慶祝活動當然少不了一頓高級的鐵板燒.ᐟ.ᐟ.ᐟ💫之前選了銅鑼灣的Homura餐廳的設計非常特別 視覺效果超級驚艷 🌈會噴彩色火焰的霧火裝置🔥整晚都完全震懾了我們的眼球.ᐟ.ᐟ✨✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ Set B $980🪄廚師精選頭盤🪄紫蘇二重燒牛肉卷🪄A5 黑毛和牛酒香壽喜燒🪄炭薰牛舌芯🪄鵝肝茶碗蒸🪄黑毛和牛刺身配熱情果黑醋🪄慢煮安格斯封門柳飯 / 梅子冷素面🪄A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬🪄煎帆立貝配冷壓魚子🪄甜品煎帆立貝配冷壓魚子非常有驚喜~帆立貝的表面微微焦香 口感彈牙完全意料不到的是 餐廳竟然用了一個透明小魚缸來盛載帆立貝🦋裡面竟然有一條活生生的魚兒在游來游去.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ🐠黑毛和牛刺身配熱情果黑醋配搭新鮮沙律菜十分豐富 平衡和牛刺身的濃郁肉味鵝肝茶碗蒸鵝肝味道馥郁打成泡沫 入口十分嫩滑~🥰炭薰牛舌芯略帶煙燻 肉質非常juicyA5 黑毛和牛柳鐵板烤過之後味道特別香濃 廚師更會貼心地一邊烤一邊切粒~個人覺得牛舌芯和牛柳🥩都各有特色 味道上難分高下🍴A5 黑毛和牛酒香壽喜燒賣相非常誘人酒香和壽喜燒醬油的味道滲人心脾芋絲、豆腐、
慶祝活動當然少不了一頓高級的鐵板燒.ᐟ.ᐟ.ᐟ💫

🪄慢煮安格斯封門柳飯 / 梅子冷素面
🪄A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬
🪄煎帆立貝配冷壓魚子
🪄甜品

煎帆立貝配冷壓魚子非常有驚喜~
帆立貝的表面微微焦香 口感彈牙

鵝肝茶碗蒸鵝肝味道馥郁
打成泡沫 入口十分嫩滑~🥰

炭薰牛舌芯略帶煙燻 肉質非常juicy
A5 黑毛和牛柳鐵板烤過之後味道特別香濃
廚師更會貼心地一邊烤一邊切粒~

個人覺得牛舌芯和牛柳🥩都各有特色 味道上難分高下🍴

A5 黑毛和牛酒香壽喜燒賣相非常誘人
酒香和壽喜燒醬油的味道滲人心脾
芋絲、豆腐、娃娃菜、冬菇及南瓜等配料豐富
記得拌勻鍋子的底部來吃喲.ᐟ.ᐟ

廚師精選頭盤用上鮮味十足的甜蝦和三文魚籽
配上黑魚子和金箔賣相非常華麗~
紫蘇二重燒牛肉卷吃起來不會很油膩
沒想到紫菜和紫蘇兩者加起來味道如此合襯~

甜品擺盤非常精緻🍨
黑芝麻雪糕超軟滑
配上香甜的蜜瓜超完美.ᐟ.ᐟ

/ 環境 Environment /

餐廳位於駱克駅18樓 空間感十足
整體的餐廳設計燈光偏暗
用了非常精緻的霧火裝置
一邊吃鐵板燒 一邊能夠欣賞到絢爛的火焰~
超級推薦大家和喜歡打卡的朋友過來賞用🎆🎇

店員把菜式遞上桌前更會細心講解每道菜的吃法
會不時為我們添水 也會留意我們的用餐情況
因應我們的用餐速度而逐一上菜.ᐟ.ᐟ ✨

/ 價錢 Price /

以整體環境、食物的賣相、服務質素來說
晚餐性價比很高⍨

/ 其他 Others /

餐廳洗手間位於門口升降機附近
有一格 清潔程度非常乾淨衛生

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

焰 炭燒專門店 Homura
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓

2023-07-05 112 瀏覽
這天和朋友來到一家走暗黑型格風的火焰餐廳吃晚餐🔥。Open kitchen 位於餐廳正中間,客人圍著bar枱坐,廚師在客人前烹製食物。我們點了set B ($980)。前後有10道菜加個甜品。首先,日替精選前菜三品。日本甜薯:清甜粉綿。蟹膏豆腐:豆腐細滑,蟹膏味香濃。鮟鱇魚肝:味道甘鮮,厚厚地綿綿實實。三款都頗高質😋。然後,季節刺身三點。擺盤賣相好華麗☺️。分別是劍魚腩、牡丹蝦和大拖羅。三款都好新鮮,厚身滑溜,肥美甘嫩。再來,廚師精選頭盤。是黑毛和牛刺身沙律。和牛刺身十分嫩滑,牛味突出😊。沙律用上火箭菜和小蘿蔔,淋上沙律汁,整個菜式很不錯😋。第四道菜,鵝肝茶碗蒸。是分子料理。呈現型態不是一般茶碗蒸,而是泡泡湯型式出現,吃到蛋香,底下有一塊香噴噴鵝肝,幾特別。第五道菜,清酒煮帆立貝。帆立貝軟嫩,帶點清酒香,因為被汁水浸著,因此稍缺煎香的惹味,略微平淡。肉肉時間到🤤。盒子裡是來自岩手縣的黑毛和牛🐮。第六道菜,炭薰牛舌芯。這道菜極為好味😍。牛舌芯煎烤得外表微焦,裡面粉粉嫩嫩,肉質細膩嫩滑,口感爽嫩,帶點煙薰香,牛味一流🤤。伴有三款調味料配搭,分別有梅子鹽、wasabi及芥末醬,增加口味與樂趣。

