《神話屋》相信大家都對呢間流浮山希臘🇬🇷渡假小屋Cafe一啲都吾陌生😆💙寵物友善的一定要帶芝士嚟打卡啦🐶餐廳環境超靚,原完吾覺得自己系香港😆💙 餐廳主打法國fusion菜,聽講系由米芝蓮廚師出手🫣價錢吾算話太貴 中規中矩 Cafe價錢質素都幾好,而且味道幾好 幾好食🥹💙慶祝生日,約會,下午茶,帶狗仔出嚟玩都岩過嚟🫶 我去嘅時候已經係今年年頭2月嘅事🙉,我去完之後第二日就中咗COVID(絕對吾關餐廳事!!!)只系想同大家講😿俾唔到一個好詳細嘅食評 只可以當分享介紹一個寵物友善嘅地方俾大家💜大家可以有多個地方同主子一齊去🐶💙---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸價錢:🧸🧸🧸服務:🧸🧸🧸 想睇更多寵物友善餐廳🐶➡️ #ck毛孩食堂---神話屋地址: 元朗元朗流浮山深灣路238號電話: 68869980
《神話屋》
餐廳環境超靚,原完吾覺得自己系香港😆💙

質素都幾好,而且味道幾好 幾好食🥹💙
慶祝生日,約會,下午茶,帶狗仔出嚟玩都岩過嚟🫶

大家可以有多個地方同主子一齊去🐶💙

---
神話屋
地址: 元朗元朗流浮山深灣路238號
電話: 68869980
上星期奶奶生日,我同老公帶奶奶去間又特別食物質素又高嘅餐廳慶祝先! 呢間外牆勁吸睛嘅餐廳就係神話屋Myth House 喇!Myth House嘅3層高外牆畫上藍白希臘女神,真係畫得好搶眼,我地都忍唔住係咁打卡😍!而Myth House主打法國Fusion 菜,食物都十分高質架!由幾位✨️米芝蓮大廚👨‍🍳炮製法國Fusion菜,佢地仲會用流浮山嘅生猛海鮮炮製美味又創新嘅菜式添!餐廳仲可以帶埋寵物去架,坐室內室外都得! 我地就叫左兩個set lunch 再加一個小食😉。 前菜:🐡立魚刺身薄切每一片都好新鮮好薄,伴碟用上西瓜蘿蔔及香橙 ,酸酸甜甜好開胃啊!🥗迷里經典凱撒沙律好特別嘅擺盤,雞肉配搭羅馬生菜、脆煙肉、意大利芝士、麵包糠,凱撒沙律汁,仲有整個沙律嘅靈魂帕馬臣芝士,健康又好味。小食:🦪吉列炸蠔 $68每一隻都好肥美,金黃香脆嘅外層配上新鮮嫰滑嘅肉質,好好味啊! 主菜:🍛南瓜蟹肉魚籽意大利飯 $198 好多蟹肉好鮮甜,南瓜汁味濃,而魚籽粒粒都好大粒同爽口,飯唔會好油,仲好軟腍,每一啖都好有層次。 🍜意式香草蕃茄醬蔬菜千層麵 $178好濃濃嘅蕃茄香!入面有好多香菇、番茄泥,細細份,但係口

呢間外牆勁吸睛嘅餐廳就係神話屋Myth House 喇!

我地就叫左兩個set lunch 再加一個小食😉。

前菜:
🐡立魚刺身薄切
🥗迷里經典凱撒沙律

小食:
🦪吉列炸蠔 $68

主菜:
🍛南瓜蟹肉魚籽意大利飯 $198

🍜意式香草蕃茄醬蔬菜千層麵 $178
好濃濃嘅蕃茄香!入面有好多香菇、番茄泥,
細細份,但係口感豐富濃郁!

甜品
🍮法式朱古力布甸撻配雲呢拿雪糕 $58
外層脆脆地,內裏係濃濃嘅朱古力,配上白滑雲呢拿雪糕,中和番濃濃嘅朱古力味,食落口好清新唔會膩!

🥧脆脆焦糖撻 $58
極力推介呢個脆脆焦糖撻!酥脆曲奇外皮,內裏原來係斑蘭蛋漿,好creamy好柔軟嘅內餡,斑蘭味香濃,真係食唔停口啊!

特飲:
🍹 愛琴海 $68
好有海洋氣息嘅特飲!酸酸甜甜嘅藍莓乳酸味, 好解渴啊!
🍹阿菠蘿 $68
好有夏日氣息!用青檸、菠蘿乳酪薄荷及梳打製成,飲落好清新好消暑!

