2023-05-01 144 瀏覽
坐咗咁耐一直有食客出出入入,勁好生意好多人幫襯👍🏼我哋8點走老仲有人等緊位,佢好hit!!!咼小食拼盤 $138賣相同想像中有出入🤣無咗啲間隔!仲好彩食物質素撘救,啲炸物唔會好油好lone,無油溢味👍🏼入面有春卷,魚餅,蝦餅,雞卷,都幾高質!!我自己最鍾意係雞卷,好特別!好似好脆嘅雞肉丸咁🤣牛肉濕炒河 $60晚市黎講都唔貴,佢係粗個種河粉黎😍炒到好香,仲要有好多菜一齊炒,好豐富!!有蘑菇,椰菜,芥蘭,蘿蔔!青咖喱雞肉 $78佢落咗好多嘢執落去咖哩入面,充滿椰香味👍🏼而且唔辣!入面仲有粒粒青角,同香草洋蔥!里個青咖哩最啱送一碗白飯,個汁真係一流!蛋包鮮蝦金邊粉 $76本身都鐘意pad Thai,又見好多人推,今晚一於試試😚略略覺得可以再濃味啲🙈不過入面鮮蝦好彈牙,而且唔辣非常啱食!最後梗係要食個芒果糯米飯先完滿😚係熱辣辣㗎!!個糯米飯!!熱辣辣配上椰漿加凍芒果🤭世界級!!好得咼~啲糯米有咬口,老人家可能會覺得偏硬🤣

小食拼盤 $138

牛肉濕炒河 $60

青咖喱雞肉 $78

蛋包鮮蝦金邊粉 $76

最後梗係要食個芒果糯米飯先完滿😚
  • 芒果糯米飯
2023-04-30 114 瀏覽
座位迫得無話可說,每張細枱窄,兩細枱合併在一起,兩枱客人只有小膠板間格。伙食態度極差,隔離細枱入客,女職員一手‘pat’塊膠板落兩細枱之間,但完全無理會膠板放得如何,塊板打斜角放係我張枱度,即係我張枱得番2/3仲要整到我隻手和枱面嘅東西,態度極差!食物味道不出色,無特別,兼且相比在區內泰菜比較貴,環境又奇差

2023-04-30
2023-04-20 126 瀏覽
今日路過買外賣返屋企加餸,叫咗一份燒羊架(三件)($145)同埋半隻燒雞($85)。隻燒雞味道同份量都屬於正常,冇乜問題。個羊架打開盒見到第一件個樣都幾靚,中等大小,點知第二件只有一半的大小,😨第三件仲離譜,得返三份一嘅大細。😨😨唔知係咪切咗一大半去整羊肉串燒,分拆上市…… 😨😨😨之前試過堂食燒羊架,大大件,燒得幾香。點知外賣就出事,睇得出店家係刻意用一件大嘅羊架冚住兩件非常細嘅羊架,博人哋睇唔到,返到屋企冇得鬧,咁樣嘅生意手法非常唔老實,簡直係存心欺騙!咁嘅質素嘅食物都可以攞出嚟奉客,仲要收成$145,真係要用不知廉恥來形容。呢啲冇誠信嘅餐廳唔值得再幫襯,以後不回頭!

燒羊架
外賣自取
2023-04-18 86 瀏覽
閒日來到泰象館過了peak hour仍然爆場其實貪心想吃很多炸蝦餅、生蝦、串燒、燒雞燒豬頸肉明爐魚、海南雞、南瓜飯及金邊粉還有罕有的冬蔭清湯清淡調味推薦炭燒烏頭與鰂魚炭爐即叫即燒有心理準備要等45-60分鐘魚燒得不錯有焦香skip醬汁調味齋吃時魚香濃郁難得來到可以一試特飲basil leave 菠蘿沙冰Basil味挺濃,配菠蘿沒太違和不過怕Basil 的朋友就可以skip 了· ‑ ‒ – — ‒ – · · 燒烏頭· 柚子沙律· 金不換菠蘿沙冰· ‑ ‒ – — ‒ –

閒日來到泰象館
過了peak hour仍然爆場

其實貪心想吃很多
炸蝦餅、生蝦、串燒、燒雞燒豬頸肉
明爐魚、海南雞、南瓜飯及金邊粉
還有罕有的冬蔭清湯

清淡調味推薦炭燒烏頭與鰂魚
炭爐即叫即燒
有心理準備要等45-60分鐘
魚燒得不錯有焦香
skip醬汁調味齋吃時魚香濃郁
難得來到可以一試特飲basil leave 菠蘿沙冰
Basil味挺濃,配菠蘿沒太違和
不過怕Basil 的朋友就可以skip 了

