2023-04-28 14 瀏覽
跟朋友吃晚飯後意猶未盡,便吃個糖水點綴一下,今天又來到老地方太子的海記合桃坊 甜品🍮坐一坐~朋友作為芒果控,大愛海記芒果甜品!我們點了:芒果腸粉$48是餐廳的招牌之一,基本上每一次過來必點!以椰汁🥥製成的皮卷上芒果肉,再淋上芒果醬汁🥭賣相吸引,椰汁皮滑溜,芒果鮮甜~楊枝甘露 $48最最最經典的甜品,酸酸甜甜,果味濃郁,吃起來清涼和爽滑! 而且西柚、芒果、西米的份量十足!椰皇燉鮮奶(熱)$46椰子🥥的香味撲鼻,奶味濃郁,不會過甜,燉得剛剛好,非常柔滑! 海記合桃坊在太子、觀塘、土瓜灣都有分店,主打合桃,但是我每次吃的都是芒果💕下次有機會真的要嘗嘗合桃~餐廳光猛,最適合一大班人吃個晚飯後來過下半場!

朋友作為芒果控,大愛海記芒果甜品!我們點了:

芒果腸粉$48

楊枝甘露 $48

椰皇燉鮮奶(熱)$46

2023-04-23 16 瀏覽
其實之前一向有食呢間甜品,有晚經過太子,打算去食吓,我記得芒果概甜品都幾出色,於是就一個人入去食吓,當晚係星期日,時間大約9:00左右,入面有三至四檯食客,唔算太多人,入到去之後,員工就叫我隨便坐,我坐咗係張4人檯,隔離檯就有張二人檯,有兩個食客都食得7788,打算走,於是當我坐低睇睇食咩概時候,隔離檯走咗,有個四眼概呀姐就走去執檯,當個呀姐清理完張檯,就同我講「先生你一個人麻煩坐返二人檯」我坐冇問題,但個呀姐態度好差,好似講到我坐張4人檯阻住佢哋做生意咁,重點到我食完個4人檯都冇客入去坐,碗嘢仲要好難食!我唔會再去😅
Score 總數: 65至70講到甜品,又去到旺角近太子位置,冇得唔提下“海記”啦!佢地嘅 合桃湖 不太甜,又補腎,真係好適合男女老少。特別係男士啦~ 正所謂: 好腰好腎,好男人! 男人唔補好易老! 就由E 碗合桃湖開始啦~ 好男人😌鐘意食合桃嘅你,一定要試下啦。佢個名嘅叫 沙沙合桃。嘩! 真係正到會回頭,實至名歸! 我還覺得太少合桃 添啦,多d唔得架咩~至於其他糖水我就未試過啦。其實,我只試過 合桃湖+渣渣。這二種糖水都好好味。如果唔係 冇錢 + 肚腩冇位,我一定叫多幾種食
Score 總數: 65至70

講到甜品,又去到旺角近太子位置,冇得唔提下“海記”啦!

2023-03-25 20 瀏覽
之前試過它的合桃糊🤩,還是頗幼滑的😋!諗諗不忘想再試下其他🥳。是日平日經過太子,稍作休息便與家人們來試試糖水作下午茶🫖☕️。下午2點才開鋪,☀️剛開鋪,座位可以自由選擇,空間感中規中矩,✨光線充足,環境新淨🌟。選擇了以下甜品😋:🍨 可可奶凍🍮估唔到奶凍嘅可可味這麼濃及重,頗驚喜!🍧 紅豆豆腐花(熱)紅豆🫘好腍,豆腐花滑。🍨 桑寄生蓮子紅棗茶(熱)蓮子夠腍,甜度適中,滋潤。🍧 養顏杏仁糊(熱)好滑,唔會太甜。欣賞它的甜品都不會太甜,下次會再嘗試下其他款式。

選擇了以下甜品😋:

🍨 可可奶凍🍮
估唔到奶凍嘅可可味這麼濃及重,頗驚喜!

🍧 紅豆豆腐花(熱)
紅豆🫘好腍,豆腐花滑。

🍨 桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
蓮子夠腍,甜度適中,滋潤。

🍧 養顏杏仁糊(熱)
好滑,唔會太甜。

欣賞它的甜品都不會太甜
,下次會再嘗試下其他款式

可可奶凍
紅豆豆腐花(熱)
桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
養顏杏仁糊(熱)