🚗交通:
可於港鐵屯馬線元朗站或天水圍站乘坐K65巴士到達流浮山巴士總站

📍Myth House
@myth_house_
流浮山深灣路238號
#mythouse #神話屋 #流浮山 #流浮山美食
#元朗美食 #天水圍美食 #打卡 #香港打卡 #打卡熱點 #打卡餐廳 #hkfoodie #法國fusion菜 #相機食先 #hkkol #hkblogger #hongkongblogger #hkinfluencer #hklifestyle #hklifestyleblogger #foodlover #instafood #foodstagram
1K
2023-05-01 1003 瀏覽
趁復活節假期入轉流浮山,唔係食海鮮,而係去High Tea,之前見到神話屋的介紹實在太吸引了!但因為好遠又要研究下路線決定長假日先來去,以為好難搵,原來都幾易,係流浮山巴士總站落車已見到,太搶眼了。因為山長水遠入來,book定位最安全,tea  time 15:00-17:00,thanks 友人 book 位😍。餐廳為三層高的建築物,外牆的巨型希臘女神壁畫何其壯觀。餐廳裝潢以地中海藍白風格為主調,內堂設計感覺優雅有格調。設有露天坐位,木地台、仿草地、帳篷及旅行車等,甚有異國風情之感,同是也是動物友善餐廳。主打是法式Fusion菜,據聞甜品師傅是來自米芝蓮的酒店大廚,不論餐廳外觀及食物都十分吸引。天陰陰涼涼地好彩冇落雨,決定坐戶外,如果真係落都唔驚,因雖然係戶外但都有瓦遮頭。餐牌,afternoon tea menu寫得好詳細,讚!因為3人,要了 afternoon tea for two 及小食。(因冇一人afternoon tea set)。Myth Afternoon Tea (for two),$568,賣相十分精緻,茶點先擺在木板盤上,由侍應逐件擺上樹形點心架上及介紹返每件茶
餐廳為三層高的建築物,外牆的巨型希臘女神壁畫何其壯觀。
餐廳裝潢以地中海藍白風格為主調,內堂設計感覺優雅有格調。
餐牌,afternoon tea menu寫得好詳細,讚!
Myth Afternoon Tea (for two)
Myth Afternoon Tea (for two),$568,賣相十分精緻,茶點先擺在木板盤上,由侍應逐件擺上樹形點心架上及介紹返每件茶點的特色及進食次序,好細心呢。
Traditional Scones
Traditional Scones,原味鬆餅,口感鬆化微甜,配上軟滑的奶油忌廉及果醬幾美味。
Black Garlic Scones
Black Garlic Scones,黑蒜鬆餅,黑蒜味好出,鹹鹹甜甜,味道唔伏亦唔算好味,幾有創意。
玫瑰花草莓果醬及奶油忌廉
玫瑰花草莓果醬及奶油忌廉。

鹹點:
Porcini Rart
Porcini Rart,牛肝菌撻,用芝士、洋蔥、牛肝菌及煙肉等而成,口感豐富又惹味。
Fermented Bean Curd Madeletine,特色腐乳貝殼蛋糕,用腐乳製作甜品甚有特色,味道有驚喜,蛋糕口感鬆軟,入口先係甜味,之後腐乳味慢慢滲出,加上本身鐘意食腐乳,個人幾LIKE。

Rose Blueberry Cheese Cake
Rose Blueberry Cheese Cake,賣相及顏色感覺貴氣,玫瑰花形的Cream有淡淡玫瑰香氣的,內餡是蓋莓芝士Moues,酸酸甜甜味道Fresh,底層果仁曲奇脆口。
Lemongress Green Apple,賣相好貼題,青蘋果造型好可愛,香茅青蘋果味道清香又醒神。
Passion Fruit Chocolate Mousse,黃色的賣相好有夏日之感,有粒小白花朱古力作點綴,法芙娜朱古力配上熱情果忌廉,味道酸酸甜甜幾清新。
Exotic Fruit Mousse
Exotic Fruit Mousse。
復活節限定,復活蛋造形個底係鳥巢,實在太得意了~切開好似雞蛋一樣,Moues口感軟滑,有清甜的椰子味及芒果味,不俗。
Latte
Latte,友人的。
Earl Grey
Earl Grey,個人食甜品比較喜歡配茶,可以消滯。
海龍王潛艇
海龍王潛艇,$248,加拿大龍蝦肉北海道黑蟹子長法包,已切好三份上餐好細心~巨形法包份量十足,法包外脆內煙韌,龍蝦肉爽口彈牙有鮮味,配上黑蟹子更提鮮,味道不俗。

