2022-09-13 163 瀏覽
剛外賣了:火車頭,熟牛肉河,豬扒撈檬,炸鷄翼,米卷,炸春卷。1-牛車頭及熟牛河湯底淡如滾水,裡面嘅牛肉又硬又乾,連金不換都冇....2-豬扒撈檬內的豬扒乾如柴皮,應該翻炸了好多次3-雞翼好乾,無特別,粉卷無特別 4-炸春卷超細條,如營養不良5- 連D魚露唔掂總之今日中咗伏,嘥咗我個dinner, 唔會再去。
2-豬扒撈檬內的豬扒乾如柴皮,應該翻炸了好多次
3-雞翼好乾,無特別,粉卷無特別
4-炸春卷超細條,如營養不良
5- 連D魚露唔掂
總之今日中咗伏,嘥咗我個dinner, 唔會再去。

2022-08-28
15 分鐘 (外賣自取)
  • 唔食好過
2022-09-08 135 瀏覽
天后清風街真係好多食店~~一路行行行都有D小食鋪同糖水鋪.今日我同朋友去左呢一間專門食越南野GE食撈檬呢間鋪D裝修都幾靚 好似偏小清新風格(?)選擇困難症 簡左陣都唔知食咩好.最尾叫左個咖喱豬頸肉撈檬撈檬份量超級足!好好食呀~~  仲可以任加酸甜汁我次次食親越南野都中意食撈檬 好中意食D酸野我仲加左野飲要杯凍越式三式冰. 佢係外賣手搖果D杯裝 可以拎走飲XD味道都幾濃~ 好好飲唔會太淡!下次黎開天后都會再食呢間 呢間堂食唔算多人但我地一路食一路聽到人叫外賣~~XD 睇黎都好受大家歡迎呢
天后清風街真係好多食店~~一路行行行都有D小食鋪同糖水鋪.
今日我同朋友去左呢一間專門食越南野GE食撈檬
呢間鋪D裝修都幾靚 好似偏小清新風格(?)
選擇困難症 簡左陣都唔知食咩好.
最尾叫左個咖喱豬頸肉撈檬

