就原筒上,食落好爽口。
清酒煮蜆都唔錯呀,清酒好香,食完又忌
想再食