2023-08-28 13127 瀏覽
🇭🇰淥鼎記 ·爵爺無限時火鍋放題$368呢個邊爐放題真係超級抵食 好適合一班男士去 不過我地其實都係3個女仔去😂😂佢係冇限時嘅 而且勁多嘢食 食物質素都比我想像中好食 我地最後係真係食到佢閂門 食到超飽😎😎·錦繡前菜 l 日本直送時令利身首先一坐低佢係有四款前菜俾你嘅 呢四款都唔錯 好好食 個鹽酥雞好脆 拍青瓜同金錢肚調味都好好🥒之後佢個刺身都好大盤 全部都好大粒 幾新鮮 尤其係帆立貝 鮑魚同螺片都唔錯 不過我自己就覺得佢略嫌雪得凍咗少少🍣·藤椒烤魚 l 花膠美人鍋 l 豪華海鮮拼盤之後主食係有唔同既烤魚 酸菜魚同雞煲揀 因為我地驚太飽 所以就揀左感覺上細份啲既烤魚🐟🤣佢呢一個魚份量都幾多 而且魚肉都幾嫩 不過佢個藤椒比我想像中都辣幾多 而且都幾麻🌶️🔥之後火鍋湯底我哋就揀咗呢個花膠美人鍋 佢呢個入面都有好幾舊花膠既 不過食落花膠味唔係好出 飲落都唔係特別滋補 就係一個正正常常嘅湯底 大家可能可以試下其他湯底🤪反而佢個海鮮拼盤我自己覺得幾有驚喜 佢係真係所有海鮮都好大粒 食落好鮮🐙🦐🦪·頂級手切牛 l 手打墨魚丸 l 蔬菜 l 竹遮毛巾之後佢每一台仲有一碟頂級手切牛 呢碟又係幾有驚喜 佢
🇭🇰淥鼎記
爵爺無限時火鍋放題$368
l 日本直送時令利身
日本直送時令刺身

l 花膠美人鍋 l 豪華海鮮拼盤
豪華海鮮拼盤

l 手打墨魚丸 l 蔬菜 l 竹遮毛巾
之後佢每一台仲有一碟頂級手切牛 呢碟又係幾有驚喜 佢個紋路好靚 食落肉質都唔錯🐮之後佢仲有好多唔同嘅配料揀嘅 豬肉片同牛肉片呢啲就正常發揮 反而丸類幾好味 尤其係墨魚丸口感好好🦑題外話講一個好好笑既插曲 因為呢度係電話落單既 但係電話上面得肉類同海鮮 我地睇左好幾次都搵唔到任何蔬菜 但係打邊爐實咁多肉真係好想食菜架嘛 所以我地就忍唔住問左職員有無菜🫢😂之後佢呆左望住我地 話出面自己攞😂😂😂原來出邊有個自助區 有好多菜 菇 丸類同埋麵 笑死😂
#rbyeat
#rby港式
#rby觀塘 #rby旺角
📍觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
📍旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓
日本直送時令刺身
豪華海鮮拼盤
2023-08-25 560 瀏覽
淥鼎記好耐冇打過邊爐啦,今次嚟到觀塘亞太中心嘅淥鼎記搵食我地揀左小寶套餐,除咗有2個鐘火鍋放題之外,仲有3款主食(酸菜魚,重慶雞煲,干鍋海鮮雜錦)可以揀-------------------------開餐前之前先嚟前菜,有成4款咁多,有酸辣白雲鳳爪、手拍青瓜、麻辣金錢肚,香炸酥肉酸酸甜甜好開胃,麻辣金錢肚又麻辣入味之後就上埋主食重慶雞煲 雞煲有辣有唔辣,任君選擇雞件新鮮嫩滑,十分惹味雞煲份量十足,材料豐富,入面有紅蔥頭、蒜頭、芫茜等等嘅香料,雞煲滾咗之後超香食完雞煲就揀咗個澳門豬骨湯底,有成3大舊大豬骨,入而仲有滿滿骨髓基本嘅火鍋料應有盡有,粟米,丸,蟹柳,帶子,蔬菜都好新鮮牛都有幾款選擇,安格斯精修肥牛都好香牛味👍👍飲品櫃都有幾個-------------------------整體上菜都好快,服務唔錯下次再嚟可以試埋其他海鮮套餐淥鼎記地址🎈觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
淥鼎記

