2024-02-21 347 瀏覽
Tried the HK-style curry soup with vermicelli glass noodles for quick fuel during lunchtime. The bowl included three tofu puffs and 5/6 slices of beef shanks. Soup base is served very hot, vermicelli noodles and tofu puffs fully absorbed the soup, and very tender beef shanks.

2024-01-10 353 瀏覽
公司響附近,好耐都冇食祥興記嘅生煎包,決定今日去幫襯佢。佢有lunch set, $60包2隻生煎包再加一個主食同一支嘢飲,可惜我覺得唔夠喉,所以我決定散叫。招牌生煎包(4隻)$38 食嗰陣真係要好小心,雖然係外賣,但拎到返公司都仲熱辣辣,一咬D汁就爆曬出嚟。生煎包皮薄餡靚,個底脆卜卜,食4隻啱啱好,超滿足。秘製蔥油拌麵 $35 個人覺得有少少咸,不過啲怱花好好味,多到好似紫菜碎咁,同D面好夾。祥興記從來都冇令我失望,下次我會試佢個酸辣湯麵。
秘製蔥油拌麵
公司響附近,好耐都冇食祥興記嘅生煎包,決定今日去幫襯佢。

招牌生煎包(4隻)$38

秘製蔥油拌麵 $35

祥興記從來都冇令我失望,下次我會試佢個酸辣湯麵。
2024-01-10
5 分鐘 (外賣自取)
秘製蔥油拌麵
2023-10-27 533 瀏覽
一直都有食左呢間上海生煎包,鐘意食佢地既招牌菜🌟招脾生煎包(4隻)$38再加一支竹蔗水$13。生煎包煎得好好,皮夠脆,而且包入邊仲有鮮肉湯,食果陣要好小心,小心被包內的熱湯"辣"親,今日行過口痕想買黎食,點知肉汁好''鞋",唔夠鮮味,有啲失望,希望只係個別事件,下次再幫襯,會有!改善
2023-10-26
外賣自取
$51 (早餐)
2023-08-20 665 瀏覽
朋友之前一直推薦呢間米芝蓮小食店,話佢嘅生煎包好好食,之前仲去開旺角特登搵,今日嚟到中環終於可以一嘗佢嘅滋味🤩餐廳有啲座位坐,可以涼着冷氣望住條街慢慢咁嘆個下午茶。因為咁難得可以嚟食,我就嗌咗個d餐,咁就可以試晒招牌,鮮蝦同埋黑松露三款味道嘅生煎包😍店員好細心咁樣一早將三款生煎包分配好成為兩碟,方便我哋兩個人分享食。一食落去,完全驚艷,嘩,啲汁即刻爆曬出嚟,滿滿嘅湯汁流到成碟都係。生煎包嘅皮薄而且餡靚,底部煎到脆卜卜,咬落去索索聲😋原味款式經典好味,蝦款有一大隻新鮮蝦,黑松露都有滿滿嘅黑松露,揀咗三款食真係一個明智嘅決定☺️
黑松露生煎包
黑松露生煎包
2023-05-18 808 瀏覽
今日心血來潮,叫咗個外賣平台,開頭擔心外賣唔好食,所以淨係叫左兩隻蟹粉生煎包,出奇地好好食,外賣送到嚟仲熱咬開咗好多汁,好彩叫外賣堂食應該辣嘴🤣🤣🤣估唔到中環呢間水準咁高,之後嗌多咗湯粉絲,呢個就普普通通可以唔使叫,好後悔冇叫多個2隻生煎包,食完令我有啲懷念喺大陸食嘅生煎包
外賣送餐
  • 蟹粉生煎包
2023-02-16 849 瀏覽
好耐無食過生煎包,今晚又黐咗咗唔知邊條癮忽然好想食,所以成為我今晚晚餐,揀左鮮肉,黑松露同鮮蝦各2隻。真係皮薄涵靚,隻隻都爆汁最重要係,我大約20:15去,佢地差唔多收多,我以為個陣叫應該會係凍左,塊皮硬左個啲,點知我呢個諗法係錯,依然係熱辣辣,包入面啲肉湯汁仍然有好熱既溫度,肉質唔會一咬就鬆散,有水準!鮮蝦生煎包,隻蝦爽口彈牙,係新鮮既蝦!黑松露生煎包,整隻滿滿黑松露味,但又不會完全蓋過鮮肉既原味道!!
真係皮薄涵靚,隻隻都爆汁

