在這個遍布連鎖越南菜的地方下,在大美督找到了一個越式驚喜服務非常好,老闆娘非常好客,為我們介紹了幾道精選越南菜室外飽覽大美督湖景,是另一個驚喜🦐Hue Kurobuta Pork Bun 118.0順化黑豚肉濃蝦湯粉 XL巨碗!這恐怕是我一生中吃過最大碗的越南粉!呷一口湯,蝦🦐油鮮香在口中暴發!河粉的份量大,非常掛湯!餸的份量也不少!脆口的豬耳扎肉,彈牙的蝦仁🍤,肥美的五花腩🐷,掛上高湯鮮味提升10倍三人份量**直接給滿分***🍗🥖 Curry Chicken 138.0咖喱雞扒配法包非常香甜,口感適中的咖喱不算太油膩,配鹹香蒜蓉包簡直完美!雞扒一大塊,細心切開,juicy!裏面的三色椒🫑熟洋蔥🧅把湯汁掛住沾在包上,像西貢小姐碰上了王子!精彩!再度直接給滿分***🥬Fried Morning Glory 88.0馬拉盞炒通菜分量很大,配上乾蔥,層次分明☕️ Vietnamese Coconut Coffee 48.0少甜少冰的選擇,這是越南特調,用椰子水加上咖啡,特別!✓主菜份量巨大,口味出色,刷新了我對越南菜的認知!✓唯一問題:太遠!湖越Lake Vietnam新界大埔大美督村47D

在這個遍布連鎖越南菜的地方下,在大美督找到了一個越式驚喜

服務非常好,老闆娘非常好客,為我們介紹了幾道精選越南菜

室外飽覽大美督湖景,是另一個驚喜

🦐Hue Kurobuta Pork Bun 118.0
順化黑豚肉濃蝦湯粉 XL

巨碗!這恐怕是我一生中吃過最大碗的越南粉!

呷一口湯,蝦🦐油鮮香在口中暴發!

河粉的份量大,非常掛湯!

三人份量**
直接給滿分***

🍗🥖 Curry Chicken 138.0
咖喱雞扒配法包

非常香甜,口感適中的咖喱不算太油膩,配鹹香蒜蓉包簡直完美!

雞扒一大塊,細心切開,juicy!

裏面的三色椒🫑熟洋蔥🧅把湯汁掛住

沾在包上,像西貢小姐碰上了王子!精彩!

再度直接給滿分***

🥬Fried Morning Glory 88.0
馬拉盞炒通菜

分量很大,配上乾蔥,層次分明

少甜少冰的選擇,這是越南特調,用椰子水加上咖啡,特別!

✓主菜份量巨大,口味出色,刷新了我對越南菜的認知!✓

唯一問題:太遠!

湖越
Lake Vietnam
新界大埔大美督村47D1地下
2023-11-28 1600 瀏覽
趁陽光普照,天氣又涼涼哋喎,跟老友踩單車,目的地入大美督,呢條線對我哋嚟講比較輕鬆,可以hea住踩。踩到入去,想搵個好地方嘆個好啲嘅下午茶,老友推介對住湖畔呢一間越南小餐館「湖越」,貪其環境好。單睇鋪門嘅設計,模擬到成隻木船,已經好有心思。餐廳分為室內及室外位,先介紹室內,裝修比較精緻,以鮮黃色為主調,望上去比較醒目。而牆上黑白嘅畫作,四周嘅掛飾,都充滿越南色彩。再嚟介紹吓室外,一排露天位,雖然拉起簷篷,絕對冚唔住嗰一份寫意,點點西斜嘅陽光,令帶涼意嘅秋風滲進點點溫暖,爽到爆;而兩張馬蹄形梳化位,既舒服,又可以對住個湖同一片樹林景,景致一流,好有渡假感,寫意到不得了。露天位旁仲放咗張人力車,絕對喺打卡位,更可以話俾啲後生仔知咩喺人力車。香港就無乜機會坐喇,去越南旅行就仲可以試吓嘅。順帶一提,你見鋪外一大片空地,喺可以免費泊車,啱晒啲揸車人士入嚟嘆吓越菜。檯面除咗餐具之外,仲放咗幾款越式越南特色醬料,自由取用,不過,辣醬呀呢類我哋就唔喺好食,所以未有試。食物嘅選擇,先講講個餐牌,由封面到底,製作真喺好精美,成本雜誌咁:先有餐廳嘅介紹,跟住,有小食、湯粉、撈檬、越式法包、越式薄餅、米紙卷、
。單睇鋪門嘅設計,模擬到成隻木船,已經好有心思。
:先有餐廳嘅介紹,跟住,有小食、湯粉、撈檬、越式法包、越式薄餅、米紙卷、蔬菜類、越式咖喱、特色主菜、海鮮類、越式火鍋、飯類……等等,飲品方面亦有唔少特色嘢,總之選擇非常之多元化
煙三文魚牛油果米紙卷 $118

