2023-11-19 786 瀏覽
今日跟著女友食好野,她特意預訂為著同我的好朋友興祝,地方是需要上樓,真的好有私房菜特式👍🏻全場只做2台客人先嘗一杯潮州茶,正宗潮州菜正式開始🙂先來前菜,鮮魷魚筒為冷盤🤭爽口! 炸豆腐,內裡滑到不得了,再來千層肉,水晶肉一樣👍🏻滷水鵝片,好入味鵝片好香👍🏻是潮州菜必有的🙂再來一客韭菜蠔仔烙🥰 肥美中size蠔仔,而且餅烙不會太多粉槳,正!🤭重頭菜式「潮州紅燒花膠魚翅」😍不是流的,是真魚翅,而且不太濃味,好👍🏻👍🏻香煎馬友魚 有家的味道煎出金黃色👍🏻方魚焗雞 香滑皮薄雞、油份不多,正!乾燒雙麵黃 一定要配上沙糖黑醋食用,好野味,而且麵質脆軟剛好🤭香蔥反沙芋 是一重懷舊甜品,令人食完一件又一件私房菜的特點,主理人選出最好食材煮出有愛的菜式,我會再來的🥰

先嘗一杯潮州茶,正宗潮州菜正式開始🙂

香煎馬友魚 有家的味道煎出金黃色👍🏻

方魚焗雞 香滑皮薄雞、油份不多,正!

香蔥反沙芋 是一重懷舊甜品,令人食完一件又一件

2023-11-12 461 瀏覽
聽朋友講有間上樓私房菜好正,而且是名師主理, 今次同朋友食到津津有味呀🤭「凍食魷魚筒」這款廚盤我好喜歡,好咬口而且開胃😉「七味炸豆腐」炸至金黃外脆,內裡豆腐好滑🙂「家鄉千層肉」千層肉像水晶一樣😎「滷水鵝片拼鵝腸腎」潮州菜點少得滷水鵝片,好入味😍 仲有很久沒有食鵝腸,正呀😌「家鄉韭菜蠔仔烙」有家鄉風味的,每隻蠔都圓轆轆中size, 不會太多粉醬,我最愛了🥰「潮州紅燒花膠魚翅」潮州翅呀,好大塊魚翅😙 食到停唔到口「潮式風乾煎馬友魚」這款馬友煎得好香!外面脆口😃「馳名上湯方魚焗雞」好滑嫩的雞,不會太油,雞皮簿身👍🏻「蒜子金勾浸紹菜」食返碟菜平衡下味覺是必要的「家鄉乾燒雙面黄」雙面黃也是潮州名菜,炸至外脆內裡仍有麵感,而且緊記加醋同糖水,另一番味道🥰「潮汕香葱返沙芋」是一種懷舊菜式,沙芋真的起沙,靚呀😍「時令鮮果」波子提子🍇 備註:🔺由於是私房菜,緊記訂台🤭🔺2公婆主理,感到親切的服務😉

「凍食魷魚筒」這款廚盤我好喜歡,好咬口而且開胃😉
「七味炸豆腐」炸至金黃外脆,內裡豆腐好滑🙂
「家鄉千層肉」千層肉像水晶一樣😎
「潮州紅燒花膠魚翅」潮州翅呀,好大塊魚翅😙 食到停唔到口
「潮式風乾煎馬友魚」這款馬友煎得好香!外面脆口😃
「馳名上湯方魚焗雞」好滑嫩的雞,不會太油,雞皮簿身👍🏻
「蒜子金勾浸紹菜」食返碟菜平衡下味覺是必要的
「潮汕香葱返沙芋」是一種懷舊菜式,沙芋真的起沙,靚呀😍
「時令鮮果」波子提子🍇