鮮蝦生煎包,隻蝦爽口彈牙,係新鮮既蝦!
2022-09-16 1128 瀏覽
好多年前已經有食祥興記嘅生煎包當時都覺得皮薄多汁好好味後來好多分店都變咗淨係得企位咁啱行過中環呢分店有得坐低食即刻食返四隻招牌生煎包⬇️招牌生煎包四隻雖然係本身已經煎好咗但都保持到溫度,湯汁熱辣辣食嗰時真係要好小心咬開一啖之後慢慢吸咗啲湯汁如果大啖咬落去真係會辣親個口咁多年都仲算保持到水準而家仲可以有套餐兩粒生煎+一個粉絲湯嗰類仲有飲品,都係$6X,喺中環嚟講算係抵食讚一讚呢間分店啲姐姐,有禮貌客人離開之後即刻清潔枱面仲用埋消毒槍噴過啲位添👍🏻
好多年前已經有食祥興記嘅生煎包
當時都覺得皮薄多汁好好味
後來好多分店都變咗淨係得企位
咁啱行過中環呢分店有得坐低食
即刻食返四隻招牌生煎包
⬇️招牌生煎包四隻

雖然係本身已經煎好咗
但都保持到溫度,湯汁熱辣辣
食嗰時真係要好小心

咬開一啖之後慢慢吸咗啲湯汁
如果大啖咬落去真係會辣親個口
咁多年都仲算保持到水準
而家仲可以有套餐兩粒生煎+一個粉絲湯嗰類
仲有飲品,都係$6X,喺中環嚟講算係抵食

讚一讚呢間分店啲姐姐,有禮貌
客人離開之後即刻清潔枱面
仲用埋消毒槍噴過啲位添👍🏻
2022-09-16
招牌生煎包
每次食完都會好想encore,好有heart❤️嘅製作,熱辣辣,好脆,新鮮。店員態度亦好好👍🏻👍🏻👍🏻。但可惜我個肚裝唔落咁多,好想食多兩粒🤣🤣
2022-09-16
  • 招牌生煎包
  • 秘製蔥油拌麵
2022-08-25 665 瀏覽
早上送完孩子上學,想去祥興吃個早餐,走到門口才發現9點才營業,還要等半個多鐘。為了滿足自己的味蕾,就在附近來回走。終於開門,趕快點餐。老闆在旁邊介紹說 可以點招牌生煎,也可以要全天都提供的套餐。天氣炎熱,吃些白蘿蔔應該很舒服,要了6⃣️號餐,打量了一下小店鋪。干淨整潔,一圈吧椅十二張左右,開放式后廚里有已經做好的生煎。生煎端上桌的時候我正在聽電話,老闆指著玻璃上的牌子善意的提醒我。先喝湯,豆卜吸滿湯汁,蘿蔔入口即化,湯里還有淡淡的清甜。拿起生煎,咬一口,先小心地吸出湯汁,薄皮大餡,煎底松脆,肉餡鮮美。滿足了我的胃!
終於開門,趕快點餐。
滿足了我的胃!
2022-05-05 827 瀏覽
生煎包汁水丰富 肉香甜不腻 好味 酸辣汤挺辣的 也很可口 喝完吃完很暖和 店员服务也很好 我觉得有点冷 就立马关了空调 店里的电视上还在放生煎包的制作过程 店里的音乐也不错 唯一的缺点就是店面不好找 我左右在交叉路口找了好久才找到
2022-01-13 763 瀏覽
今日突然想食酸野,本身想行去歌賦街上海弄堂菜肉雲吞買酸辣湯麵,點知行過祥興見到佢都有酸辣湯麵,諗住近近地廢事再行,就係祥興叫左個酸辣湯麵外賣行2分鐘番到公司打算開餐,打開一睇、白雪雪咁….咩事呀?完全冇湯,由頭到尾湯汁根本無蓋過麵底,變左酸辣汁撈麵個少少湯值得幾錢?比多少少湯都唔怕掛,2分鐘路程未至於會完全索曬d湯,變到無湯掛?!偷工減料,唔會再幫襯我情願你加多小小價,比多小小湯,好過依家唔三唔四咁啦,好失望

