2023-11-12 4075 瀏覽
今日去這間烤肉店試下。餐廳的環境幾整潔企理,雖然座位排得有點密集,但抽風系統不錯。特選牛板腱薄燒$298這一款是最好吃的!牛板腱很薄,但充滿油花,滿有肉香,加上流心旦汁,還是有壽喜燒汁,味道濃郁、甜香又滑溜,正!和牛牛肋肉$248這牛肋肉的肉質十分軟滑,既有肉味,又有肉汁,加上適量牛脂,沒有太膩口,好味道!和牛肩胛肉$288這肩胛肉沒有牛肋肉咁多油花,味道比較清爽,但口感仍然軟身,完全無筋,感覺無咁肥膩,是ok的。澳洲和牛舌$128這和牛舌切得很薄,口感沒那麼充實,是爽爽的口感,又有爽滑感覺,沒有很膩,相比在日本吃的厚切牛舌真係無左滿足感,但味道仍然不錯。北海道五日市豚腩肉$22/2片這北海道五日市豚腩肉有驚喜!燒過的豚腩肉又香又爽!烤過的肥膏又爽又甘香,加上豚肉的甜味,真滋味!面鼓湯水準平平,泡菜等是ok的,白飯軟滑,滷牛舌幾軟身。炭燒咖啡$18這咖啡是即磨的,沒有太苦太酸,加上咖啡忌廉,口感幾滑,幾ok.

特選牛板腱薄燒$298

和牛牛肋肉$248

和牛肩胛肉$288

澳洲和牛舌$128

北海道五日市豚腩肉$22/2片

面鼓湯水準平平,泡菜等是ok的,白飯軟滑,滷牛舌幾軟身。

炭燒咖啡$18

2023-11-11
想吃優質燒肉😳?! 一定要試試來自日本神户的 🇯🇵 神戸石田屋焼肉 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐧𝐢𝐤𝐮 𝐈𝐬𝐡𝐢𝐝𝐚𝐲𝐚啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~開業的時候到訪過一次,最近又想吃燒肉,所以再次到訪囉。主打精品燒肉的石田屋,有日本兵庫県但馬牛神户肉的會員認證,選用的和牛,當然有保證囉❤️~餐廳地方寬敞,可以飽覽維港美景,特別推介坐窗邊,用餐感覺更好呀~☆ 石田屋特選套餐🍽️$𝟕𝟖𝟎/位·前菜: 燒和牛肉、白蘿蔔、大白菜🥬和牛好軟腍,白蘿蔔和大白菜則調味得宜~·沙律: 石田屋沙律🥗沙律爽脆,醬汁酸甜,清新又解膩哦~·特選燒肉🥩包括: 特上鹽牛舌、肩胛肉、赤身肉、牛肋肉、横隔膜肉。牛舌肉質彈牙,鮮美十足。肩胛肉肉質鮮嫩,牛肋肉嫩腍兼肉汁豐富😍,激好吃呀~·和牛海膽卷🤤賣相吸引的和牛海膽卷,和牛肥美,海膽鮮甜,再配上三文魚子,超正呀~·和牛薄燒配魚子醬一口飯🖤和牛脂肪豐富,肉香十足,配上魚子醬吃,激好吃(≧▽≦)!·燒野菜🧅洋蔥、青椒🫑、冬菇。·石鍋拌飯🍚&蛋花湯🥚熱辣辣的石鍋拌飯,拌上生雞蛋,又香又惹味呀☺️!·乳酪雪糕🍦最後還有乳酪雪糕,清新又解膩呀😍!•
想吃優質燒肉😳?!

☆ 石田屋特選套餐🍽️$𝟕𝟖𝟎/位

·前菜: 燒和牛肉、白蘿蔔、大白菜🥬

和牛好軟腍,白蘿蔔和大白菜則調味得宜~

·沙律: 石田屋沙律🥗

沙律爽脆,醬汁酸甜,清新又解膩哦~

·特選燒肉🥩

·和牛海膽卷🤤

·和牛薄燒配魚子醬一口飯🖤

和牛脂肪豐富,肉香十足,配上魚子醬吃,激好吃(≧▽≦)!

·燒野菜🧅

洋蔥、青椒🫑、冬菇。

·石鍋拌飯🍚&蛋花湯🥚

熱辣辣的石鍋拌飯,拌上生雞蛋,又香又惹味呀☺️!