先嚟講米紙卷,一客有6大件,晶瑩薄透嘅米紙卷睇得到真材實料,捲住大大片鹹香油潤嘅三文魚,以及牛油果、甘筍絲、青瓜絲、生菜絲、米粉,加上啲米紙卷咬落去煙煙韌韌,所以,口感非非常之豐富,不論沾上魚露或自家製帶微微甜嘅醬汁,食落去感覺都非常之清爽、清新,又夠晒健康。
典越南法包配薯條 $88

越式法包都喺越南菜嘅特色之一,咁作為下午茶就啱晒嚟「些牙」,落單時店員更專登問我哋需唔需要一開四,咁呢個當然最好啦,咁我哋就易啲食,唔使自己再切咁麻煩,更意外地喺仲將每一件搵紙、橡筋砸住,方便我哋拎嚟食。而法包入口外脆內軟,裡面包住厚厚嘅越南豬耳扎肉、大大量嘅雞絲,仲有酸青瓜同甘筍絲,確喺幾好食,而香脆嘅薯條自然喺增值位啦!
經典越南法包配薯條
經典越南法包配薯條
湖越牛魔火車頭 $108

餐牌中有一處介紹店家嘅七大湯粉,我哋覺得又喺唔可以錯過,所以,揀咗以店家命名嘅牛魔火車頭。單睇牌面都覺得非常豐富,包括有安格斯牛肉、牛丸、牛筋、牛柏葉同牛展,仲伴以白蘿蔔、洋蔥,加上辣椒碎、青檸、銀芽、蔥、九層塔作為佐料。而啲牛肉非常之嫩滑,牛丸彈牙,牛筋又夠腍滑,牛柏葉就好爽口,牛展亦炆得鬆化,啲河粉多到真喺可以夠兩至三人共享,令人食得非常滿足。
椰子咖啡 $48

