2022-06-09 536 瀏覽
由細食到大的蕃茄炒蛋拌飯是兒時伴我成長的回憶,想當年老媽子話齋又平又有營養,就是這樣養大你班化骨龍🤣🤣🤣荃灣有一店舖(樓下冰室)打正招牌蕃茄濃湯配牛乳滑蛋通粉,想尋回昔日的回憶不防一試店舖裝潢很有懷舊feel,座位寬敞。因下雨天店員都非常細心提醒小心地滑很窩心🥰🥰1.茄蕃湯底配滑牛/牛乳炒蛋~嫩滑溜溜濃香炒蛋入口濃烈蛋香味,牛肉有質感配上豐富蕃茄粒,入口很有層次感,濃郁蕃茄湯底是兒時的回味😋😋2.招牌瑞士雞脾~醬汁可能是㕑司秘製,味道香甜,自己感覺好似有少少甜醋味很醒胃,一隻大大雞脾唯我獨享😆😆😆3.忌廉紅豆冰~忌廉香滑加上奶香味配上大大粒紅豆軟綿綿,在炎炎夏日來一杯忌廉紅豆冰真是消暑👍👍

1.茄蕃湯底配滑牛/牛乳炒蛋

2022-06-06 234 瀏覽
網上食評大部分有讚冇彈,專程去一試。叫了一個50元的午餐,老實說一點都不便宜。有半件厚多士炒滑蛋,蕃茄牛肉湯通粉,熱奶茶。最失敗是多士是凍的,又硬,滑蛋微暖,牛湯湯通粉很熱,番茄汤都算濃郁,但牛肉沒有味的凍肉,奶茶微暖,普普通通。我去那天是星期一中午,餐廳只有半满,應該有充足時間署理食物,不應如此馬虎。希望只是偶一失誤,畢竟網上那么多好評。
2022-05-31 192 瀏覽
上網見好多人都推介呢度嘅番茄湯底,午飯時間都幾多人排隊,趁住人潮過後入去試一試呢個蕃茄湯底究竟係堅定流!店內卡位都算坐得舒服,麻辣蕃茄湯底配上炒蛋通粉,加招牌瑞士汁雞髀,街坊價錢,但絕對係簡單美食。麻辣蕃茄湯底,番茄味濃郁,裏面有很多番茄蓉,絕非平時嗰啲假味番茄湯,讚👍招牌瑞士汁雞髀,香香甜甜,非常入味👍

招牌瑞士汁雞髀,香香甜甜,非常入味👍
  • 蕃茄濃湯通粉
  • 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
  • 瑞士雞髀
放工人士返屋企前想先食埋飯,呢度嘅上菜速度同味道都恰到好處。每次嚟都必定叫蕃茄湯通粉配牛乳滑蛋,再揀配菜。佢有幾款湯底,蛋都可以轉芝士,但始終蕃茄湯滑蛋最合口味。今次配菜叫瑞士汁雞翼,望menu已經見到係全翼,但上檯嘅時候都俾佢嘅份量wow了一下,係好厚肉好大隻嘅「一對」雞翼。瑞士汁非常香濃,不是死甜,醬汁都滷晒入肉好入味。我係對拆骨有略略抗拒嘅人,但都食得好滋味,會好樂意再食嘅程度。蕃茄湯偏濃、有茄肉、但不杰,略甜但鮮蕃茄平衡到,配通粉就perfect。滑蛋有明顯奶香,但質感偏散,加上半熟狀態好易融入咗湯底入面,個人口味吧,可能有人會幾中意,但我會期望成形一點嘅蛋。整體而言都係夾嘅,是另類嘅all day breakfast吧!蕃茄湯通粉配牛乳滑蛋賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️瑞士汁雞翼賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️瑞士汁仲有得配雞髀,其實真係幾抵食🫶🏽

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

瑞士汁仲有得配雞髀,其實真係幾抵食🫶🏽
2022-05-30
  • 瑞士雞翼
  • 蕃茄濃湯通粉
2022-05-28 156 瀏覽
成日令人念念不忘的瑞士雞翼😍😍蕃茄炒滑蛋米線配瑞士雞翼 $52雖然同價可以配雞髀勁抵,但都係揀咗雞翼,因為貪佢夠多皮同surface area可以吸啲汁🤤🤤🤤🤤蕃茄湯味偏甜,蛋好滑,成個餐冇一樣嘢令我失望🤣🤣🤣 抵佢咁多人食嘅🤣
成日令人念念不忘的瑞士雞翼😍😍

