2016-06-07 531 瀏覽
可能好多人都唔知MK有個政府既熟食中心.雖然裝修一定同商場food court冇得比,但勝在價錢平又好食由於行行下街好眼訓,想飲咖啡,諗起澳門翠苑餐廳既Ice coffee.所以又黎食喇!今次叫左咖哩牛排農夫包叫完就可以搵位坐,佢會比俾個牌你,整好就會力俾你!10分鐘就焗好,熱騰騰既農夫包送到當然唔可能冇左至愛既咖啡啦真係好好飲,好濃好有咖啡味! 好飲過D coffee shop!打開個包, 入邊有好多牛排呢個時候就可以加咖哩!D牛排好好食,好林!咖哩又香!正! 一定會再食!
可能好多人都唔知MK有個政府既熟食中心.

所以又黎食喇!
今次叫左咖哩牛排農夫包
當然唔可能冇左至愛既咖啡啦
打開個包, 入邊有好多牛排
呢個時候就可以加咖哩!

D牛排好好食,好林!
咖哩又香!

正! 一定會再食!
2016-06-05
2016-06-07 2083 瀏覽
無錯!我又要講農夫包!5、6年前一個同學仔帶我來這個朗豪坊旁「噏耷(up dup)」的旺角熟食市場。試一試出名的農夫包,那時我戴著手套撕那包,覺得又有得食又有得玩,好過癮。一試難忘。今日請了半天AL,中午決定重遊舊地,懷緬昔日時光農夫包不經不覺已加價加到$60,在這個熟食市場,當一個蒸飯只是$28的時候,農夫包原來已屬豪食在等待的過程中,發現好幾個衣衫襤褸的中老年人一等食客離開,馬上坐下來吃人家的剩食那一刻,體驗到香港的貧富懸殊那一刻,我覺得我那$60的農夫包也是一種奢侈落單姐姐在紅色上寫了「22馬克女」說的就是我「22號牌,馬尾黑衫女」澳門咖喱雞農夫飽($60)奉送葡式鮮茄牛腩湯及熱飲一杯等了近10分鐘,一位叔叔把我的農夫包送到桌上來用錫紙包好的農夫包溫度相當的熱,我正襟危坐,小心翼翼地戴上手套我細心拆開錫紙,農夫包已割開一片裡面是雞肉我把半碗的咖喱汁倒入然後用匙羮把包芯逐點刮出葡式咖喱汁中的香料很多質感保持著一粒粒細粒柔軟的麵包吸收收咖喱汁之後變得非常的香口唯一我會覺得咖喱汁稍為濃了一些,有點咸所以不建議一開始落得太多雞方面,我認為沒有豬頸肉好吃因為雞咬下去像平像快餐吃到的雞排比較
無錯!我又要講農夫包!

一試難忘。
今日請了半天AL,中午決定重遊舊地,懷緬昔日時光
農夫包原來已屬豪食
在等待的過程中,發現好幾個衣衫襤褸的中老年人
一等食客離開,馬上坐下來吃人家的剩食
那一刻,體驗到香港的貧富懸殊
那一刻,我覺得我那$60的農夫包也是一種奢侈
落單姐姐在紅色上寫了「22馬克女」
說的就是我「22號牌,馬尾黑衫女」
澳門咖喱雞農夫飽
澳門咖喱雞農夫飽($60)
奉送葡式鮮茄牛腩湯及熱飲一杯
等了近10分鐘,
一位叔叔把我的農夫包送到桌上來
用錫紙包好的農夫包溫度相當的熱,
我正襟危坐,小心翼翼地戴上手套
我細心拆開錫紙,農夫包已割開一片
裡面是雞肉
我把半碗的咖喱汁倒入
然後用匙羮把包芯逐點刮出
葡式咖喱汁中的香料很多
質感保持著一粒粒細粒
柔軟的麵包吸收收咖喱汁之後變得非常的香口
唯一我會覺得咖喱汁稍為濃了一些,有點咸
所以不建議一開始落得太多
雞方面,我認為沒有豬頸肉好吃
因為雞咬下去像平像快餐吃到的雞排
比較乾,不算特別好食
吃得差不多,就開始把農夫包的「高牆」逐點擊破。
浸入剩下的半碗咖哩汁內
農夫包的包皮仍是脆的,放入口「咔嚓咔嗦」的很爽脆。
很久沒有一個午餐能食得我捧腹大嗌:好飽!
我食得很滋味,環顧身邊,
原來只有我這個悠閒放假的人在吃這個農夫包
因為太費時間?還是這個包已經OUT左沒人食?
我不知道,也不介意。

