😍😍召集鐘意食蕨餅嘅朋友仔📍來自日本人氣茶飲店甘味處鎌倉✨登陸香港銅鑼灣希慎廣場🔥 首次於海外開設分店,主打鎌倉蕨餅🍡仲設特飲及日式刨冰🍧🔹招牌名物👉🏻鎌倉原味蕨餅可以堂食及外賣,特別選用日本稀少生產之蕨粉,再加入秘方,以高超職人手藝製成軟糯彈牙嘅招牌蕨餅👅👅外層滿滿黃豆粉,充滿濃郁香氣🩷半透明狀嘅蕨餅煙韌又鬆軟,入口即溶🤤再淋上味道清甜不膩嘅自家製沖繩黑蜜🧉每一啖都充滿幸福感‼️🔹抹茶蕨餅有別於原味灑滿黃豆粉,呢款滿滿抹茶粉嘅蕨餅🍵 同樣綿密軟滑,甜度剛好,下午茶滋味選擇💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️🔹日式風味刨冰有齊多款口味供選擇👉🏻生草莓、生蕃茄、生牛奶、生檸檬、自家製黑蜜黃豆粉、黑芝麻、西尾抹茶及宇治金時。選用日本直送天然水製成之純冰,再配以日本製造刨冰機,製出高質薄身刨冰🍧今次揀咗宇治金時刨冰✨嚴選高級西尾抹茶,味道較為濃厚,豐潤回甘,極富醇和綠茶香🍵 刨冰口感軟綿,伴碟仲有紅豆及白玉,份外滋味👅🔹草莓朱古力奶蕨餅飲料草莓朱古力奶味道香甜可口,用上大量新鮮草莓製成,再加入鎌倉蕨餅,飲落清爽得黎又有咬口🍓🍫🔹淺川園抹茶蕨餅飲料特選無農藥及以有機裁培方式種植之新潟銘茶,微微甘苦,底更有三大件鎌倉
😍😍召集鐘意食蕨餅嘅朋友仔📍

🔹招牌名物👉🏻鎌倉原味蕨餅

🔹抹茶蕨餅

🔹日式風味刨冰

🔹草莓朱古力奶蕨餅飲料

🔹淺川園抹茶蕨餅飲料
特選無農藥及以有機裁培方式種植之新潟銘茶,微微甘苦,底更有三大件鎌倉蕨餅,層次感一流🍵

甘味處鎌倉✨
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
2024-04-19
2024-04-13 233 瀏覽
記得第一次食蕨餅,是在大阪旅行時,那涼浸浸又煙韌的口感,實在令人非常喜愛;可惜因有效期太短,未能買回來當手信!真是可惜。😩不久後在香港也開始有蕨餅售賣,可惜始終吃不到當年的味道,是因為在旅行下的影響嗎?😬早前到銅鑼灣希慎廣場(F2 出口),看到這間「甘味處鎌倉」,外貌看似幾好,就決定入去試吓!🤔叫了草莓朱古力奶蕨餅飲品、抹茶蕨餅飲品、宇治金時刨冰、原味蕨餅5件裝 及 淺川園抹茶蕨餅10件裝。😬兩款飲品也不錯,尤其喜歡抹茶蕨餅口味,抹茶味香濃,蕨餅切成細細粒沉在杯底,有少少吃珍珠抹茶的感覺,清清涼涼又解喝,最緊要甜度啱啱好,夏天飲返杯,真係消暑又好味!😋據說製作蕨餅一啲都唔難,但要做得鬆軟煙韌,半透明啫喱膠形狀,也要有適當嘅比例才會做得好吃;看似簡單,但其實也要有一定的技巧。喜歡吃甜一點的,可另加入自家製的黑蜜,應該會更香甜。😋宇治金時刨冰~幼滑潔白的刨冰,淋上深綠色的抹茶,在冰旁放上圓圓胖胖的白玉丸子及綿密化妝的紅豆泥,食落甜度不高,冰涼又好吃;但都溶得幾快及幾大份,建議最少兩個人一齊食。🤔蕨餅吃了一半,另一半留返今晚當飯後甜品!😋#草莓朱古力奶蕨餅飲料 $53#抹茶蕨餅飲料 $55#

