難得有假放,梗係想搵個地方唞吓氣放鬆下,有得打埋卡就最好喇🤩所以我同大佬星期日就去左流浮山既新地標—- 樓高3層,外牆畫滿晒藍白希臘女神彩繪既🌟Myth House🌟享受左個Holiday Mood☀️滿滿既偽希臘之旅🤩呢間餐廳由內到外都以藍白兩色為主調;室內設計簡約,白色大理石花紋既枱面放上藍色嘅餐墊、金色嘅餐具再加上藍色絨面既椅子,高貴又典雅;室外綠油油嘅草地上面仲設有露天雅座、-個好大既帳蓬、粉藍色既露營車,勁有希臘feel👍🏻呢度主打法國Fusion菜,入面仲有幾位米芝蓮廚師系度坐鎮,食物品質-定有保證,碟碟都色、香、味俱全😍擺盤又精緻,餐牌仲要每星期轉換,成日過嚟都唔會冇新鮮感👍🏻我地食左:✨是日餐湯✨是日餐湯系蕃茄濃湯,入口好creamy,蕃茄味好重,湯頭夠晒濃厚🍅✨是日鮮選海鮮✨是日海鮮系香煎三文魚扒配芝士千層番薯蓉🐟香煎三文魚塊魚皮煎得好香脆,魚肉滑嫩又厚身,唔腥唔柴又多汁👍🏻意料之中既好食😋伴碟既千層芝士🧀️番薯蓉則系意料之外既出色👍🏻上面滿滿芝士既外皮烘焗到金黃薄脆,芝士味超濃,加上下面用上千層做法既幼滑既番薯蓉🍠味道鹹香甘甜之餘,口感仲好有層次👍🏻✨慢煮牛柳配牛肉濃汁

我地食左:

✨是日餐湯✨

✨是日鮮選海鮮✨

是日海鮮系香煎三文魚扒配芝士千層番薯蓉🐟

✨慢煮牛柳配牛肉濃汁✨ $218

正所謂高端既食材往往只需要採用最樸素嘅烹飪方式😏呢份慢煮牛柳既熟度同我地要求既-様,完全冇overcook👍🏻牛柳肉味香濃,肉眼看得見的粉嫩,口感軟嫩好juicy👍🏻唔點汁都已經好好食,點埋仲更加正👍🏻

飲品叫左:👉🏻

✨阿菠蘿🍍✨

呢杯特飲系用左青檸、菠蘿、乳酸、薄荷、梳打調配而成,味道酸酸甜甜又夠氣,仲帶有微微海鹽味,清新到不得了,好有夏日既感覺

✨愛琴海✨

呢杯特飲系用乳酸、雪碧、藍柑糖漿調製而正,藍藍色調就好似海水咁清透,酸甜口味,清涼解渴👍🏻

另外值得一提嘅係牆外嘅壁畫、室内既每幅畫都係由香港畫家所畫,我地香港都有好多好出色既藝術家架👍🏻

逢星期六設有live band show,節日又有飄雪活動,提早訂位仲有折扣,附近仲可以睇埋𧐢田添,放假過嚟半日遊都咪話唔爽👍🏻

🇬🇷神話屋

📍元朗流浮山深灣路238號地舖

#神话屋 #周末去哪儿 #香港探店 #周末好去处 #流浮山美食#香港打卡#香港美食#香港拍照 #香港旅游攻略#元朗美食
  • 愛琴海
2023-12-04 928 瀏覽
💖 神話屋 (元朗)✨元朗流浮山深灣路238號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我哋結婚已經進入最後倒數,所以今日慶祝一下,食婚前最後一餐燭光晚餐🤣我哋就去咗屋企附近一間西餐廳😉之前已經聽過幾位朋友介紹話佢呢度啲嘢食唔錯㗎啦❤️當日仲見到佢哋為聖誕而籌備緊,應該會好啱打卡嘅✨-4 Course Set Dinner $498/ppAPPETIZER🥙▫️新鮮法國時令生蠔🦪有兩隻都幾肥美嘅生蠔🤩俾我哋過下口癮🤫▫️神話屋凱撒沙律🥗呢個沙律入邊加咗黑色嘅麵包粒,我諗應該係竹炭麵包🥖增加沙律嘅口感,當中仲有芝士碎同埋煙肉粒🥓,作為前菜的確幾開胃。SOUP▫️牛肝菌蘑菇忌廉湯🍄呢個忌廉湯,好cream。餐廳嘅侍應話俾我哋知佢係用咗牛肝菌同埋蘑菇慢煮製作而成😌▫️流浮山海鮮清湯,北海道帶子,鮮蕃茄茸🍅黎到流浮山點可以唔食海鮮🤣梗係點都要安排一個海鮮湯😆加入咗新鮮嘅蕃茄蓉更加能夠為北海道帶子提升鮮味。海鮮清湯係由侍應即場為我們倒上,包括熱辣辣😘MAIN▫️紅酒燉牛面頰🥩超好食嘅牛面頰肉,之前食過好多唔同餐廳都覺得佢哋嘅牛面頰好鞋口,呢度非常之軟腍❤️為我哋留下好深刻嘅記憶點。▫️西班牙式燒豬仔,自家制蘋果蓉,