2016-06-06
澳門咖喱雞農夫飽
2016-06-03 418 瀏覽
有日同朋友行旺角朗豪坊,左諗右諗去邊度食lunch好呢?最後他帶我沿著朗豪坊商場天橋,去到了一個「旺角熟食市場」既地方,入面好大,有好多間食店。我們在澳門翠苑餐廳坐下,order咗每人一份餐(蕃茄通粉+豬扒包+凍飲)果度d蕃茄通粉真係無得彈!用料十足(有蕃茄,薯仔,肉粒淆製成湯底,十分香濃。原汁原味仲有咬口,一匙就可以包括蕃茄,薯仔和通粉,又大碗)。豬扒包-哩個豬扒包真係唔講得笑,真係好味!(但係如果唔鍾意食洋蔥既朋友仔,就唔啱食喇)個豬扒包好香,好香牛油炒洋蔥既味道,食落口好多汁,又夠熱(因為佢地係即整的),加埋杯凍鴛鴦。

2015-04-11
2016-05-08 746 瀏覽
晚上來到熟食中心,專情來試評價高農夫包,叫餐,等了五至十分鐘左右,有人送餐來,服務質素不錯農夫包來時用錫紙就包住,但都見到好大的一個打開錫紙後,大大的一個農天包入面有著雞肉包是類似脆脆豬包咁,但它很軟,外皮也不會硬,配合著極具風味的咖哩,我覺得很好吃,因為她的咖哩並不是一般香港人口味的咖哩,是很濃味,很有印度特色的那種個人非常喜歡餐還附有紅湯,友人喝後說不錯,內還有牛肉粒,絕不馬虎這餐份量蠻大的,我和友人分享一餐也很滿足飽肚,若真的很餓,可以加一個飯,配合著咖哩定會很下飯

農夫包來時用錫紙就包住,但都見到好大的一個
打開錫紙後,大大的一個農天包入面有著雞肉
個人非常喜歡

餐還附有紅湯,友人喝後說不錯,內還有牛肉粒,絕不馬虎
2016-04-03 1000 瀏覽
明明日常也經常會吃到焗飯,但筆者就是最喜歡焗飯,每去到餐廳,只要不是環境炎熱的話,而其他餐不太吸引都會吃焗飯。但是,現今餐廳的焗飯每口況愈下,要麽等二十分鐘,剩下少許時間,令食客急急爬飯,汗流浹背;要麽轉眼捧上來,不熱不焦,毫無意義。 這天看音樂會前,個人吃晚餐,星期五獨自吃晚餐,有點兒尷尬。就到熟食市場回味一下,亦可避開人潮吧,仍舊有燒味餐廳、兩餸飯、車仔麵及這家澳門茶餐廳。這家澳門茶餐廳的農夫包好像熱潮永遠沒減退,每次來到都仲有客人在吃農夫包。 而我卻獨點了個白汁焗海鮮飯,然後坐在一旁,店員叔叔即會端餐過來。 結果這個白汁焗海鮮飯,其實海鮮就只有一兩件魷魚、兩件蟹柳給及一片炸的、又乾又薄的魚柳,混入杰稠稠的白汁,唯一可取之處就是溫度夠熱,比起某些大學餐廳的焗飯溫度高得多,但是以外買盒子盛載,既不環保有不好看,而且份量較少不太美味。汁醬雖杰但沒什麼味道,幸好焗得有點焦香。 下次不會吃焗飯,可能試試農夫包