備註:
🔺由於是私房菜,緊記訂台🤭
🔺2公婆主理,感到親切的服務😉
2023-11-06 412 瀏覽
朋友知道我鍾意食翅, 二話不說book左呢間潮味居私房菜😭 潮味居位於天后的商廈內,裝潢洋溢濃厚的中式風格。餐廳以私房菜的模式經營,主打潮州菜,而且一晚只做兩台客,想食嘅朋友仔記得要早啲預訂✨   ***1️⃣***  *美味前菜*  七味脆豆腐- 皮脆豆腐非常嫩👍👍👍👍👍  凍食鮮魷魚 - 魷魚很爽脆👍👍👍👍  家鄉千層肉 - 心機之作, 不油膩👍👍👍  ***2️⃣**  滷水鵝片 - 鵝腸超爽脆👍👍👍👍👍  ***3️⃣**  潮州紅燒花膠魚翅 - 太好味👍👍👍👍👍  ***4️⃣*.  潮州煎煮馬友鱼 - 炸得香脆👍👍👍👍👍  ***5️⃣***  傳統韭菜蠔仔烙 - 蠔仔味濃👍👍👍👍  ***6️⃣***      潮式上湯方魚焗鮮雞 - 雞肉嫩滑👍👍👍👍  ***7️⃣***  蒜子金勾浸紹菜 - 金湯入味 👍👍👍👍  ***8️⃣  潮州乾燒雙面王 - 兩面爽脆內裏煙韌👍👍👍  ***9️⃣***  潮汕香蔥返沙芋 - 芋頭很香👍👍👍  ***🔟***  *送贈*   *時令生果* - 提子又甜又爽脆👍👍👍👍  ✨十全十美✨ 潮味居絕對係性價比高,實而不華嘅潮州私房菜👍👍 幾百蚊一位已經有魚翅,仲有共十道菜

***1️⃣***
  *美味前菜*
  七味脆豆腐- 皮脆豆腐非常嫩👍👍👍👍👍
  凍食鮮魷魚 - 魷魚很爽脆👍👍👍👍
  家鄉千層肉 - 心機之作, 不油膩👍👍👍
  ***2️⃣**
  滷水鵝片 - 鵝腸超爽脆👍👍👍👍👍
  ***3️⃣**
  潮州紅燒花膠魚翅 - 太好味👍👍👍👍👍
  ***4️⃣*.
  潮州煎煮馬友鱼 - 炸得香脆👍👍👍👍👍
  ***🔟***
  *送贈*
  *時令生果* - 提子又甜又爽脆👍👍👍👍
  ✨十全十美✨

潮味居絕對係性價比高,實而不華嘅潮州私房菜👍👍 幾百蚊一位已經有魚翅,仲有共十道菜式, 真係抵食到冇朋友🤣
外賣送餐
2023-10-14 381 瀏覽
今晚同朋友在炮台山這家潮式私房菜相聚,放鬆吓。我好少食潮洲菜,感覺好新鮮。潮式拼盤:有燻牙帶魚,豬肉凍和海哲。魚肉滿煙燻的香味,久違了的味道。滷水鵝肝拼一口鮑魚 : 滷水鵝肝入口溶化。原來同鮑魚都好夾。野生菌花膠湯 : 湯十分清甜,嘗到菇菌的香味而且營養價值高。蘿蔔灌漿拚墨魚餅 : 蘿蔔灌漿好有蘿蔔味。有幸在這𥚃食到師傅的手工菜。墨魚餅香口惹味。老陳皮豉汁鱔片 : 鳝片大大件,彈牙而魚味鮮甜。豉汁陳皮令鳝片更加香囗。家鄉馳名鹹鮮雞 : 廚師煮得雞肉嫩滑,咸香味令雞味更突出。抇蒜蝃膏炒通菜 : 𧎚膏的惹味同通菜的清甜真是絕配。家鄉芋頸臘味焗飯 : 飯一入口就食到臘味的香味。芋頭好粉加埋入飯,口感好正。潮州福果綠豆爽:這樣的甜食真係第一次食。好清甜而綠豆粒軟硬剛好。

家鄉馳名鹹鮮雞 : 廚師煮得雞肉嫩滑,咸香味令雞味更突出。

抇蒜蝃膏炒通菜 : 𧎚膏的惹味同通菜的清甜真是絕配。

• 野生菌花膠湯
  • 老陳皮豉汁鱔片
  • 一口鮑魚拼鹵水鵝片
2023-09-20 356 瀏覽
今晚約好朋友聚餐,一行四人,揀選了位於炮台山嘅潮州私房菜。朋友一早預訂好枱,還帶了一些酒水,齊齊盡興一番。前菜賣相非常吸引,牙帶魚外酥內嫩,鮮香可口;梅汁拌海蜇酸甜爽口,有嚼勁,非常開胃;而家鄉豬腳凍嘅口感好特別,加醋一起吃,味道更鮮。滷水鵝肝拼一口鮑魚:鵝肝美肥,豆干軟滑,鮑魚鮮甜爽口,呢個配搭好正。野生菌燉花膠件:超足料,有滑嫩花膠、野菌、鮮甜嘅瑤柱,好滋潤。蘿蔔灌漿拼墨魚餅:蘿蔔灌漿外酥內軟,墨魚餅則彈牙,兩款都好香口,我都很喜歡。老陳皮豉汁蒸鱔片:鱔片鮮嫩,豉汁帶出淡淡的陳皮香氣,十分惹味。家鄉馳名鹹鮮雞:雞肉肉質嫩滑,好鮮味。拍蒜蝦羔炒白通菜:蒜香蝦仁鮮美,通菜口感挺爽。家鄉芋頭臘味局舨:未食已經有陣陣芋頭香,而臘味豐富,經典潮州風味。潮州福果綠豆爽:清爽的綠豆湯,搭配多種福果,甜度合宜。時令生果係提子,每粒提子多鮮甜爽口。

