上個post NANA就帶大家食左川菜!咁好食就唔好停啦今次食埋酸菜魚同片皮鴨😍仲有小龍包!呢間稻成其實NANA都食過唔止一次!每次都捧住個肚走🤰🏻-稻成酸菜魚 $238連稻成自己都講「好食 不止酸菜魚」就知佢地對自己既酸菜魚幾有信心!的確!名不虛傳💁🏻‍♀️都真係好唔錯既 首先講下啲魚 魚塊夠滑 完全無骨(酸菜魚冇骨好重要 可以啖啖肉!)而且唔會有腥味!然後個湯唔會過酸亦唔會過鹹 辣度可以自己揀(啱晒食唔到辣既寶寶😍)酸菜芽菜金菇等配菜夠多 食到底仲有可以不斷夾!唯獨一樣不足係入面冇薯粉/水晶粉底 連加錢都冇得加 呢個位有啲失望🥲但整體來說 酸菜魚好食必食之選!ps上枱時會有個蠟燭係底保持溫度👍🏻👍🏻👍🏻-稻成皮片鴨 $208 (半隻)邊個鍾意食片皮鴨既舉手🙋🏻‍♀️因為稻成皮片鴨絕對可以滿足鍾意食片皮鴨既你!!鴨皮好薄好脆!!食落唔會覺得好膩 包埋落薄皮再加醬真係十級享受~☺️而鴨肉都會有!照顧到鍾意食皮加肉既大家😍呢個真係十分推薦大家!!-炸銀絲卷 $38睇落係咪好似炸饅頭呢~錯啦!佢係銀絲卷 同饅頭不同在於入面有一層層既絲卷 好重椰子味好香 出面好脆入面好軟!NANA認為比炸饅頭更好
稻成酸菜魚 $238
稻成酸菜魚

稻成皮片鴨 $208 (半隻)

炸銀絲卷 $38
睇落係咪好似炸饅頭呢~錯啦!佢係銀絲卷 同饅頭不同在於入面有一層層既絲卷 好重椰子味好香 出面好脆入面好軟!NANA認為比炸饅頭更好食🥰
炸銀絲卷

稻成小龍包 $ 48
小龍包食上海菜/川菜就一定要叫架啦🤪呢個小龍包湯夠多 味道亦不錯 就同出面既小龍包一樣 不過不失 想食都可以叫的😚
稻成小龍包

整體來講我比稻成既評價都幾高 除左覺得酸菜魚入面可以有水晶粉之外 都冇咩好挑剔!服務態度都好不錯👍🏻
2021-06-05
稻成酸菜魚
炸銀絲卷
2021-06-08 491 瀏覽
食左個5-6人SET(LUNCH TIME食)因為同事請客! 上菜都算好快! 服務都唔錯!-3小碟的前菜都好好味,最中意食麻辣果個<3因為佢既辣油好香~-鮑魚蝦球帶子都好好味好新鮮同埋D汁好下飯的FEEL*可能係佢用D鮑魚汁來炒好鮮甜-小籠包皮好薄又多汁真係值得一吃!-仲有片皮鴨,油脂岩岩好,MOMO皮好薄唔會食到成口都係粉仲食到D鴨既油香爆發-酸菜魚好足料, 魚片好滑,但如果辣多小小就會仲開胃!-雲吞雞湯好好味, 湯好濃,一不小心就飲哂成碗-高力豆沙好好味, 但無得加香蕉就失色小小同埋糖粉唔係好夠多(๑•ᴗ•๑)♡
食左個5-6人SET
(LUNCH TIME食)
因為同事請客!
上菜都算好快! 服務都唔錯!

3小碟的前菜都好好味,
最中意食麻辣果個<3
因為佢既辣油好香~

鮑魚蝦球帶子都好好味
好新鮮同埋D汁好下飯的FEEL*
可能係佢用D鮑魚汁來炒
好鮮甜

小籠包皮好薄又多汁
真係值得一吃!

仲有片皮鴨,
油脂岩岩好,MOMO皮好薄
唔會食到成口都係粉
仲食到D鴨既油香爆發

酸菜魚好足料, 魚片好滑,
但如果辣多小小就會仲開胃!

