2022-10-08 711 瀏覽
平時行過商場都係直行直過,今日朋友話到這裡食台式火鍋,沿著商場二期到三期入口轉右就見到這間台灣火鍋,門面超大,最緊要係90分鐘任飲任食,選擇款式價錢都十分大眾化,今次就係選最貴個款,因為已經包了所以都可以吃,不用多想,而跟餐上枱嘅肉,食得到澳洲 M7和牛就已經可以返本😜,入去前選擇好就已經好快上御膳麻辣鍋湯底同肉,跟餐包了一份神仙牛肉一客,而所謂神仙牛肉,是指翼板肉,取自肩胛部位,油花適中、口感柔嫩中又帶有彈性,對肉控來說真是神仙般的享受,同埋一份東港海鮮盤一客,已包括了活鮑魚,扇貝,牡蠣,海蝦,海蜆兩人份!出面有自助吧去自取火鍋食物,有菜、不同嘅台式丸,之外還有台灣地道特色小食都可以在出面嘅自己按需要自取,而個台式燒腸位置真係兩眼發光,因為在台灣時最喜歡就係在街邊買的燒腸,有不同款式正!而還有台式滷味選擇!每樣都要了一兩件,回到座位,大部分食物都到齊,真係整張枱都放滿了,而牛控見到有不同牛肉選擇,香滑手切琵琶牛肉、黑毛牛肩胛肉、美國牛板腱、美國極黑牛三叉、安格斯牛小排、美國牛胸腹板肉等牛肉真係不停入口,加埋個香濃麻辣湯底,牛肉味道夾住濃郁湯底真係十分滿足!這裡除了牛還有豬梅

這裡除了牛還有豬梅花、羊肉卷、阿嬷燒酒雞等其他選擇,所以牛肉控外都總有選擇!
還有這裡嘅甜有台式丸子外,
雪糕櫃還有杯裝Movenpick同HaggenDazs雪糕任食,真係樣樣都超級啱食!

一個價錢就已經可以食到超滿足!下次可以同朋友再來食過!
2022-09-29 160 瀏覽
奧海城一向餐廳選擇多,不論中西日韓,近日秋意來臨,更想火鍋一番,主打高質台灣火鍋,多款特色湯底:麻辣鍋、酸菜白肉鍋、桃膠土雞美人鍋、沙茶鍋、美人鍋、牛骨鍋等麻辣鍋香氣撲鼻,濃郁的湯底,辣味由底層滲出,麻香後勁強,配上鴨血更飽肚。酸菜白肉鍋白肉爽口,酸菜爽脆,湯頭易入口,不會太酸澀。神仙牛肉上菜打卡一流,牛肉嫩滑,配上湯底亦是入味。海鮮盤蝦、鮑魚、蜆、蠔每種都鮮味十足。澳洲M7和牛牛肉選擇多,澳洲M7和牛矜貴,份量勁足料,如手掌般大,入口即溶,牛味濃郁,必點菜式。手切琵琶牛肉(晚)比較厚的牛肉,肉汁頗多。更設仼食配料自助區火鍋配料選擇亦很多:手工蛋餃、屏東水蓮菜、炸魚皮。蛋餃皮薄肉餡豐富,水蓮菜爽脆多汁,不是很多地方有,炸魚皮,金黃香脆。台式小食:藥膳醉雞翅,藥膳味濃郁,雞尖肉爽。西門町鴨肉扁,普通。夜市小香腸,惹味小食。炸物,保持熱度。台式小食無限添加雪糕更有多種選擇,Häagen-Dazs及Mövenpick 勁高質,係仼食啊。📍犇殿台灣火鍋 (奧海城三期) 地址: 大角咀海泓道1號奧海城三期UG層59-63號舖電話: 28800852

酸菜白肉鍋
白肉爽口,酸菜爽脆,湯頭易入口,不會太酸澀。

神仙牛肉
上菜打卡一流,牛肉嫩滑,配上湯底亦是入味。

海鮮盤
蝦、鮑魚、蜆、蠔每種都鮮味十足。

澳洲M7和牛

手切琵琶牛肉(晚)
比較厚的牛肉,肉汁頗多。

更設仼食配料自助區

台式小食:
藥膳醉雞翅,藥膳味濃郁,雞尖肉爽。
西門町鴨肉扁,普通。
夜市小香腸,惹味小食。
炸物,保持熱度。

台式小食無限添加

📍犇殿台灣火鍋 (奧海城三期)

