2022-05-10 380 瀏覽
突然好想lunch打邊爐~ 就search下尖沙咀有咩好推介呢~平時吃任食(牛大人)比較多,今次試下其他口味~牛油辣椒湯底~ 有少少‘蘇’味,開頭以為俾錯湯底~ 菇湯底比較適合口味淡點既人,不錯👍🏻一坐低有碗雪耳糖水,唔會好甜,糖水清清地,都幾好味😋食材好新鮮,望落去好少野,以為唔飽,食完落格岩岩好👏🏻👏🏻Lunch set埋單$3xx/2位 同其他店任食差唔多,食物又真係高質既,真心ok, 可以推薦😇
平時吃任食(牛大人)比較多,今次試下其他口味~
牛油辣椒湯底~ 有少少‘蘇’味,開頭以為俾錯湯底~
菇湯底比較適合口味淡點既人,不錯👍🏻
一坐低有碗雪耳糖水,唔會好甜,糖水清清地,都幾好味😋
食材好新鮮,望落去好少野,以為唔飽,食完落格岩岩好👏🏻👏🏻

2022-05-09 349 瀏覽
🫕講到吃火鍋, 係我哋一班朋友冇分季節性嘅選擇😉總是時常都會好想吃😋🫕鴛鴦鍋麻辣/大骨滋補湯麻辣一定是首選,今次揀咗大骨湯, 肉骨湯味香濃,一樣冇得輸👍鮮活蟶子 $90窩心的有埋牌仔指示要滾幾耐😉蟶子好新鮮, 肉質鮮嫩兼冇沙好有口感😍美國 Prime 牛小排 $248油脂分佈均勻, 入口軟淋夠肉味😋十秒牛舌$108標榜著灼十秒即食的牛舌,真係好甘香爽口👍手打四寶丸$108手打肉丸真係好爽口彈牙㗎💕鮮豬心$68豬心嘅指示牌需要灼一分鐘,都係食佢個爽口感, 真係食到唔停得口❤️淮山條$48凍豆腐$28👍甜品:糍粑沾上黑糖吃,外脆內軟煙韌嘅口感, 每次嚟都係必選嘅🤩食完麻辣嘢後,食返啲甜品係舌頭嘅享受😋😍🍹洛神花鮮橙特飲$48🍹生津止渴酸梅汁$48好清新嘅特飲, 配搭食火鍋慢慢飲, 大大杯夠晒喉👍
🫕講到吃火鍋, 係我哋一班朋友冇分季節性嘅選擇😉
總是時常都會好想吃😋

🫕鴛鴦鍋
麻辣/大骨滋補湯

鮮活蟶子 $90
窩心的有埋牌仔指示要滾幾耐😉
蟶子好新鮮, 肉質鮮嫩兼冇沙
好有口感😍

美國 Prime 牛小排 $248
油脂分佈均勻, 入口軟淋夠肉味😋

十秒牛舌$108
標榜著灼十秒即食的牛舌,真係好甘香爽口👍
手打四寶丸$108
手打肉丸真係好爽口彈牙㗎💕

鮮豬心$68
豬心嘅指示牌需要灼一分鐘,
都係食佢個爽口感, 真係食到唔停得口❤️

淮山條$48
凍豆腐$28

👍甜品:糍粑
沾上黑糖吃,外脆內軟煙韌嘅口感, 每次嚟都係必選嘅🤩
食完麻辣嘢後,食返啲甜品
係舌頭嘅享受😋😍

🍹洛神花鮮橙特飲$48

🍹生津止渴酸梅汁$48
好清新嘅特飲, 配搭食火鍋慢慢飲, 大大杯夠晒喉👍
2022-05-09
2022-05-06 232 瀏覽
Not a spicy eater, yet the food is tender and fresh, even put in the hotpot for sometime…Especially the luncheon meat and the fish etc. 🤤If you are afraid of spicy one, select the non spicy soup base. They got a no. of choices like mushroom, pork ribs, tomatoes and others etc….Good try! Just the air circulation needs to be improved for such a spicy environment 🙂🤗

2022-04-27 286 瀏覽
今天與朋友決定找點好吃的東西我們找到了這間食海鮮的餐廳相當吸引!一坐下來,就先到了維多利亞港的無敵海景如果黃昏或者晚上來,風景絕對是美不勝收的!環境舒適,與朋友談天說地的好地方~我們點了 $98 元的午市套餐,另外加了 $28轉牛小排。蝦很大隻,咬起上來鮮甜、又彈牙,肉質嫩滑~牛肉配上香噴噴的麻辣火鍋,把牛肉的鮮味完全帶了出來。牛肉吸收了麻辣的湯,吃起上來很有風味~今天與朋友也很喜歡這間餐廳,我們也會想再來幫襯
今天與朋友決定找點好吃的東西
我們找到了這間食海鮮的餐廳
相當吸引!

