招聘中
$18,000-$23,000
$19,000-$50,000
$19,000-$50,000
月薪
更多筍工 (8)
2022-11-11 53 瀏覽
將軍澳海濱公園附近真係幾多野食,今晚同朋友去左Monterey Place既湊湊火鍋🍲•茶憩🍵打邊爐。湊湊火鍋。茶憩係主打臺式火鍋再結合正宗臺式手搖茶。餐廳裝橫好別緻,好有藝術氣息,坐得好舒適。鍋底揀新鍋白貝海鮮鍋,再鴛鴦鍋配蕃茄🍅牛膝骨鍋。由而家到11月30日,點呢個新鍋白貝海鮮鍋,可以以優惠價加購比利時豬肉🐷或美國牛肉🐮雙拼其中一客,咁抵咁我地就加購比利時豬肉。白貝海鮮鍋底超正,係用左海參、乾貝、金耳鮮蚵等料熬製,個湯味道好濃,吸哂各材料既精華,打邊爐之前,一定要飲返幾碗。蕃茄牛膝骨鍋,濃濃蕃茄鮮味,啲牛膝骨都比我啜埋。而花鍋配料樣樣都好新鮮,擺盤又精緻。比利時五花肉,油脂層次分明,口感juicy不會膩,肉味濃郁。企鵝墨魚丸用左魚糜、墨魚肉及少量豬肉打造而成,口感Q彈,企鵝賣相好可愛呀。筆管魷魚,彈牙有嚼勁。脆吳郭魚片🐟,口感嫩滑,夠爽口,我好鐘意❤️。小食我叫左個荔枝蝦球,蝦球好彈牙,望落真係好似粒荔枝。每位只要加$19,就可以自助吧任食,有醬料、仼食滷肉白飯 、水果🍉、涼拌同芋泥波波,抵。除左自助吧外,仲有正山紅茶、鴨血豆腐無限添加,再附送菠蘿味沙冰。大紅袍燕麥奶茶大紅袍茶香,配

湊湊火鍋。茶憩係主打臺式火鍋再結合正宗臺式手搖茶。

餐廳裝橫好別緻,好有藝術氣息,坐得好舒適。

鍋底揀新鍋白貝海鮮鍋,再鴛鴦鍋配蕃茄🍅牛膝骨鍋。

蕃茄牛膝骨鍋,濃濃蕃茄鮮味,啲牛膝骨都比我啜埋。

而花鍋配料樣樣都好新鮮,擺盤又精緻。

筆管魷魚,彈牙有嚼勁。

脆吳郭魚片🐟,口感嫩滑,夠爽口,我好鐘意❤️。

小食我叫左個荔枝蝦球,蝦球好彈牙,望落真係好似粒荔枝。

大紅袍燕麥奶茶
大紅袍茶香,配上燕麥奶香滑,杯底有燕麥粒,口感粒粒分明, 煙煙靭靭帶甜品,天然營養,又好適合我呢啲有乳糖不耐症既人飲。

翡翠檸檬茶
清甜解渴,小杯份量都咁大杯。

食飽係海濱公園行陣先返屋企。

• 白貝海鮮鍋
2022-10-10 83 瀏覽
今日個fd 突然想打邊爐,我即刻提議湊湊,因為對個蟹粉黃魚湯底念念不忘😂今次試將軍澳分店,去到吾算太多人,所以待應俾我地4個人可以坐張6人枱,好舒服。環境幾好,夠舒適😀。我地4個人叫左個4人餐,再加多幾款野食,埋單人頭around 500零,但已經食到超飽🤪下次一定要再戰☺️今次都係食左個蟹粉黃魚湯底,另外拼左個台式麻辣湯底。雖然吾係好辣,但都夠晒香,不過下次可以一戰四川麻辣湯底😂四人餐本身已經有三款肉,全部都好好味,4個人食份量已經夠晒😀另外有鮑魚,好新鮮、有蝦,不過就麻麻地,感覺吾夠爽。有個墨魚滑,好味道、企鵝丸就個樣特別但味道就一般,下次單叫就未必會再嗌。另外熟食有個荔枝蝦球,呢個值得一讚😋。最後仲有個蔬菜籃,好新鮮、響玲,好脆😊同埋有油條,浸一浸先食好特別😊我地另外仲叫左餐肉,呢個一般無咩特別下次吾會翻食,毛肚一流😇仲每人叫左一杯野飲,30蚊都吾洗但超大杯,絕對夠飲到食晒成餐😊

