2023-08-29 540 瀏覽
今日同朋友路過上環,見到呢間Pigsman 碧士文裝修幾特別,又有burger又有飯食,就決定入去試下,點知原來咁有驚喜,完全係世一食豬嘅地方,性價比好高,服務態度又超好!以下係menu:Menu簡單易明,好多食物都好吸引,仲有多款小食揀!裝修好特別,隻色調我幾鍾意,仲有3隻金豬,好得意!以下係ordered food:南瓜湯 $28超級濃郁,超級甜嘅南瓜湯,食過返尋味,仲要大大碗,超級滿足!手打豬肉丸 (跟餐) 呢個豬肉丸超級有驚喜,一定要試,超級大位,點埋隔離嘅BBQ醬,真係一流!金手指 $38呢個係炸豬肉條,都幾特別,都係點BBQ醬,酸酸甜甜好好味,份量都好多。任務C 豬榴彈 $92呢個漢堡推薦大家一定要試,雙層豬扒,口感豐富,豬扒肉汁鮮甜,真係好好味!任務B 芝士蘋果焗豬扒飯 $102 呢個豬扒飯都幾好食,上面嘅蘋果酸酸甜甜,加上芝士好好食,個飯底係炒飯,好香。豬扒都一樣好多汁,好食!自家製薯蓉配肉汁 (跟餐) 個肉汁幾鮮甜,加上薯蓉幾好味!2支水 (跟餐)大合照!呢間回頭率勁高,我一定會再返嚟食,服務態度好好,店員見到我搵紙巾抹手,佢即刻比盒紙巾我用,而且講野風趣幽默

以下係menu:

Menu簡單易明,好多食物都好吸引,仲有多款小食揀!

裝修好特別,隻色調我幾鍾意,仲有3隻金豬,好得意!

以下係ordered food:

南瓜湯 $28

手打豬肉丸 (跟餐)

金手指 $38

任務C 豬榴彈 $92

任務B 芝士蘋果焗豬扒飯 $102

自家製薯蓉配肉汁 (跟餐)
個肉汁幾鮮甜,加上薯蓉幾好味!

2支水 (跟餐)

大合照!
  • 手打豬肉丸
  • 南瓜湯
2023-08-27 88 瀏覽
上環呢間餐廳都幾特別,以特務為主題,將特務用嘅工具掛係牆做擺設,仲有三隻金豬係到,玩味十足!Mission B $102套餐可選一款主食、小食和飲品芝士蘋果焗豬扒飯豬扒超級軟腍,仲要無骨,用香茅醃過,加上蕃茄蓉、芝士同蘋果一齊焗,芝士嘅濃味、蘋果嘅甜味加埋蕃茄嘅酸味,出奇地好食😋😋😋😋小食係手打豬肉丸,大大粒嘅豬肉丸多汁彈牙,味道不錯!Mission C $92豬榴蛋即係手打兩層豬柳芝士漢堡,豬柳係用免治豬肉手打成嘅漢堡,仲加入左香草,仲有芝士、蕃茄、生菜、千島醬,味道非常豐富,仲帶點微辣,個人覺得呢個必試!👍🏻👍🏻小食選左薯條,份量都幾多,即炸脆卜卜!招牌威士忌BBQ豬扒飯 $63除了套餐也可以單點豬扒飯,豬扒一樣用香茅醃過,口感軟腍,醬汁就用左威士忌汁,仲加入左蕃茄汁,令醬汁層次更豐富,呢個汁配豬扒又幾惹味🤪

Mission B $102
套餐可選一款主食、小食和飲品
芝士蘋果焗豬扒飯

小食係手打豬肉丸,大大粒嘅豬肉丸多汁彈牙,味道不錯!

Mission C $92

小食選左薯條,份量都幾多,即炸脆卜卜!

