2024-03-03 559 瀏覽
餐廳係消防局附近,對住公園,太和站行過去大約10分鐘左右。軟殼蟹火山包$168 有齊不同種類的海鮮,包括軟殼蟹、青口、大蝦、蜆肉,及農夫包及面包糠,CP值超高,配上秘製醬汁,絕對會令人食不停口。藍蝶花椰漿飯 (三餸)有二餸/三餸揀,價錢相距不多,當然叫三餸啦,餸材款式唔馬虎,有南乳雞翼、去殼蝦、豬頸肉、香茅豬扒、咖喱牛腩…………太多了,總之就係雞牛豬全部都有,實有款岩🤣唔計要揀的餸,已經有蝦片、滷蛋、江魚仔、花生及青瓜,超級豐富😍椰漿飯除咗份量多外,椰香味超超超重,每啖入口都感受到個飯落足料,暫時係筆者係香港食過最香口的椰漿飯👍👍👍馬拉盞炒通菜沒有用上太多辣椒,適合唔食辣的筆者,通菜葉多過枝,worth it.串燒拼盤雞牛豬+豬頸肉,食完呢個就會好飽,建議一齊分享。 豬頸肉都有成差不多10片,仲要唔係薄切🤭 另外3款串燒就正正常常咁~餐廳內座位主要係卡位,裝修簡約,牆上掛有數幅東南亞風情壁畫,增添不少東南亞風味😆🏝🏞🏖🏝🏞🏖
餐廳係消防局附近,對住公園,太和站行過去大約10分鐘左右。

軟殼蟹火山包

藍蝶花椰漿飯 (三餸)

🏝🏞🏖🏝🏞🏖
想試試沒吃過的餐廳,看到好評很多所以去試試。附近泊車唔方便,要行一段路去停車。入到去坐低點餐,店員們每個都好像客人欠了他們一樣,黑口黑面,叫亦沒什麼反應。點了一些菜,本來看評價很好所以期望高,失望也大。無骨雞腳味道一般 量偏少,菜為主。海南雞飯一般 正常發揮 雞有點淡 沒什麼味沙嗲牛串賣相差到不得了 味道咸到震肉骨茶淡到震 跟平常吃的肉骨茶完全兩回事黑糖珍奶珍珠全都黏在一起 味道很淡由卡是看到好評很多才去試,期望蠻高的,結果吃完完全不覺得值得好評,更不會有下次。當中最差的就是店員服務態度,全部都好像客人欠了他們一樣,黑口黑面,語氣也很差,香港食肆會衰退70%原因都是因為服務態度🤦🏻
想試試沒吃過的餐廳,看到好評很多所以去試試。
附近泊車唔方便,要行一段路去停車。
點了一些菜,本來看評價很好所以期望高,失望也大。
無骨雞腳
無骨雞腳
味道一般 量偏少,菜為主。
一般 正常發揮 雞有點淡 沒什麼味

黑糖珍奶
珍珠全都黏在一起 味道很淡

2024-05-03
2024-04-13 88 瀏覽
好難食可能係我食過最難食嘅喇沙湯淡到好似水咁懷疑係雞湯?寫野位紋身姐姐侍應都好冇禮貌串串地仲偷聽到佢同其他外賣食客鬧交個食客一走就大聲講佢壞話想像到佢平時係點鬧我地來食野嘅人未見過咁惡嘅侍應老闆應該慎選員工好趕客餸就少得可憐自己睇圖碗麵一打開已經係咁嘅樣有兩粒魚蛋係入面但唔彈牙食落係好油嘅雞湯味有冇人明真係好難食見唔到有芫茜但竟然充滿芫茜好古怪兩個人食覺得份量有啲少連女仔都食唔飽性價比低冇服務可言
好難食

