2021-01-25 1360 瀏覽
最近12月尾,我經過中環擺花街,見到 <祥興記上海生煎包> 開新分店,原來搬到過兩個舖位!趁1月頭的 2021 元旦 Staycation,我租住西環酒店好幾天,反正在星期日,好姊妹專程走過來西環陪我食早餐;在酒店 Hea 完,我們由西環行到中環,一起走到 <祥興記上海生煎包> 食 lunch!這裡設有堂食,店內有幾張高櫈。店長好熱情及待客至上,有位婆婆跟家人一行幾人走入店子,由於,店內全部都是無椅背的高櫈,店長見有位婆婆,特意找張有椅背的餐椅給她,相當貼心!餐牌生煎雙拼 (招牌+鮮蝦) $38招牌生煎包:皮薄底部煎至金黃色,內裡餡料算多,肉汁豐盈!鮮蝦生煎包:有一隻爽口的鮮蝦,蝦與豬肉的配搭,鮮味無比!蘸上米醋,可解膩及有風味!清湯上海薺菜肉餛飩 $36/6粒加入上海菜常見的薺菜,多菜少肉比例,口味清新,清湯亦夠鹹又熱辣辣!

這裡設有堂食,店內有幾張高櫈。

餐牌

生煎雙拼 (招牌+鮮蝦) $38
招牌生煎包:皮薄底部煎至金黃色,內裡餡料算多,肉汁豐盈!

鮮蝦生煎包:有一隻爽口的鮮蝦,蝦與豬肉的配搭,鮮味無比!

蘸上米醋,可解膩及有風味!

生煎雙拼 (招牌+鮮蝦)

鮮蝦生煎包

清湯上海薺菜肉餛飩 $36/6粒
加入上海菜常見的薺菜,多菜少肉比例,口味清新,
清湯亦夠鹹又熱辣辣!

清湯上海薺菜肉餛飩
2021-01-03
生煎雙拼 (招牌+鮮蝦)
清湯上海薺菜肉餛飩
「祥興記」上海生煎包聽說曾是米之蓮推介,不知道依家仲有冇光環蓋頂。星期六中午來到中環店,這裡地方乾淨,有小量枱椅可供堂食,一於吾好空肚食午餐,以生煎包打打底先。$53 /6 隻平均$9 隻都算合理,生煎包 size 均一,熱辣辣超熨口。一個包雙重口感,表面軟稔;包底香脆,包面灑上黑白芝麻和葱花,建議先小口咬開避免湯汁四濺,湯汁超多十分鮮甜,肉餡不死真,有彈性,脂肪比例不多,不油膩,吃完個咀仔黏黏的,好滋味!小食「蘿蔔」$12蘿蔔煮得吾夠稔,食到索索聲,又不太甜,不推介。
「祥興記」上海生煎包
聽說曾是米之蓮推介,不知道依家仲有冇光環蓋頂。

$53 /6 隻

一個包雙重口感,表面軟稔;包底香脆,

小食「蘿蔔」$12

蘿蔔煮得吾夠稔,食到索索聲,又不太甜,不推介。
2021-01-16
2020-11-22 667 瀏覽
喺中環想食啲小食,就路過呢間生煎包之前都已經食過記憶中係好好食嘅,所以今次就回頭啦😜~~/中環呢間店舖唔算大,只有企位,但都好多上班族幫襯~生煎包有三款口味,原味、黑松露、鮮蝦🍤/招牌生煎包 $35 4隻我就叫左原味,眼見一盤盤生煎包熱辣辣啱啱出爐,⚠️要注意食嘅小心真係要小心唔好一大啖咬落去,因為內裡肉汁真係超多呀~底部煎得脆脆入面肉汁豐富,一咬就爆汁,真係真材實料啊!所以勁推薦呢到生煎包😍!

招牌生煎包 $35 4隻
2020-06-29 1332 瀏覽
午餐食飯食麵食到悶悶地,突然想試下其他野。上海菜既生煎包同小籠包係唔錯既選擇。係上環呢邊唔識邊度有上海野食,係OPENRICE見到有各區有唔少分店既祥興記。雖然由公司行過黎的確唔容易,尤其是中午最熱既時間,但今日都無阻我想食生煎包既決心。今日叫左佢既套餐A,分別係兩隻招牌同兩隻鮮蝦口味既生煎包。係包既表面,他分別用白和黑芝麻區分開。每隻包入面都有好多肉汁,餡料亦夠足。除左呢兩款生煎包,呢度都有上海麵和黑松露可以揀。