招牌威士忌BBQ豬扒飯 $63
外賣自取
  • 豬榴彈
Pigsman,一間以英國特務電影作為裝修佈置定位,以豬為出品主題的食店。之前去過主打外賣的銅鑼灣店,正!一食回味!😋 而今次就來到座位較多的上環店,店姐姐情感極豐富令人有種莫名澎湃感覺。 今次同樣地咁欣賞 Pigsman 出品的招牌漢堡、多士及飯類,惹味又好食。 而手打豬肉丸,味道和口感亦是較坊間普遍的豬肉丸好。總結,欣賞上環店所出品的食物,同銅鑼灣店一樣出色,好食呀。📜 Combo Mission 📜Mission B $102(Main) 任務B 有3款飯類:卡邦尼焗豬扒飯配温泉蛋 / 芝士蘋果焗豬扒飯 / 芝士焗越式水咖喱豬扒飯 我選了芝士焗越式水咖喱豬扒飯 + 手打豬肉丸 (+$0) + 汽水 (+$0) Mission C $92(Main) 任務C 有3款包類:豬榴彈 (手打雙層豬柳芝士漢堡) / 豬扒漢堡 / 豬扒多士我選了豬扒多士 + 特務濃湯 (+$0) + 汽水 (+$0) 📜 Main Mission 📜豬榴彈 (手打雙層豬柳芝士漢堡) $63_______________碧士文 (東利商業大廈) (上環)上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖________
總結,欣賞上環店所出品的食物,同銅鑼灣店一樣出色,好食呀。

📜 Combo Mission 📜

Mission B $102
(Main) 任務B 有3款飯類:

Mission C $92
(Main) 任務C 有3款包類:

📜 Main Mission 📜

豬榴彈 (手打雙層豬柳芝士漢堡) $63

_______________

碧士文 (東利商業大廈) (上環)
上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖

_______________
經過上環估唔到呢間豬扒專門店有幾有特色🎨裝修以英式特務為主題🇬🇧真係好似Kingsman電影既感覺🎬 食物風味菜式有創意而且豬扒質素高🥩 堂食同外賣都係唔錯嘅選擇⭐️ 芝士蘋果焗豬扒飯 🧀比一般嘅港式焗豬扒飯多咗份新鮮感❤️芝士味濃郁得來豬扒啖啖肉唔會乾🥓 蘋果增添了一點甜味整體唔會太膩🍎⭐️ 避風塘豬扒飯 🌶️香蒜同埋辣椒嘅調味好濃郁好惹味🧄 整體同豬扒好夾🐷岩曬鍾意濃味既朋友⭐️ 手打豬肉丸 🧆⭐️ 特務濃湯 🎃手打豬肉丸食得出真材實料好有口感👍🏻 今日嘅南瓜湯反而好Creamy值得一讚🧡 中和食完避風塘有少少乾😅⭐️ 伯爵港式奶茶 ☕️⭐️ 啤酒 🍻港式奶茶嘅幼滑上面多咗一種伯爵茶嘅香🧋而我特別推薦呢款啤酒配比較濃嘅食物🤎入口清爽又唔會太過澀

⭐️ 芝士蘋果焗豬扒飯 🧀

⭐️ 避風塘豬扒飯 🌶️

⭐️ 手打豬肉丸 🧆
⭐️ 特務濃湯 🎃
伯爵港式奶茶

⭐️ 伯爵港式奶茶 ☕️
⭐️ 啤酒 🍻
伯爵港式奶茶
碧士文 以特務🧳為裝修主題餐廳⚔️🛡️店內裝修型格💣坐位闊落更以豬🐖作為食材🐽連店名都叫Pigsman 今次叫左Mission C $92🐖豬榴彈~其實係雙層手打豬柳芝士漢堡我仲加左多塊芝士🧀️* $12 😋生菜、蕃茄夾上熱溶左芝士❗️同佢地自家手打製成😎豬柳漢堡口感層次豐富~豬柳夠哂Juicy 套餐~Combo Mission 簡小食 手打豬肉丸🤤超大粒~入口好彈牙飲品叫左佢地自家製伯爵奶茶🫖茶味夠香~入口幼滑~認真唔錯一共有兩間分店🩷大家來開港島可以一試📍上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖📍銅鑼灣糖街31號Sugar +地下2號舖#pigmanhk
碧士文

