我真是第一次遇到主動收取百分之二十的服務費的餐廳~你收百分之十到十五,我都接受,直接收百分之二十的服務費,店家,你覺得你配不配呀?打著合理的理由,你就明搶。如果服務費能給百分之百,我相信這家店服務費一定自動收百分之百啦~這服務,還自動收取百分之二十的服務費⋯⋯怎麼這麼好意思呢⋯⋯🤣🤣🤣店家如何搵錢?不要臉,錢財自來
我真是第一次遇到主動收取百分之二十的服務費的餐廳~
打著合理的理由,你就明搶。

店家如何搵錢?不要臉,錢財自來
2024-02-11
下午茶
2023-10-20 509 瀏覽
今日到東涌民華用膳 收銀服務態度極差 問佢付款時 被佢罵左一大餐 其實平時都有幫襯開 所有樓面及廚房 態度都OK 一般茶餐廳水準嘅服務 但今天預著位 操不純正廣東話口音的收銀 講埋一啲刻薄嘅說話 又話唔係老馮 都係問多一句 !就罵到人地狗血淋頭 嘩勁惡 好似欠左佢咁 其實民華都係做街坊生意 都唔應該態度咁惡劣啦 !同埋佢嘅價錢又唔平 不過勝在夠大碟 所以好多藍領同地盤工人都過去食 !現金香港的零售業服務態度 咁差 唔怪之得所有人都北上消費🥹
2023-10-20
下午茶
2023-07-27 671 瀏覽
依家間餐廳位於東涌地鐵站隔離,行過去嚟講都算幾方便,今日本身諗住食少少比較輕食嘅嘢食,跟住先再返工,就去咗呢一間茶餐廳,可惜用餐經驗非常不愉快。 首先我等咗好耐都冇人幫手落單,唔緊要,咁我咪自己行出去櫃檯嗰度同姐姐講話想食啲咩,反而俾佢喝返我叫我坐低先,我成個人真係呆咗,好少見到啲咁差態度嘅餐廳,最後我叫咗一個蒸飯諗住快快地食完就走,點知都要等15分鐘,等待都唔緊要,但係個飯最後都係凍 都幾失望,下次一定唔會再幫襯
都幾失望,下次一定唔會再幫襯
2023-06-07 594 瀏覽
準備搭乘昂平纜車去看大佛!之前就去東涌站食個早餐先,有識途朋友推薦這民華餐廳比我,說他自己本身是非客我哋9點多去到叫左2份餐,1. 滋味常餐$42 薑絲牛肉米牛肉好味薑絲足料,米粉又夠多湯底不太濃味啱哂我 餐肉煎蛋多士厚多士唔加錢good, 煎蛋蛋黃色夠橙有蛋香,餐肉正常 熱檸茶茶味正常,有三片檸2. 糯米雞套餐 $43 糯米雞足料入味,略嫌糯米蒸得太淋 熱檸茶茶味正常,有三片檸整體上菜速度快,味道好,服務正常,快飯之選另外想講東涌站一出來就可以看到一個Outlet,名叫東薈城,裡頭有不少商店,有時間可以到這裡逛逛還不錯。
準備搭乘昂平纜車去看大佛!

我哋9點多去到叫左2份餐,
1. 滋味常餐$42
薑絲牛肉米
牛肉好味薑絲足料,米粉又夠多湯底不太濃味啱哂我
餐肉煎蛋多士
厚多士唔加錢good, 煎蛋蛋黃色夠橙有蛋香,餐肉正常
熱檸茶
茶味正常,有三片檸

2. 糯米雞套餐 $43
糯米雞
足料入味,略嫌糯米蒸得太淋
熱檸茶
茶味正常,有三片檸

整體上菜速度快,味道好,服務正常,快飯之選

2023-04-08 584 瀏覽
食過旺角果間 覺得唔錯 所以來東涌見有就揀呢間 點知勁難食 鮮茄牛通個湯底完全無蕃茄味 得酸同鹹味 唔識形容 食左兩啖就放棄左 呀姐帶位又混亂 有人舉想落單幾次 啲呀姐都係睇到扮睇唔到….要出聲叫落單先理你…整體唔會食呢間

