ITSUMÉI
2024-04-22 37 瀏覽
💯 前幾天,我有幸造訪了燚 ITSUMÉI,一家在大埔的Omakase風格鐵板燒餐廳,這家餐廳廣受推薦。餐廳隱蔽而私密的環境,封閉的木門給人一種獨特的尊貴感。我們選擇了每人價值$688的入門八道菜廚師發辦套餐,以下是這頓精緻盛宴的菜品:🍣 海膽刺身配上粒粒魚子醬慷慨的海膽刺身搭配魚子醬,呈現出奢華又愉悅的享受。😋🥗 煙三文魚沙律三文魚包裹着沙律,搭配著泡沫一同品味,帶來清新而開胃的組合。🦪 南非孔雀鮑魚配多士,帶子配上檸檬柚子泡泡鮑魚多士帶來愉悅的清新口感,而搭配柚子檸檬泡泡的帶子則展現出甜酸平衡的美味。🥩 澳洲牛肉多汁嫩滑的澳洲牛肉,香氣四溢,蒜蓉醬和炸脆蒜片的搭配更增添了層次感。🐖 日本宮崎豬肉眼扒口感嫩滑多汁的宮崎豬肉眼扒,以鹽麴凸顯其鮮味,再加上豐潤的柚子醬汁,堪稱絕妙的美食享受!🍚 海膽炒飯精心烹調的金黃炒飯,每粒飯粒獨立且風味豐富,加入海膽提升了口感,令人滿足。🍺 麒麟生啤在這樣的環境中,品味兩杯清爽的啤酒,增添整體的愉悅感。😌

🍣 海膽刺身配上粒粒魚子醬
慷慨的海膽刺身搭配魚子醬,呈現出奢華又愉悅的享受。😋

🥗 煙三文魚沙律

🦪 南非孔雀鮑魚配多士,帶子配上檸檬柚子泡泡

🥩 澳洲牛肉

🐖 日本宮崎豬肉眼扒

🍚 海膽炒飯

🍺 麒麟生啤
在這樣的環境中,品味兩杯清爽的啤酒,增添整體的愉悅感。😌
2024-04-18
👧🏻👅大埔精緻鐵板燒-生活需要多一d儀式感 食美食係其中一種 食精緻又用心既美食更加係🤤🙌🏻位於大埔美豐花園既燚 長期爆滿 師傅好用心準備每一道既菜色❤️每一道都有驚喜🍴煙三文魚沙律配車厘茄師傅用煙三文魚包住沙律菜 配上綿密口感既黑醋泡泡 另外仲有新鮮既車厘茄配碟 係一道味道好夾 令人胃口大開既開胃菜👍🏻🍴海膽刺身配魚子醬最中意食海膽刺身😍❤️呢度既海膽刺身新鮮鮮甜 上面仲放有魚子醬 而海膽刺身底下則有昆布 狐埋一齊食 令鮮味同口感大大提升✨🍴黑松露牛油扇貝黑松露加牛油簡直係香味炸彈🤣扇貝點少少黑松露牛油已經即刻味道昇華👅🍴東星班有東星班既魚皮同魚肉 魚皮煎到好脆卜卜 魚肉就好滑同多汁 再配埋柚子泡泡食 口感更多層次🫡🍴黑醋鵝肝配多士鵝肝配多士 中間仲有d creamy同柚子醬 師傅教 可以好似蛋糕咁食 而食落既口感真係好似蛋糕咁creamy🤤但因為有黑醋同柚子醬 又唔會太膩🙌🏻🍴⁠紐西蘭牛柳煎到5成熟既牛柳好嫩滑同多肉汁❤️ 個皮仲有少少脆 剛剛好🍴豬扒配柚子醬好驚食到好柴既豬扒 但呢多既豬扒好鬆軟 再配埋柚子醬食 少少甜 好開胃 會食到唔想停口🤤📍燚@大埔翠樂街11號美豐花園地下10號
👧🏻👅大埔精緻鐵板燒