滷水鵝肝拼一口鮑魚:
鵝肝美肥,豆干軟滑,鮑魚鮮甜爽口,呢個配搭好正。

野生菌燉花膠件:
超足料,有滑嫩花膠、野菌、鮮甜嘅瑤柱,好滋潤。

蘿蔔灌漿拼墨魚餅:
蘿蔔灌漿外酥內軟,墨魚餅則彈牙,兩款都好香口,我都很喜歡。

老陳皮豉汁蒸鱔片:
鱔片鮮嫩,豉汁帶出淡淡的陳皮香氣,十分惹味。

家鄉馳名鹹鮮雞:
雞肉肉質嫩滑,好鮮味。

拍蒜蝦羔炒白通菜:
蒜香蝦仁鮮美,通菜口感挺爽。

家鄉芋頭臘味局舨:
未食已經有陣陣芋頭香,而臘味豐富,經典潮州風味。

潮州福果綠豆爽:
清爽的綠豆湯,搭配多種福果,甜度合宜。

時令生果係提子,每粒提子多鮮甜爽口。
  • 家鄉芋頭臘味局舨
  • 家鄉馳名鹹鮮雞
2023-09-19 155 瀏覽
今日同一班朋友去食私房菜,潮州私房菜真係好特別🥳🥳好值得一試!涼盤:香煎小海魚🐠梅汁拌海蜇🪼家鄉豬腳凍小魚做得好出色,外脆,內裏鬆軟,魚味十足。配合乾冰,意境十足。滷水鵝肝拼一口鮑魚由於唔係好鍾意食鵝肝,所以我主力食鮑魚,真係好入味!野生菌燉花膠件湯味濃郁,有菇菌及膠質豐富嘅花膠,滿足😌蘿蔔灌漿拼墨魚餅香脆嘅外層包住多汁鮮嫩嘅蘿蔔,炸工一流。老陳皮豉汁蒸鱔片老陳皮味香氣四溢,襯托鱔片好好味😋家鄉馳名鹹鮮雞未試過呢一種煮法嘅雞,原來好入味,亦都好滑😆拍蒜蝦羔炒白通菜蒜🧄味濃郁,菜好鮮甜!家鄉芋頭臘味局舨呢蝶飯係尾聲先出現,所有人都幾飽下,但係其中一個人竟然因為蝶飯真係太好味,將佢完全吃光,令我的眼前一亮🤩🤩潮州福果綠豆爽好特別嘅甜點,第一次食,感覺新鮮,值得一試😛時令生果冇諗過樣子普通嘅葡萄會咁爽脆咁甜!

涼盤:香煎小海魚🐠梅汁拌海蜇🪼家鄉豬腳凍

滷水鵝肝拼一口鮑魚
由於唔係好鍾意食鵝肝,所以我主力食鮑魚,真係好入味!

野生菌燉花膠件
湯味濃郁,有菇菌及膠質豐富嘅花膠,滿足😌

蘿蔔灌漿拼墨魚餅
香脆嘅外層包住多汁鮮嫩嘅蘿蔔,炸工一流。

老陳皮豉汁蒸鱔片
老陳皮味香氣四溢,襯托鱔片好好味😋

家鄉馳名鹹鮮雞
未試過呢一種煮法嘅雞,原來好入味,亦都好滑😆

拍蒜蝦羔炒白通菜
蒜🧄味濃郁,菜好鮮甜!

