2024-04-16 15 瀏覽
零負評💯:知道今日朝早會去新蒲崗做嘢,早一日OpenRice search定有乜地方食個靚早餐,開始新的一天。見到呢間冰室竟然零負評,便鎖定目標。交通🚗:因為我係揸車去嘅,附近其實都有幾個商場/廣場,不用擔心架車唔知泊邊👍🏻👍🏻👍🏻(錶位常滿)門面及裝潢🪞:這冰室門面不太,雖然沒有華麗的裝潢,但係一間好地道嘅茶餐廳,老闆同阿姐都會同啲客人傾偈,常報以微笑,難怪聽到其中有個客講,佢每次新蒲崗一定會嚟呢間茶餐廳食嘢,呢啲就係香港茶餐廳嘅人情味!食物🍳:早餐也有很多選擇,我選了個早餐X:鹹牛肉滑蛋潛艇拼奄列,完全滿足到我想食鹹牛肉肉又可以食到奄列嘅心水早餐。呢個早餐set,還可以加$8轉特飲,當然要選茶餐廳必飲嘅紅豆冰啦!嘩!個早餐set一黎,真係嚇親我,竟然係咁大份㗎,而且咁大份只係$40,真係物超所值,性價比超高!對於女仔嚟講可能大份咗,但係男仔食應該有滿滿嘅滿足感。先講下個鹹牛肉潛艇,一切落去好有驚喜,個麵包竟然係烘熱咗㗎,脆卜卜,大愛!而且裏面嘅鹹牛肉炒蛋,係真係滑蛋嚟㗎,好好味呀!😍至於火腿奄列,個蛋都係好滑,唔係熟晒嚡熠熠,茶餐廳的食物就應該是這個質素啊!下次我嚟附近都一定會再e
零負評💯:

交通🚗:

門面及裝潢🪞:

食物🍳:

至於火腿奄列,個蛋都係好滑,唔係熟晒嚡熠熠,茶餐廳的食物就應該是這個質素啊!下次我嚟附近都一定會再encore👍🏻

2024-03-26 48 瀏覽
雖然餐廳門面好簡單,但係佢哋嘅食物質素真係非常之高質,性價比極高!黎開呢頭搵飯食嘅話,呢間餐廳絕對係我嘅首選!我哋今次叫咗煎雞扒奄列❤️雞扒煎得香脆可口,雞肉食落去啖啖肉,好Juicy,亦都唔會好油膩。嫩滑嘅奄列加埋火腿嘅鹹香,正公司三文治❤️雖然係下午茶,但係佢嚟到嘅份量,真係超大份!好彩唔係自己一個人叫!材料非常之豐富,大份,勁滿足黑松露雜菌炒意粉❤️ 呢個絕對係人氣必點,而且一個人食,有機會食唔晒,真係好大份!黑松露野菌非常之香口惹味,意粉夠晒煙靭彈牙,睇落好簡單嘅菜式,但係廚師煮出嚟嘅,真係出面西餐廳絕對比得上!太陽蛋焗豬扒飯❤️豬扒夠晒軟,鬆化,一啲都唔油膩,配埋蕃茄醬同粒粒分明嘅飯,又一必點之選

2024-03-12 75 瀏覽
今日去開新蒲崗見客,見完客四點幾食返個下午茶就啱啱好🥰咁啱見到呢間小店Menu有勁多選擇,就入去試吓佢好彩入咗去試,無比佢門口細細呃到,完全冇失望!老闆仲要好好人 服務態度好好 👍🏻食完仲會問下啲嘢食點 要知道唔係每間餐廳老闆都願意聽意見價錢實惠 份量又足 真心覺得值得比更多人知😇🥢西多士 紅豆冰一拎碟西多上嚟 我眼睛真係發光🥹可能係因為我太耐無食過舊式茶餐廳嘅西多士個西多厚到呢!真係勁誇張😆仲要勁香!一聞就知係新鮮整 唔係叮翻熱比我😍本身飲緊杯紅豆冰都即刻停手 要趁熱食咗個西多先🤭識食一定係吉多幾個窿 等啲牛油同糖漿滲埋落去😋一吉落去 啲聲真係勁療癒🥰同埋好彩佢片牛油唔係好厚 我罪惡感都少啲🤣🤣🤣杯紅豆冰都一樣好正紅豆足料有咬口 杯冰又夠凍宜家咁潮濕嘅天氣 一個字 爽啊!
今日去開新蒲崗見客,見完客四點幾食返個下午茶就啱啱好🥰
咁啱見到呢間小店Menu有勁多選擇,就入去試吓佢

