2024-03-24 172 瀏覽
好鍾意食烤魚既我經過時代冰室好多次,望到個烤魚餐牌都好想食,今晚再一次路過,晚上9點鐘,的起心肝推開門坐入去。叫咗酸菜烤魚加水果茶,$138+$13一人份好抵食,條魚好好味,味道相對麻辣烤魚應該淡口啲,配菜亦很豐富,有大大片既蘿蔔、蓮藕、金菇、獅子狗同埋萵筍,當然唔少得酸菜同芹菜。水果茶大大杯非常解渴👍🏻
酸菜烤魚
水果茶大大杯非常解渴👍🏻
2024-03-24
酸菜烤魚
等咗半個鐘以上煎隻生蛋俾我!已經問咗個 waiter 點解隻蛋仲未到,佢話嚟緊,點知又等咗十分鐘,結果煎隻生蛋俾我。整體來講服務態度極差,食物質素極差,真係唔小心就會去咗啲中伏餐廳!
麵餐加雙蛋薯餅
2024-01-13
2023-10-19 1126 瀏覽
在油塘取得成功之後🆗諗住吃頓午餐慶功,豈料在油塘走了30分鐘,去埋家興超市,都發現米線店暫時只有早餐的點心😰於是就到旺角太子一邊,如果慶功吃油渣麵好像太過地踎,於是就到太子這一邊,看見那間華記甜味滷水車仔麵,未開門之前已經有人在門口排隊,😞簡直誇張,味道不錯,但未至於要在他開閘之前排隊。於是醒起轉角位這兒有一間時代,之前在馬鞍山吃過幾次時代,感覺大件夾抵食,大約$60左右,不算昂貴,質素有保證,於是我就到了這邊的時代冰室。看一看餐牌,好像比起以前的款式還少了,不過我喜愛的豬扒三眼仔飯還有在內,豬扒比起以前好像好炸,☺️外皮都夠脆香;配三隻煎蛋,不過,這次一天來的時候,煎蛋竟然有兩隻已經穿了,如果你退返,其實都可能是浪費,算吧,雖然蛋穿了,不過都算是剛剛穿,🙁不算是大家樂早餐那種太熟的煎蛋,還算可以接受,勉強接納然之後飯的份量也是一般的,未算極多,剛剛好的份量,這次的甜香豉油汁,比平時更加多,🫠甜得來帶點肉香,然之後再配以蔥油豉油的味道,味道就更加好。不知道因為時代冰室的廚房細定抑或所有嘢都即叫即整,無論外賣定還是堂食,很多款食品你都見到等得久點,所以如果冇耐性,🤫時代冰室未必適合閣下來的

於是醒起轉角位這兒有一間

豬扒比起以前好像好炸,☺️
外皮都夠脆香;