好耐冇打過邊爐啦,今次嚟到觀塘亞太中心嘅淥鼎記搵食

-------------------------
酸酸甜甜好開胃,麻辣金錢肚又麻辣入味

之後就上埋主食重慶雞煲

雞煲有辣有唔辣,任君選擇
雞件新鮮嫩滑,十分惹味

基本嘅火鍋料應有盡有,粟米,丸,蟹柳,帶子,蔬菜都好新鮮

牛都有幾款選擇,安格斯精修肥牛都好香牛味👍👍
飲品櫃都有幾個

-------------------------
整體上菜都好快,服務唔錯
下次再嚟可以試埋其他海鮮套餐

淥鼎記
地址
🎈觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
2023-08-25 392 瀏覽
今日與同事嚟到觀塘亞太中心8樓「淥鼎記」點選咗一個[爵爺套餐]餐中有齊刺身、頂級手切牛、海鮮拼盤,仲有六選一(香辣烤魚、藤椒烤魚、雞煲、椰奶雞、酸菜魚、乾鍋海鮮雜錦)及多款火鍋配料打邊爐,非常豐富😋前菜~先來餐前菜,包括了鹽酥雞、無骨鳳爪、涼拌青瓜和麻辣牛肚,給人一個豐富多樣的口味體驗。鹽酥雞外脆內嫩,香氣四溢,帶來滿滿的美味享受。無骨鳳爪則帶有嫩滑的口感。涼拌青瓜清爽爽口,帶來一絲清涼感,是一道消暑的好選擇。而牛肚則充滿嚼勁。總之,這道餐前菜結合了不同口味和口感。時令剌身~再來鮮嫩滑脆刺身、色彩鮮豔,盡顯食材新鮮😋。酸菜魚~魚肉非常有口感、略辣,但味道不錯👍海鮮拼盤~這個火鍋有豐富多樣的配料,包括蜆、扇貝、𧐢🦪、魷魚仔🦑和鮑魚等。這些新鮮的海鮮融合在湯底中,口感鮮美,令人滿足。頂級手切牛肉~非常嫩滑,入口即化。油 脂在肉中分布均勻,帶來豐富的口感。每一口都能濃郁地品味到牛肉的原始風味,令人回味無窮。總結:這餐確實非常豐盛,食物種類繁多,吃到一半已經感到飽足。火鍋配料豐富,有些甚至吃不下了!最後,餐廳還贈送每位客人一杯雪糕,為整餐帶來美好的結尾。

時令剌身~再來鮮嫩滑脆刺身、色彩鮮豔,盡顯食材新鮮😋。

酸菜魚~魚肉非常有口感、略辣,但味道不錯👍

頂級手切牛肉~非常嫩滑,入口即化。油

2023-08-16 1029 瀏覽
旺角一向多美食,火鍋店更加五花八門,搵到間好野要開心Share下。餐廳分左2個套餐,貴少少會包埋刺身。裝豉油嘅容器好得意~仲有自家製唔同款式的茶,都好受食客歡迎。一坐低,店員放上兩款小食,套餐包一款川菜美食,今次試左酸菜魚,果然係好大碟,份量多,魚肉滑嫩,如果再酸一啲就好啦。湯底揀咗豬骨煲,有好多舊豬骨,可以慢慢熬味。朋友叫我一定要介紹呢個自家製手工餃,皮薄餡靚,食得出同出面急凍既係有啲分別。打邊爐最緊要係肉嘅質素,呢度有齊雞牛羊豬,每樣嘢都冇令人失望,特別係豬同牛,好香肉味,肉質唔錯。
餐廳分左2個套餐,貴少少會包埋刺身
裝豉油嘅容器好得意~
仲有自家製唔同款式的茶,都好受食客歡迎。

2023-08-15 833 瀏覽
今日竟然係阿媽帶我黎飲茶,佢話呢度啲點心好靚,岩晒我咁話🤣野菌鮮蝦菜苗餃(孖寶) 58 下午茶孖寶幾抵,味道都唔錯鮑汁雞腳(孖寶) 每次飲茶都要叫呢個,雞腳煲到好淋好入味但鮑汁唔算太濃,岩晒媽咪黃金蝦餃皇(2件) ($19 )皮薄蝦都大粒嫣紅黃金流沙包(3件) ($30 )粉紅色流沙包好少女心抹茶脆皮鳳梨叉燒包(3件) ($30)真係食到有綠茶味少少鳳梨香味配搭幾新穎香芋天鵝酥(3件) ($36 )相當之精緻,餡料係豬肉碎冇乜肥膏值得一贊👍🏻高橋蘿蔔糕(6件) ($26 )蘿蔔糕夠硬身夾完唔會即散,外脆內軟荔枝百花球(3件) ($36)賣相超靚,真係做得好似荔枝🤣,外面荔枝皮係脆脆、入邊係流心奶黃、味道唔太甜,不錯鳳瓜排骨日本珍珠飯 ($38)呢個鳳瓜夠晒味岩晒我整體唔錯,座位都好闊落坐得舒服,晚市原來有得打邊爐,會再黎試吓
今日竟然係阿媽帶我黎飲茶,佢話呢度啲點心好靚,岩晒我咁話🤣