以特務🧳為裝修主題餐廳⚔️

🛡️店內裝修型格💣坐位闊落

更以豬🐖作為食材🐽連店名都叫Pigsman

今次叫左Mission C $92
🐖豬榴彈~
其實係雙層手打豬柳芝士漢堡

我仲加左多塊芝士🧀️* $12 😋
生菜、蕃茄夾上熱溶左芝士❗️
同佢地自家手打製成😎豬柳漢堡

📍銅鑼灣糖街31號Sugar +地下2號舖

#pigmanhk
外賣自取
2023-07-30 68 瀏覽
知道係上環有間以特工為主題的餐廳,即刻帶埋朋友黎朝聖。店內裝潢參照電影「皇家特工」的西裝店,擺放很多特工的工具、鞋和衣服,還有金色豬做招牌,玩味十足。Combo Mission B 芝士蘋果焗豬扒飯有驚喜👍🏻蘋果口感清爽,豬扒厚實但不會好韌,番茄汁亦不會太酸,剛剛好😋特務C 越式水咖喱豬扒飯咖喱味濃,但又不會辣😋豬扒勁淋又入味。配有數舊薯仔、豆和紅蘿蔔。手打豬肉丸大大粒😋咬落去啖啖肉,非常有咬口。即使不沾醬汁一起吃,豬肉丸也很夠味。豬榴彈(手打雙層豬柳芝士漢堡)豬柳的口感偏向淋,重要雙層豬柳確實邪惡,芝士味濃。配上番茄和菜一起吃,中和了豬柳的油膩,層次十分豐富👍🏻薯條係粗薯條,脆卜卜。餐牌如下。

Combo Mission B 芝士蘋果焗豬扒飯

特務C 越式水咖喱豬扒飯

手打豬肉丸

豬榴彈(手打雙層豬柳芝士漢堡)

薯條
係粗薯條,脆卜卜。

餐牌如下。
2023-07-30 69 瀏覽
行經上環被一間型格十足嘅餐廳吸引入去入到去發覺係一間以特務豬做主題嘅餐廳,啲擺設好型又整齊既然係豬先生,嘢食當然係豬肉做主打睇完餐牌,決定接「C任務」嚟做,又叫做「豬榴彈」豬榴彈係double豬肉漢堡,加新鮮番茄同生菜,餡料夠哂豐富;而包身屬於香脆硬身嘅一種C任務仲有得配小食,於是揀咗馳名嘅手打豬肉丸,豬肉丸加咗胡椒刺激味蕾,蘸埋酸酸甜甜嘅番茄醬汁,非常惹味推薦必試呢款小食!另外,嗌多咗個薯蓉,一盒2個都係廿令蚊,好抵!薯蓉好creamy順滑,加咗啲菇做伴料,一啲都唔馬虎!嘢飲揀咗椰子水,本身想嗌伯爵奶茶,但已經賣哂,好可惜!
行經上環被一間型格十足嘅餐廳吸引入去

入到去發覺係一間以特務豬做主題嘅餐廳,啲擺設好型又整齊

既然係豬先生,嘢食當然係豬肉做主打

睇完餐牌,決定接「C任務」嚟做,又叫做「豬
榴彈」

推薦必試呢款小食!

嘢飲揀咗椰子水,本身想嗌伯爵奶茶,但已經賣哂,好可惜!
2023-07-20
呢間以特工做主題嘅餐廳係上環同銅鑼灣都有分店,餐廳佈置受到荷里活電影Kingsman嘅影響,入去餐廳有行入電影嘅感覺,而餐廳主打食🐷🐷🐷🐷 芝士蘋果焗豬扒飯:好精緻嘅擺盤方法,豬扒下邊鋪咗炒底嘅飯,上面鋪咗芝士,蘋果,蕃茄醬。🍔豬榴彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)要成為特工點可以冇一個手榴彈傍身🤣呢個雙層手打豬柳芝士漢堡嘅醬汁有少少微辣,但就係咁樣先能夠突出豬柳嘅香,而且豬柳好嫩,麵包又夠香脆,如果你有食過某連鎖快餐店嘅豬柳蛋漢堡,就一定影響要試吓呢款嘅分別😍🍖 手打豬肉丸三大粒豬肉丸外脆內嫩,配埋特攻自家製嘅威士忌燒烤醬,最特別係佢嘅醬汁真係有少少酒味,真係壯完膽就可以去做特工🕵️🥗 卡邦尼芝士焗雜菜本身想嗌卡邦尼焗豬扒飯,但係又想配啲蔬菜均衡啲,就嗌咗呢個芝士卡邦尼雜菜,大大份有西蘭花又有椰菜花,下面仲配咗啲薯蓉,個卡邦尼將又可以陪豬扒飯食,一次過滿足晒所有願望🪄🧚🏻‍♀️🍟 金手指(豬扒薯條)其實將豬扒設成幼條,好似薯條咁樣,炸粉夠薄,食落去有啲似食鹽酥雞咁,醬汁都有幾款選擇,我最鍾意配埋黑松露醬一齊食😋