家鄉芋頭臘味局舨

潮州福果綠豆爽
好特別嘅甜點,第一次食,感覺新鮮,值得一試😛

時令生果
冇諗過樣子普通嘅葡萄會咁爽脆咁甜!
2023-09-18 103 瀏覽
作為半個潮洲妹,真係對潮州菜有一種情意結。今晚提前預訂了在炮台山的潮州私房菜餐廳聚餐,朋友都讚口不絕。前菜方面,梅汁拌海蜇又酸又甜,讓人食慾大開;家鄉豬腳凍連醋吃會令人有驚喜;牙帶魚外皮煎得酥脆,內部卻保持著嫩滑和肉汁。野生菌燉花膠燉湯充滿了滑嫩的花膠、新鮮的野菌和鮮甜的瑤柱,真的好想添多一盅。滷水鵝肝拼一口鮑魚鵝肝的肥美與豆干的滑嫩相輔相成,加上一口鮑魚的鮮甜彈牙,味道不錯。蘿蔔灌漿拼墨魚餅蘿蔔灌漿外酥內軟,內餡好似食緊蘿蔔糕。墨魚餅好彈牙,煎得很香。老陳皮豉汁蒸鱔片鱔片鮮嫩多汁,豉汁中帶著淡淡的陳皮香氣。家鄉馳名鹹鮮雞雞肉質地細嫩,鹹鮮得來也保持雞味。拍蒜蝦羔炒白通菜通菜配蒜香蝦仁,又爽口又鮮美。家鄉芋頭臘味局飯芋頭和臘味原來是如此配搭,十分推介。潮州福果綠豆爽滋潤得來有不同的口感,好高質!最正有反效果,提子好甜,每一粒都好Q彈。整體而言,這餐私房菜真的為我和朋友們帶來一個愉悅的晚上。

野生菌燉花膠

滷水鵝肝拼一口鮑魚

蘿蔔灌漿拼墨魚餅

老陳皮豉汁蒸鱔片
鱔片鮮嫩多汁,豉汁中帶著淡淡的陳皮香氣。

家鄉馳名鹹鮮雞
雞肉質地細嫩,鹹鮮得來也保持雞味。

拍蒜蝦羔炒白通菜
通菜配蒜香蝦仁,又爽口又鮮美。

家鄉芋頭臘味局飯
芋頭和臘味原來是如此配搭,十分推介。

潮州福果綠豆爽
滋潤得來有不同的口感,好高質!

最正有反效果,提子好甜,每一粒都好Q彈。

整體而言,這餐私房菜真的為我和朋友們帶來一個愉悅的晚上。
2023-04-07 673 瀏覽
與朋友多月無見,他說起這潮式私房菜便相約四人一起出來聚聚店內古色古香的裝潢很有心思這私房菜是一早落訂菜單的負責人更熱情招呼與我們分享他是每天去街市買最新鮮和時令的菜蔬海鮮,餐牌會不定期更新侍應殷勤招呼,我們一坐下便奉上茶水前菜酸菜開胃 花生惹味 潮洲茶十分回甘豬腳凍好味 魷魚新鮮這個滷水鵝拼盤十分出色,鵝肉香嫩,鵝腸鵝腎爽脆味美花膠魚翅湯足料茸酥鴨香脆可口 紫菜墨魚卷爽彈 我最愛食魚 這條馬友煎得剛好,魚肉仍然鮮嫩,加上上湯香蔥更是入味普寧豆漿焗鮮雞焗得剛剛好潮式地魚生炒芥蘭,這是最驚喜的菜色,新鮮芥蘭和地魚炒得香脆可口,兩者放在一起加乘作用使芥蘭更加惹味香煎雙面黃 表面煎得香脆 入面仍然濕潤 有不同口感最後仲有提子和甜品十分滿足
與朋友多月無見,
他說起這潮式私房菜
便相約四人一起出來聚聚
店內古色古香的裝潢很有心思