好彩入咗去試,無比佢門口細細呃到,完全冇失望!

老闆仲要好好人 服務態度好好 👍🏻

一吉落去 啲聲真係勁療癒🥰
同埋好彩佢片牛油唔係好厚 我罪惡感都少啲🤣🤣🤣

杯紅豆冰都一樣好正
紅豆足料有咬口 杯冰又夠凍
宜家咁潮濕嘅天氣 一個字 爽啊!
2024-03-12
下午茶
  • 西多士
2023-09-16 209 瀏覽
今早同班friend响新蒲崗運動場打完羽毛球,大家諗住響附近搵間餐廳食個午飯醫肚,行咗大約4分鐘見有間新開嘅小店,價錢非常親民,睇咗餐牌又啱心水,於是決定入去試下。-歐陸扒餐 $38吉列魚柳炸得非常香脆,口感嫩滑又juicy,炒蛋香滑濕潤,加 $1可轉多士,多士脆口帶牛油香味轉大熱奶茶跟餐加$10奶茶口感順滑,奶同茶比例啱啱好,喝一口一陣陣茶香味充滿口腔-芝士漢堡蛋包餐配雞翼薯條 $60漢堡包加牛油烘過,熱辣辣軟熟得嚟又香又脆,配埋煎蛋、漢堡扒、生菜、蕃茄、芝士及美乃滋一齊食,味道豐富又好食。粗身薯條炸得香脆乾身,雞翼同樣炸得香脆,肉質保持嫩滑juicy。罐裝可樂跟餐加 $8-椒鹽豬扒飯 $55椒鹽豬扒份量唔少,豬扒炸得香口,肉質軟腍juicy,加上炒香嘅蒜蓉、辣椒粒及蔥油,味道常香辣野味,配埋熱辣辣又軟熟嘅飯一齊食,勁好食樽裝無糖可樂跟餐加 $8
歐陸扒餐 $38

轉大熱奶茶跟餐加$10
奶茶口感順滑,奶同茶比例啱啱好,喝一口一陣陣茶香味充滿口腔
芝士漢堡蛋包餐配雞翼薯條 $60

罐裝可樂跟餐加 $8
椒鹽豬扒飯 $55

樽裝無糖可樂跟餐加 $8
2023-09-16
2023-08-11 443 瀏覽
新蒲崗區好多小店都做得出色,睇到網上評價話「淼淼冰室」出品用心,一於試一試佢😆。早上11時多🕚到達,剛好可以試到餐廳早餐、午餐及常餐餐牌📔的食物。早餐:歐陸扒餐 $38香煎雞扒配炒蛋2️⃣隻及牛油方包半件,配飲品加配豬扒$15雞扒🐓外皮金黃香脆,雞肉嫩滑緊實富肉汁且有適當調味;豬扒🐖緊緻有彈性,油份不高。炒蛋🥚嫩滑保留蛋汁,蛋香不錯而調味剛好;牛油方包牛油🧈份量充足,麵包鬆軟😋,跟餐熱檸水熱度夠富檸香,沒苦澀味午餐:滑蛋蝦仁飯 $55配飲品,紅豆冰 +$8份量夠大🥰,滑蛋及蝦仁都充足,毫不吝嗇🥰。蝦肉🦐爽口帶鮮,滑蛋加入香口蔥花,推得滑溜,非常滋味。紅豆冰紅豆🫘煮得夠時間,奶比例剛好,唔太甜。午餐:鮮茄餐肉粒通心粉配黑松露滑蛋多士 $49配飲品午餐肉厚切經油炸,誠意滿滿🥰。湯底茄味🍅濃郁鮮甜又平衡,更加入洋蔥🧅及紅蘿蔔粒🥕等配料。滑蛋🥚同樣香滑富蛋汁,黑松露🍄好香;多士外脆內綿,口感佳😋。炸雞髀 $30雞髀🐓夠大隻厚肉外皮香脆而肉質嫩滑,肉汁滿滿而調味適中,出色😋!總括而言,小店出品有誠意又份量足,加上定價親民,經過新蒲崗一定再幫襯!