甜品賣相精美而且有創意,味道輕盈甜而不膩,服務態度幾好有禮貌,坐得舒適感覺Relax,又多打卡位,下次有機再來下午茶。
下午茶
假期想遠離市區放鬆下? 今次小編就嚟到流浮山搵好嘢食😀Myth House係一間主打多國菜嘅餐廳🏡樓高兩層嘅藍白色小屋,牆身有💃🏻希臘女神壁畫🖼️,充滿藝術感🎨室外位置鋪滿翠綠嘅草地🌿室內走藍白色歐陸路線,好似去咗度假咁😉餐廳位於流浮山🚏巴士站迴旋處隔離,無論🚙揸車定係🚍搭車都好方便Tea Set 係天天新鮮製造,每日限售五份🍽️想試嘅朋友記得預訂❣️食物均由米芝蓮廚師製作,質素有保證! 每件鹹點同甜點都好精繳,打卡一流✨_Myth Afternoon Tea Set $568/2 person店員先捧上樹型枝架,然後會用木盤送上茶點,逐件介紹後再放到樹枝上💗用餐體驗良好🔸鹹點▪️牛肝菌撻 牛肝菌味道濃郁,撻皮帶牛油香幾惹味▫️特色腐乳貝殼蛋糕 估唔到將腐乳放入蛋糕都好夾,甜甜地同時帶點腐乳既鹹香😀🔹甜點▪️百香果朱古力 ▫️香茅青蘋果慕絲 ▪️異國情調水果慕斯▫️玫瑰藍莓芝士蛋糕甜點既造型全部都好靚,特別係復活節限定既白色復活蛋造型🥰蛋入面真係有蛋黃好逼真,百香果配朱古力酸酸甜甜幾特別🔸新鮮烘培鬆餅:▪️原味鬆餅▫️黑蒜鬆餅兩款鬆餅外脆內軟😋估唔倒鬆餅同黑蒜又幾夾,配埋自家製butter cream同士多

_

🔸鹹點
▪️牛肝菌撻
牛肝菌味道濃郁,撻皮帶牛油香幾惹味

▫️特色腐乳貝殼蛋糕
估唔到將腐乳放入蛋糕都好夾,甜甜地同時帶點腐乳既鹹香😀

🔹甜點

百香果配朱古力酸酸甜甜幾特別

🔸新鮮烘培鬆餅:
▪️原味鬆餅
▫️黑蒜鬆餅
兩款鬆餅外脆內軟😋估唔倒鬆餅同黑蒜又幾夾,配埋自家製butter cream同士多啤梨玫瑰果醬食更有特色

🔹奉送茶或咖啡
茶具好靚,用上Twinings茶包,食完飲番杯茶有助解膩👐🏻

🍓Pink Beach $68
係藍白色小屋旁邊仲有架Van仔,其實係水吧黎🍹酸酸甜甜好開胃👍🏻
2023-04-19 108 瀏覽
剛過去星期日,同太太入流浮山購物、之後去咗這間餐廳晚膳,餐廳外位藍色的畫好吸引、當晚現場有live Band,可以寫紙仔點歌,好有氣氛、嘢食方面非常好味、食物裝飾好特別!
2023-04-17 103 瀏覽
諗住入去睇日落🌄一時間没預計餐廳有落場時間揸車入到去嘅時候,店內員工正在休息中。那一刻我們被餐廳內的裝修所吸引,懇求店員可否在此打卡?店內員工很友善!很親切,幫我哋揸機影合照!經理仲問我哋介唔介意,可以提供飲品、甜品給我們小休打卡。當下我哋真係無言感激!!佢哋俾咗一個好愉快嘅下午時光給我們😊😊啲甜品仲要係好好味😋😋下次一定預早訂枱,再過嚟試其他食物👍👍
諗住入去睇日落🌄
一時間没預計餐廳有落場時間
揸車入到去嘅時候,店內員工正在休息中。
下次一定預早訂枱,再過嚟試其他食物👍👍
2023-04-14 154 瀏覽
4 月相對比較多公眾假期 最適合黎個郊外半日遊 距離天水圍西鐵站15 分鐘內的車程就去到出名食海鮮的流浮山 💕 今次除左買湯包蝦醬之外 決定一試打卡餐廳chill 一 chill 🥳餐廳以藍白色為主題,外牆非常搶眼 係一幅希臘女神為主題的壁畫 係巴士站一望就見到 甚有藝術特色😆餐廳範圍包括一塊綠油草地🏕️ 帳篷下或露天梳發的餐飲區 亦可以選擇室內用餐 🏠 有濃濃的郊外氣氛慢活的下午我地點左一份下午茶Tea Set 🍮🍪🫖 聽職員介紹原來每天限量供應5份,由廚師即日新鮮製作,如果假日想食到就建議預訂了✅Tea Set 包括兩款咸點及五款甜點 上菜時員工會親自向客人介紹每款食物及特色之處 咸點: - 牛肝菌撻由羅勒葉配上芝士、煙肉🥓的洋蔥撻 入口帶有小清新 - 特式腐乳貝殼蛋糕有流浮山特色的一道咸點 腐乳味濃 別有漁香味道甜點:- Rose Blueberry Cheese Cake藍莓忌廉的芝士Mousse 作為主角 餅底果仁曲奇🍪鬆脆可口 並有粉紅色的玫瑰牛油忌廉作為點綴 賣相鮮艷- Passion Fruit Chocolate Mousse 熱情果朱古力慕絲由66%朱古力🍫配上熱情

Tea Set 包括兩款咸點及五款甜點
上菜時員工會親自向客人介紹每款食物及特色之處

咸點:

- 牛肝菌撻
由羅勒葉配上芝士、煙肉🥓的洋蔥撻 入口帶有小清新

- 特式腐乳貝殼蛋糕
有流浮山特色的一道咸點 腐乳味濃 別有漁香味道

- Rose Blueberry Cheese Cake

由66%朱古力🍫配上熱情果忌廉 入口不是單純的甜味 而係帶有微甘酸甜的味道

- Lemongrass Green Apple

香茅青蘋果🍏醬混合香茅慕絲 色澤明亮 帶有清香的味道

- Exotic Fruit Mousse
由芒果🥭和熱情果果醬、椰子慕絲、椰絲等配搭 外皮脆薄帶有陣陣果香味

- 原味提子🍇/ 黑蒜鬆餅
配上玫瑰花草莓🍓果醬/ 奶油忌廉 飽肚感十足

餐飲可配咖啡☕️/果汁🍹/熱茶 亦加另外加配特飲 為左可以慢慢品嘗下午茶 首先點左一杯阿菠蘿🍍特飲和鮮奶咖啡☕️ 最後點左一壺玫瑰洛神花茶消濟解膩

餐廳週日仲有扭氣球🎈活動 有可愛的兔兔🐰影相打卡 好可愛喔🥳

除左打卡Tea Set外 亦有Light menu / Dessert 可供選擇 亦都係由米芝蓮廚師製作 下次再去流浮山避世時可以再點💕
2023-04-02
下午茶
@myth_house_ 以藍白色為主題嘅三層高西餐廳 劃分室內及室外區 餐廳為pet friendly 具有濃厚希臘風情 主打傳統同創新多國菜 所有菜式由米芝蓮廚師製作 員工服務態度亦非常好 會親自向客人介紹每道菜式🫶🏻====Afternoon Tea Menu $568 for twoTea Set 都係由廚師即日新鮮製作 每日只限量供應5份🫢 有興趣嘅食客記得要預訂====鹹點:᪥ 牛肝菌撻 由葛瑞爾乾芝士、羅勒、牛肝菌、煙肉、洋蔥撻所製成 ᪥ 特色腐乳貝殼蛋糕====甜點:᪥ Rose Blueberry Cheese Cake賣相為精緻嘅玫瑰花 面層及內層由玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士mousse製成 酸酸甜甜 並以果仁曲奇作底層᪥ Passion Fruit Chocolate Mousse內層由法芙娜朱古力mousse、熱情果忌廉製成 底層則是果仁曲奇᪥ Lemongrass Green Apple以超可愛嘅青蘋果外形呈現💚 內層以香茅青蘋果醬、香茅mousse製成 清新開胃 外層撻皮則是果仁曲奇᪥ Exotic Fruit Mousse以雞蛋🥚同雀巢外形呈現 別具

鹹點:

᪥ 牛肝菌撻
由葛瑞爾乾芝士、羅勒、牛肝菌、煙肉、洋蔥撻所製成

᪥ 特色腐乳貝殼蛋糕

᪥ Rose Blueberry Cheese Cake

᪥ Lemongrass Green Apple

᪥ Exotic Fruit Mousse
以雞蛋🥚同雀巢外形呈現 別具心思 內層以芒果果醬、熱情果果醬、椰子mousse、椰絲製成 幼滑奶香🤍

᪥ 原味Scone
᪥ 黑蒜Scone
新鮮烘焙鬆餅搭配自製新鮮玫瑰花草莓果醬及傳統奶油忌廉

Tea set配以兩杯咖啡或茶

᪥ Iced Mocha

᪥ 薄荷香草茶
趁復活節假期再訪依間希臘風藍白小屋😍 餐廳以外牆既希臘女神壁畫最為特色,充滿藝術感💕 室內外都有唔少打卡位,而Tea set係每日限量供應,想食就要先預訂喇☺️✨ Afternoon tea ($568 for two)Tea set係由米芝蓮廚師每日新鮮製作,店員先用木盤呈上食物,影相後會逐一介紹每款食物並放上樹木造型既tea set架上😍♡ Savory 🥧❀ Porcini Tart牛肝菌撻撻皮香脆,以mountain cheese、牛肝菌及煙肉等做餡,上面放上羅勒,食落濃郁又creamy👍🏻 ❀ Fermented Bean Curd Madeletine另外一款係腐乳貝殼蛋糕,估唔到鹹香惹味既腐乳配上鬆軟既貝殼蛋糕係咁夾,好特別呢✨♡ Sweet 🍰❀ Rose Blueberry Cheese Cake表層係玫瑰形狀既玫瑰牛油忌廉,入面係藍莓忌廉及藍莓芝士慕絲,以果仁曲奇做餅底,莓香味濃郁❀ Passion Fruit Chocolate Mousse以法芙娜朱古力慕絲配搭熱情果忌廉,熱情果既酸甜味會中和朱古力既苦澀味,酸酸甜甜好開胃呢~❀ Lemongrass Green