宇治金時刨冰~

蕨餅吃了一半,另一半留返今晚當飯後甜品!😋

#草莓朱古力奶蕨餅飲料 $53
#抹茶蕨餅飲料 $55
#宇治金時刨冰 $98
#原味蕨餅 $68/5個裝
#淺川園抹茶蕨餅 $118/10個裝

#甘味處鎌倉 (希慎廣場)
地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
電話: 98890044
2024-04-11
  • 抹茶蕨餅飲料
  • 宇治金時刨冰
  • 原味蕨餅
  • 淺川園抹茶蕨餅
  • 草莓朱古力奶蕨餅飲料
2024-03-10 341 瀏覽
新店速遞 .ᐟ.ᐟ 希慎廣場B1裝修後煥然一新,引入咗唔少人氣小店如pandan man、八時、silk、Grandma’s scone等 。最令我期待是來自日本鎌倉的 @kamakura_hongkong 𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚 自助服務,落單後自行找空位坐下進食,沒有加一服務費 。ᵕ᷄≀ ̠˘᷅由於店員好忙人手不足,自行清理垃圾方面有待改善(最後的圖)𝙍𝙚𝙨𝙚𝙧𝙫𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 位置方便,銅鑼灣地鐵站F出口直達,閒日晚上8時入座率5成,有幾人排隊𝙁𝙤𝙤𝙙 主要有蕨餅、刨冰及飲品,可外賣或堂食 。聲稱使用日本產厥粉,柔軟煙靭亦帶少少咬口,加入大量黃豆粉及自家黑蜜,蕨餅比相像中大件,一人一件剛剛好,有點太甜抹茶有配料黑糖蕨餅 on top再加cream,抹茶中規中矩,之前見到佢IG刷茶既茶泡都大小不一已不抱期望(所以冇失望)ᵕ᷄≀ ̠˘᷅ 濃度不錯,不甜不澀,配黑糖蕨餅碎反倒有驚喜價錢算相宜,經過可以過過口癮,同朋友快食個甜品傾下偈都可以一戰—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:▸ 蕨餅(2個裝)配雲呢拿雪糕配黃豆粉及黑蜜 $28▸ 淺草園抹茶 中 $48—————————————————𖠿𖥣 甘味處鎌倉

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

▸ 蕨餅(2個裝)配雲呢拿雪糕配黃豆粉及黑蜜 $28
▸ 淺草園抹茶 中 $48

—————————————————

𖠿𖥣 甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #銅鑼灣美食 #甜品 #抹茶控 #matcha
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-01-16
2024-02-18 1058 瀏覽
🔸解鎖蕨餅新食法🔓🤩🇯🇵🔸Hysan地下翻新後多左好多新食店進駐,其中一間最吸精就係依間日本過江龍,主打蕨餅同飲品,成日經過都有條人龍排緊隊,今次試完之後完全愛上咗!!!好開心終於喺香港都食到同日本食嘅蕨餅一樣咁好味😍—— 濃厚生朱古力 $53—— 香蕉朱古力 $53依杯生朱古力不得了!估佢唔到落左勁多蕨餅,飲每啖都食到,蕨餅本身好軟熟好易吸,加上生朱古力香釀濃厚,面層有滿滿嘅忌廉。值得一讚嘅加左士多啤梨碎粒,驟眼似裝飾用,但濕左飲落都散發好香士多啤梨味,似足北海道白朱古力士多啤梨入面個果乾味咁香!—— 蕨餅 (10件) $98係一食回到日本嘅味道!!!一打開目測好軟糯,郁下個盒啲蕨餅就彈下彈下,放入口柔軟綿密,有適當嘅煙韌度,咬落去唔會過黏痴牙,甜度啱啱好👍🏻同樣重要嘅黃豆粉比左激量‼️確保每塊蕨餅都得到黃豆粉嘅竉愛!啲粉多到我會將一塊蕨餅分幾舊食,務求用最多面積沾到更加多黃豆粉!10件啱3-4人share,一塊size都好大,絕對會再回購好好食啊!!!🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍甘味處鎌倉 (銅鑼灣) 希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
🔸解鎖蕨餅新食法🔓🤩🇯🇵🔸