然之後
飯的份量也是一般的,未算極多,剛剛好的份量,這次的

不知道因為
時代冰室的廚房細定抑或所有嘢都即叫即整,無論外賣定還是堂食,很多款食品你都見到等得久點,所以如果冇耐性,🤫時代冰室未必適合閣下來的。

然之後叫了
熱咖啡,味道也不錯,像是那種機制的即磨咖啡,不加糖,就咁飲來提神😬亦相當不錯的。

不過以這邊太子旺角的餐廳來說,$50-$60有這麼大的返,你其實去華記滷水車仔麵,可能只能吃到一碗麵,所以時代冰室還算是大件夾抵食,都容易搵位的選擇。
2023-09-18 664 瀏覽
尋日喺網上無意間見到呢個餐牌,草帽蛋包飯,即刻諗起海賊王路飛,覺得幾得意,一心諗住試下,專登搭車去試,點知一上枱既時候,比呢碟野完全嚇親,除左賣相恐怖之外,味道仲相當難食,完全失望到極都,另外,老公點左一個老壇酸菜魚芫茜泡椒湯飯,賣相都係同樣恐怖,味道仲難食到無法用文字形容,呢間野真係完全中伏,果然圖片只供參考,呢間野一定冇下次,絕對唔值得幫襯,未食過咁差劣既茶餐廳,千萬不要光顧,否則必定一定後悔
2023-09-18
2023-08-10 631 瀏覽
然後感覺還可以,湯跟飯的份量是蠻大的。佢真係成隻鴨髀咁樣俾你真材實料。其實呢度距離我公司好近,但係每一次諗到食嘢嘅時候都係食啲輕食嘅嘢,所以就未必幫襯佢哋。因為夏天冇乜胃口,所以唔想食啲太Heavy嘅嘢,例如鐵板餐嗰啲,所以就決定食湯飯。但係有一樣嘢我唔係好理解嘅就係佢出邊寫送熱飲,但入到去個Menu寫嘅又冇咗呢回事anyway,因為本身都叫有湯嘅嘢,所以飲唔飲嘢都算了。另外本身其實都想食蛋包飯,但係就係因為怕原來唔跟餐係冇嘢飲的,所以就卻步了。Btw 可能咁啱,我坐個位置係近廚餘車,我作為孕婦聞到陣廚餘味加消毒水味,身體係唔太舒服的。同埋個地下拖完地之後都仲係一段時間未乾,對小朋友、老人家,孕婦都唔太好,希望佢哋可以拖乾少少個地。
蟲草花鴨腿湯飯
2023-07-23 577 瀏覽
瞓到五點幾,係時候食啲嘢。喺門口見到好多選擇,就算鐵板餐,都只需要一個非常經濟嘅價錢就食到。入到去最吸睛嘅就係「良知」燈牌,做人真係要有良知。環境🌈「無論時代點變,味道依然唔會變」,呢個霓虹燈牌講出對飲食質素嘅堅持同理念。一般茶餐廳,乾淨企理,仲會顧及埋車主泊車要而盡量安排位置。主菜🌈✨朝燒豚腩片冷烏冬呢個主菜要讚吓。佢用咗BB牌嘅沙律麻醬,一啲都唔鹹,烏冬嘅軟韌到啱啱好,唔會平時啲茶餐廳咁,一pat pat,配上新鮮嘅生菜同埋沙律菜、青瓜、蘿蔔絲等等,開胃解滯,健康之選。🥬💛推介指數 9/10✨時代全日常餐歐陸全餐配吉列常餐有吉列魚柳、腸仔、滑蛋、薯餅、沙律等等。印象比較深刻嘅係,呢度嘅沙律係粟米加水果,沙律醬亦唔會太多或者太鹹,比起平時嗰啲茶記(加咗好多蘿蔔薯仔等等),呢度嘅沙律係好食啲,其餘有待改進。🥬💛推介指數 6/10✨常餐麵餐 芫荽鮮牛湯公仔麵牛肉片熟咗少少,有啲韌,湯底唔錯,如果鍾意食芫荽嘅你,都可以試吓呢個常餐,價錢嚟講可以接受,呢個常餐配埋一個多士加奄列,份量剛剛好。🥬💛推介指數 6/10

入到去最吸睛嘅就係「良知」燈牌,做人真係要有良知。

環境🌈

一般茶餐廳,乾淨企理,仲會顧及埋車主泊車要而盡量安排位置。

主菜🌈

✨常餐麵餐 芫荽鮮牛湯公仔麵

🥬💛推介指數 6/10
2023-07-23
2023-07-07 440 瀏覽
一個人來吃下午茶,點了芝士炒蛋魚柳包伴沙律。芝士炒蛋魚柳包賣相很好,半溶的芝士片蓋住炒滑蛋,魚柳有手掌那麼大塊,炸得香脆。沙律是我喜歡的胡麻醬青菜沙律,感覺很清新,因為不太喜歡有些茶餐廳很多沙律醬和薯仔的沙律。
一個人來吃下午茶,點了芝士炒蛋魚柳包伴沙律。

2023-06-26
下午茶
2023-06-23 343 瀏覽
下晝同朋友去食嘢見到佢話2點後入座午餐減5蚊落完單 見到冇減到問侍應 佢話學生優惠黎再同佢講 餐牌上冇寫話得學生有喎 淨係2點後入座或者12點前離座就減然後佢就話 係呀 出去埋單就會減架喇到埋單嗰陣 張單又冇減啦問個收銀 佢問返我地係2點後入座咩落單時間都睇到2點半最後同我地講 只係肯成張單減5蚊 成件事係喺到玩取巧同唔合理啦姐係一個人食飯就減5蚊5個人食飯就減每人1蚊?成事件都係好兒戲 啲職員又好似唔知發生咩事咁 個個唔同答案 到最後就求其hea我地
下晝同朋友去食嘢
落單時間都睇到2點半
最後同我地講 只係肯成張單減5蚊
成件事係喺到玩取巧同唔合理啦
姐係一個人食飯就減5蚊
5個人食飯就減每人1蚊?