這天和朋友來到一家走暗黑型格風的火焰餐廳吃晚餐🔥。

我們點了set B ($980)。前後有10道菜加個甜品

首先,日替精選前菜三品。
日本甜薯:清甜粉綿。
蟹膏豆腐:豆腐細滑,蟹膏味香濃。
鮟鱇魚肝:味道甘鮮,厚厚地綿綿實實。
三款都頗高質😋。

然後,季節刺身三點。
擺盤賣相好華麗☺️。
分別是劍魚腩、牡丹蝦和大拖羅。
三款都好新鮮,厚身滑溜,肥美甘嫩。

再來,廚師精選頭盤。

第四道菜,鵝肝茶碗蒸。

第五道菜,清酒煮帆立貝。

肉肉時間到🤤。盒子裡是來自岩手縣的黑毛和牛🐮。

第六道菜,炭薰牛舌芯。

第七道菜,紫蘇二重燒牛肉卷。
紫菜包著點漬物和紫蘇葉,為牛肉提供清新感,整體幾夾。

第八道菜,A5黑毛和牛酒香壽喜燒。
廚師在燒和牛肉眼時加了點白蘭地,讓壽喜燒微微多點酒香。牛肉夠嫩,鍋裡還有豆腐、娃娃菜、芋絲、南瓜和冬菇。

第九道菜,A5黑毛和牛柳配烏魚子。
牛柳燒烤得好美,裡面保持濕潤紅嫩。牛味濃厚,灑上烏魚子,增添了鹽香和味道層次。

第十道菜,慢煮安格斯封門柳飯/梅子冷素麵。
飯上的蛋黃十分紅潤,戳破拌飯,配上封門柳,都不錯。
至於梅子冷素麵,冰冰涼涼,豉油的鹹中帶有梅子的酸甜,味道平衡而吃得舒爽。

最後,甜品我要了咖啡雪糕配蜜瓜,甜甜作結😊。
2023-07-02 8 瀏覽
在銅鑼灣行完街又攰又肚餓,俾我搵到家囉無上餐廳食燒肉嘅,快啲衝上去醫肚我揀咗Dinner set B $980 食好少少,亦都食好少少。季節刺身三點刺身非常新鮮,刺身蝦肉質鮮嫩,爽口彈牙,好新鮮,而且隻蝦非常之大隻,啖啖肉鵝肝茶碗蒸呢款非常之特別,第一次試,茶碗蒸係好多奶泡運埋蛋液一齊,好Rich好creamy,口感軟滑,入口即溶,食法新穎。鵝肝放置喺奶泡中間,煎到香香地,油香十足,肝味濃郁,好creamy,配合埋奶泡,味道十分之夾。A5黑毛和牛酒香壽喜燒呢道菜真係值得推薦,十分之好食,A5和牛肉質腍滑,味道鮮嫩,加上甜甜地嘅壽喜燒,配搭絕佳,十分之惹味,令人想一吃再吃梅子冷素面棉質爽滑彈牙,加上酸酸甜甜嘅梅子, 十分開胃

梅子冷素面
棉質爽滑彈牙,加上酸酸甜甜嘅梅子, 十分開胃
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於希爾頓大廈地庫主要鐵板燒✨一進去各色各樣的火焰映入眼簾~🔥座位吧坮, 坐得舒服適合情侶跟朋友一同前去enjoyyy日本高質料理 .ᐟ.ᐟ˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗服務員服務周到,可以觀看廚師如何擺盤👩🏻‍🍳✨非常吸晴 *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗每個客人座位前方有霧火裝置~。◕‿◕。可以選擇不同顏色🌈享受眼前一亮的鐵板燒🔥創意煮法融入其中🥰˗ˏˋ 菜式 ˎˊ˗Set B $980▪️ 廚師精選頭盤▫️ 紫蘇二重燒牛肉卷▪️ A5 黑毛和牛酒香壽喜燒▫️ 炭薰牛舌芯▪️ 鵝肝茶碗蒸▫️ 黑毛和牛刺身配熱情果黑醋▪️ 慢煮安格斯封門柳飯 / 梅子冷素面▫️ A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬▪️ 煎帆立貝配冷壓魚子▫️ 甜品˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 煎帆立貝配冷壓魚子這個真的是100分 ♥擺盤造型非常出色🔥上方是微微焦香的帆立貝下方的是魚缸!!!!! 真的非常驚喜, 有一條活生生的魚😍❥ 紫蘇二重燒牛肉卷牛肉一咬滿滿油脂香配以紫菜中和油膩感🥰❥ 炭薰牛舌芯師傅即場炭燒🔥加以炭燒煙燻效果✨每一口牛舌芯都非常幸福・◡・肉質嫩滑柔軟~❥ A5 黑毛和牛酒香壽喜燒看住薄燒的和牛燒得焦香加以酒
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於希爾頓大廈地庫
主要鐵板燒✨
一進去各色各樣的火焰映入眼簾~🔥
座位吧坮, 坐得舒服
適合情侶跟朋友一同前去enjoyyy
日本高質料理 .ᐟ.ᐟ

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
服務員服務周到,
可以觀看廚師如何擺盤👩🏻‍🍳✨
非常吸晴 *⸜( •ᴗ• )⸝*

