2024-05-24 0 瀏覽
昨晚放工經過這裏,7:30 仲係好多人排隊!揀左沙甸魚味拉麵 , 魚介味拉麵🍜鋪頭佈滿食客嘅留言同畫作🖼️ 幾特別👍🐠沙甸魚味拉麵還是第一次食,其他地方好似都無見過湯頭好濃,入口咸中帶甜 再有少少回甘嘅沙甸魚味 ,配上蔥絲,好香☺️🍜拉麵軟硬適中,小編揀左普通量200g, 份量好足,女仔有可能食唔哂🥲🐖豚肉好冧,無醃到好咸 , 食到肉味,配上湯汁啱啱好😛🔎隱藏食法: 可以免費將筍換成紫菜,對於食筍皮膚敏感嘅朋友黎講,十分友好🐬朋友食嘅魚介湯底,相對淡口少少, 有啲啲似沾麵嘅湯汁,無太大驚喜🫢門口有一部扭蛋機,$10抽一次,有機會抽到唔同嘅追加配菜🤗有得玩有得食🤪
鋪頭佈滿食客嘅留言同畫作🖼️ 幾特別👍

🐠沙甸魚味拉麵還是第一次食,其他地方好似都無見過

🐖豚肉好冧,無醃到好咸 , 食到肉味,配上湯汁啱啱好😛

2024-05-22
2024-05-21 59 瀏覽
漁場台風 @旺角🪡旺角快富街39號建煌華廈地舖💵: $83呢間拉麵真係食咗好多年,特別鍾意食沾麵(得中午有⏰)但經常好多人排隊的🥹小店環境超多畫同客人comment痴喺牆身,可以見到同食客都好有互動會聽comment👏🏽份量好大之餘,仲可以簡濃度,我係超濃味人士🤭 台風滿足到我!🐟🍜魚介豚骨沾麵 $83叫咗最少嗰個180g份量麵,佢哋所有麵量都係一般拉麵店1.5倍~ 一般胃口女仔叫呢個份量就足夠了!🤙🏽另外有嘢唔食嘅話都可以轉!我唔食荀可以轉半熟蛋/叉燒/紫菜🙌🏼麵 粗度正正常常,掛到沾麵汁😋 而且偏煙靭好咬!我鍾意食熱辣辣嘅嘢,沾麵湯通常食到一半就凍晒會無食慾🙂‍↕️台風最開心係會加熱石!keep好熱,勁正🤪最後加埋熱湯飲 100分🙊🙌🏼總結,真係好鍾意食!推薦俾大家🫶🏼
漁場台風 @旺角
🪡旺角快富街39號建煌華廈地舖
💵: $83

呢間拉麵真係食咗好多年,特別鍾意食沾麵(得中午有⏰)
但經常好多人排隊的🥹

份量好大之餘,仲可以簡濃度,我係超濃味人士🤭
台風滿足到我!

🐟🍜魚介豚骨沾麵 $83

麵 粗度正正常常,掛到沾麵汁😋 而且偏煙靭好咬!

最後加埋熱湯飲 100分🙊🙌🏼

總結,真係好鍾意食!推薦俾大家🫶🏼
2024-05-15 76 瀏覽
太耐冇食拉麵關係,到左食晚飯時間,又黎到旺角嘅漁場台風食拉麵,今次點左魚介豚骨拉麵,入面配菜有半隻溫泉蛋,紫菜,同筍,因為我唔食筍,所以點餐紙上面,我會寫走筍換紫菜,呢個有得揀嘅選擇,對於唔食某種配菜嘅顧客嚟講非常之好👍👍湯底好濃郁,而且麵份量好多,胃口細嘅朋友可以揀少量份量。老公見到有旺角店限定新口味,就揀左濃厚辣味噌拉麵,小小辣都已經幾辣,但辣得好過癮😆😆而佢所跟的叉燒係用醬油塗上面,然後再用火槍燒🙊🙊
湯底好濃郁,而且麵份量好多,胃口細嘅朋友可以揀少量份量。

