2024-03-30 145 瀏覽
同朋友行街差唔多食晚飯,上網見到推薦同評分望落都幾好,點知伏到喊本身入到黎都幾好既,環境好坐得舒服,周圍既日本車票裝飾都幾靚,見到日本車站名既貼紙都好有趣,但係落左單之後真係好後悔叫左100g豚同牛既組合,另外叫左炸雞同野飲野飲冇問題,首先講返個餐先個餐我等左半個鐘,其實我想問,呢幾樣野需要半個鐘黎搞咩?約7點半入座,接近8點先送到,而且現場唔超過10個客人,連罐野飲都要過左10分鐘先送過黎,乜唔係雪櫃拎罐野飲就得啦咩?個飯凍冰冰硬硬地,落左燒肉汁撈又落黑椒落七味粉燒埋肉一齊食先勉強食到湯同泡菜正常發揮但個肉先係最大既問題唔知張相睇唔睇得出,但我食既時候係好明顯咁見到冰渣上面,舊肉勁硬,好似岩岩係凍肉鋪買完未解凍好,到底等左半個鐘係等咩?係隔離街市拎返黎?肥膏方面豬既話還好,但牛既肥膏真係有少少多,燒係時候個牛肉因為肥膏縮埋一舊,唔講以為你依家整緊牛油。見到唔少食評都話唔大油煙食完唔會成身燒肉味好好,緊係啦,你d肉乜味都冇食落同擦膠有咩分別?係個蒜香牛油醬都幾香,靠調味料先叫係擺到落口。落黑胡椒既調味罐爛左就咁拎膠紙痴,連我朋友個罐都係,可惜冇影到相。個炸雞正價$31,跟餐叫$21有6

叫左100g豚同牛既組合,另外叫左炸雞同野飲
野飲冇問題,首先講返個餐先

湯同泡菜正常發揮
但個肉先係最大既問題

炸雞正價$31,跟餐叫$21有6舊張圖我唔記得食左一舊先影,遲過個餐隔左一陣先上
係熱既,個皮唔算太脆……個肉擺到入口,但係唔係好feel到肉味,如果我食其他餐廳一定覺得舊炸雞唔好食,但同呢間鋪d未解凍既肉比較已經算好

沙律醬冇特別,因為都係出面買

食完成餐飯唔知自己擺左咩落口,食過其他一人燒肉店既肉係會事先腌好,燒完唔落調味料都已經有味
但呢間每舊肉都要靠燒完點醬先有味,唔知係咪因為d肉未解凍好,但我真係冇諗過燒肉都可以咁難食,諗住小店有特別,點知咁伏

最後埋單加一$85
我唔明加一既意義係邊,服務既地方只有拎個餐過黎同幫我地賣單,我個fd拎到餐既時候店員有幫佢開爐同教佢用,我係完全冇,自己開爐。雖然自己開爐好平常,但呢間鋪要加一,所以感覺有少少奇怪。

臨走之前,坐卡位既兩個姐姐突然之間叫有曱甴,有個店員有去幫手捉,但食到一半有曱甴走出黎都幾恐怖……但冇見到唔肯定係咪真

店員基本上都係內場搞,係送餐既時候先派1-2個人出去,入鋪時係冇人接待的,d位任坐
等餐時見到內場廚房keep住整緊野食,但睇唔到整緊咩……d肉唔係應該準備好曬啦咩?

最後啦,真係唔明點解咁多好評,間鋪上網搵係2023年10月尾開張,唔少食評都係個段時間寫,可能開鋪時既質素好好啦,但我今次食真係feel唔到,全餐最好食既居然係等左10分鐘先拎到既野飲