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
每個客人座位前方有霧火裝置~。◕‿◕。
可以選擇不同顏色🌈

❥ 煎帆立貝配冷壓魚子
這個真的是100分 ♥
擺盤造型非常出色🔥
上方是微微焦香的帆立貝
下方的是魚缸!!!!!
真的非常驚喜, 有一條活生生的魚😍

❥ 紫蘇二重燒牛肉卷

加以酒燒起熊熊大火🔥🔥
和牛紋路分明🥩
然後放入味道濃郁的醬汁~😙
配芋絲、豆腐、娃娃菜、冬菇及南瓜
口感豐富, 非常惹味可口😋

❥ 梅子冷素面
可以自己按喜好調教梅子醬酸味!!!
配冷麵酸甜爽口~
中和之前食牛的油膩感🥰

2023-06-07 110 瀏覽
🔥銅鑼灣驚喜烈烈火焰🔥鐵板燒視覺➕味覺享受✨🪄鐵板燒大家食得多,有冇試過比火燒住黎食😆烈烈火焰進入眼簾🔥店員仲會幫我轉埋藍色火焰打卡✨襯托美食✨全店座位吧坮闊落非常適合情侶👩🏻‍🤝‍👨🏼、朋友、屋企人一齊去享受我們選了 Set B $980/位 🔥精選前菜3品🔥煎帆立貝配冷壓魚子🔥鵝肝茶碗蒸🔥紫蘇二重燒牛肉卷🔥A5 黑毛和牛酒香壽喜燒🔥炭薰牛舌芯🔥慢煮安格斯封門柳飯 或 梅子冷素面🔥A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬🔥甜品🪄前菜冷盤✧甜薯、草鯖魚、蟹膏豆腐✧拖羅蓉配黑魚子,底層餅底好似威化餅咁鬆脆,一咬入口所有食材非常配合,✧沙律面層既和律刺身非常鮮味,配上自家製的醬汁十分之開胃🪄主食:煎帆立貝配冷壓魚子🔥大大粒帆立貝燒到面層甘香,口感爽彈絕對係食得又睇得!賣相打卡一流!會用金魚缸仔做點綴,好得意🪄炭薰牛舌芯🥩師傅即場炭燒,再用炭燒煙燻效果牛舌芯肉質嫩滑柔軟,煙燻味香✨✨👉🏻👉🏻睇片🪄 A5 黑毛和牛柳粒🥩和牛嫩滑柔軟,牛味香濃配上飛魚子粒粒衝擊味蕾🪄A5 黑毛和牛酒香壽喜燒🥩薄燒和牛燒得焦香,壽喜燒汁味道勁夾牛肉入口溶化,牛味濃配芋絲、豆腐、娃娃菜、冬菇及南瓜🪄 鵝肝茶碗蒸 🥚份子料理方式起
🔥銅鑼灣驚喜烈烈火焰🔥鐵板燒
視覺➕味覺享受✨🪄

鐵板燒大家食得多,有冇試過比火燒住黎食😆
烈烈火焰進入眼簾🔥
店員仲會幫我轉埋藍色火焰打卡✨
襯托美食✨全店座位吧坮闊落
非常適合情侶👩🏻‍🤝‍👨🏼、朋友、屋企人一齊去享受

我們選了 Set B $980/位
🔥慢煮安格斯封門柳飯 或 梅子冷素面
🔥A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬
🔥甜品