酸辣湯麵
2022-01-13
1 分鐘 (外賣自取)
2021-10-14 929 瀏覽
又到晏晝食飯時間一去到呢個位就諗到頭都爆埋因為基本上公司都好少會有帶飯加上附近嘅嘢食嚟食去都係嗰啲嘢最終都係決定咗嗌外賣一嚟驚出面又落雨二來又方便坐定定可以慳返啲時間唔使走來走去.今次又係嗌外賣平台帶到返嚟仲係熱辣辣我哋兩人嗌左1. 蔥油撈麵 set (連1粒classic 生煎包 + 豆漿)2. 鮮蝦生煎包 x 4每人各嗌左以上一模一樣既野.首先個蔥油撈麵非常好食有色上得好好又大半兜撈麵基本上女仔都夠飽.然後佢個普通嘅生煎包我覺得係唔錯嘅但係佢啲湯汁真係好爆我一咬佢爆曬出嚟溫馨提示一下要嗌嘅朋友要溫柔啲咬佢如果唔係好似我咁就成身都係.另外佢個鮮蝦生煎包我超級推介佢真係成隻蝦擺落隻生煎包度然後佢有一面比較脆一面就軟身裏面嘅肉汁相當之多都係果句溫柔啲就OK唔係會爆到成枱都係汁.而佢嘅豆漿係罐裝嘅原味低糖先豆漿我覺得相對比較健康成餐飯好滿足有機會我都會再order!!
又到晏晝食飯時間
唔係會爆到成枱都係汁

而佢嘅豆漿係罐裝嘅原味低糖先豆漿
我覺得相對比較健康
成餐飯好滿足
有機會我都會再order!!

2021-10-14
2021-06-27 943 瀏覽
很久以前听说过在湾仔有一家生煎馒头店,味道不错,很正宗,但是我嫌远,其实是因为懒,所以一直没去。最近偶然发现中环新开一家上海生煎馒头店,网上找了一看之下,原来是传说中的的店开了分店到中环。既然送到嘴边,工作日的中午就去尝试一下。地点在摆花街,中环天桥下面靠上环方向大约二十米。小小的店面,进门左右各有大约能坐五六个人的靠墙或靠窗的高台。疫情期间需要错落坐,因此实际整个店一共能坐大概六七个人。菜单比较简单,有招牌生煎肉馒头,以及其他两三种不同馅料。其他的还有汤面拌面各两三种。油豆腐粉丝汤也有,但是只有咖喱牛肉味的。意外的是还有紫菜汤。大馄饨小馄饨也名列其中。价钱比上海自然贵不少,四个一客,盛惠35元。相对于香港的物价,不功不过。味道而言,生煎不错,肉汤多而浓郁,外观和肉馅样子水灵挺刮。营业时间很长,早上九点就开门,所以如果是周末嘴巴馋了,过来买两客回家也是很有生活气息的。
味道而言,生煎不错,肉汤多而浓郁,外观和肉馅样子水灵挺刮。
2021-06-23
2021-06-05 520 瀏覽
Went past this shop a few times, it’s quite a popular place. And today I finally had the chance to try it. Got some takeaway 鮮蝦生煎包。It has a big piece of shrimp and quite juicy! Be careful when u eat it! I recommend to hv a small bite, let the steam out, put in on a spoon, it’s kinda similar to the way u eat xiao long bao! The price was reasonable, worth the try.Next time I should try their other flavors or other products.

2021-03-19 692 瀏覽
一直都好想試呢間小店嘅爆汁生煎包,今日難得喺附近做野,順路來試吓。店內只有少數座位,估計是以外賣為主。落單時,店長問我是否第一次食,溫馨提示我包內嘅汁高溫,小心燙傷,建議我可把湯先倒落匙羹,慢慢試,好貼心🥰🥰我跟佢建議做,嘩嘩嘩🤩好多汁,好多汁🤤鮮味到不得了,豬肉餡配埋隻包底煎得脆脆,口感一流,難怪咁出名👍另一個驚喜就係小雲吞,d雲吞皮睇落好薄好軟熟,喺個碗裏面好似金魚游水🤣🤣入口時好似同粒雲吞玩sir滑梯 😜😜個湯底都好有肉味😋正❤平民價錢,米芝蓮味道 🤩下次一定會再來🥰🥰😋😋返尋味指數:10/10

生煎包

小雲吞

平民價錢,米芝蓮味道 🤩下次一定會再來🥰🥰😋😋
返尋味指數:10/10
生煎包