餐廳: 無肉食 (如心廣場二期)
資訊:

回想起上一次來無肉食吃自助餐已經是兩年前, 當時吃星期六的自助午餐, 對無肉食的印象是雖然食物好味, 但是較油和REFILL速度慢。時隔兩年又想茹素, 就再訪無肉食的如心分店。星期五的晚市收費與星期六、日、公眾假期一樣, $159一位, 不設加一, 碗碟要自己收拾。星期五晚上相當旺場, 最好還是先預約, 用餐時間雖然規定90分鐘, 但因為小編7:15才入座, 其實吃到8:45 已經沒人等位, 也沒有職員會「趕」我們離開, 這點值得一讚。食物種類相當廣泛, 有冷盤類, 包括生果、鮮果沙律、醃蘿蔔、醃青瓜、秋葵等等, 一旁還有多種沙律醬供客人使用。主食類有飯、粟米粥和木瓜湯。木瓜湯相當清甜, 不油膩, 可以喝到紅蘿蔔和木瓜的甘香, 不錯。熱食類就相當多樣, 有炒菜、番茄炒蛋、炸菜豆腐、炒麵、炒年糕、炒烏冬等等, 每次REFILL的菜式都有所不同, 所以雖然看起來熱食的盤子未必很多, 但選擇陳出不窮, 每次有REFILL都要看看店員拿什麼出來, 頗有期待。最特色的是有炒西洋菜, 這款真的非常少見, 忍不住要試吃一下。炸物類獨占了一整個角落, 有Pizza, 韓式炸素雞、炸地瓜、炸蔬菜、蛋散等

炸物類獨占了一整個角落, 有Pizza, 韓式炸素雞、炸地瓜、炸蔬菜、蛋散等等, 喜歡炸物人士的天堂。不過炸物沒有爐子持續加熱, 建議還是剛REFILL的時候就馬上享用, 不然冷卻了的炸物真係有點油膩。

總括而言無肉食的食物選擇和REFILL速度都比以前有進步, 其他評論所說的店員沒禮貌…等等小編倒沒有體驗到。店員的服務質素合格, 在附近經過又想吃素食的話不妨一試。
2024-03-08
2024-04-01 781 瀏覽
諗住約位想食齋的屋企人食飯,打電話去訂位啦。打通左講左想訂位之後,我都未講完佢唔該都冇就叫我等一等,一等就等左成個字,個店員開始都好似同客人講緊嘢約莫一分鐘,之後就一直都係吹水☺️。如是者我就一直咁聽,直到唔而煩收線。之後既時間我都有再嘗試打,但都係掛起電話狀態。
2024-03-15 740 瀏覽
这几天在酒店住下 突然跟朋友想吃素食 就过来这边吃素食自助餐 人非常多很热闹 价钱有一点贵 但是在香港还是合理的一行五个人安排了窗边位置 还挺舒服 菜式也蛮多的 吃了好几个凉菜 还有一些炸的东西 有一点油 蔬菜好吃 最后员工还告诉我可以免费打包 因为今天他们煮多了 我看到他最后还是要倒掉 我就不客气打了一点,回去明天吃

2024年3月11日食下午茶自助餐,負責收銀帶位的女侍應(男性髮型),招呼客人的態度不止是零培訓,直情當客人是她的下屬般呼喝,非常無禮粗魯,建議她去酒吧做更適合。幸好其他的服務員是正常人。交通便利,商場連接西鐵,步行十分鐘到達,全程天橋,打風落雨曬也不怕。餐廳環境不錯,座位空間正常,清潔勤快。價錢方面,以食物的質素來說是合理,款式選擇偏少,但補給很快,絕不拖延。當天有些食物不新鮮,味道變酸及怪,令人掃興及不想回頭,這點希望餐廳能改善。
2024-03-11
2024-02-14 1263 瀏覽
第一次食素食自助餐,一入去坐低,就突然入左班長者,佔左9成座位,結果等左10分鐘先拎到野食,限時食75分鐘。 佢係全自助形式,食完要自己收拾。除左熟食,都有沙律,另外仲有雪糕,不過要俾3蚊先一杯。熟食有炒粉麵飯,炒菜,炸物。另有蘿蔔糕同紅豆糕。 88蚊一位真係唔係好抵,但對於食齋既人士,都算係一個唔錯既選擇。