2023-06-23
下午茶
2023-06-18 277 瀏覽
外賣極差,由15:37落單 企定門口開始等, 等左廿幾分鐘,全程當睇唔到你,企埋去佢包餐個度先出到個外賣比我, 全日餐其實一d都唔平,下午茶時間叫,出個外賣仲要比漏個牛角包我!無下次為左一定要提醒人地提醒自己 , 固特意打lee篇百字文防止有他人受害,真是覺得好過分,遲過我入去堂食既人都上埋餐食緊,我個時個餐都仲未有,最後我等左廿幾分鐘企正包餐個人面前時,有另一個女侍應仲話我終於黎?!!!! 佢個同事一直見到我!!! lee間野真係唔值得有下次,外賣已經唔使你額外服務仲要人等咁耐!差差差

2023-06-04 305 瀏覽
去到太子,唔知食啲乜嘢嘢,見到呢間茶餐廳幾有人氣,就決定入去試試。打開餐牌,發現有好多選擇,除咗午餐餐牌,仲有激安餐牌,另有三眼仔煎蛋飯、韓式泡菜烏冬,亦有一般茶餐廳選擇。搞到心多多既我,一時唔知食邊樣嘢好。最後,午餐有餐飲送,就決定食兩個午餐。雞翼撈丁,味道普通,即磨咖啡幾好飲嘅。雙重芝士蕃茄焗飯,塊豬扒厚過平時嘅豬扒,有啲似豬鞍架,有啲驚喜,但飯底唔覺得特別多芝士,又無鮮蕃茄、洋蔥等配料,比較清寡。好立克有得揀濃啲、少冰、走甜,實在適合我呢啲比較挑剔嘅客人,味道實在冇得彈。整體經驗普通,但見到其他人介紹晚市有火鍋,另外都有三眼仔煎蛋飯,有機會都想再嚟一次,期待下次有更好表現。

最後,午餐有餐飲送,就決定食兩個午餐。

雞翼撈丁,味道普通,即磨咖啡幾好飲嘅。

2023-06-03
今日難得經過時代,於是坐低食個早餐。之前返工都有去開幫襯,覺得服務都算唔錯,尤其新開嗰排,有個樓面姐姐好親切。可惜相隔幾個月再去,樓面啲服務差咗好多。一入去無人招呼都慣咗,自己坐低睇餐牌。見到餐牌都執過,轉咗自己落單,我試完發現有啲問題想問,舉咗好耐手都無人過嚟。之後有個阿姐見到,行都無行埋黎,一句,自己落單呀,咁彈埋黎我心諗:???叫得你當然有原因我話,我有嘢問,佢先行埋黎明明之前聽到佢另一個同事幫人落單,咁即係佢係都仲會幫客落,唔一定全自助啦,但原來唔係熟客無人幫嘅舉手都未問問題就比人彈鐘,真係笑死唔知佢而家啲樓面咩服務,我淨係覺得好差後尾叫好嘢,上嘢食嘅時候,個姐姐可能見我個位有啲曬,主動幫我拉咗窗簾。到我食完打緊呢篇嘢同嘆緊杯茶嘅時候,另一個黑衫經理就過嚟拉返高個窗簾,好在我都唔怕曬😂餐牌就改版加價,但啲服務就愈黎愈差,再係咁,都係食返大家樂開心啲新餐牌有啲雙拼麵,好似好多選擇咁,但其實個價錢拍得上普通嗰款麵餐,但食嘅嘢就少咗,普通麵餐至少多個包,抵唔抵食就睇你哋點諗🤷🏻‍♀️講返嘢食,沙嗲牛就無變樣,火腿奄列要全熟都交到貨,個牛角包都仲係咁普通😂基本上嘢食都維持到水準,但啲樓面
今日難得經過時代,於是坐低食個早餐。
可惜相隔幾個月再去,樓面啲服務差咗好多。
一入去無人招呼都慣咗,自己坐低睇餐牌。
之後有個阿姐見到,行都無行埋黎,一句,自己落單呀,咁彈埋黎
我心諗:???
叫得你當然有原因
我話,我有嘢問,佢先行埋黎
舉手都未問問題就比人彈鐘,真係笑死
唔知佢而家啲樓面咩服務,我淨係覺得好差
基本上嘢食都維持到水準,但啲樓面就差啲啦
沙嗲牛肉公仔麵
火腿奄列加牛角包
沙嗲牛肉公仔麵
火腿奄列加牛角包
2023-05-07 176 瀏覽
Times Cafe is a great choice for a weekday dinner when you're out of ideas of what to eat. As a  cha chaan teng (茶餐廳), it offers a wide range of Hong Kong-style cuisine. We ordered two dinner sets. I ordered the udon with scrambled egg & beef in tomato soup, which looked really good and was a generous portion. The other set was the sizzling beef steak on a hot plate ($50, but does not include drinks, which requires an additional $8 for iced or hot drinks). The dinner sets were great value, each
We ordered two dinner sets.