·乳酪雪糕🍦

最後還有乳酪雪糕,清新又解膩呀😍!
呢次踩入石田屋,整個味蕾都準備好要迎接一場和牛嘅盛宴。對上第幾時食到咁滋味多汁嘅和牛呢?🤤首先,嚟到呢家店,當然少不了試下佢哋嘅招牌和牛三文治。麵包嘅脆口同和牛嘅柔滑完美交織,入口即化,唔講你都知咋!再嚟就係夏多布里昂和牛,這裏一切都系精品。無論係肉質定係那份味道,都嗌得你心癢癢。配上鮮磨wasabi,簡直喺味蕾上彈一曲貴族交響樂!😍再話你知,神户牛西冷絕對係醉翁之意不在酒,那份肉味同有啲彈性嘅質感,唔洗多講,實在系太正!最後嘅豆腐雪糕,清新嘅滋味令人回味無窮,完美咁收尾。成場食宴落嚟,如果要形容,就系—食極唔肥,肚仔好開心。石田屋,下次再見,我嘅味蕾等唔切啦!🎉

2024-01-16 527 瀏覽
黎自神户既石田屋係選材上十分講究,唔單止要挑選由神户兵庫縣養殖既雌牛,仲要直接由牧場空運到香港🇭🇰確保所有牛都係正宗優質。餐廳環境好開揚,職員都好細心幫我地安排左望維港景色既卡位,抽風系統唔錯,無油煙味殘留係衣物上。🐄石田屋五點盛五點盛分別係夏多布里昂,牛小排,臂肉心,牛板腱同腰脊蓋肉。夏多布里昂係和牛最矜貴既部位之一,首先將牛牛最嫩既部位—菲力分為五小份,然後位於中央最厚個舊就係夏多布里昂!肉質好柔軟,雪花紋路好精緻,油脂分佈均勻🫶🏻入口有小小似棉花糖咁化開,令人驚歎不已既口感!牛小排切成厚厚一條,燒好後非常之嫩紅同富有光澤,入口肉汁飽滿,口感好細膩則富有咀嚼感!臂肉心比起其他四款脂肪較少,同樣都係以厚切形式呈現,肉味係咁多款之中最香濃。至於牛板腱同腰脊蓋肉都表現得好出色,不過食到一半其實都分唔太出每一件既分別😹🐄推薦三點盛呢幾款係有用醬汁醃製過既肉,分別有肩胛肉,牛肋肉同赤身肉。肩胛肉肉質結實,處於一個經常運動🏋️既部位,所以相對上無咁多油花油脂,入口都係柔嫩同比較清爽,有小小筋不過無礙食用。牛肋肉係肉味同牛脂中取得平衡,肉汁同脂肪一半一半,咬落肉質相當嫩口,加少少鹽一齊食更帶出和牛

🐄石田屋五點盛

🐄推薦三點盛
呢幾款係有用醬汁醃製過既肉,分別有肩胛肉,牛肋肉同赤身肉。肩胛肉肉質結實,處於一個經常運動🏋️既部位,所以相對上無咁多油花油脂,入口都係柔嫩同比較清爽,有小小筋不過無礙食用。牛肋肉係肉味同牛脂中取得平衡,肉汁同脂肪一半一半,咬落肉質相當嫩口,加少少鹽一齊食更帶出和牛既鮮甜!赤身肉亦都係比較少大理石油花分佈既部位,肉身依然軟腍不過肉味就好突出,需要更多既嚼勁,彈性比較多而又唔過韌。

👅特上鹽牛舌
厚切牛舌售罄☹️唯有叫個薄切既鹽款,口感無咁充實,入口偏爽身,有些微嚼勁,不過就無左食牛舌個份滿足感!鹽味部分就唔係太食得出,都係要靠蘸醬汁提味。

🐄和牛海膽卷
和牛,海膽同三文魚籽都係令人嘩嘩叫既食材🥳輕輕一灸和牛令和牛既油脂爆出黎,入口慢慢溶化既肉肉包住新鮮既海膽同三文魚籽,味道係口腔大爆發,口感軟綿綿加上三文籽卜卜既鹹脆,幸福感滿滿!

🥢冷麵
食左巨量肉之後最岩食碗涼浸浸既冷麵解膩🥰麵質彈牙煙韌又咬得斷,冷麵汁好清澈
又清爽 ,小小酸味味再撈埋泡菜,紫菜碎,蔥花,食完有一種透心涼既感覺!

📍燒肉石田屋
銅鑼灣告士打道280號世貿中心10樓1001號舖
2023-09-18 1648 瀏覽
如題,好失望,但唔只一樣野失望先講落單,入座時會提供menu,但落單用QR Code,玩咩?快餐店?加一服務費都過百時你叫我QR code落單?😦然後明明間餐廳已經唔多款式嘅食物,都可以冇貨講緊係佢嘅signature神戶牛得1頁3款食物然後有2樣都冇神戶牛西冷冇,神戶牛小排冇,signature 都冇咁認真唔需要嚟食🙄之後到牛脂,食燒肉最怕黐底,但你唔俾牛脂我我明和牛多油,黐底機會唔大,但我會燒菜咖嘛?燒完菜個爐咪冇油咪黐咯講緊係你個職員代燒都黐,即係唔係我問題😟食物質素正常,薄燒牛油感強啲,牛排就咬口勁啲,最貴嘅嗰啲選擇都做唔到入口即溶職員服務正常,但餐廳質素唔值得食貴野呀突然記起,入座時張枱有明顯油漬未抺好啲食物懷疑連牌都唔夠俾,有啲肉有寫係咩有啲又冇份量亦都好少,講緊叫咗咁多,埋單都唔飽肚
如題,好失望,但唔只一樣野失望
加一服務費都過百時你叫我QR code落單?😦