2022-10-07 100 瀏覽
原本一班師奶諗住係去另外一間,但要收切餅費$180所以我哋轉陣⋯行去海邊睇吓有咩食😆喊到湊湊鍋係俾佢啲香味吸引咗入去😂😂好似迷暈黨咁🤣入到去環境都好好,又唔使收我哋切餅費😍(師奶梗係貪呢啲啦)叫咗好多嘢食有啲都冇影到🫠我哋叫嘅珍珠奶茶實在太大杯😂😂😂仲大過個頭,一定要打咭😂😂鴛鴦鍋底有辣有唔辣,任師奶選擇🤣食到一半竟然有侍應攞菠蘿冰沙嚟俾我哋飲😍😍😍😍雖然細細杯但係非常好飲,後尾發現仲可以添飲🤣🤣加落啲啤酒變咗菠蘿啤😋😋服務非常之好👍🏻我哋個個都好滿意
叫咗好多嘢食有啲都冇影到🫠
我哋叫嘅珍珠奶茶實在太大杯😂😂😂仲大過個頭,一定要打咭😂😂

鴛鴦鍋底有辣有唔辣,任師奶選擇🤣
2022-09-27 103 瀏覽
好耐冇約朋友出去食晚餐,依家門口睇落去基本上就唔會知道入面係咁大。枱與枱之間都隔得好開。基本上服務好好,俾到我地好多私人空間。四個朋友吹水吹到佢地收舖先走。前菜中華沙律冇出邊嗰啲咁,呢度呢啲任食。魚皮都好正,夠晒爽口,添食咗兩次。叫咗鴨血豆腐煲,話明可以無限添食。嗰日人不多基本上都係得兩個侍應負責我哋附近嗰幾枱,一個好好禮貌,另外一個十問九唔應。企鵝仔好彈牙,期間侍應仲送咗佢哋嘅芒果沙冰,等我哋清一清味㵢。最後仲有一個梅子果凍。美味!黎到台式餐廳,成日覺得都要飲珍珠奶茶,叫咗杯大紅袍珍珠奶茶,甜甜地又唔覺得好飽肚,但係就好大杯。

2022-09-13
  • 企鵝丸
2022-09-19 98 瀏覽
經常都要排隊 記得book位湯底好重要 鴛鴦湯底夠特別麻辣 配 蕃茄湯底 適合每個人掃QR code落單 好方便鴨血無限添加 湯底辣度啱啱好茄湯配料十足 湯料仲可以食用美國特選牛肩甲 雪花分明 油脂分布好好第一次配酸菜湯 原來係咁好味道墨魚仔有六件 大大份好新鮮企鵝形狀墨魚丸 可愛又濃墨魚味仲有呢度每人都可以享用自助區佢哋嘅自助區有水果🍉前菜,最重要嘅係佢哋哈密瓜同埋西瓜都好甜唔係出邊嗰啲是但求其沖😂有個專門嘅area仲可以做埋外賣,食到一半嘅時候仲送上免費嘅菠蘿沙冰😂食完之後仲送上梅子甜品,好啦點解咁多嘢送嘅🤣套圈圈遊戲都可以玩!
經常都要排隊 記得book位

第一次配酸菜湯 原來係咁好味道
墨魚仔有六件 大大份好新鮮
企鵝形狀墨魚丸 可愛又濃墨魚味

仲有呢度每人都可以享用自助區

套圈圈遊戲都可以玩!
食物質素唔差,環境好好,舒服的。但0服務,叫極冇人應。食完之後去隔離飲品部買杯台式飲品,女廍員服務其差,好似爭佢錢咁!已叫少冰,但大半杯都係冰,飲幾啖飲完!完全搵老襯!絕不再幫襯!
2022-08-28 884 瀏覽
裝修格局環境空間感一流,有高級台式東方感,想舒舒服服,優雅地打邊爐不二之選🤩呢間湊湊火鍋除咗食材新鮮🎈, 有二十多種不同醬料選擇,但當我叫咗兩個鍋後(老四川風味麻辣鍋)&(紅顏花膠雞鍋)由於火鍋湯底太美味又入味,我自己竟然完全冇掂過D醬料🤪🍲老四川風味麻辣鴛鴦鍋:據說湯底由雞骨及牛骨多種中藥材製成,食得出真材實料,四川辣味香濃惹味而不膩,啱曬我想食辣又受唔到好難嘅人,更有鴨血及豆腐可供無限添加👏🤤紅顏花膠雞鴛鴦鍋呢個大量膠原補充真不得了,膠原雞味非常濃郁,湯底除咗雞仲有鮑魚仔花菇等足料熬製,成個湯底都想飲晒佢😂🐂美國特選牛肩胛肉眼牛肉質素高, 新鮮嫩滑,口感一流, 真係輕輕白灼幾下食最正🐽伊比利亞黑豬肉脂肪比例分佈均勻入口即溶,肉質彈口🐧企鵝肉(墨魚漿)墨魚味香濃,造型可愛, 打卡必點📸🦐黑虎蝦蝦卷食得出都係新鮮蝦制, 調味剛剛好, 令人食完又想再食。有得食之餘仲有得玩,店內有湊湊夜市 — 主題店有套圈圈遊戲,消費每滿$500 就有一次機會🧡會, 大獎是$1200 的現金券 18:00 或後埋單方可憑收據獲得一次遊戲機會。🌛過咗 9:30PM後仲有宵夜 8 折優惠, 下次約friend

