已經唔係第一次幫襯,不過今晚遇到一個極之離譜嘅女店員不禮拜對待(女店員特徵:身形細小,瘦),可以講係甘多年黎最差最離譜嘅服務,只針對工作表現。女店員可能對我一枱人有不滿,落咗單之後餐牌仲係客人手上,佢一手搶過,感受到有敵意,搶過餐牌後好粗魯甘收走,同枱另一人感到敵意,說話較強硬表示餐牌唔洗收,可能尼個舉動女店員已經記咗係心,最後女店員粗暴到餐牌都跌埋落地,正面向我地表示不滿,全程無表情,此舉已極之有惡意,原來香港依家服務真係甘有個性不過當然只係尼位女店員品格有問題。送甜品上枱依然係尼位女店員送餐,佢粗手粗腳甘放到枱,刻意甘將糖水倒瀉係曾經強硬話唔收餐牌嘅客人身上,仲要唔係小小,係連D料都倒埋上身,然後一句唔好意思,同處理都無,面無表情甘衝衝行開,之後無返黎清理。此情此境,當然友人有大聲話一句唔好意思都無有無搞錯?但女店員一早行開咗,連反駁都賴得理我地。其實倒瀉一刻我地大家都無大反應,因為真係一句唔好意思,清潔返就已經了事。但條友走咗去,同埋擺出一副就係要玩你啊。吹咩嘅樣真係令人嘩然。。。。食物再好,餐廳請到個甘嘅員工真心無運行,控制唔到情緒真係唔好返工,甘嘅服務連基本都提供唔到,老闆仲
不過當然只係尼位女店員品格有問題。
真係令人嘩然。。。。
食物再好,餐廳請到個甘嘅員工真心無運行,控制唔到情緒真係唔好返工,甘嘅服務連基本都提供唔到,老闆仲出糧請個員工倒米?

真真實實嘅食客遭遇
因為尼個女店員比負評

2024-01-13 171 瀏覽
話說今晚喺隔離食完河粉,想食下糖水,嗌咗芒果西米露同龍眼冰西米露,龍眼冰就中規中矩,芒果唔係幾新鮮,一擺到上黎聞到芒果醬似係擺好耐陣味😵‍💫最後啱食完仲俾阿嬸趕🙄完全唔建議,其它糖水鋪都好過呢間
2023-12-24 132 瀏覽
打開餐卡就先嚟個「沙沙合桃糊」,一啖嘆落去,合桃嘅香幾得意👅!糊嘅口感夠綿密,啖啖啃到合桃碎,呢個配合真係夠晒滿足。添咗個「清心丸」,食落去Q彈又滑口,清新提神。再來過咗個「椰皇燉鮮奶」,入口即溶,感覺好像綿綿糖一樣軟滑;搞兩粒「芋圓」入口,Q中帶勁,芋香撲鼻,啱晒我呢啲芋頭控。最後呢,一定少不了「芋圓喳咋」配啲「Q果」。豆類嘅香味混合埋芋頭同西米嘅獨特口感,真係好食到停唔到口。腦海入面即刻閃過:下次仲要再嚟轉轉!總括來講,呢度嘅食物質素同服務都幾正!啱晒我哋呢啲唔駛太花巧、求個真材實料嘅食客。下次覺得餓嗲,知道邊度有得搵啖好食啦!🍰🍮💯

2023-11-22 146 瀏覽
🍁🍂天氣涼涼地、🍂🍁又乾燥, 食飽好想搵個糖水食下,滋潤一下!🤓以前成日排長龍嘅海記, 週末簡直係人山人海咁😆😆我就唔排喇! 今晚係平日嘅夜晚,又唔洗排隊,入去即刻有位!🍨蛋白杏仁糊 - $32🤓夠晒潤就呢個啦!杏仁糊嘅部份維持一貫嘅水準,香滑濃厚,杏仁味都夠濃,但係唔知點解啲蛋白唔係彈彈口,而係一pat pat好似啲糊粉未開好、有啲杰杰嘅粉醬感覺,😆😆但係佢明明睇落去係蛋白, 我就百思不得其解!🤣🤣🍨腐竹薏米蓮子清心丸糖水 $36 。 因為頭先食完烤肉朋友就話要清下啲熱氣,咁就嗌咗呢一個組合,薏米係夠淋,我就喜歡再軟身啲,而家就有啲咬口,腐竹就煲到溶晒,仲見到少少腐竹碎碎飄浮😋清心丸彈口,又唔會太甜都唔錯👍#糖水 #甜品 #腐竹薏米糖水 #杏仁茶 #杏仁糊 #蛋白杏仁茶 #糊粉未開好 #請加油 #hkig #hkfoodiea #eatplayfunclub #foodablelee #海記

今晚係平日嘅夜晚,又唔洗排隊,入去即刻有位!