♡ Savory 🥧

❀ Porcini Tart

♡ Sweet 🍰

❀ Rose Blueberry Cheese Cake

❀ Lemongrass Green Apple
青蘋果造型甜品✨ 咬開會食到香茅青蘋果醬及香茅慕絲,味道清甜又帶少少酸味

❀ Exotic Fruit Mousse
復活蛋造型好可愛💕 蛋白部分係以椰子慕絲整成,而蛋黃就係芒果及熱情果果醬,香甜又清新

❀ Traditional Scones
❀ Black Garlic Scone
有原味及黑蒜兩款口味既鬆餅☺️ 鬆餅外層微脆,食落幾鬆軟,配上玫瑰草莓果醬及clotted cream食好夾呢~

♡ Drink 🍹

❀ Apollo
❀ Aegean Sea
Tea set會跟埋咖啡或茶,我地就另外叫咗特飲🙈 阿菠蘿以青檸、菠蘿及乳酪等調製而成既梳打,味道清新又帶菠蘿香氣,而愛琴海既藍色漸層好靚,酸酸甜甜,味道比上一杯較濃郁
2023-04-09 111 瀏覽
好耐無同好姊妹去打卡👱🏻‍♀️👩🏻‍🦰今次嚟到流浮山嘅Myth House @myth_hk樓高兩層、藍白色希臘女神外牆係一個好iconic嘅地標🫰🏻😎室外雅座走木系田園風🌱🌿室內走藍白色歐陸典雅路線今次嚟到落大雨,就坐室內優雅一下💃🏻🤣打卡餐廳最怕就係金玉其外😏😩呢間餐廳由米芝連大廚主理食物質素比較有保證🤩今次嚟食high tea下午茶餐係天天新鮮製造每日限售五份想試嘅朋友記得預訂❣️༻𝙼𝚢𝚝𝚑 𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝༺[$568/兩位]店員先捧上樹型枝架,已好期待🥳然後又用木盆送上茶點🪵逐件介紹後再放到樹枝上係一個幾細心嘅安排💗.❥𝚂𝙰𝚅𝙾𝚁𝚈鹹點🝮𝙿𝚘𝚛𝚌𝚒𝚗𝚒 𝚃𝚊𝚛𝚝 牛肝菌撻撻底牛油香氣飄逸同牛肝菌餘韻相映成趣.🝮𝙵𝚎𝚛𝚖𝚎𝚗𝚝𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚊𝚗 𝙲𝚞𝚛𝚍 𝙼𝚊𝚍𝚎𝚕𝚎𝚝𝚒𝚗𝚎 特色腐乳貝殼蛋糕估到用腐乳嚟整蛋糕都咁夾.❥𝚂𝚆𝙴𝙴𝚃甜點:.🝮𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 百香果朱古力慕絲酸酸甜甜,有夏日氛圍🌞.🝮𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚐𝚛𝚊𝚜𝚜 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 香茅青蘋果慕絲香茅味清雅,反而顯得味道清新🌱.🝮𝙴𝚡𝚘𝚝𝚒𝚌 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙼𝚘𝚞𝚜

好耐無同好姊妹去打卡👱🏻‍♀️👩🏻‍🦰
今次嚟到流浮山嘅Myth House @myth_hk
樓高兩層、藍白色希臘女神外牆
係一個好iconic嘅地標🫰🏻😎

室外雅座走木系田園風🌱🌿
室內走藍白色歐陸典雅路線
今次嚟到落大雨,就坐室內優雅一下💃🏻🤣

打卡餐廳最怕就係金玉其外😏😩
每日限售五份
想試嘅朋友記得預訂❣️

༻𝙼𝚢𝚝𝚑 𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝༺
[$568/兩位]

店員先捧上樹型枝架,已好期待🥳
然後又用木盆送上茶點🪵

特色腐乳貝殼蛋糕
估到用腐乳嚟整蛋糕都咁夾

❥𝚂𝚆𝙴𝙴𝚃甜點:

百香果朱古力慕絲
酸酸甜甜,有夏日氛圍🌞
🝮𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚐𝚛𝚊𝚜𝚜 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎

香茅青蘋果慕絲
香茅味清雅,反而顯得味道清新🌱
🝮𝙴𝚡𝚘𝚝𝚒𝚌 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙼𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎

異國情調水果慕斯
白色禮物造型可愛🥰
白朱古力慕斯嫩滑,另有百香果後勁
呢份「禮物」會貪心想要多份🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♂️

🝮𝚁𝚘𝚜𝚎 𝙱𝚕𝚞𝚎𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙲𝚊𝚔𝚎

玫瑰藍莓芝士蛋糕
玫瑰花造型靚靚🌹味道略偏甜
❥𝙷𝙾𝙼𝙴𝙼𝙰𝙳𝙴 𝚂𝙲𝙾𝙽𝙴𝚂新鮮烘培鬆餅:
🝮𝚃𝚛𝚊𝚍𝚒𝚝𝚒𝚘𝚗𝚊𝚕 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎𝚜 原味鬆餅
🝮𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎𝚜 黑蒜鬆餅