2020-06-26
  • 套餐A
2020-05-23 834 瀏覽
原本想係中環搵間cafe食野既,但見到幾多人排隊,所以就放棄了。咁岩經過祥興記就入左去,我同朋友叫左份雙色生煎(招牌,鮮蝦,黑松露各二)$67一開始無諗過佢會咁熱,大大口咬落去,d汁爆曬出黎,搞到burn my tongue 🤭😂佢個底係脆卜卜既,肉汁都好夠🤤🤤個人鐘意鮮蝦>招牌>松露。佢個黑松露其實都好香好有松露味,只不過我都係鐘意傳統口味多dd咁唯一美中不足就係佢只得企位🙈如果你想食佢既面食既話,就可能有點唔方便

• 招牌生煎包
2019-11-25 1195 瀏覽
I’ve always been a huge fan of Shanghai food, especially their pan-fried bun and XiaoLongBao. After returning from Shanghai few months ago, I’ve been searching for the best place for pan-fried buns for a while. Little did I know that there’s a michelin star Cheung Hing Kee located just 20 mins from where I live and I swear to God, they really do have THE BEST pan-fried buns in town. Each and every single one of them came out hot and juicy. I had to be extremely careful to not burn my tongue with the broth inside the bun. The bottom of the buns were also crispy. The only thing I didn’t like was that there’re no seating so you gotta stand the whole time, but other than that, everything was Perfect. 100/100 would recommend and re-visit someday.
2019-11-10
😋 No.329 香港 | 祥兴记 生煎🔹地址: 中環擺花街52-60號地下1A號舖🔹大家公认的好吃的生煎包,午饭高峰期肯定要等位啦。其实也都是站位,大部分都是take away。🔹在香港吃到这么正宗的生煎还是很惊喜的,虽然环境一般,但是物美价廉。🔸有传统生煎也有改良版,皮包馅大,馅料敦实,没有姜丝,但是倒点醋在生煎里味道也不会输🔸咖喱牛腱粉丝汤,分量蛮少的,粉丝也不多,牛腱三块,比较入味,咖喱味比较清淡,配上生煎是不错,单独喝味道差一些🔹人均50,口味9/10,服务7/10,环境7/10
😋 No.329 香港 | 祥兴记 生煎
🔹地址: 中環擺花街52-60號地下1A號舖
🔹人均50,口味9/10,服务7/10,环境7/10
2019-06-14 1530 瀏覽
係中環行完大館,覺得肚餓。但又未唸好要食咩,行行下到呢間祥興記,於是我就提議先食兩個生煎包啦頂住先,之後再慢慢揀食咩啦。間鋪都係細細間,不過有地方比你企住食。我地買咗四個,攞到果時都係熱辣辣嘅,唔會唔夠熱。小心翼翼咁咬開一角,慢慢飲入面d湯汁。唔知係未因為我太肚餓,真係覺得d湯汁好好飲,同埋個包煎得好好,底層焦脆,外皮又唔會太厚,內餡肉質鬆軟。真係幾好食。
係中環行完大館,覺得肚餓。但又未唸好要食咩

間鋪都係細細間,不過有地方比你企住食。

我地買咗四個,攞到果時都係熱辣辣嘅,唔會唔夠熱。

小心翼翼咁咬開一角,慢慢飲入面d湯汁。

2019-06-09
2019-04-06 1303 瀏覽
今日突然間好掛住上海嘅小揚生煎包,喺中環無意中發現咗一間鋪頭有得食!又寫到皮薄,餡鮮,汁多,見到啲字都已經流晒口水!入到去叫咗四隻生煎包!等候時間唔算耐,咬咗第一啖啲汁已經流晒出嚟!熱辣辣個底又係脆卜卜!係真係唔錯嘅!做得都幾出色!不過你係真係上海食嗰啲即叫即整即煎,就會有啲偏差,比較遜色!除此之外,仲叫咗個排骨麵,不過就麻麻地啦!唔算係特別好食!仲叫咗杯豆漿飲,不過豆漿當然就冇乜特別啦!最後,如果生煎包可以整細嗰啲就好啦!方便入口,唔會流晒啲汁出嚟
2019-03-30 904 瀏覽
講真,真係幾失望,跟朋友逛街肚餓要了個set lunch,包2個生煎包,一碗麵,1枝飲品,我選了炸醬麵和豆漿,價錢好像是$65。因為係開放式廚房,我看到店員拿了1包預先包裝好,透明袋密封包裝的炸醬,剪開後倒了進外賣碗裡,可見祥興記的的炸醬麵不是即製,感覺像吃即食麵。至於那包炸醬,是外購還是自家中央工場製造就不得而知了。至於這包即食炸醬,當然是冷冰冰的,一點香氣也沒有,麵就可能因為放太久了,已經成了一團麵餅不能拌勻,我自己加了點水才能拌到。生煎包呢,脆是很脆,湯汁很多,味道也不錯,但是很重油煙味,捧住外賣碗在街上吃,彷彿感受到廚房的油煙。豆漿不算很甜,豆味濃,竟然是set lunch裡最好吃的。
豆漿不算很甜,豆味濃,竟然是set lunch裡最好吃的。
炸醬麵
2019-03-27
外賣自取
2019-03-10 741 瀏覽
今日係公司叫咗祥興既外賣作為我的下午飯 祥興既係一間永遠唔會令人失望嘅生煎包專賣店 今朝亦都冇令我失望 食生煎包我最怕乾爭爭 冇肉汁 而祥興既嘅生煎包好似去佢個盒咁講 內有熱湯 一咬落去基本上都係肉汁 而且就算叫外賣亦都好夠熱我亦都叫咗咖喱牛展粉絲 咖喱味湯底好好味 牛展亦都好入味 重點係豆腐卜 佢吸收晒濃厚嘅咖喱湯汁 食起上嚟每一啖都係咖喱湯汁嘅味道最後想提一下 生煎包除咗有原味 亦都會有黑松露味道 但個人覺得冇原味咁好味 所以之前叫過一次就冇再叫過啦