蕃茄炒滑蛋米線配瑞士雞翼 $52

蕃茄湯味偏甜,蛋好滑,成個餐冇一樣嘢令我失望🤣🤣🤣

抵佢咁多人食嘅🤣
2022-05-28 64 瀏覽
平日放工6點幾到,唔洗等位,差唔多滿坐呢到既下午茶去到6點半餐牌選擇多,精美多圖,有齊中英文我地叫左2碗蕃茄湯面🍜1碗蕃茄濃湯通粉,1碗麻辣蕃茄湯公仔面蕃茄湯底超濃郁,仲有好多蕃茄粒🍅配炒蛋好食 呢到用牛奶炒蛋, 口感滑嫩湯面各配一款主食我地揀左餐牌推介招牌瑞士雞髀同吉列豬扒🥩吉列豬扒鬆脆厚肉,仲有厚切番茄配菜🍗瑞士雞髀入味主食連蕃茄湯面份量多,絕對飽肚🤰🏻特色小食都有好多選擇我地叫左芝士煎蛋菠蘿包🍔配料仲有蕃茄同生菜菠蘿包面脆,包身鬆軟連配料口感和諧,好滿足飲品方面,有唔少特色飲品選擇我地叫左菠蘿冰同華田脆脆🍹脆脆偏甜,飲到最後都仲脆食物味道賣相都好滿意,店員服務親切,高質冰室,下次再黎試其他特色小食
平日放工6點幾到,唔洗等位,差唔多滿坐
呢到既下午茶去到6點半

餐牌選擇多,精美多圖,有齊中英文

我地叫左2碗蕃茄湯面🍜
1碗蕃茄濃湯通粉,1碗麻辣蕃茄湯公仔面
蕃茄湯底超濃郁,仲有好多蕃茄粒🍅
配炒蛋好食
呢到用牛奶炒蛋, 口感滑嫩

湯面各配一款主食
我地揀左餐牌推介招牌瑞士雞髀同吉列豬扒
🥩吉列豬扒鬆脆厚肉,仲有厚切番茄配菜

🍗瑞士雞髀入味
主食連蕃茄湯面份量多,絕對飽肚🤰🏻

特色小食都有好多選擇
我地叫左芝士煎蛋菠蘿包🍔
配料仲有蕃茄同生菜
菠蘿包面脆,包身鬆軟
連配料口感和諧,好滿足

飲品方面,有唔少特色飲品選擇
我地叫左菠蘿冰同華田脆脆🍹
脆脆偏甜,飲到最後都仲脆

2022-05-26 56 瀏覽
肉醬燴意粉蕃茄通粉配瑞士汁雞髀荃灣路德圍,出名多嘢食,不過依間真係食過返尋味,就算食過好多次點都會成日去,因為佢個蕃茄真係出色,香港都有幾間分店肉醬燴意粉🍝蕃茄味特濃,不過太過濃稍為鹹咗少少🤏不過肉醬好多,岩晒鍾意多汁嘅我招牌蕃茄濃湯 配招牌瑞士雞髀🍗蕃茄濃湯配通粉,無味精味道,所以呢個通粉一定要叫佢俾多啲湯,食完個通粉之後可以飲埋啲湯另外係佢嘅豉油雞髀,真係唯一我會成日食嘅雞髀豉油味甜甜地,甜得來好開胃不過食嘅時候要小心,啲汁好容易彈到衣服尤其是係着白色衫就更加要小心謹慎
肉醬燴意粉

蕃茄通粉配瑞士汁雞髀

肉醬燴意粉🍝

蕃茄味特濃,不過太過濃稍為鹹咗少少🤏
不過肉醬好多,岩晒鍾意多汁嘅我

招牌蕃茄濃湯 配招牌瑞士雞髀🍗

蕃茄濃湯配通粉,無味精味道,
所以呢個通粉一定要叫佢俾多啲湯,
食完個通粉之後可以飲埋啲湯
另外係佢嘅豉油雞髀,真係唯一我會成日食嘅雞髀
豉油味甜甜地,甜得來好開胃
不過食嘅時候要小心,啲汁好容易彈到衣服
尤其是係着白色衫就更加要小心謹慎
2022-05-19 76 瀏覽
入去食一個dinner 本身叫肉醬意粉都有啲猶豫 因為要等15mins 不過最後都order 了 最後不負所托,真係好味! 新鮮焗、熱辣辣! 份量都幾多🙂☺️ 芝士加肉醬溝意粉果然一流。 埋單:$56其實冰室都有好多選擇架😂 大家都可以試下
入去食一個dinner
本身叫肉醬意粉都有啲猶豫
因為要等15mins
不過最後都order 了

最後不負所托,真係好味!

