🌟餐廳:潤暉車仔麵📍地址:元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖💰價位:$50~$100⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30📱電話:65848688講起港式美食,其中一樣我最鍾意食嘅就係車仔麵🤟🏻食物種類夠晒多元化之餘,仲可以選擇唔同麵底及湯底,真係令人百吃不厭🤪今日同朋友仔入到元朗,試吓呢一間價錢親民而且又抵食飽肚既「潤暉車仔麵」🍲———————————————————🔹自選車仔麵 (蘿蔔、豬紅、黃金豬扒、魚皮餃配油麵及秘製辣汁)呢度嘅車仔麵餸菜,應有盡有!麵底我就揀咗油麵,口感爽彈又飽肚,湯底仲加埋秘製腩汁同自家製辣汁,夠晒惹味!蘿蔔香甜多汁;豬紅份量十足;特別推介黃金豬扒,厚切大大件,肉質嫩滑,值得一試!🔹自選車仔麵 (瑞士雞翼、秘製牛筋腩、鮑汁鳳爪、鯪魚肉配紅薯粉)朋友仔就揀咗紅薯粉,口感彈牙又索湯,食得夠滿足!瑞士雞翼好入味,肉質軟腍相當出色;秘製牛筋腩滷水味突出,牛筋入口滑順;鮑汁鳳爪超大隻再加上鮮味十足嘅鯪魚肉,呢碗車仔麵夠晒豐富!———————————————————🔹腐乳通菜晚市期間,凡惠顧車仔麵加$5就可以加配大大碟嘅郊外油菜,超抵食!通菜新鮮爽嫩,
🌟餐廳:潤暉車仔麵
📍地址:元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖
💰價位:$50~$100
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30
📱電話:65848688

———————————————————

呢度嘅車仔麵餸菜,應有盡有!

🔹腐乳通菜
晚市期間,凡惠顧車仔麵加$5就可以加配大大碟嘅郊外油菜,超抵食!通菜新鮮爽嫩,搭配惹味嘅腐乳醬,食得好滋味!

🔹鮮炸鯪魚球
即叫即炸,熱辣辣香噴噴!鯪魚球炸至脹卜卜,大大粒夠晒吸睛!鯪魚肉外脆內軟,鮮味香濃,質地綿滑,搭配埋惹味嘅甜辣醬,啖啖肉食得好過癮!

🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳主打各款價錢親民車仔麵,配菜選擇眾多,仲有一款啱你心水!
特別推介呢一度既小食,即叫即炸,夠晒新鮮熱辣辣,抵食之選,亦深受附近街坊歡迎,值得一試!
2024-02-26
3天前 0 瀏覽
我喺元朗發現嘅一間超正車仔麵舖!🍜🔥潤暉車仔麵位於元朗好景洋樓,雖然間舖好細小,但係佢地嘅車仔麵絕對唔小氣!先從生菜鯪魚肉($20)🥗開始,新鮮生菜配上嫩滑鯪魚肉,清脆爽口,勁開胃!🤤而家就嚟到正菜啦,我叫咗幾款車仔麵,每款都由$8至$14不等。🍝首先就係傳統豬大腸做餸、牛柏葉、冬菇等……肉質幼滑,湯底香濃,啖啖有味!🐷棉條,但阿叔晒湯頭,非常惹味!仲有一款我覺得好特別嘅秘製辣汁豬扒車仔麵($14)!🔥辣汁味道勁足,豬扒嫩滑入味,同埋啖啖辣辣,食落勁過癮!👍最後就係我最鍾意嘅一款,咖喱味車仔麵($12)!🍛咖喱汁香濃順滑,真係幾好食!🐓除咗車仔麵之外,佢地仲有好濃郁嘅豆醬,可以浸埋麵同餸食,味道超正!🥣總括嚟講,潤暉車仔麵嘅分量勁足夠晒,加上價錢抵食,絕對係元朗人嘅好選擇!食完真係飽甘甘啊!💯潤暉車仔麵 (元朗)元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖#元朗美食 #車仔麵 #港式小食 #大碗麵 #抵食 #豬肉球 #干蒸蝦仁 #秘製辣汁 #咖喱雞粒 #豆醬 #生菜鯪魚肉 #開胃菜 #傳統味道 #正宗港式 #食評 #foodie #hkfoodie #foodporn #foodstag