一坐下來,就先到了維多利亞港的無敵海景

如果黃昏或者晚上來,風景絕對是美不勝收的!

環境舒適,與朋友談天說地的好地方~

我們點了 $98 元的午市套餐,另外加了 $28轉牛小排。

蝦很大隻,咬起上來鮮甜、又彈牙,
肉質嫩滑~

今天與朋友也很喜歡這間餐廳,
我們也會想再來幫襯
2022-04-15 310 瀏覽
火鍋控的我, 一年四季都喜歡打邊爐, 尤其是我最愛的麻辣湯底, 舌尖上的中國推介的麻辣火鍋店今日點了雙拼鴛鴦鍋重慶辣大紅鍋香味濃郁、辣味層次十足, 先麻後辣, 非常惹味, 湯底就用了重慶最辣的朝天紅辣椒作為湯底的辣, 喜歡嚐辣的朋友千祈別錯過大骨滋補鍋大骨熬出的鮮味, 又暖胃又滋補, 內有紅棗、粟米, 鮮甜美味, 建議未放配料之前先喝一碗湯配料選了美國安格斯優質肥牛肉質香濃嫩滑, 口感柔軟如雪花般的油花分佈均勻在每片肉, 口感一試難忘曉宇嫩牛肉新鮮牛肉, 口感鮮嫩軟稔, 喜歡食牛的朋友, 誠意推介大刀豬腰片非常薄身, 厚薄均匀, 沒有異味, 口感細緻脆嫩, 是店家推介十大必點之一重慶炸酥肉即叫即炸, 外層酥脆, 送酒一流特式迷你燕餃皮薄餡靚, 迷你尺寸剛剛好可以一啖品嘗曉宇手打三寶丸(蝦丸、墨魚丸、牛肉丸)手打丸口感是最好, 除了新鮮, 還特別爽口彈牙, 我自己偏好墨魚丸非常有咬口桂花蚌新鮮爽脆鴨血麻辣火鍋必點配料, 味道很夾又香滑芝士腸正常水準高質火鍋店, 服務不錯、上菜快又主動收碟, 座位寬敞舒適, 可以慢慢品嚐

今日點了
雙拼鴛鴦鍋
重慶辣大紅鍋
大骨滋補鍋

配料選了
美國安格斯優質肥牛
曉宇嫩牛肉
新鮮牛肉, 口感鮮嫩軟稔, 喜歡食牛的朋友, 誠意推介
大刀豬腰片
重慶炸酥肉
即叫即炸, 外層酥脆, 送酒一流
特式迷你燕餃
皮薄餡靚, 迷你尺寸剛剛好可以一啖品嘗
曉宇手打三寶丸(蝦丸、墨魚丸、牛肉丸)
桂花蚌
新鮮爽脆
鴨血
麻辣火鍋必點配料, 味道很夾又香滑
芝士腸
正常水準

• 重慶辣大紅鍋
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 大骨滋補鴛鴦鍋
  • 重慶炸酥肉
  • 曉宇嫩牛肉
2022-02-22 752 瀏覽
渝味曉宇主打麻辣火鍋,見到午市有一人火鍋套餐,好似幾抵食,就約埋朋友去食下過下鋪辣癮。一坐低就有店員擺低左兩碗糖水比我地,係雪耳糖水黎,暖暖地🤤食辣野之前食碗呢個糖水先可以護下個胃,等陣食辣嘢就冇咁刺激。食完曬個火鍋之後,成個人暖笠笠☺️同埋個午市火鍋都幾豐富,我地另外再嗌多左幾款火鍋料,食到好飽好滿足。1️⃣午市一人鴛鴦火鍋套餐(番茄湯、麻辣湯)(武漢苕粉)(嫩牛肉)($98)配料都幾多,有白菜、生菜、秀珍菇、金菇、萵筍、牛丸、芝士丸、蝦、炸芋頭、蟹柳、午餐肉、知竹、芝士腸、凍豆腐。另外仲可以揀肉類一款,揀左嫩牛肉,牛肉都幾滑,牛味香,唔會好多筋😋另外主食可以揀烏冬、武漢苕粉、鮮滑魚麵或者飯。武漢苕粉食落煙煙韌韌滑捋捋👍  而打邊爐,湯底絕對係個精華😌黎到呢度既緊係要嗌佢地既麻辣湯底🔥麻辣湯底入面見到好多辣椒同花椒,麻味同辣味兼具。辣得人好過癮🤩另外蕃茄湯底甜甜地,用黎淥咩都咁好食!另外午市套餐仲有跟汽水,食辣野配汽水一流!  2⃣️午市一人鴛鴦火鍋套餐(山珍菌湯、麻辣湯)(鮮滑魚麵)(黑豚腩肉)($98)配料係一樣既,不過肉類揀左豬肉,豬肉整到好似朵花咁好靚😍食落都唔會太肥膩。主食揀左魚麵,

