yoyoamuse

yoyoamuse

我是 yoyoamuse
訊息
正顯示第 110 篇(共 56 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
撚手牛肉漢堡
MAR 24

近排發現咗呢一間位於銅鑼灣希雲街街尾嘅Burger店。 店門口都好eye-catching,店面同個燈光招牌好有美國快餐店feel,同時又有加入港式風格既設計好有玩味! 當日星期六大約12點左右到達(應該啱啱開門無耐),但大半座位已滿。 Signature撚手牛肉漢堡EBLT,入面除左招牌漢堡的配料外,額外仲有太陽蛋、煙肉、生菜同蕃茄嘅漢堡。漢堡既太陽蛋煎得岩岩好,半熟流心,壓爆蛋黃果下好爽~ 手打牛肉、蛋汁加上帶少少微酸的自家醬汁,好夾好開胃味道一流,滿足而不膩。 相比之下,招牌牛肉漢堡light一點,有芝士...
OCT 23

有一段時間冇來牧羊少年咖啡館,呢幾年睇住佢哋分店開咗唔少,由以前嘅小cafe起步,都算係香港咖啡店嘅始祖。 同朋友行fashion walk都有啲攰,諗住搵個地方坐低食吓嘢唞吓。見餐牌有我最鍾意食嘅窩夫~當日要叫!因為係非繁忙時間,所以當時入座客人唔算好多,好快就有位啦,餐廳用手機落單好方便。 窩夫上枱大大份😋足足有四件waffles,香蕉,同埋Movenpick嘅朱古力雪糕。窩夫整得香脆,配埋隨碟奉上朱古力醬一齊食,非常之滿足。呢個份量同朋友share啱啱好👍🏻
2 推介
soniachung0410
DanielOpnRc
OCT 23

這間來自東京的日本抹茶店開張的時候曾經大排長龍,風頭一時無兩。作為一個抹茶控,我一直都好鍾意飲抹茶,所以也是這家店的粉絲。 都幫襯過好幾次,不過每次都係叫佢哋嘅飲品為主。前排九月知道佢哋做買一送一優惠,就特登來買。 今次試試他們的雪糕甜品,這個甜品入面有抹茶軟雪糕、兩片窩夫以及一球雲呢拿雪糕。 可能因為買一送一關係,等候嘅時間比較長。🍦軟雪糕的抹茶味非常濃郁~連平時比較少食抹茶雪糕嘅朋友都讚不絕口! 下次來不只要點抹茶牛奶,還要再吃他們的雪糕🥰
OCT 23

之前聽人分享過八天堂嘅卷蛋,但一直未有機會買來吃。今次咁啱嚟到呢區,一於去買來試吓,好掛住日本嘅味道啊~ 卷蛋有好幾種味道,草莓抹茶焙茶等等。因為媽媽鍾意食🍫朱古力味,所以就揀咗呢隻味帶返屋企。 蛋糕拎咗返去之後未食係要放喺冰格。食之前幾個小時拎出來解凍就得~ $158的卷蛋,相比起其他日本蛋糕品牌嚟講,呢一間性價比算係幾高。味道我都覺得幾鍾意,中間的忌廉幼滑得來又幾rich,不過略嫌朱古力味唔夠重,對於我呢個朱古力控來講就覺得可以再濃啲~😜
AUG 23

每次嚟親旺角想食米線,都會即刻諗起佢。 呢間米線同平時嗰啲食酸辣或者小鍋米嘅唔同,標榜一啲特色同養生嘅湯底。 打開個餐牌會見到好多唔同嘅選擇,黑蒜雞湯、藥膳雞湯等⋯⋯ 座位就多數係卡位為主,小店的關係,繁忙嘅時間有機會同其他客人坐得比較接近,少少迫。主要為食米線,唔係太介意環境,所以冇乜所謂~ 而我差不多去親都會揀椰子雞湯米線,本身鍾意椰子香味,個湯底白色飲落清甜,上面有少少椰絲碎,飲完返到去亦唔會覺得味精口渴。 雞件亦都幾嫩滑,但部位較多骨。 一口湯一口米線食得暢快,當日食的米線比之前...
AUG 23

去完teamLab搵嘢食,行過呢一間日本餐廳發現都幾多人等位。心諗咁多人食應該會唔錯,就決定一試。 叫咗一個明太子雞扒set 。一個套餐有齊麵豉湯、茶碗蒸蛋、伴碟前菜 (味付海螺同埋魚仔) 、大大件雞扒,仲有一個紅豆甜品 (味道少少似我哋中式涼粉,又有啲Q彈)。有咁樣嘅份量真係非常之豐富,性價比都好高 食完成個餐已經非常之飽。 基本上都滿意,唯獨是跟定食的竹筒飯啲米粒略嫌太乾,要伴少少湯一齊食。 雞扒煎得幾香,雞肉都幾滑~
AUG 23

中環太平山街是個慢活的好地方 微涼時份户外位置享受斑斕葉冷泡茶和戚風蛋糕,味道很refreshing 細看餐牌發現蛋糕不用牛奶而用上Oatmilk 燕麥奶,而班蘭葉其實對身體也很有益,潤肺清熱,降血壓,甚至改善抑鬱 🍃 店裡店外可以欣賞到店主親自繪畫的paintings 環境和食物上也讓人很舒心~ 當日還幸運地吃到好吃的 Sourdough Egg tart —— • Fresh Pandan Chiffon Cake $50 • Iced Pandan Tea $40 • Sourdough eggtart (Special of the day)
AUG 23

港島北角區Hap coffee分店,呢個location非常之好,又近旁邊商場同地鐵站。 早上cafe有提供簡單糕點輕食,不過下午或晚餐menu好像吸引一點。 咖啡有fruity/ nutty兩款豆子可選。夏天飲cold brew就最涼爽~ 早餐時段比較多人買咖啡外賣,所以如果想坐近窗口位置的話要選對時候來啊~ Chocolate muffin 味道不錯蠻喜歡的,至於原味Bagel就正正常常吧,配cream cheese + jam 。
AUG 23

舒適的店内外有不少植物🌱室内佈置和設計都走Botanical 的自然風格。 當然少不得先點一杯咖啡,是本地烘焙的豆子。 🍳 溫泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋粉配荷蘭鬆餅 來這裡要試試招牌Dutch Baby Pancake,把Pasta和Pancake 配合好創新。平時食甜pancake就食得多,想不到肉醬的配搭幾惹味,加上溫泉蛋汁又更好吃,和朋友share剛剛好~ 🥑 煙三文魚牛油果醬漢堡 配 香脆薯條 十分足料,配料還有蛋沙律、紫洋蔥蔬菜等 一面食餡料要滿瀉的感覺 😙 營養滿滿的啊~ 🌿 原來這裡有Oatly Oat D...
AUG 23

裝修後的Blossom ,輕鬆溫馨的淡棕色調。舒適的空間,覺得比之前更加好坐。 Flat white 咖啡豆香濃,堅果香風味。 想養生一點叫左黑芝麻拿鐵,不過芝麻好似有啲沉底,未攪勻嘅感覺,味道尚可。 發現餐牌上有創新的卡邦尼班戟幾得意, 生雞蛋黃放在pancake上吃就更加惹味 個pancake texture 係少少厚實,類似蛋糕嘅質感。個人就比較鍾意鬆軟啲比較fluffy點嘅感覺。 卡邦尼汁同班戟又幾夾,配菜的小番薯仔都不錯。
1 推介
李芍賢