煎到5成熟既牛柳好嫩滑同多肉汁❤️ 個皮仲有少少脆 剛剛好

🍴豬扒配柚子醬

📍燚@大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2024-04-14 24 瀏覽
與吃貨友人响大埔食午餐, 㨂咗佢鐘意嘅鐵板燒, 倆人坐响吧檯一路食一路傾偈,好時光❤️🍭前菜❤️魚生包住爽脆沙律菜, 拌碟嘅龍珠果果味酸酸甜甜, 好醒胃, 係最强嘅前菜。❤️菠蘿柚子拌巴哈馬火腿, 低調奢華。🍭鐵板海鮮倆品控制🔥熟度極佳, 鮑魚同帶子燒得香脆嫩滑,鐵板燒海鮮係最能看到實力.🍭鐵板肉類(秋田縣雞扒及/宮岐縣豬柳)❤️秋田縣雞扒🐔肉質鮮嫩香滑,外皮煎得酥香脆口, 除咗油潤嘅雞皮, 其餘沒有多餘的油脂, 令人吃咗都冇罪惡感❤️宮岐豬柳🐷朋友叫咗宮岐豬柳, 口感鮮彈🤩, 肉質緊實鮮甜, 完全無肉臊味👍🍭鐵板炒飯🥣用鐵板嚟炒飯,簡直係無得輸🥇, 飯粒粒分明,微温彈牙,每啖都讓味蕾滿意💋。🍭豆腐海帶味噌龍蝦🦞湯入口😁瞬間能徹底感受到湯頭🥣的濃郁風味同真材實料嘅魅力^⁠_⁠^。

🍭前菜
❤️菠蘿柚子拌巴哈馬火腿, 低調奢華。

🍭鐵板海鮮倆品

🍭鐵板肉類(秋田縣雞扒及/宮岐縣豬柳)
❤️秋田縣雞扒🐔
❤️宮岐豬柳🐷

🍭鐵板炒飯🥣

🍭豆腐海帶味噌龍蝦🦞湯

2024-04-09
  • 炒飯
  • 宮崎縣厚切黑豚扒
2024-04-14 23 瀏覽
餐廳 : 燚 ITSUMÉI地址 : 大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖妹妹介紹大埔有間鐵板燒好有特色,食材新鮮而且性價比高,老公生日快到,今日提早和他慶祝一下,就決定去試下!餐廳門口係一度大木門,外觀充滿神秘感,入面氣氛浪漫,燈光柔和,而且只接受預約客戶,不設用餐時限,想更有私人空間可以包場,輕輕鬆鬆地享受鐵板燒。⭐️煙三文魚沙律,用煙三文魚捲著沙律菜,配上特製的泡泡黑醋汁,伴龍珠果及蕃茄仔,好有法國料理feel,三文魚的煙燻風味與沙律菜的清爽口感互相襯托,令我胃口大開。⭐️ Parma Ham 配菠蘿柚子蓉,咸香的Parma Ham與酸甜的菠蘿柚子蓉,形成了一種有趣的對比,配上食用花及自製忌廉,帶來豐富的口感體驗。⭐️龍蝦+鮑魚+扇貝,這道菜以蒜蓉為調味,食材新鮮,龍蝦和鮑魚肉質鮮嫩彈牙,扇貝柔軟細嫩,帶有淡淡的甜味,烹飪後依然保留食材的鮮味和嫩度,加上廚師精心的擺盤,外觀誘人,帶來味覺及視覺的雙重的享受。⭐️鵝肝配香脆多士,底層既香脆多士,加上自製忌廉、冰凍的菠蘿蓉,最後放上柔軟滑嫩、入口即溶的鵝肝,一口咬下去,有不同層次感,一試難忘。⭐️澳洲牛柳,肉質軟嫩多汁,每啖都充滿肉香,可加竹炭
餐廳 : 燚 ITSUMÉI
地址 : 大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
⭐️澳洲牛柳,肉質軟嫩多汁,每啖都充滿肉香,可加竹炭鹽及香脆蒜片,提升味道感覺。
⭐️宮崎豬肉,無一般的豬臊味,肉質柔軟多汁,有口感,肉味濃郁,不肥膩。⭐️餐廳有多種酒及啤鐵選擇,鐵板燒配啤酒,真是天作之合。
餐廳由兩位20多年經驗的大廚主理,選材高質又新鮮,加上精緻的擺盤,烹飪技術不容置疑,一定能滿足顧客的味蕾,值得一試。
今次預約左一間超隱蔽、私隱度極高既鐵板燒~餐廳外面既木門完全密封住,所以要係出面按門鐘先可以入到去🙆🏻‍♀️裡面環境唔算太大,大概可以容納三至四組客人!經Openrice訂座,仲會每位都送一杯生啤🍺超爽!-🎈煙三文魚沙律望到都覺得好得意既煙三文魚沙律🥗最特別一定係佢既柚子味泡泡🫧做到真係好似一件藝術品咁!係好開胃既前菜😍-🎈刺身好鮮甜!係大大粒既帶子🥰-🎈美國牛小排肉味濃郁,油脂分布比例均勻,配埋蒜片一齊食簡直昇華左去另外一個層次咁~而伴碟有蘑菇🍄造型既蘿蔔,挺可愛又解膩😝-🎈澳洲龍蝦廚師將龍蝦膏加埋入去炒,令到成碟龍蝦肉好爽口彈牙🦞非常惹味!-🎈龍蝦麵豉湯預先放埋龍蝦蝦頭落去個湯到熬製,飲落鮮味十足🙆🏻‍♀️-🔸燚📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