🍨腐竹薏米蓮子清心丸糖水 $36 。

蛋白杏仁湖
腐竹薏米清心丸
$34 (其他)
2023-11-07 117 瀏覽
今晚係太子同屋企人食完飯,下場當然係要去食甜品啦,我地見到呢間裝修都5錯就揀左呢1間,屋企人order左呢間舖頭嘅招牌沙沙合桃糊$35(合桃糊係自己手磨,上面鋪左好多粒粒嘅合桃碎,成碗合桃糊就5會變得咁單調),所以值得1試,另外就order左紅豆燉鮮奶$37(5會太甜勁多紅豆食嘅時候記得小心淥到個口因為超級熱),仲有1碗就係龍眼冰西米露$43(入面有2球雪糕係用龍眼肉加雪糕打成,不過甜左少少,但係龍眼味係好濃,味道都5錯,座位都坐得好舒適
2023-11-01 106 瀏覽
三個人叫咗三碗糖水,自己叫咗一碗冰花燉蛋,侍應哥哥話熱嘅會香啲,所以我決定相信佢,一於試一碗熱嘅…嚟到食咗一啖後覺得唔對路,即刻叫旁邊兩位朋友試一試。兩位竟然同步講:「腥嘅!」原來唔係我味覺有問題,係碗嘢真係腥!係好腥!叫咗侍應哥哥嚟,同佢講我哋覺得碗嘢好腥。佢竟然答我哋:「燉蛋係腥㗎,雞蛋本身係腥,工場不嬲都係咁整㗎」。我哋:「喔…唔該」利申:喺義X食咁耐從未食過一碗係腥,其他糖水舖食都正正常常。呢間嘢真係不可一不可再,食前須慎重考慮!

兩位竟然同步講:「腥嘅!」

我哋:「喔…唔該」

呢間嘢真係不可一不可再,食前須慎重考慮!
2023-11-01
最近試過嘅一間甜品店,叫做「海記合桃坊甜品」。佢哋嘅熱綠豆沙真係叫人驚艷!首先,我要同你講下佢哋嘅熱綠豆沙。我試過好多間甜品店嘅綠豆沙,但係呢度嘅真係無得輸!佢哋嘅綠豆沙湯底好濃郁,有濃濃嘅綠豆味道,唔會太甜膩。綠豆煮得剛剛好,軟軟綿綿,每一口都好入味。另外,佢哋嘅服務同埋環境都好舒服。員工親切友善,總係帶笑容招待客人。店內環境清幽,有種放鬆嘅氛圍。不論係同朋友一齊去,定係自己坐下靜靜享受甜品,都係一個舒適嘅選擇。總括嚟講,「海記合桃坊甜品」嘅熱綠豆沙真係一個驚艷嘅甜品!味道濃郁,口感豐富,加上舒適嘅環境同友善嘅服務,真係一個完美嘅組合。如果你鍾意甜品同埋想試吓一啲特別嘅口味,呢度絕對係一個值得一試嘅地方!快啲嚟試下佢哋嘅熱綠豆沙,我相信你會留下美好嘅回憶!
2023-08-24
  • 綠豆沙
2023-08-24 89 瀏覽
而家咁鬼熱嘅天氣,梗係食啲冰涼嘅甜品😋太子 #海記合桃坊。除咗傳統糖水出名,另外夏天嘅特別推介,用椰子同龍眼做嘅甜品,都唔好錯過龍眼冰鮮果椰青凍 🍧🥥這款甜品就像是一個夏日的冰爽驚喜!每一口都帶著香甜的龍眼果肉,彷彿冰凍了整個夏天的清甜。椰青的鮮嫩滋味在口中綻放。加上冰涼的口感,真是讓人心情瞬間舒暢當榴槤遇上芒果 🥭🥥 這款甜品絕對是水果界的奇妙組合!榴槤的濃郁香氣,彷彿一陣芬芳的風暴襲擊味蕾,芒果的甜蜜與榴槤的濃郁在口中交織,仿佛是一場舌尖上的盛宴。傳統薑汁芝麻湯圓 🍡🌱湯圓Q彈的口感與芝麻的香氣在口中綻放,彷彿帶著一份濃厚的溫暖。薑汁的香辣感在口中蔓延佢
而家咁鬼熱嘅天氣,梗係食啲冰涼嘅甜品😋