撈檬份量超級足!好好食呀~~  仲可以任加酸甜汁

我次次食親越南野都中意食撈檬 好中意食D酸野

味道都幾濃~ 好好飲
唔會太淡!
下次黎開天后都會再食呢間 呢間堂食唔算多人
但我地一路食一路聽到人叫外賣~~XD 睇黎都好受大家歡迎呢
2022-07-27 260 瀏覽
had a beef pho, the beef stew was as hard as rock, thats not the worst, the raw beef looks like a used condom that has reused several times over, was probably precooked. complained to the waitress and she said when the beef is cooked it will curl up like that. didn't bother to talk about the rubbery stew beef and finishes the noodle quckily as I had to go gyming. will never go back!
無意之中係OpenRice見到火五有賣2人餐/4人餐卷. 價錢好超值. 放左工立即去試吓.大約6:45PM左右到(餐卷對換要係7:00PM前)當時 全間餐廳未有客.  看似生無可戀態度嘅女店員幫我Scan 左餐卷code後便開始上餐.基本上除左要揀飲品外, 無需要再揀其他食物.以下為上菜次序:蠔油唐生菜: 份量超多. 多過平時去粉麵鋪好多好多!!黃金脆魚皮 : 應該用左咸蛋一齊炸. 舊舊都好大, 味道香口手作扎肉米紙卷:平平無奇, 基本上係同個撈檬係同一材料. 點左醬汁都覺得特別好食.火五生牛肉粉:超大碗, 勁多粉, 牛肉都唔少. 味道不算特別出色扎肉撈檬:同樣得大大碗.  扎肉有幾片. 配醬汁撈埋酸酸甜甜都OK既.飲品:  凍青檸梳打,凍咸檸梳打. 味道都係正正常常, 個杯係珍奶外賣杯.總括:  對味道無特別追求而又想飽肚的話, 用$98買個2人餐. 包保食到飽到嘔.(其他正價食品無點, 唔知會唔會味道較好)
大約6:45PM左右到(餐卷對換要係7:00PM前)
基本上除左要揀飲品外, 無需要再揀其他食物.
以下為上菜次序:
蠔油唐生菜:
份量超多. 多過平時去粉麵鋪好多好多!!
黃金脆魚皮 :
應該用左咸蛋一齊炸. 舊舊都好大, 味道香口
手作扎肉米紙卷:
火五生牛肉粉:
超大碗, 勁多粉, 牛肉都唔少. 味道不算特別出色
扎肉撈檬:
飲品:  凍青檸梳打,凍咸檸梳打.
味道都係正正常常, 個杯係珍奶外賣杯.
(其他正價食品無點, 唔知會唔會味道較好)
題外話/補充資料: 女店員態度生無可戀咁款.
2022-06-22
用餐優惠
優惠券
2022-05-15 455 瀏覽
天后清風街一帶原來有咁多食舖~今次我同朋友搵左一間專門食越南撈檬及河粉 就去試一試~~~環境~~~🌇🌇🌇 雖然店內環境不算大,但簡單的裝修佈置已經覺得很舒服~雖然座位不算多丶但一些壓迫感也沒有!職員態度🙋🏽🙋🏽🙋🏽我只見店內一位年輕女孩落order及一位洗碗嬸嬸~但他們的態度感覺十分好! 值得一讚的是洗碗嬸嬸 ~她做埋送餐及親自出嚟收拾乾淨枱面, 加上他很有禮貌地問我們這些還需要嗎?這一點令我給她讚丶讚丶讚餐單方面✍🏽✍🏽✍🏽其實都有好多選擇~~ 包括小食丶特飲丶 撈檬丶湯河/檬及飯類~~梗有一樣你鍾意😍😍😍😍仲可以免費加飯及檬/河!超值!食物方面🥙🍛🍜湯河丶撈檬及飯類份量超級滿足!食物一D都吾hea, 我們四人order了 一碗法式咖哩牛肋油香飯丶火五生熟牛肉湯河丶 火五熟牛肉湯檬丶炸軟殼蟹撈檬丶香草大蝦青木瓜沙律丶 手作大蝦米紙卷~ 仲可以任加酸甜汁及醬料我們四人攬住個肚出門口 丶非常滿足! 價錢仲好抵~~食甘多野都只係$320👏🏽👏🏽👏🏽 希望我冇介紹錯~~我一定會再約其他朋友來試其他食品!🍤🦀🦐🍹
就去試一試~~~

職員態度🙋🏽🙋🏽🙋🏽

餐單方面✍🏽✍🏽✍🏽

食物方面🥙🍛🍜

我們四人攬住個肚出門口 丶非常滿足!

我一定會再約其他朋友來試其他食品!🍤🦀🦐🍹
2022-05-14
  • 生牛肉河粉
  • 炸軟殼蟹撈檬
  • 大蝦米紙卷
2022-02-26 947 瀏覽
📍 火五越式牛肉粉專門店 (清風街)原來呢間越式餐廳好出名,算我真係孤陋寡聞🤫如果唔係朋友帶我去試我根本都唔會知😩希望佢有機會開分店係大西北😂見佢個名寫住牛肉粉專門店,本身真係諗住叫佢嘅招牌牛肉河粉點知一坐低竟然俾佢嘅Menu深深吸引住!😱點解咁多嘢食都咁吸引㗎!無論係午餐定係小食我全部都想要🤫🔸香茅豬頸肉檬粉 $58香茅豬頸肉烤得脆配上凍檬粉😍好吸引,檬粉旁邊仲已經有蘿蔔絲同埋青瓜絲🥒🥕,加埋酸酸甜甜嘅醬汁感覺好開胃👍🏻份量勁大兜,一個人食超級無敵飽。枱面上面仲有唔同嘅特色醬料,分別有越北是拉差醬、河內沙嗲xo醬、越式海鮮醬🤣大家可以揀,邊一個醬汁適合大家😘🔸火五炭燒鰻魚飯 $48勁多人推介食呢個鰻魚飯,所以我都要叫黎試吓佢!我睇相嘅時候就覺得佢超大條鰻魚🔸意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 5隻 $38呢個雞翼超有驚喜‼️冇諗過經過油炸嘅程序之後雞肉仍然可以保留嫩滑同埋勁Juicy🤫首先講吓金黃嘅外皮,已經林上咗黑醋汁,免頭有蒜蓉。味道其實都幾夾👍🏻,而且非常香口😙牛油味好出,值得一試🙌🏻🔸D24榴槤炸彈 $48首先呢個榴槤炸彈賣相非常吸引,因為要朱古力醬淋面,旁邊有星星、珠珠嘅裝飾朱古力🤫一
📍 火五越式牛肉粉專門店 (清風街)