生啤

🎈煙三文魚沙律

🎈刺身

好鮮甜!係大大粒既帶子🥰
🎈美國牛小排

🎈澳洲龍蝦

🎈龍蝦麵豉湯
龍蝦麵豉湯

預先放埋龍蝦蝦頭落去個湯到熬製,飲落鮮味十足🙆🏻‍♀️
🔸燚
📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2024-02-27
生啤
龍蝦麵豉湯
2024-03-29 21 瀏覽
話說個朋友住喺大埔,無啦啦話要補足我生日飯,之後就神神秘秘帶咗我去一間日本餐廳,呢間日本餐廳得幾個座位,情調十足。佢有套餐同埋散叫選擇,我們除了叫咗不同款式的菜式。北海道煙三文沙律:這道沙律以北海道的煙三文魚為主,搭配清爽的生菜和酸甜的沙拉醬。煙燻的風味與蔬菜的爽脆口感相融合。北海道帶子、鯛魚刺身和魚子的組合,鮮嫩多汁。海鮮原始風味搭配豐富的口感,建議將魚子夾埋帶子一齊食,因為魚子嘅鹹味會中和花,否則就會可能會覺得太鹹。日本子蒜鮑魚多士:酥脆多士包裹著鮑魚的鮮嫩口感,獨子蒜的香氣與鮑魚的鮮味完美融合。鮮味得來又有麵包冇咁膩。A4和牛皮薄片:高品質的A4和牛肉切成薄片,肉質細膩口感,在口中融化,帶來濃郁的肉味。極致的嫩滑與濃郁的口感。澳洲牛柳:澳洲牛柳肉質鮮嫩,我哋揀咗三成熟,牛味非常突出,加埋旁邊嘅炭鹽。個人就覺得本身牛味都好夠。炒飯和海鮮湯,海鮮麵豉湯充足濃濃的海鮮味,缺點就係太細碗了。🥺總括而言,如果想靜靜地同朋友好好食一餐,呢個絕對係一個好嘅地方推介,不過地址就要仔細啲搵。
佢有套餐同埋散叫選擇,我們除了叫咗不同款式的菜式。