85蚊當交左智商稅,見到唔少人食$308高級少少既餐,但d相影出黎個肥膏咁鬼多,居然話油脂滿滿好幸福,雪花同埋肥膏唔識分?300蚊我都食到其他鋪平價既燒肉放題

今次冇叫丼飯,見到唔少人話都話好食,就咁睇大家影既相都OK既
但原諒我真係比唔到第二次機會比呢間鋪。
2024-03-27
2024-03-23 80 瀏覽
見open rice 食評吾錯就諗住黎試下,6pm 到店一個人都冇,座位吾好座設計頂住隻腳,選了$163牛肩胛,和牛腹肉,牛舌餐。店員攞個餐來的時候飯同湯吾夠熱,暖的。主角出埸后我即刻同店員講,D牛肉睇來吾係好新鮮喎!兩隻吾同顏色之餘,仲好明顯係溶完再雪的~吾新鮮不指仲要結左冰分吾開点燒?佢既回應只係笑一笑,原全冇諗過退換,我再問可唔可以換?佢繼續都係笑一笑同我講等多陣ok!我都吾知講咩好,唯有叫多份炸雞打底。炸雞味道不過不失,雞肉偏乾。既然冇得退換,最後等左5分鐘左右開始照燒來吃左牛舌,中和牛腹係灰色的~食入囗真係麻麻地。右邊牛肩胛就最正常。等得解凍黎飯同湯都凍哂!吾知係心理作用定真係太吾新鮮,食完當晚係有D吾舒服。希望店舖有所改善,吾新鮮既肉就吾好免強出比客人,客人不是無知的。

,選了$163牛肩胛,和牛腹肉,牛舌餐。

我都吾知講咩好,唯有叫多份炸雞打底。

炸雞味道不過不失,雞肉偏乾。
既然冇得退換,最後等左5分鐘左右開始照燒來吃
早幾日放工同朋友一齊去左旺角剪髮我地剪之前諗住求其食意外地發現附近有間一人燒肉店燒肉駅主打「速食」一人燒肉提供多款燒肉餐而且CP值高入到去餐廳 發現佈置都好有心機吧枱可以見到唔同日本火車飛既貼紙佈置有小日本旅行既感覺最欣賞就係1d油煙味都無獨立抽風系統 食完之後唔會全身油煙味道甘走除左燒肉 仲有2款丼飯朋友怕燒肉熱氣岩晒//牛五花,豚松阪,雞松阪​$118//(+$18溫泉蛋紫菜飯)有選擇困難症既我見到甘多款肉唔知點選擇好最後決定叫呢個有齊牛豬雞既套餐豚松板係豬頸肉 而雞松板係雞頸肉上桌既時候發現原來份量都好多牛肉味道濃郁 入口嫩滑油脂油花滿佈整塊肉餐廳採用無激素赤雞雞頸肉啖啖肉 口感爽脆有嚼勁點燒都唔會乾 唔駛點汁都好味套餐配泡菜,味噌湯同珍珠飯飯底升級到溫泉蛋紫菜飯每啖都滿滿蛋汁同紫菜香至於燒肉汁就有三款包括傳統燒肉汁、蒜味燒肉汁同埋蒜蓉牛油汁//吉列豬扒咖哩丼 $78//呢個餐有吉列豬扒配上咖哩飯份量夠多 基本上已經都好夠飽吉列豬扒炸至外皮好薄又夠鬆脆食落口一點油膩感都無豬扒肉質比較淋身咖哩汁夠香濃口感甜甜而不辣飯係珍珠米 粒粒分明飽滿$78有呢個質素算係甘
早幾日放工同朋友一齊去左旺角剪髮

獨立抽風系統 食完之後唔會全身油煙味道甘走
除左燒肉 仲有2款丼飯
朋友怕燒肉熱氣岩晒

//牛五花,豚松阪,雞松阪​$118//
(+$18溫泉蛋紫菜飯)
有選擇困難症既我見到甘多款肉唔知點選擇好
油脂油花滿佈整塊肉
餐廳採用無激素赤雞
雞頸肉啖啖肉 口感爽脆有嚼勁
點燒都唔會乾 唔駛點汁都好味

