2021-04-21 310 瀏覽
呢間小店係一間非常之有良心嘅小店💓-佢哋不時會派啲小禮物俾小朋友,就算大人都有㗎,我收過手套一對🤗🤪不過重點都唔係呢啲禮物,而係林昌記嘅老闆係非常之注重食物嘅品質😆-之前同老闆娘傾過計,知道佢哋會不停改進見有食物嘅質素,當佢哋研發啲新食物嘅時候,就會拎出嚟俾客人試食,問吓佢哋嘅意見,務求做到一款最啱客人口味嘅食物😍-佢哋嘅食物價錢唔貴,仲要勁大份🤗我成日都會嗌炸雞扒米粉,舊雞扒大過手掌呀,次次都爭啲食唔晒😆加上佢哋仲用新竹米粉,包保返到屋企都唔會漲💓👍🏻
呢間小店係一間非常之有良心嘅小店💓
  • 炸雞扒米粉
2021-03-07 269 瀏覽
油塘街市嘅林昌記已經買過無數次,一嚟平靚正,二嚟老闆老闆娘都好親切,絕對係去嗰邊開工嘅飯堂首選❤️❤️❤️ 最鍾意食佢嘅旦米、雞米、或者鱈魚粥。全部都好有水準,又冇味精,食得好舒服。 送粥配埋炒麵直頭係一流。好多時候朝早要去嗰邊都係食呢碗粥做早餐🥣👍🏻👍🏻👍🏻 今日食嘅係魚旦米,$23有N粒魚旦,其實冇數但真係好多,唔知有冇十幾粒。魚旦粒粒彈牙,係招牌食物。米粉就正常啦,份量都幾多,我一個女仔次次都食唔曬。
最鍾意食佢嘅旦米、雞米、或者鱈魚粥。
好多時候朝早要去嗰邊都係食呢碗粥做早餐🥣👍🏻👍🏻👍🏻
2021-02-09
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (早餐)
  • 福州魚旦米粉
  • 炸雞扒
  • 黃金角
2021-01-22 284 瀏覽
武漢肺炎爆完又爆,又唔封關, 都唔知搞到幾時, 真係好想同friend出街食飯呀。。。。。 響屋企都想食返d香港地道嘢食, 好彩林昌記久唔久有搞團購, 可以響屋企附近pick up, 乜都可以自己響屋企食啦~ (利申:非打手, 同埋我仲係好想出街食飯, 武漢肺炎害人不淺!!!)我要食翅!!! 但係唔好咁殘忍, 食碗仔翅算啦~ 上次食完鴨翅, 今次真係買多幾包, 食過翻尋味呀喂~ 佢d包裝真係好方便,放響熱水煲10幾分鐘就食得, 一撕開個袋, 香氣撲鼻, 真係好好好好好好食!! 又足料, 又唔似外面d碗仔翅咁杰撻撻, 有花膠, 木耳, 鴨肉等等,超多料, 超正~送貨個哥哥仔仲好好禮貌, 真係要多多支持呢d良心小店呀!!! 大家都要頂住, 撐住呀!!

我要食翅!!! 但係唔好咁殘忍, 食碗仔翅算啦~
上次食完鴨翅, 今次真係買多幾包, 食過翻尋味呀喂~

2021-01-22
2020-12-13 197 瀏覽
上次買咗佢嘅frozen food, 早兩日先發現原來仲有包紅豆沙響冰櫃未食,原來放冰櫃都可以放一排, 呢d做武漢肺炎儲備糧食, 真係一流 除咗食正餐之外,甜品都可以儲糧, 真係不得了我放落雪格,隔多兩日先食, 拎出嚟已經唔係冰,放響煲度煲佢10 分鐘就食得, 一打開, 香噴噴嘅紅豆沙, 真係正佢嘅紅豆沙有好香嘅陳皮味,紅豆沙又好綿, 但係又有d粒粒好淋嘅紅豆,好好食佢都幾大包,真係夠兩三個人,食完飯做飯後甜品。 但係我呢d獨食嘅, 係唔會分俾人食架..... 有時獨食就會食到好飽, 食飽就瞓, 啱晒呢d港豬嘅生活
除咗食正餐之外,甜品都可以儲糧, 真係不得了