🍔豬榴彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)

🍖 手打豬肉丸

🥗 卡邦尼芝士焗雜菜

🍟 金手指(豬扒薯條)

• 金手指
  • 豬榴彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)
2023-07-29 60 瀏覽
豬豬🐷,可愛的豬豬🐷,要食🐷,一定要來上環主題神秘豬特務專門店,一定驚喜萬分😍走進呢間特色🐷餐廳,呢度有超特別的佈置,就係豬豬🐷啦,三隻小豬🐷已經準備好迎接我地,真係好得意,牆上仲掛有好多特務🕵️‍♀️🕵🏻‍♂️套裝,有槍有服裝有鞋,欣賞同打卡一流。除左欣賞咁有特色的🐷餐廳,呢度既🐷套餐真係抵食又好食🤤而且名字同食物都好有特色架🕵️‍♀️🕵🏻‍♂️😋最特務當然要完成任務✅我們的任務就係食曬D豬豬🐷😂今次亦完成✅左不同任務,十分滿足啊😌1. Mission A 招牌威士忌🥃BBQ豬扒飯+ 自家製薯蓉配肉汁2. Mission C 豬🐷榴彈(雙層手打豬柳芝士🧀️漢堡🍔(梅子醬)+ 手打豬肉丸(黑松露山葵)威士忌🥃豬扒飯真係好特別,我都係第一次試呢個口味的豬扒飯,微微的酒味,不會太濃容易入口,味道不錯喔😌漢堡包🍔我就特別鍾意,呢度的漢堡也是豬為主,呢個手打豬柳漢堡🍔味道都係頂呱呱👍🏻另外飲品可以跟餐或加錢飲特色飲品,上環地區好環境,食個晚飯好味之餘才$200左右,真係好抵食,岩曬鍾意食豬肉的朋友🥰
2023-06-28
在這家充滿著的特務武器的英氏特工餐廳內,販售著相當受歡迎的豬扒飯有任務A B C選,分別是普通豬扒飯餐,焗豬扒飯餐,跟豬扒漢堡餐簡簡單單選了A, 點了一個招牌威士忌🥃BBQ豬扒飯$92豬扒稔軟但不肥膩,加上開胃的番茄醬,肉量充足,加上適量豆角,營養均衡!配小食 手打豬肉丸🍡三大顆豬肉丸配以蕃茄醬調味,豬肉丸內充滿洋蔥🧅,令豬肉丸層次感更豐富,飽足!飲品:熱茶一杯解膩的熱茶,配豬扒飯很不錯呢!豬扒沙律🥗$58性價比超群!口味一流,除了以斜紋切的豬排🥩外,還有沙律內暗藏不少合桃,提子🍇乾跟榛子,口味令人十分滿意

簡簡單單選了A, 點了一個
招牌威士忌🥃BBQ豬扒飯$92

配小食 手打豬肉丸🍡

飲品:熱茶一杯
解膩的熱茶,配豬扒飯很不錯呢!