今日特登約朋友食個豐富午餐 比較少食嘅鐵板燒 好特別 所以特登揀咗要對自己 好 呢度地方細細但係坐得好舒服 我哋就揀咗坐bar table可以見到廚師表演煮嘢食 週末食嘢梗係要飲杯生啤放鬆下今日就點咗一個 入門8度菜廚師發板套餐 $688⭐沙律 三文魚沙律 用醋打成嘅泡泡 酸酸甜甜好開胃 感覺高級⭐前菜 係parma ham 再加菠蘿打成嘅source 酸酸甜甜好開胃⭐鐵板海鮮兩品 有台灣鮑魚 同埋 日本帶子帶子好大粒 好鮮甜 兩隻鮑魚再 加多士非常高級⭐鐵板肉類1品熊本縣A5級和牛煎到好香 一啲都唔韌 牛肉味濃鬱 ⭐宮崎縣厚切黑豚扒豬肉味濃鬱 厚切啖啖肉 一啲肥肉都冇 ⭐炒飯廚師好用心機咁加上蔬菜 蘿蔔炒成非常香口嘅炒飯 仲砌在心心❤️形狀非常好玩呢度坐得好舒服 可以近距離見到廚師整鐵板燒 好得意 放假可以休閒地食餐鐵板燒同朋友一路輕鬆傾計 飲酒食鐵板燒真係好高享受 啲嘢食好高質素 伴碟 好有美感 食得好滿足⭐

週末食嘢梗係要飲杯生啤放鬆下

豬肉味濃鬱 厚切啖啖肉 一啲肥肉都冇

⭐炒飯

呢度坐得好舒服 可以近距離見到廚師整鐵板燒 好得意
放假可以休閒地食餐鐵板燒
成日經過都覺得呢個木門後面好神秘 🤣 呢度私隱度真係好高~今次同朋友慶祝好難得人數少都可以包場🎉試咗 入門八道菜廚師發辦套餐 $688呢度嘅特色係玩日法fusion,而且係廚師發辦,所以每道菜都好有驚喜💕大廚話食材全部都係產地直送或者係當日採購,超級新鮮🐟⭐️沙律- 煙三文魚包沙律菜用檸檬柚子汁泡泡調味,fine dining賣相,酸酸甜甜好開胃✨⭐️前菜- 乳酪巴馬火腿賣相簡單而奢華~Parma Ham 包住超甜嘅沖繩菠蘿,配搭菠蘿乳酪醬,完全味覺嘅享受🌸⭐️ 鐵板海鮮兩品 越南虎蝦 - 新鮮嘅虎蝦真係好鮮甜彈牙!蝦頭都燒得超級香脆🤤法式蒜蓉多士,配南非孔雀鮑魚食材真係毋庸置疑咁高級,鮑魚鮮甜軟滑,蒜蓉刺激味蕾,放喺酥脆金黃色嘅多士上中和返,層次感十足💯⭐️ 鐵板肉類一品宮崎厚切黑豚扒 係日本頂級嘅品種,肉質非常嫩,脂肪間柔軟同多汁,加埋燒至微焦嘅外層,去埋佢嘅特製醬汁,超級正👍🏻澳洲牛柳牛肉肉質非常嫩,高貴且豪華。咬落有牛肉嘅鮮味同肉汁。經過鐵板燒烤後,牛肉保留住個人特色同獨特嘅香氣,配炸蒜食落更加有層次感!⭐️ 炒飯鐵板燒嘅炒飯粒粒分明,熱辣辣好正!⭐️ 麵豉湯⭐️ 甜品紅豆吉士可麗餅 - 即

試咗 入門八道菜廚師發辦套餐 $688

⭐️沙律- 煙三文魚包沙律菜

⭐️前菜- 乳酪巴馬火腿

⭐️ 鐵板海鮮兩品

⭐️ 鐵板肉類一品

澳洲牛柳

⭐️ 炒飯
鐵板燒嘅炒飯粒粒分明,熱辣辣好正!