佢係全自助形式,食完要自己收拾。

2023-11-20 2322 瀏覽
光顧無肉食都係鐘意佢係又係素食又係自助,外面雖然現時選擇唔少,但自助餐選擇唔多,之前有光顧中環、旺角、北角(已結業)分店,每間各有特色,今次係選擇晚餐,每位158免加一,連收碟都是自助放到收集車內。最喜愛涼拌前菜是肉鬆凍豆腐、蘋果沙津、各款沙津菜、麻香黑木耳、珊瑚草等。炸物款式最多:有春卷、西多士、素雞塊、素蟹柳等熱食:蕃茄炒蛋、素叉燒、豆卜香芋、素餃炒手、豉油皇炒麵、炒雜蔬等飲品:洛神花茶、薑茶,熱湯:椰子湯 (味道較甜)有客人詢問有冇白飯,店員回覆白飯賣曬...第一次聽到7點幾白飯賣曬,因為有唔少熱盤餸汁撈白飯會更美味,有點可惜。總結:以中環分店比較,款式唔算特別&唔夠廣泛,而且又無白飯 & 甜品,唔會再光顧荃灣分店,同一價錢會返去中環分店,較高質及多款式。

炸物款式最多:有春卷、西多士、素雞塊、素蟹柳等

飲品:洛神花茶、薑茶,熱湯:椰子湯 (味道較甜)

2023-11-11
不只一次到無肉食既分店,但荃灣店多次過門而不入後,今天第一次光顧。見前帖講服務,但普通自助餐,價錢$158(週末),價錢正常,而且無加一,希望開心食。此分店在於食品質素而言,味道不錯,可惜與旺角/中環分店比較下,價錢差不多,但味道食品選擇少一半,而且沒有水果及甜品。最令人費解的是,原來晚市係無白飯,而且是日亦沒有炒飯。中式食品配上白飯/炒飯都是基本,可以有咖哩,亦沒有麵包,不太明白此分店的經營手法。其實係咪有分唔同老闆?

2023-10-29
2023-09-15 2100 瀏覽
很久之前食過幾好食,再約朋友嚟呢度食,但係入場時職員冇提及限時90分鐘,我同朋友傾到得意忘形時,職員態度好差就喺7:45跟我們說你哋已經超左時15分鍾,(我們6時進歺)但朋友剛剛攞咗嘢食返嚟,佢諗住食埋先,但職員已經企喺隔離不友善咁催促快啲還枱,你哋已經超時😓其實做法可以好啲,應該係喺7:30時(夠90分鐘時)就通知我哋已經夠鐘,請盡快離開,但當時情況好尷尬,雖然我哋有唔啱嘅地方已經過時15分鐘,但非常尷尬下離開,明明開心飯敘變咗都唔開心 ☹️
2023-09-15
2023-08-23 2124 瀏覽
咁既價錢吳寄望高今日星期三,但一開門入座!收錢先入座不在講。一開始巳叫人堆晒入面坐我地想轉出收銀面前大範圍冇人!甚至一個人都座4人枱!話吳得座番埋入面!冇人出面留黎自己座咩!全因比左錢吳係巳走頭九世。
2023-08-15 2117 瀏覽
又黎食齋啦, 上次食午餐, 今次食晚餐, 晚餐貴啲一個人要$138, 職員幾nice, 見我地係門口睇緊, 就同我地講可以入去行一圈望望啱唔啱食, 不過因為唔係第一次黎, 都大概知有啲咩食, 門口俾錢凈係收八達通或者現金. 一入去就見到涼拌嘢, 不過最近唔多想食凍嘢, 凈係拎佐一舊豆腐, 兩舊壽司, 兩舊茄子, 味道唔錯好多唔同種類既菜. 感覺非常健康, 樣樣都食少少, 最鍾意食個麵筋.見到炸物真係零舍興奮, 食齋食炸嘢, 咁仲算唔算健康呢? 每個款都拎一件試, 竟然有pizza, 真係好開心, 不過炸芋頭先係最好食.飲品係檸檬水同洛神花茶, 留意返, 洛神花茶係凍的, 之後見到有陳皮白粥, 有菜甫花生加.糖水係綠豆沙, 綠豆冰煲得好好啊, 有八寶粥既味道, 好想知點做到湯係紅菜頭加蘿蔔, 好飲, 够熱生果係哈蜜瓜, 不過個胃已經裝唔落啦食完記得自已執返啲餐具, 不過要留意下個地下有啲跣, 始終多老人家, 真係要小心啲