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

· 燒烏頭
· 柚子沙律
· 金不換菠蘿沙冰

· ‑ ‒ – — ‒ –
2023-04-12 111 瀏覽
又黎到九龍城食泰國野呢間係好多人推薦既泰國菜7點到已經有人龍真心推薦早少少排隊真係d 野真係又平又好味串燒三拼(猪牛雞)真心推薦佢既串燒上台仲係熱辣辣雞肉嫩滑好juicy牛肉味濃份量又多點埋佢特制既沙嗲花生醬真係夠晒惹味蛋包鮮蝦金邊粉好好味既炒金邊粉炒得好夠鑊氣鮮蝦好彈牙新鮮配上花生碎同青檸勁更好味金邊粉好有口感甜甜酸酸好開胃青咖哩拼薄餅呢個青咖哩偏辣但好惹味愈食愈想食好重泰國羅勒同香茅香味薄餅吸晒青咖哩湯汁再卷上幼嫩既雞肉真係令人忍唔住一口接一口芒果沙冰/龍眼冰點可以唔叫芒果沙冰超級smoothie ,一D 冰渣都無芒果味濃郁,大大杯好抵飲龍眼冰清甜多肉,解辣一流

又黎到九龍城食泰國野
呢間係好多人推薦既泰國菜
7點到已經有人龍
真心推薦早少少排隊
真係d 野真係又平又好味

串燒三拼(猪牛雞)
真心推薦佢既串燒

再卷上幼嫩既雞肉
真係令人忍唔住一口接一口

芒果沙冰/龍眼冰
點可以唔叫芒果沙冰
超級smoothie ,一D 冰渣都無
芒果味濃郁,大大杯好抵飲
龍眼冰清甜多肉,解辣一流
2023-04-11
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
  • 龍眼冰
  • 芒果沙冰
  • 薄餅
  • 青咖哩
  • 串燒三拼
2023-04-06 100 瀏覽
屋企人話想食泰國菜,趁假期嚟九龍城食泰國嘢呢間馳名多年,食物即叫即製.味道正宗又惹味.份量好充足✨海南雞飯好鍾意食啖啖肉冇骨嘅海南雞肉質非常嫩滑,肥瘦度恰好沾少少泰式醬,特別好味✨飛天通菜跟餐+$35 都好大碟,爽口惹味✨咖哩炒大蜆蜆肉夠飽滿一碟裡面都好多隻咖喱加咗椰汁味好香,又唔會好辣仲有加入滑溜溜嘅雞蛋加碗飯撈埋個汁仲正✨蒜蓉包加咗蒜蓉烤焗,啖啖香脆,啖啖都脆到索索聲加啲咖哩汁一齊食都好正✨泰式奶茶好鍾意泰式奶茶嘅茶底比港式奶茶更香更滑