武漢苕粉

午市一人鴛鴦火鍋套餐
配料係一樣既,不過肉類揀左豬肉,豬肉整到好似朵花咁好靚😍食落都唔會太肥膩。主食揀左魚麵,魚麵好特別,食落係好似魚蛋咁既,有啲彈牙,值得一試。另外湯底方面,揀左麻辣同埋山珍菌湯,味道清甜,唔想兩個湯底都嗌咁重口味既話可以嗌呢個。都唔錯。

3⃣️珊瑚蚌(半份)($68)
火鍋料上面店家好貼心咁附上提示,寫住淥三十秒。跟住個時間淥,就可以食到食材既最佳狀態😄珊瑚蚌食落爽口,不過68蚊個份量有啲少🙈

4⃣️黑松露墨魚滑(半份)($58)
 黑松露墨魚滑打得夠彈牙,而且黑松露味幾香👍

5⃣️重慶炸酥肉(半份)($38)
重慶炸酥肉
炸酥肉炸得夠脆帶花椒香,而且入面食到肉既油香,等個火鍋湯底滾既時候可以食住呢個先。

6⃣️紅糖糍粑(半份)($38)
個紅糖糍粑好好食wor😳店員送上既時候提醒要趁熱食。糍粑外層薄脆,食落中間煙煙韌韌好有咬口。點埋紅糖食,甜甜地小食食一流🤤
武漢苕粉
2022-02-03 566 瀏覽
好中意呢間麻辣火鍋我班朋友通通都食辣我哋一般都會叫鴛鴦鍋一邊普通辣 另一邊就推薦大骨或者雜菇麻辣湯底非常正宗非常香但唔會熗喉 正呢度最特別係所有嘢都可以點半份有時兩個人每樣食少少可以叫好多唔同款式好多必須點嘅例如安格斯肥牛 羊肉墨魚滑 毛肚 鹅腸都唔使多介紹因為都好新鮮 全部都係優質食材今日想特別介紹幾款首先推介嫩牛係淹好味嘅滑牛味道好 肉質好又Juicy必吃珊瑚蚌 每次都保持水準爽脆口感又鮮味 牛肝 同豬膶唔同味道更加濃郁 更有質感鍾意食爽脆口感嘅朋友就必須點黃喉我最鍾意嘅豬腰薄片每次都保持水準鮮甜爽口 真係好好味仲有滷水豬腸已經煮熟再浸麻辣湯底真係好味到唔識形容然後炸豆皮同淮山條都係麻辣火鍋嘅絕配其實仲有好多嘢好好食最後糍粑係必點甜品食埋至夠完美
好中意呢間麻辣火鍋

其實仲有好多嘢好好食
最後糍粑係必點甜品
食埋至夠完美

2021-11-16 2359 瀏覽
渝味曉宇重慶老火鍋🌶喺內地有二百幾間分店,三位愛好麻辣火鍋既香港年輕人將此店帶黎香港,保留左重慶火鍋既傳統作法。呢一日同朋友再訪呢間正宗重慶火鍋,尖沙咀北京道維港海景呢間分店景觀開揚,仲可以睇到維港海景️湯底我地揀左鴛鴦麻辣鍋,一半蕃茄湯一半麻辣湯🌶,麻辣湯唔會嗆喉,兩款湯底中上啦,不至於impressed。至於配料,我地點左稻田毛肚、鵝腸、手打墨魚滑、竹笙蝦滑、鮮淮山、蒿荀條、竹笙。配料可以半份上,少人食都可以叫多幾款。咁多款配料,我會推薦鮮黃喉同毛肚,除左唔係間間有,入口好爽口,同個麻辣湯底好夾。火鍋店都好細心,怕有啲食物煮得太熟,都特意喺某啲配料上放個時間牌仔,提示一下

2021-10-25
2021-10-16 2096 瀏覽
食物新鮮,只是牛肉方面的選擇比較失色。先來的甜品最有驚喜,外表一條條糕狀物體,入口軟軟暖暖的,正!畢竟湯底才是靈魂,愈吃愈來勁,不是一般的辣,頭面濕了一次又一次,邊吃邊除濕功能,頓覺身心舒爽!
2021-09-12 2490 瀏覽
一年四季咩時候都要打邊爐!今次嚟咗尖沙咀呢間重慶火鍋,試吓老重慶嘅味道。室內環境寬敞,望出去仲可以望到維港海景。至於嘢食方面,食材新鮮,例如鮮黃喉、手打肉丸都非常美味,食都唔記得影相。有機會一定要再試!
2021-04-08
2021-09-11 2048 瀏覽
       渝味曉宇一直是香港火鍋的最愛,因為它很辣!!!!!現在渝味曉宇仲做更好抵食的午市套餐,連週末中午也有,真是不要錯過。午市一人火鍋只要98HKD,仲包埋小料,茶味同飲品,好抵!入到餐廳,侍應立即送上暖笠笠的銀耳糖水,仲安排咗好靚的海景位比我們。       一人套餐都好豐富,可以自選肉類,其他搭配的有芝士丸,牛肉丸,蟹柳,午餐肉,芝士腸,萵筍,腐竹,蝦,生菜等,肉我們就揀咗嫩牛肉同黑豚肉卷。渝味曉宇的嫩牛肉真是好推薦,煮幾耐都好嫩,一點都沒有嫩肉粉的味道,真是好味。黑豚肉卷都唔錯,好大一塊!      食完嘴唇都是麻的,不過好舒服,真是全身都鬆嗮!