• 魚介豚骨拉麵
2024-05-09 81 瀏覽
今日晏晝同同事一齊去食沾麵,平時都見到依間餐廳好多人食😚,今次就嚟試吓!總共有三款唔同味嘅沾麵,我揀咗黑芝麻味,因為實在太肚餓,亦都加多咗一set配料🤣。麵嘅大細、凍熱都有得自己揀。-🍴魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵($85)🍜見到餐廳嘅牆上面,都有沾麵食法嘅推介🤣。原本係沾麵汁入面都有啲荀同肉粒🐖,黑芝麻經過焙煎之後都好香,而且配埋口感啱啱好嘅麵條,味道都幾有驚喜🤩!-🍴我全都要套餐🤪($40)包咗叉燒、腩肉叉燒、半熟蛋荀同紫菜,因為想咩都試吓,就叫咗個全包套餐,咩都可以食到!
🍴魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵($85)🍜
🍴我全都要套餐🤪($40)
2024-05-09
2024-04-30 123 瀏覽
每次入到舖 都覺得自己去左東京🇯🇵好鐘意餐廳的日本風裝修;好鐘意每位員工的energy 😼😼😼好鐘意拉麵的粗度質感🍜而湯底可能有人會覺得比較濃,但我就鐘意佢果種似係東京食既濃味拉麵,不過如果唔鐘意太濃可以揀少量醬汁~鋪頭仲會播日本歌、聽下日文、食碗拉麵,簡直以為自己去左日本!而且一路食一路望住食客留過的comment都覺得碗麵特別好食~🍴燒海蝦味豚骨麵:$88📌漁場台風🍽️旺角快富街39號建煌華廈地舖

都覺得碗麵特別好食~
燒海蝦味豚骨拉麵

🍴燒海蝦味豚骨麵:$88

📌漁場台風
🍽️旺角快富街39號建煌華廈地舖
2024-04-25
燒海蝦味豚骨拉麵
睇到一個住香港日本人影片分享網站網路紅人介紹這間拉麵好像好吸引,下午去吃冇得選擇只有沾麵食物都要分時段,當啲食物來到只有一隻雞蛋同幾條筍,嗰碗汁黑蚊蚊裏面只有幾粒肉,當我食嗰粒方型肉粒非常難食,簡直係煲完老火湯剩下嘅湯渣,其實落order覺得好奇怪有一欄加餸收費$40,我就問他$85係咪沒有餸他說有,原來嗰啲湯渣就係餸,咁嘅日本麵簡直係強差人意,我覺得呢間收費簡直不合理吃一碗麵同一碗湯汁收$85簡直係低質素高價錢收費😠
2024-03-26
2024-03-17 679 瀏覽
去了試舊同事推薦的一家拉麵店。晚餐時間人很多,我們在店外等了大約半個鐘才進去。店外的店員會給我們分發點餐紙,我們需要先填寫點餐紙來點餐。🐟魚介豚骨拉麵 $78這是我第一次嘗試魚介湯底的拉麵,有驚喜,味道非常美味。魚介湯底很有うま味,因為我本身很喜歡鰹魚的味道,所以覺得很好吃。而豚骨的味道沒有那麼突出,魚介感較重。麵條是粗麵,個人更喜歡這種口感,因為不容易吃到麵條軟爛,更有嚼勁。叉燒的味道正常,半熟蛋很入味👍🏻🦐燒海蝦味豚骨拉麵 $88這款拉麵我覺得沒有魚介湯那麼驚艷,蝦味不是很突出,豚骨的味道較重一些,吃多了會有點膩。進店後才發現原來可以選擇走筍/半熟蛋/叉燒->轉紫菜/半熟蛋/叉燒/筍😮很貼心,可惜我是第一次來所以不知道有這個選擇。店內牆上貼滿了客人填寫的評語,還有許多可愛的公仔示意圖,教導客人如何享用沾麵,魚介君也很可愛,感覺店員的畫功都很好

