2022-07-21 1131 瀏覽
見到網上冇乜人介紹呢間,特別係佢有一汁多菜選擇,味道唔錯又平過出面嘅餐廳,呢度嘅學生有口福啦😆你可以揀$44有米+主菜+冷盤,或者$56 有米+主菜+冷盤+熱盤 (menu喺最後),我哋今次都揀咗後者😌(🌟為推薦菜式)🍱Crab egg roe (on Japanese pearl rice) 蟹籽珍珠飯Fish fillet in white miso 味噌煎魚柳 - 魚柳有兩大塊,煎得ok,味道正常~Braised pumpkin 南瓜煮物 - 調味似係醬油+味醂,偏向清淡嘅甜味,南瓜都夠甜,略嫌佢整得唔夠淋/綿密😬🌟Tamago 玉子燒 - 佢呢種唔係半熟嘅玉子燒,甜甜哋偏實在,自己幾鍾意佢有一層脆脆嘅煎皮包住(類似西多士嘅口感),連埋照燒醬好好食😆🍱Red rice 紅米飯🌟Grilled chicken 炙燒雞扒 - 雞扒多肉少骨,仲有惹味嘅照燒醬,送飯一流😋Kani salad 青瓜蟹籽沙律 - 沙律係青瓜絲+蘿蔔絲,本身撈咗啲蛋黃醬,上面放咗堆蟹籽俾你自己撈;欣賞佢蛋黃醬份量適中,唔會食到成口醬但又有啲酸甜,係清新之選🥒🌟Beef croquette 牛肉薯餅 - 睇個樣
(🌟為推薦菜式)

🍱[4/5]
- 魚柳有兩大塊,煎得ok,味道正常~
Braised pumpkin 南瓜煮物
🌟Tamago 玉子燒
🍱[4/5]
Red rice 紅米飯
🌟Grilled chicken 炙燒雞扒
- 雞扒多肉少骨,仲有惹味嘅照燒醬,送飯一流😋
Kani salad 青瓜蟹籽沙律
🌟Beef croquette 牛肉薯餅
- 睇個樣都知薯餅好脆🤣裏面唔會見到明顯嘅牛肉碎,不過又食到有牛肉味,可以一試👍🏻
其實佢仲有室外座位選擇,有靚景睇❤️
2021-09-06 785 瀏覽
如果有得揀,我一定唔會再食第二次炸雞可能喺唯一食得嘅奇奇怪怪的偽西餐zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
如果有得揀,我一定唔會再食第二次

炸雞可能喺唯一食得嘅
奇奇怪怪的偽西餐
2020-01-07 1066 瀏覽
开學後去了這里吃,點了蕃茄焗豬扒飯,配凍檸茶(38元),朋友點了芝士磨菇蜆肉意粉,加牛奶(43)。味道上我這個飯太硬了,很多地方都焗得太焦,所以比較難去吃,不過這里的焗飯份量一般都比較多,吃量大的朋友可以一試。朋友的蜆肉意粉,他說聞上去,有點臭,吃起來,則是正正常常,沒什麼特別。

茄焗豬
2020-01-06
2019-10-04 798 瀏覽
餐廳:新界沙田香港中文大學晨興書院==============================第一次食晨興既晏就飯,見到有個Pizza餐$30,好似幾特別咁於是叫咗,點知勁伏🤢🤮叫完之後要等一陣先有得拎,就咁睇個樣都覺得伏伏地,一次落去就知道今次叫錯餐啦😭 我用都出盡九牛二虎之力都切唔開,成塊鐵餅咁,勁厚勁硬!食落去仲要完全冇味,我只係食到有少少蕃茄汁嘅味,雖然佢上面有芝士粉,但完全冇芝士味!覺得超市白麵包仲好食,一定係我簡錯餐🤮餐廳仲有其他飯、面,見其他人個份都好似幾正常咁,下次食既話會食番主糧,但pizza就不可一不可再,不了不了🤮👉🏻晨興pizza超值套餐:超乾超硬!👈🏻
餐廳:新界沙田香港中文大學晨興書院

👉🏻晨興pizza超值套餐:超乾超硬!👈🏻
2019-08-16 752 瀏覽
入學兩星期,孤獨精決定做神農嘗百草,去不同的飯堂試下。今天拜訪晨興,可坐校巴上善衡/體育中心下車,上山方向過了善衡書院有路口,轉入去後行到盡頭,就是柏林柏格,下一層便到。環境裝修新淨企理,風景雖比不上和聲,亦算怡人,如果是晴天,坐露天位更是寫意。叫了Set lunch蜜桃汁鴨胸伴薯蓉,鴨胸煎得外脆內軟,薯蓉內有薯粒,明顯不是薯粉製成。雖然蜜桃汁較似燒汁味道,稍欠香甜,但味道亦算不錯,是我在中大兩星期吃過最好吃的午餐。
入學兩星期,孤獨精決定做神農嘗百草,去不同的飯堂試下。