整體唔會食呢間
2023-03-25 470 瀏覽
夜晚由澳門返香港,到步之後已經10點幾,附近得依間茶餐廳仲開緊。食物質量其實合格嘅,而且難得有茶餐廳可以咁遲關門。但係服務真係好混亂,野食連續三次送過來嘅都唔啱,後尾發現仲幫我地落錯左單。買單嘅時候好心同佢哋講要補番差價,點知姐姐係咁話冇落錯.....
2023-03-24
2023-03-20 331 瀏覽
叫涷檸茶,比錯就話冇貨咋菜肉絲米係酸的。服務態度差衛生不要提如果唔係去完迪士尼揾地方醫肚,都唔會來。來完後悔。全港最差茶餐廳。吾相信咁差都生存到。失望,非常失望。

叫涷檸茶,比錯就話冇貨
咋菜肉絲米係酸的。
服務態度差
衛生不要提
2023-03-19
$50 (宵夜)
2023-02-18 374 瀏覽
一直覺得呢間幾好食,諗住去幫襯下,呢間平時都多人要等,係門口我問啊姐一位有冇位? 著黑衫個啊姐話坐呢到,你見唔到有位咩? 真係同排我前面果兩個人既態度完全唔同! 冇帶位OK 連態度都咁差 真係唔掂! 舉手點餐冇人理,睇返評論原來其他人都係咁,劣評!
2023-02-12 330 瀏覽
去大嶼山郊遊,東涌食早餐,民華係其中一個選擇。原因好簡單,佢喺正地鐵巴士總站附近,方便出發。佢仲提供中式點心,比一般茶餐廳更勝一籌。呢到必食係糯米雞,大大隻餡料足,應該有3吋厚,糯米層好厚,入味又唔會煮得太爛,入口感覺大滿足,餡料竟然有咸蛋黃,超級驚喜,仲有原隻雞中翼/叉燒/冬菇等等,非常難得👍👍👍👍比連鎖快餐店啲一吋厚糯米雞高幾班。跟餐要叫熱朱古力,落足朱古力粉,又香又濃。記得搞勻啲,太多粉好易溶唔晒積喺杯底。郊遊消耗體力,叫多一碟山竹牛肉儲備一下。可惜只有兩片山竹小小小小小小碎片墊底...另外,佢仲有正常茶餐廳早餐之餘,亦有薑絲鮮牛米/麵/通,驅走濕濕暖暖既天氣。*門口有紙仔填人數自助攞飛**要搭枱***太旺場,阿姐落單後,記得睇下點餐齊唔齊,有無錯漏

熱朱古力

山竹牛肉

薑絲鮮牛米

*門口有紙仔填人數自助攞飛
**要搭枱
***太旺場,阿姐落單後,記得睇下點餐齊唔齊,有無錯漏
2023-02-12
$60 (早餐)
薑絲鮮牛米
2023-01-24 256 瀏覽
年初三都冇乜選擇,所以黎左民華都係普通茶餐:腸蛋+煉奶多士沙嗲牛肉通凍檸茶如圖,冇乜特別推介,都冇乜特別唔好~服務態度都正常唔錯。初一二加二初三四加一個人認為都公道👍🏻
年初三都冇乜選擇,所以黎左民華

都係普通茶餐:

腸蛋+煉奶多士

沙嗲牛肉通

凍檸茶

如圖,冇乜特別推介,都冇乜特別唔好~
服務態度都正常唔錯。

初一二加二
初三四加一
個人認為都公道👍🏻
2022-12-31 270 瀏覽
Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於東涌富東邨嘅「民華餐廳」我地一班朋友入到大嶼山行山之前一定會去依間餐廳食早餐,貪佢就腳又方便,今次同大家分享一下佢哋嘅中式早餐美食攻略:今次試咗佢哋嘅煎蛋牛肉飯,飯乾身,唔使爽,牛肉餅一般,好彩係佢嘅豉油甜味適中同埋任加😂😂,基本上西式早餐好食過中式蒸飯。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌜🌚🌚環境:🌝🌝🌜🌚🌚服務:🌝🌝🌚🌚🌚賣相:🌝🌝🌚🌚🌚

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌜🌚🌚
環境:🌝🌝🌜🌚🌚
服務:🌝🌝🌚🌚🌚
賣相:🌝🌝🌚🌚🌚
2022-12-30
$40 (早餐)
2022-08-07 818 瀏覽
民華既常餐蕃茄叉燒麵正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 常餐$46鮮茄叉燒麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️試食一定係食鮮茄湯,湯底勁濃,仲有啲蕃茄係面啲叉燒份量充足,原全唔係得3塊另外多士同炒蛋都正⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️凍檸茶⭐️⭐️⭐️⭐️有成4.5塊薄切檸檬👍🏻
民華既常餐蕃茄叉燒麵正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

常餐$46
鮮茄叉燒麵
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
試食一定係食鮮茄湯,湯底勁濃,仲有啲蕃茄係面
啲叉燒份量充足,原全唔係得3塊

另外
多士同炒蛋都正
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
凍檸茶
⭐️⭐️⭐️⭐️
有成4.5塊薄切檸檬👍🏻
2022-05-27 716 瀏覽
一個good morning 由一個好味早餐起,可惜今日早晨係由民華起.常餐水準每次都會有驚喜,有時水準非常標準,有時非常驚嚇,今日就係驚嚇的早上,蕃茄湯太淡,好似唔夠湯要溝多兩碗水一樣,多士外硬內硬,炒蛋小到以為用鵪鶉蛋炒🫣,全個餐最正常係條烚腸仔☺️ 因為檸檬茶都係得3片薄檸檬,雖然物價上升但係都可以俾多少少檸檬掛🫠不過冇辦法東涌冇乜地方可以食到一個好常餐😔

不過冇辦法東涌冇乜地方可以食到一個好常餐😔
2022-05-12 390 瀏覽
話說今日入東涌 順便係度食個早餐 點左個沙爹牛麵 點知牛肉係酸概 不再幫襯 仲要酸得好緊要 我一口咬落去 即刻吐出來 用左兩杯水 口中先無左果陣味 40幾元概早餐比咁概質素 垃圾來概
話說今日入東涌 順便係度食個早餐 點左個沙爹牛麵
2021-12-01 938 瀏覽
西多士 $30依家民華竟然有下午茶😍下午茶嗌嘅嘢同選擇雖然唔多不過佢將常餐都放埋入去仲係早餐嘅價錢🤓非常抵食!!今次就揀咗西多士,可能本身冇乜期望,所以都好大驚喜🤩!一攞到你個賣相好靚,即叫即整!新鮮熱辣辣🥳🥳西多士都好大塊,好香脆!雖然花生醬味唔係好濃郁,不過覺得佢都煎炸得好夠喉😛!佢除咗放蜜糖仲有放少少煉奶,啱晒我呢啲螞蟻人🥰甜度好夠,加上佢放咗好大嚿嘅牛油,熱辣辣就自己溶化好好食🥳🥳
西多士 $30
依家民華竟然有下午茶😍
下午茶嗌嘅嘢同選擇雖然唔多
不過佢將常餐都放埋入去仲係早餐嘅價錢🤓非常抵食!!
今次就揀咗西多士,可能本身冇乜期望,所以都好大驚喜🤩!
一攞到你個賣相好靚,即叫即整!
新鮮熱辣辣🥳🥳
西多士都好大塊,好香脆!