曾經晌深井一家咖啡店試過椰子咖啡,覺得幾正,正正呢度都有,雖然各師各法,未必一樣,但晌咁舒服嘅環境,揀呢杯椰子咖啡就最襯。杯咖啡好大杯吓,店員話喺用上新鮮椰汁做,比用椰奶更清甜,而越南咖啡味道香醇,椰汁跟咖啡又好平衡,唔會一方味道冚過另一方。
椰子咖啡
食吓傾吓,傾吓又食吓,秋風送爽,時間過得好快。其實,香港仲有好多值得周末逛逛嘅地方,在於你有無發掘,還是選擇行大商場啫。
湖越牛魔火車頭
今日咁啱係大美督附近做嘢收工就同同事一齊嚟到呢間餐廳見到出面好大架船 入去個刻好似上咗越南啲船嘅感覺咁有室內同室外座位 室外望到湖景假日過嚟 一定好chill~- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. 芒果軟殼蟹米紙卷米紙入面包住芒果、軟殼蟹、生菜仲有青瓜絲、紅蘿蔔絲、檬粉食落口感豐富 脆脆哋又爽爽哋咁芒果果肉好有水份 味道香甜配有沙嗲醬同甜酸醬可點覺得點甜酸醬比較開胃少少2. 越式椰香咖喱牛筋腩+香酥餅(2件)感覺椰奶香味較重 唔算好辣好適合食唔到辣又要食咖喱嘅我XD雖然得2件香酥餅 但係1件係有1分為4一小塊咁連埋牛筋腩再浸落咖喱可以一啖放入口度 滿足感UP!3. 香茅雞翼(6件)賣相煎得好靚 外皮金金黃黃食到香茅個種草本植物味道但係陣味又唔會太過度亦都唔會搶咗雞肉本身鮮味覺得佢菜單上應該打返粒星推介4. 新鮮椰青(冰)新鮮開嘅椰青 入面見到清澈顏色椰水冰冰涼涼 口感清爽 味道清甜諗起係夏天飲椰青嘅話一定好正
今日咁啱係大美督附近做嘢
收工就同同事一齊嚟到呢間餐廳
見到出面好大架船 入去個刻
好似上咗越南啲船嘅感覺咁
有室內同室外座位 室外望到湖景
假日過嚟 一定好chill~
1. 芒果軟殼蟹米紙卷
米紙入面包住芒果、軟殼蟹、生菜
仲有青瓜絲、紅蘿蔔絲、檬粉
食落口感豐富 脆脆哋又爽爽哋咁
芒果果肉好有水份 味道香甜
配有沙嗲醬同甜酸醬可點
覺得點甜酸醬比較開胃少少
芒果軟殼蟹米紙卷(6件)
2. 越式椰香咖喱牛筋腩+香酥餅(2件)
感覺椰奶香味較重 唔算好辣
好適合食唔到辣又要食咖喱嘅我XD
雖然得2件香酥餅 但係1件係有1分為4
一小塊咁連埋牛筋腩再浸落咖喱
可以一啖放入口度 滿足感UP!
越式椰香咖喱牛筋腩+香酥餅(2件)
3. 香茅雞翼(6件)
賣相煎得好靚 外皮金金黃黃
食到香茅個種草本植物味道
但係陣味又唔會太過度
亦都唔會搶咗雞肉本身鮮味
覺得佢菜單上應該打返粒星推介
香茅雞翼(6件)
4. 新鮮椰青(冰)
新鮮開嘅椰青 入面見到清澈顏色椰水
冰冰涼涼 口感清爽 味道清甜
諗起係夏天飲椰青嘅話一定好正
新鮮椰青(冰)
2024-04-23
新鮮椰青(冰)
早排同朋友一齊去咗大美督食晏晝🙌🏻餐廳除咗室內外仲有頗大嘅户外地方,好適合一大班朋友一齊去😎如果係大美督揾嘢食都可以一試呢間餐廳🍴🔺湖越頂級安格斯生牛肉牛丸湯粉(L) $86牛肉係安格斯牛肉,牛味濃郁仲有油脂好正🤤連牛丸都係牛味好濃仲有肉汁真係不得了🤩配料有白蘿蔔同洋蔥,湯底係牛骨湯,完全夠味唔洗加嘢都得🤓呢個係L size但真係好多大份食到超飽😳建議兩個女仔share食一份!!🔺湖越生熟牛肉湯粉 $78牛肉有牛展同頂級牛肩胛肉,牛展就比較老一點有點咬口🙌🏻而牛肩胛肉就正正常常,牛味適中😌 配料同樣有白蘿蔔同洋蔥,湯底都係牛骨湯~🔺越式炸春卷(6件) $68春卷炸到金黃色但就偏油一點👀建議可以包菜食會冇咁膩而春卷配料也很足,蔬菜和肉為主🫶🏻可以配甜酸醬食~🔺芒果軟殼蟹米紙卷(6件) $72米紙卷滿滿嘅蔬菜🥬芒果也挺多整體好開胃同清新🥭但軟殼蟹佔嘅比例就偏少,存在感不多~醬汁分別有沙嗲醬和酸酸的汁🤲🏻🔺越南椰子咖啡🥥 $22超級大杯真係好抵飲🙌🏻係椰奶加咖啡唔係加椰青水,但都不錯的🤭🤤好味度 : 7/10🔙回頭率 : 7/10