我喺元朗發現嘅一間超正車仔麵舖!🍜🔥

元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖

#元朗美食 #車仔麵 #港式小食 #大碗麵 #抵食 #豬肉球 #干蒸蝦仁 #秘製辣汁 #咖喱雞粒 #豆醬 #生菜鯪魚肉 #開胃菜 #傳統味道 #正宗港式 #食評 #foodie #hkfoodie #foodporn #foodstagram #instafood #yummy #delicious #satisfied #fullybelly #heavenly #musttry #worthit #hkfood #hkdessert

2024-05-17 6 瀏覽
好好味,仲有學生免費飲,服務好又乾淨咖哩味道濃,最好味係雞翼!!!炎熱的夏日,最適合來一碗清爽開胃的車仔麵。這家位於街頭巷尾的車仔麵攤,正是我近期發現的美味之選。首先,麵條的口感恰到好處 - 不太軟爛也不太Q彈,恰好達到煮熟的完美程度。搭配脆爽的青菜和香滑的湯頭,令人一口接一口停不下來。湯頭的鹹香味恰到好處,不會過於鹹膩,反而帶有一絲清新的味道。令我最滿意的則是他們的料理手法。通常車仔麵容易被忽視,被視為簡單的路邊小吃。但這家的車仔麵卻在簡單中展現出了不凡的功夫。每一個配料都經過精心挑選和烹飪,口感層次豐富,絕不單調。總的來說,這家車仔麵實在是一絕。無論是炎熱的午後,還是趕在晚飯前的匆忙時刻,來上一碗都是正確的選擇。清涼爽口,回味無窮,實在是夏日裡的清涼救星。強力推薦給各位讀者!

2024-05-10 2 瀏覽
平時我就最鍾意食車仔麵,貪佢方便又可以揀到自己鍾意食嘅餸,見到元朗開咗一間我即刻去試!行到入去見到舖頭都好乾淨企理,坐落都幾舒服,啲餸菜都好抵呀魚蛋嘅話都會註明有15粒,雞翼尖就有10隻咁樣...我叫咗秘製牛腩加秘製金錢肚,真係估唔到食車仔麵都有金錢肚食,就算而家酒樓都買少見少,好開心!牛筋牛腩份量都算幾多,牛筋好冧,好滑,牛腩都炆到好入味!金錢肚好香,食得出係用新鮮內臟唔係雪藏野!👍👍另外我仲叫咗水餃餃同埋豬頸肉,豬頸肉好滑,唔會太嚡,份量剛剛好👍

2024-05-09
好耐冇食車仔麵,收工之後見呢間幾多街坊幫襯,於是試吓。麵底 $11🔸油麵:彈牙掛汁👍🏻🔸牛腩汁:香口又唔太鹹車仔麵餸整體肉類做得尤其出色,份量又足,推薦💯🔸秘製牛根腩 $14又有牛腩,又有牛筋,呢個組合好抵食。🔸秘製豬軟骨 $14唔會多肥肉好正,軟骨增添咬口。🔸咖喱魷魚 $14爽口Q彈。🔸雞扒 $14估唔到咁大塊,肉質嫩滑。🔸黃金豬頸肉 $14泰國餐廳都未必整得好食,呢度又整得唔錯,香嫩唔乾柴。郊外油菜 $18🔸腐乳韭菜比較少車仔麵檔有得揀韭菜,呢個份量可以兩個人share,配腐乳一流。晚餐時段人流幾旺,而且多熟客👍🏻
好耐冇食車仔麵,收工之後見呢間幾多街坊幫襯,於是試吓。