💖 神話屋 (元朗)
✨元朗流浮山深灣路238號地舖

-4 Course Set Dinner $498/pp

APPETIZER🥙
▫️新鮮法國時令生蠔🦪
有兩隻都幾肥美嘅生蠔🤩俾我哋過下口癮🤫

▫️神話屋凱撒沙律🥗

SOUP
▫️牛肝菌蘑菇忌廉湯🍄
▫️流浮山海鮮清湯,北海道帶子,鮮蕃茄茸🍅

MAIN
▫️紅酒燉牛面頰🥩

▫️西班牙式燒豬仔,自家制蘋果蓉,芥未子燒汁🍖
外皮嘅香脆有少少似港式嘅燒乳豬😆帶有鹹香🤩豬肉已經唔需要大力就能夠切開,同牛肉一樣都係軟腍腍,好滑好嫩,超有驚喜😝

精選甜品🍨
▫️提拉米蘇雪糕/朱古力雪糕🍦
兩款雪糕相比之下我自己就鍾意朱古力味多啲,因為朱古力仲有碎碎☺️增加咬口。雪糕嘅底部仲加入咗一啲新鮮生果😚作為飯後甜品嚟講真係好唔錯㗎。

另外飲品我哋就叫咗一杯Dirty同埋薄荷香草茶😋本身我係想叫英式早餐茶嘅,不過店員見我有兩聲咳就推介我飲呢個薄荷香草茶,佢話啱一啲有少少感冒嘅人士飲😎非常貼心

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

2023-12-04
紀念日
  • 迷你經典凱撒沙律
  • 法國生蠔
2024-04-22 30 瀏覽
今次來慶祝週年紀念🍾來流浮山睇日落 順便試下呢間隱世餐廳成棟建築以藍色為主題室外環境好靚有露天座位 夜晚又有星星吊燈好有渡假feel不過夜晚多蚊 我地都係選擇坐返入室內1️⃣Appetizer:海鮮拼盤好豐富,有生蠔、青口、海蝦、三文魚子、翡翠螺全部都好新鮮 蝦好彈牙🤤2️⃣Soup:流浮山金蠔南瓜濃湯金蠔味相當濃郁有少少回甘🤏不過南瓜味就唔太突出但都好味!3️⃣Main:忌廉鮮魷菠菜寬意粉意粉熱辣辣菠菜加忌廉好夾清新唔膩4️⃣Main:澳洲和牛肉眼扒揀咗3成熟不過都係熟咗少少 有啲韌不過配菜好食 酥皮紅菜頭好特別5️⃣Dessert:焦糖燉蛋配香茅蘋果飯後甜品以為係普通碗裝住但原來係一個大圓嘅燉蛋係個碟度加埋煮到入味嘅蘋果粒好食!總結位置偏遠但都值得一試
今次來慶祝週年紀念🍾
來流浮山睇日落 順便試下呢間隱世餐廳
成棟建築以藍色為主題
室外環境好靚
有露天座位 夜晚又有星星吊燈
好有渡假feel
不過夜晚多蚊 我地都係選擇坐返入室內

1️⃣Appetizer:海鮮拼盤
好豐富,有生蠔、青口、海蝦、三文魚子、翡翠螺
全部都好新鮮 蝦好彈牙🤤

好食!