⭐️ 麵豉湯

⭐️ 甜品
紅豆吉士可麗餅 - 即場製作嘅餅底加上配料好好味,食完真係超級飽 !😝
燒澳洲牛柳
宮崎厚切黑豚扒
煙三文魚包沙律菜
  • 宮崎縣厚切黑豚扒
2024-03-13 28 瀏覽
服務很好,員工也很nice,食物方面也很好食,帶子非常新鮮,可惜我不食牛,轉了菜式,不果那道雞和豬的菜式也出色,餐廳面積不算太大,但是也很舒服的。會再次光顧哦!
放假前一早預約咗呢間食omakase鐵板燒嘅餐廳,今日終於可以打開呢度神秘嘅木門,一嚐法日嘅鐵板料理😋師博準備食材期間,我哋先淺嚐梅酒🍶 入口甜甜哋,夠晒温醇舒服😌🔸煙三文魚包沙律菜 • 配黑醋泡泡🥬前菜沙律已經好驚喜,師傅介紹黑醋已打成泡泡🫧拌沙律菜食,特別之餘更能帶出柔和嘅黑醋味。🔸一口菠蘿Parma Ham小盒子🍍靚到好似藝術品咁嘅前菜,叫人點捨得食呢🤭 超甜菠蘿被Parma Ham包住,估唔到咁夾,食用花放響上面非常精緻🌺🔸香煎東星斑 • 配檸檬泡泡🐟魚皮煎得好香脆,魚肉配檸檬泡泡🫧好夾😋🔸香蒜鮑魚脆多士 • 配竹炭鹽鮑魚新鮮彈牙,蒜味香濃🤤 輕輕沾少少竹炭鹽可作調味。🔸澳洲牛柳🥩牛柳好嫩滑,師傅控制火候啱啱好,加埋蒜片更惹味。旁邊貌似蘑菇嘅係蘿蔔,有心思又可愛🍄🔸日本宮崎豚肉🐷估唔到呢塊宮崎豬咬落咁腍,有驚喜😋🔸鐵板炒飯🍚炒飯粒粒分明夠乾身有蛋香,又有蘿蔔粒嘅爽脆。餐廳環境好輕鬆,食完飯響度飲杯酒,同師傅傾吓偈先知原來師傅有多年五星級酒店經驗,難怪功架十足👏🏻 亦都係貓奴喜歡食鐵板燒嘅原因,可以同師博互動之餘又可以欣賞功架🤭 🐾貓奴足跡🐾🌐 燚 (大埔)📍 大埔翠樂街11號美
🔸煙三文魚包沙律菜 • 配黑醋泡泡🥬
🔸一口菠蘿Parma Ham小盒子🍍
🔸香煎東星斑 • 配檸檬泡泡🐟
魚皮煎得好香脆,魚肉配檸檬泡泡🫧好夾😋

🔸香蒜鮑魚脆多士 • 配竹炭鹽
鮑魚新鮮彈牙,蒜味香濃🤤 輕輕沾少少竹炭鹽可作調味。
🔸澳洲牛柳🥩
🔸日本宮崎豚肉🐷
估唔到呢塊宮崎豬咬落咁腍,有驚喜😋
🔸鐵板炒飯🍚
炒飯粒粒分明夠乾身有蛋香,又有蘿蔔粒嘅爽脆。