麵底 $11
🔸油麵:彈牙掛汁👍🏻
🔸牛腩汁:香口又唔太鹹

車仔麵餸
整體肉類做得尤其出色,份量又足,推薦💯

🔸秘製牛根腩 $14
又有牛腩,又有牛筋,呢個組合好抵食。

🔸秘製豬軟骨 $14
唔會多肥肉好正,軟骨增添咬口。

🔸咖喱魷魚 $14
爽口Q彈。

🔸雞扒 $14
估唔到咁大塊,肉質嫩滑。

🔸黃金豬頸肉 $14
泰國餐廳都未必整得好食,呢度又整得唔錯,香嫩唔乾柴。

郊外油菜 $18
🔸腐乳韭菜

晚餐時段人流幾旺,而且多熟客👍🏻
2024-05-05 12 瀏覽
元朗都有不少車仔麵店,今晚同朋友食咗呢一間,覺得非常值得推介👍🏻因為中午吃得太飽的關係,我們各自叫了四個淨餸。🌟秘製牛筋腩:牛腩唔會太嚡,入味😋🌟金錢牛肚:有牛肚味,有咬口😋🌟新鮮豬腸:非常好吃😋😋😋(朋友醒目叫咗雙份豬腸😂)🌟牛柏葉:厚身爽口😋值得推介嘅原因係:😍以上每一樣餸都有4-6件,件件都幾大嚿,抵食👍🏻😍而且我哋叫佢嘅秘製辣汁,亦非常惹味,正👍🏻另外,我們叫了一個腐乳通菜及瑞士雞翼,雞翼夠晒肥美😋👍🏻加$12可以配杯特飲,特飲的款式都多。朋友叫了咖啡紅豆冰,她說紅豆非常好吃。我就叫了鹹檸七👍🏻👍🏻👍🏻其實餐廳亦有車仔麵餐及飯餐,不過我們就比較喜歡選擇自己喜歡的配料,所以沒有叫。下午茶亦好像非常抵吃👍🏻👍🏻

因為中午吃得太飽的關係,我們各自叫了四個淨餸。
🌟秘製牛筋腩:牛腩唔會太嚡,入味😋
🌟金錢牛肚:有牛肚味,有咬口😋
🌟新鮮豬腸:非常好吃😋😋😋
(朋友醒目叫咗雙份豬腸😂)
🌟牛柏葉:厚身爽口😋
值得推介嘅原因係:
😍以上每一樣餸都有4-6件,件件都幾大嚿,抵食👍🏻
😍而且我哋叫佢嘅秘製辣汁,亦非常惹味,正👍🏻

另外,我們叫了一個腐乳通菜及瑞士雞翼,雞翼夠晒肥美😋👍🏻

2024-05-05
2024-04-13 7 瀏覽
成間大陸態度勁差 比錯餸人地就封人電話 搵左成日都無搵唔到佢地 態度差到 堅難食 每樣餸得兩舊 自己幫我擅自轉左餸仲話自己已經系好好心 夜晚嗌既餐去到第二日晏就都仲未搵到人 啲湯又五知咩味 啲雞翼又勁咸 牛柏葉仲好笑 得個三舊幼身 乜生意真系有甘難做咩 十幾蚊樣餸架喇喎已經
外賣送餐
  • 成間餐廳都勁難食
2024-02-08 44 瀏覽
潤暉車仔麵 (元朗)元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖小編建議大家真係要去試吓比起元朗另外兩間龍頭,呢間真係1d都唔輸蝕,如果以個人口味黎講,呢間真係排小編嘅第一位!!價錢就豐儉由人,唔算好平,但性價比真係好高! 第二碗四餸加底都係60幾,但真係好大碗,啖啖肉!第一碗紅薯粉$14湯底揀咗秘製辣汁小辣酸菜$8帶點辣,係好小好小辣個種,酸甜味道剛剛好,口感爽脆 超開胃🤤咖喱魷魚$14佢地既魷魚係凍食既,所以食落口亦完全冇違和感,味道亦唔會太鹹,係小編鍾意既味道黃金豬頸肉$14豬頸肉係經過炸咗,然之後再切開,外脆內軟,豬頸肉本身都有啲油脂,所以食落去都唔會太乾金錢肚$14金錢肚好大塊同埋炆得好軟腍蠔油生菜$18 生菜配蠔油是常識吧,佢哋晚市嘅優惠係惠顧任何嘅粉面都可以用$5加配一碟油菜👍🏻豆漿$10 第二碗河粉$11加底$6牛腩汁+咖喱汁小編覺得幾有特色嘅位!可以兩溝隻汁!而且小編亦都好中意呢個配搭!可以滿足曬兩個願望又唔洗加錢!佢個咖哩汁係好香,辣度就比較港人口味,小小辣幾惹味!如果中意食辣亦可以試下咖哩汁配辣汁!大家食野嘅彈性就高好多!豬紅$10豬紅冇渣,夠爽夠滑,份量都唔算少,算
小編建議大家真係要去試吓

第二碗
河粉$11加底$6

牛腩汁+咖喱汁
豬紅$10
豬紅冇渣,夠爽夠滑,份量都唔算少,算係水準以上嘅!中意食嘅可以叫黎試下!
瑞士雞翼 $12
份量兩隻,巴西雞翼都大隻,性價比上中規中矩!雞翼係幾入味!不過小編牛腩咖哩汁溝埋,味道就冇咁出眾!下次可以問下店家可唔可以分碟上會更好!
秘製牛筋腩$14
牛筋腩似好係好傳統個重五香牛腩味道!但再大舊d牛筋炆得淋,腩都唔會柴唔會乾,入味!推薦!