🔺湖越頂級安格斯生牛肉牛丸湯粉(L) $86

🔺湖越生熟牛肉湯粉 $78

🔺越式炸春卷(6件) $68

🔺芒果軟殼蟹米紙卷(6件) $72

🔺越南椰子咖啡🥥 $22

🤤好味度 : 7/10
🔙回頭率 : 7/10
2024-04-17 24 瀏覽
餐廳面向湖景,坐室外視覺開揚,非常寫意。門口可以泊車,不過車位有限,先到先得。餐廳有室內和半室外,室外是寵物友善。炭燒新鮮鱔片 $158,鱔魚肉質鮮嫩細滑,帶有恰到好處的鹹鮮味,配上餐廳獨特的炭烤技術,外表金黃酥脆,內裡滑嫩多汁,令人垂涎欲滴。更加心思細膩處是搭配特製的蒜泥醬汁,帶點酸甜可口,增添了層次感。越式椰香咖哩牛筋腩配香酥餅 $148咖哩醬汁有椰奶香氣撲鼻而來,配上酥脆可口的香酥餅,香酥餅帶少少甜味,煎至兩面金黃,直接食或者沾上咖哩汁層次更加豐富多變。相對於牛腩我會更喜歡香酥餅。素菜湯粉$78湯粉用的是河粉,份量十足,分完兩小碗之後還剩有一半食材。配菜用的是生菜和紅羅白絲,口味略顯平淡。湯頭清澈爽口,比較適合注重健康的女仕。如果如果更濃味,需要自行加調味品,每張枱都有提供酸辣汁和鼓油等調味料。椰青$52口感清新,加了適當的冰,帶來冰涼的感覺,非常適合夏日消暑,消暑解渴的佳選。而且含有豐富的微元素,天然又美味。由於我們是平日中午來,有條件邊食邊坐差不多2個多小時,室外有陣陣涼風吹送,眼前有湖景悅色,與寵物一齊更加非常增添樂趣。
餐廳面向湖景,坐室外視覺開揚,非常寫意。

越式椰香咖哩牛筋腩配香酥餅 $148

素菜湯粉$78

椰青$52

肥肥安又出動,為左變瘦安,踩單車去大尾篤,然後一路食一路減✌🏻踩到大尾篤最篤篤,見到呢間可以望湖景就try tryMenu👉🏻👉🏻越南撈檬 $88春卷好好食☺️踩完單車食碗涼爽撈檬真好爽西貢咖哩撈檬 $98第一次食咖哩撈檬,原來幾好食,倒哂d咖哩汁落去,再倒左d撈檬汁,原來係咁夾,一開始以為會好怪,點知係好食,隱若有d咖哩香味,好正越南街頭薄餅 $98呢個係估唔到咁好食,全場MVP,要大大力推薦,雖然佢外表平平無奇,以為係普通蛋餅,食落超有驚喜,佢個餡有大大隻蝦,重點係佢用嘅醬完美融合左個薄餅同餡料,酸甜得黎一d都唔普通,唔太識用文字表達,真係要食過先知有幾好味越南滴漏咖啡(冰) $52好滑,好香咖啡味薰衣草荔枝梳打 $48夏天飲真係好正

踩到大尾篤最篤篤,見到呢間可以望湖景就try try

Menu👉🏻👉🏻

夏天飲真係好正
2024-04-14
  • 越南街頭薄餅 $98
2024-04-12 11 瀏覽
今次過來大美篤湖越食野呢間店如其名 出面真係有個湖風景唔錯 裝修好靚食物方面首先係店員推介話係自家製既越式炸蝦餅$128 有四件甘多切開都好多塊手打蝦餅唔會太實淨或太腍炸得都幾鬆脆跟住仲叫左越南撈檬$88夏天食就最好比較清涼魚露自己加可以自己控制幾重口味可以揀兩款材料我就揀左香茅豬扒和越式春卷香茅豬扒煎得好香脆豬扒本身有調味仲有葱油係上面所以都幾惹味春卷都炸得幾香脆有肉既餡料係裏面根住仲有一個越式椰香咖哩牛筋腩$148跟飯咖哩好濃郁好有椰香味仲有好多香料好似洋葱 青椒 紅椒 八角等等牛腩份量都好多最後飲埋越南椰子咖啡$48大大杯有椰奶和越南咖啡既濃郁香味呢餐真係正
今次過來大美篤湖越食野

越南椰子咖啡
越南撈檬
越式炸蝦餅
2024-03-26 36 瀏覽
大尾篤入面既一間越南菜可以泊車環境幾chill 適合放假黎relax下湖越牛魔火車頭(安格斯牛肉、牛丸、牛筋、牛柏葉、牛展、牛骨湯、河粉)睇落相當豐盛!安格斯牛肉份量黎講唔算多 都系一兩塊加埋牛丸、牛筋等配料,有豐富的口感層次食到唔同既野🥰牛骨湯和河粉有濃郁的湯頭和軟滑的口感無添加任何味精 食落唔會好鹹 好頸渴咖哩雞扒豬頸肉撈檬雞扒&豬頸肉,啖啖肉搭配撈檬,帶來豐富的風味。今次用咖哩汁撈,咖哩偏椰奶而豬頸肉的肥瘦適中,口感唔錯兩碗既粉麵份量都夠多,系建議火車頭如果多多少少牛就更好啦😋牛油雞翼牛油既加入帶來更豐富的口味,好邪惡勁香牛油味 唔會炸得好熱氣👍🏻👍🏻牛油果奶昔飲得出系好新鮮既牛油果!無添加其他野濃郁的口感&營養價值好smooth!!蝶豆花椰奶蝶豆花具有美麗的顏色,並且常用於製作茶飲。椰奶則帶來濃郁的奶香味和椰子的風味。這種飲品呈現到靚靚既藍色同獨特的口感,好岩解渴
大尾篤入面既一間越南菜
可以泊車
環境幾chill 適合放假黎relax下