🪄前菜冷盤
✧甜薯、草鯖魚、蟹膏豆腐
✧沙律面層既和律刺身非常鮮味,配上自家製的醬汁十分之開胃

🪄主食:
煎帆立貝配冷壓魚子🔥
大大粒帆立貝燒到面層甘香,口感爽彈
絕對係食得又睇得!賣相打卡一流!
會用金魚缸仔做點綴,好得意

🪄炭薰牛舌芯🥩
師傅即場炭燒,再用炭燒煙燻效果
牛舌芯肉質嫩滑柔軟,煙燻味香✨✨
👉🏻👉🏻睇片

🪄 A5 黑毛和牛柳粒🥩
和牛嫩滑柔軟,牛味香濃
配上飛魚子粒粒衝擊味蕾

🪄A5 黑毛和牛酒香壽喜燒🥩
薄燒和牛燒得焦香,壽喜燒汁味道勁夾
牛肉入口溶化,牛味濃
配芋絲、豆腐、娃娃菜、冬菇及南瓜

🪄 鵝肝茶碗蒸 🥚
份子料理方式起泡做成茶碗蒸
香菇味非常濃郁配上鵝肝香味,好正

🪄紫蘇二重燒牛肉卷🥩
用紫菜包著牛肉及配料
牛肉油脂好香,好味

🪄慢煮安格斯封門柳飯 及 梅子冷素面
封門柳牛味香濃之餘有小小咬口,配埋個飯食真係好滿足,梅子冷素面個醬汁解油膩感,好好味

🪄甜品🍈
日本蜜瓜及雪糕,蜜瓜真係好香甜

🥃梅酒、🍺Highball

整體來說是必到的餐廳之一🔥有氣氛食物又好味
餐廳用的材料絕對是有質素,這餐飯非常滿足
大家必定要去試試✨✨
  • 炭薰牛舌
  • 鵝肝茶碗蒸
  • 前菜三品
  • 日本玉子塩漬精選和牛柳粒
  • 紫蘇二重燒牛肉卷
焰 炭燒專門店 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓一入到餐廳已經比滿滿嘅火焰驚艷🔥🔥真係好適合一路食嘢一路打卡☺️最犀利嘅係火焰嘅顏色係可以改變❤️呢度啲嘢食好食,有質素之餘😆服務中超級好🌸店員好nice💗試咗Dinner set B煎帆立貝配冷壓魚子店員建議可以將帶子夾醬油波波同椰菜花醬一齊食煎帆立貝外表酥脆,肉質實在太好😀配唔同精心制作嘅配料,令鮮甜度更加昇華鵝肝茶碗蒸係份子料理嚟,同一般茶碗煎好唔同❤️口感好綿密,有啲似慕絲嘅質感水入面有入口即融嘅鵝肝,茶碗蒸味道帶有鵝肝鮮甜,口感好特別好新穎紫蘇二重燒牛肉卷紫蘇包住火灸嘅和牛他他同炭燒牛小排😆 紫蘇帶有獨特香氣,整體口感豐富,嫩滑嘅和牛同紫菜完美融合,仲要好juicy 真係好好食炭薰牛舌芯師傅會即場炭燒💗擺盤仲要有煙燻效果充滿炭香🔥有四種醬,師傅建議先沾鹽食咗原味再試芥末籽醬☺️牛舌芯肉質嫩滑柔軟,清爽爽口A5 黑毛和牛酒香壽喜燒A5 頂級嘅岩手黑和牛壽喜燒配芋絲、豆腐、娃娃菜、冬菇同南瓜🎃好豐富份量適中👏🏻和牛炭燒後放入壽喜燒,吸滿醬汁好入味😆A5 黑毛和牛肉質細膩柔軟,充滿白蘭地酒香😇慢煮安格斯封門柳飯超足料❤️❤️慢
焰 炭燒專門店 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓

一入到餐廳已經比滿滿嘅火焰驚艷🔥🔥
真係好適合一路食嘢一路打卡☺️
最犀利嘅係火焰嘅顏色係可以改變❤️
呢度啲嘢食好食,有質素之餘😆
服務中超級好🌸店員好nice💗

試咗Dinner set B

紫蘇包住火灸嘅和牛他他同炭燒牛小排😆

慢煮安格斯封門柳飯
超足料❤️❤️慢煮後肉質好軟淋,又保留到肉汁及牛香🤩飽足感滿分

梅子冷素面
梅子醬可以按喜好調教酸度,有炸米通增加口感😆冷麵好爽 ,酸甜爽口,麵質彈牙

有雲呢拿雪糕🍦配香甜嘅蜜瓜🍈好清甜

飲品🍸
估唔到啲杯可以轉咁好玩🤩🤩
梅酒,清爽又不失濃郁
柚子檸檬酒,清新又酸爽
#銅鑼灣美食 #日本菜 #日式 #香港餐廳推介#美食推介 #香港燒肉 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣日本菜 #hongkong #hkfoodie #hkrestaurant #foodiegram #foodphotography #foodblogger #hkgoodfood
真係好適合一路食嘢一路打卡☺️
  • 梅子冷素麵
  • 慢煮安格斯封門柳飯
餐廳裏每張桌上都有可變換顏色的假火焰店員也會在你面前制作食材和介紹餐廳目前有三個餐單,選了$660和$780的清酒還有八折優惠😍東洋美人720ml才$490!Dinner Set A $780❤️日替精選前菜三品❤️廚師精選頭盤❤️鵝肝茶碗蒸❤️炭薰牛舌芯❤️紫蘇二重燒牛肉卷❤️A5黑毛和牛壽喜燒❤️A5黑毛和牛柳配玉子塩漬❤️慢煮安格斯封門柳飯/梅子素冷麵❤️甜品Dinner Menu $660 (季節限定)❤️季節精品先付三品❤️火炙和牛刺身配意大利香草汁❤️煎帆立貝配冷壓魚子❤️鵝肝茶碗蒸❤️炭薰舌芯❤️紫蘇二重燒牛肉卷❤️季節幽庵燒/炭燒白鱔❤️日本玉子塩漬精選和牛肉眼薄燒(岩手縣威士忌黑毛和牛)❤️黑毛和牛壽喜燒❤️月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素麵❤️甜品每道菜式都是視覺和味覺享受!而且牛的菜式比例很重,愛牛人士不能錯過😍現在用OpenRice訂座還有高達65折優惠!💰人均: 1000
餐廳裏每張桌上都有可變換顏色的假火焰
店員也會在你面前制作食材和介紹
餐廳目前有三個餐單,選了$660和$780的
清酒還有八折優惠😍
東洋美人720ml才$490!

Dinner Set A $780
❤️A5黑毛和牛壽喜燒
❤️A5黑毛和牛柳配玉子塩漬
❤️慢煮安格斯封門柳飯/梅子素冷麵
❤️甜品

Dinner Menu $660 (季節限定)
❤️季節精品先付三品
❤️火炙和牛刺身配意大利香草汁
❤️煎帆立貝配冷壓魚子
❤️鵝肝茶碗蒸
❤️炭薰舌芯
❤️紫蘇二重燒牛肉卷
❤️季節幽庵燒/炭燒白鱔
❤️日本玉子塩漬精選和牛肉眼薄燒(岩手縣威士忌黑毛和牛)
❤️黑毛和牛壽喜燒
❤️月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素麵
❤️甜品

每道菜式都是視覺和味覺享受!
而且牛的菜式比例很重,愛牛人士不能錯過😍
現在用OpenRice訂座還有高達65折優惠!