2023-03-13
可可奶凍
紅豆豆腐花(熱)
桑寄生蓮子紅棗茶(熱)
養顏杏仁糊(熱)
而家喺太子食完夜晚行陣街,突然好想食甜品,咁啱記得呢度附近有間老字號,佢係出色嘅合桃聞名🫶🏻係一間用心製作甜點嘅港式舖頭🏠🥥椰皇燉海底椰+桑寄生蓮子紅棗茶 $68佢呢個係一個set黎,發現原來兩個人食呢一個set到而家好飽!佢$68有兩個甜品,仲要係落足料,出邊就咁一個椰皇已經60幾蚊🙂而且佢燉得得好香,椰味香濃,入邊啲椰子肉好滑,好好味😋而另一款紅棗茶就好啱女士們飲用,幫助行氣活血🥰總括而言 (5個💚係最高)好味指數 : 💚💚💚💚🤍服務態度 : 💚💚💚🤍🤍環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍回頭指數 : 💚💚💚🤍🤍📍海記合桃坊甜品🏢太子西洋菜南街212號地下🕗星期一至日 14:00 - 00:00#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk

🥥椰皇燉海底椰+桑寄生蓮子紅棗茶 $68

總括而言 (5個💚係最高)
好味指數 : 💚💚💚💚🤍
服務態度 : 💚💚💚🤍🤍
環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍
回頭指數 : 💚💚💚🤍🤍

📍海記合桃坊甜品
🏢太子西洋菜南街212號地下
🕗星期一至日 14:00 - 00:00

#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-02-06
2023-02-27 7 瀏覽
海記喺太子區,同一條街開咗兩間分店。平日食完晚飯,每次行過都好多人等位/等外賣。今日食完early dinner,襯未駛等位,入去食返個糖水潤一潤。餐廳裝修光猛明亮,唔駛用電子落單👍熱薑汁芝麻湯丸,一碗八粒,細細粒圓滾滾好可愛。湯丸皮晶瑩半透明,內裡釀滿濃香芝麻餡料。湯丸大小適中,剛剛好一啖食一粒,唔會餡料外洩。糖水薑味濃厚,辛辣暖胃又滋潤。凍冰花燉蛋,蛋味好特出。*海記出名合桃糊,之前食過都好好味,好香滑

餐廳裝修光猛明亮,唔駛用電子落單👍

薑汁芝麻湯丸

凍冰花燉蛋,蛋味好特出。
燉蛋

*海記出名合桃糊,之前食過都好好味,好香滑
薑汁芝麻湯丸
燉蛋
最鍾意食港式甜品🥳呢間主打合桃甜品,其中沙沙合桃糊好出名👍🏼見到好多枱都食緊🥳 一打開餐牌,仲見到有好多選擇,睇得出好用心製作🫶🏻🔸沙沙合桃糊 $32喺滑溜嘅合桃糊上面,鋪滿咗好多合桃碎碎,入口好有口感,啖啖果仁香。🔶芒果腸粉 $48兩大條椰汁腸粉包著新鮮芒果🤤椰汁同芒果真係絕配!入口香甜滑溜,芒果新鮮又多汁。🔶紫薯雪樂冰芋圓西米露 $37好豐富嘅甜品,芋圓西米露上面仲有一大球紫薯雪樂冰,芋圓軟糯Q彈,紫薯雪樂冰味道濃郁。🔶大良燉鮮奶 $31最鍾意食滋潤甜品,燉鮮奶口感都幾滑,味道濃郁,唔會太甜,奶香滿滿。

🔸沙沙合桃糊 $32

🔶芒果腸粉 $48

🔶紫薯雪樂冰芋圓西米露 $37

🔶大良燉鮮奶 $31

2023-02-24 5 瀏覽
So my friend and I went here for dessert, because we went here last time and it was so good and I missed it so much. So we came here again. Then we ordered the most famous dish walnut soup thing. And I was kind of disappointed because this time it was quite watery. Then the other thing we ordered was the stewed milk custard with lotus seeds, which was too sweet for me and I didn’t really like it. But that’s just my opinion
2023-02-23 19 瀏覽
📒養生打卡都得既甜品店📍太子港式甜品店 呢排做嘢做到灰就真係需要少少甜嘢😝海記位於近太子既新分店白色格調,而且座位好大坐得舒服🤭♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡💛椰皇燉海底椰Toddy Palm with Coconut Milk (in Brown Coconut)燉海底椰原個椰皇上抬🥥🥰暖笠昱而且足料!質感幾綿滑帶椰子清甜~天氣凍凍地正適合😙記得食埋椰皇肉!嫰滑可以增加口感👅(椰皇肉相對低卡可以食!) 💗桑寄生蓮子紅棗茶 (+$2雞蛋)Chinese Herbal Tea with Lotus Seeds竟然加埋椰皇燉海底椰先$70😳真心好抵食 自己要减肥好怕甜,呢個養生set 2款都健康😌😍紅棗茶微甜加上好多蓮子,個人係加埋雞蛋派,滿足😚💜紫薯雪樂冰芋圓豆腐花 $35成日都怕甜品店甜品會太甜😂紫薯雪糕夠打卡之餘竟然唔甜!😳大讚👍🏻 💚宇治金時涼粉 $45呢個相對甜🤣Q彈涼粉配合煙韌既白色小丸子,同綠茶雪糕好夾📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號 小店服務好快而且都有禮貌~甜品係真高質‼️ 想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddin
📒養生打卡都得既甜品
📍太子港式甜品

♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡
💛椰皇燉海底椰

💗桑寄生蓮子紅棗茶 (+$2雞蛋)

💜紫薯雪樂冰芋圓豆腐花 $35
成日都怕甜品甜品會太甜😂紫薯雪糕夠打卡之餘竟然唔甜!😳大讚👍🏻

💚宇治金時涼粉 $45
呢個相對甜🤣Q彈涼粉配合煙韌既白色小丸子,同綠茶雪糕好夾

📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut

小店服務好快而且都有禮貌~甜品係真高質‼️

想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮
自从吃过一次这家的沙沙合桃糊真的会回不去😂这家在旺角晚上也是人气超级火的港式甜品店😍以出色的合桃甜品闻名,采用的是云南的顶级尖白合桃,自家磨制,第一次吃的时候还是朋友推荐之后就再也回不了头,时不时就有点馋这一口🤤——✅沙沙合桃糊 $32 Graney Walnut Soup 必点的招牌糖水之一,有冷热选择在两个都试过后我发现我更喜欢的还是冷的,甜度也不会太夸张而且还有一些合桃的颗粒,滑溜溜超级满足😋—-✅芒果肠粉 $48 Mango Rice Rolls 这个真的谁不吃谁后悔,一开始这个价格让人觉得谁是这个大冤头,但是吃完真的感觉这个我可以一人炫掉三个😋外层是椰子皮做的所以顺滑得来也不会一夹就断,中间都是纯粹的芒果果肉非常的甜,一口下去整个充斥芒果的香味。——✅紫薯香芋雪乐冰芋圆紫米露 $39 Purple Sweet Potato & Taro Top rice with sweet potato soup 感觉芋圆口感比较一般🥺但是有两款的冰淇淋球混在一起的口感也是绝绝子,下面还有一层血糯米也不会很甜正好中和一些。

——

—-

——
🌟餐廳:海記合桃坊甜品📍地址:太子西洋菜南街238號地舖💰價位:~$50⏰營業時間:星期一至日 14:00 - 00:00📱電話:2399 7937「海記合桃坊甜品」係旺角都屹立咗好多年,我同朋友周不時都會去幫襯佢地暖笠笠既糖水~最近佢地係西洋菜南街開左新店,無論環境裝修及燈光都非常企理,而且更加寬敞!今日同朋友仔係附近食完晚飯,一於去食埋甜品滋潤下先返屋企———————————————————🔹椰皇燉海底椰 大大個椰皇,材料充足,有齊椰子肉,薏米及芋頭粒!甜度適中,都幾養生,健康之選!———————————————————🔹桑寄生蓮子紅棗茶呢款甜品岩哂女士們,既補血又補暖!紅棗味道夠突出,加埋雞蛋食更滋味:)———————————————————🔹蛋白杏仁糊 呢度既杏仁糊都幾出名架,一於試試先!蛋白都幾滑順而且杏仁味道香醇,唔錯呢~———————————————————🔹木瓜杏仁燉雪耳好滋潤既甜品~木瓜燉至淋身,食落相當清甜,至於雪耳份量十足,帶點爽脆!———————————————————🔹合桃豆腐花黎到呢度點可以唔食合桃!!我地揀咗合桃豆腐花~合桃由餐廳自家磨製,味道夠哂濃郁,食
🌟餐廳:海記合桃坊甜品

🔹桑寄生蓮子紅棗茶
🔹蛋白杏仁糊

🔹木瓜杏仁燉雪耳
🔹合桃豆腐花
黎到呢度點可以唔食合桃!!我地揀咗合桃豆腐花~合桃由餐廳自家磨製,味道夠哂濃郁,食落仲帶點合桃碎,口感一流!搭配埋香滑既豆腐花,好滿足!!
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
甜品店位於旺角鬧市,地點超方便,裝修夠簡潔,環境又好乾淨,岩哂同朋友仔食完飯,歎返幾款先返屋企:)
2023-02-13
宵夜
2023-02-14 15 瀏覽
趁週末放假,就同朋友去食糖水做下午茶。由於朋友想食中式糖水,而我就想食芋圓,所以揀咗呢間有傳統加新式糖水嘅舖頭。舖頭店面都幾闊落同乾淨,而侍應姐姐雖然做到無停手,但服務態度都還可以。由於週末關係,再加埋通關,人客都唔少,好彩下午三點幾去到,都無需排隊。朋友叫咗招牌嘅沙沙合桃糊。合桃糊都幾滑,甜度亦適中;合桃粹份量都足,一個糖水有兩種口感,好抵食呢~我就叫咗紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露。見個名咁長,就知多料。味道方面,香芋雪糕味道比較濃,紫薯雪糕就奶味重;芋圓煙煙韌韌,但味道俾紫米露嘅椰汁味蓋過。但一碗糖水有齊紫薯雪糕、香芋雪糕、三色芋圓、紫米露,都係$39,性價比好高~