豬扒沙律🥗$58

2023-07-26 38 瀏覽
同個friend 行經上環,為食嘅我緊係四圍睇下有咩食,行行下見到一間裝修得非常形格,又玩味十足的餐廳。上次响銅鑼灣見到呢間店裝修得好靚,已經想去試下,可惜時間關係最後無食過,今次點都要試下。店舖裝修以電影皇家特工為藍本,裝飾配有手槍、手榴彈、傘及鐵鉤等等,配上棕色牆身,更有電影feel。朋友大食,見人哋個盒飯好似好細,於是叫咗3個飯😅。Combo Mission A (x2) $92.-/ mission主食+小食+飲品蔥油豬扒飯配煎蛋厚切豬扒炸過後,肉質依然軟腍肉味香,配上蔥油及煎蛋(蛋黃係流心),已經係一個無敵嘅組合,每一啖飯都充滿蔥及蛋香味,正。避風塘豬扒飯厚切豬扒同樣炸過後,再加入勁多炸蒜、辣椒及蔥段,味道辣辣地,非常香口惹味😍。手打豬肉丸 (x2 盒)一盒有3大粒,肉丸餡料有洋蔥及芫茜,味道豐富。表面炸到脆脆地,口感彈牙又juicy👍。芝士蘋果焗豬扒飯 $73.-估唔到芝士同蘋果一齊焗味道都好夾,醬汁甜甜哋又帶芝士香味,清新又醒胃。汽水 (跟餐免費)注意,比個好靚嘅長條形黑色飯盒呃咗🤔,其實分量一啲都唔少,因為好食我哋全部食曬,但真係好飽😅。
同個friend 行經上環,為食嘅我緊係四圍睇下有咩食,行行下見到一間裝修得非常形格,又玩味十足的餐廳[Pigsman]。上次响銅鑼灣見到呢間店裝修得好靚,已經想去試下,可惜時間關係最後無食過,今次點都要試下。

朋友大食,見人哋個盒飯好似好細,於是叫咗3個飯😅。
主食+小食+飲品
蔥油豬扒飯配煎蛋

避風塘豬扒飯

手打豬肉丸 (x2 盒)

芝士蘋果焗豬扒飯 $73.-

汽水 (跟餐免費)

2023-07-23
今日化身Agent 黎食豬扒大餐,分別有蘋果焗豬扒飯、蔥油豬扒飯伴煎蛋 同豬榴彈。呢度啲食物唔單止個名得意,叫做Mission ABCD,食物都好好食!💓豬榴彈尤其豬柳蛋漢堡的雙層豬柳juicy無筋,淡淡肉,黑椒味重,配合生菜番茄,勁滿足!(必吃!)💓蘋果焗豬扒飯+蔥油豬扒飯另外嘅焗豬扒飯主要都係番茄味,上邊有幾片爽脆嘅蘋果。蔥油豬扒飯就主打港式風味,兩個飯嘅豬扒都軟熟無騷味,多汁得來又唔會太肥,果然係豬扒專門店。上邊嘅食物全部都可以叫套餐,套餐嘅話會包小食同埋飲品:💓豬肉丸推介大家食豬肉丸,大大粒彈牙豬肉丸,搭配佢自家製嘅Whisky BBQ醬,一流嘅享受(必吃!)💓南瓜湯另一個餐就揀咗要南瓜湯,口感Creamy,又有南瓜嘅甜味👍

💓豬榴彈

💓蘋果焗豬扒飯+蔥油豬扒飯

上邊嘅食物全部都可以叫套餐,套餐嘅話會包小食同埋飲品:

💓豬肉丸

💓南瓜湯
另一個餐就揀咗要南瓜湯,口感Creamy,又有南瓜嘅甜味👍
2023-07-26 19 瀏覽
餐廳位於上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖。餐廳距離上環地鐵站都近,行過去大概都係5分鐘路程,今日就同朋友買幾個外賣,跟住再返去打麻雀,呢一間餐廳食豬扒為主,啱晒我其中一食牛嘅朋友!🤍蔥油豬扒飯+一隻煎蛋,首先想像下呢一個飯嘅份量真係非常大,我哋每人一個我都差啲食唔晒!蔥油豬扒做得非常好食,每一件豬扒都切得厚,絕對對得住呢一個價錢!喺上環嚟講呢一個價錢老實講真係唔算呢一個質素嚟講都真係做得非常好!🤍 避風塘豬扒飯,豬扒飯嘅口感有啲似茶餐廳拿手嘅椒鹽豬扒飯,餐廳喺調味都唔會做到好辣,我覺得控制得幾好,而且一打開佢真係有非常香!我同朋友都幾鍾意呢一個飯!🤍招牌威士忌BBQ豬扒飯!咁多個飯入邊,我哋就最鍾意呢一個招牌飯,佢嗰張就係餐廳嘅拿手好戲,食落去同白飯非常夾,當然佢嘅豬扒亦都非常林身唔會有太硬嘅感覺!我覺得幾好食!下次有機會會去呢一間餐廳再試吓佢唔同口味嘅豬扒飯!10/10推介!
餐廳位於上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖。