然後明明間餐廳已經唔多款式嘅食物,都可以冇貨
講緊係佢嘅signature神戶牛得1頁3款食物
然後有2樣都冇

之後到牛脂,食燒肉最怕黐底,但你唔俾牛脂我
講緊係你個職員代燒都黐,即係唔係我問題😟

職員服務正常,但餐廳質素唔值得食貴野

呀突然記起,入座時張枱有明顯油漬未抺好
啲食物懷疑連牌都唔夠俾,有啲肉有寫係咩有啲又冇

份量亦都好少,講緊叫咗咁多,埋單都唔飽肚
石田屋5點盛
2023-08-25 3562 瀏覽
契妹牛一要食和牛,早就選定要一試神戶過江龍「燒肉石田屋」!位於世貿中心十樓嘅銅鑼灣分店部份座位都有海景睇。燈光柔和嘅用餐大堂寬廣通爽,空間感足。以木為主嘅裝潢時尚簡潔得黎滲透著和風味,最可愛就係四週掛出嘅牛牛旗。長輩要小肥提及洗手間位置潔淨企理。走廊通道上可見神戶靚牛嘅證書及奬座。遇上疫情都可以喺香港連開兩間分店,絕對唔講得笑!電子落單流程其實相當簡易,不過駐場嘅俊哥哥同業哥哥都好樂意幫忙。飲品項目有三頁。最早到嘅酒鬼第一時間當然係要歡樂一番啦!如果客人想自己帶酒,開瓶費為$300/樽。厚本餐牌中日英對照,並附有彩圖,簡單易明。首頁「石田屋」嘅簡介。單點及拼盤燒煮菜式共有五頁可選。一品料理則有兩頁。甜品都有一頁。不想費神可以點乜都有啲嘅「料理長推薦套餐」。週末原來啱啱新出咗個「燒肉石田屋社長推薦套餐」,原價$980/位,暫可以體驗價$788/位享用。每位席上都擺有齊備嘅自用餐具及調味料。牛魔王家族預訂咗幾客嚴選極套餐($598)。套餐嘅前菜、刺身及沙律一氣過以拼盤呈上。碟子最中央嘅海老刺身爽潤鮮甜,旁邊嘅帶子白滑幼嫩,兩款泡菜爽脆香辣,慢煮和牛亦柔潤肥美。七款特選燒肉分三碟上。第一款牛
契妹牛一要食和牛,早就選定要一試神戶過江龍「燒肉石田屋
位於世貿中心十樓嘅銅鑼灣分店部份座位都有海景睇。
燈光柔和嘅用餐大堂寬廣通爽,空間感足。
長輩要小肥提及洗手間位置潔淨企理。
走廊通道上可見神戶靚牛嘅證書及奬座
。遇上疫情都可以喺香港連開兩間分店,絕對唔講得笑!
。飲品項目有三頁。
最早到嘅酒鬼第一時間當然係要歡樂一番啦
!如果客人想自己帶酒,開瓶費為$300/樽。
乾坤一超辛口純米吟釀原酒;三得利特選生啤酒
單點及拼盤燒煮菜式共有五頁可選。
一品料理則有兩頁。
甜品都有一頁。
不想費神可以點乜都有啲嘅「料理長推薦套餐」。
週末原來啱啱新出咗個「燒肉石田屋社長推薦套餐
,原價$980/位,暫可以體驗價$788/位享用。
每位席上都擺有齊備嘅自用餐具及調味料。
牛魔王家族預訂咗幾客嚴選極套餐($598)。套餐嘅前菜刺身及沙律一氣過以拼盤呈上。
嚴選極套餐:前菜、刺身、沙律
七款特選燒肉分三碟上。第一款牛脷爽薄輕盈。
嚴選極套餐:七款特選燒肉
大大片薄切和牛嘅葉脈紋理粉嫩吸睛,快速燒咗兩燒後即溶於舌上
嚴選極套餐:七款特選燒肉
五款厚切靚肉色澤更為鮮明,肉汁豐沛且柔軟香潤,各有各美味。
嚴選極套餐:七款特選燒肉
四色烤野菜拼盤中,個人覺得洋蔥燒至半生熟時最爽甜多汁!
烤野菜拼盤
蛋花湯暖胃清甜。
蛋花湯
哥哥揀選嘅「燒肉石田屋社長推薦套餐」比「嚴選極套餐」更為豐盛
泡菜多咗最右方酸味較重嘅青瓜。
燒肉石田屋社長推薦套餐:泡菜三點
前菜續樣上,二人份量嘅石田屋沙律清新爽脆,蕃薯uncle勁讚啲蕃茄仔甜。
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋沙律
DIY和牛他他卷外脆內嫩,香濃不膩。
燒肉石田屋社長推薦套餐:DIY和牛他他卷
石田屋特選和牛九品嘅雲石外觀精美亮麗