由於火鍋湯底太美味又入味,我自己竟然完全冇掂過D醬料🤪

🤤紅顏花膠雞鴛鴦鍋

🐂美國特選牛肩胛肉眼
牛肉質素高, 新鮮嫩滑,口感一流, 真係輕輕白灼幾下食最正

🐽伊比利亞黑豬肉
脂肪比例分佈均勻入口即溶,肉質彈口

🐧企鵝肉(墨魚漿)
墨魚味香濃,造型可愛, 打卡必點📸

🦐黑虎蝦蝦卷
食得出都係新鮮蝦制, 調味剛剛好, 令人食完又想再食。

🌛過咗 9:30PM後仲有宵夜 8 折優惠, 下次約friend 一齊烚下烚下啦😁
~~~~~
📍湊湊火鍋‧茶憩 (MONTEREY Place)
😋味道: 8.5/10
📸賣相: 8. 5/10
🛋️環境:8. 5/10
💁‍♂️服務: 8.5/10
💎性價比: 8/10
💲人均:$200 up
⏪回頭率:85%
~~~~~
Coucou Hot Pot♨️ Fun time🥳..諗起台灣。。當然唔少得吃個台式火鍋♨️。今次到左附近既湊湊圍爐打邊爐,餐廳暗黑設計,座位舒適且空間感大,亦私穩度高,入座有貴妃烏龍茶🍵,靜靜吃個火鍋感覺不錯!最近有新搞作❤️ 湊湊夜市 — 主題店有套圈圈遊戲,消費每滿 $500 就有一次機會, 大獎是$1200 的現金券 (每晚 6:00pm 後開始喔🥳!)來自台灣既台式火鍋:清涼椰子雞 & 蟹黃魚鍋,前者清甜 後者味道濃郁,各有特色。配料方面:美國特選級牛小排、伊比利亞黑豬肉、基圍蝦(活)、企鵝丸(墨魚漿製)肉質亦新鮮可口。小食方面:香滷豬蹄🐽 膠原滿滿😍!茶飲方面,試左翡翠檸檬茶,大大杯🍹,消暑效果佳。自助吧優惠 $19/位時令前菜、米飯、秘製調料、時令水果,餐後亦附送沙冰 & 梅子茶凍,下火一流喔!..原來餐廳而家9:30pm 後仲有宵夜 8 折優惠😍,下次夜晚再約 friend 嚟打邊爐都唔錯🥳!..

Coucou Hot Pot♨️ Fun time🥳

配料方面:美國特選級牛小排、伊比利亞黑豬肉、

基圍蝦(活)、

企鵝丸(墨魚漿製)肉質亦新鮮可口。

自助吧優惠 $19/位

2022-08-22 448 瀏覽
🇭🇰湊湊火鍋‧茶憩·呢間我之前見到覺得佢個花膠雞湯好似好吸引咁 所以早排放工就去左食 不過因為我地差唔多8點先去到 佢有幾款湯底同埋火鍋料都已經賣晒 所以如果大家都想食嘅話 記住早啲去啊 因為佢真係超多人🤣🤣題外話佢呢度食完嘢仲有得玩套圈圈 好似去左AIA咁 超開心 我第一下就即刻中左 仲以為自己好勁 點知係撞手神姐😂😂😂·蟹黃魚鍋$168 l 珍鮮菌菇鍋$99因為我哋最想食嘅花膠雞湯賣晒 所以我哋就試咗呢兩款 估唔到都超有驚喜😍😍佢個蟹黃魚鍋入面係真係有幾大舊黃魚 而且佢個魚肉好嫩 魚味好出 而且佢入邊係超多蜂巢豆腐 索晒個魚湯好好食🐟之後佢仲有一大兜蟹黃比你既 店員話可以放落個湯度或者就咁點 我哋費事溝淡佢 所以就決定就咁點 佢點個魚同烏冬都好好食 佢個蟹黃係勁鮮 蟹味好濃🦀️之後佢個菌菇鍋都係勁濃 飲落去係勁滋補 勁舒服個種🍄兩個湯底我自己都好鍾意 而且佢兩個都好夠味 我自己覺得完全唔使再加醬汁食都得 超滿足🤤🤤·企鵝丸$59 l 豬骨濃湯貢丸$49 l 飛魚籽墨魚滑$68 l 蝦夷扇貝$68之後佢呢度所有丸同埋滑我哋都好鍾意 佢個企鵝丸係用墨魚漿整嘅 食落超重墨魚味 而且質感都好
🇭🇰湊湊火鍋‧茶憩
蟹黃魚鍋$168 l 珍鮮菌菇鍋$99