—— 濃厚生朱古力 $53
—— 香蕉朱古力 $53

—— 蕨餅 (10件) $98

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍甘味處鎌倉 (銅鑼灣)
希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
  • 濃厚生朱古力
  • 香蕉朱古力
2024-02-14 818 瀏覽
urbanhood開了後,第一時間來吃這個甜品店,平日都有很多人排隊,所以要來可能要預多一點時間~~🔹鎌倉蕨餅蕨餅每日新鮮製作,下單後職人會立刻將軟糯綿密的新鮮蕨餅放到滿滿的黃豆粉上,附帶一碗小小的黑蜜,大家可以按照自己的喜好加。吃了這麼多次,這次我是真的感受到什麼要好吃的蕨餅:口感軟糯,水潤卻不容易散,加上黃豆粉很香不渴喉,加了清甜不膩的黑蜜剛剛好有甜蜜的味道,一盒五件的話真是忍不住自己吃光🤣🔹鎌倉原創品牌咖啡牛奶熱熱的咖啡牛奶底下有軟糯微甜的麻糬,一邊喝咖啡一邊吃麻糬感覺蠻特別,平時不喝甜咖啡的我覺得這杯頗容易入口呢。🔹找川園抹茶抹茶的茶香非常濃郁,不加上面cream的話會比較澀,適合喜歡品嚐茶香的朋友,想要甜味的話加cream比較好喔~用來搭配蕨餅也是不錯的。🔹生檸檬刨冰 生草莓刨冰 宇治金時刨冰堂食會看到很多人點刨冰,這個忠於日式風味的刨冰特別選用日本直送的天然水去製作刨冰,冰的味道更純,和天然鮮甜的生檸檬在一起原來很搭配,酸酸甜甜像柚子,生草莓甜度比較好,裡面有粒粒草莓果粒🥰 至於宇治金時的抹茶味和刨冰的組合都很搭,不會甜,很清,甜味是旁邊的紅豆蓉,適合不太能吃甜的朋友。

🔹鎌倉蕨餅

🔹鎌倉原創品牌咖啡牛奶

🔹找川園抹茶

🔹生檸檬刨冰 生草莓刨冰 宇治金時刨冰

正如標題所講,有時嚟開銅鑼灣就會心思思買嚟食🥰今日晚餐前想搵個地方坐吓打發時間,就嚟咗呢度,第一次堂食🍴佢基本上係自助式嘅,買完等叫number就可以去counter pick up,食完就自己收拾叫咗原味黃豆粉黑蜜厥餅(2件),再加一杯限定飲品草苺朱古力奶🍓🍫✨️厥餅 5🧡/5雖然得2件,但其實每件厥餅都唔算細,而佢亦唔預你食到飽,2件淺嘗岩岩好厥餅軟綿綿,少少透明,甜甜地,口感好好,軟糯得嚟唔係黏嗰隻,清甜!😋厥餅,黃豆粉,黑蜜,成件事好夾又唔會太甜,好食!有日本食嘅感覺✨️草苺朱古力奶 3.5🧡/5飲品賣相同佢影出嚟嘅廣告一樣咁濟而原來入面都係有少少厥餅粒同埋真係有草莓嘅,不過個草莓醬飲落令我諗起m記嘅士多啤梨新地😆係好飲嘅,但我會話係特別在啲厥餅,如果唔係即刻冇咁特別,最主要係$53/杯實在有啲貴🟢總結:4.5🧡/5除咗飲品有啲貴之外,都冇咩投訴好值得試嘅厥餅😋外賣同堂食都試過,我覺得佢外賣一盒pack好精緻好多(外貌協會),想要幾多黑蜜又可以自己控制反正口感冇咩分別,買一盒返屋企慢慢食正啲👍🏻
正如標題所講,有時嚟開銅鑼灣就會心思思買嚟食🥰
今日晚餐前想搵個地方坐吓打發時間,就嚟咗呢度,第一次堂食🍴