2020-12-10
外賣自取
紅豆沙
油塘呢個山漠,去親都好難諗食咩,有入介紹呢間小食店唔錯,所以一試叫左蝦子撈麵、炸雞扒米粉、金盤同埋一份細既白魚蛋最正係金盤,即係炸物拼盤,炸魚蛋令人一試難忘,未食過呢種,炸粉不會太厚,魚蛋即使炸完仲係彈牙既,真係非常難得!蝦子撈麵好有新鮮感,廿幾蚊大大兜,好抵食炸雞扒米粉的雞扒size今人驚訝,比手掌還要大,完全唔似廿幾蚊貨仔既野店内的食物大部分都係即叫即炸,所以需要少小等候時間,但性價比完全係物超所值!

叫左蝦子撈麵、炸雞扒米粉、金盤同埋一份細既白魚蛋

蝦子撈麵好有新鮮感,廿幾蚊大大兜,好抵食

黃金炸魚蛋
金盤
炸雞扒米粉
蝦子撈麵
黃金炸魚蛋
金盤
炸雞扒米粉
蝦子撈麵
呢間小食譜我成日都幫襯,老闆同老闆娘見熟客間唔中仲會請我食野添,超級有人情味!朝早最鍾意就係食佢個細鱈魚粥, $16搞掂一餐,最鍾意係佢完全冇味精,食完之後個肚同喉嚨都好舒服。係街食粥可以咁真係好難得!🥰🥰🥰炸野係新鮮即炸架!間唔中當獎勵吓自己食邪惡少少,今日就揀咗炸魚旦。拎係手已經好香好想即刻攞返屋企食!所以要等一陣,唔想等可以打定電話落單再落嚟攞都得。佢啲米粉都係超級推薦啊,一樣完全冇味精🐽🐽
黃金蛋

所以要等一陣,唔想等可以打定電話落單再落嚟攞都得。
佢啲米粉都係超級推薦啊,一樣完全冇味精🐽🐽
2020-11-29
$20 (早餐)
黃金蛋
  • 鱈魚粥
2020-11-23 92 瀏覽
上次叫團購, 食完個白滑爽彈嘅白魚蛋之後, 今次要試佢嘅鴨翅~我之前一路放冰櫃冰住, 係早兩日放返落下隔雪住解凍~ 食之前就煲返,滾返熱嚟食~ 好方便呀!呢一年武漢肺炎都少咗出街, 呢間林昌記d嘢可以冰住, 做儲糧, 唔駛成日食公仔面~ 食鴨翅, 真係好豐富~ 熱咗成包翅之後, 一剪開個袋就已經香氣撲鼻, 好香嘅鴨味, 好正!!!! 倒出嚟勁多料呀,佢唔係d碗仔翅咁一pat芡汁咁, 佢頂多係羹咁,佢嘅杰係因為入面勁多料, 多到痴線, 食完勁飽, 又大碗, 真係好抵食呀 每一啖都係料, 當然有鴨絲啦, 仲有素翅,粉絲, 冬菇絲,木耳,果皮味, 花膠---係, 真係有花膠,雖然唔太多, 但係都真係唔少,好淋, 好有膠質~ 食完即刻靚咗. 我買嗰陣仲以為係鴨肉碗仔翅, 點知係咁多料嘅鴨肉羹, 超級飽,勁抵食,又好食!!!下次再買
好方便呀!

下次再買
2020-11-14
外賣送餐
$50 (其他)
2020-11-20 75 瀏覽
話說呢間林昌記自己做團購,唔駛去油塘拎, 緊係要試吓啦自從中國武漢肺炎爆發已嚟, 大家都出少咗街, 真係多咗響屋企煮嘢食,佢d白魚蛋可以雪冰櫃做儲糧, 買定d響屋企都好。。。。 遲d又travel bubble, 又係咁放免檢嘅人嚟, 真係想唔爆第四波都難呀。。。。 垃圾正苦真係想d香港人死晒先安樂我之前未試過呢間,但係聽friend講都幾好食, 買返嚟煮面都唔錯~ 佢粒粒都好雪白, 一包有16 粒~ 最surprise係發現原來佢唔係made in china架~ 係馬來西亞做~ 我倒咗8 粒落去煮面, 諗住好多粒啦。。。。 點知,好食到停唔到口, 我係咁食, 食晒8 粒都仲未夠喉。。。 下次落多d先粒魚蛋真係爽滑彈牙, 好好食~ 我仲買咗佢嘅鴨翅, 紅豆沙同海鮮角, 過幾日煮埋再寫食評
話說呢間林昌記自己做團購,唔駛去油塘拎, 緊係要試吓啦