企鵝丸$59
企鵝丸
之後佢呢度所有丸同埋滑我哋都好鍾意 佢個企鵝丸係用墨魚漿整嘅 食落超重墨魚味 而且質感都好好🦑之後佢個貢丸又係好出色 佢咬落去口感好好 而且仲有啲冬菇粒 之後係真係會必湯 超級juicy😍😍之後佢個飛魚籽墨魚滑都相當之唔錯 佢飛魚子份量好多 所以口感好好 最後個扇貝都好新鮮 放落去打邊爐超甜😋
伊比利亞黑豬肉$138 l 無骨雞腿肉$48
伊比利亞黑豬肉

皇帝菜 l 油麥菜 l 甜玉米 $38
之後另外我哋仲嗌咗個豬肉同埋雞肉 佢呢兩個食落都唔錯 而且份量都幾多🐷反而係蔬菜嘅份量好似少啲 不過佢嘅皇帝菜同埋油麥菜都超級索湯😍😍個粟米我自己就覺得一般啲啦 因為佢唔算話好甜🌽😂😂
台灣香腸$58
台灣香腸
l 響鈴$58
響鈴
l 日本贊岐半生烏冬$38 l 黃金鮮桔茶$34
菠蘿沙冰

最後我哋仲嗌左個台灣香腸 佢唔係太肥嗰種嚟嘅 而且煎到好香口 好好味🇹🇼之後響鈴都超級推介 佢好索湯之餘唔會話好油膩 我自己覺得幾好食😋之後個半生烏冬因為係硬身啲既 所以店員話要煮10分鐘 我自己覺得佢質感好好嘅 不過我可能會建議大家嗌返普通烏冬 因為佢呢度個湯底好夠味 所以煮咁耐索曬湯既話我自己覺得會偏鹹少少🫢🫢最後我哋仲嗌咗一個黃金鮮桔茶 佢啲嘢飲係超大杯 好似一個大啤酒咁樣🤣🤣佢呢個清清爽爽 好適合打邊爐飲 同埋佢仲送咗兩個菠蘿沙冰俾我哋 最後食到超滿足😍😍
#rbyeat
#rby台灣菜
#rby尖沙咀 #rby將軍澳 #rby旺角 #rby銅鑼灣 #rby中環
📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G17號舖
📍旺角登打士街56號家樂坊地庫B3號舖
📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓406號舖
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B124號舖
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea6樓608-609號舖
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401-1402號舖
📍上環中環德輔道中173號Nan Fung Place 1樓1-2號舖
伊比利亞黑豬肉
台灣香腸
響鈴
菠蘿沙冰
2022-08-21 117 瀏覽
自從去台灣食過無x鍋後,一直念念不忘,另一台式火鍋店- 湊湊登陸香港,讓大家多了一個好選擇。最過癮的還要數可以一邊飲珍奶,一邊打邊爐,一樂也。每人加$19 就可以享用醬料吧,除了可以調製自己心水的醬料外,還可以盡情享用滷肉飯,兩款前菜及兩款水果。麻辣魚皮好爽彈,花椒味突出,辣度容易接受,怕辣的我也狂吃了一大碟。中華沙律有芝麻香。滷肉飯的滷肉比較像肉碎,個人還是比較喜歡切成丁狀的滷肉。滷汁很香濃,很下飯。單吃前菜已經吃至半飽。清涼椰子雞(單鍋)$198材料有雞肉,椰子肉,紅棗等,打邊爐前先喝一碗椰子雞湯,味道不太濃郁,清清的。湯中加了一片香葉,味道很搶,個人不是太喜歡。雞是肉比骨多,啖啖肉。美國特選級牛板腱 $138顏色呈鮮紅,油花亦算漂亮。放湯燙幾秒就可以享用,口感嫩滑有牛肉香。沒有雪味。伊比利亞黑豬肉 $138豬肉看起來脂肪比較多,但入口肥而不膩,肉質爽口彈牙。最重要的是沒有豬肉羶腥味。對得住$138 的定價。無骨雞腿肉 $48湯底選了椰子雞湯,當然要多來一份雞肉加加料!雞脾肉完全無骨,啖啖肉,口感彈牙。最重要的是竟然只是$48?! 一份豬肉的價錢可以點三碟雞肉,性價比超高!企鵝丸