🔸香茅豬頸肉檬粉 $58

🔸火五炭燒鰻魚飯 $48

🔸意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 5隻 $38

🔸D24榴槤炸彈 $48

首先呢個榴槤炸彈賣相非常吸引,因為要朱古力醬淋面,旁邊有星星、珠珠嘅裝飾朱古力🤫一定一定一定要食‼️因為勁好味😆外脆內軟,外皮厚度適中💪🏻內餡係榴槤蓉,半流心狀態,甜而不膩😚非常正。

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境質素⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$192

餐廳資料📋: 火五越式牛肉粉專門店 (清風街)
🕌地址: 天后清風街17號地舖

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-02-26
  • 火五炭燒鰻魚飯
  • D24 榴槤炸彈
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2022-02-26 391 瀏覽
好耐都冇嚟天后開工,趁下午茶時間冇咁多人,即刻走去堂食返碗越南湯粉,又落雨又凍冰冰,食暖嘢舒服啲。小食 Snack意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38見到小食好吸引,呢個價錢有五件雞翼都好抵,Garlic Butter 特別香又外脆內軟, Chicken Wings 勁多汁,好好食!越式香茅豬頸肉青木瓜沙律 $58Lemongrass 味道濃烈,沙律清新,食多啲蔬菜感覺健康啲,Papasa Salad 酸酸甜甜好開胃!真係勁好味。香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56香茅特別惹味,美國黑毛豬扒厚身,啖啖肉,香脆可口,撈檬 最特別嘅就係自製醬汁,特別好味。最緊要夠酸又夠甜,又有少少辣味。凍越南三式冰 $19食越南嘢梗係飲番杯正宗越南三式冰,椰香味很重,濃郁的椰汁甜味。港式奶茶 $16茶味香濃,有質素,好飲!

小食 Snack
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38

越式香茅豬頸肉青木瓜沙律 $58

香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56

凍越南三式冰 $19

港式奶茶 $16
茶味香濃,有質素,好飲!

• 香茅美國黑毛豬扒
  • 炸軟殼蟹青木瓜沙律
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2022-02-13 203 瀏覽
好耐冇去過維園,趁假期專登過去跑下步,做完運動,決定去附近行下,順便買點日用品。有人提議先嚟清風街呢間「火五」食晏,再繼續行程。餐牌選擇好豐富,除咗主打嘅越式河粉,另外仲有檬粉、米紙卷、小食、青木瓜沙律、一系列越式油香飯及冷熱飲品等供應。先嚟兩款小食,黃金蝦球 ($48) 同 越式炸蝦春卷 ($28),蝦球一客有 5 顆,好大粒,炸至金黃酥脆,面層沾滿濃郁嘅鹹蛋黃醬汁,入口鮮香惹味又彈牙。春卷同樣炸得非常香口,入面塞滿爽彈的蝦膠,用生菜包住食,清新又不油膩。主食點咗越式魚翅花膠雞湯河 ($59) 同 火五炭燒鰻魚飯 ($48)。湯底相當清甜,既順喉又無味精。魚翅甚有咬口,花膠富彈性,雞肉嫩滑不嚡,河粉有米香,軟滑好食。另外碗炭燒鰻魚飯,水準亦唔錯,塊鰻魚好厚身,大大件,烤至外脆內軟,魚肉嫩滑有光澤,入口軟腍又有肉感,醬汁香濃惹味,以米飯伴吃,大滿足!凡點選任何河粉、油香飯,+$8 可配港式飲品,點咗杯港式奶茶 (+$8),熱辣辣,茶味十足,冇苦澀味,飲完成身暖笠笠。