這天看音樂會前,個人吃晚餐,星期五獨自吃晚餐,有點兒尷尬
。就到熟食市場回味一下

這家澳門茶餐廳的農夫包好像熱潮永遠沒減退
,每次來到都仲有客人在吃農夫包。

而我卻獨點了個
白汁焗海鮮飯,然後坐在一旁,店員叔叔即會端餐過來。

結果這個
的魚柳,混入杰稠稠的白汁,唯一可取之處就是溫度夠熱
。汁醬雖杰但沒什麼味道
,幸好焗得有點焦香。

下次不會吃焗飯,可能試試農夫包
2016-03-30 793 瀏覽
很久以前來過 男朋友那時吃得津津有味 這次再來卻失望而回 不會再來了餐牌眾多 筆者因沒留意咖喱豬頸肉農夫包配凍檸茶 和羅宋湯通粉餐配好立克的價錢 而被收銀的弄得頭昏腦脹 她們先多收我十蚊再退少我兩蚊 然後再退回兩蚊給我 整個過程擾攘了許久 建議有興趣的人先計好所需要的金錢才下單 避免爭執正常熟食街市環境最喜歡的是番茄的食物 這裡的羅宋湯通心粉從前是我的最愛 今天卻變得平平無奇 雖然有很多材料包括紅蘿蔔牛肉薯仔可是湯底很淡 最糟糕的是杯可立克 味道很淡還有陣鹼水味 (也不知道鹼水味從何而來) 火腿奄列 - 中規中矩 跟普通茶產廳一樣麵包 - 熱辣辣的 新鮮的 牛油很香甜的 但絕不會是特意來這裡吃的原因期待已久的農夫包 是真的很飽肚 可是未必值得特意來吃 比它好吃的咖喱到處也是 毫無特別 豬頸肉沒有調味 味道很淡 唯獨麵包是熱辣辣的 外皮是脆的 但筆者還是prefer naan配咖喱 吃得乾淨 naan也本身更惹味 順帶一提的是跟餐的羅宋湯 比起通心粉的湯底好吃 可是味精太重 飲完後 我跟男朋友也需要到處找水喝看著是很脆的麵包 可不會因為麵包而特意再來麵包裡抱著豬頸肉 豬頸肉份量挺多
正常熟食街市環境
番茄通心粉配奄列
火腿奄列

火腿奄列 - 中規中矩 跟普通茶產廳一樣

豬頸肉農夫包
看著是很脆的麵包 可不會因為麵包而特意再來
豬頸肉農夫包
麵包裡抱著豬頸肉 豬頸肉份量挺多 可是沒味還有點"lum"
2016-03-25
2016-03-25 774 瀏覽
平時出旺角都係食拉麵、放題,估唔到旅遊區都重有傳統街市式熟食中心。今日K先生要去旺角買模型材料,順道黎呢間我恨左好耐既餐廳食(話說K先生成日都話我身為女仔,竟然唔鍾意食西餐,而係會食大排檔、街邊小食)去到既時候係12點左右,成個熟食中心都好多人😮連著西裝既男仔都有,睇黎呢個熟食中心都好受周邊打工仔既歡迎。所以係lunch time黎到既我地要搵左一陣先有位,而且一定要搭枱。一入熟食中心第一間就係澳門翠苑餐廳,亦都係我既目標不作他想,立即叫左最出名既咖哩牛腩農夫包!收左錢之後,職員會比個牌仔比你,搵左位之後放係枱面,職員就會送餐過黎。由於農夫包即叫即焗,要等大約10分鐘。一黎到既時候,我有少少嚇親因為成個包好似mini南瓜咁大,旁邊重有咖哩汁同羅宋湯跟埋(重點我一個人食哂🙄)整個農夫包焗得好脆,但又唔會燶餐廳比埋膠手套我地去摵個包,細心農夫包入面有6,7舊牛腩,2舊牛筋,全部都炆得好淋。原本以為咖哩牛腩係平時食果種,原來牛腩係清燉,再額外跟咖哩汁,應該係防止咖哩汁整淋個包。用個麵包頂點左咖哩汁試,估唔到望落咖哩係港式偏黃,食落卻似印度式,即係有辣度並帶有香料味,而且都好稠身,沾包食一流。

今日K先生要去旺角買模型材料,順道黎呢間我恨左好耐既餐廳食

一入熟食中心第一間就係澳門翠苑餐廳,亦都係我既目標
不作他想,立即叫左最出名既咖哩牛腩農夫包!