早餐:歐陸扒餐 $38

午餐:鮮茄餐肉粒通心粉配黑松露滑蛋多士 $49
配飲品

炸雞髀 $30
雞髀🐓夠大隻厚肉
外皮香脆而肉質嫩滑,肉汁滿滿而調味適中,出色😋!

2023-08-11
2023-08-08 148 瀏覽
新蒲崗呢頭巴士地鐵都去唔到,交通唔係好方便,但呢度嘅隱世食堂菜式選擇都幾多,而且好都抵食!咁啱過嚟呢頭,朋友大力推介呢間茶記,即管試一試佢!小店好有人情味,老闆超好人特登加咗幾舊叉燒落個意粉到,店員嘅態度都好nice,抵讚!佢午餐同常餐嘅選擇都幾多,而且每樣嘅配搭都好多花款,著校服嚟仲有個$6嘅午市優惠,真係勁抵食!------------------------------🥓◖香煎豬扒福字麵配奄列奶油豬仔包◗ $55呢個係午餐入面嘅,有火腿奄列、豬扒、奶油豬同埋一個福字麵,大大份又多嘢食到,好滿足!奶油豬烘得香脆,個奄列更加包滿晒火腿,豬扒煎得幾腍一啲都唔乾柴,驚你唔夠飽,老闆仲跟埋一個爽脆嘅福字麵,食完真係捧住個肚!🐖◖生炸雞髀意粉配奄列◗ $50個面底可以轉成通粉、米粉、意粉、公仔麵,另外都有出前一丁、辛辣麵同福字麵可以揀~生炸雞髀事先用啲秘製香料醃製過,炸到出嚟更加香,外皮都仲好脆,整體唔會太油,一切就切得郁啲肉,肉質好嫩滑多汁,炸得幾出色!然後佢個多士烘得夠脆,舗上奄列一齊食真係超正!🍤◖紅豆冰◗ +$8講到夏天,最鍾意去茶記飲紅豆冰,咁熱嘅天氣,飲完即刻暑氣全消!🌟 Enc

🥓◖香煎豬扒福字麵配奄列奶油豬仔包◗ $55

🐖◖生炸雞髀意粉配奄列◗ $50

🍤◖紅豆冰◗ +$8

🌟 Encore指數:8.4/10
舊家附近新開的一間冰室, 因外圍貼滿貼紙,私隱度較高有點隱蔽,所以一直看不穿龍與鳳都未有進入。今日下午茶時段路過時,看到很多人在餐廳外叫外賣,與家人決定一試🤓意想不到的驚喜👍🏼雖然外在較為特別,內部乾淨企理,而且非常用心製作食物,絕對值得更加多人知道。櫻花蝦多士 $34 厚多士上鋪滿了滑溜香濃的炒蛋,面頭鋪上鹹香的櫻花蝦,三者味道非常融合,非常有驚喜。🤩黑松露雜菌炒意粉 $65雖然茶餐廳格局,但這個黑松露意粉絕對是西餐廳的質素,黑松露份量不吝嗇,醬汁非常Creamy,掛滿在每一條意粉上,份量又夠澎湃。絕對值得一試😋滑蛋蝦仁飯 $55這餐廳的滑蛋應該是他們的招牌,跟櫻花蝦多士上的炒蛋一樣軟滑,蝦仁有爽口彈牙,而且也是份量十足。以上配熱飲或即磨咖啡,即磨咖啡香濃不會像一般茶餐廳咖啡的苦澀。加紅豆冰也只需$8