✨️厥餅 5🧡/5

✨️草苺朱古力奶 3.5🧡/5
飲品賣相同佢影出嚟嘅廣告一樣咁濟
而原來入面都係有少少厥餅粒

🟢總結:4.5🧡/5
除咗飲品有啲貴之外,都冇咩投訴
好值得試嘅厥餅😋
反正口感冇咩分別,買一盒返屋企慢慢食正啲👍🏻
2024-05-05 17 瀏覽
甘味處鎌倉最近落戶銅鑼灣希慎地庫, 一向十分喜歡蕨餅的我, 這晚找好友一起分享, 因為這裏的蕨餅是很大件的! !一打開抹茶蕨餅的盒, 抹茶甘香撲鼻, 大大件蕨餅黏著幼細而澎湃的抹茶粉, 蕨餅入口即溶, 超級滿足.   原味蕨餅沾滿香濃黃豆粉, 較清香, 吃時加點沖繩黑蜜, 十分滋味~我們亦點了刨冰, 多選口味選擇, 宇治金時好吸引, 最後點了芝麻味, 刨冰若然能做到細緻軟滑的話, 口感會較好, 而在炎炎夏日, 吃著刨冰夠消暑. 芝麻味不錯, 甜度適中.甘味處鎌倉亦有飲品的, 我是被4月限定的草莓朱古力奶蕨餅吸引了, 士多啤梨醬加果肉, 好香甜, 飲筒一啜, 蕨餅即時入口, 好像啫喱般, 整體較甜; 而淺川園抹茶蕨餅飲料則帶淡淡茶香, 甜度低, 同樣地也有蕨餅, 兩杯飲品打破了我對蕨餅的定格形象.  更最喜歡兩款飲品即使凍, 也不會喝得讓人打冷震~

芝麻味刨冰

2024-04-29
  • 草莓朱古力奶蕨餅
2024-05-01 15 瀏覽
今次我哋嚟到由日本開到嚟香港嘅甘味處鎌倉食過超豐富日式下午茶!一出銅鑼灣地鐵站希慎廣場出口就可以見到呢間充滿日式佈置嘅甜品店。我哋叫咗鎌倉蕨餅、特色飲品同埋日本直送天然純水製成之刨冰!❇️鎌倉原味蕨餅❇️充滿濃郁滿滿的黃豆粉鋪滿係煙煙韌韌入口即溶嘅半透明嘅蕨餅上邊。每一啖都感覺到職人巧手嘅製作,係幸福嘅味道🥰 🍵綠茶味蕨餅🍵超濃又香的綠茶粉鋪滿在軟糯彈牙蕨餅上面,每一啖都感覺上飲了一杯微甜濃郁而有咬口的抹茶。🍧宇治金時刨冰🍵宇治金時刨冰口感軟綿,淋上高級西尾抹茶,每啖冰都有濃濃的、回甘的綠茶香,配有紅豆及白玉,食落很滿足!🍓草莓朱古力奶蕨餅飲料🍫草莓朱古力奶是微甜香口的味道,利用大量新鮮草莓製成,再加入鎌倉蕨餅在底,飲落又有香香的士多啤梨味,又有有咬口鎌倉蕨餅,滿足!🍵淺川園抹茶蕨餅飲料🥤特選新潟銘茶,微微甘苦,配上微甜香滑嘅忌廉,底更有三大件鎌倉蕨餅,飲落很有層次感,每啖都可以有齊3大享受🤩

我哋叫咗鎌倉蕨餅、特色飲品同埋日本直送天然純水製成之刨冰!