龍眼冰鮮果椰青凍 🍧🥥

當榴槤遇上芒果 🥭🥥

傳統薑汁芝麻湯圓 🍡🌱
2023-08-24 58 瀏覽
呢間甜品店係我經常去食嘅一間🤗, 最鍾意佢嘅沙沙合桃糊同椰皇燉鮮奶🥰, 今日試下新嘢🥔芒果腸粉 $51 🥭賣相好吸引, 腸粉皮滑嘟嘟, 陣陣椰奶香味, 包住一大舊芒果肉, 芒果肉好甜, 點埋啲芒果汁一齊食, 仲正😋🥔椰汁紫薯雪樂冰, 芋圓涼粉 $37 🍠有紫薯雪糕球、三色芋圓、涼粉, 連埋椰汁一齊食, 好好🤤

🥔芒果腸粉 $51 🥭

🥔椰汁紫薯雪樂冰, 芋圓涼粉 $37 🍠
有紫薯雪糕球、三色芋圓、涼粉, 連埋椰汁一齊食, 好好🤤
Yum
2023-08-18 53 瀏覽
海記合桃坊甜品係一間老字號港式甜品,暑假期間平日嘅晚上到人頭湧湧,氣氛悠閒舒適😌呢到合桃蝴好出名,之前都食過😙今次就試吓其他款式熱既椰皇燉鮮奶,都幾用心製作,先係擺喺一個器皿上面,再用保鮮紙包住椰子,既熱辣辣又衛生👍 椰皇味道濃郁,唔甜,滋陰潤肺同時養顏,岩哂👧🏻另一個👦🏻食左甘露椰子凍,既是楊枝甘露、又有椰子味道,再加埋清心丸,成件事都好豐富好有口感😗下次再試下芒果腸粉🤪龍眼冰鮮果椰青涷🤪
呢到合桃蝴好出名,之前都食過😙今次就試吓其他款式

下次再試下芒果腸粉🤪龍眼冰鮮果椰青涷🤪
2023-08-16 52 瀏覽
我好多朋友仔都知,我好鍾意食海記合桃坊嘅沙沙合桃糊,所以今日特別帶好友嚟食😆,海記合桃坊是一家老字號港式甜品店,以出色的合桃甜品聞名😍,裝修過嘅店舖,煥然一新,好舒適,而且冷氣好夠凍,啱晒宜家天時暑熱嘅天氣!呢度絕對係朋友聚會或者行街行到攰休息的好地方👍👏🏻➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿✅沙沙合桃糊 ($35)每次嚟必食甜品,叫左碗凍嘅,合桃糊依然滑幼,甜度適中,撒上脆卜卜嘅新彊合桃,真係好食到,我地再買多4 碗外賣返屋企比家人食😋👍✅榴連冰遇上椰青凍🥭🥥($46)用椰青水製成嘅果凍,滑啫啫,入口即溶化,冰凍嘅棷青水清甜解渴,透心涼🥰,當然榴連控的我們,不會放過那三顆榴連冰,仲連埋椰青肉食,正呀👍👍👍✅椰青燉鮮奶🥛🥥($53)燉鮮奶好嫩滑,甜度適中,放係椰青殼內,賣相好Cute,又係可以食埋椰子肉👏🏻👏🏻😆➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿‼️熱門推介‼️✅沙沙合桃糊 ✅芒果腸粉✅龍眼冰鮮果椰青涷✅當榴槤遇上芒果✅芒果小丸子仙草涷📍海記合桃坊甜品 1️⃣旺角西洋菜南街238號2️⃣土瓜灣美景街73號地舖@hoikeewalnut

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

✅沙沙合桃糊 ($35)

✅榴連冰遇上椰青凍🥭🥥($46)

✅椰青燉鮮奶🥛🥥($53)