雲吞雞湯好好味, 湯好濃,
一不小心就飲哂成碗

高力豆沙好好味,
但無得加香蕉就失色小小
同埋糖粉唔係好夠多(๑•ᴗ•๑)♡
2021-05-30 316 瀏覽
似快餐店的京川菜。起菜超高速,落單3分鐘後就起菜。片皮鴨,冷冰冰。要換過。但係佢都係拎入廚房熱,再拎出嚟,冇晒烤鴨嘅香味。糖醋魚塊,外面溫度適中,但係魚肉裏面勁熱。小籠包還可以,新鮮,皮薄。
似快餐店的京川菜。
起菜超高速,落單3分鐘後就起菜。
糖醋魚塊,外面溫度適中,但係魚肉裏面勁熱。
小籠包還可以,新鮮,皮薄。
2021-05-30
2021-05-23 308 瀏覽
之前食過一次,下午茶點心真係麻麻地,唔知同埋佢地d 人全部圍住一張台轉,係咁係度擦鞋,個台唔知係常客定咩,叫壺茶叫左半日靜係掛住係個太擦鞋,後尾叫過另一個先至加水,冇乜事都唔會再幫襯
2021-05-17 478 瀏覽
🌸稻成京川滬🌸由於farewell 將會移民英國既同事,咁就當然趁呢個機會陪佢食下中菜喇❗️所以今日特意同同事去新都會廣場既中菜館品嘗一下中式菜式❗️我地一行三人,共點了三個招牌小炒套餐及一籠點心:1️⃣糖醋魚塊 $96甜酸味道適中,非常開胃,而且肉質相當脆口,值得推介比大家✅美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌2️⃣麻婆豆腐(微辣)$82麻婆豆腐帶有少少辣味,非常惹味😋送飯一流👍🏻而且一碟既份量都幾多👍🏻一個人未必食得哂❗️美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕️⭕️⭕️❌❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌3️⃣乾煸四季豆 $92乾煸四季豆味道不錯,唔會太乾👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌4️⃣蟹籽燒賣(3隻)$42我對呢籠燒賣比較失望,味道略為普通❗️美味指數:⭕️⭕️⭕️❌❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️❌❌抵食指數:⭕️⭕️❌❌❌📍稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳):葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖
🌸稻成京川滬🌸

我地一行三人,共點了三個招牌小炒套餐及一籠點心:

1️⃣糖醋魚塊 $96
甜酸味道適中,非常開胃,而且肉質相當脆口,值得推介比大家✅
賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌

2️⃣麻婆豆腐(微辣)$82
賣相指數:⭕️⭕️⭕️❌❌
抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌

3️⃣乾煸四季豆 $92
乾煸四季豆味道不錯,唔會太乾👍🏻
賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌

4️⃣蟹籽燒賣(3隻)$42
我對呢籠燒賣比較失望,味道略為普通❗️
美味指數:⭕️⭕️⭕️❌❌

2021-05-10
麻婆豆腐
糖醋魚塊
2021-05-16 4461 瀏覽
一行四人來到餐廳,待應安排了景觀開揚座位又舒適的位置給我們,今天與好友相聚主要是聊天為主,所以對吃什麼沒有特別講究。看見有午市四人套餐供應就點了,我喜歡吃小籠包也就點了一份。餐廳有茶提供,但沒有品種可選,只有鐵觀音,茶壺是用保溫的款式,但容量不多,我們四人沖一轉就要補充,幸好待應也很快為我們添加。有一碟前菜放檯上,是蒜泥青瓜和木耳,味道不錯,口感青爽。套餐有涼菜兩款、主菜兩款加蔬菜和白飯四碗,夏天想吃清淡些,所以我們少選肉的菜式,除了鳳梨咕嚕肉外,其他都是素菜。涼菜要了青城山素腐方和四喜烤麩。腐方就像沒有餡料的素鵝,一層一層的腐皮包得扎實,不會散開,有很濃的豆香味,蘸上浙醋吃,美味可口。四喜烤麩,一小個一小個的烤麩吸收了醬汁的味道,入口時很濕潤,汁液在口中慢慢消化,小冬菇和木耳也蘸上味料,不鹹帶點甜。主菜要了鳳梨咕嚕肉和瑤柱芙蓉賽螃蟹。咕嚕肉炸得剛剛好,件頭也大,鳳梨帶甜味,咕嚕醬調配合度,用來和白飯一起吃說十分相配,胃口大開。瑤柱芙蓉賽螃蟹,蛋白炒得香滑不油膩,一梳一梳的蛋白內又混和了點點江瑤柱絲,多一分鮮甜味,蛋白上灑上一些紅紅的蟹籽,賣相不錯。蔬菜要了清炒津白,一片片的津白炒得香