2022-02-08 121 瀏覽
在香港疫情情況下依舊常客不斷的一家隱世越南湯粉店。湯粉是招牌,冬天來上一碗熱騰騰的,從頭到尾都暖和了起來,料很足,生牛肉滑嫩入口即化,熟牛肉厚實。湯底牛肉味很香濃,加上青檸芽菜洋蔥,味道豐富有層次,非常正宗。大蝦米紙卷,蝦肉彈牙,醬料酸甜,爽口清新。義大利蒜味雞翼,現炸出來的,外酥里嫩,淋上特色黑醋汁和炸蒜粒,香而不膩。蠔油唐生菜,蔬菜天價,這裏一大盤生菜性價比很高。看到隔壁桌的炸蝦春捲賣相也很好,一咬就卡茲卡茲,下次一定嘗試。
在香港疫情情況下依舊常客不斷的一家隱世越南湯粉店。
大蝦米紙卷,蝦肉彈牙,醬料酸甜,爽口清新。
蠔油唐生菜,蔬菜天價,這裏一大盤生菜性價比很高。
心情差又影響胃口?想去行年宵但又0飛?排隊排到個人都有少少鼓燥?要FIRM唔係唔得,係「火五越式牛肉粉專門店」整碗越南河,即刻心底有煩惱我不理, I Don’t Know! 👇📌小 食 -▪️ 元 祖 極 上 炸 物 拼 盤 - $138▫️ 越南野一定要食河粉咖咩?我認唔同啦,呢個小食拼盤「元祖極上·炸物拼盤」都好有睇頭。先講吉列蝦同吉列蠔炸得金黃香脆,入口卜卜脆之餘,惹味十足,而忌廉蟹餅同埋吉列帶子配上椰菜沙律、柚子汁或者係黑松露蛋黃醬一齊食,味道同層次上都更加豐富,抵讚!▪️ 一 口 芝 士 年 糕 - $48 ▫️ 芝士最誘惑既並唔係芝士既本身,而係佢既搭檔,年糕呀,呢個「一口芝士·年糕」入口煙煙韌煙韌,仲熱辣辣,仲食到濃郁芝士香,認真高質!
心情差又影響胃口?想去行年宵但又0飛?排隊排到個人都有