💰人均: 1000
  • 慢煮安格斯封門柳飯
  • 壽喜汁和牛肉眼薄燒
  • 甜品
2023-06-04 12 瀏覽
最近朋友推薦左呢一間創意炭燒料理餐廳「焰 」🔥 一入到去就見到”熊熊烈火”,因為每張枱都有唔同顏色嘅火焰效果,像真度高,打卡一流!我哋揀咗Dinner Set B ($980 p.p. ),師傅會席前料理,可以欣賞到師傅技藝及互相交流。牛肉都會選用岩手縣黑毛和牛,肉味同肉質都有一定保證!日替精選前菜三品 第一道菜已經有互動嘅元素!店員會先奉上裝滿前菜嘅木盒,色彩繽紛!店員逐一介紹後,就可以挑選三款前菜!每款都好吸引,揀咗煙燻鯖魚、赤身及鮟鱇魚肝,每款都有配搭,味道有驚喜!季節刺身三點是日刺身有油甘魚、牡丹蝦及吞拿魚,每款都有兩大遍,份量慷慨,用料都非常新鮮!不過呢個拼盤最大嘅特色就係用上「玻璃魚缸」去盛載,而且真係有一條金魚喺度游緊水,玩味十足!廚師精選頭盤 是日精選頭盤係火炙和牛刺身配水菜沙律。和牛火炙後逼出油香,入口即溶,水菜沙律好新鮮,不過沙律醬我就覺得有點畫蛇添足。煎帆立貝配冷壓魚子 帆立貝好厚肉,肉質鮮嫩。而豉油就化身為珠珠,加入分子料理嘅元素。鵝肝茶碗蒸 分子料理茶碗蒸,你食過未?呢個茶碗蒸分子料理嘅手法製成,口感偏流質,入面仲有煎鵝肝粒!不過傳統嘅茶碗蒸蛋會突出d😅之後就

日替精選前菜三品

廚師精選頭盤

鵝肝茶碗蒸

之後就到牛肉出場啦!

紫蘇二重燒牛肉卷
呢個牛肉卷材料豐富,一啖有齊和牛他他、炭燒牛小排及紫蘇漬物!牛肉肉味香濃,帶淡淡紫蘇葉香。

炭薰牛舌芯
師傅燒香牛舌芯後,直接將成舊炭放上牛舌表面,再薰香一陣。原來咁樣做可以大大增加炭火香!牛舌芯口感好彈牙,有梅子鹽、綠茶鹽、wasabi、芥末醬四款配搭,各有特色。

A5 黑毛和牛酒香壽喜燒
A5 黑毛和牛係牛中極品,油脂密佈,師傅燒烤嘅時候再加入白蘭地。唔單止有火焰效果,視覺效果滿分,牛肉仲有酒香,正!配菜有娃娃菜、豆腐、芋絲、冬菇及南瓜,配甜甜嘅壽喜燒汁,好快清晒!

A5 黑毛和牛粒
和牛肉質juicy ,入口即溶,師傅再刨上鹹香嘅烏魚子係牛肉上面,味道更有層次!

慢煮安格斯封門柳飯 / 梅子冷素面
強烈推薦慢煮安格斯封門柳飯,份量實在太慷慨!賣相仲好靚!封門柳肉質軟腍,邊邊位燒至焦香,牛魔王必食😂

甜品
甜品都好豐富呀!有兩款選擇,我揀咗日本蜜瓜配上開心果雪糕,日本蜜瓜香甜多汁,手工雪糕味道濃郁,好滿足嘅一餐!
2023-05-29 43 瀏覽
最近去咗一間好有特色嘅炭燒主題店~焰 ! 餐廳主打黑毛和牛及創意料理 ,店內全部都係吧枱座位,師傅會席前準備食材及燒肉,體驗一流! 每張枱都有火焰效果,仲會配合唔同菜式轉換顏色,好岩打卡!我哋點咗Dinner Set B ($980 p.p. ),好豐富!日替精選前菜三品 估唔到前菜有得揀!店員先奉上前菜盤,可以按自己喜好挑選鍾意嘅三款前菜!每款都好吸引,心大心細一輸,揀咗煙燻鰻魚、辣味赤身及鮟鱇魚肝,店員教我哋由淡至濃食起,好細心。季節刺身三點最「新鮮」嘅刺身拼盤,講緊嘅係用玻璃瓶底下仲游緊水嘅金魚,玩味十足!三款刺身分別係油甘魚、牡丹蝦、吞拿魚,質素正常。廚師精選頭盤 火炙和牛刺身配水菜沙律。和牛油脂分佈平均,火炙後逼出油香!水菜都新鮮爽甜,但沙律醬就遮咗牛肉刺身嘅牛味。煎帆立貝配冷壓魚子 賣相精緻吸引, 帶子厚肉鮮嫩,煎至表面金黃,配豉油珠珠及椰菜花蓉醬。鵝肝茶碗蒸 呢個茶碗蒸以分子料理做法製成,茶碗蒸做成mousse狀,口感滑溜,食到底仲有煎香咗嘅鵝肝粒!不過個人都係鍾意傳統嘅茶碗蒸口感多d,太流質唔係好習慣。紫蘇二重燒牛肉卷 將和牛他他、炭燒牛小排、紫蘇漬物用香脆嘅紫菜包住,
最近去咗一間好有特色嘅炭燒主題店~焰 !