The dinner sets were great value, each costing below $60 with drinks.  I would recommend visiting this chain restaurant if you want to have a comfortable dining experience of Hong Kong cuisine.

如果閒日dinner唔知食咩好,我會揀時代,水準穩定又多選擇~

今次嗌左芫茜鮮牛蕃茄湯鍋伴炒滑蛋烏冬($56), 擺盤好令又大份, 滑蛋鮮牛都好好食!

另一個餐係鐵板牛排($50但不包括飲品, 需要+$8 enjoy凍飲/熱飲), 味道唔錯

一個餐加埋野飲都係$60有找👍
2023-04-24
2023-03-13 168 瀏覽
行過太子時代,想食個下午茶,入到門口侍應反應熱情,迅速招呼並帶位,食物飲品上得又快,品質ok,性價比高 .服務態度非常好,值得一讚.對比上年幫襯,無論清潔度,員工服務態度,都相當有進步。 平靚正!
服務態度非常好,值得一讚.
2023-03-12
2023-02-08 136 瀏覽
今日中午未決定到食咩好, 咁岩經過時代冰室。好想食返個蔥油豬扒煎蛋飯。之前公司附近有一個星期都會食一次,本身諗住堂食,坐底左之後諗諗下好似唔夠時間,想轉外賣。侍應姐姐見到我起身,就問我有咩幫手,佢就話可以坐住係到等外賣都得,好熱心。唔洗十分鐘就有得攞。蔥油.即炸豬扒 三眼煎蛋飯$60 +熱檸水(跟熱飲, 外賣加$1)攞到返公司仲暖暖地,一打開見到大大塊豬扒好厚炸完出黎仲好juicy,好多蔥油,三眼仔,好邪惡!!

蔥油.即炸豬扒 三眼煎蛋飯$60 +熱檸水
(跟熱飲, 外賣加$1)

2023-01-05 183 瀏覽
1/1放假晏左起身,11:30去到時代想食早餐,但手機落單已過早餐時段,咁只好叫其他食物,我哋二人點左蔥油厚切豬扒伴三煎蛋飯同地獄麻辣肥牛炒烏冬厚切豬扒煎得好靚,表面有少少脆,裏面好有肉汁,加埋咸咸地嘅蔥油撈飯食好味至於炒烏冬彈牙,調味夠辣,肥牛亦唔算鞋,整體來講好味嘅,只係略嫌太多油,食到尾段比油浸哂唔敢食呢間分店嘅職員態度非常差,絕無下次另外衞生問題,打開櫃桶,見到其中一隻匙羹好污糟,餐飲嘅杯亦好多跡

呢間分店嘅職員態度非常差,絕無下次

2023-01-01