少少鼓燥?要FIRM唔係唔得,係「火五越式牛肉粉專門店

📌小 食 -
▪️ 元 祖 極 上 炸 物 拼 盤 - $138
元 祖 極 上 炸 物 拼 盤

▫️ 越南野一定要食河粉咖咩?我認唔同啦,呢個小食拼盤
元祖極上·炸物拼盤」都好有睇頭。先講吉列蝦吉列蠔炸得金黃香脆,

▪️ 一 口 芝 士 年 糕 - $48
一 口 芝 士 年 糕

▫️ 芝士最誘惑既並唔係芝士既本身,而係佢既搭檔,年糕呀,
呢個「一口芝士·年糕」入口煙煙韌煙韌,仲熱辣辣,
一 口 芝 士 年 糕

仲食到濃郁芝士香,認真高質!
2022-01-29
2022-01-29 90 瀏覽
呢日喺天后收早同好拍檔黎左食野記得大概半年前都有黎過,餐單同環境都乜改變上次食左牛肉粉,今次想試下其他口味,一放就要碗越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河先之後我同好拍檔都不約而同想食蝦球,反正有兩款口味,所以我地就要曬兩款shareee我既胡椒豬肚湯河先到,望落好足料!!呢度既胡椒豬肚湯河都會配上一小杯香葉、芽菜同青檸加左配料之後,湯頭既味道更有層次感河粉既份量都好多,真係怕唔夠既話,仲可以免費加底添之後我地所嗌既兩款蝦球都黎齊一款係黃金蝦球,另一款就係香蒜口味兩款蝦球都炸至金黃,外脆內彈兩個口味都各有特色特飲既味道都唔錯,非常解渴
呢日喺天后收早同好拍檔黎左食野

記得大概半年前都有黎過,餐單同環境都乜改變

我既胡椒豬肚湯河先到,望落好足料!!

呢度既胡椒豬肚湯河都會配上一小杯香葉、芽菜同青檸

加左配料之後,湯頭既味道更有層次感

河粉既份量都好多,真係怕唔夠既話,仲可以免費加底添

之後我地所嗌既兩款蝦球都黎齊

一款係黃金蝦球,另一款就係香蒜口味

兩款蝦球都炸至金黃,外脆內彈

兩個口味都各有特色

特飲既味道都唔錯,非常解渴
2022-01-28 80 瀏覽
自從轉咗工之後,唯一最掛住嘅係一班小朋友,對住一D又天真又可愛的他、她們,回想真的很開心🥳⋯⋯不過人生就係咁,然而為何要離開這個工作之地,或許有些事看不過眼吧!不過也不用再去探究了😅新的工作也算是順利,而且好短時間入面仲升咗職加人工,可算是幸運……感恩上天一直對我的眷顧🙏不過有時真係做到好鬼攰,係時候又要出去食個下午茶😂😂有朋友仔笑我昨天食飯盒,今日食豪啲😂一提到食…精神曬😛😛😛😛😛——————————-🍝扎肉撈檬粉:又大碗又足料的扎肉,一定要加配佢哋自家精心炮製的調味料,尤其是佢哋嘅XO醬,真係好食到呢………..還有其他幾款醬料一樣咁好食各人有各人口味,總有一款啱你口味🥰——————————-🦐🐔🦪🦀一元祖極上炸物拼盤:配黑松露蛋黃醬:1-吉列蝦4件———-外皮鬆化肉爽口彈牙2-吉列蠔4件———-皮脆甘甜的蠔🦪3-吉列帶子4件——吉列帶子皮脆肉爽😋4-唐揚雞4件———香脆肉嫩的雞肉滑溜溜5-忌廉蟹餅2件——香滑忌廉蟹肉外脆內香6-椰菜沙律配柚子汁—-沙律🥗健康😇呢個拼盤又平又抵又多嘢食而且味道更是香脆美味⋯⋯😋炸得甘香炸得鬆脆☺️必吃的一道菜式…………….👍————————🍹凍鹹檸檬梳
不過也不用再去探究了😅
不過有時真係做到好鬼攰,係時候又要出去食個下午茶😂😂
有朋友仔笑我昨天食飯盒,今日食豪啲😂
一提到食…精神曬😛😛😛😛😛