屋企人話想食泰國菜,
趁假期嚟九龍城食泰國嘢

呢間馳名多年,
食物即叫即製.
味道正宗又惹味.份量好充足

✨海南雞飯
好鍾意食啖啖肉冇骨嘅海南雞
肉質非常嫩滑,肥瘦度恰好
沾少少泰式醬,特別好味

✨飛天通菜
跟餐+$35 都好大碟,爽口惹味

✨咖哩炒大蜆
蜆肉夠飽滿
一碟裡面都好多隻
咖喱加咗椰汁味好香,又唔會好辣
仲有加入滑溜溜嘅雞蛋
加碗飯撈埋個汁仲正

✨蒜蓉包
加咗蒜蓉烤焗,啖啖香脆,啖啖都脆到索索聲
加啲咖哩汁一齊食都好正

✨泰式奶茶
好鍾意泰式奶茶嘅茶底
比港式奶茶更香更滑

2023-04-06
  • 飛天通菜
  • 蒜蓉包
  • 海南雞飯
九龍城地道泰味|泰象館@__.thaichanghouse.__ 🙋🏻‍♀️九龍城街坊系列九龍城嘅泰國嘢我差唔多間間都試過🫣今次介紹依間泰象館喺城南道,如果宋皇臺地鐵站出都算近👌🏻 泰象館舖頭細細但係泰國嘢算地道,提供嘅款式種類亦都多。今次我一行幾個人去食個快lunch,抵食!大滿足☺️午市餐牌(免加一)🍽人均:$50🕰時間:12:30 (⭕️walk in)🍜冬蔭海鮮金邊粉 $48金邊粉算大碗,冬陰功湯都有少少辣,不過就味道算地道!海鮮料足,推薦👍🏻🍛海南雞飯 $53海南雞飯嘅擺盤雖然唔係太吸引,但係啲海南雞都算大塊,每件雞都好滑😋🍛豬頸肉炒飯 $49豬頸肉佢細塊,所以就咁肉眼睇碟飯唔係好覺有豬頸肉,但食極都其實仲有豬頸肉🤭🍛甜酸豬扒飯 $47甜酸豬扒飯個樣好似中式甜酸骨🤣但係真係豬扒嚟㗎!佢偏向似港式味道冇咁泰式🤭但朋友都話好食😋🍛香葉炒豬肉碎飯 $51其中一個最好食嘅午餐就係香葉炒豬肉碎飯,香料調味啱啱好👍🏻讚🍍泰式菠蘿炒飯 $47菠蘿好甜!勁好食😋🍹跟餐飲龍眼冰,同泰式奶茶都唔洗加錢,另外我加咗$5 轉椰汁冰,就大杯少少😉Bible rating: 8/10📍地址:泰象館 (九龍城)
九龍城地道泰味|泰象館
@__.thaichanghouse.__

🙋🏻‍♀️九龍城街坊系列

午市餐牌(免加一)
🍽人均:$50
🕰時間:12:30 (⭕️walk in)

🍜冬蔭海鮮金邊粉 $48

🍛海南雞飯 $53

🍛豬頸肉炒飯 $49

🍛甜酸豬扒飯 $47

🍛香葉炒豬肉碎飯 $51

🍍泰式菠蘿炒飯 $47
菠蘿好甜!勁好食😋

Bible rating: 8/10

📍地址:泰象館 (九龍城)
龍眼冰
海南雞飯
泰式菠蘿炒飯
豬頸肉炒飯
2023-03-20 103 瀏覽
Fried cabbage sprouts with garlic 🧄🥬 蒜蓉炒椰菜苗 $62 用簡單嘅蒜蓉炒鮮嫩椰菜苗已經可以吊起菜嘅清甜味🔥,加入少少鹹嘅豉油做醬汁,簡單得來成碟小菜好健康🌱Iced coconut milk 🌴🥛椰汁冰 (R) $26Ginger chrysanthemum honey beverage 菊花薑蜜 (L) $29右邊嘅椰汁冰充滿正宗泰國特色🥥,椰汁嘅味道天然又唔會太甜,奶味濃郁,飲落去夠晒清涼,而右邊嘅菊花薑蜜絕對係健康養生飲品🍯,辣辣地嘅薑可以驅寒,配埋清甜菊花蜜好重花香味都幾夾🌼Roti 🫓 薄餅 $27呢款薄餅小食性價比好高,即叫即煎熱辣辣好吸引😍,食落去好香脆可口,酥軟又重牛油香味🧈,真係值得推介👍🏻Shark’s fin soup in Thai style 泰式煲仔翅 🦈🍲 $148泰式版嘅煲仔翅同港式魚翅嘅湯底飲落去差唔多,但係味道比較濃郁,用瓦煲哄住可以keep住煲仔翅嘅溫度,裏面主要有足料嘅冬菇絲🍄、芽菜同幾大塊魚翅,飲落去都唔錯!
蒜蓉炒椰菜苗 $62

Roti 🫓 薄餅 $27

泰式煲仔翅 🦈🍲 $148
2023-03-18 113 瀏覽
今日一家人一齊去九龍城食泰菜,選擇呢間食過覺得唔錯既泰象館,大家都十分滿意呢間餐廳,話冇介紹錯😛今日叫左9個餸,埋單一千二蚊,算係咁啦~蒜蓉包,蒜香滿滿❤️‍🔥蛋包金邊粉,個人認為鑊氣十足,不過在場既老人家話有d 偏甜泰燒豬頸肉,焦香十足,一碟分量都多馬拉盞通菜,正常啦煎魚餅,偏油春卷,足料好食😋其實係為左呢碟魚先黎呢間餐廳食,上次食完就分回味,今次再叫,酸甜辣味齊全,惹味之極❤️‍🔥❤️‍🔥大家最滿意都係呢碟菜現場都比較多客人,好彩有book 枱, 有興趣可以再黎。
今日一家人一齊去九龍城食泰菜,
選擇呢間食過覺得唔錯既泰象館,
大家都十分滿意呢間餐廳,話冇介紹錯😛
今日叫左9個餸,埋單一千二蚊,算係咁啦~