地址: 大角咀海泓道1號奧海城三期UG層59-63號舖
電話: 28800852
2022-09-27 111 瀏覽
今晚食放題真係食得好盡興!🥰除咗可以任食選擇嘅牛肉款式之外,更加有豐富嘅自助區,同埋夜市小食。😙多款食到飽嘅自選美食,😍令人非常滿足,其中有臺式菜系,海鮮類,同埋手工餃。🥢我最鍾意嘅,🦆有彈牙嘅鴨血,好爽滑,加埋落麻辣嘅湯底,非常入味。🥬而且佢嘅宜蘭蔥餡餅,同埋小香腸都好唔錯,即叫即煎,口感非常香脆。🔥另外都值得一試佢嘅芋泥卷,好香嘅芋蓉味入口軟綿😋,手工餃都比較少見,有特色。👍

2022-09-25 190 瀏覽
不久前在德福花園第一次食犇殿,覺得各方面都很不錯,跟朋友分享後,他竟推薦我到更大更舒適的奧海城分店,所以便和太太去體驗一番✏️位置: 9/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10位於奧海城三期的分店,真的比較廣闊開揚,坐得相當舒服。商場兩邊有天橋直達奧運站及旺角市區,地點很方便。侍應友善,上菜亦快而準,食物質素普遍都很好🍱黑毛牛肩胛肉90分鐘吃到飽套餐 - $285/位再一次選了這個套餐,上次就覺得性價比不錯,主推的黑毛牛肩胛肉質素不錯🌟起司奶蓋蕃茄湯(+$30升級湯底)上一回選了胡椒豬骨湯,覺得犇殿的湯底很高質,這次選了另一款升級起司奶蓋蕃茄湯,芝士味極香,加上鮮甜奶蓋,蕃茄湯很香濃,很適合直接飲湯,湯底濃郁得食材都不用沾醬呢🌟精選肉類個人最喜歡是嫩滑牛香的黑毛牛肩胛肉;牛味較重的蘇格蘭牛小排也很不錯,而厚身肉嫩的東港海班片,我也很愛食呢。套餐同時有豬梅花、羊肉卷及阿嬷燒酒雞可供選擇,應有盡有🌟海鮮類新鮮的海鮮就是好,套餐主要有鮮甜海蜆及海蝦,質素不錯。還有澎湖墨魚滑及福州魚青滑兩款台式滑類,鮮味而彈牙🌟手工餃子口感像雲吞、大大隻鮮蝦餡料的手工菜肉餃

✏️位置: 9/10
✏️環境: 9/10
✏️衛生: 9/10
✏️服務: 8/10
✏️食物: 8/10

🍱黑毛牛肩胛肉90分鐘吃到飽套餐 - $285/位

起司奶蓋蕃茄湯

🌟起司奶蓋蕃茄湯(+$30升級湯底)

蘇格蘭牛小排

🌟精選肉類

澎湖墨魚滑及福州魚青滑

🌟海鮮類

🌟手工餃子
口感像雲吞、大大隻鮮蝦餡料的手工菜肉餃,絕對必點!另外,手工蛋餃及福建燕餃也很鮮味

台灣夜市小食

🌟台灣夜市小食
用十三種香料滷的十三香滷三寶,香濃軟滑,十分入味,牛肚、牛筋及豬肚一點也不韌,味道很吸引。另外,有不少夜市小食,包括宜蘭蔥餡餅、西門町鴨肉扁、藥膳醉翅尾、老虎醬雞珍、麻辣鴨血、台南鹽酥雞、皮蛋醬油豆腐及芋泥卷,選擇十分多

🌟自取熟食
除了夜市小食外,自取區有關東煮、台式肉燥飯、小籠包、滷水雞蛋、烤香腸、炸春卷、炸餃子、椒鹽花枝丸、藥膳雞湯等等,未打邊爐前已可食至半飽

🌟火鍋配料
自取區有大量蔬菜及丸類等,其中不能錯過的繼續是花生苗,其他如皇帝菜、菜芯等我們也食了不少。亦有午餐肉、炸魚皮、響鈴卷、芝士腸等火鍋小食,而屏東水蓮菜,屏東米粉、刀削麵等需用掃碼下單,都是值得一試的食材