總結
位置偏遠
但都值得一試

友人介紹了一間不錯的餐廳一聽是米芝蓮廚師坐鎮就去了試當天點了lunch set賣單價錢約2xx,味道好好👍食材食得出好新鮮,是味蕾的享受餐單會定期轉換值得一去再去~~
友人介紹了一間不錯的餐廳
一聽是米芝蓮廚師坐鎮就去了試
當天點了lunch set
賣單價錢約2xx,味道好好👍
食材食得出好新鮮,是味蕾的享受
餐單會定期轉換
值得一去再去~~
前菜沙律
牛扒
Latte
前菜沙律
牛扒
Latte
2024-01-10 264 瀏覽
脆炸黑松露薯條 $78一上枱見到好大份份量,食落黑松露好香,薯條炸到脆卜卜😋愛琴海 $68飲落就係梳打加雪碧,都幾好飲😋髒髒咖啡 $42一開始以為髒髒咖啡面頭會有啲Tiramisu粉,但係見到嘅時候唔係預期中嘅樣,不過飲落咖啡味都好香😋餐廳有好多影相嘅地方,藍色神話屋嘅外牆係神話人物 好特別📸☺️
脆炸黑松露薯條 $78
一上枱見到好大份份量,食落黑松露好香,薯條炸到脆卜卜😋

愛琴海 $68
飲落就係梳打加雪碧,都幾好飲😋

髒髒咖啡 $42

2023-12-12
2023-12-29 270 瀏覽
一直放咗系口袋名單嘅餐廳😎趁住長假期一於嚟朝拜下啦 😆哩間位於流浮山嘅餐廳相信好多人都唔陌生😎門口如神話一樣嘅壁畫更系大熱打卡位📸適逢聖誕節,餐廳仲特意喺門口裝置咗吹氣裝置比蒞臨嘅客人打卡,真系好靚好特別啊🩷餐廳入邊以寶藍色為裝修主調,令人有一種好舒服嘅感覺,而且空間感夠,坐落唔會好局促👍🏻真系好適合情侶拍拖或者三五知己嘅聚會😎食物方便我地揀左Lunch Set , 可以揀前菜/沙律/湯🍽️ 我地分嘢揀左沙律同湯😎沙律有紅菜頭沙律/冰梅番茄配火箭菜,我特別鐘意食冰梅番茄,酸酸甜甜咁,好開胃😋主食都幾多選擇,我地就揀左紅酒燉美國牛小排同埋意式燴美國嫩雞肉😋首先系紅酒燉美國牛小排,牛小排燉到好淋好入味,並保留牛原有嘅味道👅令人一試難忘😎而意式燴美國嫩雞肉,雞肉嫩滑,好想惹味醬料一齊燴,風味更加突出☺️飲品方面叫咗Machiato同埋Iced Americano ,兩款都飲落順口,Body 較淡而味道較fruity ☕️ 鐘意飲嘅朋友不妨一試啊😎
一直放咗系口袋名單嘅餐廳😎趁住長假期一於嚟朝拜下啦 😆

餐廳位於流浮山,無論自己揸車或者搭公共交通工具都好方便💃可以係天水圍站轉乘K65,總站落對面就係啦🌟Set Lunch🌟✨Starter可選餐湯/前菜/沙律❥西瓜菲達芝士沙律沙律一直是西餐菜單中頭盤的主要成員,大廚今天把西瓜🍉與菲達芝士🧀結合成三文治的造型,擺盤已經令人眼前一亮。帶有奶香與鹹蛋風味的菲達芝士入口鹹香,口感結實,帶有少少嚼勁,搭配冰凍清甜西瓜,令層次豐富,清爽口感與美味相互配合。❥是日餐湯是日餐湯為椰菜花忌廉湯🥄質地濃稠,味道香濃✨Main❥紅酒燉美國牛小排 ($218)牛小排經過燉煮,肉質會變得柔軟多汁🐮紅酒的香氣和味道融入牛肉中🍷牛肉味道香濃,口感非常嫩軟。配上青瓜🥒菇🍄茄子、蕃茄🍅翠玉瓜等等,賣相十分精緻❥香煎大蝦,北海道帶子 配 檸檬燒汁 ($198)大蝦🦐和北海道帶子煎烤後外皮脆香,內部鮮嫩,口感彈牙。檸檬燒汁則為菜味道酸酸甜甜🍋與海鮮的鮮味相互襯托,味道清新。✨Dessert❥焦糖燉蛋面層焦糖燉蛋好脆好crispy,内裏燉蛋口感柔滑細膩,蛋味亦十分香濃❥ Chocolate Brownie朱古力蛋糕🍫底下一層微脆上面則是柔軟、濕潤的巧克力蛋糕,層次感十足。配上