2023-07-24 22 瀏覽
✨豬榴彈份量都幾大,而且有兩塊豬柳好滿足!豬柳10分juicy !佢落咗有少少辣嘅沙律醬!感覺可以更加消除油膩感,同埋啲蕃茄同蔬菜一齊食好夾✨招牌威士忌bbq豬扒飯豬扒都幾好,而且好鬆軟!味道就係食得出經過醃製嘅,而且非常香甜!啲飯嘅質感偏硬身!食落都幾有口感!✨薯條薯條即叫即炸,而且夠晒熱!✨特務濃湯❤️蔬菜湯超級多餸菜,味道有一點辣味!❤️南瓜湯超級好飲,而且好厚身✨金手指(豬扒薯條)豬扒切到好似薯條一樣嘅大細!豬扒好鬆脆!即使係炸緊豬扒,一啲都唔油膩 ✨自家製薯蓉併肉丸肉丸非常有驚喜,因為佢加咗少少鯪魚肉,所以口感超級彈牙之餘又多汁!薯蓉都幾滑!呢個鋪位都幾大,坐得幾舒服!而且員工服務態度都好好,見到好多外籍人士都過嚟食香港嘅豬扒飯!呢間餐廳好有fushion 嘅精髓,而且價錢都幾相宜!
✨豬榴彈

✨招牌威士忌bbq豬扒飯

✨薯條
薯條即叫即炸,而且夠晒熱!

✨特務濃湯

❤️蔬菜湯
超級多餸菜,味道有一點辣味!

❤️南瓜湯
超級好飲,而且好厚身

✨金手指(豬扒薯條)

✨自家製薯蓉併肉丸

呢個鋪位都幾大,坐得幾舒服!
呢間餐廳好有fushion 嘅精髓,而且價錢都幾相宜!
📍 Pigsman (上環)餐廳以電影皇家特工Kingsman為主題🤵🏻‍♂️由於係主打特色豬料理🐷所以叫做Pigsman😎 食物有質素👍🏻裝修至餐牌都放入左特工特務元素🎩組合任務=主食➕ 小食/湯➕飲品我地叫左2 Set😋✨Set1 主食:避風塘豬扒飯🐷 $92蒜蓉爆得好香😋辣辣地🌶️好惹味👍🏻 厚切豬扒飲嫩唔乾身✨Set1 小食: 手打豬肉丸(3粒)比預期中大粒🤩又好食🤤肉餡加咗洋蔥同香草🌿鮮嫩多汁😋✨Set1 飲品: 伯爵港式奶茶 +$22伯爵茶味香奶茶滑😋———————————-✨Set2 主食: 芝士蘋果焗豬扒飯🐷 $102呢個配搭幾新鮮😆加上左蘋果既酸甜🍎天開胃, 厚切豬扒飲嫩唔乾身✨Set2 湯: 雜菜湯好足料既雜菜湯👍🏻好多雜菜🥬🍅同薯仔粒🥔✨Set2 飲品: 無糖可樂📍 Pigsman(上環)上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖
📍 Pigsman (上環)

組合任務=主食➕ 小食/湯➕飲品
我地叫左2 Set😋

✨Set1 主食:避風塘豬扒飯🐷 $92
蒜蓉爆得好香😋辣辣地🌶️好惹味👍🏻 厚切豬扒飲嫩唔乾身

✨Set1 小食: 手打豬肉丸(3粒)
比預期中大粒🤩又好食🤤肉餡加咗洋蔥同香草🌿鮮嫩多汁😋

✨Set1 飲品: 伯爵港式奶茶 +$22
伯爵茶味香奶茶滑😋
———————————-
✨Set2 主食: 芝士蘋果焗豬扒飯🐷 $102

✨Set2 湯: 雜菜湯
好足料既雜菜湯👍🏻好多雜菜🥬🍅同薯仔粒🥔

✨Set2 飲品: 無糖可樂

📍 Pigsman(上環)
上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