2023-12-04 934 瀏覽
💖 神話屋 (元朗)✨元朗流浮山深灣路238號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我哋結婚已經進入最後倒數,所以今日慶祝一下,食婚前最後一餐燭光晚餐🤣我哋就去咗屋企附近一間西餐廳😉之前已經聽過幾位朋友介紹話佢呢度啲嘢食唔錯㗎啦❤️當日仲見到佢哋為聖誕而籌備緊,應該會好啱打卡嘅✨-4 Course Set Dinner $498/ppAPPETIZER🥙▫️新鮮法國時令生蠔🦪有兩隻都幾肥美嘅生蠔🤩俾我哋過下口癮🤫▫️神話屋凱撒沙律🥗呢個沙律入邊加咗黑色嘅麵包粒,我諗應該係竹炭麵包🥖增加沙律嘅口感,當中仲有芝士碎同埋煙肉粒🥓,作為前菜的確幾開胃。SOUP▫️牛肝菌蘑菇忌廉湯🍄呢個忌廉湯,好cream。餐廳嘅侍應話俾我哋知佢係用咗牛肝菌同埋蘑菇慢煮製作而成😌▫️流浮山海鮮清湯,北海道帶子,鮮蕃茄茸🍅黎到流浮山點可以唔食海鮮🤣梗係點都要安排一個海鮮湯😆加入咗新鮮嘅蕃茄蓉更加能夠為北海道帶子提升鮮味。海鮮清湯係由侍應即場為我們倒上,包括熱辣辣😘MAIN▫️紅酒燉牛面頰🥩超好食嘅牛面頰肉,之前食過好多唔同餐廳都覺得佢哋嘅牛面頰好鞋口,呢度非常之軟腍❤️為我哋留下好深刻嘅記憶點。▫️西班牙式燒豬仔,自家制蘋果蓉,

💖 神話屋 (元朗)
✨元朗流浮山深灣路238號地舖

-4 Course Set Dinner $498/pp

APPETIZER🥙
▫️新鮮法國時令生蠔🦪
有兩隻都幾肥美嘅生蠔🤩俾我哋過下口癮🤫

▫️神話屋凱撒沙律🥗

SOUP
▫️牛肝菌蘑菇忌廉湯🍄
▫️流浮山海鮮清湯,北海道帶子,鮮蕃茄茸🍅

MAIN
▫️紅酒燉牛面頰🥩

▫️西班牙式燒豬仔,自家制蘋果蓉,芥未子燒汁🍖
外皮嘅香脆有少少似港式嘅燒乳豬😆帶有鹹香🤩豬肉已經唔需要大力就能夠切開,同牛肉一樣都係軟腍腍,好滑好嫩,超有驚喜😝

精選甜品🍨
▫️提拉米蘇雪糕/朱古力雪糕🍦
兩款雪糕相比之下我自己就鍾意朱古力味多啲,因為朱古力仲有碎碎☺️增加咬口。雪糕嘅底部仲加入咗一啲新鮮生果😚作為飯後甜品嚟講真係好唔錯㗎。

另外飲品我哋就叫咗一杯Dirty同埋薄荷香草茶😋本身我係想叫英式早餐茶嘅,不過店員見我有兩聲咳就推介我飲呢個薄荷香草茶,佢話啱一啲有少少感冒嘅人士飲😎非常貼心

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

2023-12-04