🌟Set Lunch🌟

✨Starter
可選餐湯/前菜/沙律

❥西瓜菲達芝士沙律

❥是日餐湯
是日餐湯為椰菜花忌廉湯🥄質地濃稠,味道香濃

✨Main
❥紅酒燉美國牛小排 ($218)
配上青瓜🥒菇🍄茄子、蕃茄🍅翠玉瓜等等,賣相十分精緻
紅酒燉美國牛小排

❥香煎大蝦,北海道帶子 配 檸檬燒汁 ($198)
香煎大蝦,北海道帶子 配 檸檬燒汁

✨Dessert
❥焦糖燉蛋

❥ Chocolate Brownie
朱古力蛋糕🍫底下一層微脆上面則是柔軟、濕潤的巧克力蛋糕,層次感十足。配上雲呢拿雪糕,口感豐富。

✨Drink
❥ Flat White
Nutty 基底的Espresso咖啡味甘澀濃厚☕️配上豐富的奶泡,令咖啡更加絲滑順暢,並帶出淡淡的咖啡堅果味。
紅酒燉美國牛小排
香煎大蝦,北海道帶子 配 檸檬燒汁
Omg!! 是日體驗真係超級好!! 冇諗過去餐廳食飯除咗有現場Live Band,聖誕樹打卡,仲要有飄雪睇😱😱 現場有唔少人慶祝生日,全部人同歌手一齊合唱生日歌,氣氛相當好🤩 雖然一開始怕凍匿埋咗喺室內位,但最後都係忍唔住轉咗戶外位置,靠住暖爐慢慢聽歌食甜品🥶☃️🎼🌟4-Course Set Dinner $498✨新鮮法國時令生蠔生蠔新鮮,淡淡海水味。✨牛肝菌蘑菇忌廉湯菇味濃郁,正常發揮。✨流浮山海鮮清湯·北海道帶子·鮮蕃茄蓉味道有少少似醬油湯,充滿鹹鮮海洋風味。✨西班牙式燒豬仔😍😍😍推薦!好難得要讚豬肉好食!有少少似西班牙乳豬,要用皮脆肉嫩,入口即化黎形容,一咬落去滿滿嘅肉汁。配搭自家製蘋果蓉同芥末籽燒汁,調味恰到好處。✨紅酒燉牛面頰牛面頰係唔需要用刀都切得開,肉質極軟腍,肉味唔算好重。有靚靚粉紅色嘅紅菜頭薯蓉同煎香過嘅茄子、翠玉瓜蔬菜,成件事好滿足。✨泰式綠奶茶•粉紅沙灘賣相精緻嘅Mocktail,泰式綠奶茶迎合港人口味,應該用咗減甜配方,飲落去茶味更突出。粉紅沙灘就類似士多啤梨奶,入口順滑香甜,味道天然不造作。✨芝士蛋糕配意式芝士忌廉✨法國66%黑朱古力布朗配陪雲呢拿雪糕