自取飲品

🌟自助飲品
飲品櫃較九龍灣店大,有各款罐裝汽水及自家製冷泡茶,而自取區則放有花茶包,任飲飲食種類足夠多

🌟自助甜品
甜品除了有台式芋圓糖水及湯圓外,最驚喜是可以任食Häagen-Dazs及Mövenpick雪糕,還有多款口味的韓國雪條呢

🍽 犇殿台灣火鍋 (奧海城三期)
📬地址:大角咀海泓道1號奧海城三期UG層59-63號舖
2022-09-20
起司奶蓋蕃茄湯
蘇格蘭牛小排
澎湖墨魚滑及福州魚青滑
台灣夜市小食
自取飲品
2022-09-23 124 瀏覽
係奧海城行完街,想食餐好既大食一餐於是就揀左而間任食火鍋🤤🤤💎$265/位 美國極黑牛三叉好多不同既鍋底可以揀夏天緊係要食d開胃野啦所以今次揀左一品酸菜白肉鍋酸菜味好突出,酸酸甜甜咁好開胃令人食過番尋味🤤🤤首先講下佢d肉類同海鮮類E個餐既肉類可以揀美國極黑牛三叉、美國牛胸腹板肉、美國牛板腱、豬梅花、羊肉卷同燒酒雞而海鮮類就有海蝦、蜆同魚脘非常多既選擇🤩🤩🤩D牛既有好重既牛味,肉汁滿溢口腔件件都大大片,非常鮮嫩海蝦蝦肉爽口,而蜆肉鮮甜配合埋酸菜白肉湯底,味道既層次感更加豐富🤤🤤其次就講下佢d火鍋配料喇好難得食到台灣獨有既水蓮,口感清爽,吸埋個湯底味道,非常好食餐廳亦提供左好多不同既丸類同首蔬菜可以選擇例如:貢丸、芝士腸、羽衣甘藍等每一樣都好吸引😍😍之後就講下佢d台灣小食喇一次過食曬台灣既特色小食鹽酥雞、滷三寶、台式香腸、鴨血每一樣都好有台灣既風味感覺去左台灣夜市咁🥰🥰🥰.最後食飽緊係要食甜品啦甜品都有好多野揀除左雪糕同雪條之外,緊係唔少得最具代表性既涼粉同芋圓啦滿足曬甜品控既慾望😎😎
係奧海城行完街,想食餐好既
大食一餐
於是就揀左而間任食火鍋🤤🤤

💎$265/位 美國極黑牛三叉
好多不同既鍋底可以揀
夏天緊係要食d開胃野啦
所以今次揀左一品酸菜白肉鍋
酸菜味好突出,酸酸甜甜咁好開胃
令人食過番尋味🤤🤤

首先講下佢d肉類同海鮮類
E個餐既肉類可以揀美國極黑牛三叉、
美國牛胸腹板肉、美國牛板腱、
豬梅花、羊肉卷同燒酒雞
而海鮮類就有海蝦、蜆同魚脘
非常多既選擇🤩🤩🤩
D牛既有好重既牛味,肉汁滿溢口腔
件件都大大片,非常鮮嫩
海蝦蝦肉爽口,而蜆肉鮮甜
配合埋酸菜白肉湯底,
味道既層次感更加豐富🤤🤤

其次就講下佢d火鍋配料喇
好難得食到台灣獨有既水蓮,
口感清爽,吸埋個湯底味道,非常好食
餐廳亦提供左好多不同既丸類同首蔬菜可以選擇
例如:貢丸、芝士腸、羽衣甘藍等
每一樣都好吸引😍😍