,不同部位嘅和牛厚薄不一,但均肉香高質。
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋特選和牛九品
最正就係壓軸嗰件神戶牛薄燒,大大塊和牛剛好可以包捲住另上嘅白飯球魚子醬,於蛋黃醬浸浴後一口食落去,和牛飯團軟滑尤甚,魚子醬爆裂時其鮮濃迅即混入埋松露香洋溢上鼻樑,吃畢更齒頰留香
!結論係「燒肉石田屋社長推薦套餐」雖然比「嚴選極套餐」貴$190,但就贏在性價比。
燒肉石田屋社長推薦套餐:神戶牛薄燒
食完多味燒肉,單尾黎一碗冷麵尤其清涼解熱。凍湯底好清,麵條煙韌彈牙,簡單配上泡菜及蛋蛋已夠清爽可口。小弟愚見,如果烚蛋可換上滑嘟嘟嘅溫泉蛋
,效果應更完美。
冷麵
另追加嘅和牛三文治($368)一客四件,底面兩片多士外脆內鬆軟,中間兩三成熟嘅吉列和牛鬆厚爽脆,毫不乾嚡,組合集鬆化香脆於一身
,初嚐嘅長輩們都大讚出色!
反而跟餐嘅甜品最弱
,奶凍偏咗微微實同冇乜味,幸好細細杯唔滯。
奶凍甜品
銅鑼灣新店「燒肉石田屋」環境衛生開揚,格調輕鬆,抽氣十足,服務生誠懇專業,神戶和牛質高美味,誠意推介「燒肉石田屋社長推薦套餐」!是次慶生活動家人有多項特別要求,非常感激兩位英俊樂業嘅哥哥仔悉心安排及臨時作出應變
,就連當日不慎摔倒嘅生日蛋糕都成功挽救得到,方才令派對順利進行,晚餐嘅和牛溶喺口時,溫馨之情直溶於心上
2023-08-21
燒肉石田屋社長推薦套餐:DIY和牛他他卷
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋特選和牛九品
冷麵
2023-06-10 1686 瀏覽
看完一飲食kol推介,立即book位到石田屋慶生。到這店光顧的主要目的當然是食和牛。當天點了以下食物:■ 和牛三文治 麵包夠脆,和牛夠嫩。好味道,一點也不油膩 😋😋■ 夏多布里昂和牛 肉味濃郁,嫰中之嫰,不是經常吃到的牛部位, 稀有而美味,配食店鮮磨的wasabi吃簡直一絕。■ 神户牛西冷 招牌和牛,無得輸。有嚼勁,充滿肉味。最後以豆腐雪糕作結(本來只點了一杯,因生日關係,店主便送多一杯給我們)可說是為美味的和牛之旅劃上完美句號!
■ 和牛三文治
麵包夠脆,和牛夠嫩。好味道,一點也不油膩
😋😋
■ 夏多布里昂和牛
■ 神户牛西冷
招牌和牛,無得輸。有嚼勁,充滿肉味。
生日
日本神戶過江龍熱店「石田屋」唔單止駐足香港中環 宜家仲殺埋入銅鑼灣選用最高質既神戶牛 仲要係未生育過既雌牛由兵庫縣牧場空運到港.- 燒肉 -𓋒和牛海膽卷和牛薄片雪花非常靚❄️紋路好似一個網咁燒一燒兩面幾秒 啲油脂出哂黎捲住新鮮甜美飽滿嫩滑既海膽兩者完美結合 每一啖都充滿幸福感🧡𓋒和牛三文治麵包上上下下底面夾埋總共四面都有烘底香脆鬆化 牛油香濃濃 要趁熱食🧈🥪中開夾住厚厚既和牛 最中心仍然保持粉嫩外脆內軟 層次外明 肉汁豐富𓋒神戶牛西冷神戶牛以其細膩既肉質同濃郁既香味而聞名西冷位置就係其中既表表者我prefer燒到剛剛表面熟 中心肉質軟嫩咁樣就食到肉汁鮮美豐富既口感 絕對係燒肉必點之一𓋒夏多布里昂要數到最矜貴既和牛部位 當然要食Chateaubriand亦即係將菲力(牛里脊) 細分為五小份 其中中央最厚既部位肉質極為柔嫩 油花分佈均勻 帶有濃郁牛肉香燒完油脂香特別突出 難怪稱之為極品𓋒牛板腱係來自和牛前腿部位既帶筋肉肉質飽滿帶嚼感 筋絡分佈均勻稍微燒烤後 肉質變得更加柔軟 𓋒特選肩胛肉位於肩同胛中間 經常運動所以肌肉發達相對多d筋 肉質堅實d但同時都多油花油脂 燒出黎特別香𓋒上牛小排呢款就