🐟魚介豚骨拉麵 $78

🦐燒海蝦味豚骨拉麵 $88

2024-03-05 829 瀏覽
想食份量多又抵既拉麵~近排又想食沾麵~就簡左呢間中午專做沾麵…夜晚專做拉麵既漁場台風試下~!平日下晝一點幾去到,都仲要排隊等位…台風既拉麵我之前已經食過灣仔果間…食夠3碗就可以送一隻半熟蛋…其他分店都可以共用收據!店入面既沾麵有3款…魚介豚骨沾麵$83魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵$85魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵$88我就簡左平日比較少見既魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵!麵可以自行選擇凍麵定熱麵我就簡左凍麵湯底好濃郁,好夠櫻花蝦,裡面嘅肉都好食味道又開胃最後湯同麵都清晒!蛋合格會想再嚟食
想食份量多又抵既拉麵~近排又想食沾麵~
就簡左呢間中午專做沾麵…夜晚專做拉麵既漁場台風試下~!
平日下晝一點幾去到,都仲要排隊等位…
台風既拉麵我之前已經食過灣仔果間…
食夠3碗就可以送一隻半熟蛋…
其他分店都可以共用收據!
店入面既沾麵有3款…
魚介豚骨沾麵$83
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵$85
魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵$88
我就簡左平日比較少見既魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵!

麵可以自行選擇凍麵定熱麵
我就簡左凍麵
湯底好濃郁,好夠櫻花蝦,裡面嘅肉都好食
味道又開胃
最後湯同麵都清晒!
蛋合格
會想再嚟食
男朋友極愛食拉麵,成日都拉埋我晏晝去食沾麵,今次就少有咁夜晚去食拉麵*🍜🤣*中午只有沾麵、夜晚只有拉麵從來未試過遇上唔需要排隊嘅時候,但每次都排得心甘情願😛 店內貼滿客人嘅好評,可見佢幾受歡迎👏🏻 佢哋一碗嘅份量比出面拉麵嘅偏多,好飽肚,加上用粗麵,平時要加底嘅男朋友都嗌係普通份量就夠了,我亦會分少少俾佢🤣湯底方面真係夠晒濃味,加上我哋偏愛粗麵底,啖啖掛滿湯汁,味道一流🤤 我自己就一定要加紫菜,浸一浸吸一吸個湯,仲更加好食😋寫寫下又好想去食喇🤤等我哋放假晏晝去食沾麵再分享多次先🤣
*中午只有沾麵、夜晚只有拉麵

寫寫下又好想去食喇🤤
等我哋放假晏晝去食沾麵再分享多次先🤣
2024-01-25 619 瀏覽
今次嚟到這家日式風格的店,我揀咗豚骨沾麵試吓,開始啃嘅時候,我已經覺得味道真係好正👍!麵條彈牙嘅口感配上濃郁嘅湯底,真係得嚟過癮,啖啖都係驚喜,好夾好夾!嗰碗雜菜豚骨沾麵,仲加咗不少新鮮雜菜,啖啖脆口,食落去順滑得滯,感覺好有層次。至於叉燒,肉k嫩溜溜嘅,個燒味正!真係與眾不同,個人感覺得出師傅嘅匠心獨具。每樣菜嗰豐富嘅層次都處理得宜,可以話會令普羅大眾都啖啖稱快!我吃完算係盡興而歸,如果你一直喺尋找一間裝潢得日本風,食物又好味嘅地方,咁呢間就啱晒啦!老實講,我一定會再嚟彌補我嘅日本旅行之慾!🇯🇵🍲🤤

2024-01-15 604 瀏覽
🍜魚介豚骨沾麵💰$83.⚡️漁場台風係香港算比較有名嘅拉麵舖,除左旺角之外仲有荃灣同灣仔2間分店,一直以黎質素都keep得唔錯,今次就久違地去食旺角店,風格上有少許改變,味道上總體不過不失~🤗.⚡️餐單依然只有3款,🐻生曰:咁多年嚟基本上只會食🍜魚介味,呢種口味亦係日本最常見嘅沾麵,差別在於日本沾麵口味會比較甜.⚡️同幾年前相比,旺角台風嘅湯底變得較稀和較淡,可能係因為迎合香港人口味😳但個人比較鍾意正宗嘅日本重口味沾醬.⚡️麵條方面亦感覺比幾年前嘅麵較幼,但仍然可以充分掛上沾醬。配料方面,筍用左大量麻油調味,叉燒、紫菜、溏心蛋則大致維持水準🍳(🐻生表示覺得溏心蛋可以再濃味d).⚡️同灣仔分店相比,旺角呢間比較係「王道」沾麵,灣仔果間係用慢煮叉燒,感覺上更似係「新派」沾麵,小女子同🐻生都獨鍾旺角店,灣仔店試過就算~🙌
🍜魚介豚骨沾麵
💰$83