整個農夫包焗得好脆,但又唔會燶
餐廳比埋膠手套我地去摵個包,細心

羅宋湯顏色對辦,面頭有辣油,但唔算辣,估計係蕃茄+牛脂肪既油。湯料好足
有紅蘿蔔、蕃茄、薯仔、大大粒牛肉,全部湯料都煲到軟爛,飲落十分暖胃。

餐飲選左熱杏霜,未飲已經聞到濃濃既杏仁味,但用既杏仁粉應該係低糖版,所以唔會太甜,如果唔夠甜可以落糖,但我選擇唔落糖,享受一下原味杏霜既滋味

食哂成個餐,又有麵包同湯,當然飽到上心口,咁都只係60幾蚊,果然係旺角平靚正之選!下次會想試下豬扒包同凍咖啡
咖哩牛腩農夫包
2016-03-11
咖哩牛腩農夫包
  • 羅宋湯
  • 咖喱牛腩農夫包
2016-02-12 1240 瀏覽
因為星期五晚附近返學,一收工唯有速食 咁就真係得熟食中心再一次幫襯呢間,想當年on 居居成日上黎食,果時都淨係幫襯呢間,都因為價廉物美大件夾抵食,仲記得當年無敵凍咖啡行左個圈唔知食咩,就叫左常餐,越南海防米線餐,有埋鮮油豬仔包及奄列包熱飲$40碗米線同當年真係差好多,好油,冇咩蕃茄,蛋花又少,肉碎又得幾粒,真係好失望豬仔包真好香脆,仲成舊鮮油,不過年紀大都係唔好食咁多,奄列都幾好味份量都好足夠不過都係好油熱咖啡就ok la不過唔會再有下次
因為星期五晚附近返學,一收工唯有速食
咁就真係得熟食中心
不過都係好油
熱咖啡就ok la
不過唔會再有下次
2015-12-18 1655 瀏覽
Facebook一位宅男朋友share一個故事,有個女性朋友突然喺旺角打俾宅男約佢食飯,宅男話去朗豪熟食中心食。不一會女友人再打俾宅男話佢到咗但唔見佢,原來女友人去咗朗豪坊入面個foodcount, 並表示熟食中心咁cheap唔join,宅男表示唔食就算,最後share咗張咖喱農夫包嘅相, 並把該女仕label為港女。身為香港女性嘅我,見到張咖喱包相同comment中嘅好評,當堂流哂口水,今日經過旺角就專登一試。咖喱農夫包餐,$60,喺熟食中心界別算貴嘢。收錢個叔叔好好服務態度,外樣語氣聲線都好似曾經的youtube紅人Lou記(講iphone個大叔)。order完會俾個號碼牌你,放枱上,將會有專人送餐。先講個湯,係古早味嘅羅宋湯味,好足料,兒時回憶嘅味道。打開錫紙,熱辣辣冒哂煙,令人食指大動。農夫包外脆內軟,係湯種麵包嗰種軟。咖喱又係古早味,用包點汁,正!但食到尾唔夠汁。份量之大我一個港女真係食唔哂。牛腩係半根半肉,好冧,但有幾條尾清得唔夠乾淨。整體另一重點係有政府任用wifi, 我呢個食評都係坐喺呢度即寫
澳門咖喱牛腩農夫包
咖喱農夫包餐,$60,喺熟食中心界別算貴嘢。
order完會俾個號碼牌你,放枱上,將會有專人送餐。
蕃茄牛腩羅宋湯
先講個湯,係古早味嘅羅宋湯味,好足料,兒時回憶嘅味道。
澳門咖喱牛腩農夫包
咖喱又係古早味,用包點汁,正!但食到尾唔夠汁。
整體

另一重點係有政府任用wifi, 我呢個食評都係坐喺呢度即寫
2015-12-18
蕃茄牛腩羅宋湯
  • 咖哩牛腩農夫包
  • 羅宋湯
2015-12-14 1418 瀏覽
有次朋友介紹,先知朗豪後面熟食中心,有咁多好野食。環境係一般街市的熟食中心,所以大家去嘅時候,要調整一下對環境嘅期望。LEE間餐廳一入去就見到,先叫餐,付款,再有人送餐。今次叫了常餐A,庵列個蛋味濃,個羅宋湯底好驚喜,好足料,平時叫常餐都唔會飲湯,今次係飲晒。唔好睇小個常餐嘅餐包,烘到啱啱好,牛油好香,好少見有餐廳咁好心機去處理餐包。不得不講下杯咖啡,味道似越式,好濃好滑,奶味很香,值得ENCORE。
常餐A
2015-10-28
常餐A
2015-12-05 1529 瀏覽
旺角熙來攘往,想搵個地方靜靜抖下都難,搵個人少少而食野又平既地方更係難上加難,但偏偏熟食中心比鄰朗豪坊,野食好味又唔貴,而且唔似朗豪坊咁逼死人。穿過朗豪坊入熟食中心,映入眼簾第一間就係翠苑,翠苑出名農夫包,但今日食個 tea 食唔落禁多,有機會再試。豬仔包烘到香脆,牛油香而且令到豬仔包色澤金黃,煉奶適量唔過多,所有味道恰到好處。豬扒包外表烘脆但唔會硬到界口,入面仲係鬆軟,中間亦塗上牛油。豬扒入味,好似有股淮鹽既香味滲透,口感同麵包一樣鬆軟鬆化,而豬扒上更鋪有一層炒軟既洋蔥絲加添香味同口感。食食下覺得有啲好特別既味道,打開一睇原來裡面加有百里香,係重味既洋蔥豬扒外引入一點清新香草味。環境當然唔夠朗豪坊靚,但工友都好落力清走檯上垃圾,而且又有送餐服務,廿幾三十蚊係旺角鬧市中心仲搵到好野食有埋飲品,你話呢度唔係桃花源係咩?