之後就講下佢d台灣小食喇
一次過食曬台灣既特色小食
鹽酥雞、滷三寶、台式香腸、鴨血
每一樣都好有台灣既風味
感覺去左台灣夜市咁🥰🥰🥰
最後食飽緊係要食甜品
甜品都有好多野揀
除左雪糕同雪條之外,
緊係唔少得最具代表性既涼粉同芋圓啦
滿足曬甜品控既慾望😎😎
2022-09-23 158 瀏覽
第二次揀佢午市定食嘅<<御膳麻辣 XX 豆腐鴨血湯>>因為都算幾好食👌🏻上次食安格斯牛肉就$88今次食豚肉就$78我就覺得豚肉肉質仲嫩滑啲添😉不過略嫌俾得孤寒咗d~得2-3塊肉咋🤷🏻‍♀️鴨血韌度夠🤙🏻係薄咗少少!如果有老媽拌麵嗰嚿咁厚咁大嚿就正正子喇🥲豆腐就好正!!! 嗦晒湯🤤🤤🤤食開譚仔五小辣嘅我…見佢咁紅以為好辣! 其實同五小辣差唔多!麵底有得揀刀削麵、關廟麵同埋屏東米粉~個人認為屏東米粉掛湯力更勝一籌🤞🏻但麵量好似關廟麵多啲!可能粗啲就以為多啲啩(?!)🙃所有湯麵類都搭鹽酥雞同埋三小碟前菜💁🏻‍♀️木耳、青瓜同芽菜~芽菜齋烚冇調味….木耳同青瓜都係白醋醃製!青瓜都還好🥒可能本身都清甜有汁~ 所以咬落覺得好醒胃嘅👍🏻但木耳就食咗兩次都覺得太酸…飯類會多咗碗阿嬤養生湯同埋碟鹽酥雞會變咗椒鹽四季豆!如果兩邊都係有齊鹽酥雞同埋四季豆就好喇🤭呢個份量對於女士嚟講係足夠!但對於男士嚟講就精緻咗少少🤏🏻<<台式風味三杯牛肉>>得兩塊牛都要$88~搞到我都唔敢夾人哋塊牛🫥夾咗嚿菇試! 惹味嘅😋可惜overall嚟講…性價比唔算高!——
第二次揀佢午市定食嘅<<御膳麻辣 XX 豆腐鴨血湯>>
因為都算幾好食👌🏻
上次食安格斯牛肉就$88
今次食豚肉就$78
我就覺得豚肉肉質仲嫩滑啲添😉
不過略嫌俾得孤寒咗d~
得2-3塊肉咋🤷🏻‍♀️
御膳麻辣安格斯牛肉豆腐鴨血湯

鴨血韌度夠🤙🏻係薄咗少少!
如果有老媽拌麵嗰嚿咁厚咁大嚿就正正子喇🥲
豆腐就好正!!! 嗦晒湯🤤🤤🤤
御膳麻辣豚肉豆腐鴨血湯

食開譚仔五小辣嘅我…
見佢咁紅以為好辣! 其實同五小辣差唔多!
麵底有得揀刀削麵、關廟麵同埋屏東米粉~
個人認為屏東米粉掛湯力更勝一籌🤞🏻
但麵量好似關廟麵多啲!
可能粗啲就以為多啲啩(?!)🙃

芽菜齋烚冇調味….
木耳同青瓜都係白醋醃製!
青瓜都還好🥒可能本身都清甜有汁~ 所以咬落覺得好醒胃嘅👍🏻
但木耳就食咗兩次都覺得太酸…
台式風味三杯牛肉

飯類會多咗碗阿嬤養生湯同埋碟鹽酥雞會變咗椒鹽四季豆!
如果兩邊都係有齊鹽酥雞同埋四季豆就好喇🤭
台式風味三杯牛肉

呢個份量對於女士嚟講係足夠!
但對於男士嚟講就精緻咗少少🤏🏻
<<台式風味三杯牛肉>>得兩塊牛都要$88~
搞到我都唔敢夾人哋塊牛🫥
夾咗嚿菇試! 惹味嘅😋
可惜overall嚟講…性價比唔算高!
——————————————
打邊爐正好多💯
2022-09-20
2022-09-22 94 瀏覽
今天我和另一半行經奧海城偶然見到有間食肆名「犇殿」,覺得好奇唔識得點讀;於是用手機尋找資料。犇音奔,解作牛羣奔走意思。 原來它主打台灣火鍋放題,價錢由$238至$338不等。用餐90分鐘吃到飽,包火鍋底一款+自選肉類套餐+任選台式小食+自助火鍋配料,價錢大眾化。再看看店內環境唔錯,非常乾淨光猛;餐桌非常寬敞。經職員禮貌地把餐牌講解清楚後,我們感覺吸引便决定入內試試。入座前我們先要選定套餐和煱底方便職員輸入QRcode,隨後便可自行落單。我們揀選了黑毛牛肩胛肉餐和桃膠土雞美人鍋底。$285桃膠做煱底頗為特別,加上藥材和雞脾味道清香撲鼻。再由手機掃掃QRcord,肉類選擇很多:有黑毛牛肩胛肉、 美國牛板腱、 美國極黑牛心义、 安格斯牛小扒、 美國牛胸腹板肉;另外還有豬梅花、 羊肉卷和阿嬷燒酒雞。 海鮮類就有東港海斑片、 台灣透抽 (卽小魷魚)、海蝦和蜆等等種類繁多。而我倆皆是牛魔王所以主打食🐂,整體嚟講各欵品種中皆能給我驚喜。而和牛當然是我至愛,因油脂比夠豐富和分佈均勻;輕輕淥一下便可進食,肉質嫩滑入口即溶。所以我們不停地追加了數次,食到唔停口。一般受歡迎的午餐肉、鴨血和炸魚皮亦有齊備可在
一般受歡迎的午餐肉、鴨血和炸魚皮亦有齊備可在手機落單,非常方便。還有台灣屏東嘅水療菜和米粉都是其他火鍋店沒有提供的。另外還設有火鍋配料自助區和台灣街頭小食。旁邊有個好大的雪櫃放置左不同飲品外,熱飲亦有提供。總之種類繁多, 根本不能一一 品嚐。温馨提示:記得大家預留少少空間因有甜品和名牌雪糕添。
桃膠土雞美人鍋底