這私房菜是一早落訂菜單的

侍應殷勤招呼,我們一坐下便奉上茶水前菜

酸菜開胃 花生惹味 潮洲茶十分回甘

家鄉豬腳凍  鮮吊筒 烤魚

豬腳凍好味 魷魚新鮮

滷水拼盤

這個滷水鵝拼盤十分出色,鵝肉香嫩,鵝腸鵝腎爽脆味美
花膠魚翅

普寧豆醬焗鮮雞
潮式乾煎雙麵黃
生果甜品
2023-03-22 1123 瀏覽
朋友約吃潮州菜,還要是私房菜。不是朋友帶來,真的不知道這家潮州私房菜。門口古色古香,入到去色彩豔麗,好有新年氣氛😆。餐廳面積不大,當晚共有三大檯,我們是其中一檯。店員先奉上功夫茶、花生和酸菜。花生香脆,酸菜開胃😋。等我們人齊,店員便送上前菜 —— 香煎小海魚、凍食鮮吊筒和家鄉豬腳凍。賣相精美☺️,魚好香脆,帶點骨。吊筒十分鮮嫩幼滑😍,高質。豬腳凍冰涼爽彈,絕不油膩。鹵水鵝片拼鵝腸腎。鵝片超級嫩滑多汁🤤,肉味香濃。蘸點醋更帶來提鮮作用😋。潮州紅燒花膠魚翅。賣相精緻,以鼎的造型盛著。湯好鮮甜暖胃,還有花膠😊。茸酥鴨拼紫菜墨魚卷。茸酥鴨非常酥脆,有芋香鴨香,好味🤤,是一道考功夫的手工菜。紫菜墨魚卷外面帶點香脆,墨魚味好濃郁,口感軟彈,好好味😍。如果每樣可以食多件就好喇😍。潮州半煎煮馬友魚芋。魚肉結實,因為煎過,所以香口。家鄉普寧豆醬焗鮮雞。雞肉十分鮮嫩細滑😋,鹹香有致。潮式地魚生炒芥蘭。芥蘭非常鮮甜爽脆,好嫩,好好食。朋友說廚師功夫好好,能夠把芥蘭炒得那麼恰到好處。最後,送來甜品和水果 —— 潮州乾燒雙面黃、潮州福果綠豆爽和青提子。青提子超爽脆,清清甜甜,好好。總結,這晚是個好好體驗😊。店員服

店員先奉上功夫茶、花生和酸菜。花生香脆,酸菜開胃😋。

鹵水鵝片拼鵝腸腎。
鵝片超級嫩滑多汁🤤,肉味香濃。蘸點醋更帶來提鮮作用😋。

潮州紅燒花膠魚翅。
賣相精緻,以鼎的造型盛著。湯好鮮甜暖胃,還有花膠😊。

茸酥鴨拼紫菜墨魚卷。
茸酥鴨非常酥脆,有芋香鴨香,好味🤤,是一道考功夫的手工菜。
紫菜墨魚卷外面帶點香脆,墨魚味好濃郁,口感軟彈,好好味😍。
如果每樣可以食多件就好喇😍。

潮州半煎煮馬友魚芋。
魚肉結實,因為煎過,所以香口。

家鄉普寧豆醬焗鮮雞。
雞肉十分鮮嫩細滑😋,鹹香有致。

潮式地魚生炒芥蘭。

青提子超爽脆,清清甜甜,好好。

總結,這晚是個好好體驗😊。
店員服務非常之好,事事細心周到。
食物高質,品嘗到正宗潮州手工菜,潮州朋友都說食物做得很有質素👍🏽。
而環境也舒適寧靜,讓食客可以一邊好好享受食物,一邊好好聊天😊。
2023-03-13 521 瀏覽
香港地臥虎藏龍,食肆林立,當中隱藏着不少高質素的私房菜,今次小編就帶大家嚟北角品嚐其中一間潮式私房菜。餐廳環境非常有特色,滿佈潮式的佈置,從門面到餐牌,以致是牆身的裝飾,都滲透着濃厚的潮州味道,恍如置身潮州。餐廳收費人頭計算,食物款式每月安排有所不同,以小編今次為例,每位的價錢是$850✨滷水鵝片拼鵝腸腎✨鹵水鵝片非常新鮮,鵝搶爽口彈牙,鵝腎亦都非常有咬口,滷水味鹹度適中,略帶清甜,甜鹹比例控制得宜。✨潮州紅燒花膠魚翅✨紅燒魚翅湯底味道濃郁,加上廚師區片的技術非常高超,勾出來的芡汁猶如絲般順滑,不會有黏稠的感覺,整體質素非常高。✨茸酥鴨拼紫菜墨魚卷✨用蘇鴨的口感非常酥脆,鴨肉鮮甜沒有膻味;墨魚卷爽滑彈牙,配上紫菜的咸香味,令人回味無窮。同場加映其他小菜,款款均具特色。

✨滷水鵝片拼鵝腸腎✨

✨潮州紅燒花膠魚翅✨

✨茸酥鴨拼紫菜墨魚卷✨

同場加映其他小菜,款款均具特色。
2023-03-09 403 瀏覽
香港潮州菜館很多,但要找到有質素的並不容易,這次給我找到一間有質素的上樓私房菜好好品賞嘗🥰一坐下,先給我們品嘗功夫茶,水滾茶靚,入口甘香。😋家鄉豬腳凍頭盆有三味小菜,家鄉豬腳凍,凍食鮮吊桶和香煎小海魚,我吃過很多潮州茶館,可是家鄉豬腳凍卻是第一次吃!這道菜是把豬腳肉切成小粒再加上鹵水汁雪凍成像啫喱狀,口感Q彈,鹵水味香濃,十分特別,是用心之作😋滷水鵝片拼鵝腸腎鵝片肉鹵得入味,肉質香軟腍滑,色水不錯,鵝皮脂肪比例剛剛好,一入口忍不住要吃多幾塊!😋潮州紅絲花膠魚翅奢華享受,一絲絲滿滿的魚翅,花膠片燉得軟滑易入口,加上香濃燉湯,每一口都是享受這個套餐一共有十道菜供我們慢慢品嘗,每道菜式都是有水準的佳餚,吃得出大廚了得的廚藝和功夫,用心烹調,吃了差不多三小時,過了一個滿足舌頭的晚上。😙👍🏻