❇️鎌倉原味蕨餅❇️

淺川園抹茶蕨餅飲料  &  草莓朱古力奶蕨餅飲料
  • 草莓朱古力奶蕨餅飲料
  • 淺川園抹茶蕨餅飲料
2024-04-29 13 瀏覽
天氣咁熱,梗係食下刨冰🍧消消暑!最近我就愛上銅鑼灣人氣店茶飲店「甘味處鎌倉」嘅刨冰及蕨餅,令人念念不忘😍🌟 生牛奶刨冰令人心心念念嘅刨冰,白雪雪嘅刨冰其實係生牛奶口味,好似雪山咁!牛奶味濃,甜道剛好,刨冰綿綿的,口感好好,亦唔會好快就溶👍🌟 草莓朱古力奶蕨餅香濃朱古力奶配大量草莓蓉及草莓粒,味道超夾,最底仲有煙煙韌韌嘅蕨餅,溝匀後飲就好有層次,仲唔會太甜!🌟 淺川園抹茶蕨餅呢款飲品根本就喺一款抹茶甜品,濃郁嘅抹茶配煙韌蕨餅,完全係日本嘅味道!🌟 原味/ 淺川園抹茶蕨餅佢哋嘅蕨餅係我嘅至愛,仲新出左抹茶口味,一打開就滿滿嘅黃豆粉及抹茶粉,完全蓋過哂啲蕨餅😂 每件蕨餅都好大粒,煙煙韌韌,唔太甜又唔黐牙,每次我都原粒放入口,超級滿足🥰

天氣咁熱,梗係食下刨冰🍧消消暑!

🌟 生牛奶刨冰

🌟 草莓朱古力奶蕨餅

🌟 淺川園抹茶蕨餅

🌟 原味/ 淺川園抹茶蕨餅

2024-04-24 12 瀏覽
係日本既味道呀﹗太幸福了﹗ 知道最近推出了淺川園抹茶口味蕨餅,立刻要朋友來嚐一下。選用沿自日本的蕨粉,加上淺川園抹茶粉,不但香濃,且帶有獨特苦澀茶香,每件蕨餅有半隻手掌心大,口感Q彈軟糯又順滑,並且入口即化,超美味﹗而原味的鎌倉蕨餅,外層則被滿滿的黃豆粉包圍著,同樣香氣濃郁,吃時可加上沖繩黑蜜,清甜而不膩。 除了抹茶蕨餅,也推出限定草莓朱古力奶蕨餅特飲($53/杯),幼滑濃郁的朱古力奶及cream,加上含香甜草莓果肉的草莓醬及蕨餅,味道層次豐富,像在吃一個日本甜品似的﹗不錯﹗ 我就點了淺川園抹茶蕨餅飲料,香濃茶香下,每口都可吸啜到像啫喱般滑溜的蕨餅呢! 必吃的,還有這裡的宇治金時刨冰,刨得非常薄,像雪花般軟綿口感,不怕又凍又冰;西尾抹茶味刨冰、紅豆及白玉,永不敗的配搭,極具層次。
係日本既味道呀﹗太幸福了﹗

知道最近推出了淺川園抹茶口味蕨餅,立刻要朋友來嚐一下。

2024-04-15
2024-04-23 15 瀏覽
短期內未有再去日本的打算,不過日本嘢依然是無時無刻都想食的,如果癮起的話,就留係香港食吧!近期係社交平台見到有人食過呢間甘味處鐮倉的刨冰,相片好吸引,就趁是夜經開銅鑼灣,拉埋朋友去食番個。刨冰款式都唔少,但你說我食古不化也好,始終覺得宇治金時是最穩陣。抹茶味道醇和而不太甜,質感軟綿清爽,白玉丸子與及紅豆跟抹茶從來是最佳拍檔,天時暑熱吃一個,透心涼!單吃一個刨冰是滿足不了我們的,朋友是蕨餅迷,就要兩款出品睇下水準如何?原味與抹茶蕨餅,兩者都做到鬆軟帶煙韌,有點點像啫喱狀的感覺。平日既我,多半會選原味,但今次個抹茶也出色,我會投後者一票。淺川園抹茶飲料,清香而不會過份的甜,底下還有滑不溜口的蕨餅,令成件事更突出。嚐了一口朋友的草莓朱古力奶,同樣是有蕨餅墊底,我覺得更加正。食甜嘢食到抱住個肚走,好耐無試過咁瘋癲~