和牛

東港海斑片、海蝦和蜆

台灣街頭小食

名牌雪糕

火鍋配料自助區

2022-09-05
2022-09-22 63 瀏覽
超高質,台式火鍋!我哋叫嘅套餐係牛三叉套餐,除咗任食牛之外,仲有羊、雞,同埋多款海鮮同埋香腸、鹽酥雞等台式小食,出面仲有多款台式小食,連小籠包同埋春卷都有,真係好有驚喜!海鮮例如蝦、墨魚滑 都應有盡有。飲品都好多選擇,除咗多款汽水之外,仲有冷泡茶添。甜品又係另一個驚喜,佢有芋圓、刨冰,可以按自己喜好加入花奶,仲有好多款雪糕,Häagen-Dazs同埋Movenpick都有,真係估唔到😍呢度環境好闊落,座位舒適,服務都非常好,而且好欣賞佢上菜嘅速度好快,手機落單之後1分鐘內呢張可以送到!

海鮮例如蝦、墨魚滑 都應有盡有。

飲品都好多選擇,除咗多款汽水之外,仲有冷泡茶添。

今天给大家种草这家非常好吃的火锅放题,真的很喜欢香港的火锅放题,很多牛肉都非常的有素质保证,我自己以前是牛大人的忠实粉丝😂但是无奈牛大人人真的很多,开始尝试去找一些有没有类似的火锅店,这家店在奥海城也开了有一阵的时间😋,地铁站就可以无缝衔接进去商场,这家店主打台式火锅放题,有不同价位的牛肉选择,近期还有限定日本九州和牛吃到饱,但是价格比较贵大概$538/位,我们就没有吃这个,点了价格适中的美国极黑三叉$265/位,7点前离座的话可以早鸟价$225哦!😋——✅这个套餐里面包括有三种美国牛肉包括美国极黑牛三叉,美国牛胸腹板肉和美国牛板腱,除了牛肉以外时候猪梅花、羊肉卷和阿嬷烧酒鸡,当然也有适量的海鲜比如虾和青口也是有的哦😅,这样的套餐其实感觉非常划算,因为美国的极黑牛真的好好吃,极黑牛是由日本的和牛和美国顶级安格斯黑牛繁殖出产的品种,有日本和牛的细致的油花也有美国安格斯的牛肉的牛味道,有兴趣的朋友不妨试试😅—✅火锅配料也是超级多款而且小吃也非常多包括猪蹄、皮蛋豆腐、芋泥丸、小笼包、凉拌小菜、台式卤肉都是任食😋饮料也有白桃乌龙、玫瑰乌龙等等不过我最爱喝他们的酸梅汤😅
——