套餐配泡菜,味噌湯同珍珠飯
飯底升級到溫泉蛋紫菜飯
每啖都滿滿蛋汁同紫菜香
至於燒肉汁就有三款
包括傳統燒肉汁、蒜味燒肉汁同埋蒜蓉牛油汁

//吉列豬扒咖哩丼 $78//
口感甜甜而不辣
飯係珍珠米 粒粒分明飽滿
$78有呢個質素算係甘

2024-03-14 34 瀏覽
今日突然間想食燒肉,見到有一間求其入咗去,估唔到性價比都算高。叫左兩個餐,肉既份量普遍算多,佢既紫菜溫泉蛋飯又好味,肉既質素不過不失,最緊要價錢唔貴,會再黎,都推介。
2024-03-14 21 瀏覽
朋友第一次帶我來試一人燒肉,原來自己的肉自己燒係咁開心☺️我點了鹿兒島和牛盛,肉質嫩滑口感豐富,每片肉的脂肪分布平均,入口即溶,滿口油脂的香味但又不會感到油膩,令人相當懷念鹿兒島的美食☺️店內環境坐得舒服,店員服務都很細心。
朋友第一次帶我來試一人燒肉,原來自己的肉自己燒係咁開心☺️
我點了鹿兒島和牛盛,肉質嫩滑口感豐富,
店內環境坐得舒服,店員服務都很細心。
2024-03-13 16 瀏覽
一人燒肉店真係一個唔錯既選擇, 哩間套餐款式又幾多, 就算同朋友一齊, 都可以一個揀燒一個揀唔燒。百零蚊就有齊牛五花+豚松阪+鷄松阪, 份量300g目測都幾足秤, 有埋麵豉湯同紫菜溫泉蛋飯, 一個人食都夠哂! 不嬲中意食牛既我今次反而覺得個鷄松阪有驚喜, 佢係爽口兼雞味濃, 點埋燒肉汁更香!吉列豬扒咖哩飯份量大!! 咖哩汁味道比平時食到既日式咖哩多左層微辣香氣, 唔係得個甜字, 又幾好食wo! 吉列豬都新鮮即炸, 因為個皮仲脆, 咬入去豬扒又夠腍又夠厚。
吉列豬扒咖哩飯份量大!!
從旺角東地鐵站下來,本來想到燒肉like,但因已離開了Moko又懶走回頭路,想起社交平台太子群組推介這間燒肉駅,便過去一試。點了300g這個牛五花+雞頸肉+豬頸肉套餐,升級紫菜溫泉蛋飯,連加一$150,說真的,現在這麼多間一人燒肉店都沒有加一服務費,燒肉駅要加一,而服務就是有服務員給你一杯水,值唔值得就見仁見智了。等候上餐時間非常耐,而等到上檯的肉,是雪到硬的。牛五花只有4片,也幸好只有4片,不然真的不知道如何吃掉。雞和豬份量很多,但味道可以說是連簡單的肉味也完全吃不到。網友大讚吃完沒有燒肉味,這個當然啦,都沒有燒肉的感覺,何來有味道?豬頸肉和雞頸肉都是爽口沒任何肉味,牛五花比廉價的美國肥牛更差,沒味之餘硬到食唔到。如果只追求飽肚,是不錯選擇,但想享受燒肉,就不太適合了。泡菜,味噌湯及紫菜溫泉蛋飯都是正常的。
2024-03-08
2024-03-01 20 瀏覽
🔥日式燒肉自在燒🔥-朋友心思思想食日式燒肉 於是喺旺角 揀咗間高CP值嘅 一人份量由100克到300克 由佢自主order-🥓牛肩胛牛肩胛無論係燒到五成熟定係再耐啲 依然肉質軟牛味濃 配燒汁/牛油蒜蓉汁 真係very good😌 食得招積啲 可以升呢 order鹿兒島/宮崎/北海道和牛 -🐷䐁五花將半肥瘦䐁五花燒到金黃焦脆再反轉 每面受熱均勻 食入口油脂豐腴😋-🐓雞松阪即係雞頸肉😊 幾夠肉地同埋口感唔錯 唔乾身亦唔柴口-🍛吉列豬扒咖喱丼第一次幫襯 決定試勻兩個主打食項 朋友食一人燒 我order咗個丼飯 豬扒本身成寸厚 肉質嫩滑 珍珠米上鋪滿洋蔥絲增加口感 咖喱有些微辛辣而且汁多濃稠 濃郁可口🙂-📍燒肉駅 一人燒肉.丼飯旺角西洋菜南街200號地舖
🔥日式燒肉自在燒🔥
🥓牛肩胛