新鮮焗、熱辣辣!
份量都幾多🙂☺️
芝士加肉醬溝意粉
果然一流。

埋單:$56

其實冰室都有好多選擇架😂
大家都可以試下
2022-05-18 89 瀏覽
荃灣貼地冰室款式選擇多 份量必定夠食🙈路德圍係旺區裡面人流一定有 一到午飯時間 口碑唔錯嘅餐廳就會出現人等位呢間話大唔大 話細唔細白色雲石枱紅色椅背已經係佢哋嘅標記蕃茄 瑞士雞髀專門店每張枱都有一盒紙巾放喺度 照顧你所需餐具喺雲石枱櫃桶 自取樓下冰室的特色番茄濃湯,每日以200斤新鮮番茄、豬骨及雞骨,烹調10小時製作而成。番茄濃湯味道酸甜濃郁,絕對不含味精,健康美味!番茄麻辣湯米線🍜 牛扒。番茄🍅蓉好多 個湯一定唔會水。麻辣子 花椒 八角 配埋番茄嘅酸酸甜甜 好食。牛扒同湯麵分開上 有誠意麻辣炸雞件。好惹味 啖啖肉 冇肥肉。小心熱😂好熱 新鮮炸起華田脆脆樓下冰室 荃灣路德圍14-18號B舖
荃灣貼地冰室
白色雲石枱紅色椅背已經係佢哋嘅標記
蕃茄 瑞士雞髀專門店
每張枱都有一盒紙巾放喺度 照顧你所需
餐具喺雲石枱櫃桶 自取
樓下冰室的特色番茄濃湯,
每日以200斤新鮮番茄、
豬骨及雞骨,烹調10小時製
作而成。番茄濃湯味道酸甜濃郁,
絕對不含味精,健康美味!

番茄麻辣湯米線🍜 牛扒
。番茄🍅蓉好多 個湯一定唔會水
。麻辣子 花椒 八角 配埋番茄嘅酸酸甜甜 好食
。牛扒同湯麵分開上 有誠意

麻辣炸雞
。好惹味 啖啖肉 冇肥肉
。小心熱😂好熱 新鮮炸起

華田脆脆

樓下冰室
荃灣路德圍14-18號B舖

2022-05-12 143 瀏覽
由於一直係附近工作, 所以呢間冰室無論外賣定堂食都食過好多次第一次係朋友介紹, 因為我好鐘意食蕃茄湯面每次黎都只會叫呢一頁今次就叫左下面個餐 $52一個番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋再配左吉列魚柳扒 + 熱菜蜜記得以前有得揀螺絲粉 唔知點解依家無左 好可惜但湯頭依然係好濃 唔會好多味精 食完唔口渴魚柳就炸到好乾 麻麻地~ 以前一般都會叫招牌瑞士雞脾/雞翼都超好食! 之後應該都會專一D唔試新野
第一次係朋友介紹, 因為我好鐘意食蕃茄湯面

每次黎都只會叫呢一頁

魚柳就炸到好乾 麻麻地~ 以前一般都會叫招牌瑞士雞脾/雞翼
都超好食! 之後應該都會專一D唔試新野
2021-12-29
  • 蕃茄濃湯
在荃灣區,這間絕對是我首選的茶餐廳,主打鮮茄湯底和滷水、雞翼雞髀。午餐供應至下午六時,鮮茄濃湯底/豬骨濃湯通粉連一款配料,有牛肉、豬膶、叉燒可選擇,通粉可以轉湯飯或其他粉類。午餐跟配牛乳炒蛋、牛油厚多士和飲品。蕃茄湯底不含味精,非常濃郁鮮甜,裏面有新鮮蕃茄粒,又不會油,我會連湯飲完。滑蛋非常嫩滑,加了牛奶的炒蛋真的特別滑,牛油味都好重。另一個全日供應的餐單,可選擇其他配料,例如招牌瑞士雞翼和雞髀,豬、牛、雞、魚扒類,配蕃茄濃湯通粉和牛乳炒蛋。瑞士雞脾非常大隻多肉,雞肉嫩又多汁,豉油汁亦好入味。上圖為下午茶餐,雞髀配丹麥多士,連飲品。多士酥脆,裏面似牛角包質感。

滑蛋非常嫩滑,加了牛奶的炒蛋真的特別滑,牛油味都好重。

瑞士雞脾非常大隻多肉,雞肉嫩又多汁,豉油汁亦好入味。

2022-03-23 244 瀏覽
前幾日同朋友去開呢間茶餐廳食嘢,發覺呢間野好好食❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️野食超大碟,啱晒同朋友分享😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘炸餃子大大隻,超抵食,而且好足料🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣野飲同樣濃郁,解渴一流,抵讚😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍會再同朋友黎食的🥲🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