涼菜要了青城山素腐方和四喜烤麩。

蔬菜要了清炒津白,一片片的津白炒得香嘖嘖,津白的長度一致,容易吃。

小籠包一籠有四隻,皮做得不厚不硬,包內肉汁豐富,肉團口感扎實,趁熱吃就很好味。

一邊吃一邊說,我們坐了三個半小時才離去,餐廳不會催促你埋單,所以感覺良好。
蒜泥青瓜和木耳
鳳梨咕嚕肉
瑤柱芙蓉賽螃蟹
清炒津白
2021-05-12 620 瀏覽
女兒9歲生日,今年話想嘗試一下出外吃飯慶祝的滋味(之前8年都係屋企開大食會😅),今次就一家三口到呢間稻成京川滬 食晚飯。經理知道係小公主生日,特意安排獨立箱座給我們,非常感謝安排;一共點了六道女兒都喜歡吃的菜式:北京填鴨(半隻)、煎鍋貼、小籠包、紅油炒手,香辣花菜伴腩肉和口水雞;上菜速度快,食物新鮮,員工殷勤地招呼,得閒時又與我們傾計,女兒非常興奮。到最後為我們呈上我們預先帶來的生日蛋糕,經理還特意送上一籠壽包,幫我們影相,伴著為女兒唱生日歌,渡過了一個很開心的晚上。

口水雞
鍋貼
香辣花菜伴腩肉
紅油炒手
2021-05-11
生日
口水雞
2021-05-04 469 瀏覽
朋友都同樣在葵芳返工, 間中都會相約一齊食個晏晝今日佢提議食酸菜魚, 所以來了試試坐位都很闊落舒服, 不用撘台, 食物選擇都幾多, 我地沒有揀午市套餐, 決定食豪D, 散叫!酸菜魚好夠味, 魚塊同酸菜同樣地多,  入面還有點金菇, 都算多料! 亦有微火熱著夠精緻!辣子雞同樣夠份量, 脆卜卜,  我就覺得如果可辣D會更好!黃金蝦球黃金好足, 鋪滿蝦嘅外層, 蝦亦好彈牙, 不過我覺得入面嘅蝦就不太夠味!
朋友都同樣在葵芳返工, 間中都會相約一齊食個晏晝
今日佢提議食酸菜魚, 所以來了試試
辣子雞同樣夠份量, 脆卜卜,  我就覺得如果可辣D會更好!
2021-05-03
2021-04-17 839 瀏覽
今日屋企人忽然話想食酸菜魚,即刻去OpenRice book 位。坐低睇睇餐牌,好多野都想食喎,三大一細都唔知點選擇,最後唔想諗咁多,一份4人餐啦唔該涼菜三拼、砂鍋雲吞雞半隻(心知應該食唔晒,所以落單時已叫佢外賣攞走)、北京填鴨半隻、酸菜鱸魚、鮑魚一品煲、小籠包同高力豆沙另外再加左兩條黃花魚,腐皮素鵝同油炸鬼先黎涼拌,肴肉好味,烤麩入味,夫妻肺片夠辣北京填鴨跟果塊皮(唔知應該點叫)好簿,填鴨切得都好好,唔會切得好厚肉,加埋青瓜、九王同醬酸菜魚個湯唔辣,又唔會太過酸,味道可以。有好多魚,魚好實肉,唔會梅,加埋條油炸鬼一品鮑魚等左最耐,鮑魚炆得好琳,4人份就有4隻鮑魚好林,4隻大蝦球好爽,4隻帶子唔韌同西蘭花墊底黃花魚煎得好香,脆,一人一條都唔夠喉小籠包皮薄多汁,黎到脹卜卜,食落唔駛加醋都已經好好味腐皮素鵝是普通的一碟腐皮,我唔識欣賞最後嘅甜品高力豆沙就最差,餡料太少,外層太厚帶回家嘅雲吞雞,湯濃,雞滑,我個小老闆一人獨享食晒整體全個餐都唔錯