秘製豬軟骨$14
呢個豬軟骨小編係超級超級推薦!$14蚊兩大舊一細舊,淨份量上已經超晒班!同埋最緊要係好入味!又炆到好淋!係小編元朗食過最好食嘅豬軟骨!小編覺得豬頸肉同豬軟骨絕對係呢度招牌中嘅招牌!

傳統鹹檸七$12
2024-02-06 33 瀏覽
元朗新進車仔麵今日晚上經過合益路見到有一間新開嘅車仔麵,見到都幾多唔同款車仔麵餸,有懷舊車仔麵餸好似鮑汁鳳爪、酸齋等等,另外大路嘅牛筋腩、牛肚、金錢好都應有盡有韭菜餃隻隻賣相飽滿,而且外皮相當薄,可以清楚看到鮮綠色的韮菜內餡;蘿蔔非常大塊,煮得夠甜入晒味雞翼尖都恰到美味😋牛根腩炆得非常入味,肉質鮮嫩多汁,配上濃郁的柱候湯汁,味道十分濃郁,當中我最鍾意係佢哋嘅金錢肚,帶有濃郁的牛肉香味,口感也非常豐富,非常適合搭配不同的調味料和醬汁📍潤暉車仔麵元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖
元朗新進車仔麵

韭菜餃

雞翼尖都恰到美味😋

📍潤暉車仔麵
2024-01-25 13 瀏覽
今日發現了一間車仔麵,抵食之餘又好味👍🏻餐廳位於元朗,好方便又就腳。食物方面又好多選擇,真係勁正😊4餸麵 - 我選了酸齋,鮑汁凰爪,豆卜同埋咖喱魷魚。酸齋好入味,酸酸的,令人更開胃。鮑汁鳯爪好爽口,有鮑汁味之餘又有咬口,唔錯。咖喱魷魚好驚喜,好爽口彈牙,而且咖喱味辣度適中,真係好好味🤤3餸麵 - 豬紅,炸紅腸及黃金豬排。塊豬排好好味,一啲都唔硬,而且勁大塊,好食到停唔到口👍🏻陳皮魚蛋 - 每一粒都充滿陳皮味,令人齒頰留香😋瑞士雞中翼 - 雞好入味,雞肉肉質鮮嫩,唔會有煮過火的感覺👍🏻咖啡紅豆冰 - 好香濃嘅咖啡味,加上甜甜的紅豆,非常好飲🥤

陳皮魚蛋 - 每一粒都充滿陳皮味,令人齒頰留香😋

咖啡紅豆冰 - 好香濃嘅咖啡味,加上甜甜的紅豆,非常好飲🥤
2024-01-21
2024-01-15 17 瀏覽
難得和朋友一起在元朗排練,排練完吃宵夜是必須的,車仔麵是不錯的選擇。排練完已經差不多十點,很多食店都差不多關門,還好這間車仔麵還在營業。跟朋友每人點了一碗三餸麵,另加了腐乳通菜和蒜辣雞翼尖。湯底有瑞士汁、牛腩汁、沙嗲汁、咖喱汁和秘制辣汁可以選。車仔麵我最總喜歡經典配搭:瑞士汁配咖喱魷魚和雞翼,見這裡有腐皮球可以點,令腐皮控的我十分好奇,原來腐皮球即是生根😂 咖喱魷魚味道I like 👍🏼 爽口不韌,很入味,惹味卻不會太辣;瑞士雞翼亦夠入味,這種鹹鹹甜甜的味道對我來說是車仔麵的重點😋朋友點了牛腩、酸斎和鮑汁鳳爪。試了一隻鳳爪,煮得夠淋,鮑汁味道亦突出;牛腩大大件,夠淋入味;朋友一向喜歡吃酸斎,吃得津津有味。這裡的蒜辣雞翼尖不算太辣,怕辣的朋友也可以放心吃,份量剛剛好,叫了車仔麵也吃得下。

跟朋友每人點了一碗三餸麵,另加了腐乳通菜和蒜辣雞翼尖。

湯底有瑞士汁、牛腩汁、沙嗲汁、咖喱汁和秘制辣汁可以選。

咖喱魷魚味道I like 👍🏼
爽口不韌,很入味,惹味卻不會太辣;

2024-01-06 13 瀏覽
潤暉車仔麵 元朗豬軟骨豬頸肉滷水雞翼紅薯粉😋豬軟骨和豬頸肉的滷水口感鮮嫩多汁,與滷水雞翼的風味相融合。紅薯粉則帶有濃郁的紅薯香甜味道,增添了整體口感的豐富度。牛柏葉冬菇蘿蔔河粉😋牛柏葉的風味濃郁,與冬菇一起營造出濃郁的湯底。蘿蔔河粉的口感柔軟,與湯底的味道完美結合。韭菜豬紅😋韭菜帶有獨特的香氣,與豬紅的鮮嫩口感相得益彰。
潤暉車仔麵 元朗