野食超大碟,啱晒同朋友分享😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

炸餃子大大隻,超抵食,而且好足料🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

會再同朋友黎食的🥲🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
2022-02-15 289 瀏覽
荃灣路德圍係人都知有平嘅糖水🤣†豆腐花 芝麻糊 杏仁糊食🤓成個路德圍嘅地舖大部份都係食店想食得比較好但又唔使太貴樓下冰室係一個唔錯嘅選擇😛佢所用嘅食材唔係話高級矜貴但係大份 整得幾好食*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*可以睇吓塊豬扒真係好大塊 啖啖肉配埋個番茄湯 炒蛋 米線 🍜兩者加埋已經好夠飽炒蛋份量都唔少 估佢應該加咗牛奶去炒 顏色好靚 炒得好滑另外要介紹佢呢個麻辣炸雞件 睇圖並唔係話份量好多同埋好大份👍🏻食落去就覺得抵返晒 ✨每塊都係啖啖肉 冇乜多餘嘅炸粉同埋脂肪麻辣好惹味 即叫即炸加上係麻辣小編都比佢辣親個口🙈即使係普通一份奶醬多 價錢$16你都feel到佢係用心整 至少放得好睇 咁當然佢都好食嘅 件件都有大大粒嘅花生粒環境空間唔可以話好大 但係順眼舒服
荃灣路德圍係人都知有平嘅糖水🤣

你都feel到佢係用心整 至少放得好睇
咁當然佢都好食嘅 件件都有大大粒嘅花生粒
環境空間唔可以話好大 但係順眼舒服
2021-12-15 465 瀏覽
荃灣路德圍美食😋樓下冰室🍜大家都知道樓下冰室出名蕃茄通粉,但大家知唔知原來佢既瑞士雞脾或雞翼都係必吃之選🍗🍗今晚同朋友去左路德圍一間抵食既冰室「樓下冰室」食晚餐,餐廳價錢親民,主打各類傳統港式美饌。。冰室裝修別緻,燈光光猛,坐位舒適!而仕應親切有禮,佢地非常清楚了解餐廳提供的食物!能夠向我地詳盡地介紹餐點!我地一行兩人叫左:1️⃣🌟瑞士雞脾$30依加食完不得之了🤤🤤係停唔到口👍👍食得出佢d瑞士汁唔係一般既味道,佢地原來用頭抽配埋唔同香草去烹調,怪不得同出面食既有所不同🍗🍗d 雞係好滑,一d都唔殘2️⃣🌟焗芝士肉醬意粉$56意粉份量十足,每啖都有濃濃既芝士,蕃茄同粹牛既既味道,十分濃味,味道一流👍3️⃣🌟咖哩雞扒飯$54雞扒煎得香脆可口,而咖哩汁食得出佢係自家製,好多唔同香料煮成,唔係單一得個🌶️,係有層次既😍4️⃣🌟紅綠棷冰$15本身睇到個飲品名以為係泰國飲品,原來係綠豆紅豆mix埋棷奶,飲落去有d似紅豆冰既感覺,d綠豆係開左邊,無豆皮,正👍👍好特別總括而言,冰室價錢親民貼地,份量十足,餐廳地點鄰近荃灣站,交通方便❗️而且食物質素不俗❗️屬於荃灣路德圍一帶傳統港式美饌之選❗️
荃灣路德圍美食😋樓下冰室🍜

我地一行兩人叫左:
1️⃣🌟瑞士雞脾$30

2️⃣🌟焗芝士肉醬意粉$56

3️⃣🌟咖哩雞扒飯$54

4️⃣🌟紅綠棷冰$15

2021-12-15
2021-12-14 264 瀏覽
係人都知荃灣好多好好味嘅餐廳有時真係多到花多眼亂今日早收工諗住食個下午茶經過見到呢間茶餐廳 見到Menu好多選擇我就叫咗一個沙嗲牛肉麵常餐而朋友就叫咗番茄牛肉通粉最後見到呢度好出名嘅瑞士雞翼咁我哋都叫咗一份share嚟食沙嗲牛肉麵沙嗲嘅花生醬味好香濃公仔麵煮到啱啱好唔會太淋又唔會太硬跟餐仲配油炒蛋同埋丹麥酥呢個下午茶份量實在太大啦而朋友叫嘅蕃茄牛肉通粉一上枱真係嚇親我哋 食完呢一個份量真係唔使食晚餐跟餐同樣配有炒蛋同埋多士食得出唔係用罐頭蕃茄去整嘅湯底幾十蚊就咁真材實料真係好有誠意瑞士雞翼真係冇令我哋失望呢間餐廳用到嘅係雞全翼 食落啖啖肉瑞士汁甜甜地 就咁用個汁都可以食到一碗飯如果唔係太飽我哋會叫埋西多士因為見到個賣相實在太吸引啦
係人都知荃灣好多好好味嘅餐廳
有時真係多到花多眼亂