🐷䐁五花

🐓雞松阪
即係雞頸肉😊 幾夠肉地同埋口感唔錯 唔乾身亦唔柴口
🍛吉列豬扒咖喱丼

📍燒肉駅 一人燒肉.丼飯
2024-02-29 28 瀏覽
最近經過太子,見到呢間一人燒肉就好想去食下,乾淨企理,係唔錯嘅日本菜!餐廳佈置都有啲小心機,吧枱可以見到唔同日本火車飛嘅佈置🚝🍴鹿兒島和牛盛 $308套餐可以轉溫泉蛋紫菜飯🤩,呢個配搭可以食好多碗🤣,套餐包三款肉:牛仔骨肉、牛胸腹肉、肉眼蓋,一睇就知油脂分布好靚,每啖都係滿足感MAX!套餐另外搭配麵豉湯同埋泡菜🍴吉列豬扒咖喱丼 $78比想像中冇咁大碗,咖喱係濃郁嘅日式咖喱,豬扒炸得幾好,充滿肉汁,夠香口!

🍴鹿兒島和牛盛 $308

🍴吉列豬扒咖喱丼 $78
2024-02-27 20 瀏覽
• 邊個話一個人唔可以食燒肉㗎 • 雖然我唔係一個人嚟食😆 不過發現呢度可以cater到唔同嘅需要,食燒肉又得,叫自己喜歡嘅丼飯都得~ 所以獨獨樂又得,或者兩個人過嚟大家食唔同嘅嘢都得🤭 咁諗唔到食咩,或者各人意見唔同嘅時候,呢度就會係一個好選擇喇‼️朋友唔係好肚餓,所以就叫咗個丼飯嚟食。試咗佢哋嘅日式咖哩豬柳飯🧅🧄🐷🍚🥩 燒肉餐有唔同類型嘅肉類選擇,平有平食,豪食有和牛叫。我哋叫咗牛肩胛x牛小排雙拼,輕輕一燒,放上溫泉蛋紫菜飯上夾埋一齊食就最perfect喇~醬汁有三款。
• 邊個話一個人唔可以食燒肉㗎 •

醬汁有三款。
2024-02-25
2024-02-24 17 瀏覽
一個人盡慶!店子是燒肉,朋友很好的,帶我去吃這店子,非常棒!食物多元化,日本燒肉,有特色!主打一個人都可以盡慶的燒肉,有不同選擇和牛盤牛小排,肉眼,牛肋骨,滿滿一份牛肉,味道濃郁,肉味很突出。牛肉質感嫩香,不會太老,記得吃前菜,味道層次豐富。日式滿滿感覺,牛肩胛肉油脂比例恰好,吃起來滿滿油香!肉眼和和牛也想一吃咖哩豬扒飯咖哩味道甜甜,跟平時味道不同,味道是香口,不會太濃味,日式感滿滿之感~豬扒炸得金黃鬆軟,口感脆,味道棒!食物質素高水準。裝潢簇新又有日本燒肉味,座位又舒適,最重要地點方便,再訪。

食物多元化,日本燒肉,有特色!

主打一個人都可以盡慶的燒肉,有不同選擇

和牛盤
牛小排,肉眼,牛肋骨,滿滿一份牛肉,味道濃郁,肉味很突出。

牛肉質感嫩香,不會太老,記得吃前菜,味道層次豐富。

咖哩豬扒飯

朋友介紹旺角有間新開燒肉店,今日行完行就咁岩見到佢喇。餐廳佈置充滿日本風格,主打一人一爐嘅日式燒肉。用QR code 落單會發現有好多menu上未有嘅新菜式。整體味道唔錯,其實多幾個人一齊黎都得😂鹿兒島和牛盛:套餐有3款肉牛仔骨、肩胛肉、西冷、前菜沙律、麵豉湯。牛肉份量都多,相對呢個價錢而言,肉嘅質素比想像中嘅優質,油脂油花滿佈每片牛肉。燒完入口都感受到爆油感覺。最鍾意調味料除咗玫瑰岩鹽同黑椒外,「牛油汁」令每片肉再度大大提升口嫩滑口感吉列豬扒咖喱丼:店員介紹係即炸豬排。預先切好上格。口感真係外脆內軟,豬扒比平時嫩口,多汁。配上平時都食到嘅日式咖喱汁,多汁。真係幾唔錯紫菜溫泉蛋丼:滿滿紫菜碎加上流心溫泉蛋。入口咸咸地又滑嫩無比嘅蛋皇醬。充飽胃口同時又夠簡單好味😋

