2022-01-19 379 瀏覽
太耐冇返黎九龍灣,之前已經試過呢間幾次 覺得性價比唔錯,同埋野食用竹筒裝都幾靚幾有特色,雖然食唔到果種淡淡既竹香味,但整體感覺還好今次試左一個醬燒牛舌 拼抹茶鳥冬,個鳥冬唔會太淋身,彈口同埋質感唔錯,配日式昆布湯,整體感覺清清地,配比較濃味醬汁既牛舌,同埋個蛋都蒸得好滑,唔會太老,整體感覺不過不失,性價比唔錯

2022-01-19 294 瀏覽
平日返工lunch 好鐘意食竹虎京堂,present 靚靚又有特色,但係。。。轉咗新menus後,雖然整體賣相都仲係靚靚,但係食開就知,價錢貴咗,份量少咗,飯都轉咗無用最有特色嘅竹筒飯盛起,變咗竹碗🥲失望咗味道方便就keep 到水準嘅,鰻魚juicy多汁,飯粒熱辣辣,粒粒分明,茶碗蒸滑dodo,入口即化

2022-01-16 230 瀏覽
火炙帶子三文魚左口魚丼+烏冬$89🌕🌕🌕🌖🌑醋飯有醬汁伴埋都幾好味,火炙魚生不過不失,呢個價錢呢種質素合理可接受。烏冬可配冷/熱,份量睇落細但食完好飽。魚生飯面配少量菜同柚子皮,如果分返開做沙律部分會更好。宇治抹茶黑糖珍珠 加配$22🌕🌕🌕🌗🌑冇叫少甜,但甜度可接受,我平時叫開微甜/走甜,抹茶味都夠。珍珠冇乜黑糖味。整體還可以不過下次可能試吓其他店,未必翻食。PS 見到兒童餐有流水烏冬玩,如果帶小朋友都可以試下,幾特別。
火炙帶子三文魚左口魚丼+烏冬$89
🌕🌕🌕🌖🌑
烏冬可配冷/熱,份量睇落細但食完好飽。

魚生飯面配少量菜同柚子皮,如果分返開做沙律部分會更好。

宇治抹茶黑糖珍珠 加配$22
🌕🌕🌕🌗🌑

整體還可以
不過下次可能試吓其他店,未必翻食。

2021-12-26 423 瀏覽
餐廳主打各款日式竹筒飯,聲稱採用北海道星丸米,放於竹筒內慢煮。飯粒有口感但略淡,沒有特別竹香味,味道也不太濃。竹筒飯份量亦不算大,定食提供前菜、茶碗蒸及甜品。擺盤頗精緻,打卡一流。👉原條燒鰻魚飯👉蟹肉蟹味噌飯👉海苔多春魚👉北海道牛乳紅松葉蟹薯餅👉魚板串章魚蔥

飯粒有口感但略淡,沒有特別竹香味,味道也不太濃。
竹筒飯份量亦不算大,定食提供前菜、茶碗蒸及甜品

擺盤頗精緻,打卡一流。

👉原條燒鰻魚飯

👉蟹肉蟹味噌飯

👉海苔多春魚

👉北海道牛乳紅松葉蟹薯餅

👉魚板串章魚蔥
2021-11-14 1088 瀏覽
今次就來一個再也誠實不過嘅食評😭見到menu都覺得好吸引😋而且食竹筒飯真係第一次😍點知一送過黎食嗰刻🥲再加上服務安排等都麻麻地🤦🏻‍♀️❤️推介指數: 6.85/10 😎會回訪嗎: ❌❌❌等候時間:15-20mins (週末晚上8:30PM)—————————————————————😣明太子赤雞竹筒飯 $69(7/10)相信大家見到個價錢真係唔貴🙈一黎到嘅時候賣相還是可以的不過食落去真係有啲失望🥲啲飯有啲少之餘仲要有啲dry同樣啲雞太韌之餘都dry🥺(有機會係壺裏面係醬汁淋落去🤭)明太子放在雞上面好似唔要都可以😂竹筒飯其實同普通飯一樣個感覺係將飯放係竹筒上好吧我好似抱着太大期望了😬當時完全唔知壺裏面係咩😪至於其他配菜都好普通除了蜆同茶碗蒸之外其餘都覺得唔適合我口味🥴😣日式味噌滷牛筋定食 $79 (6.5/10)見到賣相之後係極度失望💩究竟我睇到啲咩😯同張相好有差別🤭牛筋又太韌再加埋蘿蔔好dry😞而且仲要得幾塊😅黎到嘅時候已經凍曬😒至於呢個餐叫了熱綠茶麵非常普通普通同普通🙂甚至唔合格了😠😣西京比目魚定食 $88 (7/10) 叫了冷烏冬口感偏淋加上冷麵汁挺爽口的可惜醬汁不多🥲至於個西京比目
今次就來一個再也誠實不過嘅食評😭
見到menu都覺得好吸引😋
而且食竹筒飯真係第一次😍
點知一送過黎食嗰刻🥲
再加上服務安排等都麻麻地🤦🏻‍♀️