睇落相當豐盛!
安格斯牛肉份量黎講唔算多 都系一兩塊
加埋牛丸、牛筋等配料,有豐富的口感層次
食到唔同既野🥰
牛骨湯和河粉有濃郁的湯頭和軟滑的口感
無添加任何味精 食落唔會好鹹 好頸渴

咖哩雞扒豬頸肉撈檬
而豬頸肉的肥瘦適中,口感唔錯

兩碗既粉麵份量都夠多,系建議火車頭如果多多少少牛就更好啦😋

牛油雞翼
牛油既加入帶來更豐富的口味,好邪惡
勁香牛油味 唔會炸得好熱氣👍🏻👍🏻

牛油果奶昔
飲得出系好新鮮既牛油果!無添加其他野
濃郁的口感&營養價值
好smooth!!

蝶豆花椰奶

2024-03-24 35 瀏覽
大美督一帶有好多餐廳,湖越係郊區得來又近湖邊,可以一路食嘢一路望住咁靚嘅景色,好寫意!餐廳出邊有位泊車,揸車入嚟食嘢都好方便,而且係寵物友善餐廳,可以帶埋主子過嚟一齊chill下。餐廳分咗室外同室內兩個區域,座位都好寬敞。🍽️頂級安格斯生牛肉牛丸湯粉越南招牌菜!我哋嗌咗XL size,夠晒4個人食。牛肉好滑,浸吓啲湯已經熟唒,湯底熬到好香濃好入味。其他配菜仲有牛丸、蘿蔔、蝦米粒。🍽️越式炸蝦春卷炸蝦卷有驚喜,即叫即炸,外脆內軟,入邊包住鮮嫩多汁嘅蝦肉,好有口感😛🍽️越式咖喱軟殼蟹軟殼蟹好脆好新鮮,一啲鹹水味都冇,配埋越式咖喱汁,好濃味。🍽️越式鐵板蠔仔煎蛋蛋煎到金黃色,好香蛋味,包住細細粒嘅蠔仔,兩種口感搭配埋一齊配合得天衣無縫。🍽️咖哩炒大蜆大蜆大大隻,新鮮彈牙。🍹蝶豆花椰汁冰越南特色飲品,唔算好甜,打卡一流。湖越 📍大埔大美督村47D號地舖

🍽️頂級安格斯生牛肉牛丸湯粉

🍽️越式炸蝦春卷

🍽️越式咖喱軟殼蟹
軟殼蟹好脆好新鮮,一啲鹹水味都冇,配埋越式咖喱汁,好濃味。

🍽️越式鐵板蠔仔煎蛋

🍽️咖哩炒大蜆
大蜆大大隻,新鮮彈牙。

🍹蝶豆花椰汁冰
越南特色飲品,唔算好甜,打卡一流。

湖越
📍大埔大美督村47D號地舖
湖越位於大尾篤,除咗想試佢哋嘅食物之外,最大原因係我好鍾意呢個地方。唔單止遠離塵囂,而且望住個風景優美,車泊餐廳門口十分方便~估唔到食物方面都有驚喜,幾款越南菜都好好味!今次叫左炸蠔餅、咖哩炒大蜆、炸蝦春卷同越南火車頭河粉。首先,我要講下炸蠔餅。呢道菜留係我心入面有好深嘅印象。蠔餅外脆內軟,蠔嘅鮮味同餅嘅香脆完美配合,令人食到欲罷不能😋然後係咖哩炒大蜆。呢道菜有好濃嘅咖哩香氣,大蜆嘅鮮甜同埋咖哩嘅香辣味道相互融合,好好味而且令人回味無窮。大蜆大大隻新鮮彈牙,每一口都有淡淡嘅海水味😍炸蝦春卷都好出色。外皮酥脆,裡面包住咗鮮嫩多汁嘅蝦肉同蔬菜。沾住特製嘅甜辣醬食,味道更加好食。有啲菜好fresh吸返啲油,食落去唔會覺得好膩,非常開胃。最後就係越南火車頭河粉。呢道菜係一道經典嘅越南菜,湖越餐廳嘅版本絕對唔會令你失望。湯底熬得非常入味夠香濃,配料都好豐富。柔軟嘅河粉配埋新鮮嘅蝦肉、豬肉同香菇,夠晒大碗幾個人都夠食,適合鍾意越南菜嘅人。總括嚟講,湖越餐廳唔單止環境靚,食物質量都高,幾款小菜都做得好好,而且仲係pets friendly ,如果有養寵物仲可以帶埋狗仔嚟散下步。下次一家大細週末冇節目