清涼椰子雞(單鍋)$198

美國特選級牛板腱 $138

伊比利亞黑豬肉 $138

無骨雞腿肉 $48

企鵝丸 $59
一隻隻企鵝仔躺在冰山上,果然是「可以hea 的話不會郁」。
墨魚漿製的小企鵝,口感集軟綿及彈牙於一身,味道竟然有點像蟹柳?!

生菜 $38, 油麥菜 $38
蔬菜都是綠油油的,狀甚新鮮,又爽又嫩。

山藥 $38
口感粉粉糯糯,用來打邊爐又幾匹配。

響鈴 $58
響鈴是自家製作,非一般來貨可比擬。響鈴即叫即炸,一夾就應聲碎裂。放湯一兩秒,就可以一次過吃到香脆及煙韌的口感。

黃金酥條 $68
就是每次去海x撈必點的小酥肉。這裡的黃金酥條味道普普通通。豬肉比較幼身,亦炸得比較乾。

蜂窩豆腐 $28
放湯後豆腐的小洞會吸滿湯汁,令豆腐都變得惹味起來。

大紅袍珍珠奶茶 $33
奶茶相當順喉,沒有苦澀味。奶味亦不會太搶,兩者味道相當平衡。珍珠體積小小的,有點像春水堂的珍珠,口感煙韌而不會過甜。
想不到火鍋店的珍奶的水準可以如此高。(P.S. 堂食比外賣大杯好多, 足夠二人分享)

翡翠鮮橙綠 $30
橙汁味有點假,還是珍奶比較出色吧!

喜歡吃無x鍋的另一個原因是有「敬贈」。湊湊當然都不另外。
打邊爐途中先敬上水果沙冰,味道有點像菠蘿,亦有點像水蜜桃,令我們頓時降溫。

點麻辣鍋底才會有鴨血豆腐無限添加,點其他湯底是沒有提供的。我們厚著臉皮跟店員要了一點來試試,想不到店員奉上了一大碟。
鴨血完全沒有羶味,口感Q 彈,有麻辣的香濃但又不會過辣,更帶有少少中藥味,很好吃。反而豆腐完全吸收了鴨血的羶味?!

用餐完畢很更會奉上梅子果凍,味道酸甜,亦有茶香, 台味十足。
2022-08-06
生日
  • 大紅袍珍珠奶茶
  • 無骨雞腿肉
  • 伊比利亞黑豬肉
聽過呢間餐廳好耐,今次終於去將軍澳分店試吓😙 餐廳環境好乾淨企理💕✤//🥘鴛鴦鍋 - 蟹粉黃魚鍋+蕃茄牛膝骨鍋$168//湯底有唔少選擇,包括台式麻辣鍋、四川麻辣鍋、花膠雞鍋、酸菜白肉鍋、鮮菌鍋等。本身想試花膠雞同椰子雞鍋,可惜當晚賣晒☹️ 所以揀咗蟹粉黃魚鍋🦀+蕃茄牛膝骨鍋🍅 蟹粉黃魚鍋湯底呈奶白色,魚湯濃郁☺️ 湯底有少量黃魚片、百頁豆腐、紅棗等,感覺養顔💆🏻‍♀️ 蟹粉用蟹嘅兜兜裝住好可愛😍🦀 店員嘅建議食法係將蟹粉加入湯底,但係我同朋友都認為就咁食個蟹粉仲正😆✤//🐧企鵝丸 $59//一隻隻企鵝賣相非常可愛😚 企鵝丸其實係墨魚丸,味道正常,口感都幾彈牙,叫嚟影相都開心😆✤//🥩美國特選級牛肩胛肉眼 $138//✤//🥓美國特選級牛小排 $228//牛肩胛脂肪比較少,牛小排脂肪分佈平均,兩款牛肉都唔錯👍🏻✤//🍤黑虎蝦蝦卷 $68//好似腐皮卷,外脆內彈牙唔錯👌🏻✤//🐮滷牛肚 $68//份量唔少,滷水味唔錯,可以一試。✤//🐟巴沙魚 $58//魚有啲腥,麻麻哋😅✤//🐚蝦夷扇貝 $68//扇貝有四粒,比較細隻,冇咩味。✤//🧋大紅袍珍珠奶茶 $33//茶味好香,奶同茶嘅平衡唔錯,值