2019-08-16
2019-03-14 666 瀏覽
又係中大食午餐,今次食晨興,叫左個牛仔腸配薯蓉。牛仔腸大條,份量夠飽而都有陣陣肉香。薯蓉又夠多又夠熱,加d黑椒好快就食哂。30幾就有豐富午餐,又見到海景,都是午餐好地方。
2019-01-23 644 瀏覽
今日入中文大學搵朋友,朋友帶我係campus入面食lunch!呢度環境好優美,入到學校好有青春嘅感覺不過呢間餐廳位置就比較偏僻一點,如果唔係朋友帶我嚟,我都唔知點搵到落樓梯到餐廳,全自助下單嘅,午餐價錢大概都係三十零蚊左右。我點咗鮮茄焗豬扒紅米飯 HKD$36 ,跟埋杯熱飲。(見佢紅米飯好似好健康咁)餐廳有室內和室外,見今日天氣幾舒服,我地揀咗坐室外,個環境好正,望出去就係吐露港同馬鞍山,呢個View就好似人地去D高級餐廳咁,幾享受。食物質素方面就一般學校Canteen質素啦,唔會有太大驚喜,個焗飯略嫌有D凍,只係微暖感覺,豬扒有D硬,但係用紅米配算係幾特別幾健康。點都好,呢個價錢呢個View,真係幾吸引嘅。食完飯仲可以同朋友吹陣水,唔會有人趕你走。
呢度環境好優美,入到學校好有青春嘅感覺

落樓梯到餐廳,全自助下單嘅,午餐價錢大概都係三十零蚊左右。

食完飯仲可以同朋友吹陣水,唔會有人趕你走。
2019-01-23
2018-11-08 453 瀏覽
Morningside Location 比較唔就腳所以比較少去試 但係今日行過就入去試吓 雖然入面位置都好大但係係lunch Time都會有啲的難啲搵位 入面有唔同嘅西餐粉面全部都好平大約二十幾至三十幾蚊 特別係有唔同類型嘅沙律可以比你自己簡
2018-08-21 536 瀏覽
這次又到鳥語花香,充滿書卷味的香港中文大學工作。眾所周知近年來,中文大學不斷擴充自己的校園,也多了很多新書院及食堂,食堂差不多有十多間以上。晨興是其中一個,因為靠近工作的地方,所以選了它。今次的工作比想像中費時,所以我跟同事並非吃午飯而是吃下午茶~以前大學時代經常吃CC CAN的「頹飯」,現在可以試試其他的了!點了西式的炸魚薯條餐配凍檸檬茶。炸魚表面金黃色,有點乾身,但幸好裡面還會軟。薯條很好吃!檸檬茶有少少偏甜。