——————————-
🍝扎肉撈檬粉:
還有其他幾款醬料一樣咁好食
各人有各人口味,總有一款啱你口味🥰

——————————-

🍹凍鹹檸檬梳打:
飲落口每一啖都是粒粒鹹檸檬🍋👍

—————————
下午茶食個大滿足…滋味人生樂無窮😇
其實開心🥳⋯簡單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
————————-
2022-01-27 126 瀏覽
兩個人來天后辦點事,時間不是好充裕,想快靚正食個午餐,嚟火五實放心。食物上枱快,食物保持水準,夠大碗一定飽肚,價錢又唔貴。兩碗河粉:火五火車頭牛肉粉($68)喜歡牛的朋友必食,有齊生、熟牛肉、牛丸和扎肉。火五和牛牛丸+扎肉粉($48)我就覺個火五的扎肉最好食。兩碗河粉都非常足料,湯底清甜有牛肉味,我會喜歡加辣椒粒和越式渃蘸,更加惹味。兩個小食:越式炸春卷($28)長長蝦肉春卷用生菜包住,蘸越式渃蘸,脆、酸、甜齊味。好食。香茅雞翼($22)大大隻好抵食,炸得乾身但肉質仍辣滑。兩杯飲品:凍奶茶和熱西洋菜蜜(+$8)午市時段有半價,又係好抵。最喜歡它的凍飲包裝,乾淨衛生。火五的座位和空間不算好寬敞,但光猛乾淨,又可以自助斟水,價錢親民,經過可以試下。
食物上枱快,食物保持水準,夠大碗一定飽肚,價錢又唔貴。
兩碗河粉:
火五火車頭牛肉粉
火五火車頭牛肉粉

火五和牛牛丸+扎肉粉($48)我就覺個火五的扎肉最好食。
火五和牛牛丸+扎肉粉

兩個小食:
越式炸春卷
越式炸春卷

香茅雞翼($22)大大隻好抵食,炸得乾身但肉質仍辣滑。
香茅雞翼

兩杯飲品:
凍奶茶和熱西洋菜蜜

2022-01-26
2022-01-17 90 瀏覽
呢排響附近上堂,原來呢頭好多好野食天氣凍,好想食啲熱辣辣嘅湯麵見呢間平平地、睇相見牛肉湯河個湯底幾濃一於試下坐低、好多人入嚟拎外賣應該質素都有保證睇見有去骨鳳爪,勁吸引好開胃,夠晒酸黃金蝦球新鮮炸起,蝦球好爽口彈牙火車頭到喇有札肉、生牛肉、牛丸、熟牛肉先試咗個湯底真係好濃牛肉味,飲落冇味精河粉好爽,唔會黐埋一舊舊最好食係牛丸,超級 juicy生牛肉、浸一浸個湯剛好枱面除咗有辣椒粒仲有三款醬可以比你自己加性價比高,好抵食

呢排響附近上堂,原來呢頭好多好野食
天氣凍,好想食啲熱辣辣嘅湯麵

見呢間平平地、睇相見牛肉湯河個湯底幾濃
一於試下

坐低、好多人入嚟拎外賣
應該質素都有保證

睇見有去骨鳳爪,勁吸引
好開胃,夠晒酸

黃金蝦球
新鮮炸起,蝦球好爽口彈牙
蝦球

火車頭到喇
有札肉、生牛肉、牛丸、熟牛肉

先試咗個湯底
真係好濃牛肉味,飲落冇味精
河粉好爽,唔會黐埋一舊舊

最好食係牛丸,超級 juicy
生牛肉、浸一浸個湯剛好

枱面除咗有辣椒粒
仲有三款醬可以比你自己加

性價比高,好抵食
蝦球
2022-01-17 82 瀏覽
好耐無過海,黎開呢頭搵吓新餐廳試吓,試一試呢間越南湯河火五生熟牛肉粉食越南湯河好多時都係食生牛肉湯河,佢有碗係叫生熟牛肉湯河,叫來試試,原來係生肥牛加埋牛腩而不是牛丸,牛肉有兩種口感,湯底就少少過咸,overall 都幾唔錯。凍咸檸梳打叫了一杯咸檸梳打,我覺得呢杯好有心機,成杯係獨立包裝,裡面的咸檸係打碎咗,可以趙到一粒粒的咸檸幾好趙口,呢杯一定要試試!意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,意大利黑醋配炸雞翼咁樣嘅配搭都幾新鮮,黑醋令炸物同牛油無咁油膩。裡面裝修舒適
好耐無過海,黎開呢頭搵吓新餐廳試吓,試一試呢間越南湯河

火五生熟牛肉粉

凍咸檸梳打