性價比低

冇服務可言

外賣自取
2024-04-04 125 瀏覽
今日放假同朋友係大埔踩完單車經過見到呢間食新加坡菜嘅餐廳 睇網上嘅評分都幾高我地就決定試下一入舖頭見環境幾簡潔 牆上掛咗幾幅油畫 比人一種好舒服嘅感覺帆立貝海鮮喇沙摻摻湯底好濃椰香同海鮮味 仲帶點香辣 仲有帆立貝 蜆 同索哂湯汁嘅豆卜 麵底就係油麵同米粉混合 一入口有2種口感咁幾得意軟殼蟹火山包一上枱有d嚇親 因為都幾大份下 2個人都差d食唔哂 入邊有原隻軟殼蟹 大蝦 蜆同青口 再配埋脆卜卜嘅農夫包同新加坡辣椒蟹醬食落好惹味!! 蒜蓉炒通菜本身係馬拉盞炒通菜 不過比我地轉咗做蒜蓉炒 通菜食落好爽脆 無骨白雲酸辣鳳爪 (6件)$18有6件鳳爪嚟講性價比係超高 而且質素係唔差的 食落酸酸辣辣好開胃百香果梳打呢個天氣飲返杯冰凍梳打真係一流 不過有少少偏甜凍仙草奶茶仙草份量好多 茶底飲落唔錯

帆立貝海鮮喇沙摻摻

軟殼蟹火山包

蒜蓉炒通菜
本身係馬拉盞炒通菜 不過比我地轉咗做蒜蓉炒 通菜食落好爽脆

無骨白雲酸辣鳳爪 (6件)

百香果梳打
呢個天氣飲返杯冰凍梳打真係一流 不過有少少偏甜

凍仙草奶茶
仙草份量好多 茶底飲落唔錯
2024-03-26 124 瀏覽
是Cafe的悠閑感覺,店內大部分都係卡位 座位闊落企理 坐得舒服🥗豬頸肉沙律 $58豬頸肉爽脆肥美 有好多片 疊滿在沙律菜面,沙律汁底似用撈檬個汁 酸酸甜甜的 清新又開胃🦋藍碟花椰漿飯 (3餸) $76 自選: 去殼蝦 + 森巴椰菜 + 沙嗲牛肉串(+$6)一見到碟豆花藍色飯就別無他選💙🩵一定點😍 椰香味邊食邊滲出,飯粒粒分明 唔會濕同黏 所以食晒成個飯都唔會有膩感森巴椰菜有驚喜 馬來參巴醬個種獨特既香辣味在香港好少食到 加左佢 成個星馬風味出晒黎,仲有好多唔同配菜 蝦片+滷蛋+江魚仔+花生+青瓜 好豐盛好靚🇲🇾馬來西亞肉骨茶煲 $84有個小爐一同上枱 有火㷫住既肉骨茶 食到尾依然是熱熱的煲內都有好多料: 排骨+豆卜+腐竹+滷蛋...排骨燉得鬆化,藥材味唔會蓋過排骨本身的鮮甜味,非重口味系列 呢個程度的濃郁好適合我,本身有個白飯跟 不過見份量太多 實在食唔晒 所以不要飯了🦖美祿恐龍 (跟餐+) $12美祿底沖得濃香 面再加大量美祿粉 多到可以用小匙一啖啖食 好似食緊甜品咁,驚喜 呢個要點❄️百香果沙冰(跟餐+) $20沙冰係有小冰碎果款 Keep到凍凍又解渴*佢地明明最出名係食摻摻 今次

🥗豬頸肉沙律 $58

🦋藍碟花椰漿飯 (3餸) $76
自選: 去殼蝦 + 森巴椰菜 + 沙嗲牛肉串(+$6)

🇲🇾馬來西亞肉骨茶煲 $84
有個小爐一同上枱 有火㷫住既肉骨茶 食到尾依然是熱熱的
煲內都有好多料: 排骨+豆卜+腐竹+滷蛋...