2018-07-18
下午茶
2016-06-27 1889 瀏覽
晨興的地理位置可算人跡罕至,但同時是最為體現國際化的餐廳。隨處可見各膚色,操各種語言的學生在此用餐。而餐廳的食物也相對較為西化。例如pizza,pasta,就是這裡提供的主要食品。反而較亞洲的飯類會比較少。吃過Pizza和肉醬千層麵. pizza方面, 中規中矩, 不算脆. 千層麵比較好食, 肉醬豐富, 麵條柔軟而飽滿, 加上芝士, 算是很惹味, 但份量不是很大. 價錢來講,以中大標準很貴,因此,除了書院本身的學生以外,很少人專程入內用餐。
2016-01-22 1558 瀏覽
身為中大人日日食頹飯既生活已經厭倦morningside係西餐雲集之地今次就黎試下點左個pizza套餐 $32但份量幾多幾抵食除左pizza有螺絲粉,蒜包,飲品or西湯pizza重有素同肉兩款俾你揀我揀左肉既足料又好鬆脆芝士味十分香濃螺絲粉硬度適中澆上酸甜既蕃茄汁非常吸引蕃茄味濃而突出蒜包香脆蒜味唔算濃得難以入口而且morningside位好多環境舒服算係lunch既一種享受
身為中大人
日日食頹飯既生活已經厭倦
morningside係西餐雲集之地
今次就黎試下
點左個pizza套餐 $32
但份量幾多幾抵食
除左pizza有螺絲粉,蒜包,飲品or西湯
pizza重有素同肉兩款俾你揀
蒜包香脆
蒜味唔算濃得難以入口
而且morningside位好多環境舒服
算係lunch既一種享受
很多人都吃過街外餐廰的茄子煲或茄子飯,也會被茄子在油爆而迫放出的馥香所回味,但中大canteen之茄子飯就與眾不同,它的賣相比傳統的茄子煲或茄子飯要吸引得多。 首先映入眼簾的似是一條紅燒魚盛載在橢圓形碟子上,還未吃已勾起了食欲,細看下,是整條茄子切開兩邊,然後是把有料的飯圑塞入其中,再澆上酸甜可口的蕃茄汁,加上小小雪白的焦鹽調適胃口,還插上一片薯片造成一隻小帆船似的,極具創意。它的味道不似外面餐廰的那麼油膩,香口,反而有種農家清新健康的香甜感覺,價錢32元, 真值得去嚐一嚐。
2014-04-05 1016 瀏覽
自從上次重踏晨興餐廳之後,我差不多每星期都有一頓在這裡解決,因為環境實在較其他中大的餐館來得清靜和舒適。今天因為時間緊迫,所以選了這裡的三文治,吃一頓有「營」午餐!Ham Cheese Tomato ($20),在架上有兩至三款三文治選擇,也可以選取半份三文治,價錢為整份的一半。三文治的麵包選用了麥包,有很高的纖維,十分健康,不過我較喜歡傳統的白麵包,因為每次吃麥包時入口很乾,要吃完就如一件艱辛的任務,今次也不例外,吃起來口感很乾很硬。不過我認為餡料相當出色,三文治餡料豐富,除了有火腿、芝士和蕃茄外,也夾有幾片生菜和青瓜,鮮美清新。

2014-04-03
2014-03-18 1061 瀏覽
猶如非洲餓牛看錢蒙古大草原,一時興奮夾多了,碟子上滿滿都是不同的沙律。有茄汁長通粉、紫椰菜、橄欖油西蘭花、西生菜、墨西哥青瓜洋蔥沙律、蛋沙律、車里茄、薯仔沙律、茄汁豆、切粒蘋果等等,應有盡有。另外可以自行加不同沙律醬,好像有蜜糖芥末、千島醬、蛋黃醬等。-西蘭花偏硬而翠綠,不會因為水煮熟過度而失去清脆和質感。-墨西哥沙律有清甜飽滿的粟米粒,中和辛辣爽口的洋蔥粒,加上脆拍青瓜,感覺煥然一新。-茄汁豆是室溫,罐頭貨,不過不失。-車里茄大大粒,絕對新鮮爆汁,非雪藏貨。總體來說,材料新鮮,還能望著整個吐露港和山景。以這樣的環境和食物質素來看,算是頗為划算的了。

西蘭花偏硬而翠綠,不會因為水煮熟過度而失去清脆和質感。
茄汁豆是室溫,罐頭貨,不過不失。
車里茄大大粒,絕對新鮮爆汁,非雪藏貨。

自選沙律
題外話/補充資料: 形式是自助沙律吧,價錢按照它的重量計算。
2014-03-01
自選沙律
礙於偏遠的地理位置及較高的價格,很少會去晨興書院食堂用膳。曾在剛開業,還是大一時在這裡吃過幾次午餐,環境比其他中大食堂來得舒適,較為寬敞,望向大玻璃門外能欣賞吐露港景色,有室外的座位提供,食物款式主要為西式,有別於其他食堂。突然想起久久未有去晨興書院,今天趁中間空堂時間去用餐。很少來的關係,才發現原來這裡是先取食物再去付錢。趁天氣好,我們選了室外的位置好好感受太陽伯伯的溫暖。我買了焗薯配焗豆和吞拿魚沙律$20。自選配料比想像中多,看似很小很簡單的焗薯因含豐富碳水化合物,意外地飽肚,又是健康的選擇。 baka都對這個讚不絕口。而baka則點了lunch set,連西湯。賣相吸引,但牛肉質感略乾,白飯忘記了說多飯呢。另外西湯的味道有點奇怪,很酸。整體食物水準可以,但環境很舒適,特別推介在好天時選室外的座位,呼吸新鮮空氣,欣賞風景,享受一下悠閒的午餐。

突然想起久久未有去晨興書院,今天趁中間空堂時間去用餐。

很少來的關係,才發現原來這裡是先取食物再去付錢。
 baka都對這個讚不絕口。
而baka則點了lunch set,連西湯。賣相吸引
,但牛肉質感略乾,白飯忘記了說多飯呢
。另外西湯的味道有點奇怪,很酸。

2014-02-06