沙沙合桃糊
紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露
2023-02-12
沙沙合桃糊
紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露
每次經過都心思思想食合桃露,今次終於可以同朋友前來呢間,用心製作甜點既港式甜品 #海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut🥳🥳🥳我哋叫咗沙沙合桃露、薑汁芝麻湯圓、燉奶及芒果腸粉😍😍真係好多嘢食🤣以出色的合桃甜品聞名既沙沙合桃露😍入口香滑之餘並不會太甜👍🏻👍🏻而且香濃嘅合桃味道在口中充滿着香氣🥰芝麻湯圓,芝麻香滑,湯圓皮軟糯會想薑水,飲完暖粒粒😳😳燉奶,食落去幾滑又有牛奶嘅香味,食完覺得好滋潤🍼📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號#港式甜品 #合桃糊 #合桃甜品 #滋保美顏 #太子港式甜品店 ‪#薑汁燉鮮奶 #滋保美顏甜品 #太子美食

以出色的合桃甜品聞名既沙沙合桃露😍
入口香滑之餘並不會太甜👍🏻👍🏻
而且香濃嘅合桃味道在口中充滿着香氣🥰

芝麻湯圓,芝麻香滑,湯圓皮軟糯會想薑水,飲完暖粒粒😳😳

燉奶,食落去幾滑又有牛奶嘅香味,食完覺得好滋潤🍼

📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut

2023-02-11 7 瀏覽
👩🏻新年食完飯同屋企人食糖水,揀咗比較老少咸宜嘅港式甜品店。佢地最出名係合桃甜品,尤其係沙沙合桃糊,好多枱都有叫🫣。🥥鮮果椰青凍 $55生果份量唔少,好熟好甜。椰青凍味道清甜,有唔少切絲嘅椰肉。再刮起埋椰殼裏面嘅椰肉,兩個人share食都飽。🍵宇治金時涼粉 $45抹茶同紅豆味道絕配❤️💚。紅豆🫘香甜又煮得夠腍。🥣芋圓綠豆西米露 $35三色芋圓煙煙韌韌。綠豆配搭西米露口感更綿更滑,甜度低返啲。📍海記合桃坊甜品 旺角西洋菜南街238號

🥥鮮果椰青凍 $55

🍵宇治金時涼粉 $45
抹茶同紅豆味道絕配❤️💚。紅豆🫘香甜又煮得夠腍。

🥣芋圓綠豆西米露 $35
三色芋圓煙煙韌韌。綠豆配搭西米露口感更綿更滑,甜度低返啲。

📍海記合桃坊甜品
旺角西洋菜南街238號
My friend and I went to a dessert shop called "Hoi Kee Walnut Place" (海記合桃坊甜品)located in G/F, 238 Sai Yeung Choi Street South, Prince Edward太子西洋菜南街238號地舖This dessert shop offers both Chinesr and modern western ,hot and cool deeserts!!Bean Curd Custardwith Red Bean Soup紅豆豆腐花HKD$21.customers can choose cool or warm according to their preferences .the Bean Curd Custard is not too sweet,just right.bright heart warming and healthy!.highly recommended!my favorite ones!Purple Sweet Potato Top Ice & Tar

太子西洋菜南街238號地舖

Bean Curd Custard
with Red Bean Soup
紅豆豆腐花
HKD$21

Purple Sweet Potato Top Ice & Taro
with Bean Curd Custard
紫薯雪樂冰芋圓豆腐花
HKD$35+HKD$10 addes mango 加芒果
Purple Sweet Potato Top Ice likes ice cream
the taro balls are chewy and sticky
the Mango is ripen and sweet

Mango Rice Rolls
芒果腸粉
HKD$48
sweet,soft fresh mango is wrapped by bright,refreshing coconut milk wrapping, drizzle with mango dressing

Stewed Milk Custard with Red Bean
紅豆燉鮮奶
HKD$34

I chose hot ones which Freshly token out from the steamer!piping hot!suit for winner
with intense milky flavour.very wholesome!

• BeanCurdCustard withRedBeanSoup 紅豆豆腐花