2022-09-16 1044 瀏覽
奧海城又有新店《犇殿》開張,台式火鍋放題,除咗打邊爐,仲有好多台灣美食。店內地方好闊落,全部都是卡位,光線充足,企理整潔,感覺好舒適。這店的湯底好特別,多款選擇,其中一個是美顏桃膠,仲有藥膳牛骨,烏龍茶菌皇。我們選擇了刈菜蚵仔鍋湯底~採用大芥菜,有少少芹菜,加入蠔肉,好大隻,打邊爐之前試幾啖湯,味道好香濃鮮甜。【黑毛牛肩胛肉】90分鐘放題,這個級數有多款肉類供選擇,《犇殿》牛嘅款式特別多,款款新鮮,款款有特色,黑毛和牛肩胛肉~牛味特別香濃,件件都好大塊,美國極黑牛三叉~脂肪分佈非常均勻,美國牛板腱~一淥就熟,肉質嫩滑,安格斯牛小排~豐富牛脂,十分肥美,牛胸腹板肉及美國豬梅花~都是優質肉類。東港海斑片~魚肉好新鮮,入口嫩滑,台式透抽小魷魚~爽口彈牙,鴨血、大蜆~蛋餃及水餃~大大隻水餃,蝦仁夠爽口,台式小食包括:蛋卷、煎餃子、小籠包、台灣腸、皮蛋豆腐、炸芋丸、滷肉飯等等。自助區蔬菜丸類多款選擇,特別啲蔬菜有羽衣甘藍、金針花、木耳、台灣特式蔬菜花生芽等等。飲品櫃有各式汽水及花茶,試咗佢嘅玫瑰紅茶同白桃烏龍,個人比較喜歡玫瑰紅茶,感覺好清新。雪糕有Haagen Dazs同Movenpick,正
我們選擇了刈菜蚵仔鍋湯底~
【黑毛牛肩胛肉】90分鐘放題

黑毛和牛肩胛肉~
牛味特別香濃,件件都好大塊,
美國極黑牛三叉~
脂肪分佈非常均勻,
美國牛板腱~
一淥就熟,肉質嫩滑,
安格斯牛小排~
豐富牛脂,十分肥美,
牛胸腹板肉及美國豬梅花~
都是優質肉類。
東港海斑片~
魚肉好新鮮,入口嫩滑,
台式透抽小魷魚~
爽口彈牙,
鴨血、大蜆~
蛋餃及水餃~
大大隻水餃,蝦仁夠爽口,
雪糕有Haagen Dazs同Movenpick,正啊!

2022-09-15
2022-09-15 124 瀏覽
今日跟同事外出工作,轉眼間已經天黑,肚子超餓,大家決定在附近商場吃過飯才回家。眼前突然出現了一間台式火鍋,任飲任食價錢才三百多一位,我跟同事二話不說立即入內吃過痛快。店內空間闊落,木系裝修型格又富現代感。近門口位置有一整排飲品櫃,汽水茶類應有盡有,之後望見有甜品區域,有movenpick /Häagen-Dazs 雪糕,仙草芋圓等等,再來是各款蔬菜、火鍋配料等位置,款式都非常之多,熟食區域有不少炸物,前菜冷盤,還有我十分喜愛的滷肉飯任食,超興奮。湯底揀了酸菜白肉鍋拼藥膳紅燒牛骨鍋,酸菜白肉湯底酸甜味恰到好處,酸味仲令人胃口大開,而牛骨湯藥材味突出,香氣撲鼻,好有台灣風味。澳洲M7和牛套餐會附送一客神仙牛肉,牛肉油脂均勻,色澤鮮明,入口肉味香濃,又不失咬勁,另外還有赠送東港海鮮盤一客,有齊扇貝、鮑魚、生蠔、沙白蜆、海蝦,特別喜愛鮑魚的鮮嫩口感,肉質爽甜彈牙。澳洲M7和牛肉質鮮嫩多汁,入口有溶化感覺,超正。黑毛牛肩胛肉肉味比較濃郁,吃起來非常Q彈。美國牛板腱脂肪較少, 略帶嚼勁,油花均勻,牛味濃香,鮮美多汁滿香口。彰化白鱔片鱔片爽脆彈牙,味道超鮮甜,完全沒有泥味,非常新鮮。屏東水蓮菜口感香