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

1️⃣旺角西洋菜南街238號
2️⃣土瓜灣美景街73號地舖

@hoikeewalnut
2023-08-13 27 瀏覽
真心唔明點解有咁多分店🙄難食到冇得再難食。我7仔買支楊枝甘露飲仲好!完全冇芒果味,好似食梗啲冇味又「杰撻撻」嘅嘢咁🤮又貴,一碗垃圾要成$48⋯⋯冷氣又開到勁大,懷疑想趕客🙄見到啲凍嘅氣係咁吹出嚟。
2023-08-10 43 瀏覽
龍眼冰鮮果椰青凍 $55龍眼冰鮮果椰青凍是海記合桃坊的招牌甜品之一,結合左龍眼嘅清甜、芒果嘅酸甜和椰青凍嘅清涼口感。第一口入口,你會被融化喺口中嘅椰青凍所迷住,它帶嚟左一股清新的味覺享受。跟住你會品味到龍眼嘅甜美,呢種濃郁果香喺口中綻放,再加埋少少芒果酸甜,為呢道甜品增添了一份清爽同口感層次。當榴槤遇上芒果 $53呢款甜品結合咗兩種熱帶水果風味:榴槤+芒果。對於喜愛熱帶水果嘅人嚟講,是係一道不容錯過嘅甜品。當你品嚐第一口時,榴槤嘅濃郁香氣立刻在口中散開,榴槤獨特味道、豐富嘅口感同芒果嘅酸甜相得益彰,兩者完美融合。薑汁芝麻湯丸 $31傳統中式甜點,結合了薑汁同芝麻風味。呢款甜品的湯丸外皮Q彈有嚼勁,內餡以芝麻為主,搭配薑汁微辣同清新。第一口入口,你會感受到湯丸外皮口感,咀嚼時釋放出芝麻香氣令。而當你咬開湯丸時,薑汁的微辣感同芝麻香濃完美結合,帶嚟一種獨特嘅味覺體驗。
龍眼冰鮮果椰青凍 $55

龍眼冰鮮果椰青凍
薑汁芝麻湯丸
當榴槤遇上芒果
2023-08-06 31 瀏覽
海記合桃坊一向都好出名,老字號,佢地沙沙合桃糊好好食,口感豐富,今日我同朋友係旺角行到好熱,就入去海記食返個甜品消消暑店舖冷氣十足,一入到去就透心涼!我地叫左幾個甜品~🥥龍眼冰鮮果椰青凍原個椰青裝清椰青啫哩,上面有龍眼雪糕、新鮮士多啤梨同埋芒果~龍眼雪糕有啖啖果肉、芒果好清甜, 椰青啫哩有椰子肉,完全係將飲既椰青變做啫哩,十分解暑!炎炎夏日必點!🥭當榴連遇上芒果當你又想食榴連又想食芒果,呢個甜品就岩晒!芒果西米露加上榴連雪糕係面,榴連雪糕啖啖果肉,芒果西米露又芒果同柚子,甜甜酸酸好醒胃!🍠紫芋芋圓紫米露有紫薯同芋頭雪糕係面,加埋煙韌芋圓,一啖有多重口感! 雪糕紫薯芋頭味香濃,好食到想買返屋企!仲有好多推介甜品,好似芒果腸粉、芒果小丸子鮮草凍等,留返下次再食!

店舖冷氣十足,一入到去就透心涼!

我地叫左幾個甜品~
🥥龍眼冰鮮果椰青凍

🥭當榴連遇上芒果

🍠紫芋芋圓紫米露

• 紫芋芋圓紫米露
2023-08-05 26 瀏覽
海記合桃坊甜品,系老字號港式甜品店,中式糖水以出色嘅合桃甜品最為出名。不過除咗中式甜品,都有好多創意甜品都好好味,餐廳環境幾舒適,乾淨整潔又好坐,交通便利就腳,系約朋友見面或享受甜品的悠閑場所。芒果腸粉💰51HKD賣相幾特別,腸粉皮系用蒟蒻製成,將芒果果肉卷起,再切成小段,口感好滑,芒果幾高質。椰皇燉鮮奶💰46HKD鮮奶濃郁順滑,充滿椰子清香。榴連冰椰青凍💰53HKD非常大嘅一個椰青殼裝住椰子啫喱凍,上面有三球榴槤雪糕,中間用士多啤梨點綴。椰子香清爽又消暑。📍海記合桃坊甜品旺角西洋菜南街 238號土瓜灣美景街73號地鋪

芒果腸粉💰51HKD

椰皇燉鮮奶💰46HKD
鮮奶濃郁順滑,充滿椰子清香。

榴連冰椰青凍💰53HKD

📍海記合桃坊甜品