蒜蓉包,蒜香滿滿❤️‍🔥

蛋包金邊粉,個人認為鑊氣十足,不過在場既老人家話有d 偏甜
泰燒豬頸肉,焦香十足,一碟分量都多

馬拉盞通菜,正常啦
煎魚餅,偏油

春卷,足料好食😋

現場都比較多客人,好彩有book 枱, 有興趣可以再黎。
2023-03-17 128 瀏覽
​好評甚多亦喺得獎餐廳,仲好多人等位,所以即管一試💥衛生環境欠佳,食物味道好普通,啲人讚得好誇張😹我就覺得貴夾唔抵食🤥​✨焗椰青海鮮炒飯唯一出色👍椰汁味幾香濃,飯嘅口感都唔錯​✨冬蔭海鮮湯好辣好辣🌶 泰式例湯 好多菇😂​✨青咖喱+薄餅正常發揮,無特別驚喜​✨炸皮蛋球無乜味 完全靠個醬​✨蝦醬炒通菜正正常常​✨燒牛肉沙律呢碟真係經典奇怪難食🤡 沙律我無諗過係熱食...牛肉係熱嘅,完全同啲蔥唔夾lol 酸酸的 口感同味道都好奇怪🤢​無諗過得獎餐廳原來咁普通,仲要唔平🫢味道👅👅抵食🤑🤑環璄⭐️⭐️服務👍🏻👍🏻番兜🍉 ​ ​ ​ 伏🚁🚁(最高分x5)​

好評甚多亦喺得獎餐廳,仲好多人等位,所以即管一試💥

✨焗椰青海鮮炒飯
唯一出色👍椰汁味幾香濃,飯嘅口感都唔錯

✨冬蔭海鮮湯
好辣好辣🌶 泰式例湯 好多菇😂

✨青咖喱+薄餅
正常發揮,無特別驚喜

✨炸皮蛋球
無乜味 完全靠個醬

✨蝦醬炒通菜
正正常常

✨燒牛肉沙律
呢碟真係經典奇怪難食🤡 沙律我無諗過係熱食...

無諗過得獎餐廳原來咁普通,仲要唔平🫢
味道👅👅
抵食🤑🤑
環璄⭐️⭐️
服務👍🏻👍🏻
番兜🍉
​ ​ ​ 伏🚁🚁
(最高分x5)
2023-03-06 174 瀏覽
睇食評見咁多人讚,專登揀呢間試下,點知係中伏。唔明點解咁多人話好抵又好食,完全係相反。叫左條明爐烏頭啲肉唔新鮮又細條;咖哩炒蟹味道ok但細隻;碟菜細到得兩人份量;冬蔭公味道及份量正常;椰青叫兩個其中一個啲肉唔太新鮮;九龍城咁多泰菜,我諗求其入一間都冇咁衰,今次真係唔好彩🙁全程唔想比水你飲,好似想趕你快啲走咁;一個疑似係老闆嘅態度更加差,粗聲粗氣冇尾音。成餐飯食完一肚氣,所以連最愛嘅芒果糯米飯都轉場食。
九龍城咁多泰菜,我諗求其入一間都冇咁衰,今次真係唔好彩🙁
成餐飯食完一肚氣,所以連最愛嘅芒果糯米飯都轉場食。
九龍城人氣泰國菜🫶🏻-🐟明爐青檸蒸烏頭魚 ($148)青檸落得好足料,調味偏甜,食落鮮味十足,魚肉熟度都適中😙不過個人覺得如果調味可以再酸少少就會更加惹味同開胃~🍤蛋包鮮蝦金邊粉 ($76)佢哋嘅蛋皮幾特別,不過個人覺得可以再軟熟啲☺️材料都算足料,蝦肉新鮮彈牙,金邊粉嘅質地偏濕身🙉🥬飛天通菜 ($62)食泰國菜一定要食飛天通菜,呢度嘅飛天通菜幾有鑊氣,而且啲菜幾嫩身同入味😋🥭芒果沙冰 ($30)份量都幾多,味道清甜,不過芒果味如果再濃啲就好啦👀-🍍菠蘿沙冰 ($30)一樣大大杯,味道比芒果沙冰更加出🈵餐廳人流好多,如果想去食記得提早訂位,味道都幾正宗🫶🏻味道 8/10服務 8/10環境 7.5/10回頭率7.5/10總評 7.75/10😙🤍人均消費 $190💰-📍 泰象館 九龍城城南道48號地下#米食泰國菜 #米食九龍城 #九龍城美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #interna
九龍城人氣泰國菜🫶🏻
🐟明爐青檸蒸烏頭魚 ($148)
青檸落得好足料,調味偏甜,食落鮮味十足,魚肉熟度都適中😙
不過個人覺得如果調味可以再酸少少就會更加惹味同開胃~