🦖美祿恐龍 (跟餐+) $12

2024-03-25
  • 美祿恐龍
  • 藍蝶花椰漿飯
2024-03-19 125 瀏覽
叫外賣,海南雞不過不失,最正既係無骨。佢既油飯好出色,感覺好有雞味,而且份量都幾充足。美中不足係無乜配料,只係得青瓜兩舊,食食下覺得有D寡。另外買左個馬拉盞通菜,都有D咸,但不辣的,用黎送番都可以。最後送一杯檸檬薏米水,都幾大杯,算幾有誠意。估計堂食熱食會再好味D。
無骨海南雞飯
2024-02-29
20 分鐘 (外賣送餐)
無骨海南雞飯
行街行過大埔汀角路呢條街,比個門面裝修吸引咗去,加上大埔無乜馬來西亞同新加坡菜,所以就入咗去試下。舖頭座置闊落光猛夠乾淨,店員隨即指示我哋入卡位坐。叫咗兩個lunch set,一份肉骨茶一份海南雞喇沙摻摻,仲有兩份小食,一份森巴醬通菜一份白雲酸甜鳳爪,叫咗杯檸檬薏米水同藍莓沙冰首先係肉骨茶,係藥材湯果隻,講真份量足,四舊大肉骨,個茶底亦都好惹味,配飯食一流!然後係海南雞喇沙摻摻,好大碗好好食!d海南雞都好滑,點埋個汁好好食,個湯都好正!之後係通菜,好嫩,無渣,個醬第一次食,好特別好東南亞風味!好好食!鳳爪都好爽,唔會夾雜住d碎骨,好食!飲品方面,杯入面好多薏米好潤沙冰勁大杯,大過隻手最後埋單先至百幾蚊,食到捧住個肚,兩個人,好抵食,推薦

舖頭座置闊落光猛夠乾淨,店員隨即指示我哋入卡位坐。

飲品方面,杯入面好多薏米
好潤
沙冰勁大杯,大過隻手

最後埋單先至百幾蚊,食到捧住個肚,兩個人,好抵食,推薦
白雲酸辣鳳爪
喇沙摻摻
藍莓沙冰
  • 森巴醬通菜
  • 海南雞喇沙摻摻
果子 Life Cafe| 喇沙摻摻·海南雞飯📍大埔汀角路11-13號啓昌樓地下13號上次聽細佬妹推介,話大埔果子cafe啲嘢食好高質,性價比高,今日收工同老公入大埔行街,就決定去試下佢。裝修簡潔乾淨,入到去,有好多卡位,相當舒服,木系設計,燈光明亮,牆身仲有掛畫,而燈光附近亦有綠色植物陪襯,望落去幾舒服。我哋order咗1️⃣馬來西亞肉骨茶煲(配白飯)💰84佢嘅湯底好濃郁,滿滿嘅肉骨茶香味。啲肉骨煮得好軟好入味,啖口唔會太硬。湯裏面有煮得爛爛嘅豬肉,一入口即化。湯汁濃郁香甜。配埋碗熱騰騰嘅白飯,真係一餐飽足又美味嘅馬來西亞肉骨茶煲!唔可以唔提嘅係佢喺個煲下面有蠟燭,保持住湯嘅溫度,真係好細心。2️⃣馬拉盞炒通菜💰50呢個炒通菜火候掌握得好,通菜爽脆又保持住營養。加入馬拉盞,味道又唔會太辣,好香口開胃。3️⃣軟殼蟹喇沙摻摻💰96這道菜結合咗軟殼蟹同喇沙嘅美味。軟殼蟹炸得金黃酥脆,外脆內嫩,每一口都有滿滿嘅蟹肉香味。喇沙湯底濃郁而香辣,有椰漿嘅香甜同辣椒嘅刺激。湯底裏面仲有椰漿、參巴醬同香茅嘅味道,增添咗層次同風味。加埋啲豆芽、魚蛋同米粉,令味道更加豐富。一啖湯底,鮮香濃郁,再加埋脆軟嘅軟殼蟹,真係
果子 Life Cafe| 喇沙摻摻·海南雞飯
📍大埔汀角路11-13號啓昌樓地下13號

我哋order咗
1️⃣馬來西亞肉骨茶煲(配白飯)💰84

2️⃣馬拉盞炒通菜💰50

3️⃣軟殼蟹喇沙摻摻💰96

這道菜結合咗軟殼蟹同喇沙嘅美味。軟殼蟹炸得金黃酥脆,外脆內嫩,每一口都有滿滿嘅蟹肉香味。喇沙湯底濃郁而香辣,有椰漿嘅香甜同辣椒嘅刺激。湯底裏面仲有椰漿、參巴醬同香茅嘅味道,增添咗層次同風味。加埋啲豆芽、魚蛋同米粉,令味道更加豐富。一啖湯底,鮮香濃郁,再加埋脆軟嘅軟殼蟹,真係一個絕配。呢道軟殼蟹喇沙摻摻,真係美味又滿足!