日本神戶過江龍熱店「石田屋」
唔單止駐足香港中環 宜家仲殺埋入銅鑼灣

而且加入大量炸蒜片 增加脆卜卜口感 正
《白蘿蔔》
泡菜醃既白蘿蔔
唔會太辣 反而係微酸帶出本身清甜
If you're a fan of Yakiniku, you gotta check out @yakinikuishidaya.hk new location in Causeway Bay - straight from Japan!🇯🇵 Highlights to me were the wagyu & uni roll, wagyu sando, chateaubriand, and thick-cut beef tongue. Plus the view of Victoria Harbor was simply stunning😍.遊日朝聖熱點燒肉石田屋進駐銅鑼灣啦!選址係世貿十樓對正維港夜晚食好有feel✨ 餐廳堅持選用未生育過嘅雌牛確保牛肉油花粉嫩,神戶牛西冷肉質嫰滑而且油脂分布近乎完美,食落就係幸福嘅感覺🤤 除咗燒肉外仲有一系列嘅小食同主食,最鐘意和牛海膽卷即場燒完再放上新鮮海膽同三文魚子,食落咩感豐富又夠鹹香,好想快啲再去食👅
1K
2023-04-24 3093 瀏覽
最近銅鑼灣嘅世貿中心經翻新後多左好多新餐廳進駐.望一望見到呢間神戶燒肉名店燒肉石田屋原來係香港開左!見到果下迅間燃燒左我對燒肉嘅渴救就入左去試下.餐廳內以灰木色伴上柔和暖光設計為主.餐廳內仲可以一邊欣賞到維港景色,一邊燒肉一邊望海好chill.石田屋沙律以清爽沙律菜伴上新鮮蕃茄及酸酸甜甜沙律醋汁,先開一開胃再去迎接燒肉.沙律上加入大量炸蒜令口感更香口.和牛海膽卷將薄切和牛片輕輕係網內炙燒已經食得!將海膽及三文魚籽再包住放入口,和牛脂香再配搭海膽及三文魚帶出濃郁鮮味,再加入紫蘇葉完全唔會覺得膩.特上厚切牛舌厚切牛舌雖然好厚身但加上細膩嘅切法令燒香後口感仍然爽脆彈牙,唔會因為過厚而變得過韌.入口帶住陣陣牛脂香,味帶回甘.神戶牛西冷帶住豐富油花,輕輕將兩邊燒成焦糖色已經食得!入口帶住濃厚油香,香而不膩.肉質香軟甘香.夏多布里昂選取牛肉中最嫩嘅部份,再將其厚切絕對係一隻牛內最寶藏級嘅位置.夏多布里昂肉質鮮嫩多汁而且牛脂香濃而不膩.燒香後肉質同樣保持香滑.牛板腱牛板腱肉質相對細嫩而且密佈油花,雖然牛板腱中間會有肉筋,但食起上黎帶出充滿彈性又唔過韌.肩胛肉肉質相對其他部位較有口感,而且肥瘦均勻嘅比

石田屋沙律
石田屋沙律

特上厚切牛舌
特上厚切牛舌

神戶牛西冷

夏多布里昂

牛板腱

肩胛肉
肉質相對其他部位較有口感,而且肥瘦均勻嘅比例亦相對清爽無咁膩.雖然脂肪量無其他部位高,但入口同樣嫩香.

牛小排
大理石紋豐富而且分佈平均嘅牛小排含豐富油脂,肉質結實且鮮嫩,入口彈牙.燒香後外層香脆而內裏juicy.

和牛三文治
烘得香脆又嘅三文治麵包夾住煎香嘅和牛扒後吸收左牛扒嘅牛脂香,入口帶出雙重牛香.和牛香軟嫩腍,配上脆身嘅三文治,外脆內軟嘅口感超滿足.

和牛冷麵
食完咁多肉後當然食返碗涼浸浸嘅冷麵去解一解肉膩感.蒟蒻冷麵彈牙煙韌,入口冰涼清爽又唔會覺得heavy.

蔬菜湯
一碗熱辣辣又不帶油膩感嘅蔬菜湯夠晒暖胃,同時蔬菜嘅清甜亦化膩左牛脂油膩感.

蔬菜漬物
食下燒肉嘅同時配上蔬菜漬物可以減輕一下肉膩感.
  • 和牛海膽卷
  • 夏多布里昂
  • 特上厚切牛舌
2023-04-08 1068 瀏覽
Lunch set 點了一客神戶牛西冷定食($538),一客上赤身肉定食($238),加兩塊牛舌($28)及一客和牛三文治($368):- 神戶西冷名不虛傳,很有高級和牛的油香味。份量也不少- 上赤身肉也好食,份量亦充足- 牛舌較普通,可以不叫- 和牛三文治好好味,只是細了點座位非常寬闊,窓邊有維港景。侍應服務態度十分好。以這個價錢來說,吃到這個質素和環境,也算是抵。