澳洲M7和牛
肉質鮮嫩多汁,入口有溶化感覺,超正。

黑毛牛肩胛肉
肉味比較濃郁,吃起來非常Q彈。

美國牛板腱
脂肪較少, 略帶嚼勁,油花均勻,牛味濃香,鮮美多汁滿香口。

彰化白鱔片
鱔片爽脆彈牙,味道超鮮甜,完全沒有泥味,非常新鮮。

屏東水蓮菜
口感香脆爽口,有一種獨突香氣,食落清脆爽甜。

麻辣鴨血
鴨血吸收了不少湯汁,入口嫩滑多汁,麻香味俱全。

滷肉飯
滷肉滷到軟爛Q彈、醬香四溢的肉燥澆淋在白飯上極之美味,最後我竟然食了2大碗🤣

杞子芋圓仙草凍
芋圓口感軟糯,仙草凍嫩滑清甜,加上黑糖糖水,清涼又美味。

4個人食 頭6碟牛”鞋”過枱布 已經order M7貴牛 (生日優惠只可食cheap牛 upgrade都唔比 bad!) 落單只可2塊2塊牛咁submit 其他小食又凍又硬 bad bad!! 之後既M7牛正常小小 同”鞋”枱布有分別左 但其他部位既牛 唔知番雪咗幾次 可以黐實咗隻碟 😵‍💫 我寧願食牛大人算 以為環境好好冇乜人 就係因為冇人 食物流量低 唔新鮮 煲滷肉仲唔記得開火 一片白油係面 嚇死 🤮🤮🤮 貴過牛大人 難食過好多人可一不可再 個人分享 以免中伏
可一不可再 個人分享 以免中伏
2022-09-06
生日
開開心心出糧天,約阿媽出嚟俾家用,順便帶佢哋去屋企附近食 犇殿台灣火鍋 ,試吓新嘢!90分鐘吃到飽 •任食放題自選湯底一款 + 自選肉類套餐+任選台式小吃 + 自助火鍋配料黑毛牛肩胛肉 套餐 $285黑毛牛肩胛肉Black Angus Chuck Eye Roll犇殿 係台式style幾特別,有好多唔同嘅湯底,阿媽揀咗台式濃香沙茶鍋 。用手機自助落單好方便,我哋食 黑毛牛肩胛肉晚餐有勁多牛肉可以選擇,豐富到呢!肉類方面有黑毛牛肩胛肉、肥美嫩口美國牛板腱、美國極黑牛三叉晶凝通透牛肉脂肪比較少重牛味、安格斯牛小排比較厚身好有口感、牛胸腹板肉。唔食牛嘅朋友仲可以有肉質好嫩滑的美國豬梅花、羊肉卷、阿嬤燒酒雞,照顧晒一台人嘅需要。精選高質肉類,其中黑毛牛肩胛肉,香嫩而牛味濃郁,帶點油花,不錯之選。全部牛肉都好高質,油脂同樣豐富,肉質比較柔軟,合理價錢食到 high quality 肉啊!用上秘製醬汁特別惹味,亦都保留了肉的鮮味,當晚我哋最喜愛的就是encore牛肉,古早味甚有吸引力。海鮮類也有代表,啖啖肉的東港海班片、香滑鮮甜的台灣透抽(小魷魚)、鮮活鯇魚片口、新鮮海蝦肉質彈牙有少許蝦膏、鮮甜海

90分鐘吃到飽 •任食放題

黑毛牛肩胛肉 套餐 $285
Black Angus Chuck Eye Roll

海鮮類也有代表,啖啖肉的東港海班片、香滑鮮甜的台灣透抽(小魷魚)、鮮活鯇魚片口、新鮮海蝦肉質彈牙有少許蝦膏、鮮甜海蜆夠新鮮甜美、澎湖墨魚滑、福州魚青滑夠彈牙味鮮甜。

吃到飽 •自選美食
還有數之不盡的夜市小食,宜蘭蔥餡餅、夜市小香腸、台南鹽酥雞、皮蛋醬油豆腐。台灣小食十三香滷三寶真係與別不同嘅,用十三種香料做出滷水去醃牛肚、牛筋及豬肚三寶,非常入味而軟滑香濃,好有台灣嘅風味,又融入了火鍋元素,一次過滿足晒幾個唔同嘅胃口,真係好似飛咗去台灣夜市一樣。

台式火鍋又點可以唔識台灣鴨血呀!
去台灣旅行嘅回憶返晒嚟,仲有西門町鴨肉扁, 逢甲米血糕、麻辣鴨血

手工餃子🥟 台式魚餃、手工菜肉餃、
福建燕餃、手工蛋餃;飽滿美味,肉香軟滑。本來仲想食埋屏東水蓮菜,好受歡迎一早售罄👏

自助區,還有不少火鍋配料,蔬菜🥬丸類,熟食小食,不能錯過精緻有特式的味道。飲品櫃有各式罐裝汽水、飲料、自家製樽裝涼茶。

到最後還有甜品,犇殿 勁優惠,可以任食 Häagen-Dazs 雪糕及 movenpick,甜品的胃表示很滿足。

總括來說,位置於奧運站非常方便,環境衛生非常好,服務細心,友善主動上菜快,食物好有台灣特色,食物質素亦有保證。價格不算太貴,下次可以一班朋友嚟試多啲款式,肯定會再次光顧呢!

