2021-09-06 1218 瀏覽
同朋友去咗葵廣搵好野食。下晝2點幾去好少人,岩曬我地可以肆無忌憚咁傾計!🤣🤣🤣我哋好多餐廳都有試吓,其中一間覺得好出色嘅就係呢間曼菊泰國料理!!本來諗住好多嘢都想食下,不過實在太飽,所以就淨係叫咗呢個泰式無骨酸辣鳳爪沙律!!🤣點知一食咗落去之後太過驚喜,呢度嘅無骨鳳爪超級方便,唔使桃骨,而且呢度嘅酸辣味啱啱好,唔會太辣!啱晒我😂🤣最重點係呢度嘅鳳爪分量十足,而且價錢又好平,所以食得好開心!!另外我哋仲叫咗串燒!!比呢度嘅串燒香氣吸引咗,忍唔住都叫咗兩全試吓,同朋友叫咗呢個豬肉串燒!豬肉味非常香濃,而且油脂分泌啱啱好,食落去豬油嘅香味完全深入左口腔入面入面!加埋呢個泰國嘅醬汁,真係會食上癮!下次一定要再過嚟幫襯下先得

2021-09-05 585 瀏覽
不知所謂的木瓜沙律,要求將配料‘中’爛d,入晒味才好味,結果只係把配料切絲放入外埋盒便算,連調味汁也沒加入配料撈好. 叫食客食前自己撈,完全失去木瓜沙律的味道,這還叫做正宗😡😡😡!!!
木瓜沙律
外賣自取
2021-09-01 546 瀏覽
相信大家都一定知道葵涌廣場入面有好多唔同嘅特色小店都係好正,除咗行街之外,掃街都係一流!今日放假都難得約咗個好閨蜜一齊去葵涌廣場入面數下街🥰🥰行吓行吓比呢間泰國嘢吸引咗,無端端好想食泰國嘢,而且呢間餐廳嘅性價比好高,望到啲食物都好抵食,所以就忍唔住入咗去試吓!!叫咗呢個冬陰功湯可拎走返屋企食!呢個湯河嘅冬陰功湯底非常香濃,味道十足,酸酸辣辣咁真係一飲就愛上了!而且配料非常充足,係好香濃嘅泰國香味!再加上呢度嘅蝦肉非常大隻,厚度同埋鮮度十足,咬落去10分彈牙!而且呢個湯河都只係買$48 ,以呢個價錢來講,絕對係性價比極高!一間值得推介又平又抵食嘅餐廳!

2021-09-01 432 瀏覽
🎈曼菊泰國料理 🎈地址: 葵涌廣場2樓C07A號舖🎈 泰式炒粉絲 $40 ——————————————-葵涌廣場2樓新開左一陣子嘅外賣泰國料理cp值超高。之前我已經試過佢地大大盒又嫩滑嘅海南雞飯。今次買個泰式炒粉絲黎做晚餐🎈一打開就已經聞到一陣嘅香味係好有驚喜。而食落真係有泰式嘅香味而又一d都唔辣。配料超足有芹菜、香葱、甜椒、椰菜、紅洋蔥、炒蛋仲有大量泰式肉碎。粉絲又唔會好油膩。熱辣辣又大大盒。真係要大叫好好食又好抵食呀。回頭率100%呀!!!! 。 而且呢度嘅價錢非常平民,真係可以做一個長期食飯嘅飯堂!下次都要再試吓唔同嘅菜式先得!

🎈曼菊泰國料理
🎈地址: 葵涌廣場2樓C07A號舖
🎈 泰式炒粉絲 $40
——————————————-

2021-08-31 277 瀏覽
無意中看到有芒果糯米飯決定買一份作為今晚宵夜。偷偷地見到整梗我盒芒果糯米飯糯米煮熟成飯之後,趁熱拌入椰漿與糖再把新鮮芒果切片與糯米飯一同再淋上椰漿(哇。。熱量相當高的吃法...😹)雖然好邪惡,不過太吸引啦!然後包裝好,把外賣送到我手上 。我心裏一直好想打開!😆終於到家了。一口把糯米飯與芒果同時放入嘴裡,溫熱的糯米飯配上多汁甜鮮的芒果,芒果甜中帶微酸的味道與椰奶形成一種恰到好處的妙不可言。柔軟的芒果配上香Q帶點嚼勁的糯米飯,口感非常平衡;而糯米飯中微微的鹹度,卻又引出更多的甜味卻不膩😋

雖然好邪惡,不過太吸引啦!然後包裝好,把外賣送到我手上 。

2021-08-31 130 瀏覽
今天和媽媽下樓買一些家庭日用品,突然看到一間新式泰國快餐店💖見到非常吸引,而且呢間泰式餐廳喺店外門口已經聞到好香好香嘅味道,所以都忍唔住一定要走去試吓!相信不少人到泰國,都吃過一道泰式炒粉絲。❤️❤️所以今次我都叫咗呢個泰式炒粉絲,去懷念同埋回味一下喺泰國去旅行嘅味道先💖我我都好鍾意呢度嘅炒粉絲,首先呢度嘅粉絲非常有咬口,而且味道香濃,加上泰國嘅香料本身都已經非常重口味,非常適合鍾意濃味嘢食嘅我!!而且再加上呢度嘅炒粉絲入面有好多唔同豐富嘅配料,有蝦肉有雞蛋有肉碎,仲有少少花生碎添,令到成個味道層次都非常豐富!每一啖咬落去嘅時候亦都食到熱辣辣同埋有少少辣味嘅粉絲,雖然係一間好地道嘅小店,不過食物質素依然係非常出色,值得推介!