🌟4-Course Set Dinner $498

✨新鮮法國時令生蠔
生蠔新鮮,淡淡海水味。

✨牛肝菌蘑菇忌廉湯
菇味濃郁,正常發揮。

✨流浮山海鮮清湯·北海道帶子·鮮蕃茄蓉
味道有少少似醬油湯,充滿鹹鮮海洋風味。

✨西班牙式燒豬仔😍😍😍

✨紅酒燉牛面頰

✨泰式綠奶茶•粉紅沙灘

✨芝士蛋糕配意式芝士忌廉
✨法國66%黑朱古力布朗配陪雲呢拿雪糕
2023-12-24 60 瀏覽
聖誕節🎄我未去到外地旅遊, 但在香港🇭🇰我都要有旅遊儀式感!我便來到位於元朗流浮山一間清幽恬靜、擁有3層高、滿有藝術🎨希臘🇬🇷女神壁畫屋 :Myth House 渡過了一個快樂下午!這間希臘神話屋室內外座位都有,最近天氣凍冰冰所以我都在室內用餐🍽了😆,而這間帶有神秘感的神話屋充滿希臘🇬🇷地中海風格,更是點打卡都靚呀!🤩 來緊聖誕節🎄時更會安排有Live Band 🎤和安排了飄雪❄️! 另擺放在戶外的美食車原來是水吧,我看著調酒師調製雞尾酒🍹下午套餐都包有餐湯、餐飲,另加錢享有甜品🍮!香煎大蝦北海道帶子配檸檬🍋燒汁🍤香煎大蝦鮮味十足,配上煎至帶黃的北海道帶子香味俱全又彈牙,檸檬🍋燒汁更開胃呢素菜千層麵 🍝賣相好吸引,素菜都不會啖味,因有濃厚蕃茄打底,千層麵口感豐富使人回味!最後品嚐埋甜品🍮芝士蛋糕🍰使我滿足🧡Myth House流浮山深灣路238號

下午套餐都包有餐湯、餐飲,另加錢享有甜品🍮!

香煎大蝦北海道帶子配檸檬🍋燒汁🍤

素菜千層麵 🍝

最後品嚐埋甜品🍮芝士蛋糕🍰使我滿足🧡

Myth House
流浮山深灣路238號
2023-12-21 58 瀏覽
呢排天氣好好,同朋友去左流浮山食飯。呢度環境好chill&好靚好適合打卡。兩個人叫咗幾樣嘢食同埋兩杯嘢飲。海龍皇潛艇(法包)龍蝦、北海道帶子同醬油瀆三文魚子組成,夾係法包度,外皮酥脆,海鮮都夠新鮮。意式火腿拼盤,西班牙全橡果黑毛豬辣肉腸、白毛豬後腿同莎樂美腸組合,味道豐富,好好餸酒嘅小食。 脆炸黑松露薯條黑松露調味嘅薯條,炸到好酥脆,絕對係黑松露控嘅最愛阿菠蘿,青檸、鳳梨、優格、蘇打同薄荷組成嘅飲品,清新又爽口。泰式綠奶茶,呢杯係綠奶茶配上香草雪糕,有好濃郁嘅奶茶香味

👩🏻‍🤝‍👨🏼今次同男朋友拍拖帶埋毛毛去到流浮山好出名嘅Myth House! 呢度嘅環境真係勁Chill 勁舒服,打卡真係一流!🐶最緊要係可以順便幫我隻小狗放埋電!👍🏻🩷今次我哋食咗兩度小食,同飲咗兩杯佢哋嘅特色飲品!🥓神話屋意式火腿拼盤擺盤咁吸引嘅拼盤,裏面有兩款口味既莎樂美腸,中間擺放既係巴馬火腿,旁邊就放左新鮮沙律菜同醃製蔬菜!配埋一齊食,酸酸甜甜,唔會太膩!🍟脆炸黑松露薯條薯條被炸到外脆內暖,上面仲有好多黑松露,夾埋一齊食有意想不到既美味。🍍阿波羅呢杯特飲真係啱晒打卡,特飲充滿着菠蘿嘅香味,酸酸甜甜,餐前開始飲用,特別開胃!🌊愛琴海呢杯特飲一樣,打卡真係一流,成杯漸變藍色,加埋佢精緻嘅飲管,真係影100張相都唔夠!佢嘅味道都係酸酸甜甜,真係開胃。🇬🇷呢間餐廳最出名就係佢哋嘅希臘女神壁畫, 真係好有Santorini嘅感覺!門口擺放咗小食餐車,裏面仲有小帳篷! 🎄由於而家臨近聖誕節,餐廳擺放咗好多聖誕裝飾品,有一棵特大嘅聖誕樹,旁邊仲有一個波波池,🐾有寵物嘅你哋真係切勿錯過! 💕

🩷今次我哋食咗兩度小食,同飲咗兩杯佢哋嘅特色飲品!