一坐下,先給我們品嘗功夫茶,水滾茶靚,入口甘香。

😋家鄉豬腳凍

😋滷水鵝片拼鵝腸腎

😋潮州紅絲花膠魚翅

2022-11-21 1338 瀏覽
契爺契媽終於由加拿大返香港,無返黎咁耐,緊係要同佢洗麈食佢地最鐘意既潮洲菜…  經朋友介紹下,搵到係北角商下既潮式私房菜館"潮味居",由於餐廳只接預約生意,所以一早留位及點選菜單餐前先喝口功夫茶,再吃點酸菜花生小吃醒醒味蕾~~首先送上既係一碟三味的前菜:💥香煎芽帶魚併家鄉千層肉及香醋海蜇師傅別有用心,用乾冰營造出仙氣效果,一上枱大家都嘩了一聲~~芽帶魚煎至金黃色,入口香脆;千層肉那層啫喱般的口感,蘸點醋食,味道醒神;海蜇口感爽脆,開胃惹味💥水鵝片併一口鮑魚鵝片肉切得厚薄適中,肉質鬆軟,滷汁入味。鋪底仲有滷水過既大大粒花生,口感軟綿,食過不停!!另配上原隻小鮑魚 ,口感彈牙 ,配合質地濃稠的蘇梅汁 ,又醒胃又美味 。💥潮州濃湯燴花膠件一道令人難忘的菜式,花膠經長時間反復淆製,膠質極重 ,而且厚身大件,啖啖肉的口感,又夠彈性,湯底用金華火腿黎調配,簡直是全個套餐的重點所在!💥鹹菜梅子蒸野生荀殼魚筍殼魚肉厚嫩滑,鮮味無比,再用鹹菜及梅子蒸,咸酸味平衡,魚肉清甜可口,鮮嫩依然。💥家鄉脆皮羔燒羊腩件外層有層薄脆既脆粉,入口鬆脆,再加上羊腩件,羶味十足!💥家鄉鹹鮮雞食得出係新鮮雞,因為雞味濃郁;雞
餐前先喝口功夫茶,再吃點酸菜花生小吃醒醒味蕾~~
首先送上既係一碟三味的前菜:

💥香煎芽帶魚併家鄉千層肉及香醋海蜇

💥水鵝片併一口鮑魚

💥潮州濃湯燴花膠件

💥鹹菜梅子蒸野生荀殼魚

💥家鄉脆皮羔燒羊腩件
外層有層薄脆既脆粉,入口鬆脆,再加上羊腩件,羶味十足!

💥家鄉鹹鮮雞
食得出係新鮮雞,因為雞味濃郁;雞皮嫩滑,肉質帶有鹹香味道;

💥潮式大地魚生炒芥蘭
秋冬食芥蘭係最佳時候;芥蘭炒香後則爽脆帶鮮,加上大地魚,香空四溢,係完美既搭配。

💥乾燒雙面黃
雙面黃其實是乾煎麵,大廚將煮過的麵條放鑊中煎,煎到兩面乾身;食既時侯感受到煎香既獲氣,既香口又香脆;蘸點陳醋和砂糖進食,香醇富層次感,酸酸甜甜,開胃飽肚!