野菌鮮蝦菜苗餃(孖寶) 58

下午茶孖寶幾抵,味道都唔錯

鮑汁雞腳(孖寶)

黃金蝦餃皇(2件) ($19 )

皮薄蝦都大粒

嫣紅黃金流沙包(3件) ($30 )

粉紅色流沙包好少女心

抹茶脆皮鳳梨叉燒包(3件) ($30)

真係食到有綠茶味少少鳳梨香味配搭幾新穎

香芋天鵝酥(3件) ($36 )

相當之精緻,餡料係豬肉碎冇乜肥膏值得一贊👍🏻

高橋蘿蔔糕(6件) ($26 )

蘿蔔糕夠硬身夾完唔會即散,外脆內軟

荔枝百花球(3件) ($36)

鳳瓜排骨日本珍珠飯 ($38)

呢個鳳瓜夠晒味岩晒我

2023-08-07 1252 瀏覽
有日放工同同事去咗試呢間淥鼎記,同事去過好多次,但係我第一次去食,我哋四個人去食,第一道菜嚟咗一大碟酸菜魚,唔算太辣,又多魚,超好食,跟住又嚟咗刺身拼盤,刺身好新鮮又大件,我餐仲會送一個小食拼盤,細細碟唔會太飽,跟住就開始打邊爐啦,個餐會跟一碟靚牛,啲牛肉勁香勁好食,仲有其他唔同嘅牛肉同配料都係任食,飲品款式都好多,最後每人有一杯雪糕,雖然每人埋單四百幾蚊,但係有咁多嘢食又咁高質,值得下次再嚟👍🏻
  • 酸菜魚
  • 刺身拼盤
  • 美國雪花牛小排
2023-08-04 1143 瀏覽
小寶和堂主套餐分別是堂主套餐可以任食海鮮類.我們點了堂主套餐.4款前菜點了烤魚, 需額外加錢火鍋點了花膠美人鍋, 食完濃味烤魚再配這個淡淡湯底也不錯.火鍋配料也有很多選擇.不過限時內又食烤魚同火鍋有點趕.
小寶和堂主套餐分別是堂主套餐可以任食海鮮類.
我們點了堂主套餐.

4款前菜
點了烤魚, 需額外加錢

火鍋點了花膠美人鍋,
食完濃味烤魚再配這個淡淡湯底也不錯.
火鍋配料也有很多選擇.
不過限時內又食烤魚同火鍋有點趕.
2023-07-08
2023-08-01 1141 瀏覽
一向好鍾意飲茶食點心🧆特別係好岩打卡既靚靚點心淥鼎記不論係裝修定係點心款式都好吸引我!原來點心只做早午市晚市就得打邊爐放題💭香芋天鵝酥$36🦢上碟已經勁吸睛3隻天鵝排排坐咁仲要係我最鍾意既炸芋角外皮香酥想encore了💭蝦膠煎釀虎皮椒$32虎皮椒脆綠大條釀左滿滿既蝦膠絕無揸留攤抵食💭海苔芋絲糕$26本身芋絲糕就少見啲通常係芋頭糕居多所以一見芋絲糕必點表面有海苔絲同少量肉鬆裝飾芋絲糕切到長條形半煎炸既處理令咬落香脆但又食到絲絲芋香好鍾意❤️荔枝百花球$36又係不得不讚既一款點心呀外面紅色粒粒脆米完美複製左荔枝外皮既細節咬落雪白內餡原來係蝦滑不得了色香味俱全呢度既點心真係絕對令我會回頭又靚又好味飲茶都可以好潮!
一向好鍾意飲茶食點心🧆
特別係好岩打卡既靚靚點心
淥鼎記不論係裝修定係點心款式都好吸引我!
原來點心只做早午市