兩款鬆餅質地鬆軟,味道到位😋
加入黑蒜特別,又再一次𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗成功
配自家製𝚋𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖同士多啤梨玫瑰果醬食
又係另一番風味🌀
❥奉送茶或咖啡

我哋揀飲英國早餐茶同薄荷茶
貪佢茶具靚靚,又用上英式Twinings茶包
同今餐配合得宜👐🏻😽

2023-03-25
2023-04-08 826 瀏覽
走進流浮山逛逛,有家很搶眼的小屋,以藍白色調外牆🤩,以希臘神話造型的畫像。店舖分為戶外及室內用餐,可以跟毛孩一起共渡下午茶時光☺️。這次是下午茶時間去,下午茶Tea Set是限量供應🙈。-▪︎Myth House二人份甜品Tea Set HKD$568Tea Set架造型特別,是以仿樹幹做的層架,甜品由米芝蓮廚師每日新鮮製造。職員會先用小木盤放甜品,等待客人拍照後再放到層架🥰。期間會講解每一件食物,名字和食的先後次序,也是細心講解的☺️。-❤️‍🔥鹹點❤️‍🔥.牛肝菌撻 雖然是簡單裝飾,但這個味道很香🤤,撻皮鬆化香脆,芝士和蛋的味道濃厚,整體口感豐富。.腐乳貝殼蛋糕腐乳味道突出🤩,咸香味十足。這個感覺較特別的,是較少有的口味,感覺跟鬆軟的蛋糕配合。.原味鬆餅|黑蒜鬆餅鬆餅配果醬或牛油吃,這個趁熱吃口感最好。鬆餅口感鬆脆,很香牛油味😆。黑蒜味較特別,味道較香濃。-❤️‍🔥甜點❤️‍🔥.玫瑰藍莓芝士蛋糕玫瑰花造型賣相吸引,是牛油忌廉製成,味道酸酸甜甜,不會感到太甜膩😚。蛋糕質感的幼滑,芝士味道濃厚。.熱情果朱古力慕斯黃色的賣相很吸引,外層是脆皮朱古力,裡面是法芙娜黑朱古力,朱古力味道香濃,配熱情果中和甜

❤️‍🔥鹹點❤️‍🔥
牛肝菌撻
腐乳貝殼蛋糕
原味鬆餅|黑蒜鬆餅

❤️‍🔥甜點❤️‍🔥
玫瑰藍莓芝士蛋糕
熱情果朱古力慕斯
黃色的賣相很吸引,外層是脆皮朱古力,裡面是法芙娜黑朱古力,朱古力味道香濃,配熱情果中和甜膩感。
香茅青蘋果慕斯
小蘋果造型可愛美觀,香茅配青蘋果味道較清新😗。微微的酸味帶點甜味,底下有曲奇口感豐富。
異國情調水果慕斯
純白色禮物盒很特別,外層是香甜的脆皮朱古力。裡面是椰子和芒果慕斯,酸中帶甜的味道,質感幼滑口感清新😚。

▪︎熱鮮奶咖啡|熱朱古力咖啡
是在門口的小貨車沖泡的,沖泡後立即送到客人桌上。咖啡有精美拉花,而且味道挺香的😎。朱古力咖啡味道香甜,鮮奶咖啡質感幼滑。

較喜歡鮮奶咖啡,因為咖啡味道較香濃😋。

▪︎阿菠蘿 HKD$68
充滿夏日氣息的飲品,用青檸、菠蘿乳酪薄荷及梳打製成。飲品味道酸酸甜甜,是冰沙的質感,有種透心涼的感覺。
2023-03-24
2023-04-07 53 瀏覽
牛肝菌撻 ⭐️⭐️⭐️⭐️特色腐乳貝殼蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️玫瑰藍莓芝士蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️百香果朱古力慕斯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香茅青蘋果慕斯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️異國情調水果慕斯 ⭐️⭐️⭐️⭐️原味鬆餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️黑蒜鬆餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️鹹蛋黃薯條配櫻花蝦乾⭐️⭐️⭐️⭐️位於元朗嘅其中一間超出名打卡勝地,藍白夢幻希臘風西餐廳,咁出名,我冇理由唔去嘆個tea啦!不過留意番,佢地個tea set每日限量供應5份,去前記得要book 啊!⭕️食物由米芝蓮廚師製作包高質⭕️員工會親自向客人介紹每道菜式好pro好好禮貌 ⭕️每件鹹點同甜點都好精繳打卡一流⭕️餐廳好多打卡位基本上點影都好靚⭕️室內同室外都有位置最緊要係室外帳篷位都有冷氣⭕️腐乳貝殼蛋糕好有驚喜估唔到咁夾⭕️香茅青蘋果慕斯好fresh好開胃⭕️員工會教你食嘅先後次序由淡到濃令所以食物嘅味道都好出⭕️最後個百香果朱古力慕斯好正好濃📍 神話屋 (元朗)元朗元朗流浮山深灣路238號
牛肝菌撻 ⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️腐乳貝殼蛋糕好有驚喜估唔到咁夾
⭕️香茅青蘋果慕斯好fresh好開胃
⭕️員工會教你食嘅先後次序由淡到濃令所以食物嘅味道都好出
⭕️最後個百香果朱古力慕斯好正好濃