櫻花蝦多士 $34

黑松露雜菌炒意粉 $65

滑蛋蝦仁飯 $55

加紅豆冰也只需$8

• 櫻花蝦蛋多士
  • 黑松露意粉
  • 即磨咖啡
2023-07-22 84 瀏覽
新蒲崗呢間💁🏻‍♂️淼淼冰室店仔細細🤏,走街坊大眾化😊路線。選擇十分之多🤩,而且價錢💰合理,梗有一款😍啱你口味。入邊裝修平實☺️,座位唔算好多,不過冷氣夠凍👍,夏天入到嚟涼浸浸😆正呀!夏天🫠熱辣辣,飲番杯凍奶茶🥤就啱晒啦,我嗌咗少甜,茶味🤤會更加突出。黑松露🍄雜菌炒飯份量超級大🤩,炒得夠乾身有鑊氣👍,而且一上枱充滿松露🥰香氣。入邊有唔少🍄黑松露醬,💪炒得好均勻,加上唔同嘅雜菌入口好爽口😋鮮味,而且入邊仲加咗蛋🍳,令到口感更加豐富😍,絕對係健康又滋味😉!

選擇十分之多🤩,而且價錢💰合理,梗有一款😍啱你口味。

2023-07-15 62 瀏覽
今日中午係新蒲崗跳舞, 早餐求其食小小野就返學,跳完好肚餓,和跳舞同學係附近行下想食個下午茶餐,見到這間餐廳都多選擇,便坐下休息一下進餐睇完餐牌覺得價錢好抵食又多款式揀,我地叫了西多士花生醬和雙拼粉麵餐,點了雞蛋午餐肉通粉,兩款可以share食,樣樣都食下,滿足味蕾,開心餐肉雞蛋通心粉, 餐肉煎得香,雞蛋蛋黃係流心,通粉爽,湯底唔會hea西多士花生醬 ~ 都好有份量和有一定厚度,唔會好薄,花生醬香,牛油好大塊,加埋蜜糖一齊食好香,口感柔軟飲品叫左紅豆冰,好多紅豆足料有咬口,凍奶茶小杯小甜都做到,茶味濃

2023-07-15
2023-07-15 46 瀏覽
平民恩物 街坊茶餐廳 今日去新蒲崗搵朋友 見已是中午時分 就搵一間茶餐廳 食個簡單嘅午餐 😉 呢間茶餐廳 無論早餐 午餐 下午茶 都有好多選擇 眼花撩亂添👍👍 黑松露雜菌炒意粉🍝意粉炒得唔會太油或者太乾 雜菌味道啱啱好 呢個健康又好食😉 滑蛋蝦仁飯滑蛋炒得非常滑溜 蝦仁分量都頗多 抵食😋 炸雞翼炸雞翼嘅賣相相當唔錯 好入味👍 凍檸茶紅豆冰好耐冇飲紅豆冰啦 今日就放縱一下🤣 街坊茶餐廳 價錢實惠 職員有禮 上餐速度快 🥰 🎈淼淼冰室 (新蒲崗)新蒲崗富源街23號地舖 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie

平民恩物 街坊茶餐廳

凍檸茶
紅豆冰
好耐冇飲紅豆冰啦 今日就放縱一下🤣

街坊茶餐廳 價錢實惠 職員有禮 上餐速度快 🥰

🎈淼淼冰室 (新蒲崗)
新蒲崗富源街23號地舖

🌟餐廳:淼淼冰室📍地址:新蒲崗富源街23號地舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 07:00 - 18:00📱電話:51165111今日晨咁早就出新蒲崗做野,朋友仔約我去呢間「淼淼永室」食返個醒神早餐~餐廳主打多款別緻早、午餐及下午茶系列,勁多選擇,誠意十足!一於同佢歎返幾款早餐醫飽個肚仔先繼續做野~———————————————————🌟沙嗲牛肉麵 + 餐肉及腸仔 + 牛油厚方包(半件,烘底)黎到冰室當然要一嚐港式經典既沙嗲牛肉麵啦~麵底用上大光麵,煙靭得黎帶點爽彈,厚身牛肉份量十足,而靈魂既沙嗲汁亦幾濃稠入味,值得一試~至於餐肉及腸仔用上傳統港式品牌,質素唔錯,牛油厚方包亦夠厚身,烘底後外脆內軟,食得好滿足~———————————————————🌟鹹牛肉厚切三文治餡料出色有驚喜!厚切三文治兩邊煎至香脆,麵包質感夠鬆軟,內層餡料加入大量鹹牛肉及芝士,食起黎拉哂絲,口感好豐富!!———————————————————🌟邪惡豬仔飽(叉燒炒滑蛋)餐廳主打食物之一~豬仔包烘焗後外層好酥脆,內層夾著好足料既叉燒炒滑蛋,賣相一流~炒蛋厚身又夠香滑,加埋叉燒,層次感十足~————
🌟餐廳:淼淼冰室
📍地址:新蒲崗富源街23號地舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 07:00 - 18:00
📱電話:51165111

———————————————————
🌟沙嗲牛肉麵 + 餐肉及腸仔 + 牛油厚方包(半件,烘底)

🌟鹹牛肉厚切三文治

———————————————————
🌟邪惡豬仔飽(叉燒炒滑蛋)

🌟鮮茄餐肉粒通粉配黑松露炒蛋多士
通粉用上蕃茄湯底,夠哂醒胃~配料既餐肉厚切大大粒,煎香後好香脆,大推~黑松露炒蛋多士大大份夠哂邪惡,呢個組合性價比十足!

🌟凍奶茶 及 熱即磨咖啡
凍奶茶既茶底好香醇,夠甘香~熱即磨咖啡,咖啡豆味濃郁,好提神~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間街坊餐廳令人驚喜~除左價錢夠大眾化外,早餐既選擇亦十分多,有成超過20 款選擇,夠哂多元化~值得一讚既係餐廳既方包厚切大大件,質感好軟熟,好出色,而且炒蛋既質素好高,香滑而唔過火,值得一試~加上員工有禮又nice!真心推介比附近既街坊及返工既朋友仔,等我下次再嚟試埋佢地既午餐同下午茶先~
2023-05-19
2023-05-10 113 瀏覽
店員好細心,好有禮貌,好有heart,食過幾次都覺得唔錯,食物都ok, 黑松路炒蛋唔錯,蕃茄通啲餐肉粒粒有煎過,蕃茄湯低都幾好味,唔係平時出面餐廳嗰啲hea做。店舖這個位置可能不太好,所以人流有時並唔多。但看得出老闆好用心去做。所以會繼續幫襯的。還有這店舖有提供即磨咖啡,不用另外加錢的,因為我本身不喜好咖啡,所以沒有叫。喝咖啡的可以去試下。

黑松路炒蛋多士
粒粒餐肉蕃茄通

黑松路炒蛋多士
粒粒餐肉蕃茄通
新蒲崗街坊快靚正茶餐廳|淼淼冰室🤍新蒲崗友系列作為新蒲崗街坊,放假唔想去咁遠食,留喺新蒲崗搵好嘢,見未去過淼淼冰室就一於試吓作啲早餐👍🏻真係快靚正,no complaint⭕️平時應該都多學生哥去食lunch👌🏻早餐套餐🍽人均:$50🕰時間:假日早上邪惡脆豬包(叉燒炒滑蛋)$34唔錯,似漢堡包,個包烘過好脆好口感😋炒蛋都算滑👍🏻沙爹牛肉包拼奄列 $40似熱狗🌭️欣賞佢個沙嗲牛,好好味!奄列size都好大!叉燒意粉配腿蛋+多士(半件)$35瘦叉燒都算多,多士脆口😋五香肉丁麵配餐肉火腿+牛油厚方包(半件)$35麵唔會太霖,份量啱啱好!咖啡加大 $10Bible rating: 7.5/10📍地址:淼淼冰室 (新蒲崗)新蒲崗富源街23號地舖#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #foodiehkig #聚餐 #慶生 #生日 #生日慶祝 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #新蒲崗 #新蒲崗餐廳 #新蒲崗好去處 #淼淼冰室 #茶餐廳 #新蒲崗茶餐廳 #沙嗲牛肉 #是靚午
新蒲崗街坊快靚正茶餐廳|淼淼冰室