❤️推介指數: 6.85/10
😎會回訪嗎: ❌❌❌
等候時間:15-20mins (週末晚上8:30PM)
—————————————————————
明太子赤雞竹筒飯
😣明太子赤雞竹筒飯 $69(7/10)
相信大家見到個價錢真係唔貴🙈
一黎到嘅時候賣相還是可以的
不過食落去真係有啲失望🥲
啲飯有啲少之餘仲要有啲dry
同樣啲雞太韌之餘都dry🥺
(有機會係壺裏面係醬汁淋落去🤭)
明太子放在雞上面好似唔要都可以😂
至於其他配菜都好普通
除了蜆同茶碗蒸之外
其餘都覺得唔適合我口味🥴
日式味噌滷牛筋定食

😣日式味噌滷牛筋定食 $79 (6.5/10)
見到賣相之後係極度失望💩
至於呢個餐叫了熱綠茶麵
非常普通普通同普通🙂
甚至唔合格了😠
西j京比目魚定食

😣西京比目魚定食 $88 (7/10)
叫了冷烏冬口感偏淋
加上冷麵汁挺爽口的可惜醬汁不多🥲
至於個西京比目魚啲骨都幾多😰
魚肉未至於好新鮮🤭
不過不失啦~
凍宇治抹茶泡沫配雪糕
凍宇治抹茶配麻糬

😣凍宇治抹茶泡沫配雪糕 $45 (6/10)
身為抹茶控真係極度失望
別講回甘了是淡的🤢😬
至於雪糕都沒有什麼分別的
只係雪糕上面有幾多抹茶粉🤣

(還叫了個抹茶加麻糬但唔好期待咁多)

總結而言價錢平但唔推介大家去
好似中左伏咁🤢
關於佢個服務真係搞唔掂😥
唔係佢地嘅問題但當要坐出面就小心啲🥴
由於佢本身餐廳出面係扶手電梯附近都有位
送餐都係用手推車推過去(送餐都算快嘅)
本身已經手忙腳亂
坐出去佢地更加未必可以理到你😿
點餐又要行咁遠倒茶都要自己行咁遠🤦🏻‍♀️
當套餐三個人分需要碗的時候
更加難叫服務員拿給你😅
所以某程度已經影響到個用餐體驗了
建議坐係餐廳裡面😬

🙋🏻‍♀️呢篇係自費食評 係試食/promotion就唔會有呢一句😙
🙏🏻食評只供參考

💯小編分數表
6️⃣以下:不合格😣
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
2021-11-03 845 瀏覽
咁啱今日同同事生日食飯 係mega box行行下 無意間見到呢間裝修咁靚嘅日式餐廳我咁精明 梗係識叫佢推介嘅人氣之選 - 我地今日嘅主角 - 鰻魚筒飯呢世人真係冇諗過喺香港都可以食到咁高質嘅水灼熳魚好鮮甜 好清淡 好肥美 好有口感好食到好似去咗日本咁香噴噴 茶碗蒸蛋廚師正嘅時間安排得啱啱好 完美地吊咗蛋香出黎可愛拼盤 小前菜螺肉同八爪魚頭都正常 個蜆介鯪魚球都做到粥鋪嘅水準清甜甜 蜆殼熱湯碗湯真係。。正到。。無。得。頂。呀!唯一可以改善嘅地方就係用竹造嘅杯 杯茶飲落怪怪地

呢世人真係冇諗過喺香港都可以食到咁高質嘅水灼熳魚
好鮮甜 好清淡 好肥美 好有口感
好食到好似去咗日本咁

廚師正嘅時間安排得啱啱好 完美地吊咗蛋香出黎

螺肉同八爪魚頭都正常 個蜆介鯪魚球都做到粥鋪嘅水準

清甜甜 蜆殼熱湯
碗湯真係。。正到。。無。得。頂。呀!