豬軟骨豬頸肉滷水雞翼紅薯粉😋

牛柏葉冬菇蘿蔔河粉😋

韭菜豬紅😋
韭菜帶有獨特的香氣,與豬紅的鮮嫩口感相得益彰。

2024-01-06 11 瀏覽
元朗新開左一間車仔麵,咁啱經過就去試吓。可以揀自己鍾意嘅餸,逐樣計錢。食車仔麵點少得食油麵,我就叫咗黃金豬頸肉、秘製牛筋腩、新鮮豬腸、瑞士雞翼。醬汁可以選兩款,我就揀咗沙嗲汁同腩汁,兩樣汁夾埋都好夾。豬頸肉係香煎過嘅,爽口。Tracy牛筋腩葉得好入味牛筋亦都爽口,豬腸亦都處理得好好,沒有任何異味。啲餸嘅份量同質素都唔錯。另一半都係食油面,咖哩魷魚、通菜、黃金豬頸肉、牛柏葉。咖喱魷魚入味,爽口彈牙。又得唔錯。通菜焯得岩岩好,綠綠的。牛柏葉亦都爽口彈牙。調味料有菜脯好正!
元朗新開左一間車仔麵,咁啱經過就去試吓。

可以揀自己鍾意嘅餸,逐樣計錢。

醬汁可以選兩款,我就揀咗沙嗲汁同腩汁,兩樣汁夾埋都好夾。

另一半都係食油面,咖哩魷魚、通菜、黃金豬頸肉、牛柏葉。

調味料有菜脯
好正!
2024-01-02 11 瀏覽
今日行過元朗合益路見到有一間新開嘅車仔麵,環境都企理乾淨就入去試吓車仔麵都幾有特色,酸齋、鳳爪、蠔油冬菇都有秘製牛肚$14、秘製豬腸$14牛肚軟淋度適中,豬腸用滷水長時間浸煮, 顏色夠深,又夠入味豬紅$10、蘿蔔$8、振興韭菜餃$12另外朋友呢碗有蠔油炆冬菇,豬腸,魚腐,韭菜餃,羅白 咖喱魷魚$32口感彈牙有嚼勁。,咖喱辣度適中,唔會搶味,保持土魷鮮味,而且一份都幾大份抵食菜芯$18食得太多肉,叫碗油菜,菜心非常淋甜唔會有渣📍潤暉車仔麵元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖

車仔麵都幾有特色,酸齋、鳳爪、蠔油冬菇都有

秘製牛肚$14、秘製豬腸$14
牛肚軟淋度適中,豬腸用滷水長時間浸煮, 顏色夠深,又夠入味

豬紅$10、蘿蔔$8、振興韭菜餃$12

另外朋友呢碗有蠔油炆冬菇,豬腸,魚腐,韭菜餃,羅白

咖喱魷魚$32

菜芯$18
食得太多肉,叫碗油菜,菜心非常淋甜唔會有渣

📍潤暉車仔麵
2023-12-25 11 瀏覽
平安夜,未夠鐘同朋友狂歡,於是到了「潤暉車仔麵」先行醫肚。店子新開,卻十分美味,值得一試!首先,麵底河粉僅$11。河粉本身煮得剛好,軟嫩且有嚼勁。配上秘製的小辣辣汁,增添了一抹辣味和豐富的風味。接下來是餸菜,我點了芝士腸($10)、振興韭菜餃($12)和黃金豬扒($14)。芝士腸的質地鮮嫩多汁,與麵底河粉的辣味形成了完美的搭配。菜餃皮薄而有彈性,餡料豐富,韭菜的香味和豬肉的鮮美相得益彰。豬扒煎得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁!此外,我還點了一些小吃。陳皮魚蛋是我非常喜歡的小吃之一,$15有10粒,非常香口彈牙。而腐乳通菜售$18,腐乳味濃,通菜新鮮,十分可口。總而言之,「潤暉車仔麵」給我留下了一個美味而滿足的印象。他們的麵底河粉、芝士腸、振興韭菜餃和黃金豬扒都是絕對值得一試的菜品👍🏻👍🏻潤暉車仔麵 (元朗)地址:元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖

地址:元朗合益路10-28號好景洋樓地下9號舖