🤍新蒲崗友系列

早餐套餐
🍽人均:$50
🕰時間:假日早上

邪惡脆豬包(叉燒炒滑蛋)$34
唔錯,似漢堡包,個包烘過好脆好口感😋炒蛋都算滑👍🏻

沙爹牛肉包拼奄列 $40
似熱狗🌭️欣賞佢個沙嗲牛,好好味!奄列size都好大!

叉燒意粉配腿蛋+多士(半件)$35
瘦叉燒都算多,多士脆口😋

五香肉丁麵配餐肉火腿+牛油厚方包(半件)$35
麵唔會太霖,份量啱啱好!

咖啡加大 $10

Bible rating: 7.5/10

📍地址:淼淼冰室 (新蒲崗)
新蒲崗富源街23號地舖

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #foodiehkig #聚餐 #慶生 #生日 #生日慶祝 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #新蒲崗 #新蒲崗餐廳 #新蒲崗好去處 #淼淼冰室 #茶餐廳 #新蒲崗茶餐廳 #沙嗲牛肉 #是靚午 #黃大仙美食 #黃大仙餐廳

叉燒意粉配腿蛋
五香肉丁麵配餐肉火腿
沙爹牛肉包拼奄列
$50 (早餐)
叉燒意粉配腿蛋
五香肉丁麵配餐肉火腿
沙爹牛肉包拼奄列
2023-04-29 339 瀏覽
過到來新蒲崗換禮品,所以,順道在這區逛一會,因為本身都已很久沒來這區了。發覺這裏已經變化了很多,不再單純是工廠區,區內有了很多新商廈、大型樓盤。換完禮物之後,順道吃個午飯,撞上了這間名字頗特別的茶餐廳「淼淼冰室」。餐廳地方不太大,但環境光亮整潔,其實,到茶餐廳只要地方舒服就可以,不會計較什麼裝修不裝修,而這裏的招呼不錯,又有禮貌。枱上放好調味料及餐具,餐具都以膠盒蓋上,保持衛生。遊客、本地人都很喜歡到茶餐廳,皆因經濟實惠,選擇又多元化,而午市時段到來,目標就落在午餐之上,足足有十多款選擇,定價$49-$65,豐儉由人,另外亦有全日套餐,共七款,都只是賣$45-$55。還有的是,在Openrice收藏店家,並附有相片的評論,就送你一罐汽水,下次再光顧我就可以獲得一罐免費汽水喔。今次心多多就選了「雜扒飯」($58),有齊豬扒、雞扒、腸仔、太陽蛋,十分大堆頭,配上洋蔥汁,看到已開心。扒類醃得入味,煎得甘香,肉質又鬆軟,卻不會像以前靠鬆肉粉醃過籠,腸仔難得不是過鹹的貨色,加上醬汁惹味,實在不俗。餐飲就加錢選了「紅豆冰」(+$8),因為吃着雜扒,來杯紅豆冰就最夾。紅豆的份量同樣多,煮得又綿、又清
枱上放好調味料及餐具,餐具都以膠盒蓋上,保持衛生
遊客、本地人都很喜歡到茶餐廳,皆因經濟實惠,選擇又多元化
,下次再光顧我就可以獲得一罐免費汽水喔。
雜扒飯
餐飲就加錢選了「紅豆冰」(+$8),因為吃着雜扒,來杯紅豆冰就最夾。紅豆的份量同樣多,煮得又綿、又清甜,飲下去清涼爽快大滿足
紅豆冰
選擇茶餐廳,除了價格相宜之外,一般而言,食物的水準差不了多少,還有好些是臥虎藏龍,深受街坊歡迎。今次偶遇這間冰室,也是讓人吃得稱心滿足。