📍 神話屋 (元朗)
元朗元朗流浮山深灣路238號
🌟Myth House🌟係一家主打多國菜嘅餐廳,所有菜式均由⭐米芝蓮廚師👨🏻‍🍳製作!Myth House位於流浮山🚏巴士站迴旋處隔離,無論🚙揸車定係🚍搭車,都一樣咁方便!餐廳係一間🏡藍白色嘅小屋,牆身有💃🏻希臘女神壁畫🖼️,充滿藝術感🎨!室外位置舖咗💚翠綠嘅草地,成個feel勁chill,好似去咗🇬🇷希臘度假咁!Afternoon Tea Set🌳即日新鮮製作,每日限量5份!💁🏻‍♀️員工亦會親自介紹每一道菜式,服務優質!想食嘅話記得早嘅☎️預訂喇!☕Afternoon Tea Set $568 for Two以樹木造型🌳嘅Tea Set架上菜,加埋色彩繽紛🌈嘅茶點,真係靚到未食先興奮🤩!🥧鹹點🌱牛肝菌撻 - 洋蔥撻🥧包住Mountain Cheese🧀、牛肝菌、🥓煙肉,上面係Basil🌱,撻身香脆可口,餡料香郁!🥧特色腐乳貝殼蛋糕 - 帶少少腐乳咸香,極具🇭🇰本地特色嘅Fusion茶點!🧁甜點🌹Rose Blueberry Cheese Cake - 靚靚嘅玫瑰🌹造型,綿滑甜美,連托底嘅🍪果仁曲奇都一樣咁好味!🍫Passion Fruit Chocolate Mousse - Valrh

🥧鹹點
🧁甜點
🍫Passion Fruit Chocolate Mousse - Valrhona 66% Dark Mousse撞🍫埋酸爽嘅熱情果忌廉,味道balance得好好!
🍏Lemongrass Green Apple - 青蘋果🍏造型夠cutie,帶少少香茅味,有啲🇹🇭泰式嘅感覺,正!
🎁Exotic Fruit Mousse - 小禮物🎁嘅口感外脆內綿,椰香🥥喺口腔化開!
🥮新鮮烘焙鬆餅
🥮原味鬆餅 - 外層堅挺而內裡鬆化可口,係我喺香港食過最正嘅鬆餅😋!
🧄黑蒜鬆餅 - 多咗來自🧄黑蒜嘅甜,特別美味!

🥤餐飲
凍奶茶 / 凍檸茶

🍓Pink Beach $68
Myth House將架🚐老爺Van改裝成🍸水吧,呢杯mocktail🍹就係出自呢架Van仔!粉紅色💖夠搶眼,士多啤梨🍓mix益力多嘅味道,十分討好!
呢間係流浮山嘅神話屋 外型好靚好有度假feel好似去咗個小旅行咁✈️🥰 藍白色小屋上面印有調希臘神話造型嘅畫像 仲有藍色小貨車同埋花圈等多個打卡位!📸可以坐戶外或者室内 我哋揀咗坐室外感覺上chill啲😆 餐廳門口有免費車位先到先得 如果餐廳門口泊滿可以到餐廳左手邊停車場(財記)泊 攞票比餐廳蓋印會有優惠🚙 我哋星期六下午三點去 成功係餐廳門口免費泊車😎𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓣𝓮𝓪 𝓜𝓮𝓷𝓾 $568/2供應時間:15:00- 17:00Tea set 架造型好特別 好似一棵樹仔咁✨職員會先用小木盤放啲食物 等客人影完相之後再逐一放上Tea set 架 而且仲會好細心講解每一件食物😚💙 總共有二款鹹點 四款甜點 同二款鬆餅🧁鹹點✻牛肝菌撻葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉牛肝菌撻撻皮整得幾好食❣️ 芝士同牛肝菌味好match💫✻特色腐乳貝殼蛋糕第一次食腐乳味嘅蛋糕🤣 好特別真係有淡淡嘅腐乳味 㗎蛋糕口感鬆軟~甜點✻ Rose Blueberry Cheese Cake玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇賣相好靚嘅蛋糕仔❤️ 玫瑰牛油忌廉真係成朵玫瑰花咁好靚🌹 藍莓芝士慕絲好c

𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓣𝓮𝓪 𝓜𝓮𝓷𝓾 $568/2

✻特色腐乳貝殼蛋糕

甜點
✻ Rose Blueberry Cheese Cake
玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇
賣相好靚嘅蛋糕仔❤️ 玫瑰牛油忌廉真係成朵玫瑰花咁好靚🌹 藍莓芝士慕絲好creamy

✻ Passion Fruit Chocolate Mousse
法芙娜66%朱古力慕絲、熱情果忌廉、果仁曲奇
朱古力同熱情果味估唔到咁夾!味道酸酸甜甜幾特別💛同樣賣相都好靚,有朵花仔喺上邊🌼

✻ Lemongrass Green Apple
香茅青蘋果醬、香茅慕絲、果仁曲奇
第一次是香茅味嘅甜品🤣💚好清新 賣相成個青蘋果仔咁好得意!🍏

✻ Exotic Fruit Mousse
芒果果醬、熱情果果醬、椰子慕絲、椰絲、果仁曲奇
咁多份甜點個人最鍾意呢個🤍椰子味好香 🥥

新鮮烘焙鬆餅

✻ 原味鬆餅
新鮮烘焙鬆餅口感鬆軟 外面微微脆
都幾香牛油味 配佢自製嘅新鮮玫瑰花草莓果醬一齊食好夾❣️

✻黑蒜鬆餅
很香黑蒜味!第一次食黑蒜味嘅鬆餅好特別😆 配傳統奶油忌廉一齊食好正😋

Coffee or Tea
餐飲我哋揀咗伯爵茶同埋茉莉花綠茶
佢個茶壺同埋杯都好靚!🫖☕️ 打卡一流

✻愛琴海($68)
我哋另外叫咗一杯特飲💙🤍漸變嘅藍色好靚飲落係乳酸味 酸酸甜甜咁幾好味😚 同樣影相好靚🌊
愛琴海

愛琴海
2023-03-27 401 瀏覽
今日帶左女神朋友黎呢間人氣希臘藍色小屋打卡📸小屋畫上了天藍色的歐式希臘女神壁畫充滿藝術感,戶外位置有一大片綠色草地,仲可以帶埋心愛的寵物一齊黎chill下。餐廳室內都係以藍色為主,座位非常舒適。最近餐廳新推出左Tea Set,啱晒我地鍾意打卡的港女。❣️Tea Set 係由米芝蓮廚師即日新鮮製作, 每天只限量供應5份! 大家記住要提早預訂!❣️超靚呀!!! 🤩 每款甜品造型都非常精緻,靚到唔捨得食! 店員會先用木盤將甜品送上,續一介紹後才放上好特別的樹型架上。建議客人由底層食起,鹹點到甜點,由淡至濃味次序食,服務真係非常貼心❤️💕限量二人份甜品Afternoon Tea for Two $568--- SAVOURY 鹹點---🎀 Porcini Tart 牛肝菌撻葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉牛肝菌味濃郁,入口creamy🎀 Fermented Bean Curd Madeletine 特色腐乳貝殼蛋糕好特別用上中式腐乳嚟整西式咸點,有淡淡的腐乳咸味,貝殼蛋糕微脆,唔錯!🎀 Black Garlic Scones 黑蒜鬆餅黑蒜味好突出!估唔到黑蒜和鬆餅可以甘夾,有驚喜!--- SW
今日帶左女神朋友黎呢間人氣希臘藍色小屋打卡📸

--- SAVOURY 鹹點---

🎀 Porcini Tart 牛肝菌撻
葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉
牛肝菌味濃郁,入口creamy

--- SWEET 甜點 ---

🎀 Rose Blueberry Cheese Cake
玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇
好靚的藍色蛋糕配上粉紅色嘅玫瑰牛油忌廉,充滿果香和藍莓味道!

🎀 Passion Fruit Chocolate Mousse
法芙娜66%朱古力慕絲、熱情果忌廉、果仁曲奇
熱情果忌廉中和了朱古力嘅苦味,入口酸酸甜甜,甜而不膩!

🎀 Lemongrass Green Apple
香茅青蘋果醬、香茅慕絲、果仁曲奇
迷你蘋果造型好可愛! 香茅加入蘋果醬,微酸帶點清新!

🎀 Exotic Fruit Mousse
芒果果醬、熱情果果醬、椰子慕絲、椰絲、果仁曲奇
蝴蝶結的白色禮物盒造型超精緻! 熱情果和芒果果醬,仲有椰子慕絲,好有亞熱帶風情嘅感覺!

🎀 Traditional Scones 原味鬆餅
- 自製新鮮玫瑰花草莓果醬
- 傳統奶油忌廉
鬆餅微脆,入口鬆軟,牛油味香濃,配埋以上兩款果醬和奶油忌廉一齊食,簡直係perfect match!

🍹石榴汁 / 紅莓汁
Tea set包埋兩杯果汁,入口清新又健康!

🍵 泰式綠奶茶 $68
另外叫左一杯靚靚的泰式綠奶茶! 茶味和奶味適中,入口順滑,配埋雪糕更加透心涼!