今日嚟九龍灣附近上堂,之後同一班朋友嚟MegaBox食lunch起OpenRice見呢間嘢好似唔錯,但評語唔係咁好,決定試試佢 (試伏)🤣太多選擇🙈又壽司飯、刺身定食、熟食定食等可以自選配搭A+B+C▶️ 炙燒地雞+竹筒飯 ($65)炙燒地雞可自選口味:明太子鹽菊 、日式甜咖喱、柚子蜜糖明太子鹽菊真係有條好似腸仔咁嘅明太子😋鹹鹹地一粒粒,用嚟餸竹筒飯食咁曬雞脾肉連皮,食落非常嫩滑新鮮🐔落咗少少照燒汁調味,啱啱好一開始係為竹筒飯而黎,抱有期望望落米飯啡啡地色,以為調過味,點知食落冇味🙊面頭飯粒扁乾硬好彩下面米飯濕身黏身番啲,配埋明太子雞肉食都唔錯▶️ 味噌湯又係一個好出色嘅味噌湯除咗海帶,仲有蜆肉、櫻花蝦👅鹹度適中-味道比想像中好,只係竹筒飯失望啲,唔差但冇特色炙燒地雞反而好食👍🏻 味噌湯都值得飲朋友們試咗鮭魚飯團,話唔得😅冇乜鮭魚之餘冇味,但烏冬同炸雞就唔錯所以食物水準比較參差,好睇你選擇然而呢度服務好好,啲姐姐有禮貌同好nice,我哋十幾個人落單,最終上菜冇出錯食物上枱暖粒粒,唔係整定,定食賣相精緻整齊坐得舒服,十幾個人一張長枱唔逼性價比唔錯,收埋加一大概$70/餐 (雖然冇嘢飲,但佢嘅
太多選擇🙈又壽司飯、刺身定食、熟食定食等
可以自選配搭A+B+C

▶️ 炙燒地雞+竹筒飯 ($65)
炙燒地雞可自選口味:明太子鹽菊 、日式甜咖喱、柚子蜜糖
雞脾肉連皮,食落非常嫩滑新鮮🐔落咗少少照燒汁調味,啱啱好
明太子鹽菊炙燒地雞

一開始係為竹筒飯而黎,抱有期望
望落米飯啡啡地色,以為調過味,點知食落冇味🙊面頭飯粒扁乾硬
好彩下面米飯濕身黏身番啲,配埋明太子雞肉食都唔錯

▶️ 味噌湯
又係一個好出色嘅味噌湯
除咗海帶,仲有蜆肉、櫻花蝦👅
鹹度適中
味噌湯

味道比想像中好,只係竹筒飯失望啲,唔差但冇特色
炙燒地雞反而好食👍🏻 味噌湯都值得飲
所以食物水準比較參差,好睇你選擇

食物上枱暖粒粒,唔係整定,定食賣相精緻整齊

坐得舒服,十幾個人一張長枱唔逼
性價比唔錯,收埋加一大概$70/餐 (雖然冇嘢飲,但佢嘅免費茶本身帶有茉莉味,飲落甜甜地🍵)
明太子鹽菊炙燒地雞
2024-03-02 203 瀏覽
Mega box 做完野~午餐時間四圍都人多多。見到呢間都坐滿下人…仲有位唔洗等就衝左入去啦🙄睇餐牌啲套餐都覺得幾正常。 然後叫左個炙燒地雞x竹筒飯🎋另外再加個兒童餐炙燒地雞x竹筒飯炙燒地雞可以㨂四款口味~明太子鹽麴、日式甜咖喱、柚子蜜🍯我就㨂左明太子鹽麴😂個條好似斷左既一節尾指就系明太子~竹筒飯🎋飯面系硬實實哂😂風乾左甘囉…地雞就系連皮既雞脾肉🐓雞肉系無味的😂不過有pat鹽麴充滿咸味既汁液加系上面。完全食得出一淡一咸既味道😂兒童餐比目魚配上一堆甜到暈底既source😅小朋友都識分啲味道夾唔夾~烏冬是正常的~但個兩舊卡通魚蛋…MY吃貨梓幸咬完一啖就放底左…無語🙄
炙燒地雞x竹筒飯
竹筒飯🎋飯面系硬實實哂😂風乾左甘囉…