2024-01-10 386 瀏覽
上星期朋友介紹我到旺角一間出名的拉麵店,我試了店長推介的墨魚汁沾麵。超級好味,首先要將墨魚汁加入沾麵。一入口,濃郁的墨魚香氣彌漫,麵條QQ彈,煙韌有咬口,與墨魚汁融為一體,口感讓人驚喜。墨魚的鮮味為這道料理增添了豐富的層次,讓人回味無窮。食到飽飽的離開,絕對值得一試。
食到飽飽的離開,絕對值得一試。
2023-12-24 381 瀏覽
晚上9點店外還排著隊,令我的期待感增加。這家餐廳整體服務不錯,用餐空間舒適,湯頭好香可惜太濃,粗拉麵有點硬,要吃光整碗湯拉麵有點困難。喜歡濃湯粗麵的朋友可以光顧。
2023-11-19 607 瀏覽
好耐都食沾麵啦⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 麵夠粗身有咬口 掛到汁是日食魚介蕃茄海蝦湯 個湯身幾厚但可以再熱啲 😌 會更好食 雖然可以再加熱石 但麵食左一半 無謂搞咁多嘢 湯料有豬肉,荀 基本拉麵配料 正常嘢麵叫左250克 普通份量 麵食到我勁飽⋯😮‍💨😮‍💨
好耐都食沾麵啦⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄
麵夠粗身有咬口 掛到汁

是日食魚介蕃茄海蝦湯 個湯身幾厚
但可以再熱啲 😌 會更好食
雖然可以再加熱石 但麵食左一半 無謂搞咁多嘢
湯料有豬肉,荀 基本拉麵配料 正常嘢

麵叫左250克 普通份量 麵食到我勁飽⋯😮‍💨😮‍💨
為了一碗好食的拉麵,冒著lunch 遲返公司嘅危險,搭5個地鐵站🚉走去旺角快富街,探吓久違嘅漁場台風拉麵。12:50pm 到埗,門口已排了不少同我一樣嘅食客,店員也不忘提供點餐紙,先記下我們的點餐。12:10pm 終於進店,環境佈局一如往昔充滿日系漫畫風,牆上貼滿客人的反饋,很有心思。掛住食忘記影相📸,食咗幾啖先記得。今次就order 左個傳統之中嘅傳統「魚介豚骨沾麵」,魚介是此餐廳的主打,老闆對於湯底的烹調十分堅持毫不吝嗇魚介,湯底非常厚實濃郁,足以令每條麵條都能掛上湯汁。拉麵🍜口感非常彈牙,加上老闆很細心,配上一片檸檬,令整個沾麵加上一種清新嘅感覺。台風對於客戶的口味也相當照顧,可能有食客不吃蛋/荀等,可以加量其他配菜作為交換👇🏻水準依然不變。好食嘅嘢食100次都唔厭溫馨小Tips:1/ lunch 早些出門排隊,通常都要得10-15分鐘。2/ 台風拉麵🍜面量比一般拉麵店為多,如女生食量不大,可向店員提出更改麵量為100 g,店員會免費加送一款配菜,可以選擇糖心蛋、叉燒等等。(食唔晒就唔好做大嘥鬼啦)3/ 不論拉麵或沾麵配上的新鮮檸檬可以帶動整碗的鮮味,別忘擳少少檸檬汁在拉麵🍜上4

掛住食忘記影相📸,食咗幾啖先記得

魚介豚骨沾麵🎏

水準依然不變。好食嘅嘢食100次都唔厭

溫馨小Tips:
1/ lunch 早些出門排隊,通常都要得10-15分鐘。

4/ 座位設計以單邊位為主,一個人食都唔會突兀

2023-11-02