💥香蔥返沙芋
芋頭塊乾身及香脆,咬軟熟;望落便會看到一層白霜包在芋頭,那層沙糖炒得幼細,入口不算太甜;再加上香蔥及少許橙皮,增加層次感。

💥生果&茶
最後喝一杯功夫茶,再來入口清甜多汁既韓國青提,內裏肉質綿綿,清清味蕾。

完美又豐富既晚餐,契爺契媽都話呢間係正宗潮州菜館,臨走前一定要再食多次!
2022-11-10
2022-11-17 822 瀏覽
舊同學由美國回港工幹, 他是潮州人, 渴望吃家鄉菜.  於是我訂了一圍懷舊潮菜, 和他聚餐,同學比較愛靜,   潮味居 糸私房菜,  更合適飯聚. 我預訂位時店主有介紹他們的特式菜,   組合吾錯. 餐廳面積不太大,  店主每日限定招呼兩檯客人.   保留座位空間寬敞.店員招呼有禮,   餐具整齊.大家飲啖功夫茶, 加點潮州小食, 炸脆花生及鹹酸菜,  再細訴舊日童年事.店員通知可以上菜了.   第一道菜, 風味小吃拼盤,  新派設計, 盤子帶來雲霧, 出埸有如仙境般美. 吊片酸甜海蜇,  海蜇鮮爽青瓜脆, 酸甜味醒神. 家鄉豬腳凍,    比美上海肴肉更可口, 更彈牙.香煎牙帶魚,  煎得香脆, 沒有油膩感.  滷水鵝片拼一口鮑魚.    雙拼主菜隆重送上,   一口鮑魚     每人一份,  鮑魚稔甜, 沾上酸梅汁, 更覺鮑魚鮑味突出好食.滷水鵝片,  件件鵝肉,  又稔又好食, 去了骨,  滷水味至正.潮州濃湯燴花膠件,   中式金色架湯盅,  好有派頭.燴花膠, 膠質豐富.  有質感又滑又入味.濃湯飲落好暖胃.家鄉脆皮羔燒羊腩件,  中西式燒烤汁, 薄荷醬, 一同送上 .燒羊腩
同學比較愛靜,   潮味居 糸私房菜,  更合適飯聚.
我預訂位時店主有介紹他們的特式菜,   組合吾錯.
店員招呼有禮,   餐具整齊.
吊片酸甜海蜇,  海蜇鮮爽青瓜脆, 酸甜味醒神.
家鄉豬腳凍,    比美上海肴肉更可口, 更彈牙.
香煎牙帶魚,  煎得香脆, 沒有油膩感.
水鵝片拼一口鮑魚.    雙拼主菜隆重送上,
潮州濃湯燴花膠件,   中式金色架湯盅,  好有派頭.
燴花膠, 膠質豐富.  有質感又滑又入味.
濃湯飲落好暖胃.
燒羊腩每件伴有炸蝦片, 夾住食.  更 酥脆好味.
馳名家鄉鹹鮮雞,   潮州菜的雞, 吾會太油,  雞肉經醃製, 帶鹹香味.
雞肉嫩口.
鹹菜梅子蒸野生筍殼魚     筍殼魚來自馬來西亞,
古法蒸筍殼魚用鹹菜絲和梅子.   顯出魚的鮮味, 更去走腥味.
潮式地魚生炒芥蘭
炒得有鑊氣,  芥蘭嫩綠, 大地魚烤香,  更添惹味!
潮州乾燒雙面黃
麵底面煎得十分香脆, 食落吾會乾, 配上鎮江香醋再加添上砂糖,  酸甜香脆, 好美味.
潮汕香蔥返沙芋
芋頭炸至金黃色, 外脆內軟, 面上鋪上香蔥砂糖再炒, 味道口感非常好.
時令生果,  波子青提,  大大粒, 清甜美味.
最後飲杯功夫茶, 口感好順暢.
潮味居,  做出家鄉潮菜, 有風格, 好品味.  大家回味無窮.
  • 家鄉豬腳凍
  • 鹵水鵝片拼一口鮑魚
  • 家鄉脆皮羔燒羊腩件
  • 潮州濃湯燴花膠件
  • 鹹菜梅子蒸野生筍殼魚
  • 潮州乾燒雙面黃
2022-11-15 527 瀏覽