兒童餐
兒童餐
2024-02-29
2024-01-12 382 瀏覽
叫左兩個定食,被佢$109毛蟹吸引咗,個職員仲好細心講解定食有咩選擇但今次真係奶哂野茶碗蒸勁hea,似用微波爐叮熟,連刺身都可以咁難食我真係未試過。杯珍珠奶茶無味,感覺差過開三合一。如果大家有勇氣可以試吓……..仲有我哋9:10入座,無講就嚟收工,9:50開始收野,職員勁講就收工就收工….我哋都識做埋單走人,d 侍應走得快過我….咩玩法So far 呢間係我喺香港食過最難食既日本餐,呢啲水平真係唔好開餐廳,只會白白比租
但今次真係奶哂野
茶碗蒸勁hea,
如果大家有勇氣可以試吓……..

2024-01-12
2024-01-07 278 瀏覽
九龍灣lunch 食堂🔸竹虎京堂佢係A(食材)+B(澱粉質)+C(甜品)去選擇今次揀咗A+B🔸月見 五花腩 + 竹筒飯+味噌湯五花籃略為乾爭爭,雖然有醃過,但唔夠味道,滷水味?缺乏。溫泉蛋就不錯,晶瑩剔透。五花腩要沾些月見溫泉蛋先至夠濕潤好食。😐😐竹筒飯缺乏以前舊有香味,不值一試。但欣賞佢仍然都係用竹筒😑味噌湯三樣食品之中,最不錯的👍🏽👍🏽整體份量不是很多。如果大食嘅人,建議加甜品或其他配料
九龍灣lunch 食堂🔸竹虎京堂

佢係A(食材)+B(澱粉質)+C(甜品)去選擇
今次揀咗A+B
🔸月見 五花腩 + 竹筒飯+味噌湯
五花籃略為乾爭爭,雖然有醃過,但唔夠味道,滷水味?缺乏。

溫泉蛋就不錯,晶瑩剔透。
五花腩要沾些月見溫泉蛋先至夠濕潤好食。
😐😐

竹筒飯
缺乏以前舊有香味,不值一試。
但欣賞佢仍然都係用竹筒😑

味噌湯
三樣食品之中,最不錯的👍🏽👍🏽

整體份量不是很多。
如果大食嘅人,建議加甜品或其他配料

2023-10-06 724 瀏覽
今日LUNCH TIME同朋友試左尼間日本野,見到餐牌價錢都合理,叫一個SET有主食+面食/飯+茶碗蒸以及甜品都係85蚊。款式亦都多遺擇,朋友叫左個吉列蠔配湯烏冬,而我就叫左個炙燒松板豬配湯烏冬,之後我地仲加左個限定飲品抹茶泡沫加雪糕。落左單之後,飲品到先,心諗咁都好,可以食個雪糕先。第一啖食個時覺得佢唔似雪糕,似食冰多過雪糕。不過整體上杯野飲有抹茶味,都OK既。跟住主食黎左,首先我試左一塊灸燒豬,唔知松板豬本身係咪都有咁勁既豬味定係廚房唔記得辟味,我唔係好鍾意個浸強烈既豬味。跟住再試下佢個烏冬,烏冬既湯唔算太熱,食落覺得個烏冬太淋,唔夠彈牙,個烏冬既湯味完全唔襯個烏冬。跟住再試佢個茶碗蒸,唔算好熱,食落好似無咩味道咁。  朋友就覺得佢既吉列蠔岩岩炸起係好食既,但烏冬就唔多好食。 最後個甜品,係一個紅豆糕,我只可以講我個餐好食既都係得個甜品,個甜品夠紅豆味又唔會太甜。
抹茶泡沫配雪糕
2023-10-06
抹茶泡沫配雪糕
又黎MegaBox買野,午市時間ikea又多人,就上左黎餐廳呢層睇吓有咩食,結果發現呢間野嘅餐牌都幾吸引😋首先,有最常見嘅魚生:三文魚、吞拿魚、油甘魚,連海膽都有🤩根住,呢頁餐牌比較特別,有好多炸野,arm晒煎炸人士🤣😋 有炸蝦炸蠔炸魚炸雞炸豬扒,一定搵到你想食嘅食物🤤🤣第3頁餐牌,我就見到松阪豬好吸引,有3款味揀,我揀左明太子,真係有兩舊明太子🤪🤩🤩 我揀配凍烏冬,仲有蕎麥麵、鮭魚飯團、竹筒飯揀,亦可以加14蚊有齊前菜蒸蛋甜品😙我覺得隻豬真係幾好食,調味好惹味,明太子好正😋🥰🤪 烏冬亦有汁比你點🤤 下次再黎MegaBox一定會再食!👍🏻👍🏻