咬落雪白內餡原來係蝦滑
不得了色香味俱全

呢度既點心真係絕對令我會回頭
又靚又好味
飲茶都可以好潮!
  • 香芋天鵝酥
  • 海苔芋絲糕
  • 荔枝百花球
2023-08-01 787 瀏覽
門口充滿宮殿風格有兩隻醒獅一紅一黃超有氣勢呢度唔係一壺茶全檯飲係一人一茶包付個茶包都獨立包裝乾淨衛生午市係飲茶晚市係火鍋其實午市既點心款真係好吸引外貌好精緻睇得出別有用心黃金鮮蝦餃皇(2件)$38一籠兩件表面仲金箔點綴好靚皮薄多蝦膠蝦肉正太極黑糖馬拉糕$30衝住呢個而來太有創意太美了!黑糖馬拉糕同芝麻馬拉糕合成太極☯️睇得又食得馬拉糕食落口感鬆軟外型挺身完全無得輸!必點!5年陳皮牛肉球$28口感嫩滑顏色粉嫩抹茶脆皮鳳梨叉燒包🍍$30墨西哥包的皮變做抹茶味叉燒餡加入鳳梨粒酸酸甜甜味道有層次又係一道創新又有內涵既點心!鳳爪排骨飯$38用既係珍珠米食落更有飯香同嚼口食材絕不馬虎點心新派創新重點係味道真的不錯唔怪之得閒日都爆晒場
門口充滿宮殿風格

好靚
皮薄多蝦膠蝦肉

太極黑糖馬拉糕$30
衝住呢個而來
太有創意太美了!
黑糖馬拉糕同芝麻馬拉糕合成太極☯️
睇得又食得
馬拉糕食落口感鬆軟
外型挺身
完全無得輸!必點!

5年陳皮牛肉球$28
口感嫩滑
顏色粉嫩

抹茶脆皮鳳梨叉燒包🍍$30
墨西哥包的皮變做抹茶味
叉燒餡加入鳳梨粒
酸酸甜甜味道有層次
又係一道創新又有內涵既點心!

鳳爪排骨飯$38
用既係珍珠米
食落更有飯香同嚼口
食材絕不馬虎

點心新派創新
重點係味道真的不錯
唔怪之得閒日都爆晒場

• 太極黑糖馬拉糕
今晚同老婆去左觀塘淥鼎記食火鍋,點了個小寶套餐(120分鐘),仲可以在酸菜魚、重慶雞煲、干鍋海鮮什錦三選一,而我就揀左酸菜魚。嘩!一上枱,酸菜魚超大碟🤣太誇張啦!仲大個個火鍋🤣,而且魚肉好滑,又淡淡肉,正wo😋。再來有個4色小食拼盤(炸雞、鳳爪、麻辣牛肚、青瓜),又幾開胃,小小辣幾惹味,辣就出去任飲揀下竹蔗茅根、茉莉茶等等解下辣☺️。食左咁多野,而家先開始食火鍋🤣,先來個花膠美人鍋,聽個名都滋潤👍🏻,而且鍋內有魚肚,好入味,好鬼正👍🏻打邊爐又點少得肥牛呢,以這個價錢,這種肥牛真係低食,睇樣都知唔差👍🏻,出面食野bar仲有多款餃子、帶子、丸等等,真係唔錯的火鍋選擇👍🏻👍🏻。
  • 酸菜魚
  • 花膠美人鍋
2023-07-28 454 瀏覽
 Grand-Ding-House, Chicken Pot Foodie ;Grand-Ding-House, Chicken Pot Foodie is a delightful haven for casual dining enthusiasts seeking a fusion of flavors Food Review:The tender fish fillets were simmered in a rich and flavorful sauerkraut broth, expertly balancing tanginess and umami. The sauerkraut added a delightful sour punch that perfectly complemented the fresh fish.Chicken Pot Hotpot: The bubbling pot arrived with a medley of ingredients, including succulent chicken pieces, fresh vegetab
Food Review:
Chicken Pot Hotpot:
succulent chicken pieces, fresh vegetables, and an assortment of
mushrooms
2023-07-05
2023-07-27 464 瀏覽
有齊刺身 烤魚 海鮮 🦞火鍋 甜品 好多選擇 環境坐得舒服 店員上菜 收碟都好快手火鍋肉類海鮮qr code落單飲品 火鍋配料就自己出去拎 有支裝冷泡茶同蔗汁 so nice錦繡前菜 有炸雞 檸檬鳳爪 麻辣青瓜等等日本直送時令刺身 三文魚超肥美 蝦好大隻呀藤椒烤魚 真係好入味 超麻

花膠美人鍋 好多花膠同杞子 養顏必選頂級手切牛肉 好靚 肉質好味
豪華海鮮盤 d蝦超新鮮 上枱時仲郁緊嫁道滘豬肉丸 好彈牙正最後食埋哈根大師就完滿結束啦食得超飽 先300幾蚊一位