✤//🥘鴛鴦鍋 - 蟹粉黃魚鍋+蕃茄牛膝骨鍋$168//
鴛鴦鍋 - 蟹粉黃魚鍋+蕃茄牛膝骨鍋

✤//🐧企鵝丸 $59//

✤//🥩美國特選級牛肩胛肉眼 $138//
✤//🥓美國特選級牛小排 $228//
牛肩胛脂肪比較少,牛小排脂肪分佈平均,兩款牛肉都唔錯👍🏻
美國特選級牛小排

✤//🍤黑虎蝦蝦卷 $68//
好似腐皮卷,外脆內彈牙唔錯👌🏻
黑虎蝦蝦卷

✤//🐮滷牛肚 $68//
份量唔少,滷水味唔錯,可以一試。
滷牛肚

✤//🐟巴沙魚 $58//
魚有啲腥,麻麻哋😅
巴沙魚

✤//🐚蝦夷扇貝 $68//
扇貝有四粒,比較細隻,冇咩味。
蝦夷扇貝

✤//🧋大紅袍珍珠奶茶 $33//
茶味好香,奶同茶嘅平衡唔錯,值得一飲🙂
大紅袍珍珠奶茶

✤//自助區 $19位//
包括調味料、時令前菜、水果、白飯/滷肉飯

整體覺得食物同環境都唔錯,但係其實除咗食嘢仲有嘢玩‍👻👉🏻「湊湊夜市 — 套圈圈遊戲🛟」,18:00 或之後消費每滿$500 就有一次機
會🎟 成功10個圈圈全中大獎係$1200 現金用餐券💰🥳 我同朋友每人玩咗一次,成功獲得$5外帶茶飲卷😂

順帶一提: 原來過咗 9:30 後仲有宵夜 8 折優惠,大家可以試吓💕

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
黑虎蝦蝦卷
大紅袍珍珠奶茶
  • 美國特選級牛肩胛
  • 蟹粉黃魚鍋
前幾日同朋友去開將軍澳海邊,行行下好想打邊爐,夜晚朋友就提議去食湊湊,佢話依家有湊湊夜市活動,六點後埋單嘅話,消費每滿$500 就有一次機會玩套圈圈遊戲,大獎係$1200現金卷,所以佢好想試下。食落都坐得幾舒服。臺式麻辣鍋 $198麻辣味香而不嗆。仲有得無限加鴨血同豆腐,入味好食。除左豆腐同鴨血之外,仲有唔少菇類喺鍋入面,材料幾豐富。巴沙魚 $58份量唔少,魚肉食落嫩滑唔腥。放入麻辣湯底就有少少水煮魚嘅感覺,正。黑虎蝦蝦卷 $68呢個小食好食,外層皮薄而炸得香脆,內層嘅蝦肉彈牙,入口有啲甜甜地,食到停唔到口。精制蝦丸 $59蝦丸有四粒,食落係足料嘅蝦肉,彈牙好食。鹵牛肚 $68分開兩邊咁裝住,擺得幾靚。牛味濃郁。伊比利亞黑豬肉 $138呢份豬肉好好食,肥瘦適中,肉質嫩滑,味道香濃,同朋友爭住食!美國特選級牛小排 $228牛小排啲雪花好靚,簡單淥一淥就食得,入口油脂豐富,充滿滿足感。粉絲 $28有三大束粉絲,同湯底好夾,入曬味。大紅袍珍珠奶茶 $33超大杯,兩個人share都夠飲。茶味香濃,珍珠煙韌。食食下有免費嘅菠蘿沙冰同梅子茶凍食,正。臨走前發現原來9點半後入座會有宵夜 8 折優惠,