2021-08-30 104 瀏覽
第一次見到有專做泰國菜嘅快餐形式餐廳,泰國菜本身中價位,可以以平民嘅價值嘆到泰國菜,真心想佢開係我屋企附近😂必定會成為每晚飯堂😬選擇都唔少架,仲可以揀餐添😚位置都算多,自己點完餐再係櫃枱自取。 但係好多人都叫外賣拎返屋企食。今次我就叫咗呢個青咖喱豬頸肉配白飯❤️青咖喱好惹味,唔會太辣,食唔到辣嘅朋友仔或小朋友都啱食。本身都已經好鍾意食青咖喱嘅味道,估唔到喺呢度嘅地方小店都可以試得到,仲要係好食添!豬頸肉厚切啖啖肉,蔬菜配料亦好多。可以建議大家去買件法包有蒜香,熱辣辣,沾上咖喱一齊食,一定無得輸啦😛

2021-08-30 120 瀏覽
眾所周知,葵涌廣場入面有好多好特色嘅小店,都係好高質,我今日就去咗試下葵涌廣場入面嘅其中一間好出名嘅泰國菜,叫做曼菊泰國料理😊小店來講,呢度嘅菜式都算非常豐富,而且有好多唔同種類嘅泰國菜式!今日就叫咗呢個香葉肉碎大蝦飯同埋金邊粉😋😋即叫即整,所以鑊氣十足,非常熱辣辣!而且呢個金邊粉好出色,有好多肉碎都係好惹味!好可口!加埋呢個金邊粉非常彈牙非常爽口,撈埋一齊食簡直係絕配😋!至於呢個香葉肉碎大蝦飯亦都好好食!都係用返同樣嘅豬肉碎,不過送飯今次亦都係好夾!泰國菜就係有呢個好處,啲香料非常正!所以拎嚟送飯送乜都一流😋加上有隻太陽蛋,一齊撈飯食好正!兩個人食嘢一舊水都唔使!超開心超抵食!

今日就叫咗呢個香葉肉碎大蝦飯同埋金邊粉😋😋

非常爽口,撈埋一齊食簡直係絕配😋!
2021-08-26 128 瀏覽
我自問真係芒果糯米飯達人嚟㗎!呢度嘅芒果糯米飯好正喎!👍🏻我食完之後都忍唔住打包拎返咗屋企比屋企人食😀呢度嘅芒果糯米飯有黑糯米,同白糯米。黑糯米比白糯米有嚼勁及煙韌。佢嘅芒果超級口肉又大嚿。一啖咬落去啲芒果汁滴到成件衫都係。我建議都係外賣返屋企食啦🤣🤣🤣同埋呢建議芒果糯米飯應盡快享用完畢,如果不能馬上吃,要將芒果及椰奶醬放在雪櫃冷藏,而糯米飯可置於常溫,如果糯米飯放在雪櫃或隔夜後會變得又乾又硬,風味變差😁!大家嚟到葵廣一定要試吓呢個甜品啦仲要$38咋🤫性價比好高嘅芒果糯米飯啦!!

大家嚟到葵廣一定要試吓呢個甜品啦仲要$38咋🤫
性價比好高嘅芒果糯米飯啦!!
外賣自取
2021-08-25 79 瀏覽
仲記得以前有一段時間每個禮拜都要食泰國嘢先會開心🤩基本上好難抗拒,可能本身因為鍾意食比較龍尾嘅食物,所以泰國嘢真係啱啱好!而且仲要唔算好貴,所以成日食都唔會心痛👏🏻今日嚟咗葵涌廣場嘅呢間曼菊泰國料理,試吓呢度嘅其中一個招牌小食香葉肉碎大蝦飯!基本上呢度嘅服務質素都好用心,諗唔到食咩嘅時候佢都有介紹哈哈哈哈😂講返呢個飯先,呢個香葉肉碎大蝦飯分量十足,而且呢個肉碎真係超級多,基本上每一啖飯都可以食到好豐富嘅肉碎!而且呢個肉碎有少少香辣到十足!再加上呢個太陽蛋,撈埋一齊食真係超正!!🤩🤩而且呢個肉碎亦都做得好入味,基本上係好高質素嘅肉碎飯!而且大蝦亦都好好食!!

