今日放假,去大美督食午餐,選擇咗湖越這間餐廳。之前都成日會喺大埔區食越南嘢,例如越南屋、越南妹同埋錦麗。暫時嚟講我覺得湖越最好味。去到嘅時候,可能平日冇乜人,出邊仲可以泊車。我哋點咗火車頭河粉,同埋安格斯牛魔王河粉,另外加配咗越式炸春卷三件,熱嘅滴漏咖啡,同埋凍嘅椰子咖啡。越南河粉湯底味道尚可,但係偏甜,加埋辣椒會好味啲,冇乜味精味,食完之後冇口渴嘅感覺。但係我覺得河粉偏腍,牛嘅味道幾好,夠薄切,牛丸亦都十分彈牙。個人覺得越式炸春卷比較出色,可能啱啱炸起,好脆口,味道好味夠鹹。椰子咖啡味道特別,但係飲完之後成口都係椰子味,唔喜歡椰子嘅朋友,可能要考慮吓普通滴漏咖啡,味道正常。值得一提,廁所非常乾淨!

值得一提,廁所非常乾淨!