奶油豬仔包

2015-12-05
奶油豬仔包
2015-11-11 1402 瀏覽
这家的食物都非常好吃,味道好又香。更重要的是没有味精。食物口感很佳。价钱更不用说的是非常廉宜。试了🐷扒包,鸭胸奶油芝士意粉,鲍鱼🐷颈肉米线,火腿煎蛋,奶茶和柠檬茶。我们都十分满意这些食物。尤其是火腿煎蛋,蛋外熟里面却无比地嫩!😍 下次在来香港、我们一定会再回来吃的!现在我们开始想念她们的食物了 😩
鲍鱼🐷颈肉米线
鸭胸奶油芝士米线
  • 豬扒包
  • 奶油芝士意粉
2015-11-09 1307 瀏覽
不久之前見到朋友臉面上載左一張咖喱配農夫包既相,覺得好得意,好鍾意食咖喱既我梗係搵機會黎試下啦。位於旺角熟食中心既澳門翠苑茶餐廳,朗豪坊行過去都係2分鐘左右,平日夜晚7點鐘黎到,淨返既位唔係咁多,都係要等下架啦,而咁多間食店當中,最吸引既當然係呢間澳門翠苑茶餐廳啦。雖然係係熟食市場裡面,但係叫完野食唔使自己拎,仲有專人送餐添,除此之外呢到都算幾乾淨添。睇過餐牌之後,唔洗諗就已經決定叫呢個咖喱雞農夫包啦。等左10分鐘左右,終於有得食啦。一個餐有農夫包配雞,咖喱汁,飲品,仲有羅宋湯。個餐送到上黎既時候,真係嚇左一跳呀,好大個包呀,仲要有鍚紙包住,咖喱汁另上,最貼心既係有埋手套,方便客人用手食包,比某著名美式炸雞快餐店更加貼心呀。我急不及待就打開左個包,個包中間有個洞,好似一隻碗咁,入面有好多雞,無十件都有八件呀!個包外脆內軟,一路食一路係到點D咖喱汁,正到爆呀。羅宋湯料落得夠足,仲要好夠蕃茄味,一向都鍾意食蕃茄既我真係覺得佢好好飲。其實一個餐對於一個女仔黎講份量真係有D多,2個女仔Share就差唔多啦。

2015-10-29 1319 瀏覽
店名:澳門翠苑茶餐廳地址:旺角上海街557號旺角熟食中心2樓8號舖好味指數:7/10價錢:$36葡式鮮茄牛腩湯通粉配法式鮮牛油豬仔飽 及飲品鮮茄牛腩湯通粉份量很大,湯底味道鮮甜,牛腩很少,而且切得少少的,很難找到,味道一般。通粉較腍,不太好吃。跟餐的牛油豬仔飽鬆脆可口,非常好吃。店名:澳門翠苑茶餐廳地址:旺角上海街557號旺角熟食中心2樓8號舖好味指數:8/10價錢:$60咖喱豬頸肉農夫包配羅宋湯 及飲品農夫包是即叫即製的,需時大約十分鐘。農夫包額外附上一碗咖喱汁,方便沾上麵包吃。農夫包外面焗得脆脆的,裡面亦很軟滑,配上咖喱汁真是美味極了。豬頸肉大概有五六塊,切得長長的,肉質鮮嫩,味道尚可,但沾上咖喱汁後味道非常好。羅宋湯味道非常濃郁,不會太酸亦不會太甜,味道剛剛好,而且配料亦足夠,所以非常好,唯一略嫌不夠熱。
店名:澳門翠苑茶餐廳
地址:旺角上海街557號旺角熟食中心2樓8號舖
好味指數:7/10
價錢:$36
葡式鮮茄牛腩湯通粉
配法式鮮牛油豬仔飽 及飲品
葡式鮮茄牛腩湯通粉
跟餐的牛油豬仔飽鬆脆可口,非常好吃。