🥓神話屋意式火腿拼盤

🍟脆炸黑松露薯條

🍍阿波羅
阿波羅

🌊愛琴海
愛琴海

愛琴海
假日跟朋友到流浮山遊玩,一下車就見到藍色的神話屋,這裡怎麼拍都超出片📸戶外更加好拍啊!我們當天下午時段到達,寵物都可以一同進入店的戶外位置,狗狗們都很嗨啊🐶我們都很餓😂 沒想到店長推介的海龍皇潛艇和爆漿芝士雞肉意粉船 🌭份量超大份,渠上芝士真的好治癒啊!開心的時光是多人一起分享吃😆🥗沙律:話梅羅馬蕃茄沙律 &甘橘肉紅菜頭沙律🐟香草麵包糠焗比目魚配燒紅波椒忌廉汁 $188這個魚比想像中更加超滑溜啦!🍗香燒羊架配燒蒜頭及露絲瑪莉汁 $178羊架肉質嫩嫩,加上配菜都很美味!🌭神話屋海龍皇潛艇 $248裡面有龍蝦,北海道帶子和醬油漬三文魚子 味道香噴噴的~咸香味道很足!我們都很喜歡這道呢~🧀🌭爆漿芝士雞肉意粉船 $248倒上起司醬和香料,好誘人!法包夾住起司意粉😂🍹Apollo 阿菠蘿 $68菠蘿梳打,感覺好像水果梳打耶~🩷Pink Beach 粉紅沙灘 $68草莓乳酪奶,粉紅色拍照美美的,喝下去很清新哦!💚Thai Green Milk Tea 泰式綠奶茶 $68配上雲呢拿雪糕,整個都不是很甜,淡淡的奶茶不錯!🤎Dirty $42

🥗沙律:話梅羅馬蕃茄沙律 &甘橘肉紅菜頭沙律

🐟香草麵包糠焗比目魚配燒紅波椒忌廉汁 $188
這個魚比想像中更加超滑溜啦!

🍗香燒羊架配燒蒜頭及露絲瑪莉汁 $178
羊架肉質嫩嫩,加上配菜都很美味!

🌭神話屋海龍皇潛艇 $248

裡面有龍蝦,北海道帶子和醬油漬三文魚子
味道香噴噴的~咸香味道很足!我們都很喜歡這道呢~

🧀🌭爆漿芝士雞肉意粉船 $248
倒上起司醬和香料,好誘人!法包夾住起司意粉😂

🍹Apollo 阿菠蘿 $68

菠蘿梳打,感覺好像水果梳打耶~
🩷Pink Beach 粉紅沙灘 $68
草莓乳酪奶,粉紅色拍照美美的,喝下去很清新哦!
配上雲呢拿雪糕,整個都不是很甜,淡淡的奶茶不錯!
🤎Dirty $42
2023-12-09 46 瀏覽
又係帶啤啤🐶出街嘅周末🏖️今次再訪打卡聖地✨,除咗餐廳外牆有一大幅閃亮嘅壁畫外,仲有一個無敵大戶外座位,打卡一流,又可以帶埋🐶🐱🐰一齊嚟曬下太陽🌞周末午餐$148 起,包沙律及飲品話梅羅馬蕃茄沙律/甘橘肉紅菜頭沙律香草麵包糠焗比目魚配燒紅波椒忌廉汁 香燒羊架配燒蒜頭及露絲瑪莉汁 碟碟賣相精緻,味道不錯,魚肉嫩滑香甜,羊架烤至五成熟,香而不膩至於light menu,必推神話屋海龍皇潛艇 🦞,爆漿💥芝士雞肉意粉船🚢潛艇用上龍蝦🦞,北海道帶子,及醬油漬三文魚子,醬汁豐富鮮味,麵包香脆!而意粉船是麵包內加上意大利粉,創新特別,sauce芝士味濃又creamy,很喜歡💕還有特飲都跟餐廳氣氛很搭配,有🩷粉紅色的粉紅沙灘 🏝️、💚淺綠色的泰式綠奶茶🍵、💛黃色的阿菠蘿🌈