2021-08-25 125 瀏覽
今日本身食完lunch去咗行街,入到葵涌廣場嘅時候行行吓比好香好香嘅串燒吸引咗😆串燒嘅香味真係喺隔離街都聞到,真係好吸引好邪惡!雖然食完lunch,但係都忍唔到口,好想去試吓🤣呢間餐廳嘅店舖細細間,不過入面嘅菜式都非常豐富!我叫咗一份串燒豬肉😆一攞出嚟嘅時候已經急不及待好想擺落口😆真係好香好香!而且呢個豬肉嘅油分好吸引!係好香好香嘅味道,再加上呢個肉燒得啱啱好,仲係有保持到外脆內軟嘅感覺,而且肉質非常豐富!配合埋泰式嘅醬汁一齊食,真係好爽!雖然食完lunch好飽,不過呢個世界太吸引,所以我都忍唔住食完之後再叫多兩串外賣拎走返屋企食哈哈😆

2021-08-24 92 瀏覽
今日難得去咗葵芳見客,見完客之後仲有少少時間,就去咗葵涌廣場入面行吓街食下野!話晒都好耐冇試過掃街啦😋經過見到呢間曼菊泰國料理,啲嘢食好抵食同埋好似幾正咁,所以就入咗去試吓!!💛香葉肉碎大蝦飯之前有得去泰國旅行嘅時候,好記得泰國嗰度嘅肉碎飯好正!真係好入味,同埋拎嚟送飯真係一流!呢個肉碎飯嘅份量十足,係滿滿嘅肉碎,而且有少少辣味!食得好過癮!!加上呢度嘅肉碎嘅辣味,配合埋啲飯食真係一流!!而且呢個大蝦亦都非常新鮮彈牙💛係好食嘅大蝦!加埋呢個香葉嘅味道,識落係好香濃嘅泰國風味!!本來都唔算好肚餓,但係呢個飯真係食到停唔到口!冇預算過喺葵涌廣場都食到一個咁出色嘅肉碎大蝦飯!睇嚟呢度嘅菜式都要試吓其他嘢先得喇🤣

💛香葉肉碎大蝦飯
2021-08-20 109 瀏覽
每當想念泰國的芒果糯米飯,就會想起那香甜軟熟的糯米,配上帶一點點鹹味的香濃椰漿,還有那個多甜少酸的芒果,簡直是甜品界的絕配!😍朋友介紹葵廣呢度有間買泰國聖物好出名,我咁鍾意食芒果糯米飯梗係要試吓佢啦,好平呀$38咋,仲要好大份,大大個嘅芒果!同朋友share一齊食!朋友都話覺得好正!而且呢個芒果糯米飯嘅糯米飯好軟熟,而且熱辣辣!啲椰汁椰奶亦都非常入味!甜得來唔會好樓嘅感覺!好爽!芒果糯米飯是傳統的泰國甜品,三大原素以芒果、糯米與椰奶醬組成,所以芒果嘅選擇係好重要嘅。呢度嘅芒果一啲都唔酸非常之甜,一啖咬落去仲好正,d芒果汁爆曬出嚟😋

2021-06-04
2021-08-20 106 瀏覽
不嬲都好鍾意定期就嚟葵廣搵好嘢食,係人都知呢度啲小食又好食又平,我心目中最好吃的泰式炒金邊粉🤩就係呢間曼菊泰國料理,之前成日都喺度食嘢,不過都好少會推介下!今日就喺OpenRice打下好評先👍🏻今日叫咗呢個牛肉船河呢個牛肉船可嘅牛肉湯好濃郁!真係好香濃嘅牛肉味!係飲得出用咗好豐富嘅牛肉食材去烹調嘅牛肉湯!呢度嘅牛丸亦都非常出色,冇諗過呢個牛丸會咁好食😌睇落去平平無奇嘅牛肉船河,本身都冇乜太大期望,但係真係會越食越滋味!!另外仲叫咗呢個泰式金邊粉,泰式金邊粉炒得好香,而且好乾身非常啱火候!而且味道都好香濃,好有泰國風味!金邊粉非常爽口彈牙!重點係超級多豬肉碎,一啲都唔孤寒!!性價比超高嘅一個泰式金邊粉😌😌

今日叫咗呢個牛肉船河

2021-08-18 125 瀏覽
好耐未黎過葵行街,今朝好急出門口驚遲到,約咗閨蜜行街嘛,所以就早餐都冇食就沖咗出去,行街行左冇耐我哋就已經發現好肚餓啦,去咗啲小食店度睇發現一間小店係專賣泰國嘢食嘅。立眼見到有生菜包食,就即刻叫咗啦❤️❤️真係必吃的肉碎生菜包,用雞湯煮熟肉碎,再加入香草、葱、鮮青檸汁、魚露、辣椒等香料,惹味不乾身,較Juicy!而且亦都係非常抵食,$39就可以食到大大份嘅生菜包!!要特別推介佢嘅泰式豬肉碎生菜包,豬肉碎炒得香口而唔油膩,辣度啱啱好,配埋新鮮爽口嘅生菜食,非常開胃。❤️以前去泰國成日都會好想食好食嘅生菜包,今日終於比我喺葵涌廣場都遇到好食嘅生菜包!真係太開心啦!!