🐾貓奴足跡🐾
🌐 燚 (大埔)
📍 大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2024-03-09
  • 鐵板海鮮兩品
朋友早幾日帶左我去-間私隱度好高、好神秘既餐廳度食左餐好特別既飯;原諒小妹未見過世面既樣子😜因為omakase就食過,但係omakase既鐵板燒小妹都系第一次食咋😂我地食左:👉🏻🌟入門八道菜廚師發辦套餐🌟 $688 pp入面有:✨沙律✨▫️煙三文魚野菜沙律用肥美滑嫩、煙燻味好重既煙三文魚直接卷住d新鮮沙律菜,再配上清香既柚子檸檬泡泡,清新開胃得梨仲好易食❣️✨前菜✨▫️乳酪巴馬火腿用充滿咸香既鮮嫩巴馬火腿包裹住奶香滿滿、芝味十足既乳酪,呢個配搭幾特別;同底層酸酸甜甜、入面有好多菠蘿碎既菠蘿醬汁既味道出奇地夾👍🏻醒神得梨仲感覺好有層次,小妹超中意🫶✨鐵板海鮮兩品✨▫️有黑松露牛油扇貝▫️南非鮑魚蒜蓉多士同好有口感既鮮甜扇貝配搭既黑松露牛油醬真係超級濃郁,直情香到-個點!好似用梨點咩都-定超好食🤣厚肉既南非鮑魚鮮味爆棚,爽脆彈牙;秘製既蒜蓉醬雖然超惹味,但都阻擋唔到佢既鮮味🤟🏻✨鐵板肉類一品✨▫️宮崎豬扒▫️秋田雞扒厚薄適中既宮崎豬扒冇乜肥膏,肉味香濃冇燥味,肉質緊實細緻得梨仲好有彈性!配埋個柚子醬同鹽趜真係食多2舊都仲得🤭肥瘦均勻既秋田雞扒油脂香醇、肉質鮮嫩唔韌柴,多汁得梨又唔會覺得佢好油👍🏻-次過上

我地食左:👉🏻

▫️南非鮑魚蒜蓉多士

✨鐵板肉類一品✨

▫️宮崎豬扒
▫️秋田雞扒

-次過上哂2碟香噴噴、唔同款又切好哂既肉肉真係好正,大啖啤酒大啖肉真係超級爽🥳

✨炒飯✨

金黃色既炒飯粒粒分明,夠哂乾爽;入面配料有雞蛋、蘿蔔同蔥花,味道1 d都唔寡。

✨湯✨

系偏甜口既味噌湯,味道濃厚又暖身,入面舊豆腐仲要雕埋花咁,睇落好矜貴🤟🏻

甜品

今餐上枱既每-道菜都擺盤精美,配搭用心,望到都已經超有食慾,食得出既用料新鮮,可見餐廳對食材品質都有番咁上下既要求😍又係超令人滿意既-餐呢❣️

🔥燚

📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2024-03-05 25 瀏覽
全實木閘門,私隱度極高。餐桌擺盤有心思打卡一流,仲可以坐喺吧枱度睇廚師即席烹調。民宅質素,不過不失,可以一試。八道菜廚師發辦套餐 🥢煙三文魚沙律伴碟有柚子泡泡,酸酸甜甜開胃菜🥢前菜火腿乳酪芝士菠蘿汁,鹹甜得宜。賣相不錯,🥢鐵板海鮮兩品鮑魚多士、鱔、龍蝦半邊。魚肉實淨,多士脆口,龍蝦新鮮。🥢鐵板肉類一品秋田雞扒同宮崎牛扒,肉質鮮嫩。牛扒五成熟唔會太韌。伴碟有烤蒜片,蘑菇嘅製作亦非常用心。🥢炒飯材料豐富仲加咗隻蛋,飽肚之選。🥢湯麵豉湯,仲用咗之前鐵板燒嘅龍蝦頭嚟煮,湯咪好濃!豆腐仲切開可以開花。𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜 🍴ITSUMEI燚📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號——————————————————

八道菜廚師發辦套餐
🥢煙三文魚沙律
伴碟有柚子泡泡,酸酸甜甜開胃菜
🥢前菜
火腿乳酪芝士菠蘿汁,鹹甜得宜。賣相不錯,
🥢鐵板海鮮兩品
鮑魚多士、鱔、龍蝦半邊。魚肉實淨,多士脆口,龍蝦新鮮。
🥢鐵板肉類一品
🥢炒飯
材料豐富仲加咗隻蛋,飽肚之選。
🥢湯