唯一可以改善嘅地方就係用竹造嘅杯 杯茶飲落怪怪地
鰻魚筒飯 - 好鮮甜 好清淡 好肥美 好有口感
生日
鰻魚筒飯 - 好鮮甜 好清淡 好肥美 好有口感
  • 鰻魚筒飯
2021-10-25 677 瀏覽
首先座位位置比較窄,如果買完嘢,想坐低吃,無咩位置可以俾你放東西。店員好似唔係好夠,叫咗好耐先有人得閒過來幫你落order。我點咗一個海膽三文魚籽竹筒飯套餐,海價錢頗貴,但味道實在不值呢個價錢,海膽味道除了苦味,沒有其他味道,感覺不太新鮮,試過一次,無下次。謝謝。
店員好似唔係好夠,叫咗好耐先有人得閒過來幫你落order。
點了雲丹竹筒飯,海膽很少亦不新鮮。雖然$158 +10%服務費的價錢也不能要求很多或質素很高的海膽,但也不用和圖片差這麼遠吧。圖片中是橙色的馬糞海膽,現實的是變了啡色的加拿大海膽。但其他配菜味道是可以的。
2021-10-01 559 瀏覽
30/9晚上9:05打算堂食兩位,被一位冇戴眼鏡的男侍應要求坐bar檯,我地話有張4人檯係吉想坐,佢都唔比我地坐,佢話因為果張係4人檯。當時距離last order 只有25分鐘,之後仲叫我地坐出面,即刻轉身走,最後我地見到佢比左另外兩個人坐果張4人檯!
2021-09-30
2021-09-21 684 瀏覽
想試呢間竹筒飯好耐,weekday lunch hour嚟食冇乜人,叫咗一個海膽蛋飯同牛脷飯,原本想叫三文魚籽貝柱,話賣哂但又想食魚生,所以就叫咗海膽。一個set有前菜,湯同甜品仲有小食,都幾抵食。不過其實個飯就係普通嘅魚生飯放咗落竹筒😅不過啲飯唔係壽司飯,有陣淡淡嘅香味,唔算太好食。想打卡嘅可以一試,不過應該唔會再嚟食🙌🏻

2021-09-14 478 瀏覽
      行過竹虎京堂, lunch set新出左流水烏冬兒童餐,問左啲侍應喺冇喺只有細路可以order, 侍應話大人都可以,即刻入埋來試下啦!流水烏冬兒童餐包埋左一個流水烏冬機器,鰻魚,雞肉棒,蒸蛋,飲品,分量又真是好少,估計細路都唔夠食。侍應送餐上來仲教埋點樣可以用到流水烏冬機器。原來按左一個buttom即刻就會運作。果機器轉得都幾快, 睇下都有少少頭暈。影完video同埋靚相,還是刪左機器好過,烏冬食落都幾彈牙,但是真的就得幾啖。鰻魚都唔錯,冇骨,醬汁都好濃郁。食就一定唔夠飽啦,但是都幾好玩GE!
2021-07-06
多數喺Lunch Time時間嚟食竹筒飯,大多數時間都要排隊等好耐。可能排隊排得耐係唯一缺點。我已經嚟過好多次,每次都會嗌番竹筒飯食,有齊前菜、蒸蛋、甜味,好夠飽兼好味,主食由刺身到熟食-鰻魚呀,豬肉,魚類都係好好味。雖然排隊排得耐(有時候)但上菜速度好快,包括小食。有次嗌左 炸日本池魚仔,超級好味😋三色丼係必食之選宇治白玉都不錯,唔係死甜蟹肉定食同埋海膽定食都有齊前菜、蒸蛋、甜品。夠哂飽亦好味😋
可能排隊排得耐係唯一缺點。