- 神戶西冷名不虛傳,很有高級和牛的油香味。份量也不少
神戶西冷

- 上赤身肉也好食,份量亦充足
上赤身肉及牛舌

- 牛舌較普通,可以不叫

- 和牛三文治好好味,只是細了點

神戶西冷
上赤身肉及牛舌
2023-03-23 1046 瀏覽
放假約媽咪食lunch 食日式燒肉,今次係第一次去世貿石田屋,行入店已經見到個view幾靚。睇見個lunch menu好多野都想食,最後叫咗和牛上赤身肉定食、再加牛舌、和牛肋肉,仲叫杯熱咖啡、燒菠蘿伴雪糕。-放上枱已經望到和牛肉質靚,油花分布平均,燒完食落口好有牛味同埋肉質軟熟唔靭。比起和牛肋肉,我地比較鍾意和牛上赤身肉。好味!-定會再幫襯。個甜品都好好味,燒菠蘿上邊放肉桂粉,好好食嘅配搭!另外一讚係店內雖然多客,但店員服務態度十分好同快手。👍
燒菠蘿伴雪糕
2023-03-23
燒菠蘿伴雪糕
2023-03-02 1180 瀏覽
.之前去左神戶,食完晚飯先見到依間鋪,但見到原來香港都有分店,所以諗住返到黎香港一定要試下😍.2月10號🗓️銅鑼灣開左新分店,好開心岩岩只係開左幾日就上左去食🤩.依邊景觀非常開揚,坐窗邊既話可以坐擁無敵大海景🌊,店員同我講話依樣野係中環分店無架😆因為第一次食,所以首先想叫個套餐試下先,因為勝在乜都有下😏🥢嚴選極8品套餐(一人前)($598).🍴包括前菜、特選燒肉7款(神戶牛西冷、特選肩胛薄燒、腰脊蓋肉、牛板腱、臀肉心、上肩胛肉、特上鹽牛舌)、燒野菜拼盤(4款)、湯品(蛋花湯)、食事(冷麵)同埋甜品(時令鮮果奶凍).前菜-🥕白蘿蔔同醃潰野菜非常開胃-亦有刺身,包括和牛、甜蝦、帶子,🐄和牛既牛味濃郁,海鮮非常新鮮同鮮甜🦐.🥩特選燒肉7款-店入面既神戶和牛🐄係得到「神戶肉流通推進協議會」既認證🏅,全部神和牛都係能夠出口既最高質素級別-除左神戶牛之外,其他牛肉都達到A5既級數👍🏻-上碟既時候店員介紹最佳既食用次序,講解非常專業同帶到畀客人唔少有關和牛既知識-每款和牛都有建議返客人點唔同既醬料,非常講究🗣️-醬料包括:日本醬油、岩鹽、胡椒、檸檬汁、芥辣、燒汁-神戶牛西冷:入口即溶,油脂食起上黎好清爽

因為第一次食,所以首先想叫個套餐試下先,因為勝在乜都有下😏
🥢嚴選極8品套餐(一人前)($598)

.前菜
-🥕白蘿蔔同醃潰野菜非常開胃

.🥩特選燒肉7款
-除左神戶牛之外,其他牛肉都達到A5既級數👍🏻
-每款和牛都有建議返客人點唔同既醬料,非常講究🗣️
-醬料包括:日本醬油、岩鹽、胡椒、檸檬汁、芥辣、燒汁

-神戶牛西冷:入口即溶,油脂食起上黎好清爽唔油膩😋

-特選肩胛薄燒:入口即溶,肉味濃🤤

-腰脊蓋肉:有豐富既油花,肉味濃郁🐄

-牛板腱:脂肪比例分布平勻,肉味軟嫩🤤

-臀肉心:肉質結實,相對其他部位無咁油膩,好有咬口💪
-上肩胛肉:本身已經上碟前廚房已經搽左少少燒汁,油脂較重,入口順滑😍
-特上鹽牛舌:牛舌建議加上檸檬汁咁食,幾有咬口🍋

👉🏻推薦:上肩胛肉
👉🏻建議食法:除左牛舌同埋上肩胛肉外,我全部都係點芥辣,估唔到點芥辣係超夾牛肉

小插曲:
.本身想食完再另外叫多份上肩胛肉,因為實在太好食😋
.但店員建議我地食晒成個set先再叫💡
.因為如果叫一份肩胛肉既話有成7-10塊,怕我地食唔晒😮
.依到店員服務真係好好,好以客為本,希望客人可以有最好既進食體驗💛

.燒野菜拼盤
-有冬菇、兩片南瓜🎃、兩塊青椒🫑、洋蔥🧅
-冬菇切到好靚,上碟好似食物模型🤩
-南瓜幾甜、青椒微甜、洋蔥都係甜甜地一d 都唔辣架wor😮
-依種野菜質素食得返日本當地食既七成水準👍🏻

.蛋花湯
-好有兒時媽咪煲既蛋花湯既味道😳

.🍜冷麵
-麵係用拉麵,但食落好似蒟蒻麵,質感彈牙、煙韌😋
-店入面有湯既食品都係用牛肉黎做湯底,好有鮮味🤤
-加上泡菜,令到個湯底帶有微酸👍
-所有野加埋一齊口感好清新,岩晒岩岩食完燒肉,可以清下口腔入面既油膩感😌
-依個真係好驚喜,無諗到咁好食,本身睇個樣以為普普通通😮真係食完一啖又一啖😋