又係帶啤啤🐶出街嘅周末🏖️

周末午餐$148 起,包沙律及飲品
話梅羅馬蕃茄沙律/甘橘肉紅菜頭沙律
香草麵包糠焗比目魚配燒紅波椒忌廉汁
香燒羊架配燒蒜頭及露絲瑪莉汁

至於light menu,必推神話屋海龍皇潛艇 🦞,
爆漿💥芝士雞肉意粉船🚢

• 爆漿芝士雞肉意粉船
  • 粉紅沙灘
  • 話梅羅馬蕃茄沙律
2023-12-09 44 瀏覽
之前見到人哋一直打卡有一間好靚嘅藍白小屋,原來就係流浮山嗰度。成個餐廳就好似一個藝術展品咁,店員話俾我哋聽原來成個餐廳用咗幾個月時間去畫嘅,真係好立體好靚,聖誕去打卡都一流好有節日氣氛。佢有分室內同埋室外,室內就會比較grand啲,戶外就有文青嘅氣息,旁邊仲有一個流動餐車,係用嚟沖嘢飲既。因為節日嘅關係,旁邊仲有一個透明嘅巨型泡泡,裏面放咗聖誕樹方便人哋打卡。今次就去咗食佢嘅下午茶,神話屋海龍王潛艇,一嚟到就覺得好大份。佢係一個法包入面夾住咗龍蝦肉,北海道帶子同埋醬油漬三文魚子,淡淡都係材料好豐富。而且佢啲海鮮都真係好新鮮好彈牙,口感一流。

2023-12-05 45 瀏覽
.嘩👀完全係Holiday Mood☀️☀️Myth House好啱人仔👧🏻👦🏻狗仔🐶跑下,跳下,仲好啱閨密👭情侶👫朋友👬嚟影靚相,打卡🤳嚟一個偽旅行呀🛤️餐廳環境已經好吸引啦~😍藍藍希臘女神壁畫,🎨綠油油地下⛳️️帳篷位置⛺露天雅座⛱️仲有架粉藍色🚙,好有異國風情,好Chill~😎BB玩得好開心呀,走嚟走去,周圍探索,又同狗仔玩,爸媽又可以係度high 🫖 ~超級推薦呀🙌🙌其實我哋之前都嚟過一次,可惜落雨🌧️今次天氣晴🌻好正,好有Feel呀🌞🍽️食物更加不得了,神畫屋由幾位米芝蓮大廚主理法國 🇫🇷Fusion菜架,我哋今日有係呢度享受咗個好滿足嘅Tea Set~❤️神話屋海龍皇潛艇🦞✨由龍蝦,北海道帶子,醬油漬三文魚子+法包組成。鮮嫩嘅龍蝦, 鮮甜多汁嘅手北海道帶子, 鹹香嘅醬油漬三文魚子配上酥脆法包,每一口都充滿咗驚喜〰️爆漿芝士雞肉意粉船🐓✨金黃酥脆外皮,內部柔軟嘅法包,完美地包裹著芝士雞肉意粉,好精緻嘅創意法式料理。濃郁芝士香氣,超級誘人喔〰️Daily Special-Pink Beach🍹(Strawberry, Yogurt, Milk)✨IG -able 嘅飲品, 草莓天然嘅甜味+ 酸酸奶香

餐廳環境已經好吸引啦~😍藍藍希臘女神壁畫,

神話屋海龍皇潛艇🦞

爆漿芝士雞肉意粉船🐓

Daily Special-Pink Beach🍹
(Strawberry, Yogurt, Milk)
✨IG -able 嘅飲品, 草莓天然嘅甜味+ 酸酸奶香嘅乳酪,簡直味覺&味覺嘅享受〰️

Cocktail -Margarita🍸
(Tequila, Orange Liqueur, lime juice, Lemon juice)
✨有一種微微嘅煙燻味, 加入清新檸檬酸味,同酒的辛辣味相互平衡,好涼爽和解渴〰️

🎅🏻Myth House 聖誕節會推出唔同嘅套餐&活動🎄大家不妨預早計劃
,一定會好浪漫💕

門市地址
📍元朗流浮山深灣路238號地舖

#teaset #打卡 #afternoontea #hightea #女神 #流浮山 #foodie #神話屋 #週末去哪兒 #香港探店 #週末好去處 #流浮山美食 #香港打卡 #香港美食 #香港拍照 #香港旅遊攻略