食完嘴唇都是麻的,不過好舒服,真是全身都鬆嗮!
2021-09-11
2021-09-03 1670 瀏覽
我真係好鐘意打邊爐😂呢排好想食下麻辣火鍋,見到呢間評價唔錯,配料又可以叫半份,啱曬兩個人食🤗🔸午市鴛鴦湯底 Free湯底係重慶辣同大骨滋補,麻辣湯底幾香,味道ok, 都算幾正宗,而大骨滋補都幾足料,唔錯🤗🔸稻田毛肚半份 呢個毛肚好正,好爽口,配埋麻辣湯底Perfect 🤩😋必叫👍🏻🔸鮮鮑 鮑魚都幾鮮甜,可能時間耐左🙈有d韌🥲🔸美國牛小排半份 牛小排幾好味,肥瘦適中👍🏻有牛味,正😋打邊爐點可以冇牛肉😂🔸現炸豆皮半份 有咬口又可以吸收湯嘅精華😋👍🏻🔸桂花蚌半份 桂花蚌超好味,好爽口,同麻辣湯底真係好夾😋🤤必叫👍🏻🔸凍豆腐半份 都幾入味,但口感唔算滑🔸蒿荀條半份 刀功切法吸引左我😂入味🔸鴨血半份 冇想像中咁入味🙈又唔算好滑💫呢間重慶火鍋我覺得都幾正宗,味道幾好味😋有埋圍裙俾客人用,因為真係有d油😝但服務真係好差,叫佢都唔睬人🤯

🔸午市鴛鴦湯底 Free

🔸稻田毛肚半份

🔸鮮鮑
鮑魚都幾鮮甜,可能時間耐左🙈有d韌🥲

🔸美國牛小排半份
牛小排幾好味,肥瘦適中👍🏻有牛味,正😋打邊爐點可以冇牛肉😂

🔸現炸豆皮半份
有咬口又可以吸收湯嘅精華😋👍🏻

🔸桂花蚌半份
桂花蚌超好味,好爽口,同麻辣湯底真係好夾😋🤤必叫👍🏻

🔸凍豆腐半份
都幾入味,但口感唔算滑

🔸蒿荀條半份
刀功切法吸引左我😂入味

🔸鴨血半份
冇想像中咁入味🙈又唔算好滑

• 稻田毛肚
  • 美國安格斯優質肥牛
2021-08-23 1167 瀏覽
滑牛 好嫩好滑鵝腸 如果可以大份啲就好啦每隻肉類都有啲淥幾耐嘅指示 好細心飲品都好抵!48蚊大大杯不過期待已久嘅紅糖糍粑就差咗好多啦 🥲希望可以改善吓啦位置其實好舒服 服務唔錯 上菜速度都好快
滑牛 好嫩好滑
鵝腸 如果可以大份啲就好啦

每隻肉類都有啲淥幾耐嘅指示 好細心

飲品都好抵!48蚊大大杯

不過期待已久嘅紅糖糍粑就差咗好多啦 🥲
希望可以改善吓啦

位置其實好舒服 服務唔錯 上菜速度都好快
2021-08-05 1580 瀏覽
同幾個鍾意食辣嘅朋友光臨一坐低就比咗碗糖水我哋,原來係比我哋墊一墊個胃,之後食辣嘢就冇咁傷胃,好貼心👍🏻食物選擇都算幾多,不過份量稍為偏細,大食嘅話可能要再落多啲單辣嘅程度我哋都好滿意,湯底好多辣椒,辣得嚟又好爽
同幾個鍾意食辣嘅朋友光臨
辣嘅程度我哋都好滿意,湯底好多辣椒,辣得嚟又好爽
2021-07-18 1909 瀏覽
去過三四次!次次都係陪d食辣既朋友去!雖然我唔多食辣,但見d朋友食得咁開心,我相信應該係好食的!😝😝!我都會繼續推介比我身邊食得好辣既朋友去!佢哋見到個紅色湯底已經流口水!🤣🤣