臺式麻辣鍋 $198

巴沙魚 $58

黑虎蝦蝦卷 $68

精制蝦丸 $59
蝦丸有四粒,食落係足料嘅蝦肉,彈牙好食。

鹵牛肚 $68
分開兩邊咁裝住,擺得幾靚。牛味濃郁。

伊比利亞黑豬肉 $138

美國特選級牛小排 $228

粉絲 $28
有三大束粉絲,同湯底好夾,入曬味。

大紅袍珍珠奶茶 $33
超大杯,兩個人share都夠飲。茶味香濃,珍珠煙韌。

食食下有免費嘅菠蘿沙冰同梅子茶凍食,正。

臨走前發現原來9點半後入座會有宵夜 8 折優惠,下次有機會再食先。
一直好想試呢間湊湊火鍋!餐廳以台式火鍋做主打,食材新鮮又有特式,座位舒適,空間感十足、打卡一流🔥今期佢哋仲有幾間分店用夜市做主題,18:00或之後埋單就有機會玩套圈圈⭕️遊戲,只要消費每滿$500 就有一次機會,大獎係$1200 嘅現金券 😍🔥食妝鍋-紅顏花膠雞鍋 Wow 🤩 呢個鍋超級濃郁,味道好鮮甜,入面有花膠、低皮脂雞肉仲加咗野米、鮑魚仔、花菇提鮮,熬制 10 小時而成,入口滿滿骨膠原🥢美國特選級牛板腱、美國特選級牛肩胛牛板腱油花分佈均勻,肉質軟嫩中帶有彈性,中間透明嘅嫩筋口感Q彈有層次。牛肩胛肉質軟嫩,口感豐富肉味鮮濃😌🥢企鵝丸、鮑魚企鵝丸好可愛😍又好味😋鮑魚好爽彈👍🏻🥢菜類揀咗萵筍、皇帝菜,新鮮爽口🥢小食我哋就叫咗滷牛肚同滷大腸🧋大紅袍珍珠奶茶、手搖香檸茶嚟得當然要叫埋佢哋嘅招牌茶飲,勁大杯😍大紅袍茶葉香氣醇厚,珍珠好Q彈,香檸茶酸酸甜甜勁解渴《餐廳附送》甜品係梅子茶凍,好清香,另外仲有沙冰🌟原來過咗 9:30 後仲有宵夜 8 折優惠,下次再約 Friend 嚟食過😋

🔥食妝鍋-紅顏花膠雞鍋

🥢美國特選級牛板腱、美國特選級牛肩胛
牛肩胛肉質軟嫩,口感豐富肉味鮮濃😌

🥢企鵝丸、鮑魚
企鵝丸好可愛😍又好味😋
鮑魚好爽彈👍🏻

🥢菜類揀咗萵筍、皇帝菜,新鮮爽口
🥢小食我哋就叫咗滷牛肚同滷大腸

🧋大紅袍珍珠奶茶、手搖香檸茶

《餐廳附送》甜品係梅子茶凍,好清香,另外仲有沙冰

• 企鵝丸
  • 美國特選級牛肩胛
  • 紅顏花膠雞鍋
  • 大紅袍珍珠奶茶
  • 手搖香檸茶
今日同朋友黎到哩間我超鍾意既火鍋店。火鍋店環境寬敞舒適,而且裝修好有特色,走雅緻古風,用木欄分隔開唔同既座位。火鍋店最近以台灣夜市做主題,除左有多款台式小食提供之外,主題店更設有夜市遊戲區。💯餐廳服務真係好好,一入座,店員會先送上貴妃烏龍茶,再介紹$19/人既自助吧(提供時令前菜、秘製調料、米飯及時令水果)、中段時間會送上沙冰,最後仲會送上梅子茶凍,所以成餐飯真係食得超滿足❤️🔥鴛鴦鍋 每邊$138坐低要即刻叫左湯底先,我地就叫左鴛鴦鍋,一邊係紅顏花膠雞鍋,另一邊係臺式麻辣鍋。紅顏花膠雞鍋真係超正超推介❗️湯底勁濃郁,加入花膠、雞肉、鮑魚、花菇熬制而成,飲落去係滿滿既膠原蛋白,真係超好用~店員提醒湯底一嚟到一定要飲左個湯先,之後先叫佢地再加湯;而臺式麻辣鍋非常正宗,味道麻辣甘香,鴨血彈嫩多汁,而且鴨血同豆腐都可以無限添加~📲之後既食物要用QR code落單~🥩美國特選級牛肩胛 $158 180克餐廳有唔同既牛肉可以選擇,哩款中等價位,性價比算係幾高,牛肩胛肉質嫩滑,牛味都幾突出。🐚蝦夷扇貝 $68 190克扇貝真係好抵食❗️$68有四隻,仲要夠晒新鮮鮮甜,好食推介👍🏻🐧企鵝丸(墨魚漿制)$5