4️⃣串燒拼盤💰86
串燒拼盤有雞、牛、豬串燒各2串,仲有豬頸肉一份,真係好抵食!每一串燒得嘅肉都好香嫩,入口即化。雞串燒嫩滑多汁,牛串燒肉質鮮嫩,豬串燒則帶有濃郁嘅炭燒香氣。豬頸肉更加嫩滑多汁,入口即化,肉質鮮美。拼盤上嘅燒烤痕跡,增加咗一份炭燒風味同質感。份量夠多,可以一試過試哂多款肉串,滿足到所有口味。

5️⃣薄荷青檸梳打💰14(跟餐)

薄荷青檸梳打好清新!飲落去有薄荷嘅清香同青檸嘅酸爽,好解渴。口感氣泡細緻,令人舒爽。清涼嘅口味同檸檬嘅酸度完美結合,好開胃。

6️⃣熟杞子牛蒡茶💰10(跟餐)

熟杞子牛蒡茶好滋補!佢嘅味道濃郁香甜,有杞子嘅淡淡苦味同牛蒡嘅清香。茶湯清澈透亮,入口滑順,帶來一種舒適嘅口感。熟杞子係滋補養顏嘅好材料,一杯熟杞子牛蒡茶係一種健康又美味嘅選擇。

#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #果子Lifecafe#大埔好去處#喇沙摻摻·海南雞飯#香港好去處#香港美食推介#新加坡
菜 #馬來西亞菜#美食推介#打卡#hk #Taipo#hongkong#hongkongfood#hongkongfoodie
馬來西亞肉骨茶煲(配白飯)
薄荷青檸梳打, 熟杞子牛蒡茶
2024-03-06
馬來西亞肉骨茶煲(配白飯)
薄荷青檸梳打, 熟杞子牛蒡茶
  • 肉骨茶飯
  • 馬拉盞通菜
  • 薄荷青檸梳打
  • 熟杞子牛蒡茶💰
個個都話大埔多美食,上網見到好多人推介呢個火山包,我就專登慕名而來😍喺太和火車站行大約5分鐘,消防局對面馬路,就算唔識路都好易搵👍🏻設計上好似coffee shop,木系裝修令人好舒服☺️晚餐時間有兩個Menu ,主menu有埋圖片軟殼蟹辣蟹醬火山包$168有軟殼蟹,大蝦,青口同埋蜆肉,醬汁食落唔會太油膩,而且好大份R2無骨海南雞飯配海鮮喇沙湯$86味道正宗,海南雞夠滑,海鮮喇沙湯有一大隻蝦同蜆肉,足料好味😋R6大串燒拼盤$128呢個拼盤冇得輸👍🏻蝦餅魚餅全部炸得好好食,串燒醬明顯係特製,唔係普通沙嗲醬!最推介係馬鈴薯炸蝦卷,口感一流😋😋😋跟餐有飲品優惠,揀咗芒果梳打同埋Coke Zero芒果梳打唔會太甜😋都幾大杯整體嚟講呢間餐廳值得再食☺️價錢合理,食物同環境適合打卡,搵日會再黎食😋

設計上好似coffee shop,木系裝修令人好舒服☺️

晚餐時間有兩個Menu ,主menu有埋圖片

軟殼蟹辣蟹醬火山包$168

R2無骨海南雞飯配海鮮喇沙湯$86

R6大串燒拼盤$128

跟餐有飲品優惠,揀咗芒果梳打同埋Coke Zero
芒果梳打唔會太甜😋都幾大杯
2024-02-23
  • 軟殼蟹火山包
  • 馬鈴薯炸蝦卷
  • 無骨海南雞飯
2024-01-29 290 瀏覽
早幾日踩單車去大埔,經過見到呢間新加坡菜個喇沙摻摻好吸引,所以就同朋友入咗去食。海鮮喇沙摻摻勁得意,佢係油麵+米粉,每一啖都有2種口感,米粉索晒啲湯,油麵中和返個口感。湯底都好出色,湯底嘅香辣、椰香同海鮮味混合平衡,個湯好好飲,仲愈飲愈開胃。豆卜索晒湯,每啖都有湯。蝦同蜆都好有鮮味,昇華咗個湯。魚蛋都好彈牙,有魚香味,又唔會太咸。整體成個麵好香口,份量都好多好大份。海南雞飯啲雞好嫩好滑,雞油飯勁香噴噴,啲飯仲要係粒粒分明,配埋啲嫩滑雞一齊食,好香口好惹味。仲有3款醬比我點,包括黑醬油(甜甜哋)、薑蓉、秘製橙醬(勁開胃勁惹味)。炸蝦餅蝦味好香,點酸辣醬絕配,炸得好脆。檸檬薏米水一飲落就覺得同平時餐廳飲嘅唔同味,原來係果子自家製,每次都煮幾個鐘,逼咗薏米真正嘅香甜味出嚟,口感仲好好。