店名:澳門翠苑茶餐廳
配羅宋湯 及飲品
咖喱豬頸肉農夫包

2014-06-12
  • 農夫包
天氣很好的星期六,心中一直掛念著上次無意中在熟食中心吃到的豬扒包,中間又吃過幾間不同茶餐廳的豬扒包,有一個值得前往的目的地是一件開心的事情!第一次到旺角的熟食中心,是因為我家樓下熱心公益的管理員推薦!其實就在朗豪坊的隔壁!我對澳門翠苑的第一印象是當時我點了其他家的美食,然後我看到我斜對桌一個古惑仔單點了一個豬扒包,當時就心想怎麼會有人點一個豬扒包,尤其一個大男生,根本就不夠吃阿!不過看起來好像不錯所以留下了一個印象,因為他的餐點是由店員送到開放的座位上,我在離開的時候,就順著店員離開的方向,尋找可能的餐廳!那就是我和翠苑第一次的擦肩而過!離開的時候,我發現很多人在排隊,店門前還有一些推薦,看起來是好像蠻有名的店!就這樣抱著對翠苑的想像,上上禮拜我吃了第一次他們的豬扒包!酥脆的外皮,提味的洋蔥,好吃的豬扒!這個滋味就在我心中,所以今天我又來了!還是要意思性的看一下菜單,看看有沒有遺漏掉的美食,然後就很快的點了葡式豬扒包,我用中文請店員幫我推薦一個好吃的飯,因為我胃很大,中午還是想要吃飯,店員非常和藹的幫我推薦焗飯,因為我點了兩個餐有兩份飲料,但我跟我說不用給我一個飲料就好,她就非常好心幫

還是要意思性的看一下菜單,看看有沒有遺漏掉的美食,然後就很快的點了葡式豬扒包,我用中文請店員幫我推薦一個好吃的飯,因為我胃很大,中午還是想要吃飯,店員非常和藹的幫我推薦焗飯,因為我點了兩個餐有兩份飲料,但我跟我說不用給我一個飲料就好,她就非常好心幫我把一個飲料換成例湯!
我在享用美食的時候內心一直不停的讚嘆,其實這豬扒包拍起來不是很美觀的,配料也是十分的簡單,就是洋蔥、有奶油,豬扒,以及麵包,但是整個合起來就是十分的美味,香味四溢,雖然中間的油有點多,但是我是完全的美食主意者,不介意有點油份,每一口都讓人回味,真的是每一口咬下去,豬扒都好香,每一口都有洋蔥,洋蔥這這裡角色太重要了!豬扒包脆而不乾,不會吃了幾口之後覺得嘴巴乾澀!而且我猜是它豬扒選用的部位,有點咬勁,不是那種乾巴巴的豬扒,肉質是有水分的!
這個就是店員幫我推薦的焗飯,雖然是用非常的簡單的鋁箔紙包裝,不過內容用料豐富,有好多好大塊的雞肉以及豬肉,飯的份量應該有兩大碗,難怪店員一直擔心我吃不完叫我打包,這個飯應該是三十幾塊,還包含一杯飲料或者湯,是不是超級超級划算?重點是裡面的肉好多,而且吃起來肉質又好,這個咖啡色的醬是義式口味,酸甜酸甜的,焗烤的部份可以吃出來有撒了一點起司粉!

另外非常非常值得推薦的,是他們的咖啡還有例湯!先說說凍咖啡,看起來平凡無奇,上面似乎撒了一點巧克力粉,但是喝起來真的很厲害,有濃郁的香氣,而且不會有那種喝完口渴的不舒服感,很多廉價的沖泡式咖啡喝完之後都會覺得口舌乾燥,想喝水,但這個完全不會!非常的順口好喝!例湯也是好感動!完全沒有味精!一個幾乎是免費的例湯,裡面有滾得爛熟的雞爪,豬肉,豆子,重點是湯頭好清,完全就是用心烹煮的例湯,好多實在的用料又沒有添加任何的調味料!加上是店員好心幫我換的湯,我喜歡實在用心做事的好人!這就是我在香港街頭尋找的感動!最尋常的美食,是最簡單卻最用心,就這樣這道湯讓我驚喜萬分!

我一個人吃了兩份餐,總共是66塊港幣!
  • 豬扒包
  • 咖啡