🍤蛋包鮮蝦金邊粉 ($76)
佢哋嘅蛋皮幾特別,不過個人覺得可以再軟熟啲☺️
材料都算足料,蝦肉新鮮彈牙,金邊粉嘅質地偏濕身🙉

🥬飛天通菜 ($62)

🥭芒果沙冰 ($30)
份量都幾多,味道清甜,不過芒果味如果再濃啲就好啦👀
🍍菠蘿沙冰 ($30)
一樣大大杯,味道比芒果沙冰更加出🈵

餐廳人流好多,如果想去食記得提早訂位,味道都幾正宗🫶🏻

味道 8/10
服務 8/10
環境 7.5/10
回頭率7.5/10
總評 7.75/10😙🤍
人均消費 $190💰
📍 泰象館
九龍城城南道48號地下

#米食泰國菜 #米食九龍城 #九龍城美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
  • 飛天通菜
2023-02-19 133 瀏覽
九龍城勁多泰國野揀,有啲長期多人要排長龍,有啲少人啲味道又麻麻,而呢間唔算多人排但味道唔錯幾正宗,幾值得試🌝南瓜焗海鮮飯 $104原個南瓜上岩晒打卡上面淋上咗啲椰汁下面就係海鮮炒飯夾雜咗啲青口同魷魚,幾爽口,另外仲有啲南瓜同埋提子乾 ,食落甜甜地,味道幾豐富🌝明爐青檸蒸烏頭魚 $148冬天食真係岩晒,明爐可以一直熱住條魚,食落暖笠笠,烏頭魚份量十足,烏頭魚一路煲咁耐,都仲係keep著滑嫩,而湯底酸中帶微辣,幾惹味🌝飛天通菜 $62幾新鮮嘅通菜,而且炒得夠鑊氣,辣辣地幾岩送飯

九龍城勁多泰國野揀,
有啲長期多人要排長龍,
有啲少人啲味道又麻麻,
而呢間唔算多人排但味道唔錯幾正宗,
幾值得試

🌝南瓜焗海鮮飯 $104
原個南瓜上岩晒打卡
上面淋上咗啲椰汁
下面就係海鮮炒飯
夾雜咗啲青口同魷魚,幾爽口,
另外仲有啲南瓜同埋提子乾 ,
食落甜甜地,味道幾豐富

🌝明爐青檸蒸烏頭魚 $148
冬天食真係岩晒,
明爐可以一直熱住條魚,
食落暖笠笠,
烏頭魚份量十足,
烏頭魚一路煲咁耐,都仲係keep著滑嫩,
而湯底酸中帶微辣,幾惹味

🌝飛天通菜 $62
幾新鮮嘅通菜,
而且炒得夠鑊氣,
辣辣地幾岩送飯

2023-02-17 208 瀏覽
🎀九龍城泰菜🎀黎到九龍城要食thai❣️第一次食呢間性價比超高嘅餐廳餐廳有兩層 唔洗等好耐位👍🏻.🌟蛋包鮮蝦金邊粉 蛋網好靚🥰蝦大大隻🍤金邊粉彈牙醬汁酸酸甜甜不錯👏🏻👏🏻而且份量好大❤️.🌟燒豬頸肉 有炭燒香 好重油脂味👍🏻肉質軟腍沾泰式酸辣醬更惹味💕.🌟香葉炒豬肉碎飯豆角好爽口肉碎肥瘦均勻加左少少蒜蓉辣椒好惹味🌶️.🌟椰汁珍多冰 🌟青檸梳打 .📍 泰象館 (九龍城)九龍城城南道48號地下
🎀九龍城泰菜🎀

加左少少蒜蓉辣椒好惹味🌶️

🌟椰汁珍多冰
椰汁珍多冰

🌟青檸梳打
📍 泰象館 (九龍城)
燒豬頸肉
椰汁珍多冰
2023-02-15 160 瀏覽
最近係社交平台不停見到佢個廣告,中意食泰國野既我都比佢既外觀吸引左 一心要去打次卡先😆結果係有啲失望😗😗😗生菜包肉碎 鞋😐火山排骨係背脊骨 真係得骨,淨返一層好薄既肉 好似下欄起到冇肉可起就攞黎做餸咁🙄芒果糯米飯 味幾好 $72兩球糯米飯(size 係同荔枝差唔多)芒果半隻手掌大 (似一人份量)生蝦正常Ps:如果要坐outdoor佢地會轉外賣比你,水同餐具自助,要先入餐廳點餐付錢 然後佢就人送上食物
結果係有啲失望😗😗😗

生菜包肉碎 鞋😐