海鮮喇沙摻摻

炸蝦餅
蝦味好香,點酸辣醬絕配,炸得好脆。

檸檬薏米水
2024-01-18 233 瀏覽
早兩日呀媽話想食東南亞嘢所以我就帶咗佢嚟食呢間「果子」聽講呢度嘅火山包好好食一於試下係咪真係咁正軟殼蟹火山包($168)個賣相已經足以令人「嘩」一聲,好打卡-able,因為真係超大份,兩個人share都差啲食唔晒!有大大隻軟殻蟹、大量蜆肉同青口、金黃色嘅大蝦,真係超足料。麵包比較soft,蘸埋甜甜地辣辣地嘅咖哩汁,超級惹味!軟殻蟹有大量蟹膏、大蝦就新鮮又好滑,真係有驚喜!168蚊嚟講絕對係物超所值!燒豬頸肉沙律($58)豬頸肉燒到微微有焦香,沙律菜好新鮮脆口,加埋酸酸甜甜嘅醋,好解膩同埋幫消化馬拉𦾟炒通菜 ($50)馬拉𦾟炒通菜呢,真係要讚下佢!通菜炒得香脆,每一啖都有咬勁,食落好有滿足感。馬拉𦾟唔會太辣,充滿鑊氣但又唔會太油,不得不讚!香脆吉列蝦($18)蝦炸得好香脆,外酥內嫩,點埋泰式辣醬咁食,好好食!青檸梳打($12)梳打好清爽,青檸酸酸嘅味道好正,好解渴,消滯一流!凍黑糖珍珠奶茶($26)黑糖味好重,偏甜,鍾意甜嘢嘅朋友一定啱飲!一開始飲奶味偏重,飲到一半個茶味就越嚟越出,茶味勁香!整體嚟講都係一杯高質嘅珍珠奶茶!個人認為呢間果子都幾高質,價錢合理、打卡able!會再幫襯!

早兩日呀媽話想食東南亞嘢
所以我就帶咗佢嚟食呢間「果子」
聽講呢度嘅火山包好好食
一於試下係咪真係咁正

軟殼蟹火山包($168)
軟殻蟹火山包

燒豬頸肉沙律($58)
燒豬頸肉沙律

馬拉𦾟炒通菜 ($50)
馬拉盞炒通菜

香脆吉列蝦($18)
蝦炸得好香脆,外酥內嫩,點埋泰式辣醬咁食,好好食!
香脆吉列蝦

青檸梳打($12)
梳打好清爽,青檸酸酸嘅味道好正,好解渴,消滯一流!
青檸梳打

凍黑糖珍珠奶茶($26)
凍黑糖珍珠奶茶

香脆吉列蝦
青檸梳打
凍黑糖珍珠奶茶
2023-12-01 265 瀏覽
依家夜晚食餐飯人均消費都要$150-$200 ,好難得俾我搵到大埔一間星馬菜小店,食物有水準之餘仲要唔貴,好值得推薦俾大家!首先我哋兩個人食,忍唔住叫到成枱都係😂😂有無骨走地海南雞飯,依個主力推介俾大家,六七十蚊一個餐,有雞湯、雞配埋香茅飯,物超所值!用料絕對唔馬夫,用上走地雞,皮脆肉嫩特別有雞味同埋啲雞係周圍跑來跑去,所以脂肪含量相對較低!出面好多地方都係用雪藏雞,食落係雪味……海鮮喇沙摻摻都係店舖主打,湯底香濃正宗!有蝦、魚旦、豆卜、蜆…非常豐富😊麵底加入米粉,食落好有口感另外仲有串燒拼盤(雞、牛、豬頸肉)即叫即燒,熱辣辣又香口再配埋杯檸檬薏米水消滯解渴!整體上…食物質素高、價錢合理親民!