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴ITSUMEI燚📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號
——————————————————
2024-03-05
2024-02-29 31 瀏覽
今次同朋友慶祝生日去到呢間大埔嘅鐵板燒燚,網上睇到評論都唔錯,仲見到唔少明星都有推介呢間餐廳今次即刻去試吓👍 今次就叫咗佢哋嘅入門8道菜廚師發辦套餐$688前菜係乳酪西班牙火腿配鮮菠蘿蓉乳酪順滑奶香嘅味道配搭上西班牙火腿嘅鹹香同菠蘿蓉嘅水果鮮甜味道層次十足而且在前菜10分開胃👍法式蒜香巴黎多士配日式清酒煮鮑魚鮑魚經過日本清酒浸煮之後非常入味加上煙靭嘅口感體驗一流👍加上充滿油脂香味嘅鵝肝配搭牛油蒜香嘅香脆多士超級邪惡香口,配搭埋清酒鮑魚帶嚟到一絲解膩嘅甜香🥰鐵板燒澳洲牛牛肉味非常濃郁而且鮮嫩,脂肪分布適中整體配合喺前邊幾道菜上嚟令到成個套餐唔會太油膩非常有心思配搭加上旁伴碟有竹炭同葉蒜片可供配搭食用,變化十足😍甜品吉士紅豆雪梨花雪梨經過紅酒浸煮同冰凍之後,紅酒嘅香味完全解放出嚟有超濃郁嘅酒香味再配搭上清新嘅雪梨🤤

前菜係乳酪西班牙火腿配鮮菠蘿蓉

法式蒜香巴黎多士配日式清酒煮鮑魚

鐵板燒澳洲牛

甜品吉士紅豆雪梨花
2024-02-27 22 瀏覽
今日入到 大埔呢間 傳說「隱世鐵板燒」絕對可型容為 “大隱隱於市 小隱隱於野 “ 低調中見高手試一個 「入門八道菜套餐」名字叫入門 ,但絕對不入門 ,精湛廚藝先來一杯冰凍麒麟生啤,來開始一個美麗美妙既美食之旅煙三文魚沙律-名字平平無奇,內裡見真章一場煙霧離漫既開幕、大廚特別強調那一祼鮮龍珠果,一口咬落去酸酸甜甜,真的開了胃口 可以好好品嘗每一道菜下面配襯的牛油果醬 廚師加以調制 ,帶有顆粒狀 沒有一般牛油果那仲 草青糊糊的口感 很青爽十分討好 ,黑醋泡泡都是點精之作 配煙三文魚 酸度剛好 調和(特別一提 開場那些 煙霧令到蔬菜也帶了 蘋果木煙燻味 很新的體驗 很特別但很夾)乳酪巴馬火腿擺盤美麗如畫,以食用鮮花點綴配襯巴馬火腿 整體配搭和諧 火腿不會太鹹 味道剛好 特別一提 底部的柚子蓉 微酸 十分清新開胃蒜蓉牛油帶子+黑松露鮑魚多士到重頭戲之一 海鮮上場蒜蓉牛油香草汁 做得好香 三個味到配得剛剛好 提鮮有加黑松露很香 鮑魚夾多士 一軟一脆 完美組合黑醋泡泡 又同沙律不同 點上小小更滋味澳洲鐵板香煎牛柳另一個重頭好戲,外香 內軟 火喉時間天衣無縫絕對係五星級 扒房水準配上香脆蒜片加黑炭鹽

先來一杯冰凍麒麟生啤,來開始一個美麗美妙既美食之旅

煙三文魚沙律

煙三文魚沙律-名字平平無奇,內裡見真章
令到蔬菜也帶了 蘋果木煙燻味 很新的體驗 很特別但很夾)