首先,有最常見嘅魚生:三文魚、吞拿魚、油甘魚,連海膽都有🤩

下次再黎MegaBox一定會再食!👍🏻👍🏻
2023-08-04 843 瀏覽
今日行過MegaBox,去foodcourt搵好嘢食😍呢間未見過又未食過,見佢餐牌嘢食幾特別,係食竹筒飯,咁就入嚟試吓啦!我哋叫左鰻魚飯套餐,刺身飯,同埋一份甲鑼燒。先講鰻魚飯套餐,每個套餐都有竹筒飯、茶碗蒸、麵豉湯同埋甜品👍🏻個竹筒飯好香,不過識落其實都係普通米飯😌另外刺身飯,刺身都好新鮮,跟餐有兩隻蠔,都唔會好腥,都幾好食😋最後想講吓個甲鑼燒,好有驚喜🤏🤩因為我同男朋友都未食過,佢勁好送飯,而且冇腥味!滿滿嘅蟹膏,真係10分吸引💯值得一試😎味道:🍬🍬🍬🍬環境 :🍬🍬🍬🍬服務:🍬🍬🍬抵食:🍬🍬🍬

味道:🍬🍬🍬🍬
環境 :🍬🍬🍬🍬
服務:🍬🍬🍬
抵食:🍬🍬🍬

2023-07-09
2023-08-04 581 瀏覽
去完teamLab搵嘢食,行過呢一間日本餐廳發現都幾多人等位。心諗咁多人食應該會唔錯,就決定一試。叫咗一個明太子雞扒set 。一個套餐有齊麵豉湯、茶碗蒸蛋、伴碟前菜 (味付海螺同埋魚仔) 、大大件雞扒,仲有一個紅豆甜品 (味道少少似我哋中式涼粉,又有啲Q彈)。有咁樣嘅份量真係非常之豐富,性價比都好高食完成個餐已經非常之飽。基本上都滿意,唯獨是跟定食的竹筒飯啲米粒略嫌太乾,要伴少少湯一齊食。雞扒煎得幾香,雞肉都幾滑~

食完成個餐已經非常之飽。

雞扒煎得幾香,雞肉都幾滑~

2023-07-28 429 瀏覽
本身望落個餐廳環境唔錯就入咗去嗌咗1分鐘都冇侍應即刻拎個牛舌丼出嚟我心諗,佢有冇煮過我一食咗個牛舌丼有牛舌片,同洋蔥但牛舌片勁似吉野家個啲和風牛肉啲牛舌完全冇牛舌味仲要牛舌片好薄個竹筒飯以為本身冇乜嘢我一食入邊啲飯係好乾同好硬連最普通嘅飯都整唔好所以我冇食晒啲飯而佢比嘅暖水有一種難以形容嘅怪啫喱味我都未試過飲過呢啲味涼粉,紅豆甜品有草藥味我只係食咗一啖就已經冇食假設$50一個set我都唔會食超級失望
本身望落個餐廳環境唔錯

假設$50一個set
我都唔會食
超級失望

2023-07-23 365 瀏覽
晚市時間叫左一個定食套餐 $8x 包曬主食 竹筒飯/麵 茶碗蒸 甜品 味噌湯 兩個小前菜仲有荔枝綠茶自己斟性價比黎講真係好高 味道就一般啦 茶碗蒸比較細個 個竹筒飯其實就無咩特別侍應都好親切 係食得舒服嘅一餐
晚市時間叫左一個定食套餐
仲有荔枝綠茶自己斟