總括嚟講,湖越餐廳唔單止環境靚,食物質量都高,幾款小菜都做得好好,而且仲係pets friendly ,如果有養寵物仲可以帶埋狗仔嚟散下步。下次一家大細週末冇節目都不妨試吓欣賞湖景 get away下,食吓越南美食放鬆身心😁
今日放假,去大美督食午餐,選擇咗湖越這間餐廳。之前都成日會喺大埔區食越南嘢,例如越南屋、越南妹同埋錦麗。暫時嚟講我覺得湖越最好味。去到嘅時候,可能平日冇乜人,出邊仲可以泊車。我哋點咗火車頭河粉,同埋安格斯牛魔王河粉,另外加配咗越式炸春卷三件,熱嘅滴漏咖啡,同埋凍嘅椰子咖啡。越南河粉湯底味道尚可,但係偏甜,加埋辣椒會好味啲,冇乜味精味,食完之後冇口渴嘅感覺。但係我覺得河粉偏腍,牛嘅味道幾好,夠薄切,牛丸亦都十分彈牙。個人覺得越式炸春卷比較出色,可能啱啱炸起,好脆口,味道好味夠鹹。椰子咖啡味道特別,但係飲完之後成口都係椰子味,唔喜歡椰子嘅朋友,可能要考慮吓普通滴漏咖啡,味道正常。值得一提,廁所非常乾淨!

值得一提,廁所非常乾淨!
2024-02-29 53 瀏覽
去耐都無去過大美督,一心諗住玩完食埋飯先走,上兩次黎都係bbq,今次唔想燒到一頭煙,見網評呢間越南野ok,決定試試,由於係閑日加上時間尚早,個天又落住毛毛雨,我地係第一枱客,點好餐,先黎飲品,椰青&滴漏咖啡,由於本人都係第一次飲越南滴漏咖啡,感覺比較甜,有可能加左煉好關係吧....都👌好飲既,再上春卷撈檬,佢地d檬粉就比較奇怪,偏向似攣咗既米粉,而且比較乾身,麻麻地,春卷入面係免治豬肉,入面有好多香料,春卷好食,後上豬肉串,外層甜甜地,咬落好香,烤到啱啱好,正,然後係火車頭紅飯,食肉獸最愛🤣,有豬肉串,香茅豬扒,扎肉,香茅雞翼,墨魚餅,仲有隻煎蛋喺紅飯上面,除左豬肉,原來佢地d墨魚餅都彈牙,食得出好香墨魚味,呢個飯,最後係煙三文魚牛油果米紙卷,個人比較傾向點酸甜魚露,黃黃地花生既汁,比較稀,花生味唔係咁出,係個椰青真心貴左d外😅,總括黎講呢餐好食
滴漏咖啡
滴漏咖啡
春卷撈檬
豬肉串
2024-02-28
$267.5 (晚餐)
豬肉串
2024-02-25 49 瀏覽
好耐冇黎大尾篤踩單車喇, 踩前一直會係呢邊的餐廳沖一沖電! 而家真係開左唔少新既餐廳, 見到呢間湖越就如其名有個湖既境可以睇到👍🏾 仲可以帶埋我地隻狗狗就立即入左黎喇! 佢地門口有4個車位, 所以就算等唔到咪錶位過黎食飯都可以泊係門口, 好方便!餐廳有分in & outdoor, 當日天氣咁好當然坐outdoor la! 餐牌選擇都幾多, 我地就叫左下邊呢的喇😀1/ 咖喱撈檬🍜 $98撈檬就食得多, 但撈咖喱就真係未試過! 食落好有濃郁既咖喱味而同檬粉都好夾, 另佢有得選兩類配菜, 我地就選左越式春卷同香茅豬頸肉, 金黃香口, 惹味十足, 2/ 煙三文魚牛油果米紙卷🐟 $118薄薄既米紙卷再加上生菜同三文魚等味道互相輝映好開胃!3/ 火車頭紅飯🍛 $108我自己認為必叫既飯, 好抵食!有齊雞翼, 豬扒, 札肉, 豬肉串, 墨魚餅同太陽蛋, 每樣都煎得好香口, 肉食獸最岩叫呢個呀!😋4/ 牛油果奶昔🥑 $48好綿滑既牛油果奶昔, 又唔會好甜, l飲落好滿足5/ 新鮮椰青🥥 $52出街飲椰青除左佢既味緊張, 佢夠唔夠凍都同樣重要, 而佢地既椰青就非常夠凍, 而且飲落好清甜, 超消暑解渴😋