.時令鮮果奶凍
-今次時令鮮果係藍莓🫐,但我覺得較為酸左少少😔
-奶凍口感非常順滑,奶味都幾香😍

由於食完以上既野之後太好食,所以決定encore!😋

🥢和牛冷麵 ($72半份)
.可以揀半份或者全份,全份既話個價錢係$138
.可以畀客人咁樣選擇真係好貼心😊,因為食完燒肉再食全份既話真係食唔晒😋
.基本上成個味同上面講左既「冷麵」係無咩分別,只係加多左d 和牛🥩
.和牛雖然係放係冷麵到食,但肉質一樣出色,食得出都係靚牛😍
.同「冷麵」一樣咁好味😋

🥢牛舌
.依款牛舌係厚切,已預先剪開✂️
.因為牛舌要全熟,咁樣會易燒d🔥
.店員建議我地每邊燒一分鐘,然後再重覆幾次
.唔好煎晒四邊,因為咁樣會睇唔到究竟舊牛舌熟晒未🤔
.幾有咬口,又幾多汁wor🤤

.埋單之後,每台都可以去扭蛋機扭一次,有唔同既獎品🎉
.我就抽中左「烤野菜拼盤(5款)一份」🫑🎃🧅
.張優惠券可以用到今個月月底🗓️
.有得食又有得玩都幾過癮😮

裝修
.景觀開揚,擁有無敵大海景🌊
.店主想成個氣氛都營造出平民既感覺,想人人都可以品嚐到高質素既牛肉🥩
.連洗手間都一絲不苟,感覺真係好似去左日本旅行,女洗手間有埋綿花棒、牙線、除臭噴霧、漱口水等清潔用品,依樣野就算係其他過江龍都做唔到😃

後記
.「石田」係依間鋪店主既姓👨‍💼

.原本佢原來係唔想係海外開分店,但有人三顧草廬之下希望佢間鋪黎香港發展,於是石田社長就試下黎香港發展,所以可以係香港都食到,真係好有口福呀😋

.神戶嗰邊就已經交左畀佢個仔接手生意,而香港依邊就係石田社長全權負責💼

.咁岩嗰日仲可以見到石田社長👨‍💼

.原來因為銅鑼灣間鋪新開,所以佢就特登黎香港,嗰日我食既食物全部都由石田社長親自監督架🍽️

.即使廚房既師傅係香港人,但係佢地全部都會經過石田社長既指導,即係由點樣切割部位等等,之後先會畀客人食🥩

.今次我食依間好滿意,由其岩岩去完日本返黎一定有比較,但食物質素都可以做到日本七成水準,我覺得算係好好😃

2023-02-10
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢❝神戶和牛燒肉店🔥日本過江龍🐮維港靚景🌃係幸福既感覺~🥰❞係超正既神戶和牛燒肉呀!🤤🔥呢間係日本神戶過江龍燒肉店 我去左CWB新開既分店😍望住維港景🌃(另亦有中環店)成餐都係牛牛牛牛🐮🥹仲要係日本靚和牛✌🏻🎌和牛油脂感爆發! 每啖都好幸福🥰▪️和牛海膽卷 $158 (4.5/5)輕輕燒完薄片和牛 再包住新鮮海膽同三文魚籽 一啖咁食….正! 到! 呢!🤯🤤和牛滑身入口慢慢溶化 配上滑溜海膽同鹹鮮三文魚子❤️超幸福!▪️和牛三文治 $368 (4pcs) (4/5)吉列和牛好軟腍 配上酸甜醬汁😍麵包好香牛油味! 整體麵包同醬汁都較搶牛肉味 不過都係超好食🥰▪️和牛冷麵(半份) $72 (4/5)嫩滑非常既半熟和牛片 配上煙韌冷麵 倒入醋汁好開胃!😋主角燒肉黎啦!🤤全部都係和牛❤️有部份仲係神戶和牛! (係日本三大名牛🐮)試左6款部位✨全部油花都超靚 油脂感爆發😆和牛要點少少wasabi食 可解膩又夾!✌🏻牛上小排同神戶西冷油脂感最豐富~而牛舌好爽口😋▪️神戶牛西冷(半份) $468 ▪️夏多布里昂 $428 ▪️厚切牛板腱 $188 ▪️肩胛肉 $198 ▪️上牛小排 $178
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢
❝神戶和牛燒肉店🔥日本過江龍🐮維港靚景🌃係幸福既感覺~🥰❞

和牛海膽卷

▪️和牛海膽卷 $158 (4.5/5)

和牛三文治

▪️和牛三文治 $368 (4pcs) (4/5)

和牛冷麵

▪️和牛冷麵(半份) $72 (4/5)
嫩滑非常既半熟和牛片 配上煙韌冷麵 倒入醋汁好開胃!😋

▪️神戶牛西冷(半份) $468
▪️夏多布里昂 $428
▪️厚切牛板腱 $188
▪️肩胛肉 $198
▪️上牛小排 $178
▪️特上厚切牛舌 $158
(💰以上係一份嘅價錢)