2024-02-17
2024-02-21 16 瀏覽
喺旺角行街行到攰攰地,突然想食燒肉,邊個話燒肉一定要一大班人食㗎 ?今日嚟到呢間一人燒肉專門店,非常適合突然自己興起想食燒肉嘅你!餐廳非常乾淨企理,主打一人燒肉,所以巴枱全部都係一人一爐嘅形式。餐牌有好多款燒肉set,每款都配上沙律麵豉湯同一碗招牌嘅紫菜流心蛋飯,價錢超抵食!👍🏻今日我就食咗佢個北海道和牛盛,有勁厚切嘅日本和牛芯舌芯,肉眼蓋同沙巴當😗 牛舌心非常有咬口,口感勁正!肉眼蓋就似A牛入口即溶之餘,又不失肉味,正!最後沙巴多就係一款好肥美嘅A5牛,輕輕燒幾秒就食得,撈埋個紫菜飯一齊食, Perfect👍🏻👍🏻👍🏻除咗日本和之外,佢都有好多款更經濟實惠嘅美國牛選擇,想平食又得豪食又得,種類選擇好多,總有一款啱你☺️

2024-02-15 10 瀏覽
【一個人原來都可以盡興!?| 燒肉駅 】一個人都可以食燒肉? 仲要豐儉由人 可以由你自己話事?旺角呢間新開既一人燒肉 認真唔錯 店鋪提供大量一人座位新裝修 抽氣勁 無油煙 望落以為自己去左日本 而且肉既質素仲唔錯 (不過我當日排隊排左20分鐘)推薦極上和牛盛合套餐可以試宮崎和牛、鹿兒島和牛、北海道A5和牛套餐價錢豐儉由人 套餐最低價由$45起飯既種類亦都可以選擇:珍珠米、紫菜溫泉蛋飯、肉燥溫泉蛋飯**本人推介紫菜溫泉蛋飯**另外可自選配搭醬汁:蒜味燒肉汁、蒜味牛油汁、燒肉汁、海鹽、黑胡椒、七味粉令我又愛又恨既係+$138 有premium生啤任飲!當日仲有整體評分:味道: 4.5/5環境: 5/5服務: 5/5抵食: 5/5📍燒肉駅 一人燒肉·丼飯旺角西洋菜南街200號地舖
【一個人原來都可以盡興!?| 燒肉駅 】

一個人都可以食燒肉?
仲要豐儉由人 可以由你自己話事?

旺角呢間新開既一人燒肉
認真唔錯 店鋪提供大量一人座位
新裝修 抽氣勁 無油煙
望落以為自己去左日本
而且肉既質素仲唔錯
(不過我當日排隊排左20分鐘)

推薦極上和牛盛合套餐
可以試宮崎和牛、鹿兒島和牛、北海道A5和牛
套餐價錢豐儉由人 套餐最低價由$45起
飯既種類亦都可以選擇:珍珠米、紫菜溫泉蛋飯、肉燥溫泉蛋飯

**本人推介紫菜溫泉蛋飯**

令我又愛又恨既係+$138 有premium生啤任飲!

當日仲有
整體評分:
味道: 4.5/5
環境: 5/5
服務: 5/5
抵食: 5/5

📍燒肉駅 一人燒肉·丼飯
2024-02-14 19 瀏覽
燒肉駅 一人燒肉·丼飯木系風格裝修, 星期五晚到都幾有人氣. 有獨立燒烤爐方便就算一個人獨食燒肉. 抽風系統都OK, 唔會好大陣油煙味.鹿兒島和牛盛 $308有牛仔骨肉,肩胛肉,西冷250g.望落油花分佈均勻, 肉嫩重肉味. 套餐有湯,沙律,和牛肉燥紫菜溫泉蛋飯, 肉燥都係和牛,中間有溫泉蛋, 用珍珠米白飯牛五花套餐 $80平的亦有其他套餐選擇, 同樣有沙律,湯同紫菜飯, 不過飯就無肉燥溫泉蛋. 亦可以單點其他肉類,菜類旺角西洋菜南街200號地舖
燒肉駅 一人燒肉·丼飯

鹿兒島和牛盛 $308