侍應都好親切 係食得舒服嘅一餐
2023-06-30 551 瀏覽
竹筒飯好得意茶碗蒸好鮮甜好味道呢個定食好豐富好滿足口花花嘅食慾除咗正餐仲有零食同甜品雖然大福個紅豆味好假好明顯係買返黎一包包拆袋但算數啦🤣🤣🤣🤣🤣🤣
好得意
好明顯係買返黎一包包拆袋
但算數啦
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2023-03-10 1163 瀏覽
係Megabox 行Ikea行到攰上到溜冰嗰層 覓食睇咗幾間日本嘢之後 發覺呢間幾有特色入咗去坐定週末入咗去嘅時候都唔使等位仲可以坐到卡位叫左兩個貝貝set賣相真係100分一個set都有成7樣嘢燒蠔比較細隻不過都幾香口茶碗蒸幾清香有日本嘅味道主食係海膽貝貝飯 細細碗 但夠食貝貝係新鮮甜的不過比較敗北嘅係個海膽 有啲怪怪哋唔係臭不過 有啲乸喉刺身 方面有 生蠔 北寄貝 仲有白貝都新鮮好食個醬都得幾好食焦糖蛋係正常發揮黑糖珍珠鮮奶 冇乜特別綠茶牛乳紅豆 綠茶味都唔係好出總括嚟講 一餐可以食到咁多樣嘢 都叫滿足
係Megabox 行Ikea行到攰

黑糖珍珠鮮奶 冇乜特別
綠茶牛乳紅豆 綠茶味都唔係好出

總括嚟講 一餐可以食到咁多樣嘢 都叫滿足

2023-03-04 840 瀏覽
有一日經過megabox ,決定搵間餐廳食晚餐。溜冰場旁邊見到這間竹虎京堂覺得好特別,有多款日式定食選擇。店內以日式風格設計簡約,店員服務亦很友善定食包括一款主食,可以自選烏冬、冷/湯蕎麥或竹筒飯,兩款小食加甜品,小食包括麵豉湯,蒸蛋。甜品係焦糖布甸,比目魚定食份內好多,無諗過竟然會有兩大魚扒,呢個價錢嚟講相當抵食。味道正常發揮,煎香逼到魚嘅油香,西京燒醬汁味道唔錯,甜度適中。熱蕎麥面爽口新鮮,無煮得太淋照燒雞扒定食雞扒煎得好香,雖然普通得照燒雞扒但勝在夠厚,食得好滿足。

比目魚定食

照燒雞扒定食
雞扒煎得好香,雖然普通得照燒雞扒但勝在夠厚,食得好滿足。
2023-02-27 683 瀏覽
好日都唔去Megabox原來Food Court位置已經轉左幾間餐廳經過見到哩間主打日式竹筒飯🎋幾新奇 而且都幾多人食😗 所以就一試!🦪蠔華盛盒 二人前 $388對於中意食蠔既人 睇Menu已經覺得好豐富🤤所以就選擇左哩個二人前!▫️雲丹帆立貝牡蠣冷物 & 三文魚籽牡蠣冷物▫️吞拿魚腩蓉小丼▫️焦糖燉蛋🍮▫️鹽燒牡蠣▫️吉列蠔▫️柚子牡蠣竹筒飯▫️茶碗蒸 & 味噌湯🔸總結.二人前其實都算抵食!因為真係好豐富 有前菜+主食+湯+甜品!雖然睇落食物細細份 但兩個人食絕對夠哂飽😂 而且坐得舒適 服務態度都幾好😌.食物質素不過不失,刺身同牡蠣係新鮮!但主打既竹筒飯就普普通通 味道偏淡🤔.Menu其實都有好多選擇!除左有各式各樣既竹筒飯之外,仲有其他丼飯 / 刺身 / 小食,仲會有Set餐選擇😌總會有一款岩大家口味
好日都唔去Megabox
原來Food Court位置已經轉左幾間餐廳
經過見到哩間主打日式竹筒飯🎋
幾新奇 而且都幾多人食😗 所以就一試!

🦪蠔華盛盒 二人前 $388
對於中意食蠔既人 睇Menu已經覺得好豐富🤤
所以就選擇左哩個二人前!

▫️雲丹帆立貝牡蠣冷物 & 三文魚籽牡蠣冷物

▫️茶碗蒸 & 味噌湯

🔸總結

2022-11-27
2023-02-12 589 瀏覽
首先個竹筒飯其實真係同屋企煮嘅白飯冇分別同埋飯身偏硬,如果鐘意食硬啲嘅飯可能會鍾意嘅..其次個鰻魚同超市買嘅急凍都係冇分別仲有個茶碗蒸,有陣海水味👀如果85$ 感覺其他餐廳會好食好多🥹希望大家唔好中伏..

其次個鰻魚同超市買嘅急凍都係冇分別

仲有個茶碗蒸,有陣海水味👀

如果85$ 感覺其他餐廳會好食好多🥹

希望大家唔好中伏