食甜嘢食到抱住個肚走,好耐無試過咁瘋癲~
2024-04-19 11 瀏覽
路過見到呢間日本過江龍「甘味處鎌倉」 ,見到職員整緊招牌名物「鎌倉蕨餅」,即刻忍唔住買晒兩個味試下,再叫多兩杯飲品同刨冰,嘆返個下午茶先~✦ 蕨餅|原味、淺川園抹茶一打開就見到滿滿黃豆粉同抹茶粉,一啲都唔孤寒呀!蕨餅大大粒口感軟糯,唔會太甜又唔黐牙,可以加入自家製黑蜜,我會將一大粒切開變細細粒,可以黐到更多黃豆粉,絕對稱得上係我食過最好食嘅蕨餅!✦ 刨冰|宇治金時刨冰用日本直送天然水製作,口感綿滑,份量都唔少,2-3個人食都可以。抹茶味刨冰配紅豆蓉同白玉丸子,仲可以$12追加3小件蕨餅,冰爽感覺最啱同閨蜜行完街去嘆✦ 蕨餅飲品|草莓朱古力奶蕨餅·期間限定香濃朱古力奶配草莓好夾,面頭仲有大量朱古力忌廉,啖啖都飲得到草莓粒粒同蕨餅粒粒,飲品入面嘅蕨餅感覺比就咁食更滑嘟嘟✦ 蕨餅飲品|淺川園抹茶蕨餅抹茶配上黑蜜蕨餅,淡淡抹茶味,飲落去似食緊一杯抹茶味嘅甜品之前經過屯門市廣場見到裝修中嘅「甘味處鎌倉」屯門人表示到時唔使去到咁遠就可以食到好好味嘅蕨餅啦,屯門店唔知幾時先開呢,期待啊~

✦ 蕨餅|原味、淺川園抹茶
一打開就見到滿滿黃豆粉同抹茶粉,一啲都唔孤寒呀!

✦ 刨冰|宇治金時

✦ 蕨餅飲品|草莓朱古力奶蕨餅·期間限定

✦ 蕨餅飲品|淺川園抹茶蕨餅
抹茶配上黑蜜蕨餅,淡淡抹茶味,飲落去似食緊一杯抹茶味嘅甜品

之前經過屯門市廣場見到裝修中嘅「甘味處鎌倉」
  • 蕨餅
真係好吸引,呢間甘味処係可以令我再食再寫嘅甜品🍧店!其實去過日本🇯🇵(返鄉下)嘅朋友對甘味処鎌倉一定唔會陌生,而愛吃甜品嘅朋友喺日本一定會搵甘味処(日文意思係食甜品的地方)。記得以前去日本都必定會搵,而家唔洗飛到日本都可以食到最有名嘅蕨餅,所以先驅使我哋再次嚟食😂😂!今次講講蕨餅,好多店舖售賣嘅都係一塊塊一舊舊,預先製作好嘅。而甘味処鎌倉喺用日本國內稀有的本蕨粉加入秘製配方,每日新鮮以全手工製作,真係睇任現在即製,有別於其他蕨餅,有咬感、彈口同軟綿綿、唔黏唔痴牙,配埋味道香甜嘅黃豆粉,如果比較喜歡甜味可以再加上特製嘅黑蜜,既滑溜及入口即化嘅口感,又低熱量冰冰涼涼嘅蕨餅,很難不愛上!今次選擇咗中午時間去,由於係平日,唔多人(之前好多報道都話要排長龍😍😍😍)等咗一陣就到我哋買啦,我哋就揀選咗好出名嘅幾款✔️食品方面,我哋就揀咗⬇️❤️鎌倉原味蕨餅原味蕨餅❤️同喺日本食嘅一樣呀😍每次食都係將日本嘅回憶返曬嚟,太滿足了!🩷鎌倉淺川園抹茶蕨餅🩷蕨餅都一樣係木蕨粉人手製作,呢個換咗抹茶粉,陣陣抹茶香味,同蕨餅都好夾!🧡生草莓刨冰🧡上次睇到想試嘅,今次就order呢個味🤣🤣冰都係刨冰,但上面嘅草莓🍓醬好濃味

食品方面,我哋就揀咗⬇️
❤️鎌倉原味蕨餅原味蕨餅❤️

🩷鎌倉淺川園抹茶蕨餅🩷
鎌倉淺川園抹茶蕨餅

🧡生草莓刨冰🧡
上次睇到想試嘅,今次就order呢個味🤣🤣冰都係刨冰,但上面嘅草莓🍓醬好濃味仲有粒粒碎草莓,亦唔會太酸🥰
生草莓刨冰

而飲品方面就揀咗⬇️
💚淺川園抹茶蕨餅飲料💚
呢個都係招牌👍🏻係日本都有飲過,因為上次太飽無飲,今次專登要試,原來個底係大量嘅蕨餅,配埋抹茶上面再加層cream,又係飲品又係甜品