另外再加左兩條黃花魚,腐皮素鵝同油炸鬼
先黎涼拌,肴肉好味,烤麩入味,夫妻肺片夠辣

黃花魚煎得好香,脆,一人一條都唔夠喉

小籠包皮薄多汁,黎到脹卜卜,食落唔駛加醋都已經好好味

腐皮素鵝是普通的一碟腐皮,我唔識欣賞

最後嘅甜品高力豆沙就最差,餡料太少,外層太厚

帶回家嘅雲吞雞,湯濃,雞滑,我個小老闆一人獨享
食晒
整體全個餐都唔錯

2K
2021-04-10 3096 瀏覽
生日月 😄 我二女的男朋友 "阿昌" 請我到這家位於新都會廣場的「稻成京川滬」吃生日飯 ~我們點了 青城山素腐方、酒糟醉雞、北京填鴨、黃金蝦球、稻成炒飯、高力豆沙 ~大家有講有笑很開心 😉 ~青城山素腐方 : 豆味香濃 , 味道溫和 , 實在是很好的素菜 , 作為前菜也是一流 ~酒糟醉雞 : 溫度適當 , 皮薄肉嫩 , 雞肉嫩滑且夠入味 , 酒味足亦不會過份 , 鷄味傾酒香並重 ~Peking Duck 烤北京填鴨 : 是店家的必吃招牌菜 , 皮脆肉香 , 肥美又夠鴨肉味 ; 餅皮是薄身又Q韌 ; 風味滿滿 , 就是有水準 , 讚 ~黃金蝦球 : 賣相吸引 , 超級邪惡 , 每隻蝦都被鹹蛋蓉完全包著 , 蝦肉爽口彈牙 , 甘香惹味 , 勁揪美味 ~稻成炒飯 : 食材豐富 , 廚師的炒功亦很好 , 鑊氣十足 , 飯夠乾身,夠味又不油膩 ~高力豆沙 : 有睇頭亦夠味道 , 夠功架 ~本篇完 ~
生日月 😄

大家有講有笑很開心 😉 ~

高力豆沙 : 有睇頭亦夠味道 , 夠功架 ~

本篇完 ~
2021-03-22 1099 瀏覽
經常經過都卑門口松子魚嘅相吸引,不過入到去就嗌咗北京填鴨😂😅究竟幾時先試到松子魚🤨講個主角先🤓鴨皮燒得啱啱好,唔會太燶又香又脆(不過我都唔係好清楚北京填鴨嘅做法,係燒定烤🤭)配埋餅皮,滿口鴨油香又唔會太油膩喎!非常滿足係個鴨肉略顯鴨騷味,同個切法會令到鴨肉無甘好吃,所以就減你兩粒星啦!小籠包嘅皮唔會太厚,就算凍咗都唔會硬曬呢個冷盤小食,甜甜地又幾過癮🤪山龍抄手同平時吃到嘅紅油抄手嘅醬汁大有不同!平時個d辣到我吃唔到😅呢個微微地辣好啱我好淋大大粒,非常抵食!諗住四季豆最穩陣啦,點知意外地唔理想,無鍋氣個種香口爽脆,又淋又油粗炒就不過不失啦。高力豆沙熱辣新鮮,紅豆內餡又唔會太甜,唔中意吃紅豆嘅我都覺得非常不錯啊

北京填鴨(半隻)

講個主角先🤓鴨皮燒得啱啱好,唔會太燶
又香又脆
稻成小籠包

小籠包嘅皮唔會太厚,就算凍咗都唔會硬曬

青城山素腐方

呢個冷盤小食,甜甜地又幾過癮🤪
瓦屋山龍抄手(6隻)

好淋大大粒,非常抵食!