餐牌選擇都幾多, 我地就叫左下邊呢的喇😀

1/ 咖喱撈檬🍜 $98

2/ 煙三文魚牛油果米紙卷🐟 $118
薄薄既米紙卷再加上生菜同三文魚等味道互相輝映好開胃!

3/ 火車頭紅飯🍛 $108
我自己認為必叫既飯, 好抵食!

4/ 牛油果奶昔🥑 $48
好綿滑既牛油果奶昔, 又唔會好甜, l飲落好滿足

5/ 新鮮椰青🥥 $52
與家人去慈山寺前來大美督午餐😋 門外有泊車位置🚗先到先得。環境非常舒適,戶外有蓋位,望住個湖食Lunch❤️牛魔火車頭湯河 (XL) $112 ⭐️ 5/5生牛肉牛丸湯河(L) $86 ⭐️ 5/5生熟牛肉湯河 $78 ⭐️ 5/5黑豚豬腩肉濃蝦湯粉 (XL) $106 ⭐️ 5/5牛油雞翼 $68 ⭐️ 5/5香茅豬扒法包配薯條 $72 ⭐️ 5/5炸蝦餅 $88 ⭐️ 3/5跟餐配飲品 $14除左蝦餅有d失色, 其他食品都係5/5 ⭐️ 真心好味,冇味精! 由其個蝦湯底, 🦐 非常鮮甜,好驚喜!

牛魔火車頭湯河 (XL) $112 ⭐️ 5/5

香茅豬扒法包配薯條 $72 ⭐️ 5/5

炸蝦餅 $88 ⭐️ 3/5

跟餐配飲品 $14

2024-02-18 51 瀏覽
好難得放假可以入嚟大美督chill下,之前揸車經過見到呢間餐廳出面泊滿車,所以決定入嚟呢間餐廳食晚餐。值得一讚嘅係餐廳可以提供泊車位,車位都唔少,不過就算餐廳車位爆咗,都可以去隔離咪錶位拍,好方便。餐廳職員好好咁俾我哋選擇坐出邊或者入邊,個晚天氣好涼爽,所以決定坐出邊享受吓涼風。有好多唔同嘢食可以揀,基本上越南菜嘅所有嘢都有。因為我哋都幾肚餓,所以就叫咗四款嘢食。雞扒牛肉撈檬撈檬可以選擇好多唔同配搭,而我哋就揀咗雞扒同牛肉。雞扒同牛肉醃得好入味,其他配料食材都好新鮮,加埋醬汁一齊撈埋好惹味。河內番茄牛筋腩湯粉職員一攞上嚟即刻哇一聲,因為好大碗,好粥了。牛筋腩煮得又淋又入味,湯底好濃郁。原來呢度粉麵嘅湯底全部都係自家淆製,係唔用味精嘅。火車頭紅飯上次去越南冇機會試下紅飯,所以今日見到有就即刻嗌。紅番炒得又濃又充滿茄香味,仲配埋好多唔同配料,有雞扒,雞翼,扎肉,雞肉串,墨魚餅,同埋太陽蛋,真係好似嗌咗個小食拼盤咁。馬拉盞通菜食飯點都要叫碟菜食下。通菜炒得好清脆,調味又啱啱好,好好食。

雞扒牛肉撈檬

河內番茄牛筋腩湯粉