有齊刺身 烤魚 海鮮 🦞火鍋 甜品 好多選擇

道滘豬肉丸 好彈牙正

最後食埋哈根大師就完滿結束啦
食得超飽 先300幾蚊一位
2023-07-27 540 瀏覽
小寶堂主餐可以免費酸菜魚 重慶雞煲 干鍋海鮮雜錦 3揀1🤩 平時2人份酸菜魚都要$200 好抵呀仲有前菜送 前菜有炸雞🍗 涼拌青瓜🥒 無骨鳳爪 麻辣牛肚 食住開胃菜同酸菜魚等火鍋🍲滾岩岩好 湯底揀左澳門豬骨鍋 裡面有幾舊筒骨 裡面既骨髓超正🤤肉類🥩推薦🐖 丹麥網豬肥瘦相間夠香口 黑毛豬夠豬味又夠腍 另外海蝦🦐同蜆都好新鮮鮮甜 自助吧都有唔少野食 各式菇 菜 🥔 丸 餃子🥟⋯⋯ 全部都有蓋冚住👍🏻 野飲方面除左紙包飲品罐裝飲品 仲有自家製竹蔗茅根水 茉莉茶 紅茶 好多選擇

湯底揀左澳門豬骨鍋 裡面有幾舊筒骨 裡面既骨髓超正🤤

2023-07-26
2023-07-22 791 瀏覽
係位於熙熙攘攘嘅觀塘區,啲裝修真係靚得嚇人,帶住淡淡嘅古色古香。我哋迎咗啲好期待嘅菜式上枱:鮮嫩多汁嘅海鮮拼盤同香辣誘人嘅酸菜魚。海鮮拼盤上嘅各式海鮮真係靚得畫一般,新鮮嘅蝦、蟹、蚌同魚肉都經過精心烹調,保留住啲原汁原味。我哋心情好好嘅都迫唔及待開食,一啖一啖嘅海鮮爆發出嚟嘅鮮美滋味,真係令人讚嘆廚師嘅高超手藝。啱啱我哋入返味嘅時候,一鍋香氣四溢嘅酸菜魚已經上枱。湯底紅橙橙,辣椒、酸菜同啲香料交織咗成一個誘人嘅香味。我哋將酸菜魚盛喺碗入面,一口咬落去,魚肉嘅鮮嫩同辛辣嘅湯底真係搭得好好,食嘅真係好過癮。當我哋同時享受住美食嘅時候,唔停咁分享身邊啲趣事同笑話,整個用餐區都係充滿住歡聲笑語。呢份友情同歡樂,令呢個美食之旅更加珍貴。

2023-06-21
2023-07-20 10158 瀏覽
今日黎到觀塘呢間 淥鼎記食野啦😬 已經唔係第一次黎食嚕~ 一早book定位就唔使等啦😙 今次都係食小寶套餐 有主菜又有得打邊爐放題 好抵食呀😬上次黎試左酸菜魚同埋花膠美人鍋 今次就決定要試試佢既干鍋海鮮雜錦同埋大紅袍麻辣鍋啦😍 自助區都有好多野食呀 蔬菜、菇類、水餃雲吞、丸類等等仲有粉麵、烏冬、響令、炸魚皮好脆好好食😋 飲品都有好多選擇 我就揀左有原個茶包既茉莉花茶 打邊爐配冷泡茶好爽呀😆 先黎4個小食 炸雞、泰式無骨鳳爪 係幾好食🤣 干鍋海鮮雜錦好大碟呀🤩 一上枱啲辣椒同炸蒜就已經超香 入面係勁多野食😌 鮮蝦大隻爽口、蜆肉冇沙啖啖肉 配菜有萵筍 蓮藕 魚片頭 全部都炒得好香好入味👍🏻 大紅袍麻辣鍋嘩🤩呢個鍋咁多辣椒🌶️一上枱都有啲驚好辣 但食落真係好香愈食愈上癮😬 肉類方面都叫左好多呀😋 安斯格極佳精修肥牛、美國安格斯牛板翼、牛小排、丹麥網豬、伊比利亞黑毛豬、紐西蘭羊肉片 全部肉既質素都真係唔錯呀😌 特別推薦既係肥牛同牛板翼 同埋羊肉片都好食 叫多左幾次😋整體來講 湯底出色 環境舒適 服務態度良好 打邊爐放題黎講 淥鼎記真係一間唔錯既選擇呀😌 一定會再黎😋

今次都係食小寶套餐 有主菜又有得打邊爐放題 好抵食呀😬

自助區都有好多野食呀 蔬菜、菇類、水餃雲吞、丸類等等
仲有粉麵、烏冬、響令、炸魚皮好脆好好食😋

先黎4個小食 炸雞、泰式無骨鳳爪 係幾好食🤣