特別一提 底部的柚子蓉 微酸 十分清新開胃

到重頭戲之一 海鮮上場
蒜蓉牛油香草汁 做得好香 三個味到配得剛剛好 提鮮有加
黑松露很香 鮑魚夾多士 一軟一脆 完美組合

黑醋泡泡
又同沙律不同 點上小小更滋味

澳洲鐵板香煎牛柳
另一個重頭好戲,外香 內軟 火喉時間天衣無縫
絕對係五星級 扒房水準
配上香脆蒜片加黑炭鹽 再錦上添花 又加分

麵豉湯

今次器皿 加上豆腐開花盡顯刀工

又是加分之作
鵝肝粒粒炒飯

鵝肝粒粒炒飯
簡單盡在不簡單, 粒粒分明
刻意做到微微焦香 又是喜上喜

曲終 人未散 最後一道 甜品

超心機之作 ,沒有紅酒過度釀制 苦澀味 也無梨肉溶爛感 只有適度時間 才能做出這道菜的好
添花位 帶一點 話梅香 「絕」
紅酒釀雪梨
古樸木門後充滿神秘感的世界🧙‍♀️🧙‍♂️要進入餐廳請先按木門上門鐘🔔等待店員黎開門🚪好啦,唔再保持神秘😎依到係一間食法日𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧既鐵板燒🍴一打開門就見到可以近距離睇住師傅準備既𝐁𝐚𝐫枱🔥~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪️煙燻三文魚沙律煙三文魚🐟包住蝦肉 • 牛油果沙律🥑表面係黑醋泡泡,配(紅)車厘茄 • (橙)龍珠果🧡❤️.▪招牌酥皮芝士龍蝦新推出招牌菜🆕西式酥皮✨日式醬汁(餡料層)蝦頭膏炒既龍蝦肉 • 拉絲芝士🧀以龍蝦殼🦞 • 食用花 • 玫瑰花花瓣點綴🌹.▪鵝肝多士法包🥖 & 鵝肝中間加左𝟐種減低油膩感既醬汁(鮮菠蘿蓉🍍 • 檸檬蛋白𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞)旁邊有少少黑醋可點🤎.▪️海膽炒飯粒粒分明幾香口。配料雞蛋 • 甘筍 • 蔥…🥄炒既過程中,師傅仲會用炒飯砌出心心圖案💘.▪甜品擺盤好靚,靚靚們應該會幾鍾意🤪師傅用紅酒雪梨🍐砌左朵玫瑰花🌹,再加左金箔點綴。底加左吉士醬 • 紅豆蓉🫘旁邊係脆脆外皮炸芋頭雪糕糯米糍🍨.多種酒類可揀 : 日本清酒🍶 • 紅/白酒🥂🍷 • 威士忌🥃 • 生啤🍻....~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
古樸木門後充滿神秘感的世界🧙‍♀️🧙‍♂️
要進入餐廳請先按木門上門鐘🔔
等待店員黎開門🚪
好啦,唔再保持神秘😎
依到係一間食法日𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧既鐵板燒🍴
一打開門就見到可以近距離睇住師傅準備既𝐁𝐚𝐫枱🔥

▪️煙燻三文魚沙律
煙三文魚🐟包住蝦肉 • 牛油果沙律🥑
表面係黑醋泡泡,配(紅)車厘茄 • (橙)龍珠果🧡❤️

▪招牌酥皮芝士龍蝦
新推出招牌菜🆕
西式酥皮✨日式醬汁
(餡料層)蝦頭膏炒既龍蝦肉 • 拉絲芝士🧀
以龍蝦殼🦞 • 食用花 • 玫瑰花花瓣點綴🌹

▪鵝肝多士
旁邊有少少黑醋可點🤎

▪️海膽炒飯
粒粒分明幾香口。配料雞蛋 • 甘筍 • 蔥…🥄
炒既過程中,師傅仲會用炒飯砌出心心圖案💘

甜品
擺盤好靚,靚靚們應該會幾鍾意🤪
旁邊係脆脆外皮炸芋頭雪糕糯米糍🍨

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費