潮味居,    私房菜館  ~ 主打傳統懷舊潮菜.   朋友暢聚好合適.餐廳私隱度高,  在木星街商廈, 館內裝飾擺設有點懷舊濃情. 感覺喜氣洋洋. 室內掛有主廚証書及獎項, 廚師廚藝高, 有認可.餐廳座位舒適,  地方整潔, 侍應招呼親切. 入座後, 即奉上用精緻的小杯功夫茶.兩款潮州小食, 鹹酸菜 清甜爽口, 提升胃口, 增加食慾.  花生 夠脆口.我們預訂的餐單.   前菜, 燉湯, 主菜, 點心, 水果, 也是由主廚介紹, 含傳統的古法炮製, 並非一般酒家出品.風味小吃拼盤:   香煎小海魚, 吊片酸甜海蜇, 家鄉豬腳凍.頭盤像霧又像花,   乾冰效應觀感 好夢幻.三款小吃帶出三種口感:  牙帶魚, 煎得香口, 皮脆肉嫩.家鄉豬腳凍,  健康小食, 美容養顏, 含膠原蛋白質.   豬蹄豬皮做成.  精瑩通透無肥膩.  點上陳醋更好味.另外一個吊片酸甜海蜇,  拼上新鮮青瓜, 麻油味香 濃.  組合好理想.  鹵水鵝片拼一口鮑魚.    擺設賣相不錯,  潮式風味十足.一口鮑魚     外形像元寶,  裙邊細嫩,  配上梅子汁, 味道超卓.滷水鵝片有鵝味,  用古法滷水汁烹煮,
室內掛有主廚証書及獎項, 廚師廚藝高, 有認可.
餐廳座位舒適,  地方整潔, 侍應招呼親切.
入座後, 即奉上用精緻的小杯功夫茶.
頭盤像霧又像花,   乾冰效應觀感 好夢幻.
三款小吃帶出三種口感:
牙帶魚, 煎得香口, 皮脆肉嫩.
鹵水鵝片一口鮑魚.    擺設賣相不錯,  潮式風味十足.
滷水鵝片有鵝味,  用古法滷水汁烹煮, 肉質油脂感豐富, 鵝片已去骨好入味.  墊底用了滷水花生, 又稔又好食.
潮州濃湯燴花膠件,  富潮州特式, 用紫沙盅送上, 每人一 盅, 熱辣辣.
味道濃郁鮮美, 花膠入味,   滋補靚湯.
鹹菜梅子蒸野生筍殼魚
野生筍殼魚來自馬來西亞,  潮州蒸魚獨特做法, 用上 鹹菜梅子, 減脂肪, 最清甜, 肉質新鮮滑口, 好肉少骨.
鄉脆皮羔燒羊腩件
燒羊腩件有份量, 每人兩件,  伴有炸蝦片, 好食.
羊腩件脆皮, 外層有薄薄的炸漿,  頂香口.  肉質鬆軟, 酥脆好味,
備有燒烤汁, 薄荷醬,   配合中西式品味.
馳名家鄉鹹鮮雞, 備薑蓉.
雞肉已經醃製, 口感鹹香鮮美.  嫩滑可口.
潮式地魚生炒芥蘭
潮汕經典菜.   潮汕芥蘭鮮嫩,  清甜.  加上地魚烘香呈金黃色, 令芥蘭更多了份魚香味, 好好食!
潮州乾燒雙面
吃潮州菜必食, 糖醋麵,  蛋麵煎得金黃香脆,  做到正宗兩面黃.  配來鎮江香醋.  醋味香濃, 再加添上白砂糖,  食落軟內外脆,  酸甜香脆,  好滋味.
潮汕香蔥返沙芋
師傅廚藝有心得,  採用荔浦芋頭, 粉嫩香軟.  外面糖衣炒至起沙, 入口外脆內軟,  配上香蔥, 口感更清新.
時令生果,  小杯功夫茶
冰凍波子青提, 外皮爆脆, 口感爽甜.  青提有助降血壓, 連皮食抗氧化.  糸最理想餐後果.  再品嚐 一小杯甘潤功夫茶, 好滿足了.
潮味居, 富經驗潮州私房菜, 大廚有精湛廚藝,  選材優質,  大家可以品嚐家鄉潮菜風味. 招呼有禮, 值得讚賞.
  • 鹵水鵝片
  • 一口鮑魚
  • 潮州濃湯燴花膠件
  • 鹹菜梅子蒸野生筍殼魚
  • 潮式地魚生炒芥蘭
  • 家鄉脆皮羔燒羊腩件
  • 潮州乾燒雙面黃
2022-11-14 431 瀏覽
今晚老闆請食飯答謝我地幾晚通頂🥲真心今晚要食餐好🥰炮台山位置行5分鐘都算方便,先坐下就來功夫茶,清一清味蕾先🤤鵝片拼一口鮑魚😍😍鵝肉皮簿,肉質細軟,鮑魚配上蘇梅汁,更昇華😍濃湯燴花膠濃湯,聽名都吸引,用最好材材雞、金華火腿,魚翅,最緊要材料靚,花膠厚身入口正,講起都回味無窮😍😍家鄉咸鮮雞,嫩滑夠味,金黃的色澤,good潮式地魚生炒芥蘭,食完雞再食菜,即時覺得好岩時候,芥蘭爽甜,加上大地魚,有啲喊味,不錯乾燒雙面黃-外脆內軟,口感非常,加上糖同醋,味道更好。層次感豐富。正最後反沙芋,外面有一層糖脆皮包著,裡面係粉芋頭,考功夫之作品。正今晚環境好,味道正。有機會一定再食😍😍
今晚老闆請食飯答謝我地幾晚通頂🥲真心今晚要食餐好🥰
家鄉咸鮮雞,嫩滑夠味,金黃的色澤,good
今晚環境好,味道正。有機會一定再食😍😍