❤️草莓朱古力奶蕨餅❤️
見到門口放咗呢個牌就好想試下!草莓控絕不能錯過,牛奶加上朱古力,入面仲有粒粒草莓🍓(味道係日本草莓黎架😍),頂部有埋草莓醬同朱古力味cream,好香濃喔!
草莓朱古力奶蕨餅
2024-04-16
鎌倉淺川園抹茶蕨餅
生草莓刨冰
草莓朱古力奶蕨餅
2024-04-17 16 瀏覽
相信大家也知道希慎廣場改造地下兩層 B1/F及B2/F作全新潮流生活空間,集多間日、韓、台及外國餐飲咖啡店和生活娛樂零售百貨,這天我跟車爸爸便走到那兒吃心儀的日式甜點。日本甘味處鎌倉的首間海外分店正落戶於此,來這兒真的超方便在銅鑼灣港鐵站一出便見到。四月天氣已經熱到High High!來一份涼浸浸的刨冰爽皮一番先,從八款口味當中選了生草莓刨冰$88,刨冰用上日本直送天然水製成質地薄身口感軟綿,淋上帶有草莓果肉的糖漿味道香甜可口。我們來的主要目標當然是蕨餅!店家用上日本稀少生產的蕨粉加上秘方炮製而成,我們一時手滑便入手兩盒共15件。先品嚐最想吃的原味蕨餅$68/5件!打開盒子內裏滿滿的黃豆粉包裹著軟糯彈牙的蕨餅,豆香十足甜而不膩好好好吃。然後見到4月份才新登場的淺川園抹茶蕨餅$98/10件當然不能錯過!抹茶粉帶著香濃的茶味連同蕨餅共品嚐味道太優雅了,抹茶迷絕對不能錯過啊。15件蕨餅我們當然沒一次過辦法KO!吃了數件之後將剩餘的帶回家再慢慢享用,所以有位置可以叫多兩杯飲品來嘆。我選上淺川園抹茶蕨餅$55!抹茶味道清香微甘餘韻悠長,杯底的蕨餅嫩溜到一個點,最正的是甜度不高超好喝喔。另一杯車爸

另一杯車爸爸選了期間限定的草莓朱古力奶蕨餅$53,用上當造的草莓果肉配上招牌蕨餅,再加入濃郁的朱古力奶口感勁豐富,而甜中帶酸的味道給我感覺好溫馨。
這間甘味處鎌倉的蕨餅味道和質感也非常出色,而且地點方便相信我每次經過也會帶一盒回家嘆哈哈。
2024-04-11
下午茶
好耐冇行過銅鑼灣,今日約左朋友係希慎廣場見面,發現地庫裝修過,多左好多食店好耐無去日本嘅我立即揀左呢間日式甜點店 🔹️鎌倉蕨餅(原味)🔹️鎌倉蕨餅(淺川園抹茶)佢嘅蕨軟軟綿綿,又唔會痴牙,又唔會太甜🔹️刨冰(生蕃茄)酸酸甜甜生蕃茄打成汁,淋上日本直送嘅天然水刨冰上,太開胃啦~ 坐左差唔多一小時,隔走前仲order左兩杯蕨餅飲料,邊行邊飲🔹️草莓牛奶蕨餅🔹️淺川園抹茶蕨餅飲料方面,因為平時係走甜原故,所以會覺得草莓牛奶蕨餅會太太太甜
好耐無去日本嘅我立即揀左呢間日式甜點店

🔹️鎌倉蕨餅(原味)
🔹️鎌倉蕨餅(淺川園抹茶)
佢嘅蕨軟軟綿綿,又唔會痴牙,又唔會太甜

🔹️刨冰(生蕃茄)

🔹️草莓牛奶蕨餅
🔹️淺川園抹茶蕨餅