🔥鴛鴦鍋 每邊$138

📲之後既食物要用QR code落單~
🥩美國特選級牛肩胛 $158 180克

🐚蝦夷扇貝 $68 190克

🐧企鵝丸(墨魚漿制)$59份
企鵝丸造型真係超可愛,超啱打卡📸️❗️
由墨魚漿製成,口感都幾彈牙~
望住佢係火鍋入面浮下浮下,都幾療癒🤣

🐮夜市小食:香滷牛肚$68及香滷牛蹄筋$68
兩樣小食都非常入味,牛蹄筋亦相當軟腍。

🥬時蔬湊湊(小份) $98份
🥬皇帝菜 $38 200克
佢啲蔬菜全部都好新鮮,時蔬湊湊入邊有多款唔同種類既蔬菜,生菜、娃娃菜、冬瓜、冬菇、金菇、番薯、南瓜、木耳等,真係幾抵食。

🍹冬瓜檸檬(冰)$35大杯
🍹普洱珍珠奶茶 $33大杯
冬瓜檸檬味道酸酸甜甜,超級開胃解渴;普洱珍珠奶茶茶味突出,珍珠細細粒,好咬Q彈~

整體黎講,餐廳環境雅致舒適,食材亦高質素,如果掛住台灣既話,都真係不妨試一試,真係好高質既火鍋👍🏻

🌟 #優惠情報 🌟
1⃣️夜市主題店可以玩套圈圈遊戲,消費每滿$500就有一次機會,大獎係$1200的現金券 💰💰💰只要六點後埋單,就可以憑收據獲得一次遊戲機會~

2⃣️晚上9時半後入座,可享宵夜8折優惠~

2022-08-19 49 瀏覽
一直聽聞呢間台式湊湊火鍋好好食, 今日去開將軍澳終於有機會可以去嚐個究竟!餐廳裝潢用左新東方設計風格, 刷新我對火鍋店固有嘅用餐環境印象, 裹面座位設計有一定隱私度而且坐得舒適, 特別嘅裝潢風格要嚟打卡真係一流!入座後職員遞上貴妃烏龍茶同埋介紹可到自助吧取醬料及有前菜, 水果提供~今次我地揀左食妝鍋 - 紅顏花膠雞鍋$198單鍋, 職員送上鍋底時溫馨提示我地可先飲湯及需要不時攪拌以免癡底. 鍋底用左花膠,雞粒熬煮湯底至金黃色,再加入野米、鮑魚、花菇去提鮮,鍋底超足料, 花膠夠厚又大塊, 味道好鮮味濃郁, 每一口湯都充滿膠原蛋白, 十分養顏!荔枝蝦球 - 食台式野, 點可以吾叫小食~  蝦球外表真係好似荔枝, 炸到脆卜卜, 咬開內裏嘅蝦膠就好似荔枝肉咁晶瑩剔透, 蝦膠亦都好爽口彈牙, 外脆內爽非常有口感!響鈴 - 吸晒湯底嘅味道, 可以嚐盡湯底嘅精華!丸類拼盤 - 啱晒我同朋友呢D咩都想試, 咁花心嘅人~ 拼盤內有精製牛筋丸, 精製蝦丸同埋豬骨濃湯貢丸, 每款丸都好彈牙, 尤其牛筋丸, 好重牛味, 好好食!帶子 -  處理得好乾淨, 好新鮮, 食落肉質鮮甜爽口!日本和牛肩胛肉眼 - 打邊

響鈴 - 吸晒湯底嘅味道, 可以嚐盡湯底嘅精華!

帶子 -  處理得好乾淨, 好新鮮, 食落肉質鮮甜爽口!
日本和牛肩胛肉眼 - 打邊爐必須要有肉, 牛肉脂肪散佈均勻, 肉質嫩滑, 口感緊緻滑順, 清爽不油膩, 不愧係日本和牛!

蔬菜我地就揀左- 萵筍, 大白菜, 筍尖, 全部都好新鮮, 蔬菜吸入花膠雞湯, 令味道更鮮甜!

飲品方面我地就揀左冬瓜檸檬同埋經典珍珠奶茶, 超大杯!!! 2杯飲品甜度都啱啱好,  珍珠奶茶茶底好香濃, 入口順滑; 冬瓜檸檬茶, 比例調配剛好, 飲落清涼消暑!

食食下野, 職員送上沙冰, 食到熱辣辣再飲一啖沙冰真係好爽! 臨食完野, 職員更送上梅子茶凍作一個HAPPY ENDING! 服務真係好好, 非常貼心~

另外, 店內依家用台灣夜市做主題, 更設有夜市遊戲區, 每日 18:00 開始, 折後價計惠顧每滿$500就可以玩一次「套圈圈」遊戲, 大獎係$1200現金券, 好吸引~

仲有做緊晚上 9 時半後入座就有個宵夜 8 折嘅優惠, 咁好食又咁好玩仲有優惠, 臨走時已經同朋友傾緊下次試咩鍋底, 一定要擇日再食~