日替精選前菜三品

廚師精選頭盤

紫蘇二重燒牛肉卷
將和牛他他、炭燒牛小排、紫蘇漬物用香脆嘅紫菜包住,肉味濃郁,口感豐富,淡淡紫蘇葉香減低膩感,整體味道好有層次。

跟住就到主角—燒肉拼盤出場啦!選用岩手縣黑毛和牛,肉味同肉質都有一定保證!

炭薰牛舌芯
師傅喺我哋面前燒香厚厚嘅牛舌芯,再將一舊炭直接擺落去牛舌表面,上枱唔單止有煙霧效果,仲大大增加炭火香!牛舌芯口感爽彈,炭香突出,配搭梅子鹽、綠茶鹽、wasabi、芥末醬,各有風味。

A5 黑毛和牛酒香壽喜燒
A5 黑毛和牛油脂豐腴,師傅燒肉嘅時候再加入白蘭地,熊熊烈火,食嘅時候酒香都仲未蒸發,食到酒香,好特別!和牛肉質軟嫩,另外仲有配菜,如:娃娃菜、豆腐、芋絲、冬菇及南瓜,配甜甜嘅壽喜燒汁,惹味。

A5 黑毛和牛柳
和牛燒至表面焦香,火候控制得啱啱好,唔會好乾。上枱嘅時候,師傅再刨上烏魚子,增添鹹香。

慢煮安格斯封門柳飯 / 梅子冷素面
飯麵二選一,揀咗各一試下。慢煮安格斯封門柳飯上枱嘅時候完全嚇親咗,份量實在太大!安格斯封門柳肉質好腍,燒肉汁好送飯,雖然好飽,但都完全清碟。梅子冷素面雖然睇落無揀飯咁抵食,但冰涼清爽,燒肉後食特別解膩!佢另外仲配有梅子醬自行再調味!

甜品
甜品都好豐富呀!我哋揀咗香蕉拖肥撻同水果配雪糕。香蕉拖肥撻有甜品店嘅水準,撻底香脆,甜度適中。是日水果都有香甜嘅日本蜜瓜,配上大大球嘅開心果雪糕,非常滿足。
千萬唔好信咗餐廳提供所謂嘅折扣!!從來冇寫過任何負評,今次真係嬲到爆!!Book位嗰陣餐廳做緊週一至週四同週日只要喺18:00-18:30呢個時段訂位,19:45分前離座主餐牌65折。訂咗18:30,好準時到達,點知每個菜都特登慢慢上,師傅慢慢燒,根本冇可能喺19:45分前食完,到19:45都仲有4個course未上!自己已經每道餸都食得勁快,因為發現原來出菜咁慢,好驚超咗19:45離座。不過都鬥唔過間餐廳慢慢上菜,好多時候都係喺度等緊上菜!所以千萬唔好俾餐廳所謂嘅折扣呃咗!因為就算你2分鐘內食完一道菜,佢哋都會特登慢慢上菜拖到你超過19:45離座。就為咗收翻你原價!!明明係慶祝生日飯,食完之後超唔開心,咩mood都冇晒,等上菜等得好心急之餘,仲要俾人呃咗!離開餐廳後覺得自己簡直係俾人㩒住個頭嚟呃,好委屈…如果間餐廳真係需要客人係19:45離座,一唔係你就train好啲員工喺18:30-19:45內上晒所有course,一唔係你就唔好提供18:30呢個option,因為你根本冇可能喺1個小時15分鐘內上曬所有course。餐廳嘅主餐牌只有兩個set,今次咁睇間餐廳根本做唔到1小時15分
千萬唔好信咗餐廳提供所謂嘅折扣!!

從來冇寫過任何負評,今次真係嬲到爆!!

餐廳嘅主餐牌只有兩個set,今次咁睇間餐廳根本做唔到1小時15分鐘內上晒所有嘢!

同時餐廳係唔會係你入座嗰陣話俾你聽佢哋冇辦法喺1小時15分鐘內上晒所有嘢 你可能會食超過19:45。

亦都冇喺接近19:45嗰時提醒你,如果超過19:45離座會收翻原價(仲要係餐廳自己嘅問題上唔晒所有course導致)

餐廳個男經理咩都唔同客人講,埋單時問佢,佢就咿咿哦哦,一問三不知,迴避所有問題,簡直係特登㩒住嚟搶你錢!而且食物好麻麻,唔值呢個價….

想慶祝生日嘅千祈唔好嚟呢間餐廳!!唔係呢間餐廳會破壞左你一日嘅mood!