首先我哋兩個人食,忍唔住叫到成枱都係😂😂

另外仲有串燒拼盤(雞、牛、豬頸肉)即叫即燒,熱辣辣又香口
再配埋杯檸檬薏米水消滯解渴!

整體上…食物質素高、價錢合理親民!
2023-11-24
2023-11-06 286 瀏覽
假期當然要捐窿捐罅搵好野食,今次黎到太和唔食熟食市場,試試馬拉菜小店—果子!幾時食Lunch set都係最抵,加埋野飲🍹同小食🍢都唔肉痛!無骨海南雞+油飯+熱latte 海南雞係雞胸部位,雖然食雞髀先正,但而家大家崇尚健康,而且雞胸都做到好滑。可以免費轉油飯,比較乾身但我中意。餐廳latte本身都冇乜預期,但居然加咗2隻貓耳拉花,有誠意!肉骨茶飯+凍檸檬薏米水個肉骨茶湯底冇坊間咁重藥材味,不過反而啱我口味!材料豐富:一字骨、雞蛋、豆卜,好養生🤣檸檬薏米水就比較普通啦🙈小食:沙嗲雞肉串燒$20必嗌!醃得好好味,雞肉鮮甜~香辣魚餅$15比較重香茅味同袖珍🤣都唔錯!唔錯!可以再encore☺️

無骨海南雞+油飯+熱latte

可以免費轉油飯,比較乾身但我中意。

肉骨茶飯+凍檸檬薏米水

檸檬薏米水就比較普通啦🙈

小食:

沙嗲雞肉串燒$20

必嗌!醃得好好味,雞肉鮮甜~

香辣魚餅$15
比較重香茅味同袖珍🤣都唔錯!

唔錯!可以再encore☺️
  • 肉骨茶
  • 沙嗲雞肉串燒
2023-11-06 202 瀏覽
太耐冇食過新馬菜,難得同屋企人黎到太和,就幫襯下呢度出名既街坊愛店「果子」喇。周末好多一家大細黎幫襯,都要等10分鐘左右先有位。Lunch set包一杯野飲,我地加錢轉特飲,再加小食。我當然必選海鮮叻沙摻摻$63海鮮配料豐富,有2隻大蝦、4隻蜆、魚蛋、豆卜,湯底唔太辣,岩香港人口味,摻摻有油面加米粉夠正宗,配上美碌恐龍,完全解渴,加配既森巴醬通菜$20唔會太油膩,岩哂健康人士!屋企人嗌左香茅豬扒油面$52油面口感唔錯,唔會太軟/淋,豬扒唔會太厚,佢話炸得岩岩好,加配既吉列蝦$15都average,青檸梳打夠哂refreshing! 以人均$75黎講,呢間餐廳經濟實惠,性價比一流,難怪成為街坊愛店~

周末好多一家大細黎幫襯,都要等10分鐘左右先有位。

Lunch set包一杯野飲,我地加錢轉特飲,再加小食。

我當然必選海鮮叻沙摻摻$63

屋企人嗌左香茅豬扒油面$52

• 美祿恐龍
2023-11-01 101 瀏覽
一字骨多,味道可口首先,這碗湯裡有4舊肉骨,有一粒蛋,2-3個豆卜,看起來令人垂涎三尺。湯底香氣撲鼻,混合著藥材的香味,令人胃口大開。一口咬下,雖然肉質普通,但湯汁濃郁,令口感豐富,每一口都能品味到肉骨的精華。然而,這碗肉骨茶的缺點是附上的飯有些硬。雖然飯的份量充足,但質地偏硬,讓人咀嚼起來有些吃力。希望餐廳在烹調飯食時能更加注重細節,使飯的口感更為柔軟。總結而言,這家餐廳的肉骨茶絕對值得一試。無論是湯底的美味還是肉骨的豐富,儘管飯有些硬,但這並不影響整體的口感享受。如果你是肉骨茶的愛好者,這家餐廳絕對不容錯過!
一字骨多,味道可口