2022-09-02 167 瀏覽
好耐都冇圍爐na!難得約咗閨蜜,要一路恰一路慢慢傾🤩打邊爐最正當然係台式火鍋🍲要食就要食和牛🐮澳洲和牛套餐🫢其實價錢都係$300幾一位,絕對唔貴~90分鐘吃到飽❗️要飽到上心口個種‼️澳洲M7和牛套餐 $315鐘意鴛鴦鍋,一次過試晒兩種湯底,點了滋補養顏桃膠土雞美人鍋及美白凝膚牛奶鍋土雞美人鍋真係有成隻雞髀喺裏面🐔湯底有中藥材配料,夠晒滋補🥛牛奶鍋白雪雪,入口有淡淡奶香~餐廳大部份食材都係QR code落單,包括海鮮、肉類~蔬菜、飲品、雪糕、小食就有自助吧❗️食物種類超多👏🏻基本上食到嘅火鍋配料都有‼️點好湯底即刻出去夾嘢食先💨夾完食返嚟湯底已經送到,重有海鮮拼盤,有齊生蠔🦪青口、扇貝、蝦🦐任食放題送餐速度最緊要快!呢度食物好快送到黎,唔錯👍🏻澳洲M7和牛賣相吸引😍油花分佈較多及平均,輕輕焯一焯就食得~入口軟柔,油花在口腔內慢慢溶化,美味甘甜❤️手切琵琶牛肉由於唔係用機器切割,入口口感會更加豐富❗️琵琶牛肉肉味濃郁,比M7和牛爽口而脂肪較少‼️澎湖墨魚滑鮮味夠🦑比想像中爽彈~台式打邊爐當然了有鴨血🦆麻辣鴨血辣得好過癮🌶厚切膳片味道濃郁,肉質彈牙肥美~紐西蘭羊肉卷有淡淡羊羶味,但唔會太強烈~美國豬梅花

好耐都冇圍爐na!難得約咗閨蜜,要一路恰一路慢慢傾🤩

打邊爐最正當然係台式火鍋🍲

澳洲M7和牛套餐 $315

餐廳大部份食材都係QR code落單,包括海鮮、肉類~

點好湯底即刻出去夾嘢食先💨

任食放題送餐速度最緊要快!呢度食物好快送到黎,唔錯👍🏻

入口軟柔,油花在口腔內慢慢溶化,美味甘甜❤️

澎湖墨魚滑鮮味夠🦑比想像中爽彈~
台式打邊爐當然了有鴨血🦆麻辣鴨血辣得好過癮🌶

厚切膳片味道濃郁,肉質彈牙肥美~
紐西蘭羊肉卷有淡淡羊羶味,但唔會太強烈~

美國豬梅花薄薄一片在湯底裏翻滾,吸收了湯汁精華,點埋自家製醬汁❗️新惹味非常😋

牛胸腹肉質結實,由於帶筋所以較有咬口 🐮呀嫲燒酒雞酒味香濃🐔雞肉嫩滑入味,好食❗️

除咗有火鍋配料,亦有台式地道小吃,例如鹽酥雞、炸春卷、皮蛋豆腐等~絕對適合咩都想試貪心嘅你👻

由於上菜速度快,所以90分鐘絕對食得飽❗️食物質素亦唔差‼️
2022-08-17
2022-09-01 123 瀏覽
台式火鍋吸引之處係除左本身火鍋材料之外,仲有因為好多台式小食款,今日行經奧海城見到原來多左間訓台式火鍋,二話不說又去試下先!有4款餐,因為唔算好餓,所以第一次就試下中間位美國極黑牛三叉先~揀完餐就揀鍋底,8款湯底各有吸引力,不過還是中意試新野,叫左刈菜蚵仔鍋~ 刈菜其實即係芥菜,而刈菜鍋其實即係台式蚵仔煎鍋,鍋底呈奶白色,稍為清淡,但卻充份呈現出蚵仔的清甜,蚵仔小細粒,鮮味十足,喝一口湯底非常棒~美國極黑牛三叉晶凝通透,脂肪相對少比較重牛味,牛板腱就肥美啲,肉質較為嫩口,牛胸腹板肉就最大塊,中意啖啖肉既朋友一定愛上;另外肉方面都推介阿嬤燒酒雞,好香燒酒味,點煮都維持到肉質鮮甜當然台灣小食都係呢度重點,例如夜市滷味,鹽酥雞,鴨肉扁,滷三寶等......尤其滷肉飯,可以自己任添汁,多多汁滷肉飯正呀!