雖然排隊排得耐(有時候)但上菜速度好快,包括小食。

有次嗌左 炸日本池魚仔,超級好味😋
炸日本池魚仔

三色丼係必食之選
三色丼

宇治白玉都不錯,唔係死甜
宇治白玉

蟹肉定食同埋海膽定食都有齊前菜、蒸蛋、甜品。夠哂飽亦好味😋
蟹肉
炸日本池魚仔
三色丼
宇治白玉
蟹肉
2021-09-04 384 瀏覽
將北海道產嘅米放入🎋竹筒,在烹煮的過程中,會吸收🎋竹子的香味,飯會具有淡淡的🎋竹香味。🎋竹筒飯🍚仲有唔同嘅配菜🐟小魚乾 / 味付螺肉 / 蜆肉 / 海苔土瓶蒸☺ 有蜆 / 昆布 / 蝦乾仔~味道鮮美滑嫩鮮味茶碗蒸有 香菇 🍄/ 蝦肉 🦐蒲燒鰻魚,嫩滑鮮美的鰻魚搭配熱辣辣的竹筒飯吃起來十分清香🥰牛筋燉蘿蔔牛筋好軟淋混合牛骨高湯和日式高湯,牛肉味比較足。日本料理中,有很多以高湯「浸漬」令食材更加入味🥰最後仲有日本大福做甜品再配上荔枝綠茶

🎋竹筒飯🍚仲有唔同嘅配菜

🐟小魚乾 / 味付螺肉 / 蜆肉 / 海苔

土瓶蒸☺ 有蜆 / 昆布 / 蝦乾仔~味道鮮美
滑嫩鮮味茶碗蒸有 香菇 🍄/ 蝦肉 🦐

蒲燒鰻魚,嫩滑鮮美的鰻魚搭配熱辣辣的竹筒飯吃起來十分清香🥰

牛筋燉蘿蔔

最後仲有日本大福做甜品
再配上荔枝綠茶

2021-09-03
  • 蒲燒鰻魚竹筒飯
2021-08-12 779 瀏覽
好耐無出街食晏,今日約左返緊工嘅好朋友👭係佢公司附近食晏,係mega box 睇左好多間,唔知食咩好,選擇太多,對於有選擇困難症嘅我係一個難度最後選擇左呢間專食日式竹筒飯嘅餐廳,趁未到lunch高峰時期,拿拿淋拎位座底等埋個朋友先!食物選擇都有好多,我又要苦惱一陣喇!不過最終我都係食返平時最鍾意食嘅比目魚🐟,成個set lunch都好豐富,有湯,前菜,茶碗蒸,比目魚份量正常,竹筒飯唔會太多,食晒都好飽!總括環境比較逼,食物方面ok, 不過服務就一般
總括環境比較逼,食物方面ok, 不過服務就一般
西京燒比目魚
西京燒比目魚
2021-08-09 487 瀏覽
竹虎京堂 @ 九龍灣 megabox推介⭐️⭐️/5星推介三文魚籽貝柱$98西京比目魚竹筒飯 $88北寄貝刺身$20(4片)😵‍💫😵‍💫👎🏻👎🏻👎🏻好難食既飯 好硬我本身係中意食硬飯既人硬到似係生米咁 接受唔到究竟煲熟未🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️同埋竹筒飯係白米 無味🤔以前食過既竹筒飯明明唔係咁架三文魚子貝柱北寄貝就OK刺身係正常既照燒既比目魚 點解會係凍🤷🏻‍♀️味道其實係吾差麵豉湯 蒸蛋 甜品 野飲都OK落單到送餐時間大約20mins 🤔但點解d野食唔係生既就凍座位方面佢同新開既tokei cafe 係同一間鋪等左半個鐘安排我地去cafe入座😵‍💫我一早去cafe 其實係咪吾洗等?佢價錢其實平既 抵食既但白飯本身係主食 整得差既話都真係不了。( 又比大少話我帶佢食伏野🥵)
竹虎京堂 @ 九龍灣 megabox
推介⭐️⭐️/5星推介

三文魚籽貝柱$98
西京比目魚竹筒飯 $88
北寄貝刺身$20(4片)

😵‍💫😵‍💫👎🏻👎🏻👎🏻

🤔但點解d野食唔係生既就凍

座位方面
佢同新開既tokei cafe 係同一間鋪
等左半個鐘安排我地去cafe入座
😵‍💫我一早去cafe 其實係咪吾洗等?

佢價錢其實平既 抵食既
但白飯本身係主食 整得差既話
都真係不了。
( 又比大少話我帶佢食伏野🥵)