2023-05-27 8 瀏覽
銅鑼灣呢棟大廈好多高質日本野食,食過幾次都好唔錯,今晚又搵到間正。吞拿魚、鮟鱇魚肝其實唔係個個岩食,但呢度煮得幾好冇怪味,平時少食都接受到,甜薯好鬆軟。第一次見刺身三點係組合埋一齊,原來都幾夾。 牡丹蝦上面放左黑魚子同吞拿魚,全部都好新鮮,豉油都唔使點,好甜。雖然只有薄薄一片和牛放在沙律上面,但係存在感都好大,好有油香,為今晚嘅和牛之旅打開序幕。鵝肝茶碗蒸好得意,佢絕對唔係飽肚嘅蒸蛋,而係好似泡泡蛋花湯咁,飲落好輕盈。燒帆立貝真材實料,切開咗兩半都仲係好厚肉清甜,有喺魚市場食緊日本海產嘅水準。炭燻牛舌芯好有驚喜,作為其中一道菜竟然有足兩大塊牛舌芯扒,厚身Q彈,媲美喺日本食到嘅牛舌專門店。紫蘇二重燒牛肉卷除咗牛之外,仲加咗紫蘇葉同漬物,漬物索索聲口感好突出,兩種香味同和牛好夾。壽喜燒加左酒我覺得有加分,整體用料同味道好完整,因為牛都好靚,如果可以配埋蛋點下就更好。A5和牛扒油花好靚,輕輕燒左兩面就上得,淨係睇表面光澤就知好食。 和牛熟度岩岩好,肉汁豐盈。 廚師毫不手軟咁灑左大量烏魚子,好香口。梅子冷素面雖然睇落好清咁,但味道一啲都唔單調,麵汁本身酸酸甜甜好清爽,另外配有梅子醬,雪到好冰凍
梅子冷素面雖然睇落好清咁,但味道一啲都唔單調,麵汁本身酸酸甜甜好清爽,另外配有梅子醬,雪到好冰凍好開胃。
甜品本身話係生果雪糕,都冇乜期望,估唔到有開心果味雪糕同蜜瓜,蜜瓜甜到入心,好滿足。
2023-05-27 5 瀏覽
最近很喜歡在銅鑼灣逛逛,這裡有不少日本餐廳,難怪聚集了不少年青人,今晚來到「焰」炭燒專門店,享受席前即燒牛肉罷!先喝杯柚子檸檬酒~柚子味香純,酒味亦較清。這裏有兩個套餐供選擇,我點了980元的B餐。🥢日替精選前菜三品~師傅提議先從左至右吃,甜蕃~清甜、安康魚肝~肉質鮮美、蟹膏豆腐~滑嫩可口;🥢季節刺身三點~劍魚腩🍣咬落水份足,爽滑;牡丹蝦🍤鮮嫩幼滑;大拖羅🍣柔潤軟綿;🥢廚師精選頭盤~火炙和牛刺身沙律,清爽的沙律配上和牛的油香味,中和了油膩感;🥢煎帆立貝配冷壓魚子~把青酒灑在剛熟的帶子上,更添鮮味;🥢鵝肝茶碗蒸~用分子料理方式,暖暖的端在你面前,再吃件鵝肝,軟嫩惹味!🥢紫蘇二重燒牛肉卷~取到手要立刻吃,還要一口吃,這時暖暖的紫蘇葉脆口牛肉嫩滑;🥢炭薰牛舌芯~厚切牛舌有嚼勁,輕輕放些鹽及日本芥末,提昇了炭薰牛舌的香味;🥢A5黑毛和牛酒香壽喜燒~和牛剛熟有咬感,放了大量brandy作湯底,酒味已消失卻留下濃烈的香純甜味;🥢A5黑毛和牛柳配玉子塩漬~把A5黑毛牛醃了灰魚春,有著微微鹹香味道,好惹味,再吃兩塊青瓜,清爽呀!🥢慢煮安格斯封門柳飯~五成熟的封門柳味道濃郁,有嚼感,配搭飯香,十分滿足。
先喝杯柚子檸檬酒~柚子味香純,酒味亦較清。
這裏有兩個套餐供選擇,我點了980元的B餐。

🥢煎帆立貝配冷壓魚子~把青酒灑在剛熟的帶子上,更添鮮味;

最後來了柚子雪糕加蜜瓜~能吃出一粒粒的柚子肉,味道清甜。

說實話這裡的套餐很豐富,價錢又合理,下次約朋友再訪。
2023-05-24 11 瀏覽
食友介紹這樓上和式炭燒專門店, 全店廚前吧枱座位設計, 廚師造菜過程一目了然, 店名“焰”店內佈置如身處火焰中, 更不停轉色, 好有心思👏先來一杯:白桃梳打, 清新甘甜👏選了十道菜的B餐前菜三品-先吃烤甜蕃薯再喫安康魚肝最後品嘗蟹膏豆腐, 甘油鮮三味互碰😋刺身三點-劍魚腩有嚼感, 牡丹蝦鮮甜, 大拖羅綿滑😋頭盤-火炙和牛刺身沙律, 薄切和牛一大片炙得恰好, 入口嫩滑, 菜蔬新鮮😋鵝肝茶碗蒸用分子料理, 口感較傳統造法綿滑, 鵝肝香味夠😋煎帆立貝配冷壓魚子, 食前灑上日本清酒, 酒香令鮮味更佳😋炭薰牛舌芯, 用灼熱火炭把牛舌薰香, 伴梅子鹽, wasabi, 芥末醬味更濃😋紫蘇二重燒牛肉卷, 廚師推介快速一口熱食, 才有肉香爽脆感😋A5黑毛和牛酒香壽喜燒, 炭火煑滾湯內加入香醇白蘭地酒, 和牛滑溜湯汁酒香😋A5黑毛和牛柳配烏魚子, 鹹香烏魚子碎灑在炭香牛柳真是滋味😋梅子冷素麵, 清凉爽口, 沾汁甘甜富梅子味😋芝麻雪糕配水果一道平常的甜品完結了一頓享受的炭燒盛宴👏👏