老上海炒粗麵
粗炒就不過不失啦。
高力豆沙(4件)

稻成小籠包
瓦屋山龍抄手(6隻)
高力豆沙(4件)
2021-02-27 1264 瀏覽
放寬限制令後首次朋友聚會,緊係食辣野!叫左幾樣野,就朋友口味,都係小辣。酸菜魚微酸微辣,魚肉鮮滑,酸菜偏酸有少少 chok 喉,湯底比較清淡,冇咩料除左酸菜。中意濃味既我,覺得一般,食過就算。辣子雞可能因為小辣原固,冇乜辣味而整體偏咸,花生有d燶,雞肉都算多。小籠包汁多,味Ok,皮都算薄。夫妻肺片呢個涼菜切得夠薄,混合醬料好夠味。整體,呢個價錢,食味中規中矩冇驚喜,不過服務OK,環境舒服,絕對啱朋友 gathering。
放寬限制令後首次朋友聚會,緊係食辣野!

叫左幾樣野,就朋友口味,都係小辣。

酸菜魚

辣子雞

小籠包
汁多,味Ok,皮都算薄。

夫妻肺片
呢個涼菜切得夠薄,混合醬料好夠味。

2021-02-25 829 瀏覽
🥢雞絲煨麵:湯底濃郁,有雞肉、菌粒同菜粒,但個人還是不習慣煨麵淋淋的感覺。🥢涼伴雞絲粉皮:麻醬是香濃的花生🥜味,帶少少甜味。涼皮Q彈滑溜,加埋青瓜絲同雞絲。每人Lunch set 86 + 茶介6+ 加1% ,但環境舒適。

2021-01-15 1076 瀏覽
今日黎食下午茶,叫左一個涼菜+點套餐,同麵食+點心套餐。先講服務,店員禮貌超好,講野好友善,只係叫左佢兩聲,佢遲應左兩秒就即刻講左兩次唔好意思。另外就係今日好開心可以坐卡位,卡位超舒服,好似啲小包廂咁,超舒服既環境比我同朋友傾計我地叫左嫩雞煨麵+川揚鮮肉煎鍋貼。;同埋涼菜+稻成小籠包。個嫩雞煨麵真心冇得彈,好好好好好好食,啲飲勁好飲,搞到我食曬個麵後都係咁忍唔住飲啲湯,而個鍋貼好好食,煎得好香,但冇太大特別涼菜我就麻麻地,食得唔太慣,但水晶餚肉幾得意,可以一試。而個小籠包就超級好食啦,啲湯超好味,熱辣辣既時候特別好味,最後我地仲加左個高力豆沙。我覺得都可以一試既,外皮幾鬆軟,入面夠熱,作為飯後甜品都幾好食。
今日黎食下午茶,叫左一個涼菜+點套餐,同麵食+點心套餐。

,而個鍋貼好好食,煎得好香,但冇太大特別

2021-01-15
  • 嫩雞煨麵
2021-01-12 912 瀏覽
葵芳新都會商場假日一向多人,好在這間回枱也很快,地方大座位也很多,所以不算排隊好耐,約15分鐘就入得 叫左兩份午餐及兩個點心嫩雞煨面: 足料,雞肉、菜、冬菇料算多,面份量也比想像中多,湯好飲!我成日去上海餐廳都會叫嫩雞煨面,這餐廳算好好食!韭王鱔糊湯面:韭王及鱔份量多,面同煨面質地唔同,覺得無咁好食,好似有少少未熟透咁素腐方:甜甜地凍食,有三舊,味道不錯紅油炒手:個雲吞雖然幾好食,但連埋D醬覺得味道好分離,似一PAT辣醬點雲吞咁食小籠包:好食,皮薄,多汁,有水準蝦餃:好食,特別推薦問待應拎辣醬點,個辣醬先係重點整體滿意,可能原本無期望,諗住商場都係大路正常野,以為份量都唔會好多,點知食到勁飽~員工態度都好好,係出菜有少少慢,但所有野黎到都係夠熱既假日有LUNCH SET仲有下午茶,向咁旺既商場都好難得了

素腐方:甜甜地凍食,有三舊,味道不錯
小籠包:好食,皮薄,多汁,有水準
蝦餃:好食,特別推薦問待應拎辣醬點,個辣醬先係重點

員工態度都好好,係出菜有少少慢,但所有野黎到都係夠熱既
假日有LUNCH SET仲有下午茶,向咁旺既商場都好難得了

2021-01-09
  • 嫩雞煨面,蝦餃