粒魚蛋真係爽滑彈牙, 好好食~
我仲買咗佢嘅鴨翅, 紅豆沙同海鮮角, 過幾日煮埋再寫食評
2020-11-19
外賣送餐
$22 (其他)
2020-11-08 289 瀏覽
這天與朋友到鯉魚門看日落,四時多有點肚餓,特意去鯉魚門街市裏的「林昌記辰昌小食」買魚蛋。以往我常在尖東和旺角買林昌記,但未吃過油塘店。林昌記各個分店已結業,聽說尖東店和油塘店已分家,原因未知。既然來到油塘,我當然要去拜會這家小食吧!「林昌記辰昌小食」位於領展旗下的鯉魚門街市,未進街市熟食部已人頭踴踴,我倒是這天才驚覺油塘有這麼多人。這天小食店由幾位有禮貌的年輕人幫忙,我叫了黃金魚蛋及辣白魚蛋。店員包裝十分有心思,用有蓋的膠盒裝白魚蛋,用發泡膠沒蓋裝不能焗的黃金魚蛋。當然,最好是自備盒,只是這天忘了。黃金魚蛋可選泰式辣醬和千島醬,我一故選了千島醬。起初我接過魚蛋,發現千島醬並不多,於是請店員加多一點。店員立刻答應,沒半點推搪。其後我才發現,千島醬也下得不少。我喜歡吃魚蛋的爽口和帶一點點魚味,結實的陳皮魚蛋非我喜歡口味。這家白魚蛋十分爽口彈牙,不是那種粉粉的,完全是我喜歡的。自家辣醬亦是我的心頭好,我喜歡辣椒料香多於辣。每咬一口魚蛋,除了吃到魚蛋味,就是辣椒料的香味,辣味只淡淡的跟隨其後。由於未能選擇吃白魚蛋還是黃金魚蛋,於是我叫了兩樣。當我去到日落處,黃金魚蛋已冷掉了,但用脆粉炸過黃金魚

由於未能選擇吃白魚蛋還是黃金魚蛋,於是我叫了兩樣。當我去到日落處,黃金魚蛋已冷掉了,但用脆粉炸過黃金魚蛋沒有油膩感,只增加更多魚味。加上千島醬,就更加沒了油膩感。如果在居酒屋吃這碟魚蛋,就是價錢貴幾倍的味道。

店家一直有冷凍貨供客人買回家,可惜這天並非立即回家,否則買回去吃火鍋或煮麵加一兩粒,便變了高級車仔麵。
2020-11-07
3 分鐘 (外賣自取)
  • 原味白魚蛋(辣)
2020-06-11 852 瀏覽
林昌記嘅魚蛋有幾出名,唔使我多講,老闆早前喺油塘街市開咗間令和小食,繼續賣魚蛋燒賣等街頭小食,據聞最近已經改咗名做林昌記辰昌小食。喺藍到發黑嘅油塘開黃店,剩係呢一份勇氣已經值得支持。呢度嘅皇牌當然係魚蛋,據稱係用優質海魚製造,每粒魚蛋含魚成份超過 98%,真係唔講得笑。試一啖,果然真材實料:魚蛋有魚味但唔腥,肉質爽滑超彈牙,唔會硬掘掘成舊粉咁,好正。再試埋海鮮燒賣,據稱每粒燒賣含海魚,八爪魚同墨魚,味道同口感同一般小食檔嘅燒賣好唔同,又係唔會硬掘掘成舊粉咁,仲有少少鮮甜嘅味道,唔錯。唯一要改善嘅係出食物嘅程序,感覺上唔太流暢,所以雖然排隊嘅人唔算多,但係等嘅時間比想像中長😂。

外賣自取