2019-03-01 669 瀏覽
食完lunch經過祥興記又未飽就嗌咗盒生煎包外賣翻公司食 話說祥興記就係同事介紹食過一次咁大把,印象中係好食既!唔知今次外賣翻到去又會係咩味先!買到翻公司差不多15分鐘車程,望上去賣相仲好正溫度仲係暖既 即刻食舊試下先!第一淡咬落去已經爆咗好多汁出黎,外脆內軟皮唔厚,肉質都算嫩既 味道就咸咗小小 個人接受到 之後第二淡肉汁係繼續有既 呢個係幾意外 通常爆一次肉汁就無乜同乾哂總結,外賣翻到公司食都咁好食 如果即刻食既應該不得了!

買到翻公司差不多15分鐘車程,望上去賣相仲好正
溫度仲係暖既 即刻食舊試下先!
第一淡咬落去已經爆咗好多汁出黎,外脆內軟

總結,外賣翻到公司食都咁好食 如果即刻食既應該不得了!
2019-02-28
5 分鐘 (外賣自取)
  • 招牌生煎包
2019-01-10 789 瀏覽
想要光顾很久了,今天终于有机会买了咖喱牛展粉丝汤。 牛肉嫩滑入位,粉丝汤暖身。中午吃,简直绝佳选择。不过分量有些小,所以,又有空间可以给到饭后甜品🍮 为了下午的工作补充能量!
外賣自取
2018-09-27 1783 瀏覽
很久之前在一個FoodCourt裡認識祥興的生煎包,而最近才發現中環有分店,所以就決定午餐的時候再去嚐嚐! 中環這家分店就只有企位,吃著吃著也漸漸的擠滿了人呢⋯本來就很愛吃餃子包類的我,對祥興的生煎包實在毫無抵抗力!「皮薄、汁多、餡鮮、底脆」寫在宣傳照上的標籤,個人認為真的樣樣都真確 哈哈!首先要在招牌生煎包的頂部咬下一小口,把膨湃的肉汁給喝下(應該說是湯嗎),再慢慢品嚐香脆又厚薄適中的皮,  和鮮嫩超多汁的肉!另外還點了一份麻醬菜肉餛飩!菜肉餛飩的皮很薄,而菜肉的餡料也不少。上面的麻醬很香,充滿花生醬的感覺,再加入蔥粒點綴,整體還不錯吃的。我想過了不消一會又會為了招牌生煎包再要回頭光顧了。
 中環這家分店就只有企位,吃著吃著也漸漸的擠滿了人呢⋯

本來就很愛吃餃子包類的我,對祥興的生煎包實在毫無抵抗力!

),再慢慢品嚐香脆又厚薄適中的皮,
  和鮮嫩超多汁的肉!

麻醬菜肉餛飩

我想過了不消一會又會為了招牌生煎包再要回頭光顧了。
麻醬菜肉餛飩
2018-09-11 1059 瀏覽
劣食指數: ★★☆☆☆早在去年於上海嘗到當地傳統的生煎包後,便一直想在香港找回同樣的味道,奈何這間生煎包是預早煎好,底部煎得不夠脆,甚至有點硬,跟上海那些即叫即煎的有很大差距。幸好生煎包內充滿滾熱的湯汁,於這方面並不比上海的生煎包遜色,只是要小心被湯汁灼傷。一直覺得黑松露好比一把雙面刃,份量使用恰當能夠提升菜式味道的層次。可惜這次廚師沒有讓黑松露演好自己配角的角色,過量的黑松露搶去主角的地位,完全遮蓋了肉餡的味道。生煎包這種平民食品,卻硬要配上黑松露的濃妝艷抹,將原本平易近人的鄰家女孩帶走,塑造成不倫不類的MK妹。
劣食指數: ★★☆☆☆