𝙊𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙑𝙚𝙜𝙜𝙞𝙚𝙨:

📍燒肉石田屋
銅鑼灣世貿中心10樓1001號舖/
中環德己立街1-13號世紀廣場3樓

燒和牛肉
-神戸石田屋焼肉 🔥日本神戶過江龍 — 燒肉石田屋上星期五係銅鑼灣世貿中心開第二間分店!聽講所有和牛都係引入神戶兵庫縣養殖場 精心挑選出黎保證全部都係正宗優質日本和牛😏想講佢地全部真係肉質與油脂分布近乎完美 餐廳有一大半既位置都可以飽覽維港景色 真係好chill 餐廳環境都好令 呢晚真係大滿足 係滿滿既幸福感呢❤️前菜🥬 石田屋沙律 ($ 98⁣)係一份又香口又開胃既沙律新鮮沙律菜配搭炸乾蒜同特製甜甜酸酸既醬汁🥬 醃漬野菜盛 ($ 38)⁣ + 🥬 白蘿蔔 ($ 38)⁣當中包括芽菜 菠菜 牛蒡 等野食果陣可以食下燒肉 - 每款都係超好味!!🥩 和牛海膽卷 ($158⁣⁣)將薄切和牛輕輕一炙後放上海膽 三文魚籽 同紫蘇葉放入口果陣真係有種味道大爆發咁 口感軟綿得黎有層次黎自海洋既鮮甜味同和肉油脂香味融合得好好 🥩 神戶牛西冷 ($ 468 / 半份)⁣難得食神戶牛 當然要試下呢個價值非凡西冷想講佢有如大理石既紋理比例較高所以輕輕一炙就已經有滿滿既油光閃閃而肉質鬆軟到入口即化 幸福感upup!🥩 夏多布里昂 ($ 428⁣)aka 神戶牛菲力中既王者 因為係屬於最嫰既部位亦係比較罕有既稀少
神戸石田屋焼肉 🔥

日本神戶過江龍 — 燒肉石田屋
上星期五係銅鑼灣世貿中心開第二間分店!
聽講所有和牛都係引入神戶兵庫縣養殖場 精心挑選出黎
保證全部都係正宗優質日本和牛😏
想講佢地全部真係肉質與油脂分布近乎完美

餐廳有一大半既位置都可以飽覽維港景色 真係好chill
餐廳環境都好令 呢晚真係大滿足 係滿滿既幸福感呢❤️

前菜
🥬 石田屋沙律 ($ 98⁣)
係一份又香口又開胃既沙律
新鮮沙律菜配搭炸乾蒜同特製甜甜酸酸既醬汁

當中包括芽菜 菠菜 牛蒡 等野食果陣可以食下

燒肉 - 每款都係超好味!!

🥩 和牛海膽卷 ($158⁣⁣)
將薄切和牛輕輕一炙後放上海膽 三文魚籽 同紫蘇葉
放入口果陣真係有種味道大爆發咁 口感軟綿得黎有層次
黎自海洋既鮮甜味同和肉油脂香味融合得好好

🥩 神戶牛西冷 ($ 468 / 半份)⁣
難得食神戶牛 當然要試下呢個價值非凡西冷
想講佢有如大理石既紋理比例較高
所以輕輕一炙就已經有滿滿既油光閃閃
而肉質鬆軟到入口即化 幸福感upup!

🥩 夏多布里昂 ($ 428⁣)
aka 神戶牛菲力中既王者 因為係屬於最嫰既部位
亦係比較罕有既稀少部位 油花紋理非常細緻
食落肉質嫩滑有肉香 係真正既入口即溶
個人覺得加少少鹽就已經好足夠 係全晚最深刻

🥩 特上厚切牛舌 ($ 158⁣)
肉質軟腍得黎又帶有爽口 有濃郁牛味
燒到表面金黃金黃後加上少少鹽同檸檬汁
食落更有層次又唔怕 仲會仲會越嚼越香口

🥩 牛板腱 ($ 188⁣)
位於肩胛部 油脂含量均勻 相對地肉味香濃D
口感上略帶嚼勁 細嫩多汁 點少少醬汁食就已經好出色

🥩 肩胛肉 ($ 198)⁣
雖然話呢個部位既肉質較為厚實
不過油花分佈均勻細緻 而且脂肪含量適中
食落都係一樣咁軟嫩多汁 仲帶有甘香味

🥩 牛小排 ($ 198⁣⁣)
係咁多款和牛黎講 係最肥嫰既一款

中間夾住既吉列和牛生熟程度真係控制得好好
肉質軟嫩多汁吉列外皮既薄脆形成完美既對比
再加上烘麵包 口感層次真係好豐富 好好味💕⁣

其他
🥢和牛冷麵 ($ 72⁣)
想講呢個麵質真係很可以!!
係呈半透明既狀態 食落超彈牙又煙韌
加入少少醋 非常清爽 岩晒食完燒肉食
唔怕會搞到飽滯又可以中和油膩感😚

🧉 野菜湯 ($ 58⁣)

2023-02-09
用餐優惠