湯係紅菜頭加蘿蔔, 好飲, 够熱

生果係哈蜜瓜, 不過個胃已經裝唔落啦

2023-08-14
職員態度差,隔咗一段日子都仲覺得好嬲,其實我畀咗錢先入座,唔代表職員嘅態度就可以差 提醒我自己執碟可以,但係職員語氣極差,好似我係佢下屬咁。另外,食品款式唔太多,炸物係凍曬。

提醒我自己執碟可以,但係職員語氣極差,好似我係佢下屬咁。

另外,食品款式唔太多,炸物係凍曬。
2023-07-17 1697 瀏覽
第一次試呢間自助形式嘅素食自助餐之前都有試過同類型嘅 今次係同屋企人一齊食食物嘅種類都好多 豆腐 蔬菜,都大概有成五至六款 同事會不斷拎啲熱嘅食物出嚟 菜式嘅款都好多 會唔同時段不斷轉 而且食物都好夠熱 一開始以為食齋,就可能冇咁好味 反而有好多嘢食想推介 我嘅第一位係Pizza 唔單止熱辣辣 仲要係芝心批😍😍完全係顛覆咗我對素食嘅世界觀 我唔到冇肉食嘅芝心批會咁正 雖然Pizza上面嘅配菜唔多 但係味道同普通Pizza有得比!第以為係mini西多士 脆卜卜😋😋😋加埋啲蜜糖 啱啱好 唔會太甜 又唔會太大件 有唔同類型嘅甜品 湯水 同沙律吧 仲有冷麵😋😋同生果 同屋企人食到攬住個肚走大概好似係食90分鐘 價錢唔太記得 🙈🙈不過印象中唔會好貴的 入面4人枱都好大張 坐得好舒服
第一次試呢間自助形式嘅素食自助餐
之前都有試過同類型嘅 今次係同屋企人一齊食

一開始以為食齋,就可能冇咁好味
反而有好多嘢食想推介
我嘅第一位係Pizza

2023-06-30
  • 芝心批pizza
  • 西多士
2023-06-13 1769 瀏覽
今日山長水遠嚟到荃灣西如心廣場食無肉食如心分店食物種類比其他分店少好多同其他分店收費一樣但嘢食少左😞😞😞😞大部分菜式都有豆卜 唔知我以為去左豆卜放題炒飯味道可以 但唔夠乾炸椰菜花好爛炸菠蘿粉漿太厚胡椒白蘿蔔幾好食亦都有欣賞此分店有手撕雞
今日山長水遠嚟到荃灣西如心廣場食無肉食
炸菠蘿粉漿太厚
胡椒白蘿蔔幾好食
亦都有欣賞此分店有手撕雞
2023-06-13 1504 瀏覽
雖然我唔係素食主義者,但係考慮到近排少食菜,就諗起無肉食,可以補返啲纖維~外賣比堂食平好多,因為係定量既,$50一個外賣盒+湯碗,可以夾不同種類既餸,但湯碗只可以盛湯或糖水。自己食量唔係話好大,呢個外賣分量已足夠。素食其實選擇都不少,除左菜、粉麵,仲有炸物,湯,糖水🍲 諗唔到食咩都唔緊要,果度實有野啱食~今次外賣,我夾左除左有菠菜、菜心,椰菜南瓜,銀針粉,仲有炒烏冬。其實我食過好多次,啲炸野已經食過,知道係好食,但是次目標係想食得健康啲,就唔想夾啲熱氣野。

外賣自取
2023-04-13 2455 瀏覽
一聽到素食🥙🥗好多人會話冇肉食,唔飽架喎~其實食素都可以好滿足!♻️今日同朋友去到荃灣如心廣場無肉食食自助餐晚餐我地大概6:30左右到,店內都已經坐左唔少客人好快入坐後我地都岀去拎野食😋見到有好多選擇啊!有啲涼拌小食、炸物、炒飯、炒麵、素食壽司🍣、粥、湯、pizza等等涼拌皮蛋辣辣地又好大隻素pizza都芝🧀味十足炸春卷好大件👍🏻炒豆角好惹味素食壽司🍣我都食左好幾件 好味道粥仲可以自己加芫荽架!同朋友食到好滿足另外見到可以外賣,一個價錢比個盒你裝到幾多就拎幾多走👍🏻
一聽到素食🥙🥗好多人會話冇肉食,唔飽架喎~
其實食素都可以好滿足!♻️
素pizza都芝🧀味十足
炸春卷好大件👍🏻
炒豆角好惹味
素食壽司🍣我都食左好幾件 好味道
粥仲可以自己加芫荽架!
同朋友食到好滿足

另外見到可以外賣,一個價錢比個盒你
裝到幾多就拎幾多走👍🏻