先來一杯:白桃梳打, 清新甘甜👏

選了十道菜的B餐
前菜三品

刺身三點-劍魚腩有嚼感, 牡丹蝦鮮甜, 大拖羅綿滑😋
刺身三點

火炙和牛刺身沙律

鵝肝茶碗蒸用分子料理, 口感較傳統造法綿滑, 鵝肝香味夠😋
鵝肝茶碗蒸

煎帆立貝配冷壓魚子, 食前灑上日本清酒, 酒香令鮮味更佳😋
煎帆立貝

炭燻牛舌芯

A5黑毛和牛柳配烏魚子

梅子冷素麵, 清凉爽口, 沾汁甘甜富梅子味😋

芝麻雪糕配水果一道平常的甜品完結了一頓享受的炭燒盛宴👏👏

炭燻牛舌芯
A5黑毛和牛柳配烏魚子
芝麻雪糕配水果
2023-05-23 75 瀏覽
知道餐廳lunch menu有優惠,$380減到$285,立刻訂枱嚟試吓。客人一定被枱面那個火焰燈吸引,可以keep住變顏色又真係好靚,師傅人數都多令上菜算快,服務周到,下次都想試吓晚餐。◇ 季節精品先付三品 好精緻嘅三小件:日本蕃薯、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐日本蕃薯:清甜夠粉嫩鮟鱇魚肝:比較結實,唔腥唔膩,美味可口蟹膏豆腐:下層凍豆腐配搭上層鮮味蟹膏◇ 鵝肝茶碗蒸用泡沫呈現味道依然香濃,搭配一件鵝肝◇ 炭薰牛舌用炭爐燒烤之後再用炭煙薰,當玻璃蓋打開時陣陣清香煙薰,令爽口彈牙嘅牛舌增添香味◇ 紫蘇二重燒牛肉卷薄燒牛肉,配上醃漬酸瓜同紫蘇葉,放在紫菜一齊入口,口感同味覺都豐富◇ 淡雪美國牛小排牛小排煎過燒過表面香口,加上鹽更好提升牛肉味道◇ 日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒味道非常特出,因為很有創意用上由咸蛋黃製成嘅玉子鹽,比用一般鹽味道層次更豐富◇ 慢煮安格斯封門柳飯慢煮封門柳肉質嫩滑,味道就中規中矩,不過用飯做結尾比較少見◇ 梅子冷素麵用冷素麵做結尾結有驚喜,冷素麵味道清淡,但酸酸甜甜梅子湯令素麵好吸引,再一次開胃

◇ 季節精品先付三品
好精緻嘅三小件:日本蕃薯、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐
日本蕃薯:清甜夠粉嫩
鮟鱇魚肝:比較結實,唔腥唔膩,美味可口
蟹膏豆腐:下層凍豆腐配搭上層鮮味蟹膏

◇ 鵝肝茶碗蒸
用泡沫呈現味道依然香濃,搭配一件鵝肝

◇ 炭薰牛舌

◇ 紫蘇二重燒牛肉卷

◇ 淡雪美國牛小排
牛小排煎過燒過表面香口,加上鹽更好提升牛肉味道

◇ 日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒

◇ 慢煮安格斯封門柳飯
慢煮封門柳肉質嫩滑,味道就中規中矩,不過用飯做結尾比較少見

◇ 梅子冷素麵
日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒
日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒
2023-05-21 9 瀏覽
見朋友開心share一間火焰主題嘅餐廳,每個位都真係見到熊熊烈火幾得意,今晚去朝聖下。三款前菜甜薯、鮟鱇魚肝同吞拿魚各有特色,我最鍾意吞拿魚扒新鮮厚實,配埋黑白芝麻好香。牡丹蝦、吞拿魚蓉同黑魚子呢個奢華嘅組合一啖放入口,一個字鮮,軟滑甘香。黑毛和牛刺身開頭擔心睇落都幾生,但肉夠靚又有火炙香味都接受到。 芥末籽水菜沙律印象都幾深刻,新鮮爽脆,水菜原來仲有一種未食過嘅香氣,一路食一路覺得好健康。鵝肝茶碗蒸係分子料理,第一次食到泡沫狀態嘅蛋,感覺幾得意,幼滑有蛋香。清酒煮帆立貝幾大粒,只係輕輕燒咗兩面,非常幼嫩僅僅熟。 最特別嘅係上菜時放咗喺金魚缸上面,下面仲有條金魚游緊水,打卡一流。炭燻牛舌芯估唔到真係放左舊燒紅嘅炭係牛舌上面焗多陣,個焦香真係不得了。 牛舌心同預期一樣爽口彈牙,配有梅子鹽Wasabi同芥末醬,味道好豐富多變。和牛他他配漬物、紫蘇葉同紫菜包住食,即使幾樣嘢咁濃味都冇搶到和牛嘅味道,牛味好濃好香。白蘭地酒香迷你壽喜燒好啱我口味,師傅煮到只係剩返酒香完全唔苦,令到甜甜地嘅壽喜燒更加有層次,和牛當然冇得輸,值得一讚呢個小小嘅壽喜燒都用咗好多款唔同嘅蔬菜,豆腐同芋絲都有齊,好有誠意
白蘭地酒香迷你壽喜燒好啱我口味,師傅煮到只係剩返酒香完全唔苦,令到甜甜地嘅壽喜燒更加有層次,和牛當然冇得輸,值得一讚呢個小小嘅壽喜燒都用咗好多款唔同嘅蔬菜,豆腐同芋絲都有齊,好有誠意。
重頭戲A5黑毛和牛柳有返咁上下厚度,一咬落去油花爆曬出嚟,唔需要好複雜嘅調味,簡簡單單刨咗啲烏魚子碎,咸香味同牛味相輔相成。
慢煮安格斯封門柳飯肉量估唔到同一個main差唔多,比較紮實重牛味。 來自北海道嘅米好香,燒得